Diablo III

Gespeeld op Windows
Ook verkrijgbaar voor Mac OS

Header

Een spel dat vastgeroest lijkt in mijn computer is Diablo II. Jarenlang gespeeld, tig builds tot het extreme uitgeprobeerd en hartstikke veel lol met de gasten waarmee ik avonden rondgetrokken heb in Sanctuary, de wereld waarin de Diablo-reeks zich afspeelt. Mijn vrouw keek jaren geleden ook bezorgd op toen ze een "YEAHHHH! DIABLO DREI!!!!!!!!1!!"-kreet vanaf de bank hoorde. Via de stream keek ik naar Blizzcon waar Diablo III werd aangekondigd.

Vanaf toen was het wachten. Steeds beetjes informatie, waarin vaak experimenten door Blizzard beschreven werden om de mechanismen in het spel te verbeteren ten opzichte van de eerdere delen. Soms werden deze met gejuich ontvangen en soms ontploften de fora door de kritieken. De kleuren zijn te World of Warcraft, waarom is de Horadric Cube weg en last but not least "Een veilinghuis met echt geld? Nee, niet doen!". Er is veel veranderd in al die jaren ontwikkeling. De laatste stand van zaken lees je hieronder.

Diablo IIIDiablo III

Er was eens...

Als er één ding is waar Blizzard heel stil over is, dan is dat het verhaal omtrent dit derde deel. Ondertussen zijn er veel boeken over het Diablo-universum verschenen die de strijd tussen Hemel en Hel beschrijven en daar zal het in dit derde deel ook om gaan. Kort door de bocht: de engelen en demonen zijn verwikkeld in een langdurige oorlog. Van beide partijen waren sommige strijders dat zat en hebben Sanctuary gesticht als een rustige plek ver van de oorlog vandaan. Het duurde niet lang of de wereld van Sanctuary werd een eigen speelruimte van de hogere machten.

Diablo III

De Nephalem werd gecreëerd, een nieuw sterfelijk ras, met bijzondere gaven. Deze krachten wilde een van de demonen, Lilith, gebruiken om de strijd tussen hemel en hel te beslechten, maar daar werd een stokje voor gestoken. De Worldstone werd gemaakt om de krachten van de Nephalem te verminderen. Elke generatie werd ook zwakker door deze vloek. Het plan was mislukt en Sanctuary werd beschermd door de Worldstone tegen het aloude ras, dat langzaam uitstierf.

In de laatste scène van Diablo II: Lord of Destruction is de held te laat om de broer van Diablo, Baal, tegen te houden. De Worldstone is corrupt geraakt door de demon en de aartsengel Tyrael vernietigt de enorme steen die eeuwen de mensheid beschermd heeft. Maar wat gebeurt er nu het niet meer bestaat? Zijn er nog Nephalem en welk effect heeft het verlies van de vloek? Er gebeurde niets. Tenminste, dat leek zo. Twintig jaar later wordt Sanctuary opgeschrikt door een enorme vuurbal die neerkomt uit de hemel. Hierna herrijzen ondoden uit hun graf en begint het kwaad zich in Sanctuary te verspreiden. Als speler beginnen we in Tristram dat ondertussen herbouwd is na de verwoestingen tussen het eerste en tweede deel van de reeks. Het is weer zover: er is hulp nodig.

Diablo III

Even voorstellen

De belangrijkste vraag die spelers bezighoudt, op de releasedatum na, is welke klasse ze als eerste gaan spelen. In Diablo III heb je vijf speelbare klassen, daarnaast mag je nog kiezen of je een man of vrouw speelt. Deze laatste keuze is puur cosmetisch, het heeft geen effecten op statistieken of spreuken. De introducties hieronder kun je voor beide geslachten lezen.

Barbarian: Een felle, grijze, oude krijger die een leven vol strijd heeft geleefd. Hij is op zoek naar het geboorterecht van zijn volk, een laatste episch conflict en een vijand die zijn zwaard waardig is. De strijder is op zoek naar antwoorden op de problemen van zijn clans die ontstonden nadat het vuur uit de hemel was gevallen.

Diablo III

Witch Doctor: Hij is een meester over de krachten van leven en dood. De toverdokter is verbannen door zijn stam omdat hij de corrupte stamleiders door had. Hij praat met de geesten van de andere kant, een plaats die hij de Unformed Land noemt. Hij zoekt naar de waarheid die deze geesten hem hebben beloofd te laten zien.

Diablo III

Demon Hunter: Demonjagers zijn een geheimzinnige elitegroep. Ze worden gerekruteerd uit mensen die wrede demonische aanvallen hebben overleefd. Leden van de orde leven om de legioenen van de hel uit te roeien. De Demon Hunter zal gebruikmaken van alle middelen die nodig zijn om dit doel te bereiken. Voor hen is de gevallen ster een teken dat de uiteindelijke demonische invasie is begonnen.

Diablo III

Monk: De monnik is een heilige, rechtvaardige krijger uit een land genaamd Ivgorod. Voor hem is de bestrijding van het kwaad een religieuze ervaring, een manier om zijn 1001 goden te aanbidden. De patriarchen van zijn theocratische maatschappij hebben hem belast met het zoeken van antwoorden op het mysterie van de gevallen ster.

Diablo III

Wizard: De tovenaar was een wonderkind en werd op zeer jonge leeftijd naar het buitenland gestuurd om magie te bestuderen. Ze wil kennis boven alles. De studie vond ze niet goed genoeg dus zocht ze naar verboden boeken en ontdekte per toeval de Prophecy of the End Days. Ze denkt dat haar lot is verweven met de gevallen ster.

Diablo III