Wall Street begint nieuwe handelsweek goed

Wall Street is maandag met groene cijfers aan de nieuwe handelsweek begonnen na hoop onder beleggers op een oplossing voor fiscal cliff. De toonaangevende Dow Jones Index won 0,8 procent op 13.235,39 punten.

De breder samengestelde S&P500 Index dikte 1,2 procent aan tot 1.430,36 punten en techbeurs Nasdaq eindigde op 3.010,60 punten, een dagwinst van zelfs 1,3 procent.

President Barack Obama heeft maandag de gesprekken met de Republikeinse leider John Boehner hervat. De twee spraken 45 minuten met elkaar in het Witte Huis en dit voedde de hoop onder beleggers dat de onderhandelingen wat vaart krijgen.

De twee politieke leiders proberen al enkele weken een oplossing te vinden voor de naderende 'fiscal cliff'. Lukt dit niet voor het einde van het jaar dan treden automatisch bezuinigingen ter waarde van zo'n zeshonderd miljard dollar in werking waardoor de Amerikaanse economie naar verwachting in een recessie valt.

Volgens berichtgeving zou de Republikeinse leider John Boehner hebben voorgesteld de belastingtarieven voor Amerikanen met een inkomen boven de één miljoen dollar te verhogen. Ook zou Boehner het schuldenplafond, dat waarschijnlijk begin volgend jaar wordt bereikt, komend jaar niet willen inzetten in de politieke strijd om de Amerikaanse begroting.

De Republikeinen eisen in ruil voor deze concessies wel dat Obama het mes zet in de sociale uitgaven.

De Empire State index voor de industrie is in december gedaald. De index voor de huidige markomstandigheden bij industriële bedrijven in de regio New York daalde in december op maandbasis van -5,2 naar -8,1.