Tietenknijpen voorkomt kanker

Beste dames, voortaan is er geen enkele reden meer om een onbekende vent met een handtas in zijn nek te slaan omdat hij in je borsten knijpt. Hij wil juist voorkomen dat je borstkanker krijgt. Uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Berkeley in de VS is namelijk gebleken dat het knijpen in tieten voorkomt dat kankercellen zich ongecontroleerd vermeerderen.

Voor het baanbrekende onderzoek werden kwaadaardige borstepitheelcellen binnen een gel in kamers van siliconenmateriaal gespoten. Vervolgens werd hierop tijdens de eerste stadia van de celgroei druk uitgeoefend. Hierdoor werden de kankercellen platgedrukt. Na verloop van tijd bleken de cellen op een normale en gecontroleerde manier te groeien.

Toen het borstweefsel zich eenmaal had gevormd, stopten de cellen met groeien. Ook toen er geen druk meer werd uitgeoefend, vermeerderden de kankercellen zich niet meer. Kankercellen die niet onder druk hadden gestaan, bleven echter ongecontroleerd doorgroeien.

"Mensen weten al eeuwenlang dat fysieke kracht ons lichaam beïnvloedt", verklaart onderzoeksleider Gautham Venugopalan. "Zo doen we aan gewichtheffen om onze spieren sterker te maken. Door de aantrekkingskracht van de aarde moeten we onze botten sterk houden. Ons onderzoek toont aan dat fysieke kracht van invloed is op de groei en afremming van kankercellen."