Ziekenhuis mag pretecho aanbieden

Het staat ziekenhuizen vrij zwangere vrouwen zogeheten pretecho's aan te bieden, mits daar geen publiek geld aan wordt besteed. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdag laten weten in antwoord op Kamervragen van de SP.

De SP vroeg Schippers vorige maand om opheldering, nadat in het nieuws was geweest dat het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen tegen commercieel tarief pretecho's aanbood. De SP is daar tegen. De partij vindt dat ziekenhuizen alleen medisch noodzakelijke echo's mogen uitvoeren. Pretecho's zouden alleen door particuliere klinieken mogen worden gemaakt.

Schippers meldt dat er in Nederland tientallen ziekenhuizen zijn die pretecho's aanbieden aan vrouwen die hun ongeboren kind vaker willen zien dan alleen bij de twintigwekenecho, die aan alle zwangere vrouwen wordt aangeboden. "Het verschaffen van niet medisch noodzakelijke echo's voorziet duidelijk in een behoefte van sommige zwangere vrouwen", constateert Schippers.

De minister is niet van plan de praktijk te verbieden, zolang ziekenhuizen er geen collectief geld in steken en de pretecho's geen voorrang geven op medisch noodzakelijke echo's. Ook moeten artsen en verloskundigen altijd duidelijk onderscheid maken tussen medisch noodzakelijke echo's en pretecho's.

Pretecho's worden behalve door ziekenhuizen aangeboden door commerciële bureaus. De kosten variëren van enkele tientjes voor een afdruk in zwart-wit tot meer dan honderd euro voor een dvd met driedimensionale beelden. Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekering.


Ziekenhuis mag pretecho aanbieden (Foto: Novum)