Amnesty hekelt uitbuiting gastarbeiders in Italië

Gastarbeiders in Italië worden op grote schaal uitgebuit. Dat staat in een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Ze krijgen vaak minder dan het minimumloon en worden soms zelfs helemaal niet betaald.

Volgens Amnesty hebben twee bezoeken aan bedrijven in Italië, met name in het zuiden, andere rapporten bevestigd waarin wordt geschreven dat er een 'patroon' bestaat van uitbuiting van gastarbeiders. Ze krijgen vaak minder betaald dan Italianen die hetzelfde werk doen. Veel gastarbeiders zijn werkzaam in de landbouw, de toeristische sector of de bouw.

Amnesty prijst de rechtszaken die zijn aangespannen in verband met 'extreme' gevallen van uitbuiting, maar is minder blij met het feit dat minder zware zaken veelal onbestraft blijven.

"Onderzoek van Amnesty International heeft uitgewezen dat er gevallen zijn van wijdverbreide en/of ernstige uitbuiting van werknemers. Dit is in strijd met de verplichtingen van Italië onder diverse internationale conventies met betrekking tot de rechten van werknemers. Het gaat in het bijzonder om salarissen die lager liggen dan het minimumloon, zoals dat overeengekomen is door vakbonden en werknemersorganisaties, kortingen op salarissen, vertraagde uitbetaling of helemaal geen uitbetaling en lange werkdagen", aldus Amnesty.