FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 december 2012

Ministerspost zou beloning zijn voor senator Kerry

De Democratische senator John Kerry is een van de trouwste bondgenoten van president Barack Obama op Capitol Hill. De senator uit Massachusetts, voormalig Democratisch presidentskandidaat en favoriet voor de post van minister van buitenlandse zaken is al vaak in allerijl naar Afghanistan en Pakistan gevlogen om diplomatieke problemen op te lossen. Hij heeft urenlang thee gedronken en gewandeld met de Afghaanse president Hamid Karzai en deelgenomen aan delicate onderhandelingen in Islamabad. Het is een ongebruikelijke functie voor de voorzitter van de buitenlandcommissie van de Senaat: een speciaal gezant zonder een specifiek takenpakket.

Kerry heeft zich in de Senaat hard gemaakt voor het veiligheidsbeleid van het Witte Huis, met wisselende resultaten. In 2010 loodste hij het START-verdrag met Rusland, dat ten doel heeft de kernarsenalen van Rusland en de VS te verkleinen, door de Senaat. Vorige maand probeerde hij de Senaat achter een VN-verdrag te verenigen over de rechten van mensen met een handicap, maar dat mislukte.

Gedurende de recente verkiezingsstrijd greep Kerry elke mogelijkheid aan om de Republikeinse kandidaat Mitt Romney door de mangel te halen. Tijdens de oefendebatten van president Barack Obama vervulde hij Romney's rol en hij was een van de meest zichtbare pleitbezorgers van de president. "Vraag Osama bin Laden maar of hij er vandaag beter aan toe is dan vier jaar geleden", zei Kerry op de conventie van de Democraten in augustus.

Het lijkt erop dat Obama Kerry voor zijn enthousiaste steun gaat belonen. Sinds VN-ambassadrice Susan Rice vorige week bekendmaakte zich terug te trekken als mogelijke opvolger van Hillary Clinton is Kerry torenhoog favoriet.

De gesprekken over de benoeming van Kerry draaien niet alleen om zijn toekomstige functie, maar ook over zijn senaatszetel. Als Kerry de Senaat verlaat om zich bij Obama's kabinet te voegen is er een goede kans dat de Republikein Scott Brown, die zijn senaatszetel in Massachusetts vorige maand verloor aan Elizabeth Warren, gaat proberen Kerry's plek in te nemen.

Als Obama inderdaad voor Kerry kiest zou het politieke cirkeltje rond zijn. Het was Kerry die als presidentskandidaat in 2004 Obama vroeg om de belangrijkste toespraak op de conventie te geven, waarmee Obama nationale naamsbekendheid vergaarde. Kerry verloor de verkiezingen van George W. Bush, maar vier jaar later deed Obama wat Kerry niet lukte: het Witte Huis betrekken.

Senatoren uit beide partijen lijken weinig bezwaren te hebben tegen Kerry. Vooral van Republikeinse zijde is dit standpunt opmerkelijk, aangezien Kerry acht jaar geleden nog werd weggezet als een windsurfende, draaiende politicus die de medailles voor zijn diensttijd in Vietnam niet had verdiend.

Volgens senator Kelly Ayotte, die een van de felste critici van Rice was en deel uitmaakt van de krijgsmachtcommissie in de Senaat, 'kan er geen twijfel over bestaan dat Kerry heel veel weet over deze kwesties'. Senator John McCain begon Kerry enkele weken geleden alvast schertsend minister te noemen.

Kerry's belangrijkste werk doet hij achter de schermen, aldus Democratisch senator Chris Coons. "De rol van de voorzitter (van de buitenlandcommissie, red.) (...) is niet om constant op de foto te staan met George Clooney of om te gaan met regeringsleiders en recepties af te lopen", aldus Coons. "De voorzitter moet ook heel veel luisteren naar mensen die bezorgd zijn. Mensen uit de defensiegemeenschap, de zakengemeenschap, de diplomatieke gemeenschap. De voorzitter moet op het kruispunt van al die werelden staan en proberen de Senaat aan de praat te houden in een zeer gevaarlijke wereld met veel dreigingen."


Ministerspost zou beloning zijn voor senator Kerry (Foto: Novum)

Hof Kameroen handhaaft straf om homoseksualiteit

Een hof van beroep in Kameroen heeft maandag een celstraf van drie jaar voor een man gehandhaafd die veroordeeld is wegens homoseksueel gedrag. De man had een sms gestuurd naar een andere man met de tekst 'Ik ben erg verliefd op jou'.

De 32-jarige Jean-Claude Roger Mbede werd in juli om medische redenen voorlopig op vrije voeten gesteld. Hij had op dat moment al anderhalf jaar van zijn straf uitgezeten. Vechtend tegen zijn tranen zei Mbede maandag niet te weten of hij het aankan de rest van zijn straf uit te zitten. "Ik keer terug naar de erbarmelijke omstandigheden waardoor ik voor mijn tijdelijke vrijlating zo ernstig ziek was geworden", aldus Mbede. "Ik weet niet of ik de homofobe aanvallen van medegevangenen en cipiers, vanwege mijn vermeende en onbewezen seksuele geaardheid, nog langer trek. Het gerechtelijk systeem in dit land is zo oneerlijk."

Weinig andere landen in Afrika kennen zulke strenge straffen voor homoseksualiteit. De Kameroense wet schrijft straffen van vijf maanden tot vijf jaar voor voor mensen die schuldig worden bevonden aan 'seks met iemand van hetzelfde geslacht'. Vorig jaar werden veertien mensen vervolgd wegens homoseksualiteit. Twaalf van hen werden veroordeeld.

Veel bewijs is niet nodig voor een veroordeling. In oktober werden twee mannen veroordeeld wegens hun 'vrouwelijke' voorkomen en omdat ze betrapt waren op het drinken van Bailey's Irish Cream, een drankje dat populair zou zijn onder homoseksuelen.

Recordaantal scheidingen in BraziliŽ

Een recordaantal mensen in Brazilië is in 2011 gescheiden. In dat jaar werden 350.000 huwelijken ontbonden, zei het Zuid-Amerikaanse bureau voor statistiek IBGE maandag. Dat waren er 46 procent meer dan in 2010.

De reden voor de forse toename is een nieuwe wet die het eenvoudiger maakt om een scheiding aan te vragen. Voorheen moesten in onmin verkerende stellen na toestemming van een rechter een jaar gescheiden van tafel en bed leven voordat een scheiding kon worden aangevraagd. Nu hoeven kijvende echtelieden niet meer te wachten.

Politie Bahrein zet traangas in tegen betogers

Betogers in Bahrein zijn maandag de straat opgegaan in een winkeldistrict in de hoofdstad Manamah om de dood van twee betogers in 1994 te herdenken. Veiligheidstroepen zetten traangas in en verrichtten arrestaties. Veel winkels in het district zagen zich genoodzaakt de deuren te sluiten.

Hoeveel arrestaties er zijn verricht zeiden de autoriteiten niet. Onder de gearresteerden was wel Yousef al-Muhafedha, het plaatsvervangend hoofd van het Bahreinse Centrum voor de Mensenrechten, aldus zijn vrouw.

De arrestatie van Al-Muhafedha kan voor nog meer oproer zorgen in Bahrein. Een Bahreins hof wees vorige week nog het beroep tegen de veroordeling van Nabeel Rajab, het hoofd van het Centrum, af. Rajab was eerder veroordeeld voor het aanzetten tot 'illegale bijeenkomsten'.

Het is al langer onrustig in Bahrein. Het land wordt geregeerd door een soennitische monarchie, maar de sjiitische meerderheid in het land wil meer politieke zeggenschap. Sinds de onrust in februari 2011 losbrak zijn 55 mensen omgekomen.

Genade voor te dikke ter dood veroordeelde

Een te dikke ter dood veroordeelde in de Amerikaanse staat Ohio heeft gratie gekregen. Daar heeft de gouverneur van de staat, John Kasich, toe besloten, omdat de advocaten van Ronald Post in het verleden te veel fouten hebben gemaakt. De straf is omgezet in levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating.

De schuld van Post staat buiten kijf, aldus de gouverneur maandag, maar hij is in het verleden belabberd verdedigd. Post werd ter dood veroordeeld voor de moord op een medewerker van een motel in 1983. De executie stond gepland voor 16 januari.

Post probeerde de afgelopen tijd executie te ontlopen door verwijzing naar zijn overgewicht. De beulen die hem een dodelijke injectie zouden toedienen zouden moeite hebben zijn aderen te vinden, omdat zijn armen en benen te dik zijn. Hij zou daardoor het risico op een pijnlijke en inhumane dood lopen.

Bultrug maandagnacht versleept naar vasteland

Rijkswaterstaat doet maandagnacht bij hoogwater een poging om bultrug Johannes van de zandbank in de Waddenzee waarop het dier woensdag strandde te slepen. De walvis wordt naar de kust van Texel gebracht, waar Naturalis onderzoek gaat doen op het kadaver. Dat laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat maandagavond weten.

Als de bultrug loskomt, arriveert het kadaver volgens de zegsvrouw aan het begin van dinsdagochtend aan de kust van Texel. "Bij daglicht wordt dan geprobeerd het dier op de kade te hijsen." Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op het eiland heeft volgens haar een ruimte beschikbaar gesteld waar Naturalis het dier kan ontleden.

Mogelijk wordt maandagnacht ook de dode potvis die zaterdag naast Johannes strandde naar de kust gesleept. "Maar de bultrug heeft prioriteit." Mocht de berging mislukken, wordt waarschijnlijk dinsdag bij hoogwater een nieuwe poging gedaan.


Bultrug maandagnacht versleept naar vasteland (Foto: Novum)

Rechter onthoofd in OekraÔne

De politie in Oekraïne heeft een onderzoek ingesteld naar de brute moord op een rechter en zijn gezin. Hun onthoofde lichamen werden in het weekeinde aangetroffen in het appartement van de rechter in Charkiv. De hoofden zijn nog altijd niet terecht, zei minister van binnenlandse zaken Vitali Zachartsjenko.

Onderzoekers denken dat de moordpartij verband houdt met het werk van Volodimir Trofimov of met de verzameling antiek van de rechter. Volgens de politie hadden de daders zich zorgvuldig voorbereid. De autoriteiten hebben een beloning van omgerekend zo'n achttienduizend euro uitgeloofd voor informatie die naar de daders leidt.

Naast Trofimov zijn zijn vrouw, zijn zoon en de vriendin van zijn zoon om het leven gebracht.

Op de koffie

"Die garnalensalade die ik hier vorige week vrijdag heb gekocht, smaakte de dag daarna niet echt lekker meer", beklaagt de dame zich die voor mij aan de beurt is. Samen met de visboer luister ik aandachtig naar haar vijf minuten lange betoog over vers verkochte salade die een dag later niet echt vers meer blijkt te zijn. Zodra hij er de kans voor krijgt, antwoordt de visboer resoluut: "Dat mag inderdaad niet gebeuren. Verse salade moet je minstens drie dagen gekoeld kunnen bewaren. U krijgt van mij een nieuwe mee." "Nou, daar zei ik het niet om, maar ik wilde wel dat u het wist." De visboer pakt een nieuw bakje salade en zet dat voor de dame op de toonbank.

'Grotere waarschuwingen voor sigaretten'

Er moeten grotere waarschuwingen komen op pakjes sigaretten, zowel in tekst als in beeld. Dat gaat de Europese Commissie voorstellen, aldus persbureau Reuters.

Een woordvoerder van Europees commissaris Tonio Borg (Gezondheid en consumentenzaken) wilde maandag niet ingaan op de berichten. Woensdag komt het dagelijks bestuur van de EU met de plannen naar buiten.

De voorstellen van Brussel gaan minder ver dan de regels in Australië. Daar is het sinds 1 december verboden om logo's of merken te voeren op pakjes sigaretten.

EU wil grotere waarschuwingen voor sigaretten
EU wil grotere waarschuwingen voor sigaretten (Foto: ANP)

Ploumen verdubbelt saldo Serious Request niet

De regering zal de opbrengst van de benefietactie Serious Request van 3 FM niet verdubbelen. Dat zei minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel maandag op vragen van de ChristenUnie.

Ploumen houdt daarmee vast aan het beleid dat is ingezet door het vorige kabinet. De kabinetten daarvoor verdubbelden wel steeds de opbrengst. Ze noemde het een "fantastische actie" en gaat er ook voor collecteren. Maar het kabinet ziet het als "een initiatief van de dj's met steun van het Nederlandse publiek".

Deze week laten voor de negende keer op rij drie dj's van 3FM zich opsluiten in het Glazen Huis. Die staat dit jaar in Enschede. Er wordt geld ingezameld voor bestrijding van babysterfte.

Ploumen verdubbelt saldo Serious Request niet
Ploumen verdubbelt saldo Serious Request niet (Foto: ANP)

Geen alcohol bij FC Utrecht - Ajax

Voor en tijdens de competitiewedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax zondag wordt geen alcohol geschonken in het stadion van de Utrechtenaren. De gemeente heeft het alcoholbeleid aangescherpt omdat het om een risicowedstrijd gaat.

Tijdens eerdere wedstrijden tussen de Utrechtenaren en de Amsterdammers deden zich meerdere keren ongeregeldheden voor. Ook tijdens de bekerwedstrijd tussen de twee clubs in september was dat het geval. Omdat alcoholgebruik volgens de gemeente excessief gedrag bevordert en daardoor een extra risicofactor is, geldt in alle horecagelegenheden en sportkantines in en om De Galgenwaard tijdens de wedstrijd een alcoholverbod.

Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) liet de wedstrijd eerder al in overleg met de KNVB vervroegen naar 12.30 uur. "We zetten in op een sportieve wedstrijd. Iedereen die dit negeert en voor overlast zorgt, kan rekenen op een stevige aanpak", waarschuwt de burgemeester alvast.

Zalando meest irritante reclame

Het reclamespotje van internetwinkel Zalando is bekroond met de Loden Leeuw 2012. Dit is de prijs voor de meest irritante reclame. Dat is maandag bekendgemaakt in het TROS-programma Radar.

Zalando won, met hun geschreeuw en verkleedpartijen, zoals Radar zegt, deze twijfelachtige eer. De Loden Leeuw voor de meest irritante BN’er in een reclame ging dit jaar naar Patricia Paay voor het Miljoenenspel.

Patricia Paay kreeg 33 procent van de stemmen en versloeg daarmee Tatjana (Basic-Fit, 28 procent), Winston Gerschtanowitz (Vodafone, 18 procent), Jörgen Raymann (Robijn, 13 procent) en Cas Jansen& Jack Wouterse (C1000, 8 procent).

Zalando kreeg maar liefst 62 procent van de stemmen en liet Specsavers (15 procent), De Nederlandse Energie Maatschappij (11 procent), SIRE (7 procent) en Simpel (5 procent) ver achter zich. De internetwinkel won vorig jaar dezelfde prijs voor hun 'nudisten’-commercial.

Volgens de TROS zijn via internet 127.525 stemmen uitgebracht.

Zalando meest irritante reclame
Zalando meest irritante reclame (Foto: ANP)

Dode parachutist gevonden in weiland

In een weiland bij luchthaven Teuge, tussen Apeldoorn en Deventer, is maandagmiddag het levenloze lichaam van een parachutist gevonden. De man lag midden in een weiland en werd door twee passanten gevonden, laat de politie weten.

De vondst was raadselachtig, omdat er de afgelopen dagen geen sprongen waren geweest en er geen meldingen waren binnengekomen van vermiste parachutisten.

Het gaat om  een 48-jarige man uit Schijndel. Hij maakte zaterdag 8 december een parachutesprong vanaf de Gelderse luchthaven, laat de politie weten. De familie van het slachtoffer is op de hoogte gebracht. De politie onderzoekt wat er tijdens zijn sprong precies is gebeurd.

Franse bond onderzoekt actie Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic wacht mogelijk een schorsing. De Franse bond gaat een onderzoek in stellen naar een vermeende schop van de Zweedse spits.

In het competitieduel met Olympique Lyon leek de spits van Paris Saint-Germain in het gezicht te trappen van tegenstander Dejan Lovren. De scheidsrechter zag niets in de actie, maar de Franse bond is wellicht een andere mening toebedeeld.

PSG won het topduel tegen Lyon overigens met 1-0. De hoofdstedelingen hadden voldoende aan een doelpunt van Blaise Matuidi. De formatie van trainer Carlo Ancelotti nam door de zege de koppositie over in Ligue 1. Wel hebben beide ploegen evenveel punten (35).

 Een eventuele schorsing van Ibrahimovic zou vervelend zijn voor PSG. De Zweed was dit seizoen al goed voor zeventien doelpunten.

'Slachtoffers Alphen kregen advies hulp te mijden'

Letselschadejuristen hebben volgens enkele betrokkenen van het bloedbad in Alphen aan den Rijn hen aangeraden terughoudend te zijn bij het zoeken van bepaalde vormen van nazorg. Dat hebben deze betrokkenen gezegd tegen een onderzoekscommissie, zo staat in het maandag gepubliceerde rapport 'Over napijn en nazorg’.

Daarin noemt de commissie het ,,schokkend en uitermate kwalijk’’ als de betrokkenen daadwerkelijk is geadviseerd om geen gebruik te maken van bijvoorbeeld psychische, sociale of materiële hulp. ,,De kans op blijvende of langdurige schade van mensen in een kwetsbare positie wordt daarmee immers vergroot’’, schrijft de commissie. Voorzitter Jan Laurier zei desgevraagd dat de letselschadejuristen niet met de beweringen zijn geconfronteerd, omdat dit niet onder de opdracht viel.

Volgens de onderzoekers hebben lopende letselschadeprocedures de nazorg in Alphen aan den Rijn bemoeilijkt. Zo bestond en bestaat het gevaar dat een coulanceregeling van de gemeente wordt gezien of juridisch wordt geïnterpreteerd als een erkenning van aansprakelijkheid. Daarnaast schrijft de commissie: ,,Sommige betrokkenen waren terughoudend in het accepteren van aangeboden compensatie van de zijde van de gemeente, omdat ze dachten daarmee een eventuele claim kwijt te raken.’’

Patricia Paay is irritantste BN'er in een reclame

Patricia Paay was dit jaar de irritantste bekende Nederlander in een reclame. Daar werd ze maandagavond voor 'beloond' met een Loden Leeuw, de prijzen van consumentenprogramma Radar.

Paays optreden in een commercial voor Miljoenenspel ontving 33 procent van de stemmen. Daarmee eindigt ze boven Tatjana, die 28 procent van stemmen kreeg met haar reclame voor een fitnessketen. "Het irriteert me verder ook niet, ik heb al afgerekend", reageerde Paay. "Ik hoop dat het ook lang mag irriteren."

De Loden Leeuw voor irritantste commercial van 2012 ging naar Zalando. Het is de tweede achtereenvolgende keer dat de prijs naar de webwinkel gaat. De prijs voor irritantste bekende Nederlander in een reclame was vorig jaar voor Johan Derksen.

Advocaat ligt niet wakker van onderzoek

PSV-trainer Dick Advocaat verwacht niet een mogelijk onderzoek van de aanklager betaald voetbal hem een sanctie zal opleveren. De KNVB liet maandag weten een onderzoek in te stellen naar de uitspraken van de oefenmeester over de aanklager betaald voetbal. Advocaat ziet echter niet in wat hij verkeerd heeft gedaan en maakt zich dan ook niet druk over het onderzoek.

"Ik zie dat met vertrouwen tegemoet", zegt hij tegen Omroep Brabant. "We leven toch in Nederland? Daar mag je toch zeggen wat je denkt? Bovendien heb ik geen namen genoemd van aanklagers. Ik ken die mensen niet eens. Als men in Zeist dan vindt dat ik te persoonlijk word, dan is dat eigenlijk heel zielig."

De keuzeheer hekelt de aanklager. "Heeft die man verstand van voetbal? De scheidsrechter en de vierde man moeten het bepalen, niet de mensen die achter hun bureautje zitten."

Horner had Massa eruit gegooid

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner had Felipe Massa na de eerste seizoenshelft op straat gezet als hij het bij Ferrari voor het zeggen had gehad, zo meldt hij in The Official Formule 1 Season Review 2012. De Italiaanse renstal liet de Braziliaan echter zitten en gaf hem na een sterk seizoenseinde zelfs contractverlenging voor 2013.

Massa stelde in de eerste seizoenshelft teleur met een schamele 25 punten, terwijl teamgenoot Fernando Alonso de titelstrijd op dat moment leidde. Horner: "Nee, ik zou hem niet in mijn team hebben gehouden. De Formule 1 is een harde business, gebaseerd op resultaten. Je moet hem vergelijken met de andere coureur in dezelfde auto."

Horner vindt het niet vreemd dat Ferrari andere opties overwoog. "Ze hadden zelfs een van onze coureurs op het oog. Ze waren duidelijk bezorgd over de prestaties, maar konden blijkbaar geen betere vervanger vinden." De Braziliaan bewees uiteindelijk toch hard te kunnen rijden, want hij pakte in de slotfase van het seizoen 97 punten en enkele podiumplaatsen, genoeg om hem contractverlenging te geven. "Massa had een goed laatste deel van het jaar. Uiteindelijk realiseerde Ferrari zich waarschijnlijk dat Massa voor 2013 de beste optie is."

Alle genomineerden Sportgala op een rij

Dinsdag 18 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. De afgelopen dagen lieten we in zes specials alle genomineerden voorbij komen en keken we terug op hun afgelopen sportjaar.

Vandaag verscheen de laatste special, die over de genomineerden in de categorie beste sportploeg. Wil je alle specials nog eens terugkijken? Dat kan, ze staan hier verzameld op één pagina.

De winnaars van vorig jaar (foto: Pro Shorts)
De winnaars van vorig jaar (foto: Pro Shorts)

Plattelandsporno vindt gretig aftrek

Het lijkt bij ons wegens het succes van Boer Zoekt Vrouw nog een kwestie van tijd, maar in de VS is het een gat in de markt: plattelandsporno. Menig Amerikaan fapt naar hartenlust op pittoreske tafereeltjes waarin rednecks tandenloze grietjes te grazen nemen. Met dank aan de televisie.

In Amerika houden televisieprogramma's als 'Honey Boo Boo',  'Duck Dynasty' en 'Swamp People' menig kijker aan de buis gekluisterd. Zelfs MTV komt nu met een nieuwe 'hillbilly'-show.

Het succes van plattelandsprogramma's is ook pornoproducenten niet onopgemerkt gebleven. Zij hebben sinds 2010 de verkopen van plattelandsporno met maar liefst 250 procent zien stijgen. Toevallig het jaar waarin de eerste redneckshow was te zien.

Uiteraard zitten er weer pareltjes tussen de boerenpornofilms. Titels als 'Hillbilly Honeys', 'Real White Trash' en 'Ozark Sex Fiend' vinden gretig aftrek. Succes met googelen.

Rednecks, altijd lachen

Arrestatie na Facebook-dreiging schietpartij

Een man die op Facebook had gedreigd met schietpartijen op meerdere basisscholen, is zondag in Los Angeles aangehouden. Toen agenten bij het huis van de verdachte in de Amerikaanse stad aankwamen, troffen ze daar talrijke wapens aan, meldt de Los Angeles Times maandag.

De verdachte werd gearresteerd op verdenking van het maken van criminele bedreigingen. De autoriteiten hebben zijn naam, leeftijd en adres niet vrijgegeven. De arrestatie kwam op dezelfde dag dat de politiechef in de stad had aangekondigd met patrouilles te beginnen om scholen beter te beschermen tegen potentiële schutters.

De aangescherpte beveiliging begint wanneer de scholieren na de winterstop in januari weer naar hun klassen gaan. De maatregel is een antwoord op de dodelijke schietpartij op een lagere school in Newtown, Connecticut, waar een schutter vrijdag 20 kinderen en zes volwassenen doodschoot. De verdachte, geïdentificeerd als de 20-jarige Adam Lanza, doodde ook zijn moeder en zichzelf.

Schalke 04 is boos op KNVB

Er is opnieuw bonje tussen een Duitse club en de Nederlandse voetbalbond (KNVB). Was het eerst Bayern München, dat bij een langdurige blessure van Arjen Robben over de rooie ging, nu is het Schalke 04 dat zijn woede op ons land richt.

Schalke 04 baalt namelijk van het feit dat de medische staf van het Nederlands elftal onzorgvuldig met Ibrahim Afellay is omgesprongen. De aanvaller was tijdens de oefeninterland met Duitsland (0-0) niet helemaal fit, maar liep in de Amsterdam ArenA vervolgens een blessure op.

"Helaas is Afellay direct na de wedstrijd, en waarschijnlijk zelfs überhaupt niet medisch verzorgd", liet Horst Heldt, technisch directeur van Schalke 04 in een reactie weten. "Zeker bij een spierblessure zijn de eerste minuten en uren cruciaal voor de hersteltijd."

De KNVB heeft nog altijd niets van de Duitse club vernomen. "We reageren pas als we een formeel bericht hebben gekregen", aldus een woordvoerster.

Nederland helpt fiscus ontwikkelingslanden

Nederland gaat ontwikkelingslanden helpen bij het innen van de belasting. Dat heeft minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) maandagavond gezegd tijdens de behandeling van haar begroting in de Tweede Kamer.

"Als we willen dat overheden in ontwikkelingslanden op eigen benen staan, is het belangrijk dat ze hun eigen inkomsten genereren en daarover verantwoording afleggen aan hun eigen bevolking", zei Ploumen. De bewindsvrouw heeft afspraken met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) gemaakt over haar voornemen.

De Nederlanders gaan helpen zorgen dat het innen van belastingen transparant een eerlijk gebeurt. "We gaan met experts van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën de belastingautoriteiten helpen in ontwikkelingslanden waar we ons op concentreren."

Nederland loopt hiermee volgens Ploumen voorop. De opgedane kennis zal worden gedeeld met de internationale belastingspecialisten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).

Ploumen is verder van plan om samen met Weekers een aantal bestaande belastingverdragen tegen het licht te houden en te kijken wat de effecten van die afspraken zijn voor de belastinginkomsten van ontwikkelingslanden. "Die verdragen zijn soms al decennia oud en we willen kijken of ze nog wel bij deze tijd passen", aldus de minister.

16 jaar geŽist om wurgen vriendin met hondenriem

Een 33-jarige man uit Den Haag gaat als het justitie ligt zestien jaar de cel in voor het wurgen van zijn vriendin met een hondenriem in juni van dit jaar. Hij had ook hun kat gedood en geprobeerd de hond te wurgen en zijn eigen leven te beëindigen, maar dat lukte niet.

Het stel had een huurachterstand van twaalfduizend euro en zou op de dag van de moord hun huis aan het Simon Carmiggelthof worden uitgezet. De Hagenaar had hierover echter niets tegen zijn 40-jarige vriendin gezegd. Omdat hij bang was dat zij hem zou verlaten als hij het zou vertellen, besloot hij zijn vriendin, zichzelf en hun huisdieren om het leven te brengen. Na de mislukte zelfmoordpoging meldde de man zich bij de politie.

De man verklaarde zelf dat hij uit paniek heeft gehandeld. Hij heeft nu spijt van zijn daad. Volgens deskundigen heeft de Hagenaar geen stoornis die leidt tot verminderende toerekeningsvatbaarheid. Wel vertoont hij 'vermijdende en ontwijkende trekken' om controle te houden over een situatie.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Ook publiek vindt Samsom politicus van het jaar

PvdA-leider Diederik Samsom is maandag door het opiniepanel van het programma Eenvandaag verkozen tot politicus van het jaar. Eerder werd hij al door het jongerenpanel van Eenvandaag en door de parlementaire pers uitgeroepen tot beste politicus van 2012. Ook in een peiling van Maurice de Hond scoorde hij het hoogst.

Aan het onderzoek deden ruim 35 duizend mensen mee. Samsom kreeg ruim twintig procent van de stemmen. De PvdA-leider wordt gewaardeerd omdat hij 'goed is in het debat, deskundig overkomt en de zaken niet mooier voorstelt dan ze zijn'.

Oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) eindigde op de tweede plaats, gevolgd door PVV-leider Geert Wilders. SP-leider Emile Roemer eindigde op plaats vier. Vorig jaar ging hij nog met de titel aan de haal. Premier Mark Rutte werd vijfde.


Ook publiek vindt Samsom politicus van het jaar (Foto: Novum)

Sampdoria ontslaat Ferrara en haalt Rossi

Ciro Ferrara is na Serse Cosmi de tweede trainer in de Serie A die maandag zijn congé heeft gekregen. De oud-voetballer werd door Sampdoria aan de kant gezet een dag nadat de Genuezen met 3-1 hadden verloren van Catania. Delio Rossi is als vervanger aangesteld. Hij zat sinds mei zonder werk toen Fiorentina hem ontsloeg omdat hij aanvaller Adem Ljajic had geslagen.

De 45-jarige Ferrara was aan zijn eerste seizoen bezig bij Sampdoria. Eerder was hij coach bij zijn oude club Juventus en Jong Italië. Sampdoria staat momenteel veertiende in de Serie A. De ploeg won pas vijf wedstrijden dit seizoen.

Rossi werkte voor zijn periode bij Fiorentina onder meer bij Lazio Roma en Palermo. De in Rimini geboren coach is zeven jaar ouder dan zijn voorganger.

'Geweld door wapens complex probleem'

Het inperken van geweld door vuurwapens is een complex probleem waar een 'alomvattende oplossing' voor nodig is, waar strengere wapenwetten deel van uitmaken. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder Jay Carney maandag gezegd.

Carney benadrukte dat wapenwetten alleen geen schietpartijen, zoals die op een basisschool in Connecticut vorige week, kunnen voorkomen. Het bloedbad in Newtown kostte aan 28 mensen het leven, onder wie twintig kinderen. Volgens Carney is er niet een enkele wet of stap die kan worden genomen om het probleem aan te pakken.


Witte Huis: geweld door wapens complex probleem (Foto: Novum)

Grosjean racet ook in 2013 voor Lotus

Romain Grosjean zal ook in het Formule 1-seizoen 2013 voor Lotus gaan racen. Dit heeft het team uit Enstone vandaag bekendgemaakt. De Fransman toonde eerder dit jaar zijn snelheid door drie podiumplaatsen te pakken, maar was even zo vaak betrokken bij race-incidenten. Het jaar sloot hij wel goed af door de Race of Champions op zijn naam te schrijven.

Grosjean moest dit jaar de race in Italië missen omdat hij te vaak betrokken was bij startincidenten. Na zijn terugkeer presteerde de Fransman echter minder sterk dan voorheen, waardoor het lang onzeker bleef of hij contractverlenging bij Lotus zou krijgen. Gisteren toonde hij tijdens de Race of Champions aan uit het juiste racehout gesneden te zijn door op weg naar de finale zowel regerend wereldkampioen Sebastian Vettel als zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher te kloppen.

"Het is fantastisch dat ik nog een jaar bij Lotus mag blijven. Ik vind het prachtig dat ik van iedereen in Enstone steun mag ontvangen en ik wil hun vertrouwen belonen wanneer we in Australië weer de baan op gaan. In mijn eerste seizoen in de Formule 1 heb ik veel geleerd en die lessen wil ik nu in de praktijk brengen. Volgend jaar wil ik consistenter en sterker presteren. Achter de schermen vinden er mooie ontwikkelingen plaats en ik kijk erg uit naar wat de E21 kan."

Nick en Simon stoppen

Nou niet te hard juichen. De twee Volendammers stoppen namelijk alleen als coach bij The Voice of Holland.

Na drie seizoenen kandidaten te hebben gecoacht tijdens The Voice hebben de twee vrienden er genoeg van. In goed overleg heeft het duo besloten te stoppen met de coach-taken om zich zo op andere zaken te kunnen richten. "Wij kijken met heel veel plezier terug op de afgelopen drie jaar The Voice Of Holland. Voor ons was het een muzikaal feestje waarbij we kennis hebben gemaakt met nieuwe talenten terwijl we als coaches mochten samenwerken en concurreren met onze collega's uit de muziekwereld."

Nick & Simon wisten met hun kandidaten de afgelopen drie seizoenen de tweede plaats te behalen. Dit gebeurde met respectievelijk Pearl Jozefzoon, Chris Hordijk en Johannes Rypma. Laatst genoemde kon op veel kritiek rekenen vanwege zijn zangkwaliteiten.

Nick en Simon blijven nog wel coach bij de juniorenversie van de talentenjacht, The Voice Kids. Over de aanwezigheid van het duo bij dat programma was nog het een en ander te doen. In Bente's stem, een documentaire over de deelname van een van de kandidates uit het programma, bleek dat het Volendamse duo nauwelijk aanwezig zijn. “Nick en Simon zijn er nooit. Ik had gedacht dat ik ze veel vaker zou zien. Ze zijn er eigenlijk alleen als er een camera is.”, aldus de 11-jarige Bente in de documentaire.

Wie het duo zal opvolgen in The Voice of Holland is nog niet bekend. Afgelopen zondag maakte Guus Meeuwis nog bekend gepolst te zijn voor het eerste seizoen. Dat verzoek wees de Brabander vriendelijk af.

N.E.C.-doelman Babos scheurt pees in vinger

Gabor Babos heeft zaterdag een pees in zijn vinger gescheurd. De Hongaarse doelman van N.E.C. komt dit kalenderjaar niet meer in actie. Hij moest in de warming-up van het duel tegen PSV (1-1) afhaken met een pijnlijke vinger. Bij onderzoek in het ziekenhuis bleek maandag een scheur in de pees van een vinger te zitten. Babos hoopt bij het begin van de tweede seizoenshelft weer fit te zijn.

De 38-jarige Babos speelt al sinds 2000 in Nederland. Toen nam NAC hem over van MTK in zijn vaderland. Na vier seizoenen in Breda verhuisde hij naar Feyenoord, maar al in zijn tweede seizoen verhuurde de stadionclub hem aan N.E.C.. Een jaar later werd hij overgenomen door de Nijmegenaren, voor wie hij al 215 competitieduels het doel verdedigde.

Teaser trailer Star Trek Into Darkness

Na het success van J.J. Abrams' met een Oscar bekroonde Star Trek: the Future Begins zijn de verwachtingen voor Star Trek Into Darkness hooggespannen. Deze eerste volledige teaser trailer toont een melancholische voice-over van Captain Kirk, onderweg naar een epische strijd vol met actie!

De eerste trailer leverde veel speculatie op over wie nu precies de schurk gaat zijn. Deze trailer verklapt wat dat betreft weinig, maar het geeft ons een kijkje in de visuele kracht en de emotionele tweestrijd die Into Darkness komende zomer met zich mee gaat brengen.

Tijdens hun strijd om hun thuis te heroveren, wordt de bemanning van de Enterprise danig op de proef gesteld: vriendschappen en liefde komen op het spel te staan in een strategisch gevecht om leven en dood.

Bin Hammam staakt strijd tegen FIFA

Mohamed bin Hammam legt al zijn functies in de voetbalwereld per direct neer. De Qatarees heeft dat zaterdag in een ontslagbrief aan de wereldvoetbalbond geschreven. Dat meldt de FIFA maandag. Bin Hammam was al eerder levenslang geschorst vanwege corruptie en zijn ontslag verandert daar niets aan, benadrukt de FIFA.

Bin Hamam, toen nog voorzitter van de Aziatische voetbalbond AFC, nam het vorig jaar op tegen Sepp Blatter om president van de FIFA te worden. Vlak voor de verkiezing werd de Qatarees echter beschuldigd van corruptie en geschorst. Hij zou bestuurders van Caribische voetbalbonden geld hebben toegeschoven zodat ze voor hem zouden stemmen.

In een onderzoek werd meer bewijs van corruptie gevonden tussen 2008 en 2011 en eerder dit jaar werd hij geschorst. Bin Hammam bleef echter strijdbaar en wilde zijn naam zuiveren. Bij de AFC was hij inmiddels ook al afgezet.


Bin Hammam staakt strijd tegen FIFA (Foto: Novum)

Kind uit eenoudergezin is ongezonder

Kinderen uit eenoudergezinnen roken meer en hebben vaker overgewicht. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens een onderzoeker van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) kan gesteld worden dat kinderen uit eenoudergezinnen ongezonder zijn.

Uit het onderzoek blijkt blijkt dat 18 procent van de jongeren tussen de 12 en de 25 jaar van wie de ouders nog bij elkaar zijn, rookt. Van jongeren in dezelfde leeftijd van wie de ouders bijvoorbeeld gescheiden zijn of van wie een ouder is overleden, rookt een groter percentage: 27,5 procent.

Hetzelfde verschil is te zien als het aankomt op overgewicht. Ongeveer 13 procent van de kinderen met ouders die bij elkaar zijn is te dik, tegen 18 procent van de kinderen die in een eenoudergezin woont.

Jackie Chan in The Expendables 3

Goed nieuws voor fans van Jackie Chan. De acteur, die binnenkort ook te zien is in de film Chinese Zodiac, is uitgenodigd om deel uit te maken van de cast in The Expendables 3.

Niemand minder dan Sylvester Stallone heeft de acteur gevraagd om mee te doen in de nieuwe film. Voor de film The Expendables 2 is Chan ook gevraagd, maar hij zou het destijds te druk hebben gehad met Chinese Zodiac. Naar verluidt zou Stallone beelden uit het laatstgenoemde project hebben gezien en wederom onder de indruk zijn geweest van de kung fu-deskundige uit Hong Kong.

"Sly had mij uitgenodigd voor de vorige Expendables, maar ik had het toen te druk", aldus Jackie Chan. "Hij heeft me daarna ook uitgenodigd voor de derde Expendables en ik accepteerde die uitnodiging op voorwaarde dat het zou gaan om meer dan een klein bijrolletje."

Jackie Chan toch weer in actiekomedie (Novum)Jackie Chan (Novum)

Dijksma al bezig met 'bultrugdossier'

Sharon Dijksma (PvdA) heeft zich al verdiept in het bultrugdossier. Dat zei de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken maandagmiddag na afloop van haar gesprek met premier Mark Rutte (VVD).

"Ja, daar heb ik me wel in verdiept", zei Dijksma over het noodlot dat bultrug Johannes op een zandbank bij Texel trof. De twaalf meter lange walvis kon ondanks een aantal pogingen niet worden gered, wat zorgde voor verhitte gemoederen bij tal van organisaties die zich het wel en wee van de bultrug aantrokken.

Dijksma wees erop dat vooral minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dit weekeinde 'intensief contact' met de diverse partijen heeft gehad. "Hij heeft de hele situatie nauwkeurig gevolgd." Dijksma is zich momenteel aan het inlezen over alles wat is gedaan en zich in te werken in alle dossiers. "Dierenwelzijn is een onderdeel van het pakket maar zoals u weet is het een veel breder terrein."

De kans is aanwezig dat Dijksma dinsdag al tekst en uitleg moet geven over het lot van Johannes. Marianne Thieme (PvdD) kondigde maandag aan dat ze tijdens het wekelijkse vragenuurtje de kwestie ter sprake wil brengen. Thieme wil dat de overheid een protocol instelt voor de omgang met gestrande zeezoogdieren.

Flink wat stenen in LEGO City

Nintendo heeft een flink aantal screenshots uitgegeven van LEGO City Undercover. Deze Wii U-exclusive komt begin 2013 uit.

In LEGO City moet undercover agent Chase McCain op jacht naar criminelen. Hij heeft verschillende bewegingen tot zijn beschikking om ze te achtervolgen, zoals het slingeren tussen palen en muursprongen. Hij heeft ook verschillende vermommingen tot zijn beschikking die hem speciale krachten geven, zoals een overvallersoutfit die hem de kracht geeft sloten te breken. Chase kan ook voertuigen besturen zoals auto's en helikopters  en zoals te verwachten kan hij ook items bouwen van losliggende LEGO-blokjes.

LEGO City UndercoverLEGO City Undercover

LEGO City UndercoverLEGO City Undercover

LEGO City UndercoverLEGO City Undercover

LEGO City UndercoverLEGO City Undercover

LEGO City UndercoverLEGO City Undercover

LEGO City UndercoverLEGO City Undercover

LEGO City UndercoverLEGO City Undercover

Oudste mens ter wereld overleden

De oudste persoon ter wereld, Dina Manfredini, is maandag in de Amerikaanse staat Iowa overleden. De van oorsprong Italiaanse vrouw is 115 jaar geworden. Dat hebben Amerikaanse media gemeld.

Manfredini werd op 4 april 1897 in Italië geboren, aldus het Guinness Book of Records. In 1920 emigreerde zij, zoals veel landgenoten, naar Amerika. Zij was huisvrouw en moeder en werkte later als schoonmaakster tot zij 90 was. Zij woonde tot op 110-jarige leeftijd zelfstandig.

Zij is minder dan 2 weken de oudste mens ter wereld geweest. Tot 5 december was dat de 116-jarige Besse Cooper. De "nieuwe oudste" mens ter wereld is de Japanner Jiroemon Kimura. Hij is geboren op 19 april 1897.

Genomineerden Sportploeg van het Jaar 2012

Dinsdag 18 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de sportploeg van het jaar.

Details update Lord of the Rings Online

Warner Bros. Interactive geeft vandaag meer informatie vrij over de update van The Lord of the Rings Online. Deze Massively Multiplayer Online Role-Playing Game biedt een interactieve, levendige ervaring vol met bekende mensen, plaatsen en monsters van het beroemde verhaal.

Deze update bestaat uit:

  • Road to Erebor - de eerste helft van de Riders of Rohan 'instance cluster'
  • Moria revamp - het laatste deel van de vernieuwing van deze iconische locatie
  • De door fans meest geliefde Dol Goldur 'instance cluster' kan nu gespeeld worden tot level 85
  • Open-tapping (ervaringspunten voor iedereen) en remote looting technology van de uitbreiding Riders of Rohan is nu toegepast in alle landschappen

The Lord of the Rings Online is een free-to-play MMORPG en beschikbaar voor pc en Mac.

LOTRO

LOTRO

LOTRO

LOTRO

LOTRO

LOTRO

LOTRO

Verkiezing: 3e Ronde sporter van het jaar 2012

Het jaar 2012 loopt alweer bijna op zijn eind, wat dus betekent dat de sporters weer de vele verkiezingen kunnen aflopen. Ook wij doen hieraan mee, want in een speciaal toernooi kunnen jullie kiezen wie volgens FOK! de beste Nederlandse sporter van het afgelopen jaar was.

Er waren 64 sporters genomineerd. Voor deze derde ronde zijn er nog 16 over. Deze gaan in een knock-out toernooi uitmaken wie zich uiteindelijk mag kronen tot 'FOK!sporter van het jaar 2012'.

Links naar vorige rondes:
Nominaties
1e ronde
2e ronde

Onder dit bericht en in het topic op het Sport-forum kun je stemmen. Dit kan door gebruik te maken van de [ b] en [ /b] tags. (gebruik deze zonder de spaties rond de naam van je keuze).

voorbeeld:
[b]Roger Federer[/b] - Novak Djokovic

Bij een gelijkspel zal er een tiebreak volgen van 24 uur. De 3e ronde sluit op dinsdag 18 december 2012 om 20:00uur.

De derde ronde:

Esther Vergeer - Sven Kramer
Ireen Wüst - Stefan Groothuis
Jeffrey Herlings - Anky van Grunsven
Epke Zonderland - Niki Terpstra
Dorian van Rijselberge - Laura Smulders
Edward Gal - Ranomi Kromowidjojo
Rick van de Ven - Marlou van Rhijn
Gerco Schröder - Marianne Vos

Smeets, Brard en Barbie zijn het irritantst

Mart Smeets, Patty Brard en Barbie werkten de Nederlanders dit jaar het meest op de zenuwen. De sportjournalist, presentatrice en realityster vormen de top drie van de lijst Irritantste Nederlanders in 2012, een initiatief van Nieuwe Revu. Op de website van het blad konden bezoekers hun stem uitbrengen.

Smeets werd meerdere malen bestempeld als 'arrogant' en 'zelfingenomen'. Brard werd onder meer omschreven als een 'een mediageile schreeuwlelijk'. Volgens een van de stemmers moet Barbie, die eigenlijk Samantha de Jong heet, gedeporteerd worden.

Wie van de drie de titel Irritantste Nederlanders in 2012 uiteindelijk in de wacht sleept, staat in de Nieuwe Revu die volgende week verschijnt.

Rellen bij herdenking begin Arabische Lente

De viering van het begin van de Arabische Lente 2 jaar geleden is maandag in Tunesië afgebroken, toen betogers stenen gooiden naar president Moncef Marzouki en parlementsvoorzitter Mustapha Ben Jaafar.

De volksopstand in Tunesië begon, nadat een groentehandelaar, die door de politie was vernederd, zich op 17 december 2010 in brand had gestoken. De revolte sloeg over naar andere Arabische landen. In Libië, Egypte en Jemen kwamen autoritaire leiders ten val; in Syrië wordt nog steeds een bloedige burgeroorlog uitgevochten.

Rellen bij herdenking begin Arabische Lente
Rellen bij herdenking begin Arabische Lente (Foto: ANP)

IsraŽl zet bouwplan Oost-Jeruzalem door

Een commissie van het Israëlische ministerie van binnenlandse zaken heeft maandag haar goedkeuring verleend aan een plan voor de bouw van vijftienhonderd woningen in Oost-Jeruzalem, het stadsdeel dat de Palestijnen beschouwen als hun toekomstige hoofdstad. De regering deelde voorts mee dat in Hebron twee joodse kolonistengezinnen uit door hen gekraakte woningen worden gezet.

Hoewel het nog jaren kan duren voor de eerste paal in de grond wordt geslagen, zet het doordrukken van het bouwplan kwaad bloed bij de Palestijnen en dat deel van de Israëlische bevolking dat tegen de bouw in bezet gebied is.

De kolonisten in Hebron bezetten jaren geleden vier winkelruimtes op het terrein van de Arabische markt in de stad en verbouwden deze tot woningen. De percelen waren in bezit van een joods gezin dat de stad verliet voor de verovering van de Westelijke Jordaanoever door Jordanië in de jaren veertig. Nadien werden de ruimtes gehuurd door Palestijnen.

De woningen worden in april ontruimd, zei de Israëlische regering.

FOK!filmtip van de dag: Turks Fruit

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vandaag is het tijd voor een onvervalste Nederfilm klassieker: Turks Fruit uit 1973, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Wolkers en geregisseerd door Paul Verhoeven. De film vertelt de woelige liefdesgeschiedenis tussen Olga (Monique van de Ven) en Eric (Rutger Hauer) op een manier zoals alleen een Nederlandse film dat doet: met veel (al dan niet functioneel) naakt, een naargeestige sfeer en niet onverdeeld sympathieke personages. Zin in? Stem dan af op RTL8, vanaf 20:30u!

Geen zin in? Dan heb je altijd nog de mogelijkheid af te stemmen op SBS6 voor Tim Burtons versie van Alice in Wonderland, of op Veronica voor de film Push met Dakota Fanning. Allebei beginnen ze om 20:30u.

Veel kijkplezier!

Steven de Jong verfilmt pestroman Stuk

Steven de Jong wil een jeugdthriller maken over pesten. De regisseur van onder meer De Kameleon en De Hel van '63 gaat het boek Stuk uit 2008 van Judith Visser verfilmen. "We hebben als werktitel Stukgepest en willen op deze manier pesten onder de aandacht brengen bij jongeren", zegt de regisseur tegen Novum Nieuws.

Het verhaal is wellicht niet gemakkelijk te verfilmen. De roman speelt zich namelijk voor een belangrijk deel af in de gedachtes van een meisje dat gepest wordt op school en zich steeds vreemder gaat gedragen.

"Steven begrijpt heel goed wat de essentie is van het boek", zegt Visser echter enthousiast. "Ik denk, gezien zijn stijl, dat hij gaat proberen de gedachtes zo visueel mogelijk te maken. Hij is een erg goede sfeermaker. Dat is nodig, want het meisje wordt uiteindelijk psychopaat, waardoor het verhaal heel beklemmend wordt."

Visser heeft dan ook geen behoefte zich al te veel te bemoeien met het scenario, waar scenarist Dick van den Heuvel zich over gaat buigen. Jeugdproblematiek is voor hem geen onbekend terrein. Hij schreef ook de scenario's van Razend en Spijt!, naar de jeugdboeken van Carry Slee. Ook is hij bekend van Kruimeltje, Nova Zembla en de tv-serie Russen.

De Jong wil de film volgend jaar gaan schieten. Hij is nog op zoek naar medefinanciers en overweegt ook crowdfunding te gebruiken. "Dat zich nog geen omroep heeft aangemeld is, gezien de actualiteit, opmerkelijk", laat De Jong weten.

Voor zijn nieuwste film gooide De Jong het over een veel luchtiger boeg. De komedie Leve Boerenliefde, met Tatum Dagelet, Cas Jansen en Gerard Joling, draait vanaf mei in de bioscopen.


Steven de Jong verfilmt pestroman Stuk (Foto: Novum)

Fotografe moet dochter betalen om naaktfoto's

De Frans-Roemeense fotografe Irina Ionesco moet haar dochter Eva een schadevergoeding van 10.000 euro betalen voor de naaktfoto's die zij in de jaren 70 van haar heeft gemaakt. Ook moet zij de negatieven van de foto's aan Eva overhandigen. Dat heeft een rechtbank in Parijs maandag bepaald.

Eva, nu actrice, was 4 tot 12 jaar, toen haar moeder haar naakt op de gevoelige plaat zette. Zij zegt dat de foto's haar haar jeugd hebben ontnomen. Zij eiste 200.000 euro van haar moeder.

Ionesco stond in de jaren 70 bekend om haar erotische foto's. Vooral die van haar dochter trokken de aandacht. Zij verschenen in talrijke bladen, waaronder de Europese edities van Playboy en Penthouse. Ionesco's advocaat hield de rechtbank tevergeefs voor dat er in de jaren 70 een liberaal klimaat heerste waarin veel was toegestaan. Ook zou Eva een persoonlijke vete met haar moeder uitvechten.

Dolfinarium boos over 'leugens'

De dierenartsen van het Dolfinarium in Harderwijk en stichting SOS Dolfijn zijn "zeer verbolgen over de leugens" die Lenie’t Hart van de Zeehondencrèche en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren hebben verspreid over de aanpak van bultrug Johannes.

De artsen gaven vrijdag het dier een slaapmiddel. De bultrug was aangespoeld op zandbank De Razende Bol en was ernstig verzwakt.

Zaterdag bleek dat het slaapmiddel niet had gewerkt. De artsen zagen af van een tweede poging. De injectie moest nu in de staart, maar de dierenartsen vonden dat te gevaarlijk omdat de walvis met de staart kon gaan slaan.

De website van de Zeehondencrèche van Lenie 't Hart meldde zondag dat een dierenarts van het dolfinarium zaterdag opnieuw een euthanasiepoging had gedaan. "Het stoort het Dolfinarium in hoge mate dat zulke leugens worden verspreid. Het is stemmingmakerij. Onze dierenartsen zijn na vrijdagavond niet meer in de buurt van de Bultrug geweest", aldus Marten Foppen, directeur van het Dolfinarium.

Ook de uitlatingen van Marianne Thieme hebben kwaad bloed gezet. Thieme zou hebben getwitterd dat de reddingspoging door het Dolfinarium werd gedwarsboomd en dat de artsen onkundig hebben gehandeld. Foppen: "Wij vinden het onbegrijpelijk dat een volksvertegenwoordiger dit soort grove beschuldigingen mag maken zonder te checken. Net als bij de zaak omtrent orka Morgan bleef een telefoontje van mevrouw Thieme uit".

Dolfinarium boos over'leugens'
Dolfinarium boos over'leugens' (Foto: ANP)

Cyprus in directe geldnood

Cyprus kan mogelijk deze maand al de ambtenarensalarissen niet meer betalen omdat het land geen geld meer heeft. Dat heeft de topambtenaar van het ministerie van financiën Christos Patsalides maandag gezegd.

Patsalides heeft een aantal staatsbedrijven vanwege de geldnood gevraagd 250 miljoen uit hun pensioenfondsen uit te lenen aan de centrale overheid. Dat geld moet genoeg zijn tot eind februari. Dan verwacht Cyprus miljarden te krijgen vanuit het Europese noodfonds.

Het land is momenteel in onderhandeling met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds over de voorwaarden voor het in juni aangevraagde noodpakket. Hoe hoog de steun uitpakt is nog niet bepaald, maar schattingen lopen uiteen van elf tot zeventien miljard euro.

Het land kan niet meer op de financiële markten terecht vanwege de slechte bankensector in het land. Die had veel geld gestoken in Griekse leningen.

Zenit-fans willen homo's en donkere spelers weren

Fans van Zenit Sint-Petersburg willen homoseksuelen en spelers met een donkere huidskleur weren. Landscrona, de grootste supportersclub, verspreidde maandag een manifest waarin het eiste dat er voor de club alleen blanke, heteroseksuele voetballers op het veld staan.

"Spelers met een donkere huidskleur worden Zenit nu door de strot geduwd", zo viel te lezen in het manifest. "Dat zorgt alleen maar voor negatieve reacties." De club reageerde door te verklaren dat ze staan voor tolerantie en spelers op hun vaardigheden beoordelen.

Zenit nam deze zomer de Braziliaanse spits Hulk en de Belgische middenvelder Alex Witsel, allebei donker van huidskleur, over voor in totaal tachtig miljoen euro. De Franse en donkere middenvelder Yann M'Villa zei nee tegen een overgang naar Zenit nadat hij in augustus doodsbedreigingen had ontvangen.


Zenit-fans willen homo's en donkere spelers weren (Foto: Novum)

'Huizenprijzen blijven tot in 2014 dalen'

De huizenprijzen in Nederland blijven tot ver in 2014 dalen. Door de vele bezuinigingen, de aanpak van de hypotheekrenteaftrek en de strengere regels bij de verstrekking van hypotheken gaan de prijzen daarbij verder achteruit dan eerder gedacht. Dat voorspelde kredietbeoordelaar Fitch maandag.

Fitch verwacht dat de huizenprijzen in het midden van 2014 de bodem hebben bereikt. Tegen die tijd liggen de prijzen volgens het ratingbureau gemiddeld 25 procent lager dan op het piekniveau van voor de economische crisis. Eerder ging het bedrijf uit van een daling met 18 procent.

Eb en Vloed storten neer

Eb en Vloed hebben bijna een jaar lang achter elkaar aan gevlogen, loerend naar de maan. Maar nu de twee satellieten bijna zonder brandstof zitten, laten de wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ze neerstorten op het maanoppervlak.

De twee kunstmanen slaan maandag, in Nederland rond middernacht, vlak na elkaar in op een berg bij de noordpool van de maan. Aan de gecontroleerde crash is flink wat planning voorafgegaan om er zeker van te zijn dat speciale plekken op de maan, zoals de locatie van de eerste maanwandeling, niet worden getroffen.

Geïnteresseerden hoeven niet op te blijven om het spektakel te aanschouwen, want het zal niet te zien zijn vanaf de aarde. Een ander ruimtevaartuig dat de maan in de gaten houdt, de Lunar Reconnaissance Orbiter, zal proberen foto's te maken van de sporen die de satellieten ter grootte van een wasmachine achter zullen laten. Als alles volgens plan verloopt slaan Eb en Vloed met een snelheid van ruim 6100 kilometer per uur in op de maan.

Eb en Vloed hadden als taak het zwaartekrachtveld van de maan te meten. Hiermee hoopten wetenschappers een beter beeld te krijgen van het binnenste van de maan en zijn jonge jaren.


Eb en Vloed storten neer op de maan (Foto: Novum)

Filipijns parlement keurt anticonceptivawet goed

Het Filipijnse parlement heeft maandag een wetsvoorstel goedgekeurd om voorbehoedmiddelen en seksuele voorlichting op scholen door de overheid te laten financieren. Tegen het voorstel bestond fel verzet van de katholieke kerk en haar aanhangers, van wie sommigen overwegen naar het Hooggerechtshof te stappen om het tegen te houden.

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben verschillende versies van het voorstel aangenomen. De twee moeten met elkaar in overeenstemming worden gebracht voordat president Benigno Aquino III zijn handtekening eronder kan zetten. Aquino is voorstander van de wet, die hij als een belangrijk instrument ziet om kraamvrouwensterfte omlaag te brengen en gezinsplanning te promoten.

De Filipijnen zijn een arm land, met een van de snelst groeiende bevolkingen in Azië. Volgens het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties doen zich jaarlijks 3,4 miljoen zwangerschappen voor in de Filipijnen. De helft is ongewenst en een derde eindigt in een abortus, dikwijls clandestien en onder onveilige en onhygiënische omstandigheden. Dagelijks sterven elf vrouwen aan complicaties rond de zwangerschap; bijna zeventig procent van de Filipijnse vrouwen gebruikt geen contraceptie, zegt het fonds.

Het voorstel heeft ruim tien jaar op de plank gelegen omdat parlementsleden de invloedrijke kerk niet voor het hoofd wilden stoten. Maar uiteindelijk tartten de parlementsleden de kerk in een hoofdelijke stemming, die rechtstreeks werd uitgezonden door de televisie.

Leiders van de kerk waarschuwden zondag in een brief dat het wetsvoorstel de morele samenhang van het land op het spel zou zetten. "De brede en vrije toegankelijkheid tot voorbehoedmiddelen zal leiden tot de vernietiging van het gezinsleven", stelde aartsbisschop Socrates Villegas, vicevoorzitter van de Filipijnse bisschoppenconferentie. "Het geld dat aan anticonceptie wordt uitgegeven kan beter worden besteed aan onderwijs en echte gezondheidszorg", zei hij, en 'degenen die de gedachten van kinderen bederven roepen de toorn van God over zich af'.

"Veel Filipijnse vrouwen zijn in problemen gekomen of zijn zelfs dood gegaan door het ontbreken van een allesomvattend en consistent beleid voor reproductieve gezondheid. Deze wet kan daarin verandering brengen", meent Carlos Conde, onderzoeker voor Azië van Human Rights Watch.

Voormalig burgemeester van Manilla Lito Atienza zei dat tegenstanders van de wet een gang naar het Hooggerechtshof overwegen. "Je kunt niet iets legaliseren dat ingaat tegen iemands geloof."

Gamecube en Gameboy inspiratie voor WiiU

Nintendo kijkt naar oude concepten voor het gebruik van de tabletcontroller van de Wii U. Gameontwikkelaar Shigeru Miyamoto laat zich inspireren door de verbinding tussen de Gameboy Advance en Gamecube, waarbij de Gameboy als tweede scherm werd gebruikt. Dat zei hij in een interview met het Britse tijdschrift GamesMaster.

In het interview geeft de topman aan dat de kans groot is dat hij oude ideeën, die voorheen met de Gamecube en de Gameboy Advance niet haalbaar waren, opnieuw gaat testen voor de Wii U. Om welke concepten het precies gaat, liet Miyamoto niet weten.

Een van de ideeën van de Japanse gameontwikkelaar was het gebruiken van de Gameboy Advance als tweede scherm voor de Gamecube-spelcomputer. Onder meer Gamecube-spellen als Final Fantasy Crystal Chronicles en The Legend of Zelda: Four Swords Adventures ondersteunen deze functie. Dezelfde manier van spelen is terug te zien bij het gebruik van de tabletcontroller voor de Wii U.

Wiggins gaat volgend jaar voor Giro en Tourwinst

Bradley Wiggins wil volgend jaar proberen zowel de Giro d'Italia als de Tour de France te winnen. Dat zei de renner van Team Sky na zijn verkiezing zondagavond tot Brits sportman van het jaar. "Mensen zeggen dat twee grote rondes winnen niet kan, dus wil ik het proberen", tekende de Guardian op. Donderdag liet Wiggins al weten voor een tweede opeenvolgende tourzege te gaan.

De Brit had bij de tourpresentatie in oktober nog gezegd hoogstwaarschijnlijk te gaan knechten voor land- en ploeggenoot Chris Froome en zich volledig te focussen op het winnen van de Ronde van Italië. Froome, de nummer twee in de Tour afgelopen jaar, liet al verschillende keren doorschemeren als kopman te willen starten in de Ronde van Frankrijk.

Wiggins geeft toe dat teambaas Dave Brailsford het laatste woord heeft wat betreft het kopmanschap in de Tour. Brailsford zegt tegen de BBC blij te zijn dat zijn kopman weer is gemotiveerd voor komend jaar. "We hebben nu te maken met een luxeprobleem."

"Zeker is dat Chris zich op de Tour richt, en als Bradley de Giro rijdt zullen we bekijken hoe die daar uitkomt met het oog op de Tour," stelt de teambaas. "Uiteindelijk bepalen de resultaten en de benen wie er als kopman start. We nemen pas een beslissing als de rondes dichterbij komen."

Slechts zeven renners in de historie slaagden erin beide rondes in een jaar te winnen. Eddy Merckx lukte het drie keer (1970, 1972,1974). Fausto Coppi (1949,1952), Miguel Indurain en Bernard Hinault (1982, 1985) wonnen beide rondes tweemaal. Jacques Anquetil (1964), Stephen Roche (1987), en Marco Pantani (1998) wisten eenmaal de twee rondes in hetzelfde jaar op hun naam te schrijven.


Wiggins gaat volgend jaar voor Giro en Tourwinst (Foto: Novum)

Wortelkanaalbehandeling en vulling flink duurder

Een bezoek aan de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling of een vulling is dit jaar flink duurder geworden. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Gemiddeld liggen de tandartstarieven dit jaar 10,7 procent hoger dan vorig jaar.

Een volledige wortelkanaalbehandeling is dit jaar ruim veertig procent duurder dan een jaar eerder. Voor een eenvlaksvulling zijn patiënten 21,8 procent duurder uit. Bij periodieke controles bleef de stijging beperkt tot 3,2 procent.

De tandartsen mochten dit jaar voor het eerst vrije tarieven hanteren. Naar aanleiding van de cijfers over het eerste kwartaal, toen ook sprake was van bijna tien procent hogere prijzen, is dat teruggedraaid. Eind november bepaalde de NZa dat tandartsen komend jaar 4,5 procent meer mogen vragen.


Wortelkanaalbehandeling en vulling flink duurder (Foto: Novum)

Eerste stadion WK voetbal 2014 opent deuren

Het eerste stadion voor het WK voetbal in Brazilië is klaar. Dat maakte wereldvoetbalbond FIFA maandag bekend. Het Estadio Castelão in Fortaleza, dat plaats biedt aan 64.000 mensen, werd zondag in gerenoveerde staat opgeleverd. Over twee jaar worden er in de badplaats zes WK-duels afgewerkt. Brazilië speelt er een wedstrijd in de eerste ronde.

Deze week volgt nog een tweede stadion dat de deuren opnieuw opent. Over vijf dagen is ook het Estadio Mineirão in Belo Horizonte klaar voor gebruik. Het zijn de enige twee stadions die voor de afgesproken deadline over twee weken worden opgeleverd.

De afronding van de andere tien stadions laat nog even op zich wachten. Het stadion in Salvador volgt in februari en de voetbaltempels in Brasilia, Recife en het Maracaña in Rio de Janeiro zijn in april gereed, liet de organisatie eind vorige maand weten. Voor de overige zes stadions is nog geen specifieke openingsdatum genoemd.

Het wereldkampioenschap in het Zuid-Amerikaanse land staat over twee jaar van 12 juni tot 13 juli op het programma. Het is na 1950 de tweede keer dat Brazilië het WK organiseert.

Griekse fiscus haalt nog altijd te weinig geld op

Griekenland is er nog altijd niet in geslaagd zijn belastinginning op orde te krijgen. Dat heeft een speciale taakgroep van de Europese Unie die helpt met het herstel van de Griekse economie gemeld. De groep kwam maandag met een kwartaalrapport over het land.

Griekenland heeft blijkens het rapport nog altijd moeite om oude belastingclaims te innen. In oktober had de fiscus nog maar de helft binnen van de twee miljard euro die het aan de Europese Unie had beloofd. De belastingdienst heeft dit jaar nog maar 88 grote bedrijven bezocht, terwijl er driehonderd bezoeken waren beloofd. De bezoeken aan rijke individuen blijft steken op 467, flink onder het doel van dertienhonderd.

Nederlandse belastinginspecteurs helpen Griekenland momenteel bij de inning van belastingen. Vorige week stuurde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) bovendien een brief waarin hij meldde de Griekse belastingdienst op de hoogte te gaan houden van mogelijke belastingontduikers in Nederland. Uit navraag is namelijk gebleken dat 'enkele honderden' luxueuze jachten van Grieken onder Nederlandse vlag varen.

Tattookiller Evert S. overgedragen aan Nederland

De 31-jarige tattookiller Evert S. is maandag door de Belgische autoriteiten overgedragen aan Nederland. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. S. werd in juli veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor een poging tot moord. Hij was voortvluchtig, maar werd in november in Brussel opgepakt.

De moordpoging op Marlon Dalfour waarvoor S. en drie andere tattookillers werden veroordeeld vond plaats in augustus 2009. Dalfour werd in Amsterdam achter het stuur van zijn auto vanuit een andere auto onder vuur genomen met een automatisch wapen. Hij raakte bij de aanslag zwaargewond.

De drie andere tattookillers - Jeroen S. en de broers Cor en Brian P. - kregen voor hun betrokkenheid twaalf jaar cel. Alle vier worden ze ook verdacht van de moord op Onno Kuut, die dezelfde tekens op zijn rug had als zijzelf. Zijn lichaam werd in maart 2009 gevonden in de duinen bij Hoek van Holland. Hij bleek met geweld om het leven te zijn gebracht.

Het onderzoek naar de moord op Kuut loopt nog. De drie tattookillers die al vastzaten voor de moordpoging op Dalfour werden hiervoor in hun cel aangehouden. De vier worden ook in verband gebracht met twee andere moorden uit 2009. Het onderzoek naar de 30-jarige Boneka Belsereng en de 33-jarige Yassin Chakor loopt eveneens nog.

Iran: nog twee drones VS in bezit

De Iraanse strijdkrachten hebben nog ten minste twee andere Amerikaanse drones neergehaald, voordat eerder deze maand bekendgemaakt werd dat een ScanEagle-drone in handen van het Iraanse leger was gevallen. Dat heeft admiraal Ali Fadavi van de Iraanse marine maandag gezegd, aldus het Iraanse persbureau IRNA. Wanneer de drones neergehaald werden is niet duidelijk.

Volgens Fadavi was het onbemande vliegtuig waarvan beelden op de staatstelevisie verschenen de derde ScanEagle die in Iraanse handen is gekomen. Inmiddels heeft Iran een kopie gemaakt van de ScanEagle en deze in gebruik genomen. Verdere details hierover ontbreken.

Eerder deze maand zei de Amerikaanse marine nog dat er geen drones vermist worden. In het verleden is het mogelijk echter wel voorgekomen dat een drone in zee is gestort.

Werkstraf voor docent om ontucht met leerlinge

Een 46-jarige docent uit het Friese Sint Nicolaasga is maandag veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf voor ontucht met een 15-jarige leerlinge. In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie vindt de Leeuwarder rechtbank niet dat de docent het meisje heeft verkracht.

De rechtbank acht bewezen dat zowel de man als het meisje verliefd was. Daardoor zou het meisje niet onder dwang hebben toegegeven aan seksuele toenaderingen van de docent. De docent van het Bogerman College in Koudum was een vertrouwenspersoon voor het meisje, dat aan anorexia leed.

Omdat de school het vermoeden had dat de twee intiemer waren dan normaal, kreeg de docent het advies om afstand te nemen. De man was inmiddels echter verliefd geworden. De twee hadden twee keer seks. De man zei zelf dat hij niet meer zeker wist of daarbij sprake is geweest van penetratie. Het meisje had verklaard dat dat wel zo was.

De rechtbank vindt dat de man misbruik heeft gemaakt van 'een jong en kwetsbaar meisje'. Bij het bepalen van de hoogte van de straf hield de rechtbank er rekening mee dat de docent zijn baan is kwijtgeraakt. Omdat de man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en een autistische ontwikkelingsstoornis, moeten de feiten hem in verminderde mate worden toegerekend, oordeelde de rechtbank verder.

De rechtbank legde de leraar een contactverbod op, met uitzondering van een slachtoffergesprek tussen hem en het meisje dat onder toeziend oog van de reclassering zal plaatsvinden. De docent moet zich voorts laten behandelen bij de forensische psychiatrie. Ook moet de man het meisje een schadevergoeding van 2625 euro betalen.

Royale afscheidslunch Rutte 1

Koningin Beatrix heeft de ministers en staatssecretarissen die deel uitmaakten van het eerste kabinet-Rutte maandagmiddag een afscheidslunch aangeboden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag gemeld. De lunch vond plaats op paleis Noordeinde. Wie daarbij allemaal aanwezig waren, is niet gemeld.

Premier Mark Rutte (VVD) nam eerder deze maand al afscheid van de bewindspersonen uit zijn eerste kabinet die niet terugkeerden in zijn nieuwe ploeg. Tijdens een bijeenkomst in het Catshuis werden zij koninklijk onderscheiden.

Nono, Het Zigzag Kind geselecteerd voor Berlinale

De Nederlands-Belgische jeugdfilm Nono, Het Zigzag Kind van regisseur Vincent Bal is geselecteerd voor het jeugdprogramma van het Filmfestival van Berlijn. De Berlinale heeft vijftien jeugdfilms uit twaalf landen geselecteerd en komt in januari met een aanvulling op de lijst.

Nono, Het Zigzag Kind is met zes andere films geselecteerd in de categorie Generation Kplus. Een tweede categorie van het festival is Generation 14plus waarvoor geen Nederlandse films werden geselecteerd.

Nono, Het Zigzag Kind gaat over een jongen die graag op zijn vader, een politieman, wil lijken. Hij heeft zijn moeder nooit gekend. Twee dagen voor zijn 13e verjaardag wordt hij op reis gestuurd.

Het filmfestival van Berlijn heeft dit jaar plaats van 7 tot en met 17 februari. Vorig jaar viel de jeugdfilm Kauwboy in de prijzen op het festival in de Duitse hoofdstad.


Nono, Het Zigzag Kind geselecteerd voor Berlinale (Foto: Novum)

Lichaamsdelen uit sloot blijken van vermiste man

De lichaamsdelen die donderdag werden gevonden in een weiland in Culemborg zijn afkomstig van de sinds september vermiste Frans Pin. Dat is gebleken uit dna-onderzoek, zegt de politie maandag. Het is nog niet bekend hoe de man om het leven is gekomen.

De lichaamsdelen werden gevonden bij werkzaamheden aan een slootkant. Bij baggerwerk werd materiaal uit de sloot op de kant gelegd. Degene die het materiaal op moest ruimen trof lichaamsdelen aan, waarna de politie werd gewaarschuwd.

Een op de drie Nederlanders met kerst naar de kerk

Een op de drie Nederlanders overweegt met kerst naar de kerk te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos Synovate, in opdracht van de Protestantse Kerk in Nederland. Ruim twintig procent van de ondervraagden gaat 'vrijwel zeker' naar de kerk, tien procent zegt dit serieus te overwegen.

Van de leden is bijna de helft met Kerstmis in de kerk te vinden. Bij niet-christenen is dat bijna vijftien procent. Bij jongeren stelt bijna een kwart een kerkdienst te willen gaan volgen. In de ideale kerstdienst speelt mooie muziek de grootste rol, gevolgd door het zingen van traditionele kerstliederen.

De voornaamste reden voor het kerkbezoek met kerst is volgens de duizend respondenten het saamhorigheidsgevoel.

Springende toerist onder invloed van paddo's

De toerist die zondagmiddag in Amsterdam zwaargewond raakte na een sprong uit een raam was waarschijnlijk onder invloed van xtc en paddo's. Dat zegt een woordvoerder van de politie. De toestand van de man, een 23-jarige Schot, was maandag nog steeds zorgwekkend.

De man heeft volgens de zegsman een raam kapot geschopt op de derde verdieping van een pand aan de Keizersgracht. Vervolgens sprong hij naar beneden en klapte hij op het trottoir. Een vrouw die gewond raakte door glasscherven kon het ziekenhuis zondag na het aanbrengen van een paar hechtingen verlaten.

Het gebruik van paddo's door toeristen heeft vaker voor problemen gezorgd. Zo kwam in 2007 een 17-jarig meisje uit Frankrijk om het leven toen zij onder invloed van paddo's van een brug bij de IJ-tunnel in Amsterdam sprong. Naar aanleiding van een aantal soortgelijke incidenten werd in december 2008 een paddoverbod van kracht.

Vaughn is een onverzadigbare spermadonor

Altijd al willen weten hoe het is om ongeveer vijfhonderd kinderen te hebben? Vince Vaughn ontdekt het in de film The Delivery Man.

De film The Delivery Manis een remake van de film Starbuck uit 2010. Vaughn speelt een voormalig spermadonor die zonder dat hij het weet honderden kinderen heeft verwekt. Zijn leven wordt volledig ondersteboven gegooid als een groot deel van zijn kinderen hem willen ontmoeten.

De Amerikaanse releasedatum voor de film staat op 3 october 2013. Wanneer de film in Nederland verschijnt is nog niet bekend.

Richard Gere geŽerd in Palm Springs

Richard Gere krijgt tijdens het Palm Springs Film Festival in Californië de Chairman's Award. De acteur wordt geëerd voor zijn rol in de thriller Arbitrage. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

"Tijdens zijn carrière heeft Richard Gere zich ontwikkeld tot een bekwaam acteur en producent", zegt festivaldirecteur Harold Matzner in een reactie. "En toch vindt hij de tijd om belangrijke culturele en menselijke doelen te steunen."

Gere neemt zijn prijs 5 januari in ontvangst. Ook Helen Mirren, Sally Field, Bradley Cooper, Naomi Watts, Robert Zemeckis en de cast van de politieke film Argo krijgen prijzen. Het Palm Springs Film Festival wordt gehouden van 3 tot en met 14 januari.


Richard Gere geëerd in Palm Springs (Foto: Novum)

Oude levensgenieters op Last Vegas-still

Na een eerdere teaserfoto is er vandaag is er een nieuwe still vrijgegeven uit de komedie Last Vegas. De film die pas over twaalf maanden verschijnt is op dit moment nog vol in productie.

Het scenario van de film is geschreven door Dan Fogelman, Mary Steenburgen en Jerry Ferrera. Naast Las Vegas zal de productie ook nog Atlanta aandoen. De film gaat over vier oude vrienden die in Las Vegas een vrijgezellenfeest geven voor de enige onder hen die nog single is. De hoofdrollen zijn weggelegd voor oude filmrotten Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman en Kevin Kline.

Vanaf 20 december 2013 is Last Vegas in de bioscopen te zien.

[Upd] Man dreigt flatwoning op te blazen

Een man in Breda dreigt zijn woning op te blazen. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

De man heeft een conflict over de huur van het huis. De woning is onbewoonbaar verklaard en de man moest maandag beslissen of hij het huis ging verlaten, vertelde een politiewoordvoerder.

De man kon in de buurt worden aangehouden. Omdat buurtbewoners hadden gezien dat hij gasflessen naar binnen droeg, werden acht huizen in de buurt uit voorzorg ontruimd. De politie en brandweer kijken nu of de woning veilig is.

Update 14.21 uur

De 41-jarige bewoner van het huis aan de Roggeveenstraat in Breda is maandag aangehouden. De man had met de woningcorporatie een conflict over de huur van het huis. Woningcorporatie WonenBreburg vertelde maandag dat de man voor overlast zorgt en daarom moet vertrekken. Maandagochtend zei de Bredanaar aan een buurman dat hij de flatwoning zou opblazen. De gealarmeerde huismeester waarschuwde de politie.

De man kon in de buurt worden aangehouden. Omdat buurtbewoners hadden gezien dat hij gasflessen naar binnen droeg, werden acht huizen in de buurt uit voorzorg ontruimd. De brandweer vond een afgesloten gasfles in de woning. Gas werd niet gemeten waarna de ontruiming werd opgeheven. Het huis was wel vernield, aldus de politie. De corporatie belooft dat de man niet terugkeert in het huis omdat hij de huuropzegging heeft getekend en de sleutels heeft ingeleverd. In tegenstelling tot eerdere berichten is er geen huurachterstand.

Politie geeft oliebollen aan nuchtere bestuurders

De politie in Drenthe en Groningen deelt deze maand oliebollen en waardebonnen voor oliebollen uit aan bestuurders die nuchter achter het stuur zitten. Met de actie wil de politie bestuurders erop wijzen altijd iemand aan te wijzen die niet drinkt, meldt de politie maandag.

Ook gaan medewerkers van een speciaal promotieteam vlak voor de jaarwisseling op bezoek bij vuurwerkverkooppunten in Groningen en Drenthe om oliebollen uit te delen en met name jonge bestuurders aan te spreken om niet met drank op achter het stuur te stappen.

Ongevalstatistieken wijzen volgens de politie uit dat nog vaak jonge automobilisten betrokken zijn bij verkeersongevallen. "Alcoholgebruik speelt daarbij vaak een rol", aldus de politie. De twee noordelijke politiekorpsen zetten verder onder meer reclameboodschappen bij regionale zenders in om hun boodschap te verkondigen.

Seksles voor Marokkaanse jeugd

Marokkaanse jongeren met vragen over seks en liefde kunnen vanaf maandag terecht op de site Maroc.nl. Daar is een speciale subsite te bereiken over liefde, seks en islam. De stichting wil ermee het taboe op seksualiteit doorbreken, dat bij veel jongeren van Marokkaanse afkomst heerst.

Jongeren kunnen op de site met elkaar in gesprek en vragen stellen aan een islamdeskundige. De site behandelt onder meer de thema's homoseksualiteit, maagdelijkheid en partnerkeuze.

Volgens de stichting hebben bezoekers van Maroc.nl veel vragen over seksualiteit en de islam. "Islam, liefde en seksualiteit zijn belangrijke onderwerpen in het leven van onze leden", stelt Maroc.nl in een verklaring.

Het nieuwe onderdeel van de site is een initiatief van Soa Aids Nederland, in samenwerking met stichting Maroc.nl en richt zich op jongeren van 12 tot 26 jaar oud. Volgens de stichting trekt de site maandelijks een kwart miljoen Marokkaanse Nederlanders.

Republikein Hagel favoriet Obama voor defensie

WASHINGTON - Voormalig Republikeins senator Chuck Hagel, die de beste papieren lijkt te hebben om de nieuwe Amerikaanse minister van defensie te worden, is een man van tegenstellingen. Hij is een gematigde Republikein en een veteraan uit Vietnam die zich waarschijnlijk hard zou maken voor een snellere terugtrekking uit Afghanistan.

Hagel beschikt over kwaliteiten die in zijn voordeel werken. Gedurende zijn tijd in de Senaat bouwden hij en Obama een persoonlijke relatie op, die werd gesterkt tijdens hun gezamenlijke werkbezoeken aan het buitenland. De 66-jarige Hagel, die vier jaar geleden afscheid nam van de Senaat, kwam vorige week bovendrijven als de meest waarschijnlijke opvolger van Leon Panetta.

Hagel raakte gewond in Vietnam en was in eerste instantie een pleitbezorger van de oorlog in Irak. Hij werd jaren na het begin van de oorlog echter een criticus van het beleid van president George W. Bush en reisde regelmatig af naar Irak en Afghanistan. Hij keerde zich tegen het plan van Bush om in 2007 dertigduizend extra manschappen naar Irak te sturen en noemde het plan, als het zou worden uitgevoerd, de 'gevaarlijkste blunder die dit land op het gebied van buitenlands beleid heeft begaan sinds Vietnam'.

Hoewel Hagel de invasie van Afghanistan na de aanslagen van 11 september 2001 steunde, is hij door de jaren heen kritischer geworden over de Afghaanse missie. Hij heeft meermaals gezegd dat legers 'bedoeld zijn om oorlogen uit te vechten en te winnen, niet om mislukte staten bijeen te houden'. Eerder dit jaar zei Hagel dat er meer moet worden ingezet op diplomatie in Afghanistan, en dat de Amerikaanse bevolking de oorlog zat is.

Diverse belangrijke senatoren hebben positief gereageerd op de mogelijke benoeming van Hagel. Senator Carl Levin, voorzitter van de krijgsmachtcommissie in de Senaat, zei dat een keus voor Hagel 'uitstekend' zou zijn.

De Israëlische lobby in de Verenigde Staten is minder te spreken over Hagel, die in het verleden toespelingen over een mogelijke oorlog met Iran - van de Amerikaanse of de Israëlische regering - heeft gehekeld. Daarnaast wil hij Iran betrekken bij de onderhandelingen over de toekomst van Afghanistan. "De benoeming van Chuck Hagel zou een klap in het gezicht zijn van elke Amerikaan die begaan is met de veiligheid van Israël", zegt Matt Brooks van de Republican Jewish Coalition.

Een Republikein tegen wil en dank is Hagel zeker niet. In 2008 bekritiseerde hij Sarah Palin om haar gebrek aan kennis over buitenlandse zaken en trok hij in twijfel of Palin überhaupt geschikt zou zijn om president te zijn. Zijn vrouw Lilibet steunde Obama in 2008.

Als Hagel wordt benoemd zal hij de terugtrekking uit Afghanistan in goede banen moeten leiden en zware bezuinigingen moeten doorvoeren binnen de krijgsmacht. Het leger dat de afgelopen elf jaar slepende oorlogen uitvocht moet worden omgevormd om flexibeler om te kunnen gaan met regionale conflicten, zoals in Syrië, Iran en Noord-Korea en terrorisme in Afrika.

Zijn kennis over de gang van zaken op Capitol Hill, en de bondgenoten die hij daar nog altijd heeft, zullen Hagel van pas komen als hij wordt benoemd. Volgens Loren Thompson van de denktank Lexington Institute weet Hagel hoe de politieke worst wordt gemaakt en staat hij bekend om zijn onconventionele ideeën, wat van pas zal komen als er moet worden bezuinigd.

"Hij is een veteraan die weet hoe het Congres werkt en op de hoogte is gebleven van de ontwikkelingen op het gebied van defensiebeleid", aldus Thompson. "Hij heeft geen banden met de gevestigde orde en zal creatief nadenken over de manier waarop de Amerikaanse krijgsmacht moet worden gerund."


Republikein Hagel favoriet Obama voor defensie (Foto: Novum)

Supermarkten verwachten druk weekend

Supermarkten verwachten komend weekend topdrukte vanwege de kerstdagen. Over de laatste twee weken van het jaar wordt een recordomzet verwacht van 1,46 miljard euro. Dat meldde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) maandag.

Het CBL verwacht dat veel mensen op zaterdag en zondag boodschappen doen, omdat kerst dit jaar op dinsdag en woensdag valt. "Dat geldt niet alleen voor de kerstmaaltijd, maar ook voor de normale weekendboodschappen", stelt CBL-directeur René Roorda. De brancheorganisatie van supermarkten is ermee 'ingenomen' dat de meeste gemeenten een zondagsopening toestaan.

De twee feestdagenweken leveren supermarkten met 1,46 miljard euro naar verwachting een 4,6 procent hogere omzet op dan een jaar eerder. Dat is iets hoger dan de verwachting van bureau Gfk, die begin november een piek van 1,45 miljard euro voorspelde.

Hiermee zijn de laatste weken van het jaar 'een belangrijke impuls aan de jaaromzet van de Nederlandse supermarkten', aldus het CBL. Vorige week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat de omzet van supermarkten tussen januari en oktober met 2,9 procent is gestegen, grotendeels op het conto van prijsstijgingen.


Supermarkten verwachten druk weekend (Foto: Novum)

Tegenstanders kernenergie Japan verbijsterd

Ruim twintig maanden na een kernramp, massale protesten tegen atoomenergie en opiniepeilingen waarin een grote meerderheid zich uitsprak voor een gefaseerde uitschakeling van kernreactoren, wint een pro-nucleaire partij de parlementsverkiezingen in Japan. Met een overweldigende meerderheid bovendien. De Liberaal-Democratische Partij behaalde 294 van de 480 zetels in het lagerhuis, terwijl de regerende Democratische Partij van 230 zetels kelderde naar 57. De Morgen-partij, die krachtig stelling nam tegen kernenergie, kwam zondag niet verder dan negen zetels.

Wie verwacht had dat de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 en de daaropvolgende kernramp in Fukushima tot een radicale koerswijziging in Japan zouden leiden, is bedrogen uitgekomen. Met een stem voor de LDP hebben de meeste kiezers voor een partij gekozen die tot 2009 sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog vrijwel onafgebroken aan de macht was. Ze hebben vooral het weifelachtige herstelbeleid van de DP van premier Yoshihiko Noda afgestraft.

"Ik ging niet voor de idealen. Ik ging voor de partij die volgens mij tenminste iets kan doen voor het herstel", zegt Mihoko Terada, een 40-jarige moeder van twee kinderen uit de omgeving van het getroffen Sendai. Zij geeft toe dat zij zich zorgen maakt over straling en kerncentrales, maar 'dit gaat niet om wat intellectuelen denken. De realiteit is heel anders'.

Tegenstanders van kernenergie opereerden niet als een samenhangende groep, in tegenstelling tot de veel beter georganiseerde LDP en de Komeito, al heel lang een coalitiepartner van de LDP. De twee partijen bezitten nu een tweederde meerderheid in het lagerhuis, waarmee ze de eventuele afwijzing van wetsvoorstellen door het hogerhuis kunnen overstemmen.

Volgens de krant Sankei is het aantal voorstanders van kernenergie in het lagerhuis gestegen van 132 naar 346, terwijl het aantal tegenstanders is geslonken van 339 naar 123. In sommige districten kregen tegenstanders samen meer stemmen dan de LDP-kandidaat, maar kreeg die weer meer stemmen dan elk van hen afzonderlijk.

Politiek expert Horishi Izumi zegt dat de LDP niet meer steun heeft gekregen dan bij de vorige verkiezingen, maar dat de stemmen voor de overige partijen te veel verdeeld werden. "Het kiesstelsel is er helemaal niet voor opgezet om de publieke opinie weer te geven", meent hij.

De LDP zal naar verwachting de uitgaven flink opvoeren om de economie te stimuleren. Een stijging van de inflatie zal de LDP voor lief nemen; de harde yen is nu toch al een last voor de export. Op de beurs van Tokyo schoten de koersen maandag al de hoogte in.

"Ik had zo veel verwachtingen van de Morgen-partij. Ze zeiden de juiste dingen", zei de 34-jarige Yutaka Kawakami, bediende in een juwelierszaak op Okinawa. "Ik vraag mij af of de mensen die op de Liberaal-Democraten hebben gestemd echt weten wat hun beleid is."

Kawakami vreest net als veel andere sceptici dat de LDP het nationalisme zal aanwakkeren, de belastingen zal verhogen en het bedrijfsleven alle ruimte zal geven. Het meest van al vrezen zij dat de LDP de 48 kernreactors die nu stil liggen weer op zal starten. Vooral de omvang van de verkiezingsoverwinning van de LDP baart hun zorgen, omdat Abe deze zal uitleggen als een mandaat om zijn gang te gaan. "Ik ben helemaal van mijn stuk door de uitslag. Het gaat mijn pet te boven", zei antikernenergieactiviste en schrijfster Mari Takenouchi.

'Vrouwen moeten meer werken'

Nederlandse vrouwen zullen meer betaald werk moeten gaan verrichten om op de lange termijn een tekort aan arbeidskrachten te voorkomen. Doordat zoveel vrouwen in deeltijd werken, lopen zij het risico in armoede te vervallen.

Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport over de verschillen tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt.

De OESO schrijft dat de kansen op de arbeidsmarkt voor Nederlandse vrouwen toenemen, als er een betere kinderopvang komt. Ook moeten mannen meer onbetaald werk in en rond het huis gaan verrichten.

De OESO wijst erop dat de Nederlandse vrouwen zich in de huidige economische crisis goed staande houden. Dat komt omdat zij vaak werken in sectoren die minder conjunctureel gevoelig zijn, zoals het onderwijs.

Richard Gere geŽerd in Palm Springs

Richard Gere krijgt tijdens het Palm Springs Film Festival in Californië de Chairman's Award. De acteur wordt geëerd voor zijn rol in de thriller Arbitrage. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

"Tijdens zijn carrière heeft Richard Gere zich ontwikkeld tot een bekwaam acteur en producent", zegt festivaldirecteur Harold Matzner in een reactie. "En toch vindt hij de tijd om belangrijke culturele en menselijke doelen te steunen."

Gere neemt zijn prijs 5 januari in ontvangst. Ook Helen Mirren, Sally Field, Bradley Cooper, Naomi Watts, Robert Zemeckis en de cast van de politieke film Argo krijgen prijzen. Het Palm Springs Film Festival wordt gehouden van 3 tot en met 14 januari.

Richard Gere vervangt Al Pacino in Arbitrage (Novum)
Richard Gere in Arbitrage (Novum)

ATP niet blij met verplaatsing finale US Open

Spelervakbond ATP is niet blij met de verplaatsing van de finale van de US Open naar maandag. De Amerikanen hebben de tennisfinale bij de mannen naar maandag verplaatst nadat het weer in New York in de afgelopen vijf edities roet in het eten gooide en er partijen uitgesteld moesten worden.

De ATP gaf een verklaring uit over het besluit van de organisatie van de US Open. "We zijn er sterk van overtuigd dat de US Open hetzelfde speelschema als de andere grandslamtoernooien moet hebben. Met de halve finales op vrijdag en de eindstrijd op zondag. Het is jammer dat de US Open geen rekening heeft gehouden met ons standpunt."

Aangescherpte voetbalwet nog niet naar Kamer

De aangescherpte voetbalwet wordt medio volgend jaar naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat zei minister van Sport Edith Schippers (VVD) maandag tijdens de behandeling van de sportbegroting in het parlement.

Het kwam haar op kritiek te staan van PvdA'er Tjeerd van Dekken. Hij stelde dat er geen beletselen zijn om de wet nu al te behandelen. Schippers antwoordde dat het ministerie van Veiligheid en Justitie verantwoordelijk is voor de indiening van de wet.

De Tweede Kamer dringt al sinds begin dit jaar aan op het aanscherpen van de huidige voetbalwet. Die zou niet afschrikwekkend genoeg zijn. De PVV schreef samen met de PvdA al een initiatiefnota om hooligans met de nieuwe wet harder te kunnen aanpakken. Zo willen ze het stadionverbod uitbreiden en moeten de boetes omhoog.

Lage arbeidskostenstijging Nederland

De arbeidskosten voor een Nederlandse werknemer zijn in het derde kwartaal met een half procent op jaarbasis gestegen. Daarmee behoort Nederland tot de drie landen met de laagste stijging, meldde het statistiekbureau van de Europese Unie Eurostat maandag.

Gemiddeld stegen de arbeidskosten bestaande uit loon, premies en belastingen in de eurozone met twee procent en in de EU met 1,9 procent. In Estland (7,6 procent) en Roemenië (7,2 procent) stegen de arbeidskosten het hardst. In Cyprus lag de stijging net als in Nederland op een half procent. In Slovenië daalden de loonkosten zelfs met 0,8 procent.

Teeven gaat Somalische asielzoekers terugsturen

Asielzoekers uit Somalië kunnen weer gedwongen worden teruggestuurd. De situatie in de Somalische hoofdstad Mogadishu is daar veilig genoeg voor, heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maandag besloten, meldt zijn ministerie.

Teeven baseert zijn besluit op een ambtsbericht over Somalië van eind vorige maand. Tot dan toe werd aangenomen dat Mogadishu te gevaarlijk is om vluchtelingen uit de stad terug te sturen. De situatie is nog altijd 'zorgelijk', maar er zijn volgens het ministerie veel verbeteringen te zien.

Zo worden de wegen niet meer versperd door milities, zijn markten vrij toegankelijk en bloeit het zakenleven op. Ook zouden steeds meer vluchtelingen zich weer in de stad vestigen. In België, Duitsland en Zweden werd eerder al geconcludeerd dat vluchtelingen weer kunnen terugkeren naar Mogadishu. Ook voor de etnische minderheidsgroep Reer Hamar/Benadiri worden geen uitzonderingen meer gemaakt vanwege hun afkomst. De positie van die groep is volgens Teeven verbeterd.

Door de wijziging is er in heel Somalië geen gebied meer dat te gevaarlijk is om vluchtelingen heen te sturen. Reizen over land en door de lucht is nu mogelijk, waardoor vluchtelingen weer gedwongen kunnen worden teruggestuurd. Teeven kondigt op de website van zijn ministerie aan pas weer over te gaan tot uitzettingen als hier over is overlegd met de Tweede Kamer.


Teeven gaat Somalische asielzoekers terugsturen (Foto: Novum)

Paus waarschuwt Italiaanse sporters voor doping

De paus heeft de olympische ploeg van Italië geadviseerd zich niet te laten verleiden door prestatieverhogende middelen. Benedictus XVI ontving de sporters maandag in het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad. De olympische ploeg was dit jaar goed voor 28 medailles in Londen, waaronder acht gouden.

De 85-jarige kerkvorst vindt de overwinning een mooi doel, maar 'de druk om goede resultaten te behalen mag je nooit verleiden een stuk van de weg af te snijden, zoals met doping het geval is', weet de paus. "Laat de teamgeest een aansporing zijn om deze doodlopende weg te vermijden."

Om een goede sporter te zijn heb je volgens de paus loyaliteit, respect en altruïsme nodig, net als geduld en bescheidenheid. "Bescheidenheid krijgt nooit enige eer maar is het geheim van de overwinning", vertelde de paus aan de olympiërs.

Vrouw Kim Jong Un mogelijk zwanger

De vrouw van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, Ri Sol Ju, is mogelijk zwanger. Op beelden van de Noord-Koreaanse staatstelevisie lijkt te zien te zijn dat ze een buikje heeft. Ri Sol Ju vergezelde maandag haar man naar het mausoleum waar het lichaam van Kim Jong Il is opgebaard.

Van officiële zijde is niets over een zwangerschap bekendgemaakt. Bovendien droeg Ri Sol Ju een zwart, breed uitwaaierend Koreaans gewaad, waardoor het lastig wordt om met zekerheid iets te zeggen over een nakomeling.

Theater: Stefan Pop - Mijn Blauwe Periode

De naam Stefan Pop zal niet bij veel mensen een belletje doen rinkelen. Toch is de cabaretier één van de meest vooruitdenkende komieken van ons land. Hij was de eerste die zijn eigen voorstelling 'Popaganda' volledig online op YouTube zette. Daarnaast is Stefan al 11 jaar bezig met theater en stond hij als op zijn vijftiende op het podium van het Amsterdamse Toomler. Nu speelt Stefan zijn tweede voorstelling 'Mijn Blauwe Periode'.

Anonieme tips leiden tot grote vuurwerkvangsten

Dankzij anonieme tips heeft de politie vrijdag en zondag grote hoeveelheden illegaal vuurwerk in beslag genomen. Vrijdag vond de politie 25 zakken met in totaal driehonderd kilo vuurwerk bij een schuurtje bij een woning in Den Haag. Zondag ging het om 225 kilo in een kelderbox in Rijswijk.

De eigenaar van de woning in Den Haag waar de schuur bij hoorde verklaarde dat hij het spul had gekocht om tijdens de jaarwisseling zijn familie mee te verrassen. De man bleek ook een vuurwapen in huis te hebben. Hij werd aangehouden.

Bij de vuurwerkvondst in Rijswijk trof de politie onder meer 280 zogeheten vlinderbommen aan. De eigenaar van de kelderbox meldde zich niet lang na de ontdekking bij de politie. Hij verklaarde de kelder te verhuren. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Politie en Openbaar Ministerie hebben tot anderhalve week geleden ruim 55 ton vuurwerk in beslag genomen. Dat is veertien ton minder dan vorig jaar rond dezelfde tijd.

Nederlanders minder naar huisarts bij hoger eigen risico

Nederlanders gaan minder snel naar de huisarts vanwege het verplichte eigen risico. Hoewel het eigen risico voor de huisarts niet geldt, wordt het mijden van de huisarts het vaakst genoemd om de zorgkosten terug te brengen, meldt instituut voor onderzoek naar de gezondheidszorg Nivel maandag.

Meer dan de helft van de Nederlanders denkt bovendien dat een eigen risico van meer dan driehonderd euro belemmeringen opwerpt om noodzakelijke zorg te krijgen. Het verplichte eigen risico stijgt volgend jaar van 220 naar 350 euro. Het eigen risico werd ingevoerd om de collectieve zorgkosten te drukken, doordat mensen minder snel gebruik zouden maken van niet-noodzakelijke zorg.

Het Nivel waarschuwt nu dat de verhoging mogelijk een averechts effect heeft en de zorgkosten juist zal laten stijgen. "Bijvoorbeeld doordat ziekten in een later stadium worden ontdekt of doordat mensen een beroep moeten gaan doen op dure zorg in ziekenhuizen voor een infectie die aanvankelijk in de huisartsenpraktijk al aangepakt had kunnen worden", meldt het instituut op zijn website.

Vooral mensen met een laag inkomen en mensen met een matige of slechte gezondheid zeggen belemmeringen te zien door de verhoging.

Groningers beboet voor 'diefstal' uit Van Gogh

Een oudejaarsclub uit het Groningse Tolbert moet de Amsterdamse politie vijfduizend euro betalen omdat de club het Van Gogh Museum had wijsgemaakt gestolen schilderijen in bezit te hebben. De oudejaarsclub moet de 250 uur die rechercheurs in de zaak hebben gestoken vergoeden, meldt de politie maandag. De rechtbank heeft de politie 5 december in het gelijk gesteld.

Begin december 2002 werden 'Zeegezicht bij Scheveningen' uit 1882 en 'Het uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen' uit 1884 gestolen. De werken zijn enkele miljoenen euro's waard. Enkele weken na de roof kreeg het museum een anonieme brief waarin stond dat het museum de werken kon terugkrijgen voor vijftigduizend euro 'vindersloon'. De schrijvers waarschuwden niet de politie in te lichten.

Dat deed het museum toch, waarop een groot onderzoek werd ingesteld. Op 31 december bleek het om een grap te gaan. De vijf ondernemers uit Tolbert die de brief hadden geschreven hadden de werken niet. Ze wilden met de stunt geld inzamelen voor een nieuwe tribune voor de plaatselijke voetbalvereniging.

De ondernemers werden vervolgd, maar steeds vrijgesproken van poging tot oplichting. Wel stond volgens de politie uiteindelijk vast dat de grap tot een onnodig politieonderzoek leidde. Daar moeten ze voor betalen.

De uitspraak is voor het Amsterdamse korps erg belangrijk, stelt juridisch adviseur van de politie Lodewijk Bosch van Drakestein in een verklaring. "De politie wordt regelmatig nodeloos aan het werk gezet met valse aangiftes, bewust onware meldingen en grappen." Met een nieuwe jaarwisseling in aantocht en de daarmee gepaard gaande grappen wil de politie waarschuwen voor de financiële gevolgen die zulke grappen kunnen hebben.

De echte rovers van de schilderijen werden overigens in 2003 veroordeeld. De schilderijen zijn nog altijd zoek.

Quentin Tarantino overweegt langere versie Django

Quentin Tarantino heeft veel extra materiaal van zijn film Django Unchained en overweegt een uitgebreide versie uit te brengen. "Ik wacht af tot de film de wereld over is gegaan en kijk hoe dat gaat," zegt de regisseur tegen de Amerikaanse filmblog Indiewire. "Daarna maak ik een keuze."

"Ik kan hetzelfde doen als Kevin Costner deed met zijn uitgebreide versie van Dances with Wolves," gaat Tarantino verder. De regisseur vindt het een lastige kwestie. "Als ik iets toevoeg, dan moet ik het verhaal aanpassen."

Producent Harvey Weinstein stelde voor van Django Unchained twee films te maken, maar daar voelde regisseur niets voor. "Dit moet het verhaal zijn over Django's reis, van het begin tot het einde. Het moest een odyssee worden."

Django, gespeeld door Jamie Foxx, is een slaaf die weet te ontsnappen met de hulp van een premiejager, een rol van Christoph Waltz. De twee gaan achter de slavendrijver Sandy aan, die de vrouw van Django bezit en waarmee de premiejager nog een appeltje te schillen heeft. De film is vanaf 17 januari in de Nederlandse bioscopen te zien.

Tarantino, bekend om rauwe films als Pulp Fiction en Inglourious Basterds, wilde al lang een film maken over het slavenverleden van de VS. De regisseur wilde het onderwerp voorzichtig aanpakken en vroeg Sidney Poitier om raad. "Hij zei: Quentin, ik denk dat jij geboren bent om dit verhaal te vertellen. Je mag niet bang zijn voor je eigen film."


Quentin Tarantino overweegt langere versie Django (Foto: Novum)

BP verkoopt deel gasveld Noordzee

BP heeft zijn belang van vijftig procent in een gasveld in de Noordzee verkocht voor 288 miljoen dollar in contanten. Koper is het eveneens Britse energiebedrijf SSE. Dat maakte het oliebedrijf maandag bekend.

Het gasveld Sean ligt op Brits territorium en wordt uitgebaat door Shell. Volgens BP past de verkoop in de strategie om belangen die niet tot de basisactiviteiten behoren af te stoten. Omgerekend naar olie won BP uit het veld per dag achttienduizend vaten gas.


BP verkoopt deel gasveld Noordzee (Foto: Novum)

Lenie 't Hart betreurt 'lijkenpikkers' uitspraak

Dierenactivist Lenie 't Hart betreurt dat ze de medewerkers van Naturalis in de commotie rond de gestrande bultrug bij Texel heeft uitgemaakt voor lijkenpikkers. "Ik ben in mijn werk altijd vrij emotioneel, maar dat had ik niet mogen zeggen", zegt ze maandag.

Naturalis is van plan het skelet van de bultrug tentoon te stellen. Op Twitter sprak 't Hart zondag na het overlijden van de bultrug van lijkenpikkers, maar dat neemt ze terug.

Verder ontkennen 't Hart en directeur van Ecomare Martin Fröberg dat er sprake is van een lang slepende ruzie tussen Ecomare en de zeehondencrèche Lenie 't Hart. Burgemeester van Texel Francine Giskes stelde op Radio 1 dat over de rug van de bultrug oude ruzies worden uitgevochten. Er zouden verschillen van mening zijn over hoe zeehonden moeten worden opgevangen.

Fröberg wijst erop dat er goed wordt samengewerkt met de zeehondencrèche. "Als de een kampt met overbezetting en de ander met onderbezetting, vangen we elkaars zeehonden op." Daarbij stipt hij aan dat Ecomare meer een dokterspost is en de crèche meer een ziekenhuis. "Wij richten ons meer op educatie. Hier komen jaarlijks duizend scholen op bezoek."

't Hart zegt niet te weten waarom de burgemeester kritiek op haar heeft. "Ik heb haar maar een keer aan de lijn gehad en toen hing ze op, verder hebben we niet gesproken." Volgens haar moeten mensen meer over hun eigen schaduw heenstappen en durven samenwerken met anderen.

Nattigheid in Drift-trailer

het werd wel weer eens tijd voor een leuke surf-film. Althans, dat moet Morgan O'Neill gedacht hebben want hij pende niet alleen het scenario neer voor Drift, hij nam ook plaats op de regie-stoel. En nu is daar dan een eerste trailer.

Drift vertelt het waargebeurde verhaal van twee broers die samen een winkel voor surfspullen beginnen in hun achtertuin. Het gaat mis wanneer hun paden kruisen met een gevaarlijke lokale drugsdealer. Sam Worthington (Avatar, Clash of the Titans) neemt de hoofdrol voor zijn rekening.

De film moet begin 2013 in de bioscopen te zien zijn.

Drift Trailer

Lucio laat contract ontbinden bij Juventus

Het contract van de Braziliaan Lucio bij Juventus is ontbonden. Dat maakt de Italiaanse club maandag bekend. De 34-jarige verdediger en de koploper uit de Serie A hebben daartoe overeenstemming bereikt. Lucio kwam deze zomer transfervrij over van Internazionale maar wist bij de Oude Dame geen basisplaats te veroveren. Hij kwam tot slechts vier wedstrijden dit seizoen.

De 105-voudig Braziliaans international speelde eerder vier seizoenen voor Bayer Leverkusen om daarna vijf jaar voor Bayern München uit te komen. Voor Internazionale kwam Lucio drie seizoenen uit, in 2010 won hij daarmee de Champions League.


Lucio laat contract ontbinden bij Juventus (Foto: Novum)

Hekkensluiter Siena ontslaat trainer Cosmi

Trainer Serse Cosmi heeft bij Serie A-club Siena zijn congé gekregen. Dat meldt de club, die zondag met 4-1 verloor bij Fiorentina. Siena is met elf punten hekkensluiter in Italië. De ploeg begon het seizoen vanwege het dopingschandaal met zes minpunten.

Siena geeft geen reden voor het ontslag, maar bedankt Cosmi wel voor zijn toegewijde en professionele werk de laatste maanden. De 54-jarige trainer was sinds juni in dienst bij Siena. Eerder was hij coach van onder meer Udinese en Brescia.


Hekkensluiter Siena ontslaat trainer Cosmi (Foto: Novum)

Boom niet naar WK veldrijden

Lars Boom neemt begin februari niet deel aan het WK veldrijden in het Amerikaanse Louisville. "Het WK past niet in mijn programma, omdat ik me aan het voorbereiden ben op het wegseizoen", legt de wereldkampioen veldrijden van 2008 maandag uit aan De Telegraaf.

De Raborenner vindt het ook 'niet ideaal' dat het WK plaatsvindt in de Verenigde Staten. "Op 23 februari is mijn eerste grote doel om te presteren in Omloop Het Nieuwsblad", zegt hij over de Vlaamse wielerwedstrijd.

Boom houdt het deze winter op drie veldritten. Komende woensdag komt hij in actie in Sint-Niklaas. Volgende maand rijdt hij in Surhuisterveen en op het NK veldrijden op de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Boom kroonde zich de laatste zes edities tot Nederlands kampioen.


Boom niet naar WK veldrijden (Foto: Novum)

Rusland geeft vliegtuigwrak terug aan Polen

Polen krijgt het wrak terug van vliegtuig dat in 2010 bij Smolensk neerstortte. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov maandag gezegd. Bij de crash kwamen de Poolse president Lech Kaczynski en 95 anderen om het leven.

Warschau heeft zich eerder opgewonden over het feit dat twee jaar na de crash het toestel nog steeds niet is teruggegeven aan Polen. De Poolse minister van buitenlandse zaken Radek Sikorski vroeg vorige week EU-buitenlandchef Catherine Ashton de kwestie formeel aan te kaarten bij Moskou. "We hopen, dat is in ieders belang, het onderzoek zo snel mogelijk af te ronden en het vliegtuigwrak naar Polen te kunnen sturen", zei Lavrov.

De crash van het toestel van het Poolse leger was volgens Poolse onderzoekers het gevolg van dichte mist en fouten van de Poolse piloten en de Russische luchtverkeersleiding.

KNVB seponeert rode kaarten Bacuna en Martins Indi

De aanklager van de KNVB heeft de rode kaarten voor FC Groningenspeler Leandro Bacuna en Feyenoorder Bruno Martins Indi geseponeerd. ADO-verdediger Tom Beugelsdijk kreeg een schikkingsvoorstel van drie duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk.

Martins Indi werd in het duel met ADO den Haah door arbiter Ruud Bossen weggestuurd omdat hij een scoringskans van de tegenstander ontnomen zou  hebben. Die beslissing zorgde voor veel discussie. Bossen sprak van een duw, maar de aanklager deelde die visie niet. 

Beugelsdijk kreeg in hetzelfde duel twee minuten later een rode kaart vanwege een vermeende elleboogstoot aan het adres van Lex Immers. De aanklager sprak van ernstig gemeen spel. Als Beugelsdijk akkoord gaat met de straf zal hij volgende week het duel N.E.C. en na de winterstop de wedstrijd tegen Willem II moeten missen. 

Ook het optreden van Serdar Gözübüyük was zaterdag onderwerp van gesprek. Niet alleen zorgde hij voor ophef door een bandje met daarop de tekst Respect te tonen aan de protesterende FC Groningen-coach Robert Maaskant, ook stuurde hij Bacuna al na zeven minuten weg met een rode kaart na een harde sliding. Na afloop gaf hij toe dat een gele kaart ook had volstaan. Zo dacht de aanklager er ook over, aangezien de straf is geseponeerd. 

'Dood grensrechter dieptepunt sportjaar'

De dood van de Almeerse grensrechter Richard van Nieuwenhuizen vormt het dieptepunt van het sportjaar 2012. Dat heeft minister van Sport Edith Schippers (VVD) maandag gezegd tijdens de behandeling van de sportbegroting in de Tweede Kamer.

Schippers zei dat dit jaar 'twee totaal verschillende kanten van de sportmedaille' heeft laten zien. Zo was er Epke Zonderland die tijdens de Olympische Spelen met een niet eerder vertoonde oefening turngoud behaalde. De 'toegankelijke en sympathieke' Zonderland is een 'voorbeeld voor velen', stelde de bewindsvrouw.

Het 'treurige dieptepunt' vond volgens Schippers twee weken geleden plaats, toen Van Nieuwenhuizen overleed aan zijn verwondingen nadat hij was toegetakeld door spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten. "De dood van Richard van Nieuwenhuizen beschouw ik als het dieptepunt van het sportjaar 2012."

Zij betuigde nogmaals haar medeleven aan de nabestaanden en zei dat 'dergelijk excessief geweld nooit en te nimmer' acceptabel is. "Ieder incident is er een te veel."

'Nederlandse zangeres klaagt RZA aan'

De Nederlandse zangeres Thea van Seijen wil geld zien van rapper RZA. De zangeres zegt nog betaald te moeten krijgen voor haar samenwerking met de Wu Tang Clan-muzikant. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentzender TMZ, die de aanklacht in handen heeft.

Het liedje Baby Boy dat RZA met de zangeres maakte is te horen in de actiefilm Unleashed van Louis Leterrier. Van Seijen heeft tussen 2004 en 2011 aan veertien liedjes gewerkt met de rapper. Ze zou voor haar werk maar een fractie van het afgesproken bedrag hebben gekregen.

De zangeres zegt jarenlang bang te zijn geweest om voor haar rechten op te komen, omdat RZA haar kansen in de muziekindustrie zou kunnen schaden. Nu eist ze de royalty's waar ze recht op heeft.

Een anonieme bron uit de directe omgeving van RZA laat aan TMZ weten dat de rechtszaak ongegrond is en dat Van Seijen iemand is die de rapper van straat plukte en heeft geholpen.

Arma 3 voor tweede keer vooruit geschoven

Bohemia Interactive heeft het schietspel Arma 3 wederom uitgesteld. De Tsjechische gamestudio vindt het spel nog niet goed genoeg. Het uitstel volgt volgens het bedrijf na onverwachte tegenslagen. Twee medewerkers van het bedrijf belandden in september in de Griekse gevangenis op verdenking van spionage. Het tweetal zit nog steeds vast.

De twee gameontwikkelaars werden opgepakt door de Griekse politie toen zij foto's aan het maken waren van een legerbasis op het Griekse eiland Lemnos. De foto's zouden als referentiemateriaal moeten dienen bij de productie van het schietspel Arma 3.

Arma 3 is een schietspel met een open einde. Het verhaal gaat over een fictieve geëscaleerde NAVO-missie op een eiland in de Middellandse Zee. Het gehele eiland kan worden verkend. De Arma-reeks wordt gekenmerkt door een realistische insteek en onderscheidt zich hiermee van spektakel- en actiegerichte schietspellen als Call of Duty en Medal of Honor.

Het is niet de eerste keer dat Arma 3 wordt uitgesteld. Begin dit jaar werd de game, die oorspronkelijk gepland stond voor deze zomer, doorgeschoven naar eind dit jaar.

Eerste foto's The Hangover Part 3

De eerste foto's van The Hangover Part 3 zijn online verschenen. Duidelijk is dat in ieder geval Las Vegas wederom aangedaan wordt, de plek waar de avonturen van 'The Wolfpack' in eerste instantie begonnen. Duidelijk is dat het verhaal zich met name zal richten op de baardaap Alan (Zach Galifianakis).

The Hangover Part 3 is Alan’s verhaal,” zegt regisseur Todd Phillips. "Hij zit in een diep dal na de dood van zijn vader, en 'The Wolfpack' is alles wat hij nog heeft."

Niet Abbey Road, maar de Vegas Strip voor ons aller Wolfpack
Niet Abbey Road, maar de Vegas Strip voor ons aller Wolfpack

Ook Ken Jeong is weer van de partij als professioneel psychopaat Leslie Chow. Op de foto is te zien dat hij het op een of andere manier tot politieagent heeft geschopt. Dat kan nooit veel goeds betekenen. "Hij is duisterder dan ooit," aldus Phillips.

Respect ma authoritah!
Respect ma authoritah!

The Hangover Part 3 zal vanaf 30 mei 2013 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Naast Galifianakis en Jeong zullen ook Ed Helms en Bradley Cooper wederom hun opwachting maken.

Het blijft niet alleen bij Metal Gear Rising

Als het aan Yuki Korekado, creative producer bij Kojima Productions, en Atsushi Inaba, director van ontwikkelaar Platinum Games ligt, komt er naast een mogelijk vervolg op Metal Gear Rising: Revengeance ook een andere spin-off binnen het Metal Gear-universum.

"In Rising zien we hoe Raiden groeit en zich ontwikkelt als persoon. Als we verder kijken binnen het Metal Gear-universum, zien we door het groot aantal personages en verhalen, dat er nog veel meer mogelijkheden zijn", aldus Korekado.

Inaba voegde hieraan toe: “Ik denk echt dat we kunnen zien hoe Raiden zichzelf ontwikkeld heeft als een individueel personage, om daar een onderdeel van te zijn was een hele eer. Als we verder kijken, als Kojima Productions het gevoel heeft om Raiden meer diepte te geven en dat daar nog een game voor nodig is, wil ik met alle liefde mee werken aan de verdere groei van het personage."

Raiden

Filmmakers bezetten mediafonds

Filmmakers bezetten maandag het gebouw van het Mediafonds in Amsterdam. Regisseurs als Norbert ter Hall, Eddy Terstall en Paula van der Oest nemen deel aan de actie van de Dutch Directors Guild (DDG). Ook kan de actie rekenen op steun van sympathisanten als Hedy d'Ancona en Daphne Bunskoek. Dat laat DDG maandag weten.

Met de actie hopen de filmmakers de opheffing van het Mediafonds tegen te kunnen houden. "Opheffing van dit onafhankelijke fonds heeft desastreuze gevolgen voor de mediaproducties van hoge kwaliteit", meldt voorzitter van de DDG, Ger Poppelaars, in een persverklaring.

Het mediafonds verstrekt subsidies voor onder meer dramaseries, jeugdprogramma's, films en documentaires van of in samenwerking met omroepen. Het kabinet is voornemens het Mediafonds op te heffen. De bedoeling is dat de Nederlandse Publieke Omroep de taken van het fonds overneemt.

De Raad van Cultuur is het niet eens met de plannen van het kabinet. Dinsdag stemmen de Tweede Kamerleden over het plan.

Darmklachten houden Vonn weken van skipiste

Skiester Lindsey Vonn last een rustpauze in. Dat maakte de hoofdcoach van de Amerikanen Alex Hödlmoser maandag bekend. Vonn is nog onvoldoende hersteld van de darmklachten waarmee ze vorige maand in het ziekenhuis belandde. De skiester keert terug naar de Verenigde Staten en maakt hoogstwaarschijnlijk pas in januari haar rentree.

Wanneer Vonn precies terugkeert op de piste, is niet bekend. "Dat hangt ervan af hoe ze zich voelt en hoe haar conditie is", zegt Hödlmoser. "We moeten zien wanneer ze er weer klaar voor is. We willen haar weer op volle sterkte terug. Met alle wedstrijden en het reizen van de afgelopen tijd heeft ze niet de tijd gehad om weer op krachten te komen."

De 28-jarige Amerikaanse haalde dit weekeinde door een val in zowel Val d'Isère als Courchevel de finish niet. Vonn schreef vervolgens op Facebook dat ze kampte met een gebrek aan energie en dat ze ging nadenken over haar plannen voor de komende weken.

Vonn, olympische kampioene op de afdaling, staat vierde in de stand om de algemene wereldbeker. Ze won ondanks haar gezondheidsklachten dit seizoen vier wereldbekerwedstrijden. Vonn was vorig seizoen de beste in het Super G en het afdalingsklassement. Ook won ze voor de vierde keer de algemene wereldbeker.

Beugelsdijk: "Ik raakte Immers niet met mijn elleboog"

Gisteren was in het beladen competitieduel Feyenoord - Ado Den Haag (3-2, red.) het kantelmoment de rode kaart voor ADO-speler Tom Beugelsdijk. De verdediger kwam onbesuisd in bij Lex Immers en scheidsrechter Ruud Bossen moest hem wel van het veld sturen.

Na afloop leek Beugelsdijk nog niet te beseffen waarom hij rood had gekregen. "Ik raakte hem niet met mijn elleboog. Ik vind het ook erg van Immers dat juist hij zo gaat liggen. Ik begrijp het ook niet. Hij wordt amper geraakt en pijn kon hij al helemaal niet hebben. Als ik hem zie, zal ik hem daar ook zeker op aanspreken."

ADO-trainer Maurice Steijn was duidelijk in zijn veroordeling van de actie van zijn verdediger. "Ik neem het hem zeer kwalijk. Vooral omdat ik hem in de rust nog heb gewaarschuwd. Hij was totaal niet met de wedstrijd bezig, maar alleen met de penalty van Immers. Hij zei dat hij zich in de tweede helft in zou houden. Dat gebeurde helaas dus niet. Hij laat het team en de club in de steek."

Modern Warfare 3 meest gespeelde game van 2012

Call of Duty: Modern Warfare 3 is het meest gespeelde spel van het jaar. Spelers besteedden gemiddeld ruim honderd uur aan het schietspel. Dat heeft marktonderzoeksbedrijf Raptr bekendgemaakt. World of Warcraft staat met ruim tachtig uur tweede, gevolgd door The Elder Scrolls V: Skyrim, met 75 uur op de teller.

Vorig jaar was The Elder Scrolls V: Skyrim het meest gespeelde spel. Het rollenspel wist toen nog Call of Duty: Modern Warfare 3 achter zich te houden.

De top vijf van meest gespeelde spellen van 2012 wordt aangevuld met het strategiespel League of Legends en het bouwspel Minecraft. Geen van de games werd in 2012 uitgegeven. Van de games die wel dit jaar op de markt kwamen, is het schietspel Borderlands 2 met 49 uur het meest gespeeld.

Raptr houdt met software ruim vijftien miljoen gamers in de gaten, die gezamenlijk bijna 327 miljoen uur games hebben gespeeld. De software houdt alleen statistieken bij van pc- en Xbox 360-bezitters.

Fellaini moet vrezen voor flinke schorsing

Marouane Fellaini staat naar alle waarschijnlijkheid een fikse schorsing te wachten. De Engelse voetbalbond buigt zich vandaag over het gedrag van de middenvelder in de wedstrijd tegen Stoke City. De Belg kan een schorsing van maar liefst negen wedstrijden krijgen.

Fellaini was tegen Stoke betrokken bij drie incidenten, die allemaal niet werden gezien door de arbitrage. Zo deelde hij een kopstoot uit, gaf hij een elleboogstoot en maakte op een ander moment een slaande beweging richting een tegenstander. Als hij schuldig wordt bevonden kan dat leiden tot drie duels schorsing per incident, wat opgeteld dus kan neerkomen op een schorsing van negen wedstrijden.

Na de wedstrijd bood Fellaini zijn excuses aan. Manager David Moyes van Everton liet echter weten zijn gedrag niet te accepteren en kondigde sancties aan.


Marussia-baas: Chilton teamgenoot van Glock

Het lijkt erop dat Max Chilton komend seizoen voor het Marussia F1 Team zal gaan racen, zo meldt de eigenaar van de naamgever van het team Marussia Nikolai Fomenko. De 21-jarige Brit moet nog wel officieel bevestigd worden.

Timo Glock was al zeker van een stoeltje. De Duitser zag zijn teamgenoot van dit jaar, Charles Pic, naar Caterham verkassen, waardoor Marussia op zoek moest naar een nieuwe tweede rijder. Dit lijkt Max Chilton te zijn geworden die naar verluidt 11,5 miljoen dollar meebrengt. Dit geld kan het team goed gebruiken, omdat het moeite heeft de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Fomenko: "We hebben schulden, maar niet 125 miljoen dollar zoals ik ergens heb gelezen."

Van Heek: "I just did it"

Afgelopen zaterdag verraste skiër Marvin van Heek met een achtste plaats op de afdaling in Val Gardena. De Nederlander, die eerder voor Frankrijk uitkwam, debuteert dit seizoen in de wereldbeker en toont meteen aan met de toppers mee te kunnen.

Van Heek sprak met de Telegraaf. "De mensen zeggen dat ik een goede 'glijder' ben. Ik ben er trots op voor Holland te starten, maar doe dit uiteindelijk natuurlijk wel voor mezelf en omdat ik van dit werk hou. Alle parcoursen in de wereldbeker zijn nieuw voor mij. Ik kende ze alleen van tv en had af en toe best zenuwen. Maar na de trainingen merk ik dat ik het aankan."

Het resulteerde in Val Gardena onder lastige omstandigheden in een achtste plaats voor de Nederlander, op slechts 0,59 seconden van de Amerikaanse winnaar Steven Nyman. "Het was een verbazingwekkende dag. Ik had na de herstart van de race betere condities, maar heb ook mijn kans gepakt. I just did it."

Van Heek woont met zijn familie in Frankrijk en kwam in de jeugd ook voor dat land uit. De hevige concurrentie deed hem anderhalf jaar geleden besluiten om voor Nederland te skiën. Vader Hendrik-Jan van Heek zei dat zijn zoon bij de overgang tot aan de sponsor aan toe alles zelf geregeld had. "Ze (de Franse skifederatie, red.) deden weinig moeite om hem tegen te houden, maar hebben er nu spijt van. Bij Nederland kan hij relaxed van start gaan en dan komt het goede skiën vanzelf."

Gestrande dieren: organisaties willen andere aanpak

Nu het is mislukt om de woensdag bij Texel gestrande bultrug te redden moet er een plan van aanpak komen voor toekomstige strandingen. Bij een gestrande walvis moet het voornaamste doel zijn het dier terug naar zee te krijgen. De overheid moet zorgen dat andere partijen zich meer op de achtergrond houden, stellen Zeehondencrèche Lenie 't Hart, Sea Shepherd en The Black Fish maandag in een verklaring.

De ervaring die in Australië en Nieuw-Zeeland is opgedaan met walvisstrandingen moet volgens wetenschapper Laura Lauta van Aysma naar Nederland worden gehaald. Het merendeel van de gestrande dieren wordt daar met succes terug naar zee begeleid, stelt zij in de verklaring.

De burgemeester van Texel, Francine Giskes, zei maandagochtend op Radio 1 dat ze zich heeft laten vertellen dat er iets mis is met een walvis die strandt. Volgens Lauta van Aysma betekent dat echter allerminst dat een reddingspoging weinig kans van slagen heeft.

De organisaties stellen dat in de toekomst meer onafhankelijke experts bij soortgelijke reddingspogingen moeten worden betrokken. "De expertise over hoe om te gaan met dit soort situaties ligt niet bij het ministerie en ook niet bij het Dolfinarium", stelt directeur Wietse van der Werf van The Black Fish in de verklaring.

Toch staan beide partijen volgens hem vaak centraal in de besluitvorming. "De ervaring en kennis hierover ligt juist bij natuurbeschermingsorganisaties. Die moeten dan ook de kans krijgen deze expertise in te zetten."

De organisaties wijzen erop dat vrijwilligers van de zeehondencrèche workshops hebben gevolgd bij experts uit Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Met die ervaring zouden ze al vijf keer grote walvissen hebben kunnen redden.

De organisaties wilden de afgelopen dagen een poging wagen de bultrug te redden, maar konden dit niet omdat Giskes de ligplaats tot verboden gebied had verklaard. Volgens de organisaties speelde bij de besluitvorming mee dat Naturalis het skelet van het dier wilde hebben.

Dat zou ook de reden zijn dat het dier niet met een explosief uit zijn lijden is verlost, maar dat alleen een mislukte poging met een injectie werd gedaan. Giskes deed de kritiek maandagochtend op Radio 1 af als vuilspuiterij die voortkomt uit een al jaren lopend meningsverschil tussen de zeehondencrèche en Ecomare over hoe zeehonden moeten worden opgevangen.

Grote wapenvondst in Rijswijk

Bij een 65-jarige man uit Rijswijk is woensdagavond een grote hoeveelheid wapens in beslag genomen. De man had 25 wapens in huis, variërend van handvuurwapens tot een kruisboog, zo meldt de politie maandag. De politie kwam hem op het spoor toen hij bij het boodschappen doen een vuurwapen liet zien.

Wat daar precies gebeurde is niet duidelijk. Een woordvoerder van de politie laat weten dat het wel 'richting een bedreiging ging'. Het incident vond plaats in een winkel aan de Lindelaan in de woonplaats van de man.

De politie wist de identiteit van de Rijswijker te achterhalen. Toen ze de woning van de man betraden, troffen ze de grote hoeveelheid wapens aan. De man werd aangehouden en is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Sinouh: "PSV heeft een mentaal probleem"

Khalid Sinouh stond afgelopen zaterdag plots onder de lat bij N.E.C. in het duel tegen PSV. Sinouh die de afgelopen seizoenen onder contract stond bij PSV, snoepte een punt van de Eindhovenaren af. In Nijmegen werd het 1-1. 

Na afloop van dit duel, deed de doelman een opmerkelijke uitspraak. Zo zouden een aantal spelers binnen de huidige PSV-selectie niet de juiste mentaliteit hebben. "PSV heeft een mentaal probleem. Het lijkt er sterk op dat een aantal spelers niet de intrinsieke motivatie heeft om elke keer opnieuw het beste uit zichzelf te halen. Dat zie je vooral in uitwedstrijden," aldus Sinouh tegenover het AD.

Na afloop van de wedstrijd was de doelman het liefst meteen de kleedkamer van PSV binnen gegaan, hij besefte echter op tijd dat zijn voormalig ploeggenoten hier niet op zaten te wachten. "Het liefst was ik na de wedstrijd meteen de PSV-kleedkamer in gelopen. Maar daar zaten ze vast niet op te wachten. Ik ben niet lekker weggegaan bij PSV, dat klopt."

Handel aandelen Santander stilgelegd

De handel in het aandeel Santander is stilgelegd. De Spaanse bank kondigde aan te onderzoeken of het de bank Banesto kan inlijven. Santander is wat beurswaarde betreft de grootste bank van de eurozone en heeft al ongeveer negentig procent van Banesto in handen.

Santander kocht de aandelen van Banesto, een van de vijf grootste Spaanse banken, in 1994. Uit onderzoek was gebleken dat de bank een groot tekort aan kapitaal had.

De handel van de aandelen Banesto is maandag eveneens stilgelegd. Santander sloot vrijdag op de beurs op 5,90 euro per aandeel, Banesto op 2,99 euro.

Verdachte aangehouden voor dode man Maastricht

Een 26-jarige man uit Wijk bij Duurstede is zondag aangehouden. De politie verdenkt hem van betrokkenheid bij de dood van een man wiens lichaam die dag werd gevonden in een loods in Maastricht. De man werd opgepakt in zijn woonplaats.

Het is nog niet bekend hoe de man om het leven is gekomen. Dinsdag vindt sectie plaats op het stoffelijk overschot, meldt de politie. Ook de identiteit van het slachtoffer is nog niet officieel vastgesteld. De politie houdt er echter sterk rekening mee dat het om de vermiste Guido Kosterman uit Utrecht gaat.

Doden bij aanslag overheidskantoor Pakistan

Bij een overheidskantoor in Jamrud, in het Pakistaanse stammengebied Khyber, is maandag een autobom ontploft. Daarbij zijn zeker twaalf mensen om het leven gekomen en 45 mensen gewond geraakt. Dat hebben de Pakistaanse autoriteiten maandag gezegd. Het lijkt erop dat het doelwit van de aanslag het kantoor was van een hoge lokale regeringsfunctionaris.

Volgens de lokale autoriteiten is het waarschijnlijk dat het dodental verder oploopt. Twaalf mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Op televisiebeelden is een aantal zwaarbeschadigde auto's te zien. De lokale bevolking probeerde brandende wrakken te blussen, terwijl reddingswerkers de gewonden naar het ziekenhuis vervoerden.

Vooralsnog is de aanslag door niemand opgeëist. De Khyber-regio is de thuisbasis van diverse militante organisaties, waaronder de Pakistaanse Taliban, die in een strijd met de regering verwikkeld zijn.

Coalitie: bestraf verzet tegen profscheids strenger

De KNVB moet verzet tegen scheidsrechters in het profvoetbal strenger bestraffen. Sportjournalisten moeten terughoudender zijn in hun kritiek op beslissingen van de scheidsrechter. Die oproep doen VVD en PvdA maandag bij het begrotingsoverleg over sport in de Tweede Kamer, zegt VVD-Kamerlid Matthijs Huizing.

De aanleiding is de dood van een grensrechter in Almere. Iedereen heeft volgens Huizing een rol om geweld in het voetbal te voorkomen. "Dat begint bij ouders, dan kom je bij de coach, de trainers, de spelers en de arbiters zelf. Maar ook de media spelen een rol."

"Als een 6-jarig kind aan voetbal begint en hij hoort ouders langs het veld schreeuwen, de coach luidruchtig protesteren en zijn rolmodellen doen op televisie hetzelfde, dan gaat hij denken dat het normaal is", legt Huizing uit. "Als de sportcommentator dan ook tekeer gaat over een beslissing van een scheids wordt het er niet beter op. Het gaat in de gesprekken na een wedstrijd net iets te vaak over beslissingen van de scheidsrechter."

Huizing wil niet zo ver gaan dat er niks meer van mag worden gezegd als een scheidsrechter een blunder maakt. "Maar de toon kan wel anders. Als een profvoetballer een schot voor open doel mist, kun je bijvoorbeeld zeggen dat ze die wel hadden mogen maken. Op zo'n toon kun je ook over de scheidsrechter praten."

Nieuwe regels hoeft de KNVB volgens Huizing niet in te voeren om spelers die tekeer gaan tegen een scheidsrechter aan te kunnen pakken. "Protesteren tegen een besluit is al verboden. De regels hoeven alleen maar te worden toegepast."

Wangedrag tegen scheidsrechters wordt volgens hem in het amateurvoetbal harder aangepakt dan in het profvoetbal. "Dan wordt als excuus aangevoerd dat profvoetballers er hun geld mee moeten verdienen. Dat lijkt mij juist een reden om het harder aan te pakken."

Vorige week werd naar aanleiding van de dood van de grensrechter in Almere een topberaad gehouden waarbij onder andere ministers, sportwethouders en de KNVB aanwezig waren. Toen werd al gezegd dat spelers sneller van het veld moeten worden gestuurd als ze tekeer gaan tegen een scheidsrechter en dat agressie een probleem is dat met alle betrokkenen moet worden aangepakt.

[NBA] Bryant gooit Lakers langs Philadelphia

Los Angeles Lakers heeft Philadelphia 76ers zondagnacht in de NBA met 111-98 verslagen dankzij een excellerende Kobe Bryant. De sterspeler produceerde 34 punten en zorgde zo voor de elfde overwinning van het seizoen. Metta World Peace kende met zestien rebounds en negentien punten ook een beste pot voor de Californiërs.

De Lakers kwamen nooit in de problemen in Philadelphia en namen in het tweede kwart al een flinke voorsprong. Nick Young kon zijn ploeg ondanks dertig punten en vier rebounds niet behoeden voor een nederlaag.

Denver Nuggets wist Sacramento Kings met liefst 25 punten verschil te verslaan: 122-97. Sacramento-speler DeMarcus Cousins kende een goede wedstrijd met negentien punten en elf rebounds, maar ook hij kon Denver niet van een ruime overwinning houden.

Overige uitslagen
Houston Rockets - Toronto Raptors 96-103
New Orleans Hornets - Portland Trail Blazers 94-95


Bryant gooit Lakers langs Philadelphia (Foto: Novum)

KPN onderuit op beurs na 4G-veiling

KPN staat een uur na opening van de beurs op een verlies van rond de veertien procent op een licht dalende AEX. Afgelopen vrijdag kondigde het bedrijf nabeurs aan dat het 1,35 miljard euro heeft uitgegeven aan de veiling van 4G-frequenties voor snelle mobiele telefonie. Vanwege deze uitgavenpost werd het dividend teruggebracht van 35 cent naar drie cent.

De daling van het aandeel KPN met meer dan zestig cent tot ruim vier euro wordt deels verklaard door de dividendverlaging. Het bedrag dat KPN voor de 4G-frequenties op tafel legde was flink hoger dan de 927 miljoen euro die analisten van Nomura hadden verwacht.

Maandagochtend maakte het bedrijf ook bekend zich terug te trekken uit Spanje. De Spaanse dochter met 380 duizend klanten op het gebied van mobiele telefonie is verkocht aan Orange.

Inbrekers crashen in Zwolle op vlucht voor politie

Drie inbrekers op de vlucht zijn zondagnacht in Zwolle op een vrachtwagen gebotst toen ze een blokkade van de politie probeerden te ontwijken. Een van hen, een 26-jarige man uit Haarlem, raakte gewond en is naar een ziekenhuis gebracht. Twee anderen zijn weggerend en wisten te ontkomen, zegt een politiewoordvoerder.

De drie hadden in Ommen ingebroken in een woning aan de Brugstraat. Toen ze een tweede woning probeerden binnen te komen, werden ze betrapt door de inmiddels gewaarschuwde politie.

Ze vluchtten in een auto. De achtervolging leidde naar Zwolle, waar de politie bij een spoorwegovergang op de Hessenstraat een blokkade had opgezet. De inbrekers probeerden die te ontwijken en botsten op een vrachtwagen.

De politiewoordvoerder kon niet zeggen of er buit in de auto is gevonden. "De wagen wordt nog onderzocht."

Bedrijfskunde populairst onder studenten

Opleidingen in de richting bedrijfskunde en administratie telden vorig studiejaar in het hoger onderwijs het grootste aantal inschrijvingen. Vooral in het wetenschappelijk onderwijs is de populariteit van deze studierichting sterk toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

In het wetenschappelijk onderwijs telde de richting bedrijfskunde en administratie in het studiejaar 2011-2012 48 duizend studenten, tweeënhalf keer zo veel als in het studiejaar 2000-2001.

Bij sociale wetenschappen stonden vorig studiejaar in het wetenschappelijk onderwijs bijna evenveel studenten ingeschreven als bij bedrijfskunde en administratie. In het hoger beroepsonderwijs waren ook studies op het gebied van gezondheidszorg en welzijn in trek.

Twintig procent van de mbo'ers schreef zich daarnaast in voor een opleiding in de richting techniek, industrie of bouw. In veel Zeeuwse en Brabantse gemeenten is dit aandeel echter nog aanzienlijk hoger, in tegenstelling tot gemeenten in Flevoland en de regio's Arnhem-Nijmegen, Utrecht-Amersfoort, Amsterdam-Haarlem en de grote steden rond het Westland.

Vorig jaar hadden ruim zeven op de tien 25- tot 65-jarigen een zogeheten startkwalificatie, een diploma op minimaal havo-, vwo- of mbo-2-niveau. Van de mensen met zo'n kwalificatie hadden bijna acht op de tien werk, van de mensen zonder waren dat er bijna zes op de tien. Van de mensen die uitsluitend basisonderwijs hebben, had de helft betaald werk, tegenover 85 procent van de mensen met een hbo- of wo-diploma.

Voorts stegen de overheidsuitgaven aan het voortgezet onderwijs het afgelopen decennium harder dan het aantal leerlingen. Deze stijging kwam vooral ten goede aan personeel. Het aantal voltijdbanen nam met 22 procent toe, het aantal leerlingen met vijf procent.

Explosie in Libanon bij grens IsraŽl

In het zuiden van Libanon, bij de grens met Israël heeft maandag een grote explosie plaatsgehad. Dat heeft het Libanese persbureau NNA gemeld. Het zuiden van Libanon wordt gezien als een bolwerk van de militante Hezbollah-beweging, die tot 2006 strijdde tegen het Israëlische leger.

Volgens NNA is het nog onduidelijk wat er precies gebeurd is bij de grensplaats Tair Harfa. Vooralsnog zijn er geen berichten van slachtoffers. Andrea Teneti, een woordvoerder van de VN-vredesmissie in het gebied, UNIFIL, zei dat er een onderzoek is ingesteld. Hezbollah heeft het gebied waar de explosie plaatshad afgesloten.

De afgelopen maanden is de situatie langs de grens tussen Israël en Libanon gespannen, als gevolg van de burgeroorlog in buurland Syrië en de militaire operaties van Israël in Gaza. Hezbollah is een bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad.

Heffing steeds belangrijker voor gemeentekas

Gemeentelijke heffingen zijn de afgelopen vijftig jaar een steeds belangrijkere inkomstenbron geworden voor gemeenten. Heffingen zorgden in 2010 voor 17,9 procent van de gemeentelijke inkomsten. In 1960 was dat 4,7 procent. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De Nederlandse gemeenten haalden in 1960 98 miljoen euro op via heffingen, zoals de hondenbelasting, de onroerendezaakbelasting (ozb) en rioolheffing. In 2010 was dat opgelopen tot 7857 miljoen euro. Per hoofd van de bevolking betekent dat een stijging van 9 naar 474 euro.

De stijging van de inkomsten uit heffingen komt onder meer door de invoering van de ozb in de jaren zeventig. In 2010 werd hiermee drie miljard euro opgehaald. Daarnaast halen gemeenten ook steeds meer uit parkeerautomaten door hogere tarieven en meer betaalde parkeerplaatsen. De parkeerinkomsten stegen van 34 miljoen euro in 1985 naar 552 miljoen euro in 2010.

Gemeenten halen ook geld binnen via diensten, zoals afvalverwijdering. In 2010 werd voor afvalverwijdering 3,9 miljard euro binnengehaald. Dat is vijftig procent van de totale heffingen.

Divorce start goed met bijna twee miljoen kijkers

De eerste aflevering van Divorce kende zondagavond een goede start. De serie, bedacht door onder anderen Linda de Mol, werd door 1,9 miljoen mensen bekeken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De serie draait om drie mannen die in scheiding liggen.

Divorce eindigt hiermee op de derde plek van de lijst met best bekeken programma's van de dag. De eerste uitzending deed het beter dan de aftrap van Gooische Vrouwen, eveneens bedacht door Linda de Mol. De serie startte zeven jaar geleden bij Talpa's Tien met bijna 1,6 miljoen kijkers.

Ook Ontvoerd werd zondag voor het eerst uitgezonden, het programma van John van den Heuvel over kinderontvoeringen trok 1,7 miljoen kijkers. Studio Sport Eredivisie was het populairst. Daar bleven ruim 2,9 miljoen mensen voor thuis. Het achtuurjournaal bezet de tweede positie met 2,8 miljoen kijkers.

Linda de Mol voelt druk Gooische Vrouwen 2 (Novum)
Linda de Mol (Novum)

Kim Holland dekt RUC'ers

RUC heeft een nieuwe sponsor! De Utrechtse voetbalclub wordt gesponsord door niemand minder dan Kim Holland.

De pornoster heeft het elftal gebombardeerd tot Hollands Heetste Team. Kim heeft dit weekend hoogstpersoonlijk de shirts, trainingspakken en sjaaltjes langsgebracht.

Het is niet de eerste keer dat de voetbalclub wordt gelinkt aan porno. Eerder kwamen ze al met het clublied 'RUC'en doe je nooit alleen'.

Doden bij bomaanslag Irak

Een autobom heeft maandag in het noorden van Irak aan vijf mensen het leven gekost. Elf anderen raakten gewond. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het is de tweede dag op rij dat in de regio een aanslag wordt gepleegd.

Volgens de politie had de aanslag plaats in Al-Mouafaqiyah, een dorpje in de buurt van de stad Mosul. Het gebied wordt geclaimd door diverse etnische groepen.

Zondag kwamen bij een bomaanslag acht mensen om het leven en raakten tientallen gewond.

Van Lanschot schrijft af op overnames

Van Lanschot schrijft dit jaar 122 miljoen euro af op twee eerdere overnames. De overgenomen activiteiten van Kempen & Co en CenE Bankiers maken door de economische crisis minder winst dan verwacht. Dat maakte de bank voor vermogende klanten maandag bekend. Volgens Van Lanschot heeft de afschrijving geen gevolgen voor de kapitaalbuffers.

Van Lanschot stelt dat de afschrijving betrekking heeft op de in 2006 overgenomen activiteiten van Kempen & Co en niet op de huidige activiteiten van Kempen. De dochteronderneming specialiseert zich tegenwoordig meer in de financiële dienstverlening voor onder meer institutionele beleggers en ondernemingen. CenE Bankiers werd in 2004 overgenomen en richt zich op de gezondheidszorg.

De kapitaalbuffer blijft gelijk op ongeveer elf procent. De core-tier-1-ratio, de verhouding tussen de naar risico gewogen activa en het eigen vermogen, voldoet daarmee aan de nieuwe Basel III-kapitaaleisen die dit decennium geleidelijk worden ingevoerd. Daarin wordt minstens negen procent geëist.


Van Lanschot schrijft af op overnames (Foto: Novum)

KPN verkoopt Spaanse tak

KPN verkoopt zijn Spaanse activiteiten aan Orange. Dat heeft het Nederlandse telecombedrijf maandag bekendgemaakt. KPN zegt zich meer te willen richten op zijn thuislanden. KPN Spain heeft 380 duizend mobieletelefonieabonnees die het bedient via het netwerk van Orange. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Vrijdag maakte KPN bekend voor de veiling van Nederlandse snelle mobiele netwerk 1,35 miljard euro te hebben betaald. Vanwege de veiling van de 4G-frequenties heeft KPN de dividenduitkering teruggebracht naar drie cent per aandeel.


KPN verkoopt Spaanse tak (Foto: Novum)

Achthonderdduizend op vakantie tijdens kerst

Ongeveer achthonderdduizend Nederlanders gaan dit jaar op vakantie tijdens de kerstperiode. Dat zijn er evenveel als vorig jaar. De helft viert kerstvakantie in eigen land, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) maandag.

Door de crisis staan de bestedingen volgens het NBTC wel onder druk. "Aan de ene kant is en blijft vakantie belangrijk voor de Nederlander en blijven we eropuit gaan, aan de andere kant houdt de consument de hand op de knip en houdt hij aanbiedingen scherp in de gaten." Het NBTC verwacht daarom dit jaar veel lastminuteboekingen.

Van de mensen die tijdens de kerstvakantie, die van 22 december tot en met 6 januari duurt, in Nederland blijven, neemt ruim de helft intrek in een vakantiebungalow. Ongeveer een kwart van Nederlanders kiest voor een hotelvakantie.

Duitsland blijft de populairste buitenlandbestemming voor een vakantie tijdens de kerstperiode. Een kwart van de buitenlandse vakanties wordt bij de oosterburen doorgebracht. Op de tweede en derde plaats staan België en Oostenrijk.

Lekke banden door losgeschoten snoeimessen op A6

Op de A6 hebben maandagochtend tussen Almere en Lelystad zeker veertien auto's een lekke band gekregen doordat twee grote messen voor een snoeimachine op de weg waren beland. Het ging om twee stalen strips van tweeënhalve meter lang. "Ze waren dus niet zomaar te ontwijken", zegt een politiewoordvoerder.

Al snel stonden volgens haar veertien of vijftien auto's op de vluchtstrook. De messen horen bij een zogenoemde slootschoner, waarmee de begroeiing langs een sloot met een tractor kan worden weggezaagd.

De eigenaar van de snoeimessen heeft zich inmiddels bij de politie gemeld. "Wij brengen de gedupeerden met hem in contact", zegt de woordvoerder. Ze neemt aan dat hij is verzekerd en dat de verzekering de schade vergoedt. "Mensen die hun band snel hebben gewisseld en verder zijn gereden, kunnen zich alsnog bij ons melden, zodat wij ze met de eigenaar in contact kunnen brengen."

Antirookcampagne richt zich op niet-roker

KWF Kankerbestrijding is maandag begonnen met een antirookcampagne die zich richt op niet-rokers. Het is voor het eerst in Nederland dat een campagne tegen roken zich richt op niet-rokers, die wordt gevraagd uit te dragen dat roken niet meer van deze tijd is.

Met de campagne wil KWF niet-roken als 'sociale norm' neerzetten en het roken 'onthippen'. Via de televisie, bioscopen, uitgaansgelegenheden en internet wordt niet-rokers gevaagd de leus 'Roken is zóóó ...' af te maken met een vergelijking met iets ouderwets.

De campagne richt zich vooral op jongeren en jongvolwassenen. Het aantal jongeren dat niet-rokers cool en stoer vindt, is de laatste tien jaar gestegen van 49 naar 63 procent, aldus KWF. Een flink aantal jongeren staat echter nog steeds neutraal of negatief tegenover niet-rokende jongeren. "Dat maakt de kans groter dat ze gaan roken."

Ongeveer een kwart van de Nederlanders rookt. In 1958 was dat nog zestig procent. Ieder jaar sterven bijna twintigduizend Nederlanders aan de gevolgen van roken. Ruim de helft daarvan heeft kanker gekregen. Een op de twee rokers overlijdt aan de gevolgen van roken, een op de vier voor zijn 65e.

Als niemand meer rookt, zal er twintig tot dertig procent minder kanker zijn, stelt KWF.

Texel: oude ruzie uitgevochten over rug bultrug

De kritiek op het overlijden van de bultrug die woensdag strandde bij Texel en dit weekeinde overleed komt vooral voort uit oude ruzies. Dat zei burgemeester van Texel Francine Giskes maandagochtend op Radio 1. Volgens haar werden oude ruzies met grof geweld en veel vuilspuiterij over de rug van de walvis uitgevochten.

Ze wees erop dat de zeehondencrèche van Lenie 't Hart en het Texelse natuurmuseum Ecomare al jaren van mening verschillen over hoe zeehonden moeten worden opgevangen. 't Hart had veel kritiek op de gang van zaken rond de gestrande walvis, waarbij Ecomare een adviserende rol speelde.

Ook een ruzie tussen commerciële bergers en de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij speelt volgens Giskes een rol. "Beroepsbergers willen alleen tegen forse betaling schepen helpen. De KNRM doet dat al twee eeuwen gratis. Dat steekt en dat komt nu allemaal ongelukkig samen."

De beroepsbergers hadden aangeboden gratis te proberen de walvis los te trekken, nadat de KNRM hier niet in was geslaagd. De bergers konden echter geen poging wagen omdat de gemeente de ligplaats tot verboden gebied had verklaard.

Onder meer Sea Shepherd had zondag kritiek op de gang van zaken rond de bultrug. De organisatie vindt het verdacht dat alleen is geprobeerd het dier met een spuitje uit zijn lijden te verlossen en niet met een explosief.

Die optie werd volgens Sea Shepherd uitgesloten omdat het karkas dan beschadigd raakt en Naturalis, dat het skelet wil tentoonstellen, er dan niets meer aan heeft. De Partij voor de Dieren vindt dat belanghebbenden, zoals Naturalis, daarom geen rol meer moeten krijgen in de besluitvorming rond gestrande dieren.

Volgens Giskes is het logisch dat tien deskundigen over een onderwerp tien verschillende meningen hebben. "Ik heb mij verlaten op deskundigen die de instellingen op het eiland zijn en die vanuit het ministerie van Economische Zaken zijn ingezet. Zij hebben het beleid rond Johannes (zoals de bultrug is genoemd, red.) bepaald en ik heb de uitvoering mogelijk gemaakt."

Ze wees erop dat leider van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme en Lenie 't Hart zelf niet bij de walvis zijn geweest. "De beste stuurlui staan aan wal."

Anelka wil al weer weg bij Shenhua

Nicolas Anelka wil al na een jaar weg bij de Chinese club Shanghai Shenhua. De Fransman tekende in december 2011 nog een bijzonder lucratief contract, maar is in overleg met de clubleiding om die verbintenis te laten ontbinden. Dat heeft zijn club maandag gemeld.

Woordvoerder Ma Yue weet niet waarom Anelka nu al weer weg wil. "De discussie loopt tussen de club en hemzelf, ik ken de specifieke details niet."  Behalve Anelka speelt ook onder anderen zijn oud-ploeggenoot bij Chelsea Didier Drogba in Shanghai. Beide spelers verdienen naar verluidt 250.000 euro per week in China.

Aanklager onderzoekt uitspraken Advocaat

De aanklager betaald voetbal onderzoekt uitspraken van PSV-trainer Dick Advocaat. Dat meldt een woordvoerder van de KNVB maandag. PSV-verdediger Marcelo werd na de wedstrijd tegen Ajax wegens een slaande beweging voor drie duels geschorst. Advocaat had daar vervolgens zware kritiek op. De aanklager bekijkt nu of er verdere actie moet worden ondernomen tegen de trainer.

De scheidsrechter mistte het incident, maar de aanklager schorste de Braziliaan na bestudering van tv-beelden. Advocaat was daar vervolgens ziedend over. "Heeft die man verstand van voetbal?", zei hij in De Telegraaf. "De scheidsrechter en de vierde man moeten het bepalen, niet de mensen die achter hun bureautje zitten."

"Het blijft willekeur. Hoe kijkt de aanklager naar een club, uit welke stad komt hij en voelt hij het ontstaan van een blessure aan? Daarvoor moet je zelf op hoog niveau hebben gespeeld", meende de trainer.

De aanklagers betaald voetbal zijn in het dagelijks leven overigens allemaal officier van justitie. Opmerkelijk is dat een van hen nu uitspraken over zijn collega onderzoekt en daar een beslissing over moet vellen.


Aanklager onderzoekt uitspraken Advocaat (Foto: Novum)

Scrubs-acteur Donald Faison getrouwd

Donald Faison is zaterdag getrouwd. De 38-jarige Scrubs-acteur beloofde eeuwige trouw aan de 35-jarige CaCee Cobb, weet het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Het stel trouwde in het huis van Faisons Scrubs-collega Zach Braff, in Californië. Jessica Simpson, een goede vriendin van Cobb, was bruidsmeisje tijdens de ceremonie. Cobb werkte jarenlang als persoonlijk assistente van de zangeres.

Voor Faison, bekend van films als Clueless en Remember the Titans, maar vooral zijn rol als Dr. Turk, is het zijn tweede huwelijk. De acteur trouwde in 2001 met Lisa Askey, vier jaar later gingen ze uit elkaar. Faison heeft vier kinderen uit eerdere relaties.

Stelling: Pc-games zullen nooit hun volle potentieel halen vanwege de consoles

Flamewars zijn al zo oud als het internet. Eén van de discussies die vaak losbarst is de pc vs console-discussie. Een veel gehoord argument hierin is dat de consolemarkt de pcmarkt kapot maakt. Games worden vaak voor consoles geschreven en later uitgebracht voor pc middels een slechte port.

De stelling voor deze maandag luidt daarom als volgt: 

Pc-games zullen nooit hun volle potentieel halen vanwege de consoles.

Tien jonge meisjes gedood bij explosie Afghanistan

Bij een bomaanslag bij het dorp Dawlatzai, in het oosten van Afghanistan, zijn maandag tien jonge meisjes om het leven gekomen. Ze waren hout aan het sprokkelen. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.

De dodelijke slachtoffers waren meisjes tussen de 9 en 13 jaar oud. Twee andere meisjes raakten bij de explosie zwaargewond en liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het is niet duidelijk om wat voor explosief het ging. Het zou kunnen gaan om een oude landmijn, waarvan er nog vele in grond liggen op het platteland van Afghanistan. Ook is het mogelijk dat het een bom is die kortgeleden is geplaatst. De politie heeft een onderzoek ingesteld om te bepalen om wat voor soort explosief het ging.

Chinees die kinderen stak vreesde dag des oordeels

De man die vrijdag 23 kinderen neerstak op een basisschool in de Chinese provincie Henan was 'psychologisch geraakt' door voorspellingen over de naderende dag des oordeels. Dat hebben de Chinese autoriteiten maandag gezegd.

De man, Min Yongjun, stak vrijdagochtend een bejaarde vrouw in haar huis neer met een keukenmes. Vervolgens ging hij naar de basisschool waar hij 23 kinderen verwondde. Uiteindelijk kon hij worden tegengehouden door de leraren van de school en de politie. De man is aangehouden op verdenking van het in gevaar brengen van de veiligheid.

Het gemeentebestuur zei maandag in een verklaring dat de geestelijke toestand van de man wordt onderzocht door de politie. Uit verkennende onderzoeken zou zijn gebleken dat de man beïnvloed was door geruchten over de dag des oordeels. Die zou volgens de Maya-kalender op 21 december plaatshebben.

Peter Paul Muller neemt rust vanwege stemproblemen

Peter Paul Muller neemt de komende weken een pauze. "Hij heeft last van heesheid als gevolg van blaasjes op zijn stembanden", vertelt zijn manager aan De Telegraaf. "Als hij dit verwaarloost, bestaat de kans dat er een poliep ontstaat."

Afgelopen weekeinde moest de 47-jarige acteur en zanger al een optreden afzeggen. "Hem is er alles aan gelegen de blaasjes te laten genezen zodat hij in 2013 weer onbezorgd op volle kracht vooruit kan", aldus zijn manager.

Muller speelde onder meer in Gooische Vrouwen, in de serie zong hij als volkszanger verschillende nummers. Ook speelde de acteur in films als De Eetclub en All Stars.

Obama: we moeten kinderen beter beschermen

De gruwelijke moord op twintig kinderen en zeven volwassenen in het Amerikaanse Newtown verplicht de Amerikaanse politiek tot actie. Dat zei president Barack Obama tijdens een geëmotioneerde toespraak in Newtown, waar hij zondag een herdenkingsdienst voor de slachtoffers bezocht. "We kunnen dit niet langer tolereren.’’

Obama beloofde in de komende weken ,,al zijn macht te gebruiken om nieuwe tragedies te voorkomen". Politieke gevoeligheden mogen de bescherming van kinderen niet in de weg staan, aldus de president in zijn toespraak.

,,Geen wet kan al het kwaad in de wereld uitbannen, maar we hebben de plicht om dit soort geweld tegen te gaan. We mogen gebeurtenissen als deze niet als routine accepteren. We kunnen beter dan dit.’’

Obama: we moeten kinderen beter beschermen
Obama: we moeten kinderen beter beschermen (Foto: ANP)

Zorgen om cultuur centraal in Tweede Kamer

Van Slot Loevestein tot de filmsector en van het Metropole Orkest tot het Rijksmuseum Twente: het komt maandag allemaal aan bod in de Tweede Kamer. Minister Jet Bussemaker bespreekt haar cultuurbegroting dan met Kamerleden.

Een deel van het overleg gaat over de zorgen van de oppositie over een aantal musea, die door de bezuinigingen hard zijn getroffen. Het gaat onder meer om Slot Loevestein, waaruit Hugo de Groot in een boekenkist ontsnapte. Dat kasteel krijgt geen geld meer van het Rijk en moet waarschijnlijk binnen enkele jaren dicht voor het publiek.

Eenzelfde scenario lijkt weggelegd voor Museum Huis Doorn, waar de Duitse keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog ging wonen en tot zijn dood in 1941 verbleef. Ook het Rijksmuseum Twente wordt in zijn voortbestaan bedreigd.

Ook zal er worden gesproken over de filmsector. VVD, PvdA en D66 willen dat de minister werk gaat maken van een gunstiger belastingklimaat. Nu vluchten veel filmmakers naar het buitenland omdat de productie daar goedkoper is. Dat is niet goed voor de filmsector, maar ook niet voor de economie, stelt D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer zal verder een poging wagen om Bussemaker zich te laten inzetten voor het Metropole Orkest, dat lijkt te zijn uitgespeeld. Omdat het ensemble valt onder het Muziekcentrum van de Omroep, staat het op de mediabegroting en niet op de cultuurbegroting. Ze hoopt dat er binnen het cultuurbudget meer ruimte is om het orkest langer de tijd te geven om zelfstandig te worden.

Zorgen om cultuur centraal in Tweede Kamer
Zorgen om cultuur centraal in Tweede Kamer (Foto: ANP)

Meer dronken weekendrijders na familiebezoek

Het aantal automobilisten dat tijdens weekenden met te veel drank op rijdt, bedroeg vorig jaar 2,4 procent. Dat was net zoveel als het jaar ervoor.

Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Vergeleken met 10 jaar terug is het aantal alcoholovertreders in weekenden bijna gehalveerd.

Volgens het departement is er wel een verschuiving te zien binnen deze groep. Het aantal automobilisten dat na een bezoek aan familie of vrienden met een slokje teveel op achter het stuur plaats neemt, steeg van 17 procent in 2008 naar 23 procent in 2011. Het aantal overtreders dat uit horecagelegenheden kwam daalde, van 57 procent in 2008 tot 50 procent in 2011.

Japan: over onze eilanden valt niet te praten

De nieuwe premier van Japan Shinzo Abe ziet geen enkele ruimte voor een compromis met China in het dispuut over een onbewoonde eilandengroep. "De Senkaku eilanden zijn onafscheidelijk van Japan", aldus Abe maandag. "Er is geen ruimte voor onderhandelingen."

De leider van de Liberaal-Democratische Partij treedt na zijn verkiezingswinst van afgelopen weekend binnenkort aan als minister-president. Hij was dat ook al in 2006 en 2007. Tijdens de verkiezingscampagne sprak hij ook al ferme taal over de territoriale kwestie. Zijn partij wil de bouw van een haven op de eilandengroep onderzoeken of er ambtenaren stationeren. Op die manier kan Japan zijn greep op de strategisch gelegen eilanden versterken.

China heeft de toekomstige regering van Japan al gewaarschuwd voor een "te rechtse koers", die volgens Peking voor spanningen in de regio zal zorgen.

Bedrijven steken 319 miljoen in onderzoek

Ruim vijftienhonderd bedrijven gaan samen met universiteiten en instellingen als NWO en TNO onderzoeken doen in de negen topsectoren. De bedrijven trekken hier 319 miljoen voor uit. Het kabinet legt hier 83 miljoen bij, schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) aan de Tweede Kamer.

Ondernemers en wetenschappers hebben de afgelopen maanden in zogenoemde Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI's) gekeken welk onderzoek zij volgend jaar samen gaan doen en hoeveel ze eraan willen besteden. Als bedrijven geld steken in gezamenlijk onderzoek met kennisinstellingen, doet het kabinet daar 25 procent bovenop. Om dit ook voor kleine bedrijven aantrekkelijk te maken is die toeslag over de eerste twintigduizend euro veertig procent.

Ongeveer 35 procent van het geld gaat naar fundamenteel onderzoek. "Het bedrijfsleven draagt niet alleen bij aan onderzoek dat dicht bij de markt staat maar ook aan fundamenteel onderzoek, met name onderzoek uitgevoerd door universiteiten", schrijft Kamp.

De negen topsectoren zijn logistiek, life sciences, energie, chemie, creatieve industrie, tuinbouw, water, hightechmaterialen en -systemen en agri & food. Met 110 miljoen staat hightech ruimschoots bovenaan. Vanaf 2014 maakt het kabinet 110 miljoen euro extra vrij voor onderzoek binnen de TKI's, waardoor het overheidsbudget dan groeit naar tweehonderd miljoen euro.

PatiŽnt steeds korter in ziekenhuis

De tijd die patiënten vanaf hun opname in een ziekenhuis doorbrengen is vorig jaar opnieuw afgenomen. Het aantal dagen zakte met bijna zes procent van gemiddeld 3,17 naar 2,98, concludeert adviesbureau Coppa in een maandag verschenen rapport. Het adviesbureau verwacht dat de ligduur de komende jaren nog korter wordt.

De daling zou komen doordat steeds vaker wordt gekozen voor een dagbehandelingen. In 2010 was twintig procent van de dagen die een patiënt in een ziekenhuis lag een behandeldag. Vorig jaar was dat 22 procent. Het Zaans Medisch Centrum heeft met 46 procent het hoogste percentage dagbehandelingen. De gemiddelde ligduur was daar met 2,21 dagen het kortst.

Bij het Zaanse ziekenhuis was de gemiddelde ligduur de afgelopen twee jaar ook al het kortst. De gemiddelde ligduur in klinieken daalde met 5,47 procent naar 5,12 dagen. Bij de klinieken was de ligduur het kortst bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, met 4,05 dagen.

Bij universitaire medische centra is de ligduur beduidend langer. Patiënten liggen het langst in het UMC Groningen, dat een gemiddelde van 8,71 dagen heeft. Wel geldt voor alle typen ziekenhuizen dat de ligduur de afgelopen jaren is afgenomen.

Bij de Zorggroep Pasana uit Dokkum is de ligduur sinds 2008 het meest verkort, de afname was daar 29,9 procent en daarmee komt Pasana uit op 2,50 dagen, goed voor een derde plaats als het om kortste ligduur gaat. Op de tweede plaats staat het Rijnland Ziekenhuis met 2,47 dagen.

Het adviesbureau bekeek ook of er een verband is tussen de gemiddelde ligduur en de winstmarge van een ziekenhuis. Het idee daarachter was dat een kortere ligduur leidt tot meer behandelingen en dus meer winst. Over het algemeen hebben ziekenhuizen met een kortere ligduur meer winst, maar de verschillen zouden nog te klein zijn om met zekerheid van een verband te kunnen spreken. Daar komt bij dat er veel meer van invloed is op de winst van een ziekenhuis.

FOK! wat een weer...Enkele buien

Goedemorgen! Het was een overwegend bewolkt weekend en van tijd tot tijd viel er wat regen. De zon was slechts spaarzaam aanwezig, maar koud was het beslist niet. Laten we maar zeggen dat het de donkere dagen voor kerst zijn.

Ook vandaag zal er niet veel aan het weer gaan veranderen. Het is overwegend bewolkt en er vallen enkele buien, waarbij de meeste buien in het oosten en zuidoosten zullen vallen. Als er een bui in het westen valt is er daar dan wel kans op een klap onweer. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig van kracht. De middagtemperatuur ligt rond de 8 graden. De rest van de week neemt de kans op een bui iets af, maar heel veel zon lijkt er niet te gaan komen. Wind en temperatuur zullen ook weinig veranderen. We zullen het er maar mee moeten doen ben ik bang.

In Noord-Europa viel er veel sneeuw en in Zuid-Spanje kwam het hier en daar tot wateroverlast door enorme stortbuien. Erg koud is het op dit moment vooral in Rusland waar een zeer krachtig hogedrukgebied voor ijskoud winterweer zorgt. In het zuiden van Frankrijk was het wat zachter en kwam de temperatuur op bijna 19 graden uit.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

WinterKlapMongeaul weet de mooie plekjes in Eemnes wel te vinden. Heerlijk rustig genieten van het winterweer en hopelijk volgen er nog meer mooie plaatjes komende winter.Kratos had blauw moeten zijn

Kratos, de hoofdpersoon uit de God of War-serie, had eigenlijk blauwe strijdmarkeringen moeten hebben. Op zijn persoonlijke blog laat bedenker David Jaffe zien hoe hij het personage oorspronkelijk voor ogen had.

Nadat een ander lid van zijn team hem een plaatje liet zien van een personage uit Diablo 2 met nagenoeg hetzelfde uiterlijk is Jaffe van gedachten veranderd. Hieruit is de Kratos voortgekomen zoals wij hem nu kennen met de kenmerkende rode strepen.

Over drie maanden kunnen gamers weer helemaal losgaan met Kratos. Op 12 maart komt namelijk God of War: Ascension uit op PlayStation 3.

Ontslagen bij Square Enix

Square Enix heeft mensen ontslagen op het kantoor in Los Angeles. De geruchten waren er al, maar nu is het bevestigd door Riley Brennan, senior director van public relations.

Brennan geeft geen verdere details over afdelingen of aantallen. Wel geeft hij aan dat de bestaande en komende MMO-titels, zoals Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, geen last ondervinden van dit besluit: "In order to ensure it is operating effectively, the Square Enix Los Angeles office has reduced its workforce. This was a difficult decision and we wish the best for those affected by these changes. The decision will not have any impact on the operations of MMO titles. Customers can expect those services to continue, including the upcoming launch of Final Fantasy XIV: A Realm Reborn."

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn komt ergens in de eerste helft van 2013 uit. Hopelijk hebben de getroffen mensen dan alweer een baan.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

StarCraft II biedt multiplayertraining

De strategiegame StarCraft 2: Heart of the Swarm voegt een AI-begeleide trainingsmode in om je klaar te stomen voor het multiplayergeweld. Deze komt als aanvulling op de single-player campagne.

De modus wordt beschreven als een oefenterrein waarin de moeilijkheid geleidelijk opgehoogd wordt. De AI geeft tijdens de training advies over hoe te spelen. Na voltooiing wordt de speler getest door een echte unranked match spelen tegen de AI. Mike Morhaime, baas van Blizzard Entertainment,  zei dat de trainingsmodus één van nieuwe functies is in StarCraft 2: Heart of the Swarm om voor nieuwe spelers de drempel van multiplayer te verlagen.

"We willen het spel toegankelijker maken voor spelers die niet per se klaar zijn om te doen in een zeer concurrerende scène", zei hij. "Veel spelers maken nooit de sprong van campagne naar matchmaking, het spelen tegen mensen die ze niet kennen."

Daarom heeft Blizzard ook besloten unranked wedstrijden aan te bieden. "Veel mensen voelen zich geïntimideerd, in ieder geval in het begin, bij de eerste ranked spellen. Unranked wedstrijden zijn een grote stap in die richting", zei hij.

StarCraft 2: Heart of the Swarm wordt 12 maart 2013 verwacht.

Top Vijf

 Het AD had in haar weekendbijlage afgelopen zaterdag, een groots aangekondigde selectie van 'vijf kerstplaten uit 2012'. Toen ik de pagina's echter opensloeg werd ik tegelijkertijd met stomheid en teleurstelling geslagen. Op één na waren alle genoemde cd's schaamteloos commerciële, onbelangrijke en over twee jaar weer vergeten bijdrages aan het enige muziekgenre dat maar één van de twaalf maanden gedraaid mag worden. We hebben het over albums als die van John & Olivia, Trijntje Oosterhuis, Rod Stewart en de fucking smurfen.

Uitzendbureaus discrimineren allochtonen

Van de niet-westerse werkzoekenden die persoonlijk bij een uitzendbureau langsgaan om werk te vinden heeft 28 procent kans om een baan aangeboden te krijgen. Autochtone werkzoekenden met hetzelfde cv maken 46 procent kans. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Discriminatie treft vooral niet-westerse jongeren en vaker mannen dan vrouwen, blijkt uit het rapport 'Op achterstand. Discriminatie van niet-westerse migranten op de arbeidsmarkt'. De onderzoekers spreken van een zorgelijke situatie, zeker in het licht van de hoge werkloosheidspercentages onder niet-westerse jongeren.

Acteurs met verschillende etnische achtergronden legden 460 bezoeken af aan uitzendbureaus en presenteerden precies hetzelfde cv, die een leeftijd van 22 of 23 jaar vermeldden. Alle acteurs spraken perfect Nederlands. Er waren tien mannelijke en tien vrouwelijke acteurs, met vijf verschillende etnische achtergronden: autochtoon Nederlands, Surinaams-Nederlands, Antilliaans-Nederlands, Turks-Nederlands en Marokkaans-Nederlands.

Niet-westerse vrouwen hadden 33 procent kans om werk aangeboden te krijgen, terwijl niet-westerse mannen 23 procent kans hadden. Uit de in 2010 verschenen studie 'Liever Mark dan Mohammed' bleek ook al dat discriminatie allochtone mannen vaker treft dan niet-westerse vrouwen.

Bij online sollicitaties maken uitzendbureaus in de eerste fase van de selectie geen onderscheid naar achtergrond. Dat komt mogelijk doordat hierbij heel gericht wordt gekeken naar de aan- of afwezigheid van het gevraagde niveau van opleiding en werkervaring.

Van de niet-westerse migranten was vorig jaar ruim dertien procent werkloos. Bij autochtone Nederlanders was dat ruim vier procent. De eerste groep had vaker een tijdelijk arbeidscontract (27 procent) dan autochtone Nederlanders (zestien procent). Het verschil kan niet volledig worden toegeschreven aan verschil in factoren als opleiding en werkervaring. Ook discriminatie lijkt een rol te spelen, concluderen de onderzoekers.

In 2011 was bijna een kwart van de niet-westerse jongeren werkloos, tegen acht procent van de autochtone jongeren. De werkloosheid onder jongeren uit migrantengroepen liep in het eerste kwartaal van dit jaar verder op. Verschillen in opleidingsniveau en werkervaring spelen maar een beperkte rol. Het is waarschijnlijk dat discriminatie een verklaring vormt voor de slechtere positie van niet-westerse jongeren op de arbeidsmarkt.

[PDC WK] Anderson, Hamilton moeizaam door

Vanavond stonden er opnieuw een aantal partijen op het programma in de eerste ronde van het PDC World Darts Championship in Alexandra Palace. Onder meer Gary Anderson, Raymond van Barneveld en Andy Hamilton kwamen vandaag in actie. Hieronder een overzicht van de gespeelde duels.

Brendan Dolan (20)* - Mark Jones

Brendan Dolan heeft simpel de tweede ronde bereikt van het PDC World Darts Championship. De Noord-Ier, als twintigste geplaatst in Alexandra Palace was veel beter dan debutant Mark Jones. Dolan wist de partij met 3-0 te winnen. In de volgende ronde wacht Dolan een confrontatie met Raymond van Barneveld.

Dolan, die in 2012 de halve finales bereikte op het European Darts Championship en de World Grand Prix won de eerste set met 3-0 in legs. Jones wist in het tweede bedrijf weliswaar de eerste leg te pakken, maar verloor vervolgens drie legs op rij. In de derde set werd het opnieuw 3-0 in legs voor Dolan.

Jarkko Komula - Jani Haavisto (voorronde)

Jani Haavisto heeft zich ten koste van Jarkko Komula geplaatst voor de eerste ronde van het PDC WK. In een Fins onderonsje won Haavisto met 2-4 in legs. Haavisto wist in de zes legs twemaal een 180'er te noteren en kwam tot een gemiddelde van 88.18. Komula zette hier een gemiddelde van 82.32 tegenover. Haavisto treft in de eerste ronde de als vierde geplaatste Gary Anderson.

Andy Hamilton (8)* - James Richardson

In een spannende partij heeft Andy Hamilton de tweede ronde weten te behalen. James Richardson, die vorig jaar Raymond van Barneveld in de eerste ronde uitschakelde, bood uitstekend partij. Hij verloor echter met 3-1 in sets. Richardson won knap de eerste set, maar moest vervolgens toezien hoe Hamilton, vorig jaar verliezend finalist, zijn gemiddelde wist op te schroeven naar een gemiddelde van 112.

Richardson kreeg gedurende de partij steeds kansen om terug te komen in de partij, maar telkens wist hij de dubbels niet te vinden. De als achtste geplaatste Hamilton gooide ook niet groots, maar was op de beslissende momenten doeltreffender dan zijn tegenstander.

Raymond van Barneveld (13)* - Michael Smith

Raymond van Barneveld had totaal geen moeite met de jonge Michael Smith. Onze landgenoot won simpel met 3-0, gaf slechts één leg cadeau en noteerde daarnaast een gemiddelde van 108. Ook wist hij in deze korte partij acht keer een 180'er te gooien. Een uitgebreid verslag van de wedstrijd is hier na te lezen.

Gary Anderson (4)* - Jani Haavisto

De laatste partij van vanavond ging tussen Gary Anderson en qualiefier Jani Haavisto. The Flying Scotsman gaf direct vanaf de eerste pijl gas en gaf zijn Finse opponent geen kans. Anderson won daardoor de eerste set simpel met 3-0 in legs. Ook in de tweede set leek er weinig aan de hand voor Anderson, maar Haavisto hield knap stand. De Fin wist uiteindelijk zelfs de set met 3-2 in legs naar zich toe te trekken.

Ook in de derde set liet Haavisto zich niet uit het veld slaan door de als vierde geplaatste Anderson. De Fin ging steeds beter gooien en ook Anderson gooide gewoon goed. Toch was het de Schot die met 2-1 in sets voor kwam. Hij won de derde set moeizaam met 3-2 in legs. Haavisto wist ook in de vierde set een beslissende leg eruit te slepen. Anderson deed daarin wat hij moest doen en won de partij met 3-1 in sets.

* door naar tweede ronde

Realitysoap voor Zanger Rinus

Fans van Zanger Rinus kunnen binnenkort het leven van hun idool op de voet volgen. RTL gaat namelijk een reallifesoap rond de zanger uit Drachten uitzenden.

Elke zondag zal in het programma Life4You een aflevering van de soap te zien zijn. Dat meldt De Telegraaf. De eerste aflevering komt volgende week op de buis. Hierin laten Rinus en zijn vrouw Deborah zien hoe zij zich voorbereiden op de feestdagen.


Zanger Rinus - Heb jij m'n piek gezien

Vicepresident SyriŽ: beide partijen verliezen

Beide strijdende partijen in Syrië zijn aan de verliezende hand. De rebellen noch de militairen van het Syrische leger kunnen de 'strijd militair beslissen'. Dat heeft de Syrische vicepresident Farouk al-Sharaa tegen de Libanese krant Al Alkhbar gezegd.

Al-Sharaa probeerde het beeld te schetsen dat een overwinning van de rebellen Syrië in chaos kan doen storten. Toch kan ook de regering van president Bashar Assad 'geen verandering bewerkstelligen', aldus de vicepresident.

Citaten uit het interview werden zondag op de Engelstalige website van de krant gepubliceerd. Het volledige interview verschijnt maandag.

Noord-Korea herdenkt Kim Jong Il

De Noord-Koreaanse regeringsleiders hebben zondag de dood van Kim Jong Il herdacht. De succesvolle lancering van een langeafstandsraket eerder deze week werd gebruikt om Kim Jong Il en zijn opvolger en zoon Kim Jong Un te prijzen. De lancering is een duidelijk teken dat Kim Jong Un de lijn van zijn vader doorzet, ondanks felle kritiek uit het buitenland.

Het Westen ziet de raketlancering, die volgens Noord-Korea bedoeld was om een satelliet in een baan om de aarde te brengen, als een nauwelijks verhulde test met een langeafstandsraket. Dergelijk testen zijn onder een VN-resolutie verboden en vormen volgens de internationale gemeenschap een bedreiging voor de regionale stabiliteit. Bovendien is het een verspilling van geld, aldus het Westen, omdat het land wordt geplaagd door hongersnood en economische hervormingen hard nodig zijn.

Gevreesd wordt ook dat Pyongyang na de succesvolle lancering enkele nucleaire testen gaat uitvoeren om een kernkop te bouwen die klein genoeg is om op een langeafstandsraket geplaatst te worden.

De Noord-Koreaanse leiders putten zich uit in complimenten voor Kim Jong Il en zijn zoon, die in eigen land veel aanzien heeft vergaard met de raketlancering. Kim Yong Nam, de voorzitter van het presidium van het Noord-Koreaanse parlement, prees Kim Jong Il voor het opzetten van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma en noemde de lancering van de satelliet een 'schitterende overwinning' en een symbool van de belofte die in het verschiet ligt nu Kim Jong Un aan de macht is. De hooggeplaatste militair Choe Ryong Hae waarschuwde zondag dat het leger klaar is om de soevereiniteit van het land te verdedigen.

De afgelopen weken was de stemming in Noord-Korea bedrukt, omdat de dag van het overlijden van Kim Jong Il naderde. De succesvolle lancering was echter reden voor vreugde. Het regime organiseerde een massabetoging op een centraal plein in Pyongyang om de lancering te vieren.

Zaterdag kwamen veel Noord-Koreanen samen bij een bronzen beeld van Kim Jong Il en op het Kim Il Sung-plein om hun respect te tonen. Veel rouwenden legden witte bloemen bij het beeld. Zondag nam Kim Jong Un deel aan een plechtige herdenkingsceremonie in een stadion. Kim Yong Nam hield een toespraak en een militaire kapel speelde muziek. Na de ceremonie, die ongeveer een uur duurde, verliet Kim Jong Un zwijgend de sporthal. Maandag is het precies een jaar geleden dat Kim Jong Il overleed aan een hartaanval.


Noord-Korea herdenkt Kim Jong Il (Foto: Novum)

Vijfhonderd kilo vuurwerk in woning Almere

De politie heeft zaterdagmiddag ruim vijfhonderd kilo vuurwerk aangetroffen in een woning in Almere. De bewoner is aangehouden en wordt verhoord, laat de politie zondag weten.

De politie had een tip gekregen dat vuurwerk was opgeslagen in de woning aan het Barneveldpad, terwijl daar geen vergunning voor was. Agenten troffen rond 14.00 uur onder meer illegaal vuurwerk, zoals Flowerbeds, aan in de schuur en de woning. Het wordt vernietigd.

PSG maakt strijd in Ligue 1 weer spannend

Paris Saint-Germain heeft een belangrijke zege op Olympique Lyon geboekt. De club uit de hoofdstad was met 1-0 te sterk voor de koploper van Frankrijk.

Paris Saint-Germain stond voorafgaand aan de topper in het Parc des Princes op drie punten achterstand en kon dus goede zaken doen tegen koploper Olympique Lyon. Trainer Carlo Ancelotti had vooraf geen plaats ingeruimd voor Gregory van der Wiel, maar wel voor twee andere oud-Ajacieden Maxwell en Zlatan Ibrahimovic.

In de Franse hoofdstad maakten de twee ploegen er een spannende strijd van. Het verschil was minimaal en de bezoekers kregen enkele goede kansen op de 0-1. Aanvaller Lisandro Lopes was nog wel het dichtst bij een doelpunt, maar de Argentijn had pech dat zijn volley met links op de paal belandde.

Het leek erop dat beide ploegen met een 0-0 stand de kleedkamers in zouden gaan, maar op slag van rust was het PSG dat op voorsporng kwam. Ibrahimovic had een perfecte voorzet in huis, waarna Blaise Matuidi in de korte hoek raak kopte; 1-0.

Na rust ging Olympique Lyon naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar de ploeg van Remi Garde had behoorlijk wat pech. Keer op keer stond de solide defensie van PSG in de weg, terwijl de hoofdstedelingen zelf via de counter gevaarlijk bleven. De treffer van Matuidi bleek uiteindelijk genoeg voor de winst, waardoor PSG nu samen met Olympique Lyon en Olympique Marseille de koppositie deelt in de Ligue 1.

PlayStation 3 Super Slim, leuk voor onderweg

Een tijdje terug is de nieuwste versie van de PlayStation 3 uitgekomen met de prachtige naam Super Slim. Het is een kleinere en lichtere variant die een nieuw uiterlijk heeft gekregen. Voor 230 euro krijg je een 12GB-variant, maar deze is zo nutteloos dat ik medelijden heb met alle kinderen die dit krijgen voor Kerstmis van ome Joop. Aangezien bijna elke game een installatie heeft van zo’n 5GB is het een nutteloze variant.

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.