Kritiek op botonderzoek asielkind

Het Nederlandse leeftijdsonderzoek aan de hand van röntgenfoto's bij jonge asielzoekers is niet precies genoeg. Dat stelt mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa Thomas Hammarberg op de website van de raad.

Minderjarigen hebben eerder recht op opvang als zij om asiel vragen dan meerderjarigen. Jonge asielzoekers beweren daarom vaak dat ze minderjarig zijn. Als ze geen betrouwbare identiteitspapieren kunnen overleggen, worden in Zweden, Duitsland en Nederland daarom röntgenfoto's gemaakt van de hand, de pols en de sleutelbeenderen.

Als de groeischijven gesloten zijn, wordt aangenomen dat het gaat om meerderjarige asielzoekers. De methode werd in 1999 ingevoerd omdat toen grote groepen alleenstaande jongeren om asiel vroegen.

Hammarberg wijst erop dat steeds meer medisch specialisten kritiek hebben op de leeftijdsbepaling aan de hand van röntgenfoto's. De methode zou niet nauwkeurig zijn en personen onnodig aan straling blootstellen. Ook verschilt het per persoon hoe snel de groeischijven sluiten. Zo hangt het onder meer af van de afkomst, de voeding en de ziektes die iemand gehad heeft.

Ook haalt hij het Koninklijke College van Radiologen in Londen aan. Die noemde het in 1996 al onrechtmatig om kinderen aan straling bloot te stellen als dat voor hun gezondheid niet noodzakelijk is. Ook zouden sommige onderzoeken gevoelig kunnen liggen bij kinderen die misbruikt zijn. Daarom zou het mogelijk moeten worden bezwaar tegen het onderzoek aan te tekenen.

"Kinderen die om asiel vragen zouden met respect en empathie moeten worden ontvangen, in plaats van met wantrouwen en onnodige onderzoeken."

In Trouw zegt de Stichting Medisch Advies Kollektief al twaalf jaar te proberen een discussie te voeren met de Immigratie- en Naturalisatiedienst. "Het is helaas ontaard in een soort loopgravenoorlog", zegt Annemieke Keunen van de stichting. Volgens haar wordt het voor de IND lastig te erkennen dat de methode onbetrouwbaar is, want er zijn al twaalfduizend jongeren op deze manier beoordeeld.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) is het niet eens met de kritiek van Hammarberg. Zijn woordvoerder zegt in de krant dat de procedure steeds is aangepast aan de laatste wetenschappelijke inzichten.