FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 31 augustus 2011

Afvaloven Harlingen moet vergunning aanvragen

De provincie Friesland heeft ten onrechte geweigerd op te treden tegen de bouw van de omstreden afvaloven in Harlingen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Voor de afvalverbrander moet alsnog een natuurvergunning worden aangevraagd.

De Waddenvereniging vroeg de provincie in 2009 op te treden tegen de bouw van de oven, die huisvuil omzet in energie. Voor de oven was geen vergunning verleend. De provincie weigerde en stelde dat er ook geen vergunning nodig was. De Waddenvereniging ging in beroep bij de Raad van State, die de provincie in het ongelijk stelt.

Volgens de hoogste bestuursrechter was wel degelijk een vergunning vereist. De provincie mocht niet zomaar stellen dat de afvaloven geen schade aan de natuur en het landschap zou toebrengen. Omrin, het bedrijf dat de afvaloven exploiteert, moet nu alsnog een vergunning op grond van de natuurbeschermingswet aanvragen.

Het provinciebestuur zal de vergunningaanvraag 'uiteraard kritisch beoordelen', melden Gedeputeerde Staten in een brief aan Omrin. Intussen mag de centrale open blijven.

GroenLinks in Friesland vindt dat Provinciale Staten een enquête moet houden naar de manier waarop de provincie groen licht heeft gegeven voor de afvaloven. "De uitspraak van de Raad van State bewijst dat de zorgen burgers en natuur terecht waren", stelt fractievoorzitter Irona Groeneveld.

De afvaloven staat pal aan de Waddenzee, op enkele kilometers afstand van het centrum van Harlingen. Omwonenden maken zich zorgen over de uitstoot van giftige stoffen. Omrin heeft erkend dat er eerder dit jaar, toen de oven net in bedrijf was, dioxine is uitgestoten.

Vorige week tikte de Raad van State de provincie Groningen op de vingers. De hoogste bestuursrechter vernietigde toen de natuurvergunningen voor de kolencentrale van Essent in de Eemshaven. De bouw daarvan kan desondanks doorgaan, vinden Gedeputeerde Staten in Groningen.


Afvaloven Harlingen moet vergunning aanvragen (Foto: Novum)

Alyssa Milano bevallen van zoon

Alyssa Milano is dinsdag bevallen van een zoon. Dat vertelt haar woordvoerder aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. Het eerste kindje van de actrice en haar man David Bugliari heet Milo Thomas.

Milano wist dat ze een jongetje zou krijgen. De 38-jarige actrice liet enkele maanden geleden nog weten erg uit te kijken naar het moederschap. "Ik dagdroom constant over hem, en 's nachts droom ik over hem. Ik kan niet wachten hem te ontmoeten!"

De actrice is onder meer bekend van de tv-serie Charmed. Twee jaar geleden beloofde Milano eeuwige trouw aan de 32-jarige Bugliari.

Stille tocht voor omgebrachte vrouw Breskens

In Breskens wordt maandagavond een stille tocht gehouden voor de 35-jarige vrouw die zaterdag dood in haar woning werd gevonden. De tocht is een initiatief van buurtbewoners en begint vermoedelijk op de plek waar het slachtoffer werkte, meldt een woordvoerder van de gemeente Sluis woensdagavond.

De route voert waarschijnlijk naar de Banckertlaan, waar de vrouw woonde en werd omgebracht. Waarnemend burgemeester Jacques Suurmond, die nu nog op vakantie is, is van plan mee te lopen. Ook loco-burgemeester Peter Ploegaert, die de taken van Suurmond waarneemt, gaat deelnemen.

De 47-jarige man die ervan wordt verdacht de vrouw, met wie hij een relatie had, om het leven te hebben gebracht, zit nog vast. Dinsdag besloot de rechter-commissaris van de rechtbank in Middelburg zijn hechtenis te verlengen.

Het 35-jarige slachtoffer werd zaterdagochtend dood gevonden in een woning aan de Banckertlaan nadat familie de politie had gewaarschuwd. De 47-jarige verdachte had zijn twee kinderen van 3 en 6 jaar die in de woning aanwezig waren naar een familielid gebracht.

De man meldde zich zaterdag zelf bij de politie, die in mei al een keer eerder moest optreden nadat de man het slachtoffer had mishandeld en bedreigd. Hij werd destijds aangehouden en kreeg een huisverbod opgelegd.

Amerikaan langer vast voor vermiste vrouw Aruba

De Amerikaan Gary Giordano die wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermoedelijke dood van Robyn Gardner begin augustus op Aruba mag in ieder geval nog zestig dagen worden vastgehouden. Dat heeft de rechter-commissaris woensdag besloten. Het Openbaar Ministerie op Aruba had gevraagd de man langer achter tralies te mogen zetten.

Het OM denkt dat de man betrokken is bij de mogelijke verdrinking van de vrouw, die verdween tijdens haar vakantie. Giordano was haar reisgenoot. De 50-jarige zakenman beweert dat ze is verdwenen tijdens het snorkelen en ontkent iets fout te hebben gedaan.

Ondanks verschillende zoekacties is het lichaam van de 35-jarige vrouw nog niet gevonden. De Arubaanse autoriteiten stelden eerder te denken dat Gardner niet meer in leven is.

Een bron meldde eerder dat Giordano kort nadat de vrouw verdween heeft geprobeerd verzekeringsgeld op te strijken. Hij had vlak voordat hij naar het eiland ging een reisverzekering van 1,5 miljoen dollar afgesloten voor zijn reispartner. Twee dagen nadat hij de politie op Aruba had verteld dat de vrouw verdween tijdens het snorkelen, probeerde hij het geld te incasseren.

[Upd] Ruiz kiest definitief voor Fulham

Het is nog niet helemaal zeker dat Bryan Ruiz de overstap maakt naar Fulham. Naar verluidt onderneemt Newcastle United op dit moment een ultieme poging om de Costa Ricaan alsnog aan te trekken.

The Magpies zouden Ruiz een lucratief aanbod hebben gedaan, die de eerdere aanbieding van Fulham overtreft. Ook is de ploeg bereid om Ruiz per helikopter nog naar Newcastle te halen om de verbintenis te ondertekenen.

Update

Volgens Martin Jol, trainer van Fulham, heeft Bryan Ruiz met succes de medische keuring bij Fulham doorstaan. Tevens zei de oefenmeester dat er niets klopt van het verhaal dat Newcastle United een helikopter in Londen heeft klaarstaan om de Costa Ricaan op te halen. "Ruiz wilde altijd al naar Fulham. Hij heeft de medische keuring doorstaan en zal dadelijk tekenen", aldus Jol.

Update 2

Het is definitief; Bryan Ruiz gaat naar Fulham. De Costa Ricaan heeft vanavond laat zijn krabbel gezet onder een contract dat hem aan de Londense ploeg verbindt.

[US Open] Broertjes Bryan al uitgeschakeld

De Bryan-broertjes zijn verrassend uitgeschakeld in de eerste ronde van het heren-dubbelspel op de US Open. De tweeling Mike en Bob Bryan, die samen elf grandslamtoernooien wisten te winnen, verloren in drie sets van het duo Ivo Karlovic / Frank Moser; 4-6, 6-2 en 2-6.

Het was voor het eerst sinds de Australian Open 2001 dat de broertjes al in de eerste ronde van een grand slam worden uitgeschakeld. Sindsdien wisten ze 42 grandslamtoernooien op rij verder te komen. Vorig jaar waren de Amerikanen nog winnaar op Flusing Meadows.

Voetbalclubs hebben nog een uur...

Over precies één uur sluit de transfermarkt. Veel ploegen hebben zich op de laatste dag van de transferperiode nog weten te versterken, maar er zijn ook clubs die tot de laatste minuut in onderhandeling zijn. Hieronder een aantal geruchten die de laatste uren in de rondte zijn gegaan.

Een ploeg die zeker tot de laatste seconde bezig zal zijn, is Arsenal. Om het vertrek van Samir Nasri en Cesc Fábregas op te vangen, zal de ploeg minimaal één middenvelder moeten aantrekken. Namen als Mikel Arteta, Yoshi Benayoun en Edin Hazard passeerden vandaag de revue, maar tot op heden hebben The Gunners nog geen vervanger weten te strikken. Wellicht dat er laat op de avond nog iets bekend wordt...

Ook is het maar de vraag of Mounir El Hamdaoui morgen nog in dienst is van Ajax. Voor de aanvaller, die voor de start van het seizoen terug werd gezet naar Jong Ajax, zou nog altijd veel belangstelling zijn. Espanyol had de beste papieren om de spits voor een jaar te huren van Ajax, maar tot op het moment van nu is er nog geen deal. Technisch directeur Danny Blind liet weten dat er nog altijd drie ploegen in de race zijn om El Hamdaoui in te lijven...

FC Porto-aanvaller Hulk zou op dit moment in gesprek zijn met Anzhi Makhachkala en de deal van Bryan Ruiz naar Fulham is nog altijd niet beklonken. Newcastle United is op dit moment een ultieme poging aan het ondernemen om de Costa Ricaan te strikken. Over een uur zal er meer duidelijk zijn...

Na Khadaffi de zondvloed

Wie zal er een traan laten om het einde van het regime van Khadaffi? Hijzelf, zijn familie, iedereen die verder van zijn oliedollars profiteerde. En nog zo wat Libiërs die, terecht of ten onrechte, geloofden dat het altijd nog slechter kan dan onder Khadaffi. Want zelfs als je het slecht hebt, is verandering niet altijd een verbetering. Maar van de tranen die om hem vergoten werden, kregen we weinig te zien op de beschikbare tv-beelden. Camera's zijn alleen waar keiharde actie is. En inmiddels heet Libië een bevrijd land; wie waagt het om tegen bevrijding te zijn?

Eis: acht jaar cel voor misbruik 9-jarig meisje

Tegen een 53-jarige man die ervan wordt verdacht in april vorig jaar een 9-jarig meisje in Lomm te hebben ontvoerd en in een bos te hebben misbruikt is woensdag in hoger beroep acht jaar cel geëist. De rechtbank in Roermond legde de man eerder een gevangenisstraf van zes jaar op.

Het meisje fietste de bewuste dag van een vriendinnetje naar huis. De man lokte het kind volgens het Openbaar Ministerie mee, legde haar in zijn kofferbak en reed naar een bos. Daar zou het meisje zich hebben moeten uitkleden en moest ze op de grond gaan liggen.

De man zou het 9-jarige kind met zijn handen, tong en een vibrator hebben misbruikt. Daarna liet hij haar een stukje verder in het bos vrij. Na een kwartier werd het meisje gevonden.

Het OM eiste in eerste instantie ook al acht jaar cel. Zowel justitie als de verdachte gingen in hoger beroep tegen de gevangenisstraf van zes jaar die de man van de rechtbank in Roermond opgelegd kreeg. Het OM vond de opgelegde straf te laag. De rechtbank oordeelde daarnaast dat er geen sprake was van verkrachting, maar het OM vindt van wel.

Het gerechtshof in Den Bosch doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

'Afghanen willen troepen VS na 2014'

De meeste Afghanen zijn voorstander van een langdurige veiligheidsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en Afghanistan die voorziet in de stationering van Amerikaanse militairen in Afghanistan voor onbepaalde tijd. Dat heeft een adviseur van de Afghaanse president Hamid Karzai gezegd.

De adviseur, Taj Ayubi, deed zijn uitspraak op de universiteit van het Amerikaanse Korps Mariniers. Volgens Ayubi zou de overeenkomst Afghanistan versterken. De hulp van het Amerikaanse leger is ook nodig na 2014, wanneer de gevechtsmissie afloopt, aldus Ayubi.

De overeenkomst die Ayubi voor ogen heeft, zou de Verenigde Staten ook na 2014 het commando geven, al dan niet gedeeld met het Afghaanse leger, over militaire bases in het land. Volgens regeringsfunctionarissen zijn de VS niet van plan de banden met Afghanistan na 2014 te verbreken. De Amerikanen willen ook na 2014 doorgaan met het trainen van het Afghaanse leger en politie en operaties tegen terrorisme en de drugshandel in Afghanistan.

De functionarissen benadrukten dat de aanwezigheid van het Amerikaanse leger in Afghanistan alleen op uitnodiging van de Afghaanse autoriteiten zal plaatsvinden.

Voetbal gaat ten onder

Julius Caesar zei ooit: “Geef het volk brood en spelen,” met als achterliggende gedachte het volk rustig en tevreden te houden. Het werkte, zo goed zelfs dat het nu nog steeds wordt toegepast. Met brood zit het over het algemeen in Europa nog wel goed. De spelen daarentegen is een ander verhaal. Volksvermaak nummer één in Europa begint steeds rotter te worden. Voetbal begint steeds meer een geldproduct geworden, waarbij schulden onderdeel zijn van clubs, de transferbedragen hoger zijn dan sommige overheidsbudgetten en voetballers salarissen ontvangen waar anderen 30 levens voor moeten werken. Heeft een club echter financiële problemen, dan is er nog altijd de overheid om de gaten te dichten. The games must go on.

'Anzhi biedt 87 miljoen voor Hulk'

Het Russische Anzhi Makhachkala heeft een bod uitgebracht van 87 miljoen euro op de Braziliaan Hulk van FC Porto. Na het mislopen van Neymar lijkt Anzhi zijn pijlen nu gericht te hebben op de spits van FC Porto.

De zaakwaarnemer van Hulk bevestigt nu dat Porto aan het einde van de maand juli al een bod van tachtig miljoen euro door Anzhi geweigerd had. Anzhi wil nu een bod van 87 miljoen euro uitbrengen op de 25-jarige spits.

Goal.com weet dat het een officieel bod is en dat de clubs en Hulk druk in onderhandeling zijn om het vóór middernacht af te ronden. Als de transfer doorgaat, zou Hulk de één na duurste speler ooit worden. Cristiano Ronaldo voert die lijst aan met 94 miljoen euro (Manchester United naar Real Madrid), voor Zinedine Zidane (76 miljoen euro, Juventus naar Real Madrid).

Anzhi maakt zich niet druk om een euro meer of minder. Eerder trok het al Balázs Dzsudzsák aan voor veertien miljoen euro van PSV en Samuel Eto'o voor 28 miljoen euro van Inter. Eto'o verdient de komende drie jaar twintig miljoen euro per jaar bij de Russische club.

Geen sluiting vliegbasis Eindhoven

Sluiting van vliegbasis Eindhoven is de eerste jaren nog niet aan de orde. Volgens minister Hans Hillen (Defensie) liggen alle opties open, maar zou voor een aanstaande sluiting een alternatief voor de militaire basis voorhanden moeten zijn. "Dat hebben we nu nog niet." Hillen zei dat woensdag in een kazerne in Oirschot.

Door speculaties in de media was over het openblijven van de basis in Eindhoven twijfel ontstaan. Hillen schrijft in een brief aan de Tweede Kamer over de uitwerking van zijn bezuinigingen dat de voorbereiding van het luchthavenbesluit voor de militaire velden kan voortgaan. "En dat geldt dus ook voor het luchthavenbesluit Eindhoven", schrijft hij expliciet. De civiele luchthaven Eindhoven Airport concludeert daaruit dat de militairen blijven. En daar zijn we blij mee", aldus directeur Joost Meijs.

Eindhoven Airport gaat vanwege het stijgende aantal vliegbewegingen wel meer betalen voor het medegebruik van de vliegbasis. Meijs legde uit dat die afspraak voor meerdere jaren is gemaakt.

Het ministerie en de luchthaven overleggen nog over toekomstige eigendomsverhoudingen. Concreet kan dat betekenen dat Eindhoven Airport de grond van het vliegveld koopt. "Eindhoven kan eigenaar worden, wij huurder, het kan allemaal", aldus Hillen. "We hebben Eindhoven voorlopig nog nodig voor ons luchttransport. Wat de uiteindelijke invulling wordt, hangt af van Schiphol, van luchthavenbesluiten en van zo veel andere dingen. We zullen naar ons belang kijken, maar we kijken ook naar het belang van de regio. We moeten ook zorgen dat Eindhoven als burgerluchthaven goed kan groeien."

[US Open] Venus Williams trekt zich terug

Venus Williams heeft zich woensdag afgemeld voor haar tweederondepartij op de US Open. Dat meldt de organisatie van het Amerikaanse grandslamtoernooi. Williams moest tegen de als 22e geplaatste Duitse Sabine Lisicki spelen, maar die gaat nu zonder te spelen door naar de derde ronde. Williams zou ziek zijn.

Ook voor Marion Bartoli (8) is de US Open voorbij. De jonge Amerikaanse Christina McHale was daarvoor verantwoordelijk. Nadat ze de eerste set in een tiebreak had gewonnen, denderde McHale door naar een 7-6 (2), 6-2 zege. In de derde ronde treft ze Maria Kirilenko (25). Die Russin won met 6-1, 6-2 van landgenote Vera Dushevina.

Ook Vera Zvonareva bereikte de derde ronde op Flushing Meadows. De verliezend finaliste van vorig jaar had haar handen vol aan Kateryna Bondarenko uit Oekraïne. De als tweede geplaatste Russin won uiteindelijk met 7-5, 3-6, 6-3.


Venus Williams trekt zich terug van US Open (Foto: Novum)

Mel Gibson moet ex flink betalen

Mel Gibson moet flink in de buidel tasten om het zijn ex-vriendin Oksana Grigorieva naar de zin te maken. De 55-jarige acteur heeft woensdag in de rechtszaal geaccepteerd dat hij haar de komende vijf jaar in totaal 750 duizend dollar moet betalen. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift People.

De twee ruziën al maanden over de voogdij over hun dochter Lucia. In de rechtszaal werd ook besloten dat Grigorieva in hun huis in Los Angeles mag blijven wonen. Gibson verkoopt het huis als hun dochter 18 jaar is. De opbrengst van de verkoop van de villa is dan voor Lucia. De acteur en zijn ex delen de voogdij.

Mel en Oksana werden in oktober 2009 ouders van Lucia. Hun relatie liep in april vorig jaar op de klippen. Gibson kreeg in maart een voorwaardelijke celstraf van drie jaar opgelegd wegens mishandeling. Hij had Oksana begin vorig jaar tijdens een ruzie geslagen.

[US Open] Haase: "Kan Murray het lastig maken"

Robin Haase kende vandaag een gemakkelijke eerste ronde partij op de US Open. Hij won in drie sets van Rui Machado. In de volgende ronde treft de Hagenaar met Andy Murray een opponent van grotere klasse.

"Het ging vrij eenvoudig. Ik raakte zeker aan het begin alles en hij maakte wat fouten. Ik cruiste er doorheen," aldus Haase, die ook vooruitkeek op de volgende wedstrijd. "Dat is natuurlijk een mooie wedstrijd. Hij is in goede vorm, maar ik kan het hem zeker lastig maken."

Haase, die eveneens blij is met de goede prestaties van Aranxta Rus en Michaëlla Krajicek, voelt zich al goed in New York. "Het is hier al drie dagen prachtig weer en ik heb goed kunnen trainen."

Bellamy keert terug naar Liverpool

Craig Bellamy zal dit seizoen weer uitkomen voor Liverpool. De Welshman ondergaat op dit moment een medische keuring bij The Reds en tekent daarna een contract dat hem twee jaar aan de ploeg, waar hij in het seizoen 2006/07 ook al het shirt van droeg, verbindt.

De aanvaller stond onder contract bij Manchester City, maar daar mocht hij transfervrij vertrekken. Eerder speelde Bellamy onder meer voor Newcastle United, West Ham United, Celtic en Blackburn Rovers.

Overname T-Mobile door AT&T onzeker

Het Amerikaanse ministerie van justitie wil de overname van de Amerikaanse tak van telecombedrijf T-Mobile door concurrent AT&T blokkeren. Het heeft daartoe een verzoek bij de rechtbank ingediend. Dat heeft onderminister van justitie James Cole woensdag op een persconferentie gezegd. Met de overname is omgerekend zo'n dertig miljard euro gemoeid.

Volgens Cole zou de overname van de op drie na grootse telecomprovider door de nummer twee op de markt negatieve gevolgen hebben voor de concurrentie en leiden tot prijsstijgingen. De rechtszaak moet er voor zorgen dat iedereen profijt blijft hebben van concurrentie op de markt, aldus Cole.

De voorgenomen overname werd eerder al bekritiseerd door consumentenorganisaties en door Sprint, de nummer drie op de Amerikaanse telecommarkt.

Als de overname niet doorgaat brengt dat T-Mobile in een lastig parket. Het bedrijf heeft moeite op te boksen tegen de grotere telecomproviders in de Verenigde Staten en moederbedrijf Deutsche Telekom AG heeft al aangegeven niet meer te willen investeren in T-Mobile in de VS.

Deutsche Telekom heeft nog niet gereageerd op het nieuws, maar het aandeel Deutsche Telekom daalde sterk. Bij de sluiting van de Duitse beurs stond het aandeel Deutsche Telekom bijna vijf procent lager.

Zwitserland negeerde asielaanvragen

Zwitserse regeringsfunctionarissen hebben tussen 2006 en 2008 zo'n tienduizend asielaanvragen van Iraakse vluchtelingen genegeerd. De Zwitserse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.

De Zwitserse minister van justitie Simonetta Sommaruga zei woensdag dat de asielaanvragen werden ingediend bij de Zwitserse ambassades in Syrië en Egypte. Uit intern onderzoek is gebleken dat het Federale Bureau voor Migratie de ambassades opdroeg de aanvragen niet te verwerken, zei Sommaruga. Er is nu een extern onderzoek ingesteld.

De Irakezen verbleven in vluchtelingenkampen van de Verenigde Naties. Ze zijn allemaal ongedeerd gebleven, aldus Sommaruga. Ongeveer de helft van de aanvragen is nu verwerkt.

Capcom gaat los met Resident Evil-sites

Capcom heeft een aantal Resident Evil-games in de planning staan voor de komende maanden en het lijkt er op dat ze begonnen zijn met de marketing rondom deze games. Er zijn namelijk een drietal websites verschenen die gerelateerd zijn aan de uiterst populaire en succesvolle zombiefranchise.

Als eerste is er de vacaturesite van Umbrella, het bedrijf achter het T-Virus dat verantwoordelijk is voor de oorspronkelijke zombie-uitbraak. Als je gaat zoeken naar een vacature kom je uiteindelijk uit bij een andere site: Inserted Evil. Hier is een vage video te zien van iemand die de waarheid achter Umbrella wil onthullen en jou om hulp vraagt.

Deze sites zouden onderdeel kunnen zijn van de marketing voor Resident Evil: Operation Raccoon City. Raccoon City is de stad waar het allemaal begon en aan de video te zien, is Umbrella nog niet ontmaskerd. Het zou ook een een voorproefje kunnen zijn van een 'reboot' of het zesde deel binnen de serie.

De derde site is een Japanse site waar we interviews kunnen bekijken met personen die over Capcom praten. Hoewel deze derde site niet specifiek gericht is op Resident Evil (er wordt bijvoorbeeld gesproken over Hadukens, de vuurbal van Ryu uit Street Fighter) zien we wel beelden van Chris Redfield en Tricell welke een grote rol speelden in Resident Evil 5.

Hoewel deze site minder met Resident Evil te maken heeft dan de twee voorgaande zou het toch gerelateerd kunnen zijn. In het aankomende Resident Evil Revelations voor Nintendo 3DS gaan we namelijk verder met het verhaal van Resident Evil 5. 

Al met al is het interessant materiaal voor de Resident Evil- en Capcom-fans. Het biedt een hoop ruimte voor speculatie. 

Voetballers over de grens - Week 35

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Nederlands verlies in Schotland, puntverlies in België voor Donk…

St. Mirren had een Nederlands tintje toen het Celtic thuis mocht ontvangen. Nigel Hasselbaink en Jeroen Tesselaar werden een basisplaats gegund. Het mocht echter niet baten want St. Mirren verloor met 0-2. Illias Haddad kwam ditmaal niet in actie. Ook de club van Danny Buijs wist niet te winnen toen het te gast was bij Inverness CT. Kilmarnock staat door het 2-1 verlies op de zevende plaats in de Schotse Premier League.

In de Belgische Pro League stond er een topper op het programma. Club Brugge moest het in eigen huis opnemen tegen Anderlecht maar de ploeg van Ryan Donk kon niet overtuigen en speelde voor de tweede maal op rij gelijk met 1-1. Coach Adrie Koster staat door het puntenverlies met zijn ploeg op de vierde plek.  Sherjill MacDonald stond in de basis bij KFC Germinal Beerschot en speelde thuis tegen Standard Luik. Helaas kwam er ook uit dit duel geen winnende ploeg want het werd 1-1.

Anorthosis goed van start, gelijkspel voor 'Oranje' AEK Larnaca...

In Cyprus is de voetbalcompetitie afgelopen weekend weer van start gegaan. AEK Larnaca mocht het in de eerste wedstrijd van het seizoen direct opnemen tegen regerend landskampioen APOEL Nicosia. In eigen huis hield de ploeg van trainer Ton Caanen APOEL op 0-0. Bij Larnaca konden Tim de Cler en Gregoor van Dijk rekenen op een basisplaats. De Cler pakte in de eerste wedstrijd een gele kaart. Kevin Hofland kwam niet binnen de lijnen. Door de puntendeling staat Larnaca na de eerste speelronde op de zesde plaats. Anorthosis Famagusta is de competitie met een overwinning begonnen. Op bezoek bij Ethnikos werd knap met 0-1 gewonnen. Civard Sprockel en Jeffrey Leiwakabessy speelden de gehele partij mee in de verdediging van de winnende ploeg. Jurgen Colin maakte dit weekend geen speelminuten. Anorthosis staat na dit weekend op de vijfde plek.


Trainer Ton Caanen pakt eerste punt met AEK Larnaca (Foto: Pro Shots)

Vorm Man of the Match, Boateng’s Nottingham wordt geklopt…

Wigan Athletic ontving promovendus Queens Park Rangers deze week. De thuisploeg won met een verdienstelijke 2-0. Verdediger Ronnie Stam was niet verzekerd van een basisplaats maar werd in de 85ste minuut in het spel gebracht. Michel Vorm is in zeer korte tijd naam aan het maken in Engeland. Swansea City moest het opnemen tegen Sunderland en ook ditmaal wist de doelman zijn goal leeg te houden, en werd zelfs ‘Man of the Match’. Kemy Agustien ontving een gele kaart voor een onbesuisde overtreding. In de tachtigste minuut werd hij gewisseld en moest vanaf de bank toekijken hoe de wedstrijd eindigde in 0-0. Tim Krul liet zich voor de eerste keer dit seizoen passeren toen zijn club, Newcastle United, Martin Jol’s Fulham op bezoek kreeg. Toch won de thuisploeg met 2-1 en staat het op de zesde plek in de Engelse Premier League.

Vorig week wist George Boateng nog te scoren voor zijn club Nottingham Forest, maar deze week was zijn ploeg een maatje te klein toen het moest aantreden tegen West Ham United. Door het 1-4 verlies staat Nottingham achttiende in de Championship. Middlesbrough nam het op tegen Coventry City. Marvin Emnes stond in de basis en wist te scoren waardoor Middlesbrough een lange tijd op voorsprong stond. Helaas werd er in het laatste kwartier toch een tegentreffer gemaakt en eindigde het duel in een gelijkspel. 

Reimerink verliest koppositie met Cotbuss, Huntelaar stijgt met Schalke 04...

Borussia Mönchengladbach heeft het eerste verlies van dit seizoen geleden. Op bezoek bij Schalke 04 verloor de ploeg met 1-0. Roel Brouwers keerde na een schorsing weer terug in de basis bij Mönchengladbach en speelde gehele partij mee in de defensie van de verliezende ploeg. Bij Schalke 04 deed Klaas-Jan Huntelaar de volle negentig minuten mee. Afgelopen week kwam hij nog tot vier doelpunten tijdens het Europa League-duel met HJK Helsinki, ditmaal zag hij collega-aanvaller Raúl de winnende treffer scoren. Schalke 04 klom door de overwinning naar de tweede plek, Mönchengladbach staat zevende. FC Augsburg, de ploeg van trainer Jos Luhukay, heeft de tweede nederlaag op rij geleden. Ditmaal werd met 1-0 verloren van 1.FC Nurnberg. Luhukay gunde Gibril Sankoh en Lorenzo Davids een basisplaats. Paul Verhaegh was er wegens een blessure niet bij. Augsburg zakte door de nederlaag naar de zestiende plek. Ook 1899 Hoffenheim kwam niet tot winst. Met Edson Braafheid en Ryan Babel in de basis verloor de ploeg met 1-2 van Werder Bremen. Hoffenheim vinden we na dit weekend terug op plaats negen.

Een divisie lager, in de 2.Bundesliga, heeft Alemannia Aachen het tweede punt van dit seizoen gepakt. In eigen huis speelde de ploeg met 0-0 gelijk tegen Fortuna Düsseldorf. Doelman Boy Waterman, die voor de tweede wedstrijd op rij de nul hield, en Bas Sibum hadden beiden een basisplek. Ondanks het punt staat Alemannia ook na dit weekend op de laatste plek. Energie Cotbuss heeft maandag de uitwedstrijd tegen laagvlieger Erzgebirge Aue niet in winst weten om te zetten. Na negentig minuten spelen stond er een 0-0 eindstand op het scorebord. Bij Cotbuss viel Jules Reimerink pas vijf minuten voor tijd in. Ook hij kon geen verandering meer brengen in de stand. Door de puntendeling zakte de ploeg naar de vierde plaats en zag het de achterstand op koploper Greuther Fürth groeien naar twee punten.


Jules Reimerink in duel met Ryan Babel

T. Janssen wint wederom met Midtylland, Nederlanders nog niet succesvol voor Sporting…

Vorige week stal Tim Janssen de show toen hij binnen twaalf minuten twee maal wist te scoren voor FC Midtylland. Ditmaal ontving de club Brøndby en Janssen was wederom verzekerd van een basisplaats. Tot scoren kwam hij niet, maar FC Midtylland won wel met 2-1 en staat dankzij de winst op de vierde plek in de Deense Superliga.

In de Portugese Primeira Liga gingen Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars onderuit met Sporting Portugal. Met 2-3 verloren zij van Marítimo. Ondanks de velen aankopen heeft Sporting dit seizoen nog geen duel kunnen winnen, de voorgaande twee wedstrijden speelden zij gelijk, op dit moment staan zij elfde in de competitie.

Daniel de Ridder stond in de basis voor Grasshoppers FC, maar kon niet winnen van Luzern en verloor met 0-1. FC Sion deed het daarentegen een stuk beter met Michael Dingsdag in de basis. De verdediger maakte een sterke indruk en zag zijn club met 0-2 winnen van Lausanne Sports. FC Sion staat door de winst op de vierde plaats in de Zwitserse Super League.

Weinig succes voor Nederlanders in Polen, Maaskant weer onderuit...

Wisla Kraków, de ploeg van trainer Robert Maaskant, heeft de uitschakeling in de Champions League niet weten te revancheren in de competitie. In eigen huis werd met 0-1 verloren van Lechia Gdansk. Michael Lamey en Kew Jaliens, vaste basisklanten bij Wisla zaten beiden niet bij de selectie. Ook bij Lechia Gdansk ontbrak een Nederlander. Fred Benson maakte geen speelminuten voor zijn ploeg. Door het verlies staat Wisla na dit weekeinde op de tiende plek. Lechia Gdansk klom door de overwinning naar de elfde plaats. Slask Wroclaw heeft de eerste nederlaag van de competitie geleden. Met Johan Voskamp opnieuw in de basis verloor de ploeg in eigen huis met 1-2 van Widzew Lódz. Ondanks de nederlaag staat Slask Wroclaw ook na dit weekend op de tweede plek.

Koploper Lech Poznan kon niet profiteren van het puntverlies van Slask Wroclaw. De koploper leed zelf ook een verlies. Op bezoek bij Górnic Zabrze werd met 2-1 verloren. Marciano Bruma, afgelopen maand overgekomen van Arka Gdynia, viel kort voor rust in bij Lech Poznan. Cracovia Kraków heeft het tweede punt van dit seizoen behaald. Op bezoek bij Zaglebie Lubin werd met 1-1 gelijkgespeeld. Aanvaller Koen van den Biezen viel na een uur spelen in. Cracovia eindigde de wedstrijd overigens met slechts negen man. Onder meer Saidi Ntibazonkiza, oud-speler van N.E.C. Nijmegen, ontving een rode kaart. Nadat hij de gelijkmaker scoorde, trok hij zijn shirt uit en daarvoor ontving hij zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Cracovia staat ook na dit weekend op de voorlaatste plaats.

Primera División weer van start, Van Gol scoort niet…

Terwijl het balletje in de meeste landen alweer een aantal weken rolt werd er in Spanje dit weekend pas weer gevoetbald. De spelerstaking is voorbij nu de LFP, Spaanse voetbalbond, het eens is geworden met spelersvakbond AFE over salarissen die in het verleden niet uitbetaald zouden worden. Voor spelers die te lang moeten wachten op hun geld is er een noodfonds op touw gezet dat ervoor moet zorgen dat salarissen ten alle tijden worden uitbetaald.

Jonathan de Guzman
bezorgde Real Mallorca de eerste zege van het seizoen  toen hij na ruim een uur het doel wist te vinden. Ook oud-Feyenoorder Gianni Zuiverloon stond de hele wedstrijd binnen de lijnen. De thuisploeg won met 1-0 van Espanyol. Malaga heeft nog niet meteen kunnen profiteren van routiniers Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen, allebei waren ze verzekerd van een basisplaats. Op bezoek bij aartsrivaal Sevilla verloor het met 2-1. Van Nistelrooy was zeer gretig maar kwam niet tot scoren.


Ruud van Nistelrooy kwam tegen Sevilla niet tot scoren (Foto: Pro Shots)

Ars scoort opnieuw voor Levski, Otten verliest weer in Hongarije...

In de Bulgaarse competitie heeft Levski Sofia een keurige 3-0 zege geboekt op Botev Vratsa. Sjoerd Ars scoorde op slag van rust het tweede doelpunt van Levski. Verder begonnen ook de verdedigers Dustley Mulder en Serginho Greene in de basis. Ars werd tien minuten voor tijd gewisseld. Door de overwinning steeg Levski naar de vijfde plaats. Na vier speelrondes bedraagt de achterstand op koploper CSKA Sofia slechts drie punten.

In de Hongaarse competitie heeft Ferencváros ook dit weekend een nederlaag geleden. Het was voor de ploeg alweer de vijfde nederlaag op rij. Met Mark Otten in de basis verloor Ferencváros ditmaal met 2-0 van laagvlieger Vasas Budapest. Door de nederlaag zakte de ploeg naar de veertiende plek. TE Kecskemeti verging het afgelopen weekend ietsje beter. Op bezoek bij Haladás Szombathely speelde de ploeg met 2-2 gelijk. Kelvin Maynard kreeg opnieuw een basisplaats bij TE Kecskemeti, maar de verdediger werd halverwege de tweede helft gewisseled. Door de puntendeling vinden we Maynard en zijn team na dit weekend terug op plek vijf. Na zeven speelrondes bedraagt de achsterstand op koploper Debreceni VSC al tien punten.

Gelijkspel voor De Zeeuw in derby van Moskou, puntverlies Van Gessel in Japan...

In de Japanse J2 League heeft JEF United, de ploeg van trainer Dwight Lodeweges, een kostbaar verlies geleden in de strijd om promotie naar de J1 League. Op bezoek bij laagvlieger Kyoto Sanga werd met 2-1 verloren. Sander van Gessel speelde opnieuw het gehele duel mee bij JEF United. Door het verlies zakte de ploeg weliswaar naar de vierde plek, maar is de achterstand op koploper FC Tokyo ook na dit weekend slechts twee punten.

Spartak Moskou heeft de altijd beladen stadsderby tegen CSKA Moskou met 2-2 gelijkgespeeld. Demy de Zeeuw startte opnieuw in de basis bij Spartak, maar maakte de wedstrijd niet vol. Nadat hij na een half uur spelen een gele kaart pakte, werd onze landgenoot halverwege de tweede helft gewisseld. Door de puntendeling staat Spartak na dit weekend op de zevende plek. CSKA verloor door het gelijkspel de koppositie. aan Zenit Sint-Petersburg.

Nederlanders in Kazachstan vechten tegen degradatie...

Toronto FC heeft de ontmoeting met San Jose Earthquackes afgesloten met een gelijkspel. In eigen huis stond er na negentig minuten spelen een stand van 1-1 op het scorebord. In de ploeg van trainer Aron Winter was er ditmaal geen ruimte voor een Nederlander. Zowel Danny Koevermans als Javier Martina zaten niet bij de selectie van Toronto. Door het gelijkspel staat de ploeg na dit weekend op de achtste plaats in de Eastern Conference.  Een niveau lager, in de NASL, heeft FC Edmonton afgelopen weekend een nederlaag geleden. Op bezoek bij Puerto Rico Islanders werd met 3-2 verloren. Trainer Harry Sinkgraven gunde keeper Rein Baart en Ilja van Leerdam opnieuw een basisplaats. FC Edmonton staat na dit weekend op de vijfde plek, een plaats die rechtgeeft op het spelen van play-offs om promotie.

Met Sylvano Comvalius in de basis heeft FC Atyrau de wedstrijd in de Degradatiegroep van de Kazachstaanse competitie tegen Tobol Kustanai weten te winnen. In eigen huis won Atyrau met 2-1 van de koploper in de Degradatiepoule. Comvalius speelde de gehele wedstrijd mee en kreeg na rust gezelschap van Kieran Bechan. Door de winst staat Atyrau op de derde plek, met slechts twee punten voorsprong op de gevaarlijke plek vijf, welke degradatie inhoudt.


Kieran Bechan vecht met FC Atyrau tegen degradatie (Foto: Pro Shots)

[Upd] Constanza Breukhoven schrijft biografie

Constanza Breukhoven komt met een boek. In Gevlucht Uit Gouden Kooi vertelt ze onder meer over haar adoptie, haar leven in Wassenaar, haar adoptieouders en de kluisroof. Het 208 pagina's tellende boek komt volgende maand uit.

Volgens de Belgische uitgeverij Eurofun begon Constanza in 2003 met het bijhouden van een dagboek, met het idee haar verhaal ooit te publiceren. "In haar eigen verhaal spaart Constanza zichzelf ook niet", staat te lezen op haar website. "Ze vertelt over haar werk in de seksindustrie, over de verkeerde vriendjes die ze had en haar, in haar ogen, voortdurende 'struggle for life'."

"Dat de biografie Constanza niet in dank zal worden afgenomen, is haar duidelijk", reageert een woordvoerder van Eurofun tegenover De Telegraaf. "Dit is dan ook het laatste wat zij onder deze naam doet. Zij overweegt afstand te doen van de naam Breukhoven."

Constanza zou samen met haar partner Mohamed de kluis van haar adoptievader Hans Breukhoven hebben leeggeroofd. Ze werd schuldig bevonden, maar gaat in hoger beroep. Verder overweegt ze Conny, die momenteel de voogdij over haar twee kinderen heeft, voor de rechter te slepen. Constanza en Mohamed willen zelf voor hun kroost zorgen.

update 21:17 uur
Inmiddels heeft vader Hans gereageerd op het nieuws.

Hans Breukhoven is er niet blij mee dat zijn dochter Constanza een biografie uitbrengt. "Ik ben niet woest, maar zwaar teleurgesteld. Ik wil rust voor de rest van het gezin", laat de zakenman weten aan RTL Boulevard.

In het boek Gevlucht Uit Gouden Kooi, dat volgende maand uitkomt, vertelt ze onder meer over haar leven in Wassenaar, haar adoptieouders en de kluisroof. "Ten eerste moet ze zich concentreren op haar eigen leven en de kinderen. Ik wil tegen niemand procederen, maar als er onwaarheden in staan kan het niet anders."

Breukhoven vindt dat hij Constanza niets heeft misdaan. "Ik heb haar alleen maar heel vaak uit de stront gehaald. Ze wordt aan alle kanten voor deze biografie betaald, ze kan beter werken dan op deze manier geld bij elkaar te krijgen." 

Schalke 04 versterkt zich met gevreesde Pukki

Teemu Pukki maakt de overstap van Schalke 04. De spits is afkomstig van HJK Helsinki. De Fin speelde nog niet zo lang geleden met zijn voormalige ploeg tégen Schalke 04. Hij scoorde in het tweeluik alle doelpunten namens HJK Helsinki.

In het kader van de Europa League mocht Schalke het in de laatste voorronde opnemen tegen de Finse ploeg. Op bezoek bij HJK verloor de club uit Gelsenkirchen met 2-0. Pukki was verantwoordelijk voor beide doelpunten. Ook in het tweede duel wist Pukki zijn doelpuntje mee te pikken. HJK verloor de wedstrijd overigens wel met 6-1, mede door vier doelpunten van Klaas-Jan Huntelaar.
 
Horst Heldt, sportief directeur van Schalke 04, is erg te spreken over de viervoudig international van Finland. "Hij heeft ons in de Europese wedstrijden overtuigd. Hij is een directe aanwinst voor ons elftal. Hij is daarnaast nog erg jong en kan nog groeien", aldus Heldt tegenover het Duitse dagblad Bild.

Het talent van Pukki werd al eerder ontdenkt. In 2008 maakte de Fin de overstap van FC KooTeePee naar het Spaanse Sevilla. Daar wist hij destijds nog geen potten te breken en kwam hij slecht tot één optreden in de hoofdmacht.

Ritzege Pinot in Lombarije

De eerste etappe van de 41e editie van de Wielerweek van Lombardije is gewonnen door Thibaut Pinot. De Fransman soleerde tijdens de slotklim naar de zege. Op negentien seconden achterstand werd de Italiaan Simone Stortini tweede voor zijn landgenoot Davide Rebellin.

Overigens was de eerste etappe een slijtageslag. Acht renners stapten onderweg af en veertig renners kwamen buiten de tijdslimiet binnen en werden uit koers genomen.

Aantal bijstandsuitkeringen stijgt minder snel

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in het tweede kwartaal minder snel gestegen dan daarvoor. Het aantal bijstandsuitkeringen steeg in die periode met 1,1 procent tot 318.000. In het eerste kwartaal was nog sprake van een toename van 2,5 procent. Het aantal bijstandsuitkeringen stijgt nu 2,5 jaar.

Sinds begin 2009 zijn er 59.000 uitkeringen bijgekomen, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde stijging per kwartaal is bijna zesduizend. De toename van het tweede kwartaal ligt hier met drieduizend ruim onder.

De groei van het aantal bijstandsuitkeringen aan mannen tot 27 jaar was in het tweede kwartaal met 0,4 procent gering. In de twee voorafgaande kwartalen was de stijging onder deze groep juist het hoogst.

N.E.C. Nijmegen verhuurt Fejzullahu

N.E.C. Nijmegen verhuurt Erton Fejzullahu voor de rest van dit seizoen aan Mjällby AIF uit Zweden. Afgelopen periode stond de speler in de belangstelling van diverse clubs uit Zweden, waarna hij ervoor koos om voor zijn voormalige werkgever te gaan uitkomen.

"Bij N.E.C. was de kans op speelminuten voor Erton gering en daarom hebben we in overleg deze keuze gemaakt waardoor hij op het hoogste niveau in Zweden zijn wedstrijden kan spelen," liet technisch directeur Carlos Aalbers in een korte reactie weten.

Fejzullahu speelde naast Mjällby AIF ook nog voor het Deense Randers FC.

Ziekenhuis mag pretecho aanbieden

Het staat ziekenhuizen vrij zwangere vrouwen zogeheten pretecho's aan te bieden, mits daar geen publiek geld aan wordt besteed. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdag laten weten in antwoord op Kamervragen van de SP.

De SP vroeg Schippers vorige maand om opheldering, nadat in het nieuws was geweest dat het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen tegen commercieel tarief pretecho's aanbood. De SP is daar tegen. De partij vindt dat ziekenhuizen alleen medisch noodzakelijke echo's mogen uitvoeren. Pretecho's zouden alleen door particuliere klinieken mogen worden gemaakt.

Schippers meldt dat er in Nederland tientallen ziekenhuizen zijn die pretecho's aanbieden aan vrouwen die hun ongeboren kind vaker willen zien dan alleen bij de twintigwekenecho, die aan alle zwangere vrouwen wordt aangeboden. "Het verschaffen van niet medisch noodzakelijke echo's voorziet duidelijk in een behoefte van sommige zwangere vrouwen", constateert Schippers.

De minister is niet van plan de praktijk te verbieden, zolang ziekenhuizen er geen collectief geld in steken en de pretecho's geen voorrang geven op medisch noodzakelijke echo's. Ook moeten artsen en verloskundigen altijd duidelijk onderscheid maken tussen medisch noodzakelijke echo's en pretecho's.

Pretecho's worden behalve door ziekenhuizen aangeboden door commerciële bureaus. De kosten variëren van enkele tientjes voor een afdruk in zwart-wit tot meer dan honderd euro voor een dvd met driedimensionale beelden. Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekering.


Ziekenhuis mag pretecho aanbieden (Foto: Novum)

Piiroja naar Vitesse

Vitesse heeft de 32-jarige centrale verdediger Raio Piiroja aangetrokken. Piiroja is aanvoerder van het nationale team van Estland en wordt overgenomen van Fredrikstadt FK. Hij tekent in Arnhem een verbintenis voor één seizoen.

Eigenaar Jordania gaf vorige week al aan dat hij nog een centrale verdediger wilde aantrekken. Vanmiddag liet technisch directeur Van Leeuwen nog weten dat de kans klein was dat Vitesse nog iets zou doen op de transfermarkt.

Omroepen zetten mes in themakanalen

De publieke omroep schrapt mogelijk vier van de twaalf themakanalen. Dat is het voorlopige resultaat van besprekingen tussen de landelijke publieke omroeporganisatie NPO en de publieke omroepen. Dat bevestigde een woordvoerder van de NPO woensdag.

Themakanalen als Holland Doc, HumorTV, en Journaal 24 worden in ieder geval gespaard. De toekomst van Spirit 24, Sterren, Consumenten24 en Geschiedenis24 is minder zeker. Het is mogelijk dat de onderwerpen die daar aan bod komen, worden ondergebracht bij andere kanalen.

De discussie over de themakanalen woedt al langer. De politiek vindt het huidige aanbod versnipperd en onhelder.

Diego verhuist van Wolfsburg naar Atlético

Diego vertrekt op huurbasis naar Atlético Madrid. De Braziliaanse spelmaker kon bij VfL Wolfsburg niet meer op speelminuten rekenen.

Het vertrek van Diego bij Wolfsburg hing al langere tijd in de lucht. De Braziliaanse middenvelder en de clubleiding botsten vorig seizoen enkele keren en leefden sindsdien in onmin. De 26-jarige Diego kwam begin vorig seizoen over van Juventus, maar kon niet aarden bij de Duitse club.

Het enfant terrible zat sinds enige tijd op een zijspoor bij Die Wölfen nadat hij weigerde om in te vallen tijdens een competitiewedstrijd. Wolfsburg wilde graag van Diego af, maar weinig clubs bleken te willen voldoen aan de hoge salariseissen. Atlético hapte wel toe en haalde Diego.

Atlético Madrid toonde zich deze zomer zeer bedrijvig op de transfermarkt. De Spanjaarden lokten eerder al Radamel Falcao (FC Porto) en Arda Turan (Galatasaray) naar het Vicente Calderon. Vanuit Spanje kwam ook de vervanger van Diego. Aleksander Hleb verruilde Barcelona voor Wolfsburg.

'Contant boodschappen afrekenen blijft voorlopig'

Bijna een op de vier supermarktklanten is niet bereid om altijd elektronisch te betalen. Dat blijkt uit een woensdag verschenen rapport van Deloitte. Het onderzoeksbureau acht daarom het volledig afschaffen van kassa's met contant geld voorlopig niet waarschijnlijk.

Deloitte meldt in het rapport Consumentenonderzoek 2011 ook dat nog maar een op de zes klanten de boodschappen in de supermarkt altijd contant betaalt.

Van de supermarktklanten betaalt nu 67 procent altijd elektronisch met pin, chip of creditcard. Slechts 23 procent van de klanten geeft aan dat ze van winkel zouden wisselen als de mogelijkheid van contant betalen zou verdwijnen.

De onderzoekers concluderen dat de omslag naar volledige elektronische betaling alleen haalbaar is als de hele supermarktbranche op hetzelfde moment cash geld afschaft.


'Contant boodschappen afrekenen blijft voorlopig' (Foto: Novum)

Van Aanholt op huurbasis naar Wigan

Patrick van Aanholt speelt de rest van het seizoen op huurbasis voor Wigan Athletic. Chelsea-manager André Villas-Boas vindt dat de 21-jarige linksback ervaring moet opdoen in de Premier League.

Sinds 2007 speelt Van Aanholt voor Chelsea en hij kwam het afgelopen half jaar op huurbasis uit voor Leicester City. Hij maakte daar indruk en Chelsea verlengde het contract van hem tot medio 2015. Net als zijn maatje Jeffrey Bruma moet hij elders echter ervaring opdoen.

F1-seizoen 2012 begint in Australië

Het kampioenschap in de Formule 1 begint volgend jaar maart in Australië en eindigt in november in Brazilië. Dat heeft de autosportfederatie FIA woensdag bevestigd. De Turkse Grand Prix verdwijnt van de kalender, maar daarvoor in de plaats komt een Amerikaanse race. Ook de Grand Prix van Bahrein keert terug.

De Australische Grand Prix was dit jaar ook de seizoensopener, maar werd dat pas nadat de race in Bahrein vanwege opstanden in het Golfstaatje werd uitgesteld. De race in Bahrein werd eerst teruggeplaatst op de kalender, maar dat stuitte op weerstand van de teams. Uiteindelijk werd de race definitief geschrapt.

Volledige kalender Formule 1 2012:

Datum Grand Prix
18 maart Australië
25 maart Maleisië
15 april China
22 april Bahrein
13 mei Spanje
27 mei Monaco
10 juni Canada
24 juni Europa (Valencia)
8 juli Groot-Brittannië
22 juli Duitsland (Hockenheimring)
29 juli Hongarije
2 september België
9 september Italië
23 september Singapore
7 oktober Japan
14 oktober Zuid-Korea
28 oktober India
4 november Abu Dhabi
18 november Verenigde Staten
25 november Brazilië

Drenthe op huurbasis naar Everton

Royston Drenthe speelt gedurende het resterende deel van het seizoen bij Everton. De vleugelspeler heeft een contract bij Real Madrid, maar wordt door de Spaanse club voor de duur van één seizoen verhuurd.

Drenthe begon zijn carrière als profvoetballer in het seizoen 2005/2006 bij Feyenoord. Na twee jaar koos de Rotterdammer voor het grote geld en tekende een verbintenis bij Real Madrid. In de drie seizoenen, die daarop volgden, kwam de voetballer 46 keer voor de Madrilenen in actie. Daarin trof hij slechts twee keer doel.

Vorig seizoen koos De Koninklijke ervoor om Drenthe voor één seizoen aan Hércules Alicante te verhuren. Hier speelde hij zeventien competitiewedstrijden en scoorde vier keer. Vorige week kreeg hij echter te horen, dat er voor hem geen plek meer was, waardoor een nieuwe verhuurperiode de meest logische stap leek.

'Baasje poepende hond opsporen met DNA'

De Gelderse gemeente Wijchen denkt na over een nieuwe manier om overlast van hondenpoep tegen te gaan. Het is mogelijk om uit een hondendrol het DNA van de hond te destilleren en zo de baas op te sporen.

Dat staat in een hondennota van de gemeente, bevestigde wethouder Rob Engels (VVD) woensdag een bericht van dagblad de Gelderlander. "Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen", beaamt Engels. "Maar in de toekomst moet dit mogelijk worden. Op deze manier kunnen we met minder mensen gemakkelijk meer controles verrichten."

'Baasje poepende hond opsporen met DNA’
'Baasje poepende hond opsporen met DNA' (Foto: ANP)

Verkrachtingsverdachte Epe vrijgelaten

Een 20-jarige man uit Epe die maandag werd aangehouden op verdenking van verkrachting van een 14-jarig meisje is op vrije voeten gesteld. Dat heeft de politie woensdag laten weten.

De man werd dinsdagmiddag vrijgelaten omdat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat het meisje tot seksuele handelingen is gedwongen. Hij krijgt wel een proces-verbaal voor het hebben van seks met iemand onder de 16 jaar.

'Zoon Gadhafi wil zich overgeven'

Een van de zonen van kolonel Moammar Gadhafi, Al-Saadi, is bereid zich over te geven en wil daarover onderhandelen. Dat heeft Abdel Hakim Beljah, een commandant van de Libische rebellen, woensdag gezegd.

Beljah zei dat Al-Saadi Gadhafi hem dinsdag heeft opgebeld en toen heeft verklaard te willen terugkeren naar de hoofdstad Tripoli, mits zijn veiligheid gegarandeerd kan worden. Beljah zei te hebben geantwoord dat hij volgens de letter van de wet behandeld zal worden.

Woensdagochtend belde hij weer, zei Belhaj. Dat telefoontje heeft de rebellencommandant echter gemist, zo zei hij.


'Zoon Gadhafi wil zich overgeven' (Foto: Novum)

Veertigduizend man werpen 120 ton tomaten

Tienduizenden mensen hebben elkaar woensdag in het Spaanse stadje Bunol met zo'n 120 ton rijpe tomaten bekogeld. Het stadje in het oosten van Spanje was na het jaarlijks terugkerende voedselgevecht roodgekleurd.

Volgens de autoriteiten in Bunol hebben zo'n veertigduizend mensen, onder wie veel toeristen, deelgenomen aan het tomatengevecht dat bekendstaat als Tomatina. Het evenement begon in 1945 als een voedselgevecht tussen jeugdvrienden.

De deelnemers wordt aangeraden een beschermende bril en oude kleding te dragen. Er waren draagbare douches en brandkranen werden opengezet, zodat de feestvierders zich na Tomatina schoon konden spoelen.


Veertigduizend man werpen 120 ton tomaten (Foto: Novum)

Swansea City schrikt van salariseis John

Joshua John stond op het punt om Sparta Rotterdam te verruilen voor Swansea City. Beide ploegen waren al akkoord, maar er was één klein puntje; De Alkmaarder wilde drie keer meer gaan verdienen dan nu het geval is.

Dit was voor Swansea City, waar ook Kemy Agustien, Ferrie Bodde en Michel Vorm onder contract staan, te gortig. The Swans zouden de de speler willen gebruiken als stand-in voor hun vleugelspelers, maar dat gaat nu dus niet door.

Na zijn salariseis staakte Swansea City de onderhandelingen, waardoor John komend seizoen gewoon in het shirt van Sparta Rotterdam te zien zal zijn.

Persona 5 is in ontwikkeling

Atlus lichtte naast alle Persona 4-nieuws ook een tipje van de sluier over de volgende entree in de serie. De basische voorbereiding voor de ontwikkeling van Persona 5 is klaar. De game komt echter nog lang niet uit.

De Japanse ontwikkelaar heeft al een thema uitgekozen. Het plan is om opnieuw nieuw leven in de serie te blazen zoals Persona 3 destijds deed door een dating-sim met een dungeon crawler te combineren.

Het team gaat gebruikmaken van een nieuwe intern ontwikkelde engine dat volgens het personeel het proces vlot zal maken. The usual suspects zijn weer bij elkaar gekomen; Katsura Hashino is de regisseur, Shigenori Soejima tekent de personages en Shouji Meguro neemt de muziek voor zijn rekening.

Persona 5 heeft geen releasedatum gekregen en het is ook onbekend voor welke platformen het zal uitkomen. Volgens Hoshino gaat het echter nog een lange tijd duren voor de game uitkomt.

persona

Klpd kijkt naar snelwegbeelden

Naar aanleiding van de reeks beschietingen kijken rechercheurs van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) sinds begin deze week mee naar rechtstreekse beelden van het verkeer op de snelwegen in het zuidwesten van het land. Dat gebeurt in de regionale verkeerscentrale van Rijkswaterstaat in Rhoon, bij Rotterdam.

Een woordvoerder van het Verkeerscentrum Nederland heeft dat woensdag gezegd. Het KLPD hoopt via de beelden de dader(s) van de beschietingen te achterhalen. Volgens de zegsman van het centrum zitten de rechercheurs vooral in de ochtend- en avondspits achter de schermen.

Persona 2D-fighter aangekondigd

We berichtten eerder over de Persona 4-remake voor PSVita, maar in de Famitsu van deze week waren nog meer Persona-gerelateerde aankondigingen. Atlus komt namelijk met een Persona 2D-fighter.

De vechtgame zal door het leven gaan als Persona 4 The Ultimate In Mayonaka Arena. Het spel bevat een nieuw verhaal dat zich twee maanden na de gebeurtenissen in Persona 4 afspeelt. Het bevat niet alleen personages van het vierde deel, maar ook van Persona 3. Atlus ontwikkelt de game samen met Arc System Works, bekend van o.a. Guilty Gear.

Arc's Toshimichi Mori, zegt geschokt te zijn geweest toen Atlus hun naderde met de aanbieding, maar dat de BlazBlue-ontwikkelaars fans van de serie zijn en enthousiast waren om mee te doen. De game komt in de lente van 2012 al uit in de Japanse arcades en zal vervolgens in de zomer voor PlayStation 3 en Xbox 360 verschijnen. Bekijk hieronder de eerste screenshots.

persona

persona

persona

persona

persona

Stenen stapelen in Brick People

SEGA komt met de nieuwe iOS-game Brick People op de proppen nadat de game een succes is gebleken in de arcadehallen. In de game zal je met stenen bepaalde gebouwen moeten maken of manieren vinden om voor buitenaardse wezens, Brick People, lekkere snacks te verzamelen. Natuurlijk gaat dit niet van een leien dakje en af en toe moet je ook uitkijken voor het Brick Monster.

Brick People zal via WiFi speelbaar zijn tegen andere spelers waarin je de strijd tegen elkaar kan opnemen of scores kan vergelijken. Wanneer Brick People voor iOS beschikbaar wordt is nog niet bekendgemaakt. Bekijk hieronder screens van de game.

Brick PeopleBrick PeopleBrick PeopleBrick PeopleBrick PeopleBrick PeopleBrick PeopleBrick PeopleBrick People

Meer details van Supermans outfit bekend

De Superman-verfilming Man of Steel heeft momenteel last van dezelfde problemen als The Dark Knight Rises: doordat de filmteams buitenopnames aan het maken zijn lekken er hier en daar details uit die gezien kunnen worden als spoilers. Afgelopen week is meer bekend geworden over de outfit van Henry Cavills Superman.

Superman staat erom bekend in een blauwe outfit "met zijn onderbroek aan de buitenkant" door Metropolis te vliegen. Is het niet voor zijn goedaardigheid, dan is het wel voor dat rode broekje waarom de Man van Staal door sommige kijkers en lezers wordt gezien als een watje. In recente berichtgeving over het bronmateriaal van Superman, namelijk de strips van DC Comics, is al opgemerkt dat deze comics vanaf komende maand een broekje-loze nieuwe outfit van Superman lieten zien. Beschrijvingen van de uitgever vermeldden dat het niet zomaar een blauwe maillot was die overbleef, maar dat de outfit een 'Kryptonian battle armor' moest voorstellen. Een duidelijke wijziging in een iconisch uiterlijk van een held die er al sinds 1938 hetzelfde uitziet. 

Tot voor kort was onduidelijk in hoeverre de makers van Man of Steel deze kostuumverandering zouden meenemen in hun versie. De film verschijnt in 2013, zo'n 22 maanden na het verschijnen van de eerste comics met Supermans nieuwe outfit; een rood broekje zou misschien niet meer passen bij het personage. De onlangs vrijgegeven publiciteitsfoto met Henry Cavill was opvallend verhullend rondom de heupen; fans en media wisten niet met zekerheid te zeggen of het broekje aanwezig was.

Dankzij de oplettende ogen en camera's van fans en paparazzi is er inmiddels duidelijkheid: hoewel verschillend van de comics-versie, heeft ook Cavill zijn onderbroek aan de binnenkant (of zo wordt aangenomen) en de blauwe outfit lijkt ook in de filmversie meer te zijn dan slechts spandex. Foto's bij Superhero Hype en andere bronnen laten dit duidelijk zien: 

Man of Steel: Henry Cavill als Superman - closeup 2

Foto's bij de bron geven een betere blik op de outfit. Met deze stijlkeuze lijken de filmmakers te kiezen voor een meer stoere Superman. De look van de held in de vorige verfilming, Superman Returns uit 2006, was meer klassiek.

Man of Steel is nog tot in de herfst bezig met opnames en zal te zien zijn in de bioscopen vanaf de zomer van 2013.

Kezman tekent bij BATE Borsiov

Mateja Kezman zet zijn carrière in Wit-Rusland voort en gaat zelfs Champions League-voetbal spelen. De Serviër zette zijn handtekening eerder vandaag namelijk onder een contract met BATE Borisov, dat op het miljoenenbal onder meer tegen FC Barcelona en AC Milan speelt.

Kezman maakte elf jaar geleden de overstap van Partizan Belgrado naar PSV en beleefde daar een prachtige tijd. In vier seizoenen schoot de aanvaller maar liefst 105 keer raak. Na zijn avontuur in de Eredivisie vertrok de speler naar het buitenland en droeg achtereenvolgens het shirt van Chelsea, Atletico Madrid, Fenerbahçe, Paris Saint-Germain, Zenit Sint-Petersburg en South China (Hongkong).

In de afgelopen week ging het gerucht dat Kezman zijn rentree op de Nederlandse velden zou maken. NAC Breda had namelijk concrete interesse voor de Servische voetballer, maar een definitieve bevestiging van de komst van de speler kwam er nooit.

Bettini overleeft vliegtuigongeluk

Paolo Bettini heeft vandaag een vliegtuigcrash overleefd. De oud-wielrenner en huidige bondscoach van de Italiaanse wielrenners zat samen met een vriend in een sportvliegtuigje.

De vriend, die de stuurknuppel bediende verloor door nog onbekende redenen de controle over het toestel en moest een noodlanding op zee maken. De twee mannen konden wegzwemmen van het vliegtuig en werden twee kilometer van de Toscaanse kust opgepikt door een vissersboot. Beide mannen kwamen er zonder kleerscheuren vanaf.

Bettini volgde in februari 2010 Franco Ballerini op als bondscoach nadat die laatste overleed na een rally-ongeluk.

Rare Zeeuw opgepakt wegens dreigtweets

Een 19-jarige man uit Kapelle is dinsdag aangehouden voor het bedreigen van mensen via Twitter. Agenten kwamen de man op het spoor doordat hij ook 'rare uitspraken' naar de Zeeuwse politie twitterde.

Daarop besloten agenten te kijken wat voor man het was en kwamen erachter dat hij mensen in tweets bedreigde. Om wat voor bedreigingen het precies gaat, wil een politiewoordvoerder niet zeggen. De politie bedreigde hij niet.

De man is na verhoor vrijgelaten. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

'Arsenal zet zinnen op Arteta'

Arsenal gaat een poging wagen om Mikel Arteta te contracteren. De trainer van The Gunners, Arsène Wenger, is er alles aan gelegen om een middenvelder aan te trekken. Eerder verloor de ploeg uit Londen zijn twee sterkhouders, Cesc Fàbregas (FC Barcelona) en Samir Nasri (Manchester City).

Arteta staat sinds het seizoen 2004/2005 onder contract bij Everton en speelde tot op heden 174 competitiewedstrijden en trof daarin 27 keer doel. In het afgelopen seizoen kwam de Spanjaard maar twee keer in actie. Daarvoor droeg de voetballer ook nog het shirt van Paris Saint Germain, Glasgow Rangers en Real Sociedad.

Ramos en Engelaar blijven vooralsnog bij PSV

Cássio Ramos en Orlando Engelaar lijken de komende maanden nog in het shirt van PSV spelen. Dit liet technisch directeur Marcel Brands vandaag weten.

Ramos wil zijn geluk in de winter opnieuw gaan beproeven en hoopt dan op een ploeg uit Brazilië. "We hebben aangeboden zijn contract te ontbinden, waardoor hij de komende periode zou kunnen inspringen bij een club in nood," aldus Brands over de situatie rondom de doelman. "Hij heeft ervoor gekozen om bij PSV te blijven en zijn kans te wagen in december in Brazilië, als de markt weer open is."

Voor Engelaar waren een aantal Engelse ploegen in de markt, maar dit resulteerde uiteindelijk niet in een transfer. Brands: "Er is belangstelling geweest van twee Engelse clubs, Middlesbrough FC en West Bromwich Albion. Zij wilden de mogelijkheden onderzoeken om Orlando te halen. Volgens zijn zaakwaarnemer was er ook sprake van nog een buitenlandse club, maar die heeft zich nooit bij PSV gemeld en dat is mij dus ook niet bekend."

PSV deed op de slotdag van de transfermarkt nog uitstekende zaken door Tim Matavz (FC Groningen) en Jetro Willems (Sparta Rotterdam) aan te trekken. Daarnaast kozen Género Zeefuik (N.E.C. Nijmegen), Otman Bakkal (Feyenoord) en Youness Mokhtar (FC Eindhoven) dit seizoen voor een andere werkgever. Zij worden namelijk verhuurd.

De Guzman vertrekt naar Villarreal

Jonathan de Guzman zal zijn club Real Mallorca in gaan ruilen voor Villarreal, zo weet Voetbal International te melden. De 23-jarige Canadees met een Nederlands paspoort moest lang wachten voordat het rond was, omdat de clubs er in eerste instantie niet uit wisten te komen.

Door de overstap naar Villarreal zal De Guzman uit gaan komen in de groepsfase van de Champions League in plaats van de Europa League. Ook hoopt de middenvelder in beeld te komen voor het Nederlands elftal. Hij kwam eerder vijf seizoenen uit voor Feyenoord.

Dat Mallorca en Villareal er lang over deden om er uit te komen komt mogelijk doordat Mallorca door financiële problemen vorig jaar niet uit mocht komen en Villarreal de plaats in het toernooi overnam.

Paul de Leeuw komt met zaterdagavondshow

Paul de Leeuw keert terug op de buis met een nieuwe zaterdagavondshow. De 49-jarige presentator is dit najaar te zien met Pau!l, maakte hij tijdens de najaarspresentatie van de VARA bekend vanuit zijn vakantieadres in Las Vegas.

"Soms heb je een minder seizoen, net als een topsporter, maar met dit programma zou ik het liefst meteen willen beginnen", verwijst hij naar de geflopte Madiwodovrijdagshow. Pau!l wordt een combinatie van eerdere shows als PaPaul en Mooi! Weer de Leeuw. De presentator stopte in mei na een seizoen met de Madiwodovrijdagshow. Hij zei toen te willen nadenken over nieuwe uitdagingen.

Vadocz naar N.E.C. Nijmegen

N.E.C. Nijmegen is erin geslaagd Krisztian Vadocz transfervrij over te nemen van zijn huidige club Osasuna. Hiermee keert de middenvelder, die reeds in het seizoen 2007-2008 voor N.E.C. uitkwam, voor minimaal één seizoen terug naar Nijmegen. De speler zal na zijn interlandverplichtingen met Hongarije aansluiten bij de selectie van N.E.C.

Technisch Directeur Carlos Aalbers "Hier hoef ik weinig aan toe te voegen. We zijn ontzettend blij dat we dit hebben kunnen realiseren, met name vanwege de persoonlijke relatie met Krisztian. De komst van Vadocz is een geweldige verrijking voor N.E.C. maar ook voor de Eredivisie."

Vadocz: "Ik kom terug naar N.E.C. om met dezelfde inzet de prestatie van mijn vorige periode te evenaren waarbij het bereiken van Europees voetbal een geweldig succes was"

Transfermarkt bol van geruchten en affaires

Wel, niet, wel, niet. Het stond de afgelopen weken bol van de geruchten en affaires op de transfermarkt. Leroy Fer en Tim Matavz speelden de hoofdrol in deze roerige voetbalzomer. Hun transfers naar respectievelijk FC Twente en PSV leken meermaals afgeketst, maar kwamen vandaag op de slotdag van de transfermarkt toch nog rond.

Zelden zal tijdens de zomerse transferperiode zoveel gespeculeerd zijn als deze keer. Fer en Matavz leken beiden wel de hoofdrol in een soap te spelen, zoveel uiteenlopende verhalen deden over de middenvelder van Feyenoord en spits van FC Groningen de ronde. Fer (21) gaf al in een vroeg stadium aan graag naar FC Twente te willen. Het legioen van Feyenoord nam hem dat niet in dank af. Fer vond zelfs een eigen rouwbrief op de deurmat.

Net op het moment dat de eenmalig international zich had neergelegd bij een langer verblijf in De Kuip, vonden de clubs elkaar alsnog in een transfersom. Het vertrek van Fer leidde direct tot een kettingreactie. Otman Bakkal ging van PSV naar Feyenoord en de Rotterdammers konden tevens zo goed als zeker de Zweedse spits John Guidetti huren van Manchester City.

Bij FC Utrecht was Rodney Sneijder onbedoeld het middelpunt van een affaire. De club uit de Domstad huurde Sneijder zonder medeweten van trainer Erwin Koeman van Ajax, wat tot een conflict leidde tussen Koeman en de clubleiding. Na excuses van de directie besloot de trainer aan te blijven.

Wesley Verhoek was ook onderwerp van veel speculaties. De aanvaller van ADO Den Haag leek te verhuizen naar Nottingham Forest, maar zag daar na een bezoek aan Engeland zelf alsnog van af. Heimwee, zo was het gerucht. Onzin, zei Verhoek, die "het goede gevoel" miste. Het was tekenend voor de transfergekte van deze zomer.

Man lost schoten op straat met kinderen

Een man heeft woensdagmiddag in Velp schoten gelost op een straat waar enkele kinderen aan het spelen waren. Niemand raakte gewond. De man is opgepakt, meldt de politie.

De schietpartij vond omstreeks 16.30 uur plaats op de Mauritsstraat. Volgens omstanders kwam een man in een auto aanrijden en loste hij enkele schoten. De politie hield de man korte tijd later in zijn auto op de Reestraat in zijn woonplaats Arnhem. Hij wordt verhoord.

Ruiz vertrekt naar Fulham

Het hing al dagenlang in de lucht, maar eindelijk is het rond: Bryan Ruiz zal FC Twente gaan verruilen voor Fulham, zo wordt bevestigd door Twente-voorzitter Joop Munsterman. De aanvaller moet naar verluidt ongeveer twaalf miljoen euro op gaan brengen. De Tukkers halen geen vervanger voor hem.

Ruiz verruilde in 2009 het Belgische AA Gent voor FC Twente. Bij de Tukkers kwam de Costaricaan in 61 competitieduels tot 39 doelpunten. Het is nog niet duidelijk voor hoeveel jaar Ruiz tekent bij Fulham. Bij de ploeg van trainer Martin Jol zal hij in de Europa League in ieder geval tot de winterstop niet uit mogen komen. Mocht Twente Europees overwinteren dan zal de Costaricaan dit jaar Europees helemaal niet meer in actie komen.

[Vuelta] Ritzege Moncoutié, Wiggins leider

David Moncoutié heeft voor het vierde jaar op rij een bergetappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Franse renner van Cofidis kwam in de elfde rit na 167 kilometer als eerste boven op Montana Manzaneda. De leiderstrui komt om de schouders van Bradley Wiggins. De Brit neemt het rood over van zijn land- en ploeggenoot Christopher Froome.

Moncoutié maakte deel uit van een kopgroep van een kleine twintig man, waar geen Nederlanders bij zaten. Op de negentien kilometer lange slotklim, met een gemiddeld stijgingspercentage van zes procent niet al te steil, dunde de groep behoorlijk uit. Met nog tien kilometer te gaan plaatste Moncoutié zijn beslissende aanval.

Op gepaste afstand van de koplopers hielden de favorieten zich lange tijd koest. Pas in de laatste drie kilometer waagde Bauke Mollema zijn kans. De meeste concurrenten konden volgen, maar klassementsleider Froome moest passen. Ook nummer twee Jakob Fuglsang kwam op achterstand over de streep, waardoor Wiggins na afloop de leiderstrui mocht aantrekken.

In de top van het klassement van de Vuelta blijft het vooralsnog een secondenspel. Wiggins heeft zeven tellen voorsprong op Froome, Vincenzo Nibali heeft een achterstand van elf seconden. Mollema, die stijgt van de zevende naar de zesde plaats, staat 47 seconden achter de koploper.

Limbo-ontwikkelaar is op weg naar zelfstandigheid

De ontwikkelaar van het spel Limbo, Playdead, heeft haar investeerders het geld dat ze nodig hadden voor de game terugbetaald. In het begin waren twee mensen uit het ontwikkelteam de investeerders in combinatie met een overheids-subsidie. Nadat de game ook naar de consoles zou komen kwamen er andere investeerders om het hoekje kijken.

De CEO van Playdead zegt erg blij te zijn dat alles gelopen is zoals het gelopen is en dat dit een grote stap naar zelfstandigheid was. Playdead is nu bezig met een groter project dan Limbo en dat zal zeker 3,5 jaar gaan duren. Waar ze momenteel aan werken is nog niet bekendgemaakt.

Werkstraffen voor geweld bij vakantiekamp Ameland

Vier jongeren van 15 en 16 jaar die verdacht werden van seksueel misbruik tijdens een vakantiekamp op Ameland hebben van een Duitse rechtbank een werkstraf van zestig uur opgelegd gekregen. Van seksueel misbruik was volgens de rechtbank geen sprake. Wel hebben ze zich schuldig gemaakt aan bedreiging met geweld.

Het kamp waar de incidenten plaatsvonden werd vorig jaar zomer georganiseerd door een sportvereniging uit Osnabrück. De rechtbank in die stad acht bewezen dat de daders in vier gevallen andere kampdeelnemers vastpakten en hun broek naar beneden trokken.

In twee gevallen werden daarna een frisdrankfles en een bezemsteel tegen de billen van de slachtoffers gedrukt. De daders zouden daarbij geen seksueel motief hebben gehad. Ook raakte niemand gewond.

Het incident kwam aan het licht nadat een moeder van een van de jongens bij de politie in Osnabrück had aangeklopt. Rond de honderd jongeren namen deel aan het vakantiekamp.

Alle vier de daders kwamen voor het eerst met justitie in aanraking. De kinderrechter heeft bij het opleggen van de straf rekening gehouden met de media-aandacht, en met het feit dat de jongeren hebben bekend en therapeutische gesprekken hebben gevoerd. De daders hebben de slachtoffers uitvoerig hun excuses aangeboden. Een van de daders is onder toezicht van jeugdzorg geplaatst.

2,5 meter lange walvistand uit museum ontvreemd

Een in het zwart geklede dief is er woensdag in een museum in het Noorse Stavanger vandoor gegaan met een 2,5 meter lange slagtand van een walvis. De tand is meer dan 100 jaar oud en is rond de 6500 euro waard. Dit heeft het museum bekendgemaakt.

Een museumwoordvoerder maakte duidelijk dat men precies weet door wie de slagtand is meegenomen. De dief had niet alleen een zwarte jas aan, maar ook een zwarte leren hoed op. Buiten voor de deur had hij een grote witte hond achtergelaten, die op hem wachtte totdat hij, met de slagtand, naar buiten kwam. Vervolgens nam de man, met tand en hond, de benen.

De politie is naarstig op zoek naar de dader, zo werd gezegd.

[US Open] Söderling meldt zich af

Robin Söderling zal niet mee gaan doen aan de US Open. De Zweed had vandaag moeten spelen in de eerste ronde, maar is ziek. De Braziliaan Rogerio Dutra da Silva profiteert van de afmelding van Söderling. De lucky loser neemt nu de plaats van de Zweed in het toernooi in en speelt in de eerste ronde tegen de Ierse qualifier Louk Sorensen.

Söderling was dit seizoen toernooiwinnaar in Brisbane, Rotterdam, Marseille en Bastad. In New York haalde hij in de afgelopen twee seizoenen de kwartfinale.

Voorspelling nageslacht Robert Downey jr. komt uit

De voorspelling van Robert Downey jr. komt uit. De acteur voorspelde vorig jaar dat hij in 2012 weer vader zou worden, en woensdag liet hij weten dat zijn vrouw in verwachting is. De kleine moet begin volgend jaar ter wereld komen, zegt een woordvoerder tegen het Amerikaanse blad People.

"Robert en Susan kunnen niet blijer zijn met dit nieuws", jubelt de zegsman. "Ze kunnen niet wachten tot hun kindje geboren wordt." Downey jr., bekend van films als Iron Man en Sherlock Holmes, heeft al een 17-jarige zoon Indio uit een eerder huwelijk. Voor de 46-jarige acteur en zijn vrouw Susan wordt het hun eerste kind.

Downey jr. voorspelde vorig jaar, tijdens het promoten van de film Due Date, al dat hij weer vader zou worden. "Binnen achttien maanden zit ik vuistdiep in de doo-doo", riep de acteur.

Downey jr. ging zelfs nog verder en voorspelde dat hij een dochter zou krijgen. "Ik vind het tijd voor een dochter, want ik wil niet nog een man in mijn leven waarmee ik moet concurreren. Ik wil niet dat Indio het gevoel heeft dat er nog een man in mijn leven is."


Regiedebuut maakt Angelina Jolie onzeker

Angelina Jolie voelt zich onzeker over haar regiedebuut. Ze is druk bezig met haar film In the Land of Blood and Honey, waarvoor ze ook het script schreef. De film wordt eind december uitgebracht.

"Tijdens mijn hele carrière heb ik me achter de woorden van anderen kunnen verbergen", legt de actrice uit in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. "Nu ben ik zelf aan het woord."

Jolie schreef het script in twee dagen, toen ze met griep op bed lag. In eerste instantie was het niet de bedoeling dat ze de film ook zelf zou regisseren. "Maar ik kon het aan niemand anders toevertrouwen."

Angelina werd tijdens het project volop gesteund door haar man Brad Pitt. Ze ontkent nog maar eens dat het stel gaat trouwen. "Er komt geen geheime bruiloft, ik ben niet zwanger en ik ben ook niet bezig met een nieuwe adoptie."

Joe Jonas maakt acteerdebuut in eigen film

Joe Jonas gaat zijn acteerdebuut maken in een film die hij zelf produceert. De zanger, met zijn twee broers bekend van de band Jonas Brothers, speelt een 'jongeman die zichzelf vindt'. Dat zegt de zanger tegen de website van de Amerikaanse entertainmentzender E!

De 22-jarige Jonas heeft vorige week te horen gekregen dat de financiën voor zijn film rond zijn. "De tranen stonden mij in de ogen", zegt de gelukkige Joe. De titel van de film is nog onbekend. Ook is niet bekend wanneer de film moet gaan draaien.

De zanger wil niet vertellen waar de film precies over gaat, maar wil wel kwijt dat de hoofdpersoon een droom wil verwezenlijken. "Hij moet goed en kwaad doorstaan om zijn doel te bereiken."

Joe Jonas werkt momenteel aan een solocarrière. Hij brengt in oktober zijn eigen album uit en zit in het voorprogramma van de Europese toer van Britney Spears. Die gaat in september van start. Hij benadrukt dat de band met zijn broers Nick en Kevin nog steeds bij elkaar is.


Joe Jonas maakt acteerdebuut in eigen film (Foto: Novum)

Dwayne Johnson speelt Goliath

Dwayne 'The Rock' Johnson is in bespreking voor de rol van de Bijbelse held Goliath. De gelijknamige film wordt geregisseerd door Scott Derrickson, die eerder onder meer Hellraiser: Inferno en The Day the Earth Stood Still maakte. Dat schrijft de Canadese filmsite Twitch Film.

Taylor Lautner, vooral bekend als weerwolf Jacob in de Twilight-films, is gevraagd voor de rol van David. Dat is niet geheel verrassend, aangezien Goliath wordt geproduceerd door Twilight-regisseurs Marty Bowen en Wyck Godfrey.

De film gaat over het Bijbelverhaal waarin de kleine koning David het opneemt tegen de reusachtige krijger Goliath. David, van oorsprong een herdersjongen, weet zijn 'onkwetsbare' tegenstander te verslaan door een steen tussen de ogen van de reus te slingeren.

De 39-jarige en 1,96 meter lange Johnson, die eerder dit jaar zijn worstelcarrière weer oppakte, is momenteel bezig met de opnames van G.I. Joe 2: Retaliation. Hierin speelt hij de uit de kluiten gewassen Roadblock. De 19-jarige Lautner is binnenkort te zien in de Twilight-film Breaking Dawn - Part 1.

Goliath verschijnt volgend jaar in de bioscopen.


Dwayne Johnson speelt Goliath (Foto: Novum)

Animatiefilm The Monster of Nix Oscar-inzending

De korte animatiefilm The Monster of Nix van regisseur Rosto dingt mee naar een Oscar. De Nederlandse korte film maakt kans op een Academy Award voor beste korte animatiefilm. Dat maakt distributeur Eye Film woensdag bekend.

The Monster of Nix gaat over de tienjarige Willy die vecht tegen een gruwelijk monster in het dorpje Nix. Kunstenaar en regisseur Rosto heeft er jaren over gedaan de film van de grond te krijgen. De anmiatiefilm ging in juni in première op het Internationale Animatie Film Festival van Annecy in Frankrijk. De film is in Nederland te zien tijdens het Film Festival in Utrecht en Cindekid.

De animatiefilm is uitgekozen als Oscarinzending door een commissie bestaande uit afgevaardigden van het Holland Animation Film Festival (HAFF), het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf) en de Vereniging van Nederlandse Animatieproducenten (VNAP). De Oscars worden op zondag 26 februari uitgreikt.


Animatiefilm The Monster of Nix Oscar-inzending (Foto: Novum)

Bende van Oss-acteur snijdt in neus collega

De opnamen van De Bende van Oss zijn de hoofdrolspelers niet in de koude kleren gaan zitten. De Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts sneed bijna de neus af van Benja Bruijning. Marcel Musters sloopte tijdens het filmen een deur. "Het is een klein ongeluk dat gebeurt in de heftigheid van de scène", verdedigt Schoenaerts zichzelf tegenover de camera van Novum Nieuws.

Ook hoofdrolspeelster Sylvia Hoeks krijgt ervan langs in de misdaadfilm. "Wat hielp is dat Matthias een van de acteurs echt verwond heeft, waardoor we allemaal echt bang van hem werden", grapt de 28-jarige actrice. "Iedereen was wel bezorgd om Benja, want hij had echt een snee."

Frank Lammers, die een corrupte verzekeringsagent speelt, valt Hoeks bij. "De neus zit er nog op hoor, dus hij moet niet zaniken." Lammers was het acteergeweld van Schoenaerts al gewend. De twee waren eerder dit jaar samen te zien in de Vlaamse film Rundskop.

Marcel Musters, die de leider van de bende speelt, vindt de vechtscènes leuk om te spelen. "Je bereidt je voor door precies te weten wat je moet gaan doen, je kunt niet zomaar in het wilde weg gaan slaan of schieten." De deur sneuvelde toen hij een café binnen moest stormen. "Door de kracht waarmee ik de deur opende, kwam het raam eruit." Hij kon nog net opzij springen voor het glas hem zou verwonden.

De Bende van Oss, geregisseerd door André van Duren, is gebaseerd op historische gebeurtenissen rond de bende van Oss. Sylvia Hoeks speelt Johanna van Heesch die met haar man Ties, de rol van Schoenaerts, verzeild raakt in de Brabantse bende.

De misdaadfilm opent het Nederlandse Film Festival op 21 september en is vanaf 29 september in de Nederlandse bioscopen te zien.


Bende van Oss-acteur snijdt in neus collega (Foto: Novum)

Universiteitssteden slaan handen ineen

De twaalf universiteitssteden slaan de handen ineen om de kenniseconomie in Nederland te versterken. In het nieuwe Netwerk Kennissteden Nederland bundelen stads- en universiteitsbestuurders en de koepelorganisaties VSNU en de HBO-raad hun krachten. Donderdag bieden ze premier Mark Rutte (VVD) een 'ambitiedocument' aan, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Het kabinet wil dat Nederland gaat behoren tot de top vijf van kenniseconomieën in de wereld. Om dat te bereiken moeten onderwijsinstellingen, bedrijven en de overheid beter gaan samenwerken.

Het Netwerk Kennissteden Nederland, bestaande uit bestuurders uit Amsterdam, Delft, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Wageningen, wil Rutte 'hun gebundelde kennis en netwerk aanbieden om gezamenlijk te werken aan een toekomstbestendige en internationaal concurrerende kenniseconomie'.

Het document wordt overhandigd door burgemeester van Leiden Henri Lenferink en burgemeester van Nijmegen Thom de Graaf.

Zwolle strikt aanvaller uit Topklasse

FC Zwolle heeft alsnog aanvaller Christian Cicek aangetrokken. De spits van zaterdagtopklasser Excelsior '31 tekent een tweejarig contract bij de club uit de Jupiler League. Zwolle dient een transfersom voor Cicek te betalen, aangezien hij een contract had bij de amateurs uit Rijssen.

Excelsior '31 haalde Cicek deze zomer weg bij zondagtopklasser FC Lienden. Eerder speelde de 22-jarige aanvaller bij Quick '20, Go Ahead Eagles, Tubantia en Rigtersbleek. Cicek was de nieuwe competitie goed begonnen. In de eerste drie duels in de Topklasse scoorde hij twee keer. Bij Zwolle krijgt hij de kans zich alsnog te bewijzen in het betaald voetbal.

Arrestatie voor diefstal twaalf boten

Met de arrestatie van een 29-jarige man denkt de politie de diefstal van twaalf boten, vier boottrailers en spullen als wetsuits en gereedschap te hebben opgelost. De man zit vast en moet in oktober voor de rechtbank in Arnhem verschijnen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten woensdag.

De zaak kwam eind juni aan het rollen, toen agenten op de A50 bij Renkum een auto met aanhanger controleerden. De auto van de man zonder vaste woon- of verblijfplaats had valse kentekenplaten en in de aanhanger lag een gestolen boot met buitenboordmotor.

In het daaropvolgende onderzoek bleek dat de man vermoedelijk ook achter de diefstal van onder meer elf andere boten met buitenboordmotor zat. Een aantal vaartuigen is inmiddels weer terug bij de rechtmatige eigenaren.

Naast de 29-jarige man werden vier anderen gehoord over hun aandeel in de zaak. Zij zijn na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Gisteravond werd de derde speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs afgewerkt. Na deze midweekse ronde is er nog maar één ploeg zonder puntverlies. SC Genemuiden won ook de derde wedstrijd op rij en is de trotse koploper van de Topklasse. De verrassende nummer twee is promovendus GVVV, dat na de ruime zege op titelkandidaat Spakenburg nu ook ruim won bij FC Lisse. IJsselmeervogels, de regerend landskampioen bij de amateurs, leed een verrassende thuisnederlaag tegen HHC Hardenberg.

Onderin wil het maar niet echt vlotten met FC Lisse, ARC, Harkemase Boys en SVZW. De vier ploegen hebben elk pas één punt verzameld. Voor ARC was dat wel het eerste na twee nederlagen, maar de Alphenaren hadden thuis tegen promovendus Montfoort ongetwijfeld op meer gehoopt. De derby tussen Noordwijk en Katwijk eindigde onbeslist.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
ARC Montfoort 1-1
Barendrecht Spakenburg 0-2
Harkemase Boys Excelsior '31 1-2
FC Lisse GVVV 0-4
Noordwijk Katwijk 1-1
Rijnsburgse Boys Capelle 4-2
SVZW SC Genemuiden 0-1
IJsselmeervogels HHC Hardenberg 0-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 SC Genemuiden 3 3 0 0 9 8-3
2 GVVV 3 2 1 0 7 12-5
3 Rijnsburgse Boys 3 2 1 0 7 9-4
4 Excelsior '31 3 2 0 1 6 7-5
5 IJsselmeervogels 3 2 0 1 6 6-4
6 Spakenburg 3 2 0 1 6 6-6
7 Capelle 3 1 1 1 4 7-6
8 Noordwijk 3 1 1 1 4 6-5
9 HHC Hardenberg 3 1 1 1 4 3-5
10 Katwijk 2 0 2 0 2 1-1
11 Montfoort 3 0 2 1 2 2-5
12 Barendrecht 2 0 1 1 1 3-5
13 ARC 3 0 1 2 1 5-8
14 SVZW 3 0 1 2 1 2-5
15 Harkemase Boys 3 0 1 2 1 1-5
16 FC Lisse 3 0 1 2 1 3-9

PVV: hulp chronisch zieke inkomensafhankelijk

Het kabinet wil de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten niet halveren, maar inkomensafhankelijk maken. Dat stelt PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema. De PVV is als gedoogpartij nauw betrokken bij de plannen voor Prinsjesdag.

Dinsdag werd duidelijk dat het kabinet het budget voor de regeling (nu 580 miljoen euro) wil halveren. Agema kreeg daarover veel verontruste mails en ze wil het beeld nu corrigeren, ook al mag ze eigenlijk niks verklappen van de Prinsjesdagstukken.

PVV: hulp chronisch zieke inkomensafhankelijk
PVV: hulp chronisch zieke inkomensafhankelijk (Foto: ANP)

Van Marwijk raadde Elia Galatasaray af

Eljero Elia kreeg van bondscoach Bert van Marwijk deze zomer het advies om niet naar Galatasaray te vertrekken. Hij zou daarmee buiten beeld kunnen raken voor het Nederlands elftal. "Hij adviseerde me om naar Engeland of Italië te gaan", vertelde de 24-jarige aanvaller woensdag aan Novum Nieuws. Elia luisterde naar Van Marwijk en tekende een contract voor vier seizoenen bij Juventus.

Elia speelde de afgelopen twee jaar bij Hamburger SV, maar zag daar weinig toekomstperspectief meer. Zijn eerste voorkeur ging uit naar een club in de Engelse Premier League. De interesse van Wigan Athletic, Fulham, Everton en Newcastle United mondde echter niet uit in een transfer.

Vervolgens kwam Juventus in beeld. "Die club had vorig jaar ook al bij HSV aangeklopt. Het ketste toen echter af op de vraagprijs van vijftien miljoen euro." Deze week kwamen de clubs er voor een transfersom van ongeveer tien miljoen alsnog uit, tot tevredenheid van Elia. "Het doel is om ons te kwalificeren voor de Champions League. Bovendien mag ik samen gaan spelen met mijn jeugdheld Alessandro del Piero."

Elia wordt volgende week woensdag bij zijn nieuwe club gepresenteerd. Hij is na Edgar Davids en Edwin van der Sar de derde Nederlander die voor de Oude Dame uit Turijn gaat voetballen.

Mogelijk opnieuw auto beschoten op snelweg

Op de A1 bij Baarn is woensdag mogelijk opnieuw een auto beschoten. Iets voor 13.30 uur sneuvelde daar een achterruit van een auto, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) woensdag.

De politie onderzoekt nog of de ruit daadwerkelijk aan diggelen is geschoten. "Er sneuvelen natuurlijk wel vaker ruiten tijdens het rijden", zegt de woordvoerder. Dinsdag gingen nog ruiten van auto's kapot op de A4 ter hoogte van Leidschendam en de A20 bij Nieuwerkerk aan den IJssel.

Als de gesneuvelde ruiten van dinsdag en woensdag inderdaad door kogels zijn veroorzaakt, dan staat de teller in totaal op 38 beschietingen op snelwegen in Nederland sinds begin augustus. Justitie heeft een beloning van tienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip. Om hoeveel daders het gaat is onduidelijk.

[Upd] PSV trekt Spartaan Willems aan

PSV heeft interesse in Jetro Willems, de 17-jarige verdediger van Sparta Rotterdam. De Eindhovense club zou hem voor drie jaar willen vastleggen.

Bij Sparta kunnen ze er niet veel over kwijt. "Dit is een hele complexe deal, daarom kan ik er niets over zeggen", zegt technisch directeur Wiljan Vloet tegen Voetbal International. "Als Willems vertrekt, brengt dat een kettingreactie tot stand. Er hangen deals rondom meerdere spelers aan vast."

Bij een eventuele overeenkomst zal Willems niet meteen bij Sparta vertrekken. Hij zal dit seizoen dan nog op huurbasis afmaken bij de Rotterdammers. Volgens RTV Rijnmond heeft PSV een contract voor drie jaar klaarliggen voor de verdediger. Hij heeft bij Sparta nog een verbintenis tot 2013.

De jonge linksback is bezig aan zijn tweede seizoen bij Sparta. Hij maakte deel uit van de Oranje-selectie op het EK onder-17, dat gewonnen werd door de Nederlandse ploeg. Daar maakte hij veel indruk, waardoor hij eerder al in de belangstelling stond van Inter.

Update 16:58 uur

PSV heeft zich versterkt met Jetro Willems. De Eindhovenaren hebben de 17-jarige linksback, die overkomt van Sparta Rotterdam, voor drie seizoenen vastgelegd.

Recherche kraakt kinderpornosites

De nationale recherche heeft 220.000 foto's en video's met kinderporno opgespoord door in te breken op geheime websites. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag gemeld. De recherche stuitte op het materiaal bij het onderzoek naar Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak.

M. wisselde materiaal uit via het Tor-netwerk, dat het mogelijk maakt anoniem op internet te surfen. Rechercheurs zijn het netwerk binnengedrongen door de beveiliging van verschillende geheime sites te kraken. Op deze sites werd kinderporno uitgewisseld, maar ook gechat over het misbruiken, ontvoeren en doden van kinderen. Een deel van de sites is gewist. Op andere sites heeft de recherche waarschuwingsberichten achtergelaten.

Spielberg en King maken tv-serie

Steven Spielberg en Stephen King gaan een tv-serie maken gebaseerd op Kings boek Under the Dome uit 2009. Het verhaal gaat over een dorpje in het Amerikaanse Maine waar de bewoners elkaar te lijf gaan nadat een energieschild hen van de buitenwereld afsluit. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

King gaat de serie coproduceren met Dreamworks Television, de tv-tak van de productiemaatschappij waar Spielberg mede-eigenaar van is. Wie de serie gaat regisseren is nog onbekend, evenals wie het scenario gaat schrijven.

Spielberg en King werkten in 2006 al samen aan de miniserie The Talisman, naar het gelijknamige boek van King en Peter Straub uit 1984. Die opnames werden echter om budgettaire redenen gestaakt.

'AIVD moet eurocrisis onderzoeken'

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moet onderzoek doen naar speculaties tegen de euro. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is daartoe niet in staat. Dat zegt Arthur Docters van Leeuwen, voormalig topman van zowel de AIVD als de AFM, in een interview met Vrij Nederland.

Volgens Docters van Leeuwen is de euro op zichzelf geen probleem, maar heeft de financiële wereld vooral last van speculatie tegen landen als Portugal en Griekenland. "Die leidt tot enorme bewegingen in de financiële markten. Als ik nog baas was van de AIVD, zou ik tegen mijn medewerkers zeggen: ga eens gauw kijken wat daar aan de hand is."

De AIVD is beter tot zulk onderzoek in staat dan de AFM, omdat het gaat om manipulaties door personen, zegt Docters van Leeuwen. "Laatst gebeurde het nog. Nadat een negatief bericht over de Franse bank Société Générale in een Britse tabloid was verschenen, dook meteen de koers omlaag. Degene die het verhaal verspreidt, kan er goud geld mee verdienen. Dus het lijkt me heel verstandig als daar onderzoek naar wordt gedaan."

Docters van Leeuwen werd in 1989 hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, de voorloper van de AIVD. Later was hij de hoogste man van het Openbaar Ministerie. Hij was AFM-topman van 1999 tot zijn pensionering in 2007.

Snoeischaar in oogkas 86-jarige

Zijn onderste ooglid is nog dik en hij ziet een beetje dubbel, maar verder lijkt de 86-jarige Leroy Luetscher uit de Amerikaanse staat Arizona niets te hebben overgehouden aan het bizarre ongeluk dat hem eind juli overkwam nadat hij de planten in zijn tuin had gesnoeid. Hij viel plat voorover, waarbij een van de hendels van de handgreep van zijn snoeischaar zich via de oogkas van zijn rechteroog naar beneden in zijn hoofd boorde, tot vlak boven zijn halsslagader.

Luetscher had niet direct door wat er was gebeurd, al had hij heel veel pijn, maar toen hij naar zijn gezicht greep voelde hij de schaar. "Ik wist niet of mijn oogbal er nog zat", zei hij dinsdag op een persconferentie. "Ik had geloof ik te veel pijn om bang te zijn dat ik doodging." Hij slaagde erin om het bloeden enigszins te stelpen met zijn T-shirt, de bijkeuken van zijn huis te bereiken en de aandacht van zijn vriendin te vangen. Volgens hem zorgde de pijn ervoor dat hij niet buiten bewustzijn raakte.

Een ambulance bracht hem naar het ziekenhuis in Tucson, waar het artsen lukte de schaar te verwijderen. "Hij heeft heel veel geluk gehad dat er geen vitale delen werden geraakt. Daardoor hebben we hem goed kunnen oplappen", zei een van de artsen, Lynn Polonski. "De schaar zat zo vast dat er geen beweging in te krijgen was. Hij was onderdeel van zijn gezicht." Door een snee te maken aan de binnenkant van zijn bovenlip en in een holtewand konden de artsen de hendel in beweging krijgen. "En toen ging het vrij makkelijk."

De artsen brachten een plaatje in Luetschers oogkas aan en schreven hem om infectie te voorkomen een antibioticakuur voor. "Als de schaar maar een beetje in een andere richting was gegaan had het zijn dood kunnen betekenen, of had hij een beroerte kunnen krijgen", aldus Polonski.


Snoeischaar in oogkas 86-jarige (Foto: Novum)

Dader aanslag vliegveld Frankfurt betuigt spijt

Een in Duitsland geboren Albanese Kosovaar heeft woensdag voor de rechter bekend dat hij in maart op de luchthaven van Frankfurt twee Amerikaanse luchtmachtmilitairen heeft doodgeschoten. In een geëmotioneerd betoog vertelde de verdachte, de 21-jarige Arid Uka, zich in de maanden voor zijn daad steeds meer te hebben laten beïnvloeden door radicaal-islamitische propaganda op internet. "Wat ik heb gedaan is verkeerd, maar ik kan het niet terugdraaien", zei hij.

Uka staat in Frankfurt terecht voor de moord op de 25-jarige Nicholas Alden en de 21-jarige Zachary Cuddeback en poging tot moord op twee andere militairen, die door zijn toedoen gewond raakten. De slachtoffers stonden op het punt om naar Afghanistan te vertrekken.

Volgens de officier van justitie toog de verdachte op 2 maart van dit jaar naar het vliegveld met de bedoeling zoveel mogelijk Amerikaanse soldaten dood te schieten. Uka vertelde de rechtbank dat hij zich in de maanden voor de aanslag steeds meer terugtrok en zijn tijd doorbracht met het spelen van computergames en het lezen van radicaal-islamitische propaganda op internet. De avond voor de aanslag bekeek hij naar zijn zeggen een op Facebook geplaatste video waarop is te zien hoe Amerikaanse soldaten een islamitisch tienermeisje verkrachten. Later bleek dat het een uit zijn verband gerukte scène betrof uit Redacted, een antioorlogsfilm van Brian de Palma uit 2007.

De video deed Uka besluiten dat hij moest proberen te voorkomen dat er nog meer Amerikaanse soldaten naar Afghanistan zouden vertrekken. "Ik dacht dat die mensen in Afghanistan zouden doen wat ik in de video had gezien", zei hij snikkend. De verdachte zei nu niet meer te begrijpen wat hem bezielde. Uka deed verder een oproep tot andere moslims zich niet te laten inspireren door zijn daad. "Laat je niet inpakken door leugenachtige propaganda op internet", zei hij.

Volgens de tenlastelegging ging Uka naar het vliegveld met een pistool, extra munitie en twee messen. In een van de vertrekhallen zag hij twee Amerikaanse militairen, die hij volgde op hun weg naar een bus van de luchtmacht. Bij de bus, waar nog meer militairen stonden, vroeg hij aan een van hen een sigaret. Toen hij zich ervan had verzekerd dat de militairen op weg waren naar Afghanistan trok hij zijn pistool en schoot hij de ongewapende Alden in zijn rug en in zijn hoofd. Vervolgens stapte hij de bus in, waar hij Cuddeback doodschoot en twee anderen verwondde. Een van de gewonden is nu aan een oog blind.

Uka weigert overigens prijs te geven hoe hij aan het pistool is gekomen waarmee hij de Amerikanen heeft doogeschoten. Voorzittend rechter Thomas Sagebiel concludeerde om die reden dat de Albanese Kosovaar 'geen volledige bekentenis' heeft afgelegd. Vermoedelijk zit er dan ook geen strafvermindering in voor Uka.

Het was voor het eerst dat in Duitsland een aanslag werd gepleegd die werd toegeschreven aan een islamitische extremist.


Dader aanslag vliegveld Frankfurt betuigt spijt (Foto: Novum)

[Upd] Bulykin voor één jaar naar Ajax

Dmitri Bulykin is momenteel met Ajax aan het praten over een overgang naar Amsterdam. Een Belgische vertegenwoordiger van de spits voert gesprekken met zijn huidige club Anderlecht om de voorwaarden te regelen van de mogelijke overstap.

Frank de Boer is al geruime tijd op zoek naar een tweede spits. Eerder was de komst van de oud-spits van ADO Den Haag alleen bespreekbaar als Mounir El Hamdaoui zou vertrekken.

Update 15:22 uur

Het AD meldt dat Dmitri Bulykin zojuist het AMC heeft verlaten waar hij met succes de medische keuring zou hebben doorstaan. Binnen enkele uren zal de Rus een contract tekenen in Amsterdam.

Update 16:22 uur

Dmitri Bulykin heeft bij Ajax zijn handtekening gezet onder een eenjarig contract met de optie voor nog een seizoen. De Rus komt transfervrij over van Anderlecht en zal in Amsterdam achter Koblein Sigthórsson de tweede spits worden.

Klopjacht op overvallers Zeeuws hotel

De Zeeuwse politie houdt woensdagmiddag een klopjacht op twee mannen die een overval hebben gepleegd op Hotel Triniteit in Terneuzen. Dat heeft de politie laten weten.

In het hotel aan de Kastanjelaan was op het moment van de overval een goudopkoop bezig. De overvallers hebben geld en goud buitgemaakt.

De daders gingen er te voet vandoor en stapten later in een auto. De politie heeft in de zoektocht naar de overvallers onder meer een helikopter ingezet.

Madagascar stuurt alle internationals naar huis

De voetbalbond van Madagascar is niet blij met het optreden van de selectie van het nationale elftal en heeft dan ook hard ingegrepen. Voor het komende kwalificatiduel voor de Afrika Cup tegen Nigeria zijn alle internationals uit de selectie gezet en is ter vervanging de olympische selectie opgeroepen.

Ook bondscoach Maurice Mosa moest het veld ruimen, zo meldde de vice-voorzitter van de voetbalbond van Madagascar, Doda Andriamiasasoa, tegen de krant L'Express. Bij een toernooi tussen eilanden die in de Indische Oceaan liggen werd eerder deze maand niet goed gepresteerd. "We vonden de sfeer al niet geweldig in het team. De spelers eisten meer geld en boycotten de training. Dergelijk gedrag is spelers die de kleuren van hun land verdedigen onwaardig."

Tévez legt zich neer bij langer verblijf

Manchester City-aanvaller Carlos Tévez voetbalt in ieder geval tot de winter nog bij de ploeg van manager Roberto Mancini. De Argentijn heeft vrede met een langer verblijf.

Tijdens de afgelopen transferperiode regende het geruchten rond de Argentijnse international. Internazionale zou in Tévez de ideale opvolger van de naar Anzhi Makhachkala vertrokken Samuel Eto'o zien. BBC Sports weet te melden dat Carlitos voorlopig gewoon bij Manchester City blijft.

De hoofdrolspeler zelf had al eerder laten weten liever te vertrekken uit het City of Manchester Stadium. De aanvaller zou het leven in Noord-Engeland zat zijn en liever voetballen in een land met een aangenamer klimaat. Lange tijd was ook Corinthians in de markt voor Tévez.

De voornaamste reden dat er geen transfer van de grond kwam, is het salaris van Tévez. Naar verluidt is de Argentijn één van de grootverdieners bij The Citizens. Hierdoor zouden veel clubs afzien van de komst van de spits.

Penis bekogeld met slipper, vrouw opgepakt

Een 19-jarige vrouw uit het Amerikaanse Fort Walton Beach is vorige week opgepakt wegens mishandeling van haar echtgenoot. Zij heeft namelijk een slipper naar zijn klokkenspel gegooid.

Het stel kreeg ruzie over wie er naar de supermarkt zou gaan om boodschappen te doen. Omdat ze het niet met woorden afkon, wierp zij het campingschoeisel naar haar man.

De slipper raakte de arme kerel snoeihard op zijn gevoeligste plek. Deze deed hierop aangifte. De jongedame is direct in de boeien geslagen en wordt aangeklaagd voor mishandeling in de relationele sfeer.

Jongen (11) veroordeeld wegens rellen

Een jongen van 11 uit Romford, in het verre noordoosten van Londen, is woensdag veroordeeld voor zijn aandeel in de rellen van eerder deze maand. Hij is voor de duur van achttien maanden onder een zogeheten Youth Rehabilitation Order (YRO) geplaatst. Dat houdt in dat zijn doen en laten onder streng toezicht komen en dat hij mogelijk taakstraffen krijgt opgelegd. Dit heeft Scotland Yard bekendgemaakt.

Volgens de Britse media heeft het joch zich tijdens de rellen slechts schuldig gemaakt aan diefstal. Hij stal uit een warenhuis een pedaalemmer van 50 pond. Hij was met een groepje vrienden. Het groepje sloeg de ruiten van het warenhuis in en pakte wat het pakken kon.

De 11-jarige was in juli van dit jaar ook al voor de rechter verschenen. Toen ging het om vandalisme. Hij had met een mes een bank in een bus bewerkt, geprobeerd de bekleding in brand te steken en vervolgens met een steen een ruit ingeslagen en daarna verder ingetrapt om naar buiten te kunnen ontsnappen, toen de chauffeur de deuren gesloten hield opdat hij zou kunnen worden aangehouden.

"Je schijnt te denken dat niemand een einde kan maken aan de manier waarop je je gedraagt", kreeg hij van de rechter te horen, meldde het persbureau Press Association.

Komst nieuwe Duke Nukem bevestigd

Liefhebbers van de avonturen van Duke Nukem kunnen in hun handen knijpen. Studiobaas Randy Pitchford van Gearbox Software heeft bevestigd dat zijn bedrijf een eigen Duke-game gaat maken. Dat schrijft het gameweblog Kotaku.

"We kochten de rechten om onze eigen Duke Nukem te kunnen maken", erkende Pitchford. Verder wil de studiobaas nog niets loslaten over het nieuwe spel. "Dat doen we binnenkort", liet hij weten tegen het weblog.

Gearbox Software rondde in mei, nadat het vorig jaar zomer de Duke Nukem-licentie overnam, na veertien jaar de productie van het schietspel Duke Nukem Forever af. Volgens eerdere berichten zou de studio nu bezig zijn met Duke Nukem Begins, een spel over de beginjaren van de geblondeerde actieheld.

Behalve aan Duke Nukem werkt Gearbox onder meer aan schietspellen als Borderlands 2 en de gamereeks Brothers in Arms. Het eerstkomende spel dat het bedrijf op de markt brengt, is Aliens: Colonial Marines.


Maastrichtenaar licht liefjes voor tonnen op

Een 46-jarige man uit Maastricht is aangehouden op verdenking van het oplichten en bestelen van meerdere vrouwen. Hij ging liefdesrelaties met ze aan en heeft zijn slachtoffers in totaal tonnen afhandig gemaakt. Dat meldt de politie woensdag.

Tot nu toe hebben zich bij de politie zes vrouwen gemeld die de afgelopen drie jaar een relatie met de man hebben gehad. De verdachte had met enkelen van hen gelijktijdig een relatie.

In alle gevallen trok hij vrij snel bij de vrouwen in. Met een van de vrouwen trouwde hij in gemeenschap van goederen. Toen de vrouwen er na een tijdje achter kwamen dat ze opgelicht en bestolen werden, verdween de man uit hun leven. Hij lichtte ook zijn moeder op.

De Maastrichtenaar wordt ook verdacht van doodslag of zware mishandeling. Hij zou tijdens een ruzie met een van de vrouwen hebben geprobeerd haar uit een rijdende auto te duwen. De vrouw werd daardoor zeventien meter over het asfalt meegesleurd terwijl ze half uit het voertuig hing.

Defensie sluit kazernes en kantoren

Defensie sluit de komende jaren onder meer de Beatrixkazerne in Den Haag en de Van Hornekazerne in Weert. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) woensdag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer.

Tussen 2012 en 2016 sluiten ook de Prinses Julianakazerne en de Alexanderkazerne in Den Haag, de Nassau Dietzkazerne in Budel, Kamp Nieuw Milligen in Uddel en het Defensiecomplex op de voormalige vliegbasis Twenthe. Verder stoot Defensie verschillende kantoorpanden af.

Een deel van de locaties moet dicht omdat eenheden worden opgedoekt, maar dat is niet altijd het geval. Zo verhuist de Koninklijke Marechaussee van de Beatrixkazerne, die dichtgaat, naar de Frederikkazerne, eveneens in Den Haag.

Het lot van onder meer het Marine Etablissement op Kattenburg in Amsterdam en de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn is nog onduidelijk. Naar de toekomst van deze locaties wordt nog onderzoek gedaan.

Open blijven onder andere de panden aan het Plein en de Kalvermarkt in Den Haag, de Kromhoutkazerne in Utrecht en het maritiem vliegkamp De Kooy in Den Helder.

Defensie sluit een deel van de locaties in het kader van de bezuinigingen die het de komende jaren doorvoert. Minister Hillen bezuinigt een miljard. Duizenden arbeidsplaatsen gaan verdwijnen.

De provincie Limburg liet woensdag weten actie te gaan voeren voor het behoud van de kazerne in Weert. Limburg is al de kazernes in Venlo, Roermond en Maastricht kwijtgeraakt. Nu dreigt ook de laatste kazerne te moeten sluiten. "Het provinciebestuur zal daar niet zomaar in berusten", meldt de provincie.

Xbox 360 gaat 3D afspelen

De Xbox 360 kan over enkele dagen 3D-beelden tonen. Een software-update moet dat mogelijk maken. Onder meer de actiegames Batman: Arkham City, Gears of War 3 en het schietspel Halo Combat Evolved Anniversary zouden door de update driedimensionaal gespeeld moeten kunnen worden. Dat schrijft het Britse magazine Computer and Videogames.

Vorige week werd bekend dat Halo Combat Evolved Anniversary, een schietspel van Microsoft, in 3D te spelen is. Dat zou betekenen dat de spelcomputer, net als de PlayStation 3 van concurrent Sony, klaar is voor 3D. Microsoft zelf heeft die mogelijkheid nooit bevestigd, maar ook nooit ontkend.

In juni maakte Microsoft al bekend dat de Xbox 360 een nieuwe gebruikersinterface krijgt. Deze interface moet nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen. Na de update van het besturingssysteem kan de Xbox 360 met controller, stem en lichaamsbewegingen aangestuurd worden.


E3 Prijs onderdeel UCI World Tour

De E3 Prijs zal de komende vier seizoenen onderdeel uit gaan maken van de World Tour, zo maakte wielerunie UCI vandaag bekend. De Belgische eendagsklassieker is door het parcours een belangrijke voorbereidingskoers voor de Ronde van Vlaanderen.

De laatste seizoenen trok de E3 Prijs minder aansprekende renners, omdat Gent-Wevelgem naar de zondag voor Vlaanderens Mooiste verhuisde en hierdoor daags na de E3 geprogrammeerd werd. De UCI hoopt de wedstrijd nu belangrijker te maken door er een World Tour-wedstrijd van te maken en de koers op vrijdag te gaan verrijden. Hierdoor kunnen de coureurs eind maart meedoen aan alle belangrijke wedstrijden.

De afgelopen twee jaar was Fabian Cancellara de sterkste in de E3 Prijs. De Zwitser is nog geen recordhouder, want de Belgen Rik Van Looy en Tom Boonen wonnen de koers ieder vier keer.

Weer voet aangespoeld op West-Canadese kust

Er is weer een voet aangespoeld op de kust van het West-Canadese British Columbia. In vier jaar tijd zijn daar nu al minstens tien menselijke voeten aangespoeld, zei een woordvoerder van de politie in Vancouver.

Dit keer gaat het om een in een sportschoen gestoken voet plus een stuk onderbeen. De voet werd dinsdagavond gelokaliseerd.

Tot nu toe zijn slechts twee van de sinds augustus 2007 aangespoelde voeten geïdentificeerd. De voeten bleken van twee mannen die als vermist waren opgegeven. Van een van hen was gemeld dat hij depressief was en vermoedelijk zelfmoord had gepleegd.

Bij de overige gevonden voeten is ook een paar vrouwenvoeten.

Volgens de politie zijn er geen concrete aanwijzingen dat de voeten met geweld van de ledematen zijn verwijderd. Als menselijke lichamen lang in het water liggen, kunnen ledematen of zelfs het hoofd losraken.

Buurman moet Sytze van der V. vergoeding betalen

De voormalige buurman van Sytze van der V. moet de veroordeelde pedoseksueel 250 euro schadevergoeding betalen. De man heeft de eer en goede naam van de zedendelinquent aangetast, bepaalde de rechtbank in Den Bosch woensdag.

De buurman wekte in 2009 tegenover een verslaggever van RTL Nieuws de indruk dat Van der V. weer contact zocht met zijn slachtoffers. Hij liet een telefoongesprek tussen zijn zoon en Van der V. horen. Tijdens de uitzending werd gesuggereerd dat het gesprek in 2009 was opgenomen, terwijl dat al in 2007 was gebeurd. Daardoor leek het dat Van der V. na zijn vrijlating weer contact zocht.

De rechtbank vindt dat de grenzen van vrijheid van meningsuiting zijn overschreden en dat de voormalige buurman onrechtmatig heeft gehandeld. De mededelingen waren volgens de rechtbank onjuist of onvoldoende gefundeerd.

De 63-jarige Van der V. kwam in september 2009 vrij nadat hij een straf had uitgezeten voor ontucht met minderjarige jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Sindsdien is het voor hem erg moeilijk een plaats om te wonen te vinden.

Sophie Hilbrand voorlopig nog bij BNN

Sophie Hilbrand is de komende jaren nog te zien bij BNN. De 35-jarige presentatrice heeft haar contract met de omroep voor drie jaar verlengd, laat BNN woensdag weten.

"BNN blijft de omroep voor de programma's die ik graag maak", motiveert Hilbrand haar contractverlenging. De blondine heeft vanaf de herfst weer een aantal programma's in de planning. Dit najaar begint Je Zal Het Maar Zijn weer en in Ruben vs Sophie gaat ze in Los Angeles de strijd aan met Ruben Nicolai.

Eind december is Hilbrand weer te zien als presentatrice van Serious Request. Begin volgend jaar gaat ze weer aan de slag met Nu We Er Toch Zijn.

BNN-voorzitter Patrick Lodiers is blij met de contractverlenging. "Spraakmakende verhalen in Spuiten en Slikken op Reis, de hilarische strijd in Los Angeles in Ruben vs Sophie en indringende portretten in Je Zal Het Maar Zijn. Sophie is een alleskunner. Dat is mooi. En dat is zij ook."

"Ik wil me de komende tijd richten op het maken van interviewprogramma's over en met jongeren", vertelt Hilbrand over haar toekomstplannen. "Dat doe ik het liefst bij BNN, omdat de toon en de benadering van mensen het allerbest bij me past. Daarnaast kun je bij BNN nog eens een loop in een vliegtuig maken en in een latex jurk bij een pornobeurs over de catwalk lopen. Dat zie ik ergens anders niet zo snel gebeuren." Over de hoogte van haar salaris is niets bekendgemaakt.

Alonso: "Vettel is welkom bij Ferrari"

Fernando Alonso ziet Sebastian Vettel graag in de toekomst nog eens voor het Formule 1-team Ferrari rijden. De Spanjaard is sinds begin vorig jaar in Italiaanse dienst en hij hoopt stiekem dat de regerend wereldkampioen Vettel om zijn carrière compleet te maken voor de renstal uit Maranello uit wil gaan komen.

"Als je niet voor Ferrari hebt geracet, is je loopbaan niet compleet. Veel coureurs willen dan ook voor Ferrari rijden," zei Alonso tegen Bild. Hij hoopt ook dat dit voor Vettel, die een contract tot 2014 heeft bij Red Bull Racing, zal gelden. "Hij is in ieder geval welkom."

"Ik denk bovendien dat ook de meeste engineers op een bepaald punt voor Ferrari willen werken," zei Alonso die ook de technisch directeur van Red Bull Racing, Adrian Newey, wel graag naar Italië wil halen om zo nog eens in een door de Brit ontworpen auto te kunnen rijden. "Hij is namelijk de drijvende kracht achter het succes van dat team."

Toivonen langer bij PSV

Ola Toivonen krijgt bij PSV een verbeterd contract. De aanvoerder van de Eindhovense club vertelde in de Zweedse krant Aftonbladet dat PSV de optie gaat lichten om zijn aflopende contract met twee jaar te verlengen. "Er komen nog twee jaar bij. Met verbeterde voorwaarden voor beide partijen", zegt de 25-jarige Zweed.

Met de aanstaande contractverlenging tot de zomer van 2014 schept Toivonen duidelijkheid over zijn toekomst. De aanvallende middenvelder dreigde de afgelopen maanden meerdere keren met een vertrek als PSV zich niet verder zou versterken. Tot zijn genoegen kan hij concluderen dat de selectie een flinke kwaliteitsinjectie heeft gekregen. Zo werd vandaag met Tim Matavz de gewenste spits vastgelegd.

Toivonen erkent dat hij er met zijn nieuwe contract financieel op vooruitgaat. "Of ik een beter salaris krijg? Absoluut." Ook PSV wordt er volgens hem beter van. "Zij hebben nu een gelukkige speler", stelt de middenvelder, die in januari 2009 overkwam van het Zweedse Malmö FF. In 79 duels vond hij sindsdien 37 keer het net.

De achtvoudig international bereidt zich momenteel met Zweden voor op het EK-kwalificatieduel in en tegen Hongarije.

Onvrede binnen GroenLinks over affaire-Peters

Binnen GroenLinks bestaat onvrede over de manier waarop de partij is omgegaan met de kwestie rond Mariko Peters. Uit een rondgang van NRC Handelsblad onder provinciale politici van GroenLinks blijkt woensdag dat het de partijleiding verweten wordt pas laat te hebben gereageerd op de aantijgingen richting het Kamerlid. Ook binnen de Kamerfractie zou niet iedereen tevreden zijn met de gang van zaken rond Peters.

De politici vinden dat de partij de kwestie heeft verergerd. Enkelen vinden dat Peters het woordvoerderschap Buitenlandse Zaken ontnomen moet worden. Fractievoorzitter van GroenLinks in Noord-Holland Titia van Leeuwen vindt dat Peters 'slachtoffer is van het gedoe van de partij'. "Een andere functie zou een oplossing zijn, dat was in elk geval naar de buitenwereld een goed signaal geweest. GroenLinks moet ervoor zorgen dat ze goed haar werk kan doen, nu blijft het doorzeuren."

Gabriëlle van Dinteren van de Drentse afdeling van GroenLinks vindt het ook 'chiquer' als iemand anders het woord gaat voeren over buitenlandse zaken. Vorige week noemde de Amsterdamse wethouder Andrée van Es de affaire 'een lelijke uitglijder'. Volgens Van Es heeft Peters 'onhandig geopereerd' toen zij in de Tweede Kamer kwam.

Peters kwam deze zomer in opspraak vanwege belangenverstrengeling. Als ambassademedewerker in de Afghaanse hoofdstad Kabul gaf zij in 2005 een positief oordeel over een subsidieaanvraag van haar huidige partner, met wie zij toen net een relatie had.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzocht de zaak en concludeerde dat er geen sprake was van belangenverstrengeling. We had Peters haar relatie eerder moeten melden. Door dat pas later te doen schond zij de gedragscode.

'Komende jaren wereldwijd grote onrust'

De wereld moet zich de komende jaren voorbereiden op grote sociale onrust door de almaar stijgende voedselprijzen. Dit voorspelt de Amerikaanse professor in 'complex systems' Yaneer Bar-Yam in het tijdschrift New Scientist.

Eén van de oorzaken noemt de wetenschapper de speculatiehandel in (voedsel-)grondstoffen. Na het ineenstorten van de huizenmarkt in de VS stopten speculanten hun miljarden in de relatief kleine markten voor voedsel en delfstoffen, waardoor deze oververhit raakten, met sterk stijgende prijzen tot gevolg, terwijl er eigenlijk geen sprake was van tekorten.

Ook is er een toenemende markt voor biobrandstof. Bar-Yam: "De obsessie met biodiesel, heeft ervoor gezorgd dat 40 procent van alle gekweekte Amerikaanse mais onttrokken is aan de voedselproductie. Zolang de huizenmarkt zwak blijft en er geld te verdienen met speculatie, heeft dit een desastreuze uitwerking op de voedselprijzen. De prijsontwikkeling ging de afgelopen jaren met pieken en dalen, maar de trend is onmiskenbaar stijgend qua prijs."

"Stijgende voedselprijzen zijn, met name in armere landen, de ideale voedingsboden voor sociale onrust. In het westen besteedt men ruim minder dan een kwart van het inkomen aan voedsel. In armere landen is dat vaak de helft of meer. Als eerste levensbehoeften onbetaalbaar worden is de economische en politieke stabiliteit het eerste slachtoffer", vervolgt de professor die eerder al de gevolgen van de crisis in 2007 redelijk wist te voorspellen.

New Scientist vroeg Bar-Yam tenslotte hoe de sociale onrust zou kunnen worden voorkomen. "Beleggers en speculanten moeten hun verantwoording nemen en zich terugtrekken uit markten waar eerste levensbehoeften worden verhandeld. Daarnaast moeten ook regeringen en consumenten hun eigen belang ondergeschikt maken aan het algemeen belang. Je ziet aan de rellen in Londen hoe weinig er nodig is om enorme problemen te veroorzaken", waarschuwt Bar-Yam.

Powerboatrace-vergunning voor 8 km/u max

In de categorie 'is een beetje dom' valt de organisatie van de Powerboatrace bij Almere die dit weekend gehouden zou worden. De gemeente had vergunning verleend maar toch gaat het evenement niet door.

De organisatie had namelijk verzuimd om óók een ontheffing aan te vragen voor de maximum snelheid van acht kilometer per uur. Ze waren in de veronderstelling dat als de gemeente een vergunning gaf voor een powerboatrace dat ze dan ook wel sneller zouden mogen dan een schamele acht kilometer per uur. De boten kunnen namelijk zestig tot tachtig kilometer per uur halen. Maar nee, zo werkt dat dus niet ondervond de organisatie en dus is het evenement afgelast.

Gadhafi verwerpt ultimatum opstandelingen

Moammar Gadhafi heeft het ultimatum dat de opstandelingen dinsdag stelden verworpen. Dat heeft de woordvoerder van Gadhafi, Moussa Ibrahim, dinsdagnacht tegen het persbureau AP gezegd.

"Geen enkel zichzelf respecterend land zou een ultimatum van gewapende bendes accepteren", zei Ibrahim. Hij herhaalde het voorstel van Gadhafi om diens zoon Al-Saadi te sturen om met de opstandelingen te onderhandelen over de vorming van een overgangsregering.

De opstandelingen maken zich intussen op om over enkele dagen de aanval te openen op Gadhafi's geboortestad Sirte. Als de overgave niet uiterlijk zaterdag een feit is, wordt overgegaan tot de aanval. Sirte, vierhonderd kilometer ten oosten van Tripoli, is militair zwaar versterkt.

"Wij kunnen niet langer wachten", zei Mustafa Abdel Jalil, voorzitter van de Nationale Overgangsraad (NTC), dinsdag. "Wij streven ernaar om er vreedzaam binnen te gaan. Maar uiteindelijk wordt het mogelijk militair beslist. Ik hoop niet dat het zo ver zal komen."

Er zijn speculaties dat Gadhafi zich in Sirte bevindt of in een van de andere steden die nog in handen zijn van het regime, waaronder Bani Walid en Sabha. Ibrahim wilde niets kwijt over de verblijfplaats van Gadhafi behalve dat hij 'natuurlijk' in Libië is en niet van plan is het land te verlaten. Ibrahim zei dat hij zelf 'ergens ten zuiden van Tripoli' is.


Gadhafi verwerpt ultimatum opstandelingen (Foto: Novum)

Dode walvis Rotterdam is Noordse vinvis

De dode walvis die tegen de voorsteven zat van een containerschip dat dinsdag de Amazonehaven in Rotterdam invoer, is waarschijnlijk een Noordse vinvis. Volgens een woordvoerder van Naturalis gaat het om een mannetje van dertien meter lang.

Medewerkers van het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden en de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht zijn woensdag in de haven bezig met onderzoek. Aan het begin van de middag werd de kop van de romp gescheiden. "Zo kunnen we die aan wal halen en hem daar beter bekijken", legt de zegsvrouw uit.

Onderzoekers van de universiteit nemen monsters van ingewanden om onder meer de doodsoorzaak te achterhalen. "Al gaan we ervan uit dat het dier dood is gegaan door de klap van de aanvaring met het schip."

Het is de bedoeling dat het kadaver aan het einde van de dag uit de haven weg is. Het skelet gaat naar Naturalis en het vlees wordt vernietigd. "Maar ik weet niet of we dat redden. Het is een hele klus."


Dode walvis Rotterdam is Noordse vinvis (Foto: Novum)

Bayern laat Ribéry niet naar Chelsea gaan

Volgens het Duitse Bild zou Chelsea een bod van 34 miljoen euro bij Bayern Munchen hebben neergelegd om Franck Ribéry over te nemen. De nieuwe trainer van Chelsea, Andre Villas-Boas, schijnt nogal gecharmeerd te zijn van de Franse aanvaller en heeft aangegeven de speler graag naar Londen te willen halen.

Chelsea zou inmiddels bot hebben gevangen bij stadsgenoot Tottenham, die hun sterspeler Luka Modric niet willen laten gaan naar de concurrentie. Daarom is de focus verlegd naar Ribéry, maar Bayern weigert de aanvaller te laten gaan. De Duitsers zouden naar verluidt 40 miljoen euro voor Ribéry willen hebben.

Bayern wil overigens nog niet reageren op het nieuws over het bod. Ribéry zelf had eind juli nog aangegeven om nog lange tijd bij Bayern te blijven om daar nog veel prijzen mee te pakken. De aanvaller zou met zijn jaarsalaris van tien miljoen euro de duurste speler in de Bundesliga zijn en zijn contract zou nog tot 2015 lopen. Volgens Bild, dat zijn bericht overigens uit de Engelse speculatiekrant The Sun heeft gehaald, zou Chelsea hem een salaris van ruim elf miljoen euro willen betalen.

Twee jaar terug waagde toenmalig Chelsea-coach Carlo Ancelotti al eens een poging om Ribéry bij Bayern los te weken. Destijds was de Duitse reactie stellig en duidelijk: "Ribéry is Onverkoopbaar". Of Chelsea nog een nieuw bod op de Fransman uit zal gaan brengen is nog onbekend.

VVD en SP eisen opheldering over wapenvergunningen

De VVD en de SP eisen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) opheldering over de afgifte van wapenvergunningen. Uit onderzoek van de NOS bleek dinsdag dat de meeste politiekorpsen geen zicht hebben op hoeveel wapens er in omloop zijn en op de controles van de vergunningen. Het computersysteem kan niet alle informatie leveren.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert noemt dit gebrek aan overzicht onacceptabel en wil dat Opstelten zo snel mogelijk met de korpschefs gaat praten. Ze vindt het onbegrijpelijk dat na het schietdrama in Alphen aan den Rijn het gevoel van urgentie niet omhoog is gegaan. "Maar eigenlijk was al vanaf 2009 al bekend dat dit systeem niet werkte. We moeten nu constateren dat er nog steeds geen verbeteringen zijn."

Ook SP-Kamerlid Ronald van Raak wil actie van de minister. "We hebben na Alphen aan den Rijn afgesproken dat alle vergunningen opnieuw worden bekeken, maar de leiding van de politie heeft hier dus geen overzicht van." Van Raak laakt het automatiseringssysteem, dat onvoldoende functioneert. Nieuwe investeringen hierin mogen wat de SP betreft echter niet ten koste gaan van het aantal agenten op straat.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt momenteel het systeem van de wapenvergunningen.

Minder prostitutieramen dicht in Alkmaar

In Alkmaar gaan minder prostitutieramen dicht dan verwacht. De Raad van State bepaalde vorige maand dat 92 van de 120 ramen op de Achterdam dicht mogen, maar van die 92 mogen er van de gemeente 27 toch nog openblijven. Daarnaast komen er nieuwe prostitutieramen bij, meldt de gemeente woensdag.

Alkmaar wilde geen nieuwe vergunning geven voor de 92 ramen omdat de panden zouden zijn gekocht met crimineel geld. Zo zou een deel zijn gefinancierd met het losgeld van de Heinekenontvoering in 1983. De rechtbank in Alkmaar oordeelde in 2009 dat daar te weinig bewijs voor was, maar de Raad van State vond het wel aannemelijk.

In de uitspraak van de raad staat echter ook dat 27 panden niet in verband staan met criminele activiteiten. De gemeente vindt het daarom onredelijk deze panden toch te sluiten. Daarnaast is een aanvraag voor zeven nieuwe ramen goedgekeurd, wat het totaal 62 brengt.

De gemeente controleert donderdag of de ramen die wel dicht moeten, ook daadwerkelijk dicht zijn.

'Releasedate The Old Republic afhankelijk van beta'

The Old Republic laat nog even op zich wachten. Hoe lang dit 'even' duurt is volgens EA baas Frank Gibeau afhankelijk van de bètatest die nu gaande is. Hoewel ze streven naar een niet-onthulde datum, is het volgens hem van groot belang dat de bètatest eerst goed wordt afgesloten.

Voor nu moet de game nog voor de kerst komen, maar dit is dus nog volledig afhankelijk van de voorafbepaalde speelsessies die alleen in het weekend plaatsvinden. "We streven naar een datum, maar de reden dat we die niet onthullen is juist om ervoor te zorgen dat de service het een tiental jaren uithoudt." aldus Frank Gibeau.

Vooralsnog gaat de test goed, dus we hoeven ons nog geen zorgen te maken. Gibeau waarschuwt wel dat er in september of oktober alsnog iets geks kan gebeuren. "We willen ook niet dat de servers in de eerste paar weken crashen door de drukte, zoals in WoW en wat andere MMO's gebeurde. We zijn gefocust op kwaliteit, en de bètatest zal ons vertellen wanneer dat goed is."

Kleine aardbeving schudt Gronings wad op

Op het wad bij Groningen heeft woensdagochtend een aardbeving plaatsgevonden. De beving had een kracht van 2,6 op de schaal van Richter, laat het KNMI weten.

Meerdere mensen in de omgeving van Uithuizen en Roodeschool hebben de beving op het Uithuizerwad gevoeld. De aardschok is waarschijnlijk ontstaan door gaswinning.

In het noorden van het land komen elk jaar dertig tot veertig bevingen voor als gevolg van gaswinning in het gebied.

Koperdiefstal vertraagt treinen Roermond-Sittard

Door koperdiefstal hebben treinreizigers op het spoor tussen Roermond en Sittard woensdagochtend vertraging opgelopen. Een sein bleef op rood staan doordat zes meter kabel was gestolen, meldt Prorail.

De machinisten mochten het sein daarom alleen met toestemming van de verkeersleiding op lage snelheid passeren. De diefstal werd rond 06.30 uur ontdekt. Om 09.15 uur was het sein hersteld. Een halfuur later reden de treinen weer volgens het boekje.

Door de hoge koperprijzen slaan dieven geregeld toe langs het spoor.


Koperdiefstal vertraagt treinen Roermond-Sittard (Foto: Novum)

Werk aan spoor Arnhem mag doorgaan

De aanleg van nieuwe sporen rond het station van Arnhem mag doorgaan. Een voorwaarde is wel dat minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) de snelheid van het goederenvervoer over dat spoor voorlopig niet verhoogt van 40 naar 60 kilometer per uur. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten.

Omwonenden van het station waren naar de rechter gestapt omdat ze vreesden voor geluidsoverlast, trillingshinder, een slechtere luchtkwaliteit en risico's door het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Op het punt van de trillingshinder gaf de Raad van State hun gelijk. De minister zou daar te veel onduidelijkheid over hebben laten bestaan.

De Raad van State vernietigde het hele tracébesluit voor het spoor in Arnhem. Omdat de werkzaamheden al grotendeels zijn uitgevoerd en om de voortgang niet te belemmeren krijgt de minister een halfjaar de tijd om een nieuw besluit te nemen. De minister heeft eerder al acht weken de tijd gehad om het plan op onderdelen aan te passen.

Om er zeker van te zijn dat de trillingen niet voor problemen zorgen, mogen goederentreinen 's nachts niet sneller gaan dan 40 kilometer per uur. Volgens de raad is het niet nodig de nachtelijke snelheid te verhogen omdat er 's nachts geen capaciteitsproblemen op het spoor zijn.

De raad is niet ingegaan op de overige bezwaren van de omwonenden, omdat het besluit nu is vernietigd.

Fraudeurs kochten dure auto's met uitkeringsgeld

Een man en een vrouw uit de Gelderse gemeente West Maas en Waal hebben zo veel uitkeringsgeld bij elkaar gefraudeerd dat ze er veelvuldig dure nieuwe auto's mee konden kopen. De Sociale Recherche Regio Rivierenland meldt dinsdag dat beslag is gelegd op hun laatste auto. De twee moeten 114.000 euro terugbetalen.

De 57-jarige man kreeg van 1994 tot oktober vorig jaar een uitkering voor een alleenstaande, terwijl hij al die tijd werk had. Ook was hij niet al die tijd alleenstaand. Hij was weliswaar gescheiden van de andere verdachte, maar sinds 2007 woonden de twee weer samen. De man moet ruim 96.000 euro terugbetalen.

De 52-jarige vrouw kreeg sinds 1981 dezelfde uitkering. Zij had voor zover bekend inderdaad geen werk, maar moet wel een deel terugbetalen omdat ze sinds 2007 samenwoonde. Zij moet ruim 18.000 euro overmaken.

Tegen de 31-jarige dochter van het stel en haar 27-jarige man is ook proces-verbaal opgemaakt omdat de vader op hun adres stond ingeschreven. Ook een 33-jarige schoondochter was in overtreding omdat ze de aangeschafte auto's op haar naam liet zetten.

Het orakel van FOK!

Ik sta zelfs onder de columnisten van FOK! bekend als nogal een betweter. Niemand kan hier een leuke, inhoudelijke column schrijven, of die kleine kale heeft wel weer een weerwoord. Nu is het nooit mijn bedoeling om een columnist meteen tegen de haren in te strijken of zijn stelling te bestrijden. Ik zoek altijd wel de nuancering in de verhalen en vind het altijd wel geinig om dingen dan met een lichte nuance net eens van een andere kant te bekijken.
Mijn handicap daarin? Ik kan dus nooit mijn bek houden. Mensen worden er gillend gek van! Daarnaast is het gewoon niet helemaal netjes, als de helft van de bijdragen onder een column, bestaan uit die van een andere columnist.

Roda JC huurt keeper Kieszek van FC Porto

Roda JC heeft zich voor de rest van dit seizoen versterkt met Pawel Kieszek. De Limburgers huren de Poolse doelman voor één jaar van FC Porto. Hij moet in Kerkrade de aan PSV verhuurde Przemyslaw Tyton opvolgen.

Kieszek speelde in het verleden voor het Poolse Polonia Warschau, het Portugese Sporting Braga en op huurbasis voor het Griekse Egaleo en het Portugese Vitória de Sétubal. De doelman was al sinds eind vorige week op proef in Kerkrade. "Wij zijn blij dat we na het vertrek van Tyton een volwaardige vervanger hebben kunnen vastleggen. Roda JC heeft inmiddels positieve ervaringen met Poolse keepers en we gaan ervan uit dat Pawel deze traditie voort zal zetten," zei technisch directeur Gerard Wielaert.

Bolkestein: Dijkstal kon leiderschap VVD niet aan

Frits Bolkestein verwijt het zichzelf dat hij in 1998 de leiding van de VVD heeft overgedragen aan Hans Dijkstal. "Hij kon de post niet aan", zegt Bolkestein in een interview met Elsevier over de vorig jaar overleden Dijkstal. Bolkestein spreekt van een 'zware deceptie'.

Bolkestein was van 1990 tot 1998 politiek leider van de VVD. In 1991 was hij de eerste politicus die de multiculturele samenleving bekritiseerde. Dijkstal had hier veel gematigdere opvattingen over. "Ik wist dat Dijkstal mijn kritiek op de multiculturele samenleving niet deelde", zegt Bolkestein in weekblad Elsevier. Hij had echter weinig andere opties voor zijn opvolging.

"Ik wilde iemand als opvolger die minister of staatssecretaris was geweest, omdat zo iemand anders in het politieke spel staat. Daardoor viel bij voorbeeld vicefractievoorzitter Benk Korthals af." Gerrit Zalm had in 1998 nog te weinig parlementaire ervaring, waardoor Bolkestein slechts kon kiezen tussen Hans Dijkstal en Annemarie Jorritsma. "De top in een politieke partij is dun."

De keuze viel op Dijkstal. Die kwam niet goed uit de verf, hoewel Bolkestein 'zijn best deed om hem de juiste opleiding te geven'. Bij de verkiezingen in 2002 daalden de liberalen van 38 naar 24 zetels, waarna Dijkstal opstapte.

In het interview in Elsevier neemt Bolkestein nogmaals afstand van Geert Wilders. Eerder dit jaar noemde hij de PVV-leider een 'kortstondige komeet'. Bolkestein ergert zich eraan dat Wilders vaak als zijn 'tovenaarsleerling' wordt omschreven, omdat hij ooit zijn medewerker was bij de VVD.

Bolkestein distantieert zich in het interview, waarin hij terugblikt op zijn politieke carrière, van Wilders, die in Den Haag begon als fractiemedewerker van de VVD. "Hij was nooit mijn medewerker, maar enkele jaren een van de tien fractiemedewerkers", aldus Bolkestein. "Wilders is pas in 1998 VVD-Kamerlid geworden en kort daarop vertrok ik naar Brussel. Van zijn latere strapatsen heb ik niks meegemaakt."


Bolkestein: Dijkstal kon leiderschap VVD niet aan (Foto: Novum)

Vos kopvrouwe bij WK wielrennen

Bondscoach John Lammers heeft de vrouwenselectie voor het wereldkampioenschap wielrennen in Kopenhagen bekend gemaakt. Marianne Vos is zoals verwacht kopvrouwe voor de wedstrijd die op 24 september verreden zal gaan worden. Vos werd in 2006 wereldkampioene en pakte in de laatste vier jaar het zilver.

Overigens is Vos niet de enige troef die Lammers achter de hand heeft, want Kirsten Wild en wereldbekerwinnares Annemiek van Vleuten kunnen de titel ook zomaar pakken. Het drietal krijgt ondersteuning van Martine Bras, Loes Gunnewijk, Lucinda Brand en Chantal Blaak.

Voor de tijdrit van 20 september waren eerder al Vos en Ellen van Dijk aangewezen.

Handsfree bellen met gsm aan penis

Een Schotse man heeft het begrip 'lulijzer' een heel andere betekenis gegeven. Leroy Junior Robinson had namelijk een gsm vastgemaakt aan zijn jongeheer.

De politie van Edinburgh hield onlangs de 27-jarige man staande. De beste man liep over straat met 6.000 pond in contanten en een voorraadje drugs. Dit was echter niet het enige dat Robinson bij zich had.

De jongeman had twee mobiele telefoons en drie SIM-kaartjes in zijn broek. "Een van de mobiele telefoons was omgetoverd tot een horloge", zo laat de politie weten. "Deze zat met een elastiekje om zijn penis. Op zijn lichaam had hij een tatoeage met de tekst 'Get rich or die trying.'"

[Upd] FC Twente verlegt interesse naar Narsingh

De kans dat Bryan Ruiz naar Fulham gaat vertrekken is volgens FC Twente erg groot. Daarom doet de club van Enschede er vandaag nog alles aan om een eventuele opvolger te strikken. Luciano Narsingh van SC Heerenveen is daarvoor nu in beeld, nadat Leroy Fer te kennen gaf bij Feyenoord te blijven.

De aanvaller wist zich vorig seizoen bij Heerenveen in de basis te spelen en weet regelmatig zijn doelpunt mee te pikken. Dit seizoen scoorde hij twee doelpunten in vier wedstrijden. Mustapha Nakhli, zaakwaarnemer van Narsingh, bevestigt de interesse van FC Twente: "Ik heb contact gehad met FC Twente. Als Ruiz wordt verkocht, schakelen ze over op Luciano.”

Ruiz lijkt de overstap naar Fulham te gaan maken. Eerder wees de Costa Ricaan de interesse van de ploeg van trainer Martin Jol nog van de hand, maar de spelmaker van de Tukkers beseft dat hij voor zijn ontwikkeling de stap naar een grotere competitie moet maken.

Update 12:36 uur

De werkgever van Luciano Narsingh, sc Heerenveen, heeft gezegd dat ze de aanvaller niet wil verkopen. "In principe willen wij helemaal niemand meer verkopen. De selectie is rond en wij willen niemand meer kwijt, of er moeten krankzinnige bedragen op tafel komen. Maar dat zie ik niet meer gebeuren. Tot op heden is er ook geen contact geweest met FC Twente over Narsingh”, aldus technisch directeur Johan Hansma.

Twee etages Hotel Amrâth Amsterdam ontruimd

Twee etages van het Grand Hotel Amrâth in Amsterdam zijn woensdagochtend korte tijd ontruimd geweest vanwege rookontwikkeling. De rook bleek uit een kamer op de derde etage te komen. Ongeveer zestig mensen van de tweede en derde etage werden uit voorzorg ondergebracht in de lobby. Er vielen geen gewonden, zegt een brandweerwoordvoerder.

De rook in het vijfsterrenhotel aan de Prins Hendrikkade werd even voor 08.45 uur gemeld. De oorzaak bleek te liggen in een technisch mankement in de transformator van de verlichting van het appartement. Na een halfuur kon iedereen weer naar zijn kamer.

[Upd] Bakkal naar Feyenoord

Otman Bakkal zal dit seizoen niet meer in actie komen voor PSV. De middenvelder zal op huurbasis uitkomen voor Red Bull Salzburg. Beide ploegen wisten vandaag een akkoord te bereiken over de verhuur van Bakkal.

Trainer Ricardo Moniz bestempelde de komst van Bakkal als ideale aanwinst. In Salzburg komt de enkelvoudig Oranje-international nog een landgenoot tegen. David Mendes da Silva staat sinds twee seizoenen onder contract bij de Oostenrijkse ploeg. Ook voormalig Eredivisie-voetballers Leonardo, Rasmus Lindgren, Simon Cziommer, en Petri Pasanen hebben er hun onderdak gevonden.

Even zag het er naar uit dat Bakkal de eventuele opvolger van Leroy Fer bij Feyenoord zou worden. Fer gaf echter te kennen in Rotterdam te blijven en zodoende was een mogelijke overgang van Bakkal naar Rotterdam ook van de baan.

Update 12:16 uur

Bakkal gaat alsnog niet naar Salzburg.  De PSV-middenvelder vertrekt naar Feyenoord. Dit meldt De Telegraaf. Bakkal komt in Eindhoven weinig aan spelen toe.

Update 12:30 uur

Technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord wilde tegen het AD nog niet bevestigen dat Bakkal inderdaad naar Rotterdam komt. "Het is op dit moment schaken op diverse borden", zegt hij in een eerste reactie.

Oekraïense piloten op Schiphol vast om fraude

Twee piloten uit Oekraïne die werden gezocht voor fraude zijn zondag op Schiphol aangehouden. Dat heeft de marechaussee woensdag laten weten.

De twee werden door de autoriteiten in Oekraïne gezocht omdat ze in 2009 fraude zouden hebben gepleegd. Ze werden door de marechaussee aangehouden na een paspoortcontrole op de Amsterdamse luchthaven in het gedeelte waar veel privévliegtuigen aankomen en vertrekken.

Ze zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijven vastzitten tot ze worden uitgeleverd.

Trulli: "Rij in 2012 ook voor Team Lotus"

Jarno Trulli zal naar eigen zeggen ook volgend seizoen weer in de Formule 1 actief zijn als coureur. De 37-jarige Italiaan heeft aan Manipe F1 laten weten dat hij zijn contract bij Team Lotus met één seizoen verlengd heeft. Hierdoor gaat hij op voor zijn zestiende seizoen in de koningsklasse van de autosport.

"Ik heb een contract voor 2012 bij Lotus," zei Trulli die dit jaar de Grand Prix van Duitsland moest missen, omdat Team Lotus Karun Chandhok wilde laten rijden. De renstal wil ondanks dat doorgaan met Trulli en heeft, zo lijkt de Italiaan te melden, mogelijk al voor de race in Duitsland overeenstemming met hem bereikt. "Het is mijn zaak niet of het team mijn contractverlening al wil aankondigen of niet. De deal is in ieder geval al een tijdje beklonken."

Trulli rijdt sinds 1997 in de Formule 1. Hij kwam uit voor Minardi, Prost, Jordan, Renault en Toyota voor hij in 2010 bij Team Lotus een contract tekende. De Italiaan heeft in 2004 voor Renault één zege weten te boeken, namelijk de race in Monaco. Daarnaast heeft hij vier polepositions op zijn naam staan in de 249 raceweekends waaraan hij begon. In vier wedstrijden is hij om verschillende redenen niet van start gegaan.

Man van 70 zwemt Kanaal over

Roger Allsopp, een 70-jarige gepensioneerde Britse chirurg, mag zich vanaf woensdag de oudste man noemen die het Kanaal is overgezwommen. Hij deed er wel bijna 18 uur over.

Allsopp dook dinsdagmorgen de golven in bij Dover (Engeland) en strompelde op de vroege woensdagochtend het strand bij Cap Gris-Nez (Frankrijk) op. Hij haalde met zijn sportieve prestatie geld op voor kankeronderzoek.

De 70 jaar en 4 maanden oude specialist verdiende een plek in het Guinness Book of Records.

Man onthoofdt zichzelf met auto

Een 46-jarige man uit het Amerikaanse Yorktown heeft gisterochtend op bizarre wijze zichzelf van kant gemaakt. De man heeft zichzelf namelijk onthoofd met behulp van een auto en een stuk touw.

De politie van het plaatsje rukte gisteren uit naar aanleiding van een melding over huiselijk geweld. Vlakbij trof men de bewoner aan in zijn auto, met een brandende aanhanger op de trekhaak. Agenten probeerden de man over te halen om uit te stappen, maar deze weigerde gehoor te geven aan het verzoek.

Een brandweerman ontdekte toen dat de man een stuk touw om zijn nek had. Het andere uiteinde zat vastgebonden aan een boom. Vervolgens gaf de bestuurder een straal gas, waarna deze uit de auto werd geslingerd. Door de kracht werd zijn hoofd van zijn romp afgerukt. De beste man legde vrijwel direct het loodje.

[Upd] Fer toch naar FC Twente

FC Twente kan de komst van Leroy Fer vergeten. De middenvelder en zijn management hebben besloten dat de 21-jarige voetballer in Rotterdam blijft. "Fer maakt het seizoen af bij Feyenoord en is daarna transfervrij", zegt zijn zaakwaarnemer Rob Jansen in het AD.

De onderhandelingen tussen Feyenoord en Twente verkeren al lange tijd in een impasse. Hoewel Fer aangaf graag naar de bekerwinnaar te willen vertrekken, wil Feyenoord hem behouden. Een volgens Twente-voorzitter Joop Munsterman 'niet te weigeren bod' werd door de stadionclub van tafel geveegd. Naar verluidt ging het om een bedrag van vijf miljoen euro.

"Wij zijn er klaar mee", zegt Jansen. "De clubs hebben lang genoeg de tijd gehad om tot een akkoord te komen. Wij zetten er een punt achter. Leroy wil zich concentreren op Feyenoord en Jong Oranje. Hij zal de club pas na het seizoen verlaten."

Fer is inmiddels aan zijn vijfde seizoen voor Feyenoord bezig. Hij speelde 103 wedstrijden en scoorde daarin veertien keer.

Update 11:36 uur

Leroy Fer zal deze transferperiode toch Feyenoord gaan verruilen voor FC Twente. Lange tijd leek het er op dat beide clubs niet tot een akkoord konden komen, maar AD Sportwereld meldt dat Feyenoord akkoord is gegaan met de door Twente geboden vijf miljoen euro. Voor hoeveel seizoenen de middenvelder tekent in Enschede is nog niet bekend. Hij zal overigens nog wel medisch gekeurd moeten worden. Twente zal hiervoor waarschijnlijk een arts naar Zweden sturen, omdat Fer daar momenteel met Jong Oranje verblijft.

Maduro wil verhuurd worden aan Espanyol

Hedwiges Maduro zal waarschijnlijk door Valencia worden verhuurd aan Espanyol. De verdediger zal zijn contract bij Valencia verlengen en wordt dan voor een jaar gestald bij de tweede club van Barcelona.

"Daar sta ik voor open. Bij Espanyol heb ik de kans om wekelijks in de basis te staan. En dat is belangrijk met het oog op het EK," aldus Maduro tegenover De Telegraaf.

"Ik heb een contract tot de zomer van 2012. Valencia wil die verbintenis graag met één of meerdere seizoenen verlengen. Daar zijn we over in gesprek. Hopelijk kan ik vandaag melden dat ik heb bijgetekend en dat ik aan Espanyol word verhuurd."

Huisartsen protesteren tegen kabinet

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) houdt, samen met andere huisartsenorganisaties, donderdag 6 oktober een manifestatie tegen het plan van het kabinet om 132 miljoen te bezuinigen op de huisartsenzorg. Volgens de organisaties komt dat neer op 20.000 euro minder per praktijk.

De huisartsen waarschuwen dat de ingrepen op de langere termijn averechts zullen werken. De zorg zal er alleen maar duurder door worden, voorspellen ze.

Huisartsen protesteren tegen kabinet
Huisartsen protesteren tegen kabinet (Foto: ANP)

Amerikaanse NES-games voor 3DS Ambassadeurs bekend

Nintendo heeft de definitieve lijst met NES-games bekendgemaakt die 3DS Ambassadeurs kunnen downloaden vanaf 1 september. De 3DS Ambassadeurs zijn gamers die hun 3DS hebben gekocht vóórdat deze in prijs daalde op 12 augustus. Naast 10 NES-games krijgen ze ook 10 GBA-games.

- Super Mario Bros.
- Donkey Kong Jr.
- Balloon Fight
- Ice Climber
- The Legend of Zelda
- Metroid
- NES Open Tournament Golf
- Wrecking Crew
- Yoshi
- Zelda II: The Adventure of Link

De lijst is dus hetzelfde als die voor Japan. De kans is nu vrijwel 100% dat we in Europa ook deze games krijgen. Morgen is de grote dag!

Rainey terug op onheilsplek

Voor het eerst in 18 jaar keert motorlegende Wayne Rainey komend weekend terug op zijn plek van onheils. De drievoudig wereldkampioen in de 500cc is eregast op het circuit van Misano bij de Grote Prijs van San Marino.

Op dit circuit maakte Rainey in 1993 tijdens de WK-race een fatale crash die hem vanaf de borstkas verlamde en het einde van zijn loopbaan betekende. Op 2 september geeft het fabrieksteam van Yamaha de Amerikaan in de paddock een eerbetoon.


Het fatale ongeluk van Raney

[Upd] Matavz vertrekt naar PSV, Texeira naar Groningen

PSV en FC Groningen hebben volgens Voetbal International op de laatste dag van de transferperiode toch een akkoord weten te bereiken over de transfersom voor Tim Matavz. Mocht de Sloveen door de medische keuring komen, dan tekent de spits een contract voor vijf jaar bij de Eindhovense ploeg.

De 22-jarige Matavz ondergaat later vandaag in de Sloveense hoofdstad Ljublana, waar hij vrijdag met zijn land een interland tegen Estland speelt, een medische keuring. PSV heeft een arts naar Slovenië gestuurd. Matavz heeft in een eerder stadium al een akkoord bereikt met de Brabanders.

Update:

PSV meldt op de eigen clubsite dat Tim Matavz de ploeg zal versterken. Met de overgang zal een bedrag van ongeveer zeven miljoen euro gemoeid zijn. Na de medische keuring tekent de Sloveense spits een contract voor vijf jaar bij de Eindhovense ploeg. Met het aantrekken van Matavz zijn volgens technisch directeur Marcel Brands alle voorgenomen versterkingen afgerond. Later vandaag zal FC Groningen de Uruguyaanse spits David Texeira als opvolger van Matavz presenteren.

Bruno Mars sleept muziekuitgever voor rechter

Bruno Mars heeft de oorlog verklaard aan muziekuitgever Bug Music. De zanger is van mening dat zijn contract is beëindigd en hij aan zijn verplichtingen heeft voldaan, maar Bug beweert van niet. Mars sleept Bug Music voor de rechter.

Uit de aanklacht blijkt dat de 25-jarige Bruno in februari zijn verplichte aantal nummers had gemaakt, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Bug had daarna de mogelijkheid het contract met Mars voort te zetten. Omdat de zanger niks hoorde, ging hij ervan uit dat het contract was afgelopen.

Bug zegt van niets te weten en claimt nog steeds recht te hebben op de helft van de auteursrechten van alle muziek die Bruno maakt. Voor Mars aan zijn solocarrière begon, produceerde hij voor artiesten als Brandy en Flo Rida. Zelf scoorde hij verschillende hits, waaronder Just the Way You Are en Grenade.

Man aangehouden voor verkrachting 9-jarig meisje

Een 40-jarige man uit het Gelderse Aalst is vorige week in de gevangenis aangehouden voor de verkrachting van een 9-jarig meisje in Wanroij in 2006. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Bosch woensdag gezegd.

Het meisje werd verkracht op vakantiepark De Bergen in de Brabantse plaats nadat ze was bedwelmd. Landelijke en regionale media besteedden veel aandacht aan de zaak. Ruim tweeduizend mensen werden gehoord, maar de dader werd nooit gevonden.

De verdachte werd 23 augustus aangehouden. Hij zit een straf uit voor het plegen van ontucht met minderjarigen en het verspreiden van kinderporno.

Dead Island-comic online te lezen

Uitgever Deep Silver en Marvel Comics kwamen op Comic Con 2011 aanzetten met een Dead Island-stripboek. Het werk was maar zes pagina's lang, maar toch gaf het iets meer inzicht in de vier hoofdpersonen. Nu is deze comic te bewonderen voor iedereen die niet in San Diego aanwezig was.

Dead Island - comic

Het verhaal is geschreven door William Dailey van Marvel Custom Solutions en de tekeningen zijn afkomstig van Jorge Lucas, Juan Santacruz, Diego Olmos, Carlos Rodriguez en Sergio Arino. De kaft is getekend door Christian Nauck. Klik hier om de comic te lezen.

Dead Island verschijnt hier 9 september voor PlayStation 3, Xbox 360, Windows en OnLive.

Langeveld mist WK wielrennen

Sebastian Langeveld is afgevallen voor het WK wielrennen op de weg komende maand in Kopenhagen. Bondscoach Leo van Vliet heeft dit op Twitter gezegd.

Langeveld viel eerder deze maand bij de Dutch Food Valley Classic en liep onder meer een kwetsuur aan zijn knie op. Door de blessure kon hij zondag ook niet meedoen aan de Franse wedstrijd Grand Prix de Ouest-France Plouay.


Langeveld mist WK wielrennen  [Foto: Pro Shots)

'T. Martin en Leipheimer naar Belgische fusieploeg'

Tony Martin en Levi Leipheimer rijden volgend seizoen voor Omega Pharma-Quickstep. Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad heeft de fusieploeg de twee wielrenners binnengehengeld.

Martin, een erkend tijdritspecialist, reed de afgelopen vier seizoenen voor HTC Highroad. De 26-jarige Duitser zegevierde in juli in de afsluitende rijdrit van de Tour de France en was maandag in de Ronde van Spanje eveneens de sterkste in de strijd tegen de klok.

Leipheimer, al sinds 1997 actief in het wielerpeloton, komt over van Radioshack. De 37-jarige Amerikaan won vorige week nog de Ronde van Colorado.

[Vuelta] Nibali: "Mollema kent limieten nog niet"

Titelverdediger Vincenzo Nibali is ook nu nog in de race voor de eindzege in de Vuelta à España. De Italiaan van Liquigas staat op respectabele achterstand van leider Chris Froome en lijkt goed in vorm te zijn. Toch ziet Nibali nog gevaarlijke outsiders in het klassement staan, zoals Rabobankrener Bauke Mollema.

"Mollema is een gevaarlijke outsider," zei Nibali tegen De Telegraaf. "Hij is pas 24 jaar. Niemand kent immers zijn limieten. Hijzelf ook niet." Vandaag gaat het peloton na een rustdag weer verder in de Vuelta. Er wacht direct een aankomst bergop naar de Estación de Montaña Manzaneda, een klim van negentien kilometer.

Elitaire onrust om Wilders

Volgens Bas Kortmann heeft Nederland behoefte aan een nieuwe elite die antwoord moet geven op het populisme van Geert Wilders. De rector magnificus van de Radboud Universiteit te Nijmegen bepleitte dit in zijn openingstoespraak voor het nieuwe academische jaar. Het jaar daarvoor was de PVV-leider ook al doelwit van de rector magnificus vanwege zijn anti-islam politiek.

Bart Kortmann gebruikte een Nipo-enguête om aan te tonen dat de huidige elite geen antwoord heeft op populisme. Geert Wilders is volgens de rector magificus de oorzaak van de 'onzekerheid' waar de oude elite nu mee kampt. Verder wijt Kortmann het gebrek aan vertrouwen van de onderlagen in de elitaire bovenlaag aan de reactieve armoedigheid van de oude garde. Een nieuwe lichting elitaire studenten die goed voorbereid zijn op populisme zouden beter in staat zijn alternatieve oplossingen te bedenken, en zo het populisme te bestrijden.

Tevens roept hij academici en studenten op om vaker het maatschappelijk debat op te zoeken, en te zorgen dat zij hun meningen en kritiek kunnen onderbouwen met feiten.

Elia tekent voor vier jaar bij Juventus

De overgang van Eljero Elia van HSV naar Juventus is afgerond. De 23-jarige vleugelspits tekent een contract voor vier jaar bij de club uit Turijn. Met de transfer is een bedrag gemoeid van 11,5 miljoen euro.

Aanvankelijk had Elia gezegd dat hij een voorkeur had voor de Premier League. Er waren ook vier Engelse clubs die interesse in hem hadden. Het aanbod van Juventus was echter veruit de beste.

Agent naait vrouwtje op motorkap

Een politieagent van het korps van Santa Fe County ligt momenteel ernstig onder vuur. Hij is namelijk op heterdaad betrapt terwijl hij onder werktijd de liefde bedrijft met een vrouw op de motorkap van een auto. Een chihuahua ziet het stelletje met lede ogen aan.

De beste man is op beeld vastgelegd door een verborgen bewakingscamera. De camera was door de politie van New Mexico opgesteld om vandalisme de kop in te drukken. Of men al veel vandalen heeft gepakt is niet bekend, maar het alziend oog heeft wel iets anders vastgelegd.

Op twee vrijgegeven bewakingsbeelden is duidelijk te zien hoe een politieman in uniform een vrouw snoeihard te grazen neemt op de motorkap van een donkere auto. De vrouw heeft haar broek op de enkels en haar borsten ontbloot. De politie wil helaas niet bekendmaken of er tegen de bewuste agent stappen zullen worden ondernomen.

Benieuwd naar de beelden? Deze zijn hier te zien

Fansite Star Wars Galaxies gehackt

Star Wars Galaxies fansite SWGalaxies.net kan zich aansluiten bij onder andere BioWare, Quackcon en Codemasters, want ook deze site is gehackt. De hackers zijn er dinsdag vandoor gegaan met 21.000 emailadressen en 23.000 wachtwoorden.

SWGalaxies.net is niet zomaar een fansite. Het is onderdeel van het netwerk van UGO en daarmee een zustersite van onze collega's van de website 1UP. En dat netwerk is dit jaar opgekocht door IGN. Helaas zijn de wachtwoorden niet gedecodeerd opgeslagen. Dit kleine beveiligingslek bezorgt alle leden een gigantische nachtmerrie. Waarschijnlijk gebruiken zij, net als jij, hier en daar dezelfde wachtwoorden.

Ben je dus lid van deze website, dan raden wij je aan om je wachtwoorden elders aan te passen. Op deze manier voorkom je om verder slachtoffer te worden van deze hackers.

EA: 'Gamers zitten niet te wachten op PS4'

EA ziet op dit moment geen reden voor een nieuwe generatie hardware. Dit zegt EA-topman Frank Gibeau in een gesprek met CVG. Volgens Gibeau is het moeilijk voor te stellen wat een volgende generatie zou moeten doen. Bovendien zouden consumenten meer dan tevreden zijn met de huidige generatie.

"Ik zou me niet kunnen voorstellen wat je kunt doen op een PlayStation 4. De displays blijven 1080p, men is nu al verbonden met internet... Je zou de machine sneller kunnen maken, zorgen voor meer polygonen en mooiere graphics, maar wat moet dat kosten?"

EA is op dit moment tevreden met de huidige generatie; er is inmiddels voldoende ervaring om mooie games te maken en de installed base is lekker groot. Bovendien zijn ze nog steeds bezig met het verbeteren van de graphics van de huidige machines. Als voorbeeld noemde Gibeau de Frostbite 2-engine:

"Frostbite 2-technologie kan erg leuke en interessante dingen laten zien die anderen niet kunnen. Daarnaast heeft onze competitie ook geweldige dingen om te laten zien in de toekomst."

Naast de developers zouden ook consumenten nog geen interesse hebben in een volgende generatie. 

"Ik zou graag zien dat deze generatie wat langer doorloopt. Ik zie op dit moment geen consumenten hun haren uit hun hoofd trekken omdat ze een nieuwe generatie consoles willen. Ze lijken erg tevreden met hun PlayStation 3 en/of Xbox 360. Ze waarderen de online-features en de bijbehorende communities. Daarnaast is er keuze uit een enorme lijst met games."

Persona 4 aangekondigd voor PlayStation Vita

Atlus heeft  een remake van het vierde deel uit de Persona-serie aangekondigd. Persona 4: The Golden komt exclusief naar de PlayStation Vita van Sony. De game blijft grotendeels gelijk aan zijn PlayStation 2-voorganger, maar krijgt uiteraard meer content en anderhalf keer meer ingesproken voice-overs.

Er is ook een nieuwe personage genaamd Marie, nieuwe cutscenes en een nieuwe anime-intro met muziek van niemand minder dan Shouji Meguro. Daarnaast heeft Atlus aangegeven naar de fans te hebben geluisterd door features in het spel te stoppen waar zij om hebben gevraagd. Hulp vinden via Wi-Fi als je het zwaar hebt is daar een voorbeeld van.

In de lente van 2012 kunnen de Japanners er al mee aan de slag, dan is de Vita al uit in Japan. 'Vroeg 2012' is waar wij Europeanen het mee moeten doen.

Dark Souls-achievements bekendgemaakt

From Software heeft de achievements vrijgegeven voor Dark Souls. De game is een vervolg op de hitgame uit 2009, Demon Souls. De game stond bekend als een ontzettend moeilijke game en Dark Souls zal daarin geen uitzondering zijn. De game komt uit voor PlayStation 3  en Xbox 360 op 7 oktober.

 • The Dark Soul - All achievements completed. Congratulations! (50)
 • Knight's Honor - Acquire all rare weapons (25)
 • Wisdom of a Sage - Acquire all sorceries (25)
 • Bond of a Pyromancer - Acquire all pyromancies (25)
 • Prayer of a Maiden - Acquire all miracles (25)
 • Covenant: Way of White - Discover Way of White covenant (15)
 • Covenant: Gravelord Servant - Discover Gravelord Servant covenant (25)
 • Covenant: Chaos Servant - Discover Chaos Servant covenant (25)
 • Strongest Weapon - Acquire best weapon through standard reinforcement (15)
 • Crystal Weapon - Acquire best weapon through crystal reinforcement (15)
 • Lightning Weapon - Acquire best weapon through lightning reinforcement (15)
 • Raw Weapon - Acquire best weapon through raw reinforcement (15)
 • Magic Weapon - Acquire best weapon through magic reinforcement (15)
 • Enchanted Weapon - Acquire best weapon through enchanted reinforcement (15)
 • Divine Weapon - Acquire best weapon through divine reinforcement (15)
 • Fire Weapon - Acquire best weapon through fire reinforcement (15)
 • Chaos Weapon - Acquire best weapon through chaos reinforcement (15)
 • Enkindle - Light bonfire flame (15)
 • Estus Flask - Acquire Estus Flask (15)
 • Reach Lordran - Arrive in Lordran (15)
 • Ring the Bell (Undead Church) - Ring Bell of Awakening at Undead Church (15)
 • Ring the Bell (Quelaag's Domain) - Ring Bell of Awakening in Quelaag's domain (15)
 • Rite of Kindling - Acquire the Rite of Kindling (15)
 • Art of Abysswalking - Acquire the Art of Abysswalking (15)
 • Reach Anor Londo - Arrive in Anor Londo (25)
 • Lordvessel - Acquire the Lordvessel (25)

Sony 3D-headset komt 11 november in Japan

Afgelopen CES heeft Sony een headset onthuld waarin zowel 3D-beelden getoond kunnen worden alsmede virtueel 5.1 surround sound te horen is. De bril heeft een futuristisch uiterlijk en was tot voor kort enkel nog maar een prototype. Vandaag heeft Sony bekendgemaakt dat de headset ook daadwerkelijk in de winkels komt te liggen.

Japan is, uiteraard, het eerste land waar deze headsets beschikbaar komen. Vanaf 11 november kun je in Japan voor het bedrag van 60.000 Yen (ongeveer 540 euro) een headset kopen.

De HMZ-T1, zoals de officiële naam luidt, krijgt twee OLED-schermen met elk een 1280x720 resolutie. De headset geeft je het gevoel alsof je naar een 750" beeld kijkt op 20 meter afstand.

In het onderstaande filmpje zie je IGN die met het prototype aan de slag gaat:

Yakuza 5 en PSP-game aangekondigd

Op dit moment werkt de onlangs opgezette Yakuza Studio aan twee games binnen de serie. Dat heeft de bedenker van de serie, Toshihiro Nagoshi, bekendgemaakt. De handheld-game wordt er wederom één voor de PlayStation Portable.

De nieuwe PSP-game is een directe opvolger van Black Panther: Yakuza Chapter. Dit spel is echter nooit buiten Japan uitgebracht. Het verhaal en de gameplay zullen wel op deze versie lijken. Onduidelijk is nog of deze titel ditmaal wel naar het westen komt.

De andere game is Yakuza 5. Van beide titels is er niet meer informatie gegeven dan de aankondigingen. Het moge in elk geval duidelijk zijn dat het goed gaat met de game-serie. Sega heeft namelijk de officiële Yakuza Studio geopend (Ryu ga Gotoku Studio in Japan), die zich volledig richt op, jawel, Yakuza-spellen.

Geen burgers doden in Battlefield 3

Battlefield 3 executive producer Patrick Bach heeft gezegd dat heel DICE het geen goede keuze vindt om spelers te optie te geven tussen een goede en een slechte daad, zoals burgers neerknallen. Want dan gaat de burger er sowieso aan.

De theorie waarop Bach dit baseert is de volgende: “If you put the player in front of a choice where they can do good things or bad things, they will do bad things, go dark side – because people think it’s cool to be naughty, they won’t be caught.” Want: "In a game where it’s more authentic, when you have a gun in your hand and a child in front of you what would happen? Well the player would probably shoot that child."

Bach wil voorkomen dat mensen Battlefield 3 linken aan de vliegveldscene uit Modern Warfare 2. Heel de pers, ook in Nederland, stond ervan op z'n kop. “Me personally, I’m trying to stay away from civilians in games like Battlefield because I think people will do bad. I don’t want to see videos on the internet where people shoot civilians. That’s something I will sanitise by removing that feature from the game.

In oktober komt Battlefield 3 uit op de Xbox 360, PlayStation 3 en Windows.

[WK] Hattrick voor atlete Kaniskina bij snelwandelen

Olga Kaniskina heeft op het WK atletiek in Daegu voor de derde keer op rij het goud op de 20 kilometer snelwandelen veroverd. De 26-jarige Russin klokte in Zuid-Korea een winnende tijd van 1:29.42 uur en bleef daarmee de Chinese Liu Hong achttien seconden voor. Anisya Kirdyapkina maakte het Russische feestje compleet door het brons op te eisen.

Kaniskina pakte eerder de wereldtitel in 2007 en 2009. Ze is bovendien regerend olympisch en Europees kampioen.

Wethouders Schiedam nemen ontslag

De Schiedamse wethouders Menno Siljee (PvdA), Ad Hekman (CDA) en Maarten Groene (PvdA) dienen alsnog hun ontslag in. Dat kondigden zij dinsdagavond aan tijdens de raadsvergadering over het vernietigend rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) over de bestuurscultuur in Schiedam (ruim 75.000 inwoners).

De drie wethouders hadden al eerder laten weten hun portefeuille ter beschikking te stellen. De vierde wethouder Ad Mostert (VVD) wachtte het raadsdebat niet af en diende maandag al zijn ontslag in.

BING onderzocht in opdracht van de raad het functioneren van de in 2006 aangetreden burgemeester Wilma Verver (VVD). Aanleiding waren berichten in het AD over misdragingen van Verver.

BING bracht vorige week vrijdag rapport uit en de conclusies waren schokkend. Verver maakte zich volgens de onderzoekers schuldig aan belangenverstrengeling en machtsmisbruik. Dat laatste onder meer door er voor te zorgen dat een Schiedamse aannemer, met wie zij een privéconflict had over de verbouwing van haar woning, minder opdrachten kreeg van de gemeente.

Verver creëerde ook een ,,angstcultuur", staat in het rapport. De wethouders kregen het verwijt dat zij te weinig hadden gedaan om Verver te corrigeren.

De raad onderschreef de conclusies van BING, zo bleek dinsdagavond. Daardoor konden drie wethouders niet veel anders dan net als hun collega Mostert maandag al deed hun ontslag in te dienen.

De raad (35 zetels) riep waarnemend burgemeester Joan Leemhuis-Stout (VVD) op het voortouw te nemen bij het doorbreken van de angstcultuur op het stadhuis.

Wethouders Schiedam nemen ontslag
Wethouders Schiedam nemen ontslag (Foto: ANP)

Automobilisten leveren bankbiljetten A2 weer in

Tientallen automobilisten die maandagochtend bankbiljetten opraapten toen een geldtransport op de A2 een deel van zijn lading verloor, hebben het geld teruggebracht bij de politie. Hoeveel er precies terug is en welk bedrag nog zoek is, is niet duidelijk, schrijft het AD woensdag.

Door nog onbekende oorzaak ging de deur van de geldwagen open, waarna een koffer met geld op de weg viel. Die sprong open, waarna duizenden briefjes op het wegdek dwarrelden. Automobilisten parkeerden massaal hun auto in de berm en 'hielpen' mee de biljetten op te rapen.

Een woordvoerder van de politie zegt in de krant dat het niet duidelijk is of de mensen die geld hebben ingeleverd spijtoptanten zijn, of dat ze het geld op hebben geraapt met de bedoeling het terug te brengen.

Kritiek op botonderzoek asielkind

Het Nederlandse leeftijdsonderzoek aan de hand van röntgenfoto's bij jonge asielzoekers is niet precies genoeg. Dat stelt mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa Thomas Hammarberg op de website van de raad.

Minderjarigen hebben eerder recht op opvang als zij om asiel vragen dan meerderjarigen. Jonge asielzoekers beweren daarom vaak dat ze minderjarig zijn. Als ze geen betrouwbare identiteitspapieren kunnen overleggen, worden in Zweden, Duitsland en Nederland daarom röntgenfoto's gemaakt van de hand, de pols en de sleutelbeenderen.

Als de groeischijven gesloten zijn, wordt aangenomen dat het gaat om meerderjarige asielzoekers. De methode werd in 1999 ingevoerd omdat toen grote groepen alleenstaande jongeren om asiel vroegen.

Hammarberg wijst erop dat steeds meer medisch specialisten kritiek hebben op de leeftijdsbepaling aan de hand van röntgenfoto's. De methode zou niet nauwkeurig zijn en personen onnodig aan straling blootstellen. Ook verschilt het per persoon hoe snel de groeischijven sluiten. Zo hangt het onder meer af van de afkomst, de voeding en de ziektes die iemand gehad heeft.

Ook haalt hij het Koninklijke College van Radiologen in Londen aan. Die noemde het in 1996 al onrechtmatig om kinderen aan straling bloot te stellen als dat voor hun gezondheid niet noodzakelijk is. Ook zouden sommige onderzoeken gevoelig kunnen liggen bij kinderen die misbruikt zijn. Daarom zou het mogelijk moeten worden bezwaar tegen het onderzoek aan te tekenen.

"Kinderen die om asiel vragen zouden met respect en empathie moeten worden ontvangen, in plaats van met wantrouwen en onnodige onderzoeken."

In Trouw zegt de Stichting Medisch Advies Kollektief al twaalf jaar te proberen een discussie te voeren met de Immigratie- en Naturalisatiedienst. "Het is helaas ontaard in een soort loopgravenoorlog", zegt Annemieke Keunen van de stichting. Volgens haar wordt het voor de IND lastig te erkennen dat de methode onbetrouwbaar is, want er zijn al twaalfduizend jongeren op deze manier beoordeeld.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) is het niet eens met de kritiek van Hammarberg. Zijn woordvoerder zegt in de krant dat de procedure steeds is aangepast aan de laatste wetenschappelijke inzichten.

[TGS] Square-Enix maakt line-up bekend

Square-Enix, bekend van Final Fantasy, heeft haar line-up voor de Tokyo Game Show 2011 bekendgemaakt. De TGS duurt van 15 t/m 18 september en wordt gehouden in... Tokyo! In de lijst zien we vooral de Japanse games van Square-Enix, maar ook de wat grotere titels die ze uitgeven komen langs.

Trailer & Speelbaar:
- Final Fantasy XIII-2 (PS3/X360)
- Final Fantasy Type-0 (PSP)
- Slime MoriMori Dragon Quest 3 (3DS)
- Itadaki Street Wii (Wii)
- Theatrhythm Final Fantasy (3DS)
- Kingdom Hearts 3D (3DS)

Trailer
- Dragon Quest 25th Anniversary (Wii)
- Deus Ex: Human Revolution (PS3/X360)
- Call of Duty: Modern Warfare 3 (PS3/X360)

Speelbaar
- Assassin's Creed Revelations (PS3/X360)
- Child of Eden (PS3/X360)
- Driver San Francisco (PS3/X360)
- Cooking Mama 4: Kitchen Magic (3DS)
- Camping Mama + Papa (NDS)
- Craft Mama (NDS)
- Baby Sitter Mama (Wii)
- Rage (PS3/X360)

De grote afwezige is uiteraard Final Fantasy Versus XIII welke inmiddels een gevalletje Duke Nukem Forever lijkt te gaan worden...

Film: The Future

De wat eigenaardige middendertigers Sophie (Miranda July) en Jason (Hamish Linklater) hebben besloten een zwerfkat die nog ongeveer een half jaar te leven heeft te adopteren. Op de dag dat ze het beestje - dat ze Paw-Paw noemen en dat middels de stem van July haar gedachten uit - willen ophalen, krijgen ze te horen dat ze de kat over een maand pas mee kunnen nemen vanwege het gips om het linkerpootje. Ook wordt hen verteld dat Paw-Paw in plaats van zes maanden nog makkelijk vijf jaar kan blijven leven. Dit jaagt Sophie en Jason de stuipen op het lijf. In hun eigen woorden: “We'll be forty in five years. Forty is basically fifty and then... that's it for us”. Ze besluiten dat de maand die hen nog rest hun laatste kans is om te doen wat ze altijd al wilden doen met hun leven. Maar wat is dat eigenlijk? En gaat dat wel goed? Zeker als Sophie vijftiger Marshall (David Warshofsky) ontmoet, komt hun relatie onder druk te staan.

[US Open] Rus: "Altijd mooi in een groot stadion"

Arantxa Rus bereikte bij de US Open de tweede ronde. De Nederlandse versloeg de Russin Elena Vesnina met 6-2 en 6-4.

"De eerste set zat ik niet lekker in de wedstrijd, maar zij ook niet. De tweede set begon ik wat nerveus en werd ik gebroken. Na die break ging ik veel agressiever en beter spelen,” aldus Rus tegen KNLTB.tv.

Rus moet het in de tweede ronde opnemen tegen de nummer één van de wereld Caroline Wozniacki. "Het is altijd mooi om in een groot stadion tegen de nummer 1 te spelen."

'Marteling en sterfgevallen in gevangenis Syrie'

Zeker 88 mensen, onder wie tien kinderen, zijn de afgelopen vijf maanden in Syrië in detentie om het leven gekomen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag in een rapport bekendgemaakt.

In Syrië wordt sinds maart tegen president Bashar Assad en zijn regime gedemonstreerd. De veiligheidsdiensten van Assad slaan de protesten hardhandig neer.

In ten minste 52 van de gevallen is er volgens Amnesty bewijs dat marteling of mishandeling de dood heeft veroorzaakt of eraan heeft bijgedragen. De organisatie heeft videobeelden van 45 gevallen gezien en heeft onafhankelijke deskundigen gevraagd naar een aantal te kijken. De verwondingen op veel van de lichamen wijzen op zweep- en stokslagen, messteken en verbrandingen.

Volgens Amnesty was het aantal mensen dat de afgelopen jaren in gevangenschap stierf jaarlijks ongeveer vijf. "Het aantal sterfgevallen in gevangenschap neemt enorme proporties aan en het lijkt een voortzetting van dezelfde minachting voor het leven die we ook dagelijks in de straten van Syrië zien", zegt Neil Sammonds, onderzoeker bij Amnesty voor Syrië. De organisatie zegt dat er ook berichten van marteling zijn. "We zijn van mening dat de Syrische regering haar eigen volk systematisch op grote schaal mishandelt", aldus Sammonds.

De slachtoffers, allemaal mannen of jongens en de jongste niet ouder dan 13, werden gearresteerd na massademonstraties. Ze zouden allemaal betrokken zijn geweest bij de protesten, meldt Amnesty.

Het rapport haalt Hamza Ali al-Khateeb aan, een 13-jarige jongen die op 29 april tijdens protesten verdween en later dood werd teruggevonden met zware verwondingen en een verminkte penis. Amnesty gaat ook in op een dokter uit Aleppo, wiens lichaam een paar dagen na zijn arrestatie langs de kant van de weg werd gevonden met gebroken ribben, armen en vingers en met uitgestoken ogen en verminkte genitaliën.

De meeste incidenten vonden plaats in Homs en Dera'a, waar de grootste demonstraties zijn gehouden.

Amnesty heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen de situatie in Syrië aanhangig te maken bij het Internationaal Strafhof, een wapenverbod voor Syrië op te leggen en om de tegoeden van Assad en andere hooggeplaatste figuren binnen het regime te bevriezen.

"Gezien de context van de wijdverspreide en systematische overtredingen die in Syrië plaatsvinden, denken we dat deze sterfgevallen in gevangenschap een misdaad tegen de menselijkheid zouden kunnen zijn", aldus Sammonds.

Amnesty heeft de namen van meer dan 1800 mensen verzameld die sinds het begin van de protesten zijn overleden. Duizenden anderen zijn gearresteerd, van velen van hen is het onbekend waar ze worden vastgehouden, zegt Amnesty.

Vijf Filmtips voor de maand September

De vakantie is voorbij, dus iedereen kan weer massaal naar de bioscoop. Hoewel het recente zomerweer geen belemmering vormde om niet naar de bioscoop te gaan. De filmmaand september is doorgaans een vreemde bioscoopmaand. Het zijn net geen grote blockbusters die deze maand uitkomen en ook wordt niet direct verwacht dat deze films hoge ogen gaan gooien tijdens de aankomende filmprijzenperiode.

Wat overblijft is een vreemde mix van films die al een tijd op de plank liggt en films die al een tijd uit zijn gebracht in de Verenigde Staten. Voorbeelden hiervan zijn Glee: The 3D Concert Movie, Conan the Barbarian, Your Highness en Friends with Benefits. Niettemin zijn tussen alle films die uitkomen in september een paar parels te selecteren. Zo is er de verfilming van een zeer controversieel boek, een sciencefictionfilm over een geheimgehouden Apollo-vlucht, een nieuwe film van de meest legendarische regisseur uit New York, een keiharde Braziliaanse film over corruptie en rebellen, en tenslotte een komische en herkenbare Britse coming of age-film.

Belgisch idee: auto's met lijken wegtakelen

Wrakken van auto's die bij een verkeersongeval betrokken waren, moeten worden weggetakeld terwijl de slachtoffers er nog in zitten. Dat beperkt de files na een ongeluk, aldus de Belgische verkeersorganisatie Touring in een voorstel dat woensdag in Vlaamse kranten staat.

Volgens Touring kunnen voertuigen worden weggetakeld inclusief de lijken of beknelde lichtgewonden. ,,Anders verliezen we telkens heel veel tijd. In sommige gevallen blijft een snelweg urenlang afgesloten", aldus een woordvoerder.

Lage bijtelling zuinige auto verlengd

De lage bijtelling voor zuinige auto's van de zaak wordt verlengd. Pas als ze worden verkocht, moet de nieuwe eigenaar een hoger belastingtarief betalen. Dat schrijft het AD woensdag op basis van een interview met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) in het tijdschrift Autoweek dat woensdag verschijnt.

Door de bijtelling van veertien of twintig procent hebben bestuurders van zakelijke rijders met bijvoorbeeld een Toyota Prius of Volkswagen Polo Bluemotion een voordeel van ongeveer duizend euro per jaar. Het kabinet wilde dit voordeel aanvankelijk schrappen.

Nu is het voornemen dat automobilisten die na 1 juli volgend jaar een nieuwe milieuvriendelijke lease-auto gaan rijden, nog vijf jaar kunnen profiteren van de lage bijtelling. Zodra ze hun auto verkopen, vervalt de lagere bijtelling voor deze auto. In de toekomst kunnen alleen nog zeer zuinige en schone modellen op fiscaal voordeel rekenen.

Door de verlenging van de lagere bijtelling moet de klap voor leasemaatschappijen minder hard aankomen. Anders zou hun wagenpark in een keer veel minder waard zijn. Weekers wil de aanschafbelasting op auto's helemaal afhankelijk maken van hun CO2-uitstoot. Dure auto's die zuinig zijn kunnen daardoor enkele duizenden euro's goedkoper worden.

Elia: "Ik word hier doodgeknuffeld"

Eljero Elia kende gisteren een hectische dag. Hij vloog naar Turijn en kwam terug met een contract bij Juventus. "Ongelooflijk veel zin om hier aan de slag te gaan."

Uit eerdere berichtgeving viel op te maken dat Elia liever naar de Premier League wilde dan naar de Italiaanse competitie. "Het verhaal dat ik het liefst in Engeland wilde spelen, is volledig uit zijn verband gerukt", zegt hij tegen De Telegraaf. "Ik heb met Maarten Stekelenburg, Wesley Sneijder en Mark van Bommel uitvoerig over de Serie A gesproken en werd steeds enthousiaster."

De international trainde gisterochtend nog mee met het Nederlands elftal, werd vervolgens met een privéjet van Juventus-voorzitter Andrea Agnelli naar Turijn gevlogen, en vertrok na de onderhandelingen, een principeakkoord en de medische keuring weer terug naar Huis ter Duin, waar Oranje verblijft.

"Ik word hier doodgeknuffeld", lacht hij over zijn aankomst in Italië. Elia is onder de indruk van zijn nieuwe club. "De prijzenkast vertelt alles: 29 landstitels, negen keer de Coppa Italia, twee Champions Leagues, een Europa Cup II, drie UEFA Cups en twee wereldbekers. Moet ik nog meer zeggen?"

"Sinds de komst van mijnheer Agnelli waait er een frisse wind", vertelt hij. "Juve heeft voor een vermogen aan nieuwe spelers aangetrokken, heeft de grootste fanbase van Europa en heeft een nieuw stadion. De voorzitter en de trainer maakten duidelijk me heel graag te willen hebben. Ik heb ongelooflijk veel zin om hier aan de slag te gaan."

Voor hij in Italië aan de slag gaat, richt hij zich nu echter weer even op het Nederlands elftal. "Ik ben de bondscoach dankbaar dat ik er even tussenuit mocht naar Italië", zegt hij. "Dit was voor mijn carrière heel belangrijk en ook met het oog op het EK een belangrijke stap. Dit zorgt voor rust. Ik hoop dat ik mijnheer Van Marwijk vrijdag tegen San Marino al kan terugbetalen."

Heli's brengen voedsel naar plaatsen Vermont

Zeker 13 geïsoleerde plaatsen in de door de orkaan Irene getroffen staat Vermont worden van voedsel en water voorzien door helikopters. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.

Veel wegen en bruggen zijn geblokkeerd of weggespoeld na zware regenval, waardoor noodhulp de steden maar moeizaam bereikt. Met helikopters en zware vrachtwagens wordt geprobeerd de getroffen plaatsen toch van levensmiddelen en andere hulpgoederen te voorzien. Overheidsfunctionarissen hebben gewaarschuwd dat in sommige rivieren en kreken de hoogste waterstand nog niet is bereikt.

Heli's brengen voedsel naar plaatsen Vermont
Heli's brengen voedsel naar plaatsen Vermont (Foto: ANP)

'Samenvoeging Randstadprovincies van de baan'

Het idee van één Randstadprovincie, een plan van het kabinet, is losgelaten. Er wordt alleen nog gesproken over vergaande samenwerking tussen Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Zuid-Holland zou zelfstandig blijven. Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van ingewijden.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA), die hierover gaat, stuurde in juni een 'grove schets'over de bestuurlijke hervorming van de Randstad. In het stuk, dat in handen van de krant is, schrijft Donner dat 'verregaande samenwerking' wenselijk is. "Ik wacht uw stappen in deze af."

D66-Kamerlid Gerard Schouw herinnert premier Mark Rutte (VVD) er in de krant aan dat in het regeerakkoord 'met veel aplomb' een 'krachtig bestuur' voor de Randstad wordt aangekondigd. "Na vijftien jaar van rapporten wordt het tijd dat Rutte knopen doorhakt."

[US Open] Krajicek ronde verder

Michaëlla Krajicek heeft dinsdag de tweede ronde bereikt van de US Open. De 22-jarige Nederlandse versloeg de Griekse Eleni Daniilidou in drie sets. Het werd 3-6, 7-6 en 6-1.

In de tweede ronde stuit Krajicek op drievoudig US Open-winnares Serena Williams. De Amerikaanse won dinsdag met 6-1 en 6-1 eenvoudig van de Servische speelster Bojana Jovanovski.

Krajicek ronde verder op US Open
Krajicek ronde verder op US Open (Foto: ANP)

Actrice Patricia Hardy overleden

Patricia Hardy, een film en televisie actrice uit de vijftiger jaren is afgelopen 20 augustus in haar huis in Brentwood, Los Angeles, overleden aan de gevolgen van kanker aan de dikke darm. Hardy was bijna dertig jaar getrouwd met acteur Richard Egan. De actrice is 80 jaar geworden.

Hardy, een Iers-Amerikaanse schoonheid, werd ooit gekroond tot Miss Brooklyn, Miss Coney Island en Miss New York. Ze trad op met komedianten zoals Jimmy Durante en Danny Thomas in de beroemde nachtclub Copacabana in de stad New York. Ook was ze te bewonderen op de cover van het Look magazine.

Nadat de actrice was verhuist naar Los Angeles, was ze zien in films zoals Girls in the Night (1953) en Don’t Knock the Rock (1956). Ook speelt ze in tv-series zoals Schlitz Playhouse (met als tegenspeler James Dean), The Loretta Young Show, Lassie, Mike Hammer, State Trooper en Perry Mason. In 1956 ontmoet Hardy Egan bij de opnames van the 300 Spartans. Ze trouwen in juni 1958. Egan overleed in 1987.

Hardy wordt overleefd door haar kinderen Patricia, Kathleen, Colleen, Richard Jr. (oprichter van het onafhankelijke platenlabel Vagrant Records) en Maureen, een schrijver en eveneens regisseur.

Patricia_Hardy
Actrice Patricia Hardy overleden.

Justin Bieber betrokken bij auto-ongeluk

Tienerpopsensatie Justin Bieber was gisteren betrokken bij een ongeluk met zijn Ferrari in Los Angeles. Bij het ongeval vielen geen gewonden, aldus de politie.

"De Canadese ster zat achter het stuur van zijn zwarte vehikel toen er een botsing plaatsvond met een Honda in een ondergrondse parkeergarage," zegt Rosario Herrera, woordvoerster van de LAPD.

"Justin Bieber reed in een Ferrari en die andere auto was een Honda. We hebben geen gewonden. Zelfs de auto's zijn niet beschadigd" aldus Herrera tegen AFP. De botsing vond plaats in San Fernando Valley, ten noorden van LA. Verdere details werden er niet gegeven door Herrera, maar een andere woordvoerder van de LAPD wist te melden dat Bieber's Ferrari van achter was aangetikt door de Honda Civic.

Bieber, die woonachtig is in het nabijgelegen Studio City, werd niet verhoord door de sterke arm der wet. De uitgeverij van de 17-jarige zanger voelde zich eveneens niet geroepen om op het incident te reageren. De populariteit van Justin Bieber is tot ongelofelijke hoogte gestegen nadat videoclips van zijn concerten op YouTube waren geplaatst. Ook staat zijn album My World 2.0 op eenzame hoogte in de Amerikaanse hitlijsten.

Kamer verdeeld over opstelling Shell in Syrië

Shell stopt pas met zijn activiteiten in Syrië als de Europese Unie sancties tegen het land afkondigt. Dat zei baas van Shell Nederland Dick Benschop dinsdag in een gesprek met de Tweede Kamer. Begrijpelijk, zegt CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel. Joël Voordwind (ChristenUnie) vindt het teleurstellend dat het bedrijf geen eigen morele afweging maakt.

In Syrië worden protesten tegen het regime van president Bashir Assad al maanden op bloederige wijze neergeslagen. Daarbij zijn duizenden mensen omgekomen.

Op ambtelijk niveau wordt momenteel overleg gevoerd over een EU-boycot. Ormel hoopt dat een politiek besluit hierover snel valt. Tot dat moment begrijpt hij goed dat Shell zich niet terugtrekt.

"Benschop heeft uitgelegd dat de drieduizend medewerkers van Shell gevaar lopen als het bedrijf zich plotseling terugtrekt", zei Ormel na het besloten gesprek. "We moeten niet de bedrijven sanctioneren, maar het regime van Assad. Het primaat hoort bij de politiek te liggen, niet bij het bedrijfsleven."

Voordewind is teleurgesteld over de opstelling van Shell. Hij begrijpt niet dat het bedrijf niet zelf besluit om weg te gaan uit het land. "Shell zou alleen Syrië verlaten als eigen mensen in gevaar komen. Niet nu er massaal mensen worden vermoord", twittert hij na afloop van het gesprek.

Politie slaags met ANC-jongeren

De politie in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg heeft dinsdag schrikgranaten en een waterkanon ingezet tegen honderden demonstrerende leden van de jongerenorganisatie van het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC), die om het aftreden van president Jacob Zuma riepen. De demonstranten gooiden met stenen.

Aanleiding tot het protest vormden strafmaatregelen die het ANC mogelijk zal nemen tegen de leider van de ANC-Jeugdliga, Julius Malema, en vijf andere topfiguren uit de jeugdorganisatie. Zij kunnen uit de partij worden gezet of worden geschorst, omdat ze hebben opgeroepen tot het omverwerpen van de regering van het buurland Botswana.

Malema speelde vier jaar geleden een belangrijke rol bij de verkiezing van Zuma tot ANC-voorzitter, ten koste van toenmalig president Thabo Mbeki. Hij is wel vaker in opspraak gekomen, bijvoorbeeld wegens het zingen van een racistisch lied waarin wordt opgeroepen tot het doden van blanke boeren.

De demonstranten dreigden dat ze Zuma hetzelfde lot zullen laten ondergaan als Mbeki. "In 2012 kiezen we Mbalula", riepen ze in koor, doelend op de voormalige voorzitter van de Jeugdliga en huidig minister van sport Fikile Mbalula. De voorzitter van het ANC is verzekerd van de kandidatuur voor het Zuid-Afrikaanse presidentschap van de partij. Het ANC is onbetwist de grootste partij van het land.

Zeker twee journalisten werden dinsdag geraakt door rondvliegende stenen.


Politie slaags met ANC-jongeren (Foto: Novum)

Zeeuw langer vast voor doden vriendin

De 47-jarige man die wordt verdacht van het ombrengen van zijn vriendin in Breskens blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Middelburg heeft zijn hechtenis dinsdag verlengd.

Het 35-jarige slachtoffer werd zaterdagochtend dood gevonden in een woning aan de Banckertlaan nadat familie de politie had gewaarschuwd. De 47-jarige verdachte had zijn twee kinderen van 3 en 6 jaar die in de woning aanwezig waren naar een familielid gebracht.

De man meldde zich zaterdag zelf bij de politie, die in mei al een keer eerder moest optreden nadat de man het slachtoffer had mishandeld en bedreigd. Hij werd destijds aangehouden en kreeg een huisverbod opgelegd.

Kim Kardashian wil kinderen

Kim Kardashian is helemaal klaar voor kinderen. Dat vertelt goede vriendin Lisa Gastineau aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. De realityster trouwde vorige week zaterdag met basketballer Kris Humphries.

"Ze wil graag kinderen. Ze wordt een geweldige moeder want ze is een zorgzaam type", vertelt de moeder van socialite Brittny Gastineau. "Laten we hopen dat het lukt. Haar moeder wil graag zo snel mogelijk meer kleinkinderen."

Gastineau denkt dat Kim in Kris een perfecte partner heeft gevonden. "Hij adoreert Kim. De manier waarop hij naar haar kijkt. Hij is heel erg cool, hij gaat tegen haar in. Ze hebben een geweldige en leuke relatie."

Toen zondagavond Beyoncé bekendmaakte dat zij in verwachting is van haar eerste kind, liet Kim via Twitter onmiddellijk weten dolblij te zijn voor de zangeres. "Ik ben zo blij voor Beyoncé en Jay-Z! Ze is zwanger! Gefeliciteerd."

IKEA doneert 42,8 miljoen voor vluchtelingen Kenia

 De IKEA Foundation doneert verspreid over drie jaar 42,8 miljoen euro voor de uitbreiding van het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, Dadaab in Kenia. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) dinsdag bekendgemaakt.

Het is de hoogste donatie van een particulier in de zestigjarige geschiedenis van de organisatie, zei de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Antonio Guterres. Het is genoeg om tot 120 duizend mensen te helpen die de ramp ontvluchten, die met de duizenden Somaliërs die vluchten, elke week groter wordt, aldus Guterres.

Het complex dat met het geld van de stichting die gelieerd is aan de Zweedse meubelgigant zal worden uitgebreid werd begin jaren negentig gebouwd voor de opvang van zo'n negentigduizend mensen. Op dit moment wordt aan 440 duizend mensen onderdak verleend, onder wie de honderdvijftigduizend die de afgelopen maanden aankwamen. De donatie zal direct voor verandering in het leven van duizenden vluchtelingen zorgen, zei Per Heggenes, directeur van de IKEA Foundation, in een verklaring.

In Somalië, Kenia, Ethiopië en Djibouti zijn al tienduizenden mensen overleden door geweld, droogte en gebrek aan voedsel. Meer dan twaalf miljoen mensen in de regio hebben voedselhulp nodig, aldus de VN.

Troepenvermindering Kosovo in de koelkast

De NAVO heeft plannen voor troepenvermindering in Kosovo in de koelkast gezet vanwege een toename van het geweld en de verslechterde veiligheidssituatie in het noorden van het land. Dat heeft de NAVO-commandant voor Kosovo, generaal-majoor Erhard Bühler, gezegd.

De vredesmissie van de NAVO werd ingesteld om een einde te maken aan de oorlog in Kosovo (1998-1999). Tegen het einde van dit jaar had het aantal militairen, in totaal vijfduizend, tot ongeveer de helft moeten worden teruggebracht. Het geweld van vorige maand langs de grens met Servië dwong de NAVO echter versterking uit Duitsland en Oostenrijk in te zetten.

Mertesacker maakt overstap naar Arsenal

Per Mertesacker verruilt Werder Bremen voor Arsenal. De Duitse verdediger tekende vanavond laat een contract dat hem drie jaar aan de Londense ploeg verbindt. Het is de tweede aankoop van Arsenal in zeer korte tijd. Gisteren verwelkomde Arsenal de Zuid-Koreaanse aanvaller Park Chu Young.

Na de 8-2 afstraffing tegen Manchester United was Arsenal op zoek naar defensieve versterkingen. Volgens trainer Arsène Wenger is Mertesacker de ideale man om de juiste structuur terug te brengen in de defensie van The Gunners. Ook zou hij met zijn nodige ervaring de jonge spelers van Arsenal op sleeptouw kunnen nemen.

Game of the Decade-toernooi - tweede ronde - dag 4

Vandaag is vierde dag van de tweede ronde van de Game of the Decade-toernooi. Vandaag staan er weer vier games klaar. Welke verdient het om naar de derde ronde te gaan?

Heavy Rain
Heavy Rain wist de harten van spelers te veroveren door de onorthodoxe manier van spelen, de prachtige graphics waarbij de personages niet van echte acteurs zijn te onderscheiden en het diepgaande en serieuze verhaal.

Battlefield 1942
First Person Shooter gezet in Tweede Wereldoorlog. In de game kan je voertuigen besturen zoals helikopters, jeeps en zelfs tanks. BF42 was de grote concurrent van Call of Duty in de tijd en overtrof zijn collega op meerdere fronten.

Uncharted: Drake's Fortune
Actie-adventure game voor de PlayStation 3 waarbij je met Nathan Drake op zoek gaat naar goud en geluk. Samen met je partner Sully verken je interessante gebieden en puzzel je je een weg naar rijkdom. Ondertussen kom je veel vijanden, puzzels en nieuwe gebieden tegen.

Wolfenstein: Enemy Territory
Deze game was volledig gratis te downloaden en dat zorgte voor nogal een grote groep spelers. Het was een vervolg op Return to Castle Wolfenstein in multiplayervorm, en het werkte perfect. Veel gratis updates bleven uitkomen en het spel werd met de maand beter.