Weekers: billboard Van Rey was in de haak

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft geen wederdienst verleend in ruil voor het plaatsen van een billboard met zijn beeltenis. De van corruptie verdachte ex-wethouder van Roermond Jos van Rey, die voor het billboard zorgde, heeft er niets voor teruggehad. Dat zei Weekers voor de camera van Nieuwsuur.

De oppositie wil opheldering over de relatie tussen Weekers en Van Rey. Tijdens de verkiezingscampagne was op een billboard langs de A73 in Limburg de beeltenis van Weekers te zien met de tekst 'Stem Limburgs'. Aanvankelijk ontkende Weekers te weten wie daarachter zat, later gaf hij toe dat Van Rey hem had aangeboden het billboard te plaatsen.

Achteraf bleek dat de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol de reclame mede mogelijk maakte. Hij is mede-eigenaar van het bedrijf waarvan het billboard is en had de zuil met korting beschikbaar gesteld. Justitie verdenkt de projectontwikkelaar van het omkopen van Van Rey.

Van Rey vroeg de staatssecretaris in maart om advies over de afwikkeling van zijn onroerend goed en kreeg een gesprek met een topambtenaar. Daarmee is Van Rey volgens Weekers niet bevoordeeld. Anderen kunnen volgens hem ook een gesprek met de topambtenaar krijgen als dat nodig is.

Weekers adviseerde ook een kantoor van de Belastingdienst in Roermond, de woonplaats van Van Rey, te houden, terwijl in adviezen zou staan het kantoor onder te brengen in Venlo. Weekers zei de wens van de Belastingdienst zelf te volgen. Het billboard is volgens hem niet een bedankje voor deze kwesties.

Op de vraag of hij spijt heeft te hebben ingestemd met het plaatsen van het billboard zei Weekers dat hij zijn medewerking heeft verleend aan de campagne van de VVD. Omdat hij de eerste Limburger op de lijst was, was het volgens hem logisch dat hij een rol speelde in de Limburgse campagne. "Mijn geweten is zuiver en schoon, anders zou ik deze functie niet kunnen vervullen."