'Pandenverkoop oplossing voor geldnood corporaties'

Woningcorporaties kunnen hun financiële problemen opvangen door winkels, bedrijfspanden en duurdere huurwoningen te verkopen. Op die manier kunnen ze miljarden euro's binnenhalen, stelt minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) dinsdag in de Volkskrant.

Het huisvesten van bedrijven is geen kerntaak van sociale verhuurders, zegt hij in de krant. Verkopen zou daarom een slimme manier zijn om tijdelijke financiële problemen op te lossen.

Ook hebben de Nederlandse corporaties samen zestigduizend duurdere woningen die niet onder de sociale huurregels vallen. Opgeteld zou het om ongeveer veertien miljard euro aan vastgoed gaan. Hij wijst erop dat veel zittende huurders al financieel in staat zijn hun woning te kopen.

De vereniging van woningcorporaties Aedes noemt de verkoop van vastgoed op dit moment in de krant een 'absoluut onrealistische oplossing'. De vereniging wijst erop dat banken nauwelijks hypotheek geven voor vastgoed.

Blok heeft de corporaties een heffing van twee miljard euro opgelegd. Voor tientallen corporaties zou hierdoor faillissement dreigen. Blok past het regeerakkoord daarom zo aan dat corporaties meer huur mogen ophalen. Maar als ze de begroting dan nog niet sluitend krijgen kunnen ze volgens de minister altijd nog bezit verkopen.

Aedes wijst erop dat verkoop geen structurele oplossing is en dat de heffing van twee miljard euro ieder jaar moet worden betaald. Als corporaties ieder jaar woningen moeten verkopen om die te betalen, hebben ze steeds minder huurinkomsten en moeten ze steeds meer woningen verkopen om rond te komen.