Zonderland en Kromowidjojo gekozen tot sporters van het jaar

Epke Zonderland en Ranomi Kromowidjojo zijn bij het Sportgala in de Amsterdamse Rai gekozen tot sportman en sportvrouw van 2012. De hockeydames werden gekozen tot sportploeg van het jaar.

Zonderland dankt zijn uitverkiezing natuurlijk aan zijn gouden medaille op de rekstok bij de Olympische Spelen. De andere genomineerden waren Dorian van Rijsselberge, olympisch goud in het windsurfen en wereldkampioen sprint schaatsen Stefan Groothuis. Kromowidjojo won olympisch goud op 50 en 100 meter vrije slag. Ze bleef met slechts 2,5% olympisch en wereldkampioene wielrennen Marianne Vos voor.

De hockeydames prolongeerden in Londen hun olympische titel en werden daarom gekozen tot sportploeg van het jaar. Marlou van Rhijn werd gekozen tot gehandicapte sporter van het jaar terwijl Daniël Knibbeler, trainer van Zonderland, gekozen werd tot coach van het jaar. Hij kreeg de voorkeur boven Jacco Verhaeren en Max Caldas. Laura Smulders werd gekozen tot talent van het jaar. Ze won bij de Olympische Spelen verrassend brons bij het BMX fietsen.

Naast deze prijzen werd ook de Fanny Blankers-Koen carrièreprijs uitgereikt. Deze prijs ging dit jaar dressuuramazone Anky van Grunsven. Ze komt daarmee in het rijtje van Johan Cruijff,Anton Geesink, Sjoukje Dijkstra, Ard Schenk, Nico Rienks, Peter Blangé, Leontien van Moorsel, Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Edwin van der Sar.