Witte Huis wil wapengeweld aanpakken

Vicepresident Joe Biden is namens het Witte Huis belast met de strijd tegen wapengeweld in de Verenigde Staten. De rechterhand van president Barack Obama moet in samenspraak met andere hoge regeringsfunctionarissen met voorstellen komen om het geweld terug te dringen.

Een hernieuwd verbod op aanvalsgeweren wordt niet uitgesloten, meldde de Washington Post dinsdag. Adam Lanza schoot met een dergelijk wapen vrijdag 20 kinderen en zes volwassenen dood in een basisschool in Newtown.

Het Witte Huis lijkt met de taakstelling uit een impasse te zijn gekomen ten aanzien van het vraagstuk over wapenbezit in de VS. Enkele uitgesproken voorstanders van wapenbezit binnen de Democratische Partij lijken ondertussen van mening te zijn veranderd.

Volgens fractieleider Harry Reid in de Senaat moet het Congres zich wel gaan buigen over opties om wapengeweld tegen te aan. "We moeten de realiteit onder ogen zien dat we niet genoeg doen om onze burgers beschermen", stelde Reid.

Ook het opschuiven van de senatoren Joe Manchin en Mark Warner, beiden fervent voorstander van vrij wapenbezit, maakt het voor het Witte Huis makkelijker beleid te formuleren. De keus voor Biden is daarbij niet vreemd. Hij maakte zich jarenlang als senator sterk voor het inperken van wapenbezit. De vraag is evenwel of er voldoende Republikeinen te porren zijn voor striktere regelgeving.

Biden namens Witte Huis belast met wapens
Biden namens Witte Huis belast met wapens (Foto: ANP)