Opleving woningmarkt voor eindejaar

De wijziging van de hypotheekregels per 1 januari lijkt ook bij het Kadaster te leiden tot een opleving in het aantal geregistreerde woningen. Voor het eerst sinds juni werden in november meer woningen geregistreerd dan een jaar eerder. De daling van de huizenprijs nam met ongeveer de helft af, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Kadaster.

Het aantal bij het Kadaster geregistreerde transacties bedroeg in november 9833, een stijging van 3,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de vier maanden daarvoor was steeds sprake van een daling, met als dieptepunt een min van ruim dertig procent in september.

Verschillende makelaarsverenigingen meldden al eerder een stijging van het aantal verkochte woningen. Met ingang van het nieuwe jaar worden de regels voor de hypotheekrenteaftrek strenger. Nieuwe hypotheken die voor de renteaftrek in aanmerking komen moeten gedurende de looptijd volledig worden afgelost.

De gemiddelde huizenprijs kwam in november uit op ruim 220.000 euro, 5,2 procent lager dan een jaar eerder. In de maanden daarvoor lag de daling van de huizenprijzen steeds ongeveer twee keer zo hoog.