Onderzoekers zetten mes in bultrug

Medewerkers van Naturalis Biodiversity Center en de Universiteit van Utrecht zijn dinsdagmiddag op Texel begonnen met het onderzoek naar bultrug Johannes. Het dier werd dinsdagochtend op de kade getakeld, nadat een bergingsbedrijf de walvis maandagnacht naar de haven had gesleept.

In de haven van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) verrichten de onderzoekers sectie en wordt het kadaver ontleed. Ze hebben daar in elk geval de hele middag voor nodig. "Mogelijk ook morgen nog, maar ik verwacht dat ze vandaag een heel eind komen", aldus een woordvoerder van Naturalis.

De onderzoekers proberen onder meer te achterhalen waarom de kolos woensdag strandde op de Razende Bol in de Waddenzee. Daarna wordt het skelet uit het dier gehaald. Het skelet krijgt mogelijk in de toekomst een plaats in museum Naturalis, maar niet op korte termijn.

De bergingspoging van de potvis die zaterdag vlak naast Johannes aanspoelde, is dinsdagochtend mislukt. Rond 23.30 uur, bij hoogwater, wordt een nieuwe poging gedaan om het dier naar Texel te slepen.