Lage bijtelling zuinige auto verlengd

De lage bijtelling voor zuinige auto's van de zaak wordt verlengd. Pas als ze worden verkocht, moet de nieuwe eigenaar een hoger belastingtarief betalen. Dat schrijft het AD woensdag op basis van een interview met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) in het tijdschrift Autoweek dat woensdag verschijnt.

Door de bijtelling van veertien of twintig procent hebben bestuurders van zakelijke rijders met bijvoorbeeld een Toyota Prius of Volkswagen Polo Bluemotion een voordeel van ongeveer duizend euro per jaar. Het kabinet wilde dit voordeel aanvankelijk schrappen.

Nu is het voornemen dat automobilisten die na 1 juli volgend jaar een nieuwe milieuvriendelijke lease-auto gaan rijden, nog vijf jaar kunnen profiteren van de lage bijtelling. Zodra ze hun auto verkopen, vervalt de lagere bijtelling voor deze auto. In de toekomst kunnen alleen nog zeer zuinige en schone modellen op fiscaal voordeel rekenen.

Door de verlenging van de lagere bijtelling moet de klap voor leasemaatschappijen minder hard aankomen. Anders zou hun wagenpark in een keer veel minder waard zijn. Weekers wil de aanschafbelasting op auto's helemaal afhankelijk maken van hun CO2-uitstoot. Dure auto's die zuinig zijn kunnen daardoor enkele duizenden euro's goedkoper worden.