Deel Patriots mogelijk versneld ingezet

Het kabinet overweegt een deel van de Patriot-eenheden die Nederland naar Turkije stuurt, versneld in te zetten. Dat schrijven de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is de recente inzet van Scud-raketten door het Syrische regime.

Mocht de NAVO om versnelde inzet vragen kan, indien luchttransport beschikbaar is, een eerste verdedigingscapaciteit al vlak na de jaarwisseling beschikbaar zijn. Eerder zei premier Mark Rutte nog dat de Patriot-eenheden die Nederland naar Turkije stuurt naar verwachting eind januari operationeel zijn.

Turkije had de NAVO gevraagd de raketten te sturen vanwege granaatvuur uit Syrië. Ook zouden ze kunnen worden gebruikt in het geval dat Syrië chemische wapens inzet. De Patriot-eenheden worden waarschijnlijk bij Adana gestationeerd, de grootste stad in de regio. Maximaal 360 Nederlandse mannen en vrouwen reizen mee met de missie, die een halfjaar tot een jaar duurt.

Deze week vertrekt een groep militairen naar Turkije en begin volgende maand volgt een groep kwartiermakers. Als de NAVO niet om versnelde inzet vraagt, gaan de Patriots per schip naar Turkije. Ze moeten daar dan in de tweede helft van januari aankomen, net als de betrokken militairen. Zij reizen met het vliegtuig naar Turkije.

De Tweede Kamer bespreekt donderdag de plannen van het kabinet.