UCI maakt beweegredenen duidelijk aan Katusha

De UCI heeft Katusha dinsdag verteld wat de reden is dat het team geen licentie voor de World Tour heeft gekregen. Dat maakte de internationale wielerunie bekend, zonder te zeggen wat die reden is. De Russische formatie liet vorige week weten naar het sporttribunaal CAS te willen stappen om alsnog een licentie af te dwingen.

Volgens Katusha had de UCI gezegd dat aan alle eisen was voldaan om actief te blijven in de World Tour. Toch viel het team buiten de boot. "De UCI schendt de sportethiek en veroorzaakt onherstelbare morele en psychologische schade bij de atleten", stond in een verklaring van de Russen.

Katusha eindigde dit jaar als tweede op de World Tour-ranglijst en heeft met Joaquin Rodriguez de nummer één van de wereld in huis. De ploeg heeft in elk geval aan de sportieve eisen voldaan, maar daarnaast zijn er ook ethische en financiële criteria.

Door het besluit van de UCI is Katusha afhankelijk van wildcards voor deelname aan de belangrijkste wedstrijden, zoals de drie grote rondes en klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.