Europese afkeer van bouwplannen Israël

Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Portugal bereiden een verklaring voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor waarin een veroordeling wordt uitgesproken over de bouwplannen van Israël in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

De vier leden van de Veiligheidsraad - Duitsland en Portugal zijn tijdelijk lid, Groot-Brittannië en Frankrijk permanent - vrezen dat de bouwactiviteiten een tweestatenoplossing voor Israël en de Palestijnen ernstig in de weg staan. Aan de details van de gezamenlijke verklaring wordt dinsdag nog gewerkt, zei een diplomaat. Hoewel niet meer dan symbolisch is de verklaring van de vier landen wel een teken van het ongenoegen over Israël binnen de internationale gemeenschap.

Israël deelde maandag mee plannen door te zetten om vijftienhonderd woningen te bouwen in Oost-Jeruzalem, het stadsdeel dat de Palestijnen beschouwen als hun toekomstige hoofdstad. De bouw vormt onderdeel van plannen om nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden, ter vergelding van de Palestijnse statusverhoging bij de Verenigde Naties.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu toonde zich dinsdag volstrekt onbewogen over de kritiek en zwoer de bouwplannen ten uitvoer te brengen. "Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van de staat Israël en we blijven daar bouwen. Een verenigd Jeruzalem geniet brede nationale instemming."

Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken herhaalde het standpunt van de regering dat alleen een Palestijnse terugkeer aan de onderhandelingstafel het vredesoverleg nieuw leven kan inblazen. De Palestijnen weigeren dat zolang Israëlische nederzettingen op bezet gebied worden uitgebreid. Resoluties en verklaringen van de VN werken averechts, zei woordvoerder Yigal Palmor. "De keuze is dus aan hen, een stap vooruit of twee achteruit."