Onderzoek naar bultrug duurt nog weken

Het onderzoek naar de bultrug die vorige week strandde op een zandplaat in de Waddenzee kan nog weken duren. De sectie die dinsdag op het kadaver is verricht heeft niet direct aan het licht gebracht waardoor het dier strandde. Het dier was aan de buitenkant bijvoorbeeld niet beschadigd, laat een woordvoerder van Naturalis weten.

Medewerkers van Naturalis Biodiversity Center uit Leiden en de Universiteit Utrecht hebben het dier dinsdagmiddag op Texel ontleed. Ook aan de ingewanden waren niet direct bijzonderheden te zien. Het vet, vlees en vel van het dier wordt door een destructiebedrijf vernietigd. Het skelet wordt naar Leiden gebracht.

De onderzoekers namen verder monsters en proberen nu door microscopisch onderzoek meer te weten te komen over de gezondheidtoestand van de bultrug toen die nog leefde. Dat kan volgens de zegsvrouw enkele weken duren.

Het dier, dat nog voor zijn dood Johannes werd genoemd, is overigens een vrouwtje, zo bleek dinsdag. Op de zandplaat kon het geslacht nog niet bepaald worden, omdat de walvis er verkeerd voor lag.