VVD en SP eisen opheldering over wapenvergunningen

De VVD en de SP eisen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) opheldering over de afgifte van wapenvergunningen. Uit onderzoek van de NOS bleek dinsdag dat de meeste politiekorpsen geen zicht hebben op hoeveel wapens er in omloop zijn en op de controles van de vergunningen. Het computersysteem kan niet alle informatie leveren.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert noemt dit gebrek aan overzicht onacceptabel en wil dat Opstelten zo snel mogelijk met de korpschefs gaat praten. Ze vindt het onbegrijpelijk dat na het schietdrama in Alphen aan den Rijn het gevoel van urgentie niet omhoog is gegaan. "Maar eigenlijk was al vanaf 2009 al bekend dat dit systeem niet werkte. We moeten nu constateren dat er nog steeds geen verbeteringen zijn."

Ook SP-Kamerlid Ronald van Raak wil actie van de minister. "We hebben na Alphen aan den Rijn afgesproken dat alle vergunningen opnieuw worden bekeken, maar de leiding van de politie heeft hier dus geen overzicht van." Van Raak laakt het automatiseringssysteem, dat onvoldoende functioneert. Nieuwe investeringen hierin mogen wat de SP betreft echter niet ten koste gaan van het aantal agenten op straat.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt momenteel het systeem van de wapenvergunningen.