Dijsselbloem blijft zwijgen over topfunctie

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) volhardt in zijn stilzwijgen over een mogelijke benoeming tot voorzitter van de eurogroep. De minister van Financiën wilde dinsdag tijdens zijn wekelijkse gesprek met RTL Z niets kwijt over de kwestie.

Verschillende Duitse media schreven maandag dat Dijsselbloem vrijwel zeker de Luxemburgse premier Juncker opvolgt als voorzitter van de eurogroep. "Ik heb het ook gelezen", zei Dijsselbloem. Hij zei dinsdag dat een besluit daarover pas eind januari valt en dat nog meer namen de rondte doen. Hij herhaalde dat hij ook niet is gepolst voor de functie.

"Ik heb al eerder gezegd: als de vraag echt onze kant uit komt, dan ga ik erover nadenken", zei Dijsselbloem. "Het heeft geen zin om daarop vooruit te lopen. We gaan het gewoon zien." Hij denkt dat de functie vooral 'hard werken' zal zijn. Of Nederland baat heeft bij een dergelijke topfunctie, vindt Dijsselbloem moeilijk in te schatten.

"Juncker heeft het ongelooflijk goed gedaan. Hij heeft niets voor niets de titel 'Mr. Euro' verdiend", zei Dijsselbloem. "Maar er komt ook een moment dat iemand anders het stokje moet overnemen."

De kwestie is maandag in Berlijn 'even' aan de orde geweest tijdens zijn kennismakingsgesprek met de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble, zei Dijsselbloem. Dat gesprek is verder vooral gegaan over de problemen waarmee de eurozone nu kampt.


Dijsselbloem blijft zwijgen over topfunctie (Foto: Novum)