Concert: Kreator & Morbid Angel Tour 2012

Afgelopen zondag stond het City Theater Schaaf in Leeuwarden in het teken van de betere metal. Onder de noemer Romein XXL stonden Kreator, Morbid Angel, Nile en Fueled By Fire voor een behoorlijk gevulde zaal vol met mooie vrouwen, langharig tuig en ook opvallend veel kalende mannen.

Bij het bekijken van de line-up was al bij voorbaat duidelijk dat dit een zeer geslaagde avond ging worden en dat was dan ook zeker het geval. De avond begon met de jonge honden van Fueled By Fire. De Californische thrashmetalband bestaat pas sinds 2005 maar dat is absoluut niet in hun muziek terug te horen. In een veel te korte maar retestrakke set lieten de mannen duidelijk horen hun muzikale wortels in de tachtiger jaren te hebben. Met nummers van zowel hun eerste album, Spread The Fire (2007), als van de opvolger Plunging Into Darkness (2010) wist de band het publiek al snel aan te zetten tot het vormen van een fijne moshpit. Om vervolgens af te sluiten met hun klassieker 'Thrash Is Back'. Een mooi begin van een fijn mini-festival.

Nadat het podium was verbouwd was het tijd voor de eerste verrassing van de avond. In december 2009 zou Nile al als headliner spelen in Poppodium Romein maar door problemen met sneeuw en andere winterse ellende ging dat hele feest toen niet door. Tijd voor een herkansing dus. De uit Greenville, South Carolina, afkomstige band maakt deathmetal met Midden–Oosterse invloeden. Veel van de teksten en muziek van de band zijn gebaseerd op egyptische mythologie, kunst en verhalen. Wat bij aanvang van het optreden meteen opvalt is het beestachtig grote drumstel van George Kollias. Nile maakt metal waarbij het vooral aankomt op techniek en die beheerst de groep dan ook uitstekend. Naast nummers van hun oudere werk speelde Nile ook nummers van hun meest recente album Those Whom The Gods Detest, waarvan vooral het titelnummer een hoogtepunt was. Vette deathmetal gecombineerd met vreemde samples en magische tussenstukjes. De absolute verrassing van de dag.

Na Nile was het tijd voor de zwaargewichten van het feest. Morbid Angel is een band die al een jaar of 28 meedraait in de metalwereld en die zeker tot de grondleggers van het deathmetal genre behoort. Morbid Angel is zonder enige twijfel één van de meest succesvolle deathmetalbands ter wereld waarvan wereldwijd meer dan 1 miljoen albums zijn verkocht, een gegeven wat niet aan al te gekke veel deathmetalbands is toe te schrijven. De set van Morbid Angel had aanvankelijk wat problemen met feedback op het podium maar na een paar nummers leek de stemming er dan toch wel goed in te komen en liet de groep horen dat ze live nog steeds bij de top van het genre behoren. Het is alweer 21 jaar geleden dat ik de sympathieke zanger David Vincent mocht interviewen voor mijn toenmalige underground magazine Freak Out. Ervan uitgaande dat de beste man daarna heel erg veel andere interviews heeft gedaan was het des te verrassender dat hij mij meteen herkende van destijds met de opmerking: "Hey, you are that dude that looks like Charles Manson. You should carve a swastika in your forehead!"

Nadat Morbid Angel een kleine anderhalf uur had gespeeld ging er een allesverhullend groot wit doek naar beneden op het podium. Spannend! We mochten kennelijk even niet zien wat er opgebouwd zou gaan worden voor de klapper van de avond. Nadat uw verslaggever even een rondje door de zaal had gedaan, waarbij zowel oude als nieuwe bekenden werden begroet, begaf ik me naar een mooi plaatsje achter de mensen van het licht en geluid bij dit zeer geslaagde festival. Opeens doofden de lichten in de zaal en galmde niemand minder dan Johnny Cash uit de speakers met 'Personal Jesus', als begeleiding van een prachtig gefilmd intro van de Duitse thrashgoden Kreator. Om daarna meteen, op een met indrukwekkende monsters ingericht podium, los te barsten met het beukende 'Phantom Antichrist'. Persoonlijke hoogtepunten van de set waren 'Enemy of God' en de klassieker 'Pleasure To Kill', het titelnummer van het eveneens epische album uit 1986. Zelfs na 30 jaar staat de band uit Essen nog steeds als een rots in de branding. Dat de mannen een dagje ouder worden bleek wel toen zanger Miland 'Mille' Petrozza aan het publiek vroeg of ze al eens eerder in Leeuwarden hadden gespeeld. Maar ja, dat is ook niet zo vreemd als je ziet hoe vaak die band al niet heeft opgetreden. Dan raak je op een gegeven moment de tel wel eens kwijt.

Al met al was het weer een zeer geslaagd feest in City Theater Schaaf. Voor degenen die zin hebben aan nog meer gratis metalgeweld is er op maandag 24 december in Poppodium Romein de Frisian Metal Night waarbij een stuk of elf metalbands uit het hoge noorden hun beste kunnen laten zien en horen aan eenieder die net als uw verslaggever niet zoveel met het kerstgebeuren hebben. Even in de agenda noteren dus als je zin hebt aan een heavy christmas.