Regering Mexico: aanpak drugsbendes heeft gefaald

De aanpak van drugskartels in Mexico heeft geleid tot een stijging van het geweld. Dat heeft de Mexicaanse minister van binnenlandse zaken Miguel Angel Osorio Chong dinsdag gezegd. Hij hekelde het beleid van ex-president Felipe Calderon, omdat 'de financiële middelen voor de verbetering van de veiligheid zijn verdubbeld, maar de misdaad is toegenomen'.

"De stijging van het aantal moorden is bij ons een van de hoogste ter wereld", zei Osorio Chong. "De afgelopen jaren zijn door geweld in verband met de georganiseerde misdaad duizenden mensen om het leven gekomen en duizenden mensen verdwenen."

Calderon, die op 1 december aftrad, heeft herhaaldelijk gezegd dat de Mexicaanse autoriteiten 25 van de 37 meestgezochte drugsbazen heeft opgepakt. Hij kreeg daarbij hulp van de Verenigde Staten.

Osorio Chong en de nieuwe Mexicaanse president Enrique Peña Nieto hebben gezegd de strategie van Calderon aan te willen passen en de focus meer te willen leggen op het verminderen van de misdaden tegen gewone burgers en niet zozeer op het vermoorden of oppakken van drugsbazen. Nu de nieuwe regering er bijna drie weken op heeft zitten, zijn er echter nog maar weinig details bekend over de nieuwe aanpak. Het lijkt er op dat er maar weinig significante veranderingen gaan plaatshebben.

Mexico wordt opgedeeld in vijf regio's, die elk hun eigen veiligheidsbeleid krijgen. De problemen variëren per regio en de opdeling zorgt ervoor dat er voor iedere regio specifieke tactieken kunnen worden ontwikkeld. Daarnaast moet er een nieuwe paramilitaire politiemacht van zo'n tienduizend agenten worden opgericht. Het is echter niet bekend op welke termijn deze politiemacht opgericht wordt en hoe er agenten aangetrokken gaan worden.