FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 augustus 2011

'Advocaten laten cliŽnten ronselen in bajes'

Strafadvocaten betalen gedetineerden om binnen de muren van huizen van bewaring en gevangenissen cliënten te ronselen. Dat zeiden twee ex-gedetineerden dinsdag in het programma Nieuwsuur.

Ook de Haagse strafpleiter Job Knoester heeft sterke signalen dat collega's op die manier klanten proberen te werven.

Volgens de gedragsregels voor advocaten zijn dergelijke praktijken verboden en klachtwaardig. Er zijn echter nog geen zaken bij de tuchtrechter uit voortgevloeid.

VN akkoord met vrijgeven Libische tegoeden

De Verenigde Naties hebben ingestemd met het vrijgeven van ruim 1,1 miljard euro aan Libische valuta die in Groot-Brittannië wordt vastgehouden. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

De onlangs geprinte Libische dinarbiljetten werden in Groot-Brittannië gehouden vanwege de sancties die door de VN-Veiligheidsraad tegen het regime van Moammar Gadhafi zijn ingesteld. De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague was blij met de beslissing en zei dat het 'een enorme stap voorwaarts is om het Libische volk de noodzakelijke hulp te kunnen bieden'.

Hague zei ook dat het vrijgeven van de Libische tegoeden 'zal helpen om in de noodzakelijkste humanitaire behoeften te kunnen voorzien, om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen, om de salarissen van overheidsmedewerkers te kunnen betalen en om liquide middelen in de economie in omloop te brengen'.

Raad Schiedam wil einde aan angstcultuur

De gemeenteraad van Schiedam wil een einde maken aan de angstcultuur die op het stadhuis heerst, zo bleek dinsdag tijdens een extra raadsvergadering. Tijdens de bijeenkomst onderschreven de meeste raadsleden de conclusies uit het integriteitsonderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

In het rapport staat dat Wilma Verver (VVD) zich als burgemeester van Schiedam schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Ze schoot bovendien ernstig tekort op het gebied van integriteit. Verver stapte in juni op. Op de vergadering werd duidelijk dat als ze niet zelf was opgestapt, dat dinsdag wel was gebeurd.

In het BING-onderzoek staat dat Verver grote schuld heeft aan de angstcultuur. Ook wethouders en topambtenaren van Schiedam zijn volgens het rapport tekortgeschoten met betrekking tot integriteit.

Naar aanleiding van het rapport stelden drie wethouders hun portefeuille ter beschikking. Maandag liet een vierde wethouder al weten op te stappen.

Archeologen ontdekken gladiatorschool bij Wenen

Archeologen hebben ten oosten van Wenen een wat zij noemen sensationele ontdekking gedaan. Ze lokaliseerden de overblijfselen van een enorm amfitheater waar gladiatoren werden getraind.

De ruïnes, die met behulp van radars werden ontdekt, kunnen in structuur wedijveren met het Colosseum en de Ludus Magnus in Rome, aldus de archeologen. De Ludus Magnus was de grootste gladiatorschool van de Italiaanse hoofdstad en het Colosseum het grootste amfitheater van het Romeinse rijk.

De exacte plek van de ontdekking wordt maandag bekendgemaakt.

Red Bull Salzburg meldt zich voor Bakkal

Otman Bakkal staat in de belangstelling van Red Bull Salzburg. De Oostenrijkse ploeg heeft een contractvoorstel gedaan aan de PSV'er, die bij zijn huidige ploeg geen uitzicht meer heeft op een basisplaats.

Bakkal, die ook in beeld is om het mogelijke vertrek van Leroy Fer op te vangen bij Feyenoord, heeft het voorstel in beraad. De 26-jarige middenvelder komt dit seizoen niet meer voor in de plannen van trainer Fred Rutten. Bakkal moet geregeld plaatsnemen op de tribune.

Bakkal, die in het seizoen 2003/04 debuteerde bij PSV, heeft tot nu toe 118 competitieduels gespeeld voor de Eindhovense ploeg. Daarin wist de enkelvoudig Oranje-international 25 doelpunten te scoren. In zijn tijd bij PSV werd Bakkal verhuurd aan FC De Boscn, FC Eindhoven en FC Twente.

[US Open] Winnende Rus treft nu Wozniacki

Aranxta Rus heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de US Open. De Nederlandse nummer één versloeg in New York de Russin Elina Vesina in twee sets; 6-2 en 6-4.

Rus had de hele wedstrijd onder controle. In de tweede set kwam ze wel een break achter, maar wist deze direct weg te poetsen. Op 4-4 plaatste ze vervolgens de beslissende break. In de tweede ronde treft ze de nummer één van de wereld Caroline Wozniacki.

Op Roland Garros wist Rus eerder dit jaar nog een prima prestatie neer te zetten door in de tweede ronde te winnen van Kim Clijsters. De Belgische, niet aanwezig bij de US Open, was toen de nummer twee van de wereld.

Betalen in natura

Alles is te koop. Zolang je er maar genoeg geld voor neertelt, ligt de wereld aan je voeten. Helaas gooit de huidige economische crisis flink wat roet in het eten van onze onbegrensde kooplust. Velen onder ons hebben daardoor aanzienlijk minder geld om vrijelijk te besteden, terwijl de onmisbare wannahaves alleen maar duurder worden. We zullen dus naar andere oplossingen moeten zoeken om aan onze niet-aflatende consumptiebehoeftes te kunnen blijven voldoen. 

FC Twente brengt 'niet te weigeren' bod uit op Fer

FC Twente heeft vanavond opnieuw een bod neergelegd bij Feyenoord voor Leroy Fer. De ploeg uit Enschede hoopt op deze manier heel snel het mogelijke vertrek van Bryan Ruiz, die in gesprek is met Fulham, op te vangen.

Feyenoord verlangt vijf miljoen euro voor Fer en wil dat dit bedrag in één keer wordt betaald. Vorige week werd een bod van FC Twente van vier miljoen euro en een bonus in termijnen nog geweigerd door de Rotterdammers.

Vanavond heeft Twente opnieuw een bod uitgebracht. "We hebben op ons laatste bod nog geen antwoord van Feyenoord gekregen. Maar wij gaan er vanuit dat dit een bod is dat Feyenoord niet kan weigeren", aldus voorzitter Joop Munsterman tegenover Voetbal International.

Mocht Feyenoord het bod accepteren, dan kan Fer in Enscede een contract voor drie seizoenen ondertekenen. Daarin is een optie voor een vierde jaar opgenomen.

Winnaar FOK!Ubi-monday

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het antwoord op de vraag hoe de maffiabaas in Driver: San Francisco heet is Charles Jericho. Na een zenuwslopende druk op de knop mag ik de winnaar bekendmaken van een verrassingspakket dat zo'n verrassing is, dat we zelf niet weten wat het is!

Deze gaat naar tjapser1985. Gefeliciteerd!

Volgende week geven we weer een Ubisoft-goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, T-shirt of zoals nu een grote verrassing voor iedereen. Tot volgende week maandag!

Verrassing!

Sylvie gekweld door hoge hakken

Sylvie van der Vaart heeft uren moeten poseren voor haar eigen beeld in Madame Tussauds. De presentatrice werd tijdens de sessies naar eigen zeggen gekweld door de enorme stilettohakken die ze droeg.

"Het was verstand op nul en in mijn ondergoed voor een heel team mensen op een draaischijf gaan staan, zodat ik millimeter voor millimeter van alle kanten kon worden gefotografeerd", doet Sylvie uit de doeken in Grazia.

Sylvie deed naar eigen zeggen een 'domme zet' door haar wassen beeld een paar Louboutins cadeau te doen: schoenen met spitse punten en enorme hakken. "Bleek dat ik er de hele poseersessie daadwerkelijk op moest staan, omdat hakken effect hebben op de stand van je benen."

Sylvie kon niet wachten tot ze eindelijk verlost was van de 'palen'. "Ik was extra blij dat ik ze mocht weggeven aan mijn 'tweede ik'. Zij staat er straks in elk geval beeldig bij."

Naast Sylvie krijgt ook haar man Rafael een wassen beeld. De evenbeelden zijn vanaf volgende maand in Madame Tussauds in Amsterdam te zien.

Mogelijk weer auto beschoten

Op de A4 ter hoogte van Leidschendam is dinsdagmiddag de achterruit van een auto gesneuveld. De politie onderzoekt of de auto is beschoten, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Als blijkt dat de ruit is gesneuveld door een kogel, zou dit de 36e beschieting op een snelweg sinds begin augustus zijn. Maandag werd op de A2 bij Maarssen nog een auto beschoten en ook op de A29 bij de Heinenoordtunnel sloeg de snelwegschutter die dag toe.

Justitie heeft een beloning van tienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Wit water uit Zeeuwse kranen

Bewoners van het Zeeuwse Schouwen-Duiveland moeten enkele dagen rekening houden dat er wit drinkwater uit de kraan kan komen. Oorzaak is een teveel aan zuurstof, meldt waterbedrijf Evides dinsdag. De kwaliteit van het water is ondanks de witte kleur goed en kan gewoon gedronken worden.

Evides heeft de leidingen op verschillende plaatsen ontlucht, zodat het meeste zuurstof in het water verdwenen is. Daardoor kan het water wel een bruine kleur krijgen, maar ook dat is gewoon te drinken. Het bedrijf raadt mensen aan het bruine water echter niet te gebruiken voor de witte was.


Wit water uit Zeeuwse kranen (Foto: Novum)

De Haan flink onderuit met Tuvalu

Foppe de Haan heeft met zijn land Tuvalu een flinke nederlaag moeten incasseren. In de tweede groepswedstrijd op de Pacific Games werd met maar liefst 5-1 verloren van Vanuatu. Het eerste groepsduel tegen Amerikaans Samoa werd nog met 4-0 gewonnen.

Tuvalu staat na twee wedstrijden op de derde plaats in de poule. De beste twee landen gaan naar de halve finales. Tuvalu zal nog drie groepswedstrijden moeten spelen. Als eerst treft het land van bondscoach De Haan komende donderdag gastland Nieuw-Caledonië.

[US Open] Djokovic na drie kwartier al klaar

Novak Djokovic heeft weinig energie hoeven te verspelen om de tweede ronde van de US Open te bereiken. De nummer één van de wereld zag zijn tegenstander Conor Niland na drie kwartier opgeven.

De Ier keek op dat moment al tegen een 6-0 en 5-1 achterstand aan. Ook de als zestiende geplaatste Michael Joezjni is uitgeschakeld. De Rus verloor betrekkelijk kansloos van de Let Ernests Gulbis: 2-6, 4-6 en 4-6. 

'Gadhafi-getrouwen oorzaak watertekort Tripoli'

De troepen van Moammar Gadhafi hebben met aanslagen op ingenieurs in de Libische woestijn het watertekort in Tripoli veroorzaakt. Dat heeft een woordvoerder van de opstandelingen gezegd.

Militairen van Gadhafi beschoten een week geleden de reparatieteams die waterpompen aan de gang probeerden te krijgen. Regeringstroepen die Tripoli ontvlucht waren hadden elektriciteitskabels vernield, waardoor de pompen waren uitgevallen.

Het water dat in Jebel Hassouna vanuit diep onder de grond omhoog wordt gepompt gaat naar een groot gebied, waaronder Tripoli. De veiligheidssituatie is er nog instabiel, maar de opstandelingen proberen opnieuw reparatieteams naar de bronnen te sturen, aldus een woordvoerder.

Tripoli moet het in de tussentijd doen met water dat vanuit andere steden wordt gebracht en met gebotteld water dat met schepen vanuit Tunesië aankomt. Inwoners van Tripoli maken ook gebruik van bronnen in de wijken.

[Upd] Organisatie Royal Beach Concert failliet

Het Royal Beach Concert is failliet verklaard. Dat heeft organisator Bob Reiche laten weten aan Albert Verlinde. Eerder liet een aantal bedrijven al beslagleggen op de tegoeden van de organisatie. Het Royal Beach Concert was met de Consumentenbond verwikkeld in een rechtszaak.

De rechtszaak werd aangespannen doordat het Royal Beach Concert op de geplande datum van 4 juni niet doorging. De kantonrecher oordeelde eerder dat negen individuele kaarthouders hun geld moesten terugkrijgen. De Consumentenbond wilde een vergoeding voor alle kaarthouders. Het kort geding is vanwege het faillissement van de baan.

Artiesten als Bryan Adams en Elton John zouden optreden op het Royal Beach Concert. Het concert ging niet door vanwege 'een aantal zaken van operationele aard'. De organisatie zocht naar een nieuwe datum, maar die is nooit bekendgemaakt.

Eerder zei Reiche dat hij de kosten van het eventueel niet doorgaan wil verhalen op de Consumentenbond. "De artiesten zijn welwillend, maar de stemmingmakerij van de Consumentenbond maakt onze bedrijfsvoering onmogelijk", liet hij weten aan het AD

Update 22:28 uur
De Consumentenbond zet een kort geding tegen het Royal Beach Concert door. Een woordvoerster van de bond zei dat dinsdag na een bericht van RTL Boulevard dat organisator Bob Reiche had laten weten dat Royal Beach Concert failliet is.

De bond is met de organisator van het evenement in conflict over het terugbetalen van de kaartjes voor het afgelaste concert van 4 juni. Het zou op het strand van Scheveningen plaatsvinden, maar werd om onduidelijke redenen afgeblazen. 

Mogelijk snelle schaderegeling Grolsch Veste

Slachtoffers van het bouwongeval begin juli in de Grolsch Veste krijgen mogelijk snel een schaderegeling. De bouwcombinatie probeert de schade te regelen zonder dat de aansprakelijkheid vaststaat. Dat meldt Drost Letselschade dinsdag, dat enkele slachtoffers bijstaat.

De bouwcombinatie schrijft in een brief aan het advocatenkantoor dat het de aansprakelijkheid nog niet wil erkennen, omdat er nog geen duidelijkheid is over de aansprakelijkheid van de verschillende betrokken partijen.

Drost staat minstens tien slachtoffers bij. Bij de meeste is sprake van geestelijke schade. Bij een of twee is ook sprake van lichamelijk letsel. Hoeveel de slachtoffers exact claimen, is niet duidelijk.

Bij het ongeluk stortte een deel van het dak van het stadion van FC Twente in tijdens bouwwerkzaamheden. Daarbij kwamen twee bouwvakkers om het leven. Zestien mensen raakten gewond.


Mogelijk snelle schaderegeling Twente-stadion (Foto: Novum)

'Cuba pakt tientallen dissidenten op'

Cuba heeft de afgelopen weken zeker 65 dissidenten opgepakt. Onder hen zijn enkele Witte Dames, de vrouwen en familieleden van gevangen oppositieleden. Ongeveer 30 mensen zitten nog altijd vast.

Dat heeft de Cubaanse oppositiebeweging CCDHRN dinsdag laten weten. Een woordvoerder van de organisatie beschuldigt de Cubaanse autoriteiten van een "gewelddadige politieke onderdrukking van vrouwen en andere vreedzame dissidenten". Arrestanten zouden het slachtoffer zijn geworden van wreedheid door de politie.

Assaidi: "Een blinde ziet dat Mounir klasse heeft"

Mounir El Hamdaoui hoeft niet meer te rekenen op een terugkeer bij het eerste van Ajax. Trainer Frank de Boer zette hem terug naar de beloften, een actie waar Oussama Assaidi met zijn verstand niet bij kan.

"Dat ze hem in het tweede laten voetballen is respectloos. Mounir heeft altijd in de Eredivisie gespeeld en nu moet hij ineens met jongens spelen die alles nog moeten bewijzen. Terwijl ik zeker weet dat hij voor Ajax 1 nog van waarde kan zijn", vertelde de vleugelspits van sc Heerenveen aan Nusport.

Dat El Hamdaoui door De Boer wordt neergezet als onhandelbare speler vindt Assaidi maar onbegrijpelijk. "Hij speelt met mij in het nationale elftal van Marokko en ik zeg je: hij is een fantastische voetballer en een fantastisch mens".

"Een blinde ziet dat Mounir klasse heeft. Ik denk dat Ajax hem op dit moment heel goed kan gebruiken. Hij is echt geen mindere spits dan Kolbeinn Sigthórsson of Siem de Jong en ook geen mindere linksbuiten dan Derk Boerrigter. Mounir beschikt over zó veel kwaliteit", vervolgde de dribbelaar.

Ajax is de spits liever kwijt dan rijk en heeft nog tot en met 31 augustus de tijd om hem bij een andere club onder te brengen. Eerder deze zomer toonde PSV, Trabzonspor en het Italiaanse Udinese al interesse, dit werd echter nooit concreet.

Twee IsraŽlische oorlogsschepen naar grens Egypte

Israël heeft nog twee oorlogsschepen naar de Rode Zee gestuurd. Dat heeft het leger dinsdag meegedeeld. De schepen moeten de militaire aanwezigheid in het gebied versterken, omdat er aanwijzingen zouden zijn dat militanten vanuit Egypte een nieuwe aanslag op het zuiden van Israël willen plegen.

Israël is zeer alert op ongeregeldheden bij de grens met Egypte. Onlangs kwamen acht Israëliërs om het leven bij een aanval door militanten. De rust is min of meer wedergekeerd, maar Israël is op zijn hoede en de autoriteiten hebben wegen bij de grens afgesloten. Ook wordt afgeraden naar Sinaï in Egypte te reizen, een populaire vakantiebestemming voor Israëliërs.

De Israëlische minister van binnenlandse veiligheid, Matan Vilnai, zei dinsdag dat militanten van de Islamitische Jihad zich in Sinaï bevinden, klaar om toe te slaan. "De Palestijnse Islamitische Jihad wil een terreuraanslag uitvoeren bij de grens met Egypte", zei Vilnai. "De Egyptische grens is zeer poreus, dat weten we al jaren."

Israël heeft een permanente maritieme legerbasis in Eilat, aan het noordelijke puntje van de Rode Zee bij de grens met Egypte. Het leger wilde niet zeggen hoeveel oorlogsschepen normaal gesproken langs de zeegrens zijn gepositioneerd of waar de twee extra schepen vandaan komen. Schepen kunnen vanuit Israël alleen via het Egyptische Suezkanaal naar Eilat.

Punten ronde 12 FOK! Formule 1-manager

Afgelopen weekend stond de eerste Formule 1-race na de zomerstop weer op het programma. De fraaie wedstrijd op Spa-Francorchamps werd gewonnen door Sebastian Vettel. Hoe hebben de managers het in de FOK! Formule 1-manager gedaan? Je leest het hieronder.

Inmiddels is met dank aan Bleekemolens Race Planet, Fun Center Kart World Limmen en TopGear de prijzenpagina beschikbaar. Kijk dus snel wat je dit jaar kunt winnen in de FOK! Formule 1-manager.

De strafpunten die uitgedeeld zijn:
- Pastor Maldonado (Williams), gridstraf: -15
- Bruno Senna (Renault), drive-through penalty: -15
- Timo Glock (Virgin), drive-through penalty: -15
- Sergio Perez (Sauber), drive-through penalty: -15

- Chassis HRT, mechanisch probleem Ricciardo: -15

- Motor Mercedes GP, versnellingsbakwissel Schumacher: -10
- Motor Sauber, aandrijving; achteras Perez gebroken: -15

Geen straffen voor:
- Lewis Hamilton (McLaren): crash;
- Sebastien Buemi (STR): schade na touche
- Jaime Alguersuari (STR): schade na touche

Winnaar deze ronde was Creeper14 racing team met een totaal van 272 punten. Een tweede stek met 266 punten was weggelegd voor Enjoy, terwijl De Roekeloze Drankrijders met 262 punten de top drie afsloot. Gedeeld vierde werden Scuderia Beesting en Dio's Test Team.

In het algemeen klassement gaat Nalyu nu met 2622 punten aan de leiding, voor Fuck&SuckManager die er 2615 verzameld heeft. Vink zakte naar de derde stek en heeft nu precies 2600 punten. Pukkie staat hier met 2534 punten een eindje achter, voor Stoners die met 2522 punten de top vijf afsluit.

Punten ronde 12 - GP van België

# team user ronde 12 totaal plaats totaal
1 Creeper14 racing team creeper14 2510 272 7
2 Enjoy enjoyke 2178 266 56
3 De Roekeloze Drankrijders Sancti 2238 262 31
4 Scuderia Beesting beesting 2341 258 14
= Dio's Test Team Diovarus 2273 258 22
6 Diederik Bamie 2169 257 63
7 Fuck&SuckManager RZa_010 2615 253 2
8 Zeroku Zeroku 2365 252 10
9 Nalyu trance_fan 2622 249 1
= Team Bla attachmentgenie 2511 249 6
= Klingarthur klingarthur 2188 249 48


Algemeen klassement na ronde 12 (van 19)

plaats team user punten ronde 12
1 Nalyu trance_fan 2622 249
2 Fuck&SuckManager RZa_010 2615 253
3 Vink wvinky 2600 209
4 Pukkie Fritsert 2534 237
5 Stoners Roel0f 2522 241
6 Team Bla attachmentgenie 2511 249
7 Creeper14 racing team creeper14 2510 272
8 Honkietonkie Racing Nelix 2493 237
9 Bosch Waterdruppel 2411 237
10 Zeroku Zeroku 2365 252


Bij de subleagues was martians met 209 punten deze ronde de beste. In het klassement gaat Deltares nog altijd met 2033 punten aan de leiding, voor BOSCH die er 2021 heeft. Derde staat F1 AP met 2006 punten, voor NetZoZeker die op precies 2000 punten staat. De top vijf wordt afgesloten door MonzaTeam dat op 1970 punten staat.

Algemeen klassement subleagues na ronde 12 (van 19)

plaats subleague owner punten ronde 12 leden
1 Deltares koffieautomaat 2033 178 4
2 BOSCH bosch007 2021 173 7
3 F1 AP flippo765 2006 202 4
4 NetZoZeker AquiloNL 2000 190 3
5 MonzaTeam Horus 1970 180 5
6 Ant. Force PP-vogels 1966 158 3
7 Pedaalemmers k3ll 1961 171 5
8 martians jmaassen73 1943 209 3
9 Sportschool van Hoorn Aet 1915 176 6
10 Den Haag F1 GrapeFruit 1905 165 9


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De dertiende race is de Grand Prix van Italië op Monza op zondag 11 september. De komende managerronde sluit op vrijdag 9 september 2011 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 13 – Italië gaat weer open op maandag 12 september 2011 om 20:00 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2011-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2011 van FOK!

Havenzanger Henk Pleket ligt op sterven

Henk Pleket heeft waarschijnlijk nog maar een paar weken te leven. Dat heeft zijn zoon laten weten aan Shownieuws. Bij de 74-jarige artiest, die bekend werd met de feestband De Havenzangers, werd in 2009 kanker geconstateerd.

Pleket werd geopereerd aan tumoren in zijn hoofd en had uitzaaiingen in zijn darmen, longen en lever. Begin deze maand werd hij behandeld aan kanker in zijn borst. Hij zou nu te zwak zijn om nog een operatie te ondergaan.

De Havenzangers scoorden in de jaren zeventig en tachtig enkele hits, waaronder 's Nachts Na Tweeën en Daar Bij de Waterkant. Pleket ging in 2007 solo als Havenzanger Henk Pleket.


Henk Pleket ligt op sterven

'Ruiz in gesprek met Fulham'

FC Twente lijkt Bryan Ruiz in de komende dagen mogelijk toch te verliezen. De Costa Ricaan is op dit moment in Londen om met Fulham over een contract te onderhandelen.

In sportief opzicht is Ruiz nog niet helemaal overtuigd, omdat Fulham dit seizoen geen Champions League speelt. Eerder verklaarde de goaltjesdief van FC Twente nog alleen te willen vertrekken bij een bod van een club uit Spanje, Engeland, Duitsland of Italië, die ook nog eens op het miljoenenbal actief is. Toch is een overgang naar The Cottagers niet ondenkbaar, omdat de talentvolle aanvaller een dermate hoog salaris in het vooruitzicht is gesteld.

Fulham kende een zwakke start van de competitie en haalde slechts één punt uit drie wedstrijden. Trainer Martin Jol kondigde vervolgens aan dat een versterking in aanvallend opzicht prioriteit heeft. De formatie uit Londen trof namelijk pas één keer doel.

FC Twente wil ongeveer vijftien miljoen euro voor Ruiz ontvangen. Saillant detail; De Tukkers en Fulham zitten bij elkaar in de groep in het toernooi om de Europa League.

2K Games verbouwt schietspelgenre

Niet voor elke uitgever draait het schietspelgenre om oorlog en het gebruik van authentieke wapens uit het Amerikaanse leger. 2K Games kiest voor een andere richting. Met spellen als The Darkness 2, Bioshock Infinite en Borderlands 2 wordt bewust gekozen het schietspelgenre te mengen met invloeden uit andere genres. Dat heeft een woordvoerder gezegd tegen Novum Nieuws.

Zo maakt het schietspel The Darkness 2 gebruik van quad-wielding. Dit betekent dat de speler vier wapens tegelijkertijd aan kan sturen. "Ieder wapen heeft zijn eigen functie en op sommige momenten zijn bepaalde wapens geheel nutteloos", vertelt de woordvoerder. Het spel is gebaseerd op een stripverhaal over een door demonen bezeten maffioos.

Gamestudio Gearbox Software is ondertussen bezig een vervolg op Borderlands te maken. Net als zijn voorganger moet Borderlands 2 elementen uit een rollenspel, waaronder het gebruik van ervarings- en levenspunten, combineren met een schietspel. Tenslotte komt de uitgever met Bioshock Infinite. Een spel waarin spelers de juiste superkrachten en wapens moeten gebruiken om puzzels op te lossen of vijanden te verslaan.

De games die 2K Games op de markt wil brengen, staan in de planning voor volgend kalenderjaar. Dit najaar wordt het schietspelgenre wel gedomineerd door authentieke oorlogspellen. Activision komt met Call of Duty: Modern Warfare 3 waarin de strijd tegen het terrorisme centraal staat, terwijl Electronic Arts met Battlefield 3 de oorlog in Irak dichter bij huis brengt. Deze twee games worden in eind oktober en begin november verwacht.


Zombies jagen buurt de stuipen op 't lijf

Dinsdagmiddag troffen buurtbewoners op de Noordermarkt in Amsterdam een bloederig tafereel aan. Zombies gingen vrij onsmakelijk los op lijken, waarna ook nog een forensisch team en een arrestatieteam opdoken.

Het ging weliswaar om acteurs van de VPRO, maar de opnames waren niet bij de buurtbewoners aangekondigd. Omstanders waren onaangenaamd verrast. Vooral spelende kinderen op het plein schrokken enorm van het vrij realistische kannibalisme.

De opnames zijn voor het programma 'Take 10' dat onderdeel is van TV Lab en donderdagavond uitgezonden wordt op Nederland 3. Daarin besteedt Clairy Polak aandacht aan 'dit groeiende zombie probleem'. In het programma wordt een 'urgente kwestie op de grens van feit en fictie' behandeld. Voor omstanders waren de gebeurtenissen van vanmiddag toch nét iets te realistisch.

De aanwezige producent weigerde bovendien zijn excuses aan te bieden aan een geschrokken vrouw die met haar kind ongewild getuige was van het tafereel.

Meer foto's bij Gespot.

The Haunted: Hell's Reach verschijnt in oktober

Het horrorspel The Haunted: Hell's Reach verschijnt in oktober op Windows en Mac OS X en komt later, in 2012, naar Xbox 360 en PlayStation 3. Dat heeft uitgever THQ dinsdag bekendgemaakt. Het spel wordt alleen als download aangeboden via verschillende online verkoopkanalen.

In de game moet de speler een invasie van duivelsgebroed stoppen. De makers van het spel vielen vorig jaar in de prijzen met The Haunted tijdens de Make Something Unreal Contest. Een collectief van acht gameprogrammeurs ging toen met een miljoen dollar naar huis.

Hoewel het horrorspel de eerste plaats had veroverd tijdens de Make Something Unreal Contest 2010 is het niet het eerste spel dat daadwerkelijk wordt uitgegeven. Vorig jaar werd het puzzelactiespel The Ball, de nummer twee van de Unreal-wedstrijd, uitgegeven door Iceberg Interactive.

Ook in voorgaande jaren zijn meerdere spellen uit de prijsvraag op de markt gebracht. Onder meer het strategische Dungeon Defense, het schietspel Red Orchestra en de strategiegame Alien Swarm verschenen na deelname aan de wedstrijd.


The Haunted: Hell's Reach verschijnt in oktober (Foto: Novum)

Tetris komt naar Nintendo 3DS

Het puzzelspel Tetris wordt dit jaar nog uitgegeven voor de Nintendo 3DS. Nintendo heeft Tetris: Axis alleen aangekondigd voor een release in de Verenigde Staten. Nintendo Benelux heeft nog geen groen licht voor het puzzelspel.

Tetris: Axis laat spelers wederom blokken stapelen om punten te verdienen. In totaal kent het spel twintig verschillende spelfuncties en de mogelijkheid draadloos tegen zeven andere gamers te spelen.

Daarnaast maakt het gebruik van de camera in de spelcomputer en de mogelijkheid data te versturen naar andere gamers. Details over deze twee extra functies zijn niet bekendgemaakt.

Tetris werd in 1984 verzonnen door de Rus Alexey Pajitnov. De echte doorbraak volgde vijf jaar later, toen het puzzelspel werd meegeleverd bij de eerste draagbare spelcomputer van Nintendo, de Gameboy.

Sinds de jaren tachtig zijn meer dan zeventig miljoen spellen in de Tetrisreeks verkocht voor de spelcomputer. Voor mobiele telefoons is het spel wereldwijd sinds 2005 meer dan honderd miljoen keer verkocht.

Drukte legt site volg-me-niet-register plat

Internetgebruikers kunnen zich tijdelijk niet aanmelden voor het volg-me-niet-register. Op de eerste dag was de belangstelling zo groot dat de site niet meer bereikbaar is. Dat meldt brancheorganisatie Interactive Advertising Bureau Nederland (IAB). Volgens de initiatiefnemers van de website wordt aan een oplossing gewerkt.

Het volg-me-niet-register, vergelijkbaar met het bel-me-niet-register, is bedoeld om de privacy van internetgebruikers te garanderen. Mensen kunnen aangeven niet langer gevolgd te willen worden middels zogeheten cookies. Zij zien daardoor geen advertenties meer van sites die zij hebben bezocht.

New game+ in Batman: Arkham City

Dax Ginn van Rocksteady heeft tijdens PAX in een interview met de site GameTrailers bekendgemaakt dat Batman: Arkham City "new game+" zal bevatten. Na het uitspelen van de game kun je dan opnieuw aan het verhaal beginnen met alle upgrades die je de eerste keer behaald hebt.

Volgens Ginn zal je dat in de modus ook wel nodig hebben: vijanden zullen je anders aanpakken en de icoontjes, die aangeven dat ze op het punt staan je aan te vallen, zullen verdwijnen. Als speler moet je dus beter op de vijanden letten om goed in te schatten wanneer je moet counteren.

Het gehele interview met Dax Ginn is hier te zien. Batman: Arkham City komt 20 oktober uit op PlayStation 3, Xbox 360 en Windows.

[US Open] Wozniacki eenvoudig door

Caroline Wozniacki heeft bij de US Open de tweede ronde bereikt. De nummer één van de wereld was de Spaanse Nuria Llagostera Vives met 6-3 en 6-1 de baas.

Ook Jelena Jankovic, voormalig nummer één van de wereld, plaatste zich voor de tweede ronde. Jankovic, drie jaar geleden verliezend finaliste in New York, versloeg de Amerikaanse Alison Riske vrij soepel met 6-2 en 6-0.


Wozniacki eenvoudig door (Foto: Pro Shots)

Sylvia Hoeks gefascineerd door prostituees

Sylvia Hoeks is geboeid door raamprostituees. De 28-jarige actrice speelt in De Bende van Oss een vrouw van lichte zeden. "Ze is kwetsbaar en onschuldig, maar ook gevaarlijk en schuldig. Fantastisch om te spelen."

"Ik zou best zelf een keer een dagje achter het raam willen staan, als er verder geen consequenties aan zouden zitten", zegt ze tegen Grazia. "Bij een film weet je dat die scène op een gegeven moment is afgelopen. Het is een veilige manier van risico nemen."

Sylvia had totaal geen moeite met haar rol. "Ik ben een rare masochist, denk ik. Ik vind het spannend en ben nieuwsgierig." Behalve voor De Bende van Oss ging de actrice ook uit de kleren voor de serie Overspel. "Ik kan niet zeggen dat ik het leuk vind, maar mijn nieuwsgierigheid trekt me over de drempel. Meestal generen de mensen om je heen zich nog erger dan jij."

De Bende van Oss draait vanaf 29 september in de bioscopen. Overspel wordt vanaf 8 september uitgezonden op televisie.

The Sims Social bestormt Facebook

The Sims Social is het op vier na populairste spel op Facebook. Binnen een maand nadat de game live is gegaan op het sociale netwerk hebben meer dan twintig miljoen mensen het spel gespeeld. The Sims Social is op dit moment de applicatie met het snelste groeiende publiek op Facebook. Dat blijkt uit de statistieken van analysewebsite AppData.

Het simulatiespel staat op de elfde plaats van alle applicaties voor het sociale netwerk. Dagelijks houden meer dan een miljoen mensen zich bezig met het virtuele leven van de sims. Die populariteit komt niet uit het niets. Sinds The Sims in 2000 voor het eerst werd uitgegeven voor de pc, zijn meer dan 140 miljoen spellen binnen de reeks verkocht.

Gelijk aan de originele versies van The Sims moeten gamers in The Sims Social een virtueel personage onderhouden. Om een goed huishouden te runnen, heeft de speler hulp nodig van andere personages. Deze personages worden bestuurd door vrienden.

Het populairste spel op Facebook is nog altijd het simulatiespel Cityville met ruim 75 miljoen spelers per maand. Deze game wordt gevolgd door de strategiegame Empires & Allies en Texas Hold'm Poker. Meer over De Sims Social kun je lezen in de preview over de game.


The Sims Social bestormt Facebook

'Portal 2 het populairst op pc'

Van het puzzelspel Portal 2 zijn meer exemplaren verkocht voor de pc dan voor de Xbox 360 of Playstation 3. Dat vertelt bestuursvoorzitter Gabe Newell van gamestudio Valve in een interview met gamewebsite Gamasutra. Om hoeveel exemplaren het precies gaat, heeft Newell niet gezegd.

Volgens verkoopanalysewebsite Vgchartz zijn driehonderdduizend pc-spellen in de winkel verkocht, tegenover ruim een miljoen Xbox 360-versies en bijna een miljoen Playstation 3-exemplaren. De verkoop via digitale distributiekanalen, waaronder Valves eigen Steam, wordt niet gemeten door de verkoopanalysewebsite, maar dat aantal zou dus aanzienlijk moeten zijn.

Valve kondigde twee weken geleden Counter-Strike: Global Offensive aan. Waar vorige spellen uit deze reeks vooral bedoeld waren voor pc-gamers, wordt Global Offensive ook gemaakt voor de Xbox 360 en Playstation 3. Een ander schietspel van de gamestudio, Left 4 Dead, verkocht zelfs beter op de spelcomputers dan voor de pc.


Britse minister toont gevoelige informatie Karzai

De Britse minister van Internationale Ontwikkeling heeft per ongeluk gevoelige informatie over Afghanistan met de pers gedeeld. Andrew Mitchell verliet dinsdag het huis van de Britse premier David Cameron met vertrouwelijke informatie in zijn handen, duidelijk zichtbaar voor de televisiecamera's en fotografen die zich voor Downing Street 10 hadden verzameld.

Volgens Sky News was te lezen dat het plan van de Afghaanse president Hamid Karzai om zich in 2014 niet herkiesbaar te stellen 'de politiek in het land goed zou doen'. Het ministerie van Mitchell bagatelliseerde de blunder door te stellen dat de documenten die de minister per ongeluk liet zien het laagste veiligheidsniveau hadden.

Al eerder wist de gehaaide Britse pers hooggeplaatste figuren met gevoelige informatie vast te leggen. In 2009 nam het hoofd van de terreurbestrijdingsdienst, Bob Quick, ontslag nadat details van een geheime operatie waren gefotografeerd.

EA: 2K heeft voorlopig beste NBA-game

Het gaat Electronic Arts niet in een keer lukken de troon over te nemen van 2K Sports binnen het basketbalgenre. NBA 2K, van concurrerend game-uitgever 2K Sports, blijft zeker tot 2014 de onbetwiste nummer één. Dat erkent EA Sports-directeur Peter Moore in een interview met de website Industry Gamers.

"Het gaat ons wel een tijdje kosten om terug te komen, misschien wel een paar jaar", denkt de topman. Moore denkt dat de strijd om de troon binnen het basketbalgenre weer geheel open is over drie tot vier jaar.

Het gamebedrijf schrapte vorig jaar op het laatste moment zijn basketbalgame NBA Elite. Toen Electronic Arts een gratis testversie had uitgebracht, was er veel kritiek van gamers op onder meer de besturing. Hierop besloot de uitgever zijn beleid voor de basketbalgame te herzien.

EA Sports is vorig jaar zomer begonnen met de nieuwe NBA-game, die in 2012 op de markt moet komen. Door zoveel tijd te investeren, denkt Moore volgend jaar de kwaliteit te kunnen brengen die verwacht wordt.


Twister wordt een computerspel

Het gezelschapsspel Twister maakt de overstap naar de Xbox 360 met Twister Mania. Het spel gaat gebruikmaken van de Kinect-camera. Uitgever Majesco wil de digitale versie van het spel, waarbij spelers allerlei rare capriolen moeten uithalen om hun handen op de juiste stip te zetten, in november uitbrengen.

Met Twister Mania wil Majesco laten zien dat het meer kan dan succes boeken met Zumba Fitness. Met drie miljoen verkochte exemplaren is deze fitnessgame verantwoordelijk voor twee derde van de omzet van het gamebedrijf. Dat zegt topman van Majesco Jesse Sutton.

In Twister Mania wordt de camera ingezet om de bewegingen en posities van de spelers te herkennen. Daardoor hoeft er bij Twister Mania geen draaischijf of mat met stippen te worden meegeleverd. Twister Mania biedt drie game-modi aan:

  • Party Play: speel een of meerdere uitdagingen met ondersteuning tot vier teams van twee
  • Play It All: probeer elke speluitdaging in deze campaignmodus
  • Quick Play: een snel spelletje om één van de zestien uitdagingen te proberen, op elke moeilijkheidsgraad
Er zijn vier spellen met elk vier variaties:
  • Shape Frenzy: probeer de vorm te imiteren en verdien punten op basis van je poging. Er zijn in totaal 1800 vormen
  • Twist & Fit: Het bekende hole in the wall
  • Break It Down: probeer een stapel stenen te doen verdwijnen door vormen na te doen. Als een vorm verdwijnt valt de muur een stukje. Tetris voor gevorderden
  • Spot On: daag je vrienden uit om jouw eigen vormen na te apen

Tetris Mania is exclusief voor Xbox 360 met Kinect.

Twister ManiaTwister Mania

Twister ManiaTwister Mania

BeNe League voor vrouwen op komst

Vanaf het seizoen 2012/2013 zal er een grensoverschrijdende vrouwencompetitie zijn voor Nederlandse en Belgische clubs. Dit hebben de voetbalbonden vandaag bekend gemaakt. De grote clubs met een vrouwenafdeling zijn enthousiast over de plannen.

De Belgische bondsvoorzitter François De Keersmaecker en KNVB-bestuurslid Johan van Kouterik ondertekenden de intentieverklaring in Venlo. Als de verkennende fase met succes is afgerond, kan de nieuwe competitie in de zomer van 2012 van start gaan. De bonden zijn op dit moment nog bezig met de opzet, maar gedacht wordt aan een competitie met een gescheiden kwalificatieronde en een gezamenlijke titelstrijd.

'50.000 doden sinds begin opstand LibiŽ'

In Libië zijn naar schatting 50.000 mensen om het leven gekomen sinds het begin van de opstand tegen het regime van Gadhafi in februari dit jaar. Dat heeft een militaire commandant van de Nationale Overgangsraad in Libië dinsdag gemeld.

Kolonel Hisham Buhagiar, commandant van de troepen die vorige week de hoofdstad Tripoli op de strijders van Gadhafi veroverden, zei dat alleen al in de steden Misurata en Zlitan tussen de 15.000 en 17.000 mensen zijn gedood. Hij zei dat circa 28.000 gevangenen zijn bevrijd.

Vorige week zei leider Mustafa Abdel Jalil van de Nationale Overgangsraad dat de strijd in het Noord-Afrikaanse land minstens 20.000 mensenlevens heeft gekost.

'50.000 doden sinds begin opstand Libië'
'50.000 doden sinds begin opstand Libië' (Foto: ANP)

'Weinig zicht politietop op wapenvergunningen'

De korpschefs van de meeste politieregio's hebben nauwelijks overzicht over hoe hun korps toezicht houdt op verstrekte wapenvergunningen. De uitkomsten van controles door de afdeling die binnen een korps over de vergunningen gaat, worden niet vergeleken binnen die van voorgaande jaren of met die van andere korpsen.

Doordat de uitkomsten niet vergeleken worden, weten korpschefs niet of hun beleid goed is of niet. Dat meldt de NOS dinsdag na eigen onderzoek. Zo kunnen ze niet oordelen of bijvoorbeeld meer huisbezoeken moeten plaatsvinden, strenger moet worden gecontroleerd en of mensen hun wapens sneller zouden moeten inleveren.

De problemen worden volgens de NOS veroorzaakt door het registratiesysteem, dat alleen is gericht op het verwerken van de vergunningverlening. Managementinformatie, zoals het totaal aantal controles in het lopende jaar of het actuele aantal ingenomen wapens, kan dit systeem echter niet leveren.

Het gebrek aan overzicht werd in 2009 al aan de kaak gesteld door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. De politie onderzoekt sindsdien waar ze behoefte aan heeft. De zoektocht zou door de schietpartij in Alphen aan den Rijn in een stroomversnelling zijn gebracht door vragen vanuit de politieorganisatie en media.

In winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn werden in april zes mensen doodgeschoten door Tristan van der V., die vervolgens zelfmoord pleegde. Hij had een wapenvergunning. Eerder werd bekend dat de vergunningafdeling van het korps Hollands Midden met problemen kampte toen Van der V. zijn vergunning aanvroeg. Een van de conclusies van onderzoek was dat de afdeling te versnipperd was.

Man afgetuigd door groep jongeren

Een 19-jarige man uit Mijdrecht is afgelopen weekeinde zwaar mishandeld door een groep van vijftien jongeren. Hij liep diverse verwondingen op, waaronder een gebroken neus. Dat meldt de politie dinsdag.

De jongen bezocht zaterdagnacht met een vriend een feest op het Raadhuisplein in de Utrechtse plaats. Rond 01.00 uur werd hij opeens vastgegrepen door onbekenden. Voordat hij het wist stond er een grote groep om hem heen. De jongeren sloegen en schopten hem tegen de grond en bleven hem daarna molesteren.

De Mijdrechter hield aan het incident naast zijn verwondingen ook gescheurde kleren over. Ook was zijn gouden ketting verdwenen. De jongen moest voor behandeling naar het ziekenhuis. De politie is op zoek naar de daders.

Spelersmakelaar Postma ontkomt niet aan straf

Spelersmakelaar Robert Postma moet een boete van vijfduizend euro betalen. Dat heeft de commissie van beroep van de KNVB besloten. Postma begeleidde twee jeugdspelers van De Graafschap voor hun zestiende verjaardag en dat is volgens de reglementen verboden. Hij krijgt naast de geldboete een voorwaardelijke schorsing van een halfjaar.

De tuchtcommissie van de voetbalbond veroordeelde Postma twee maanden geleden ook al tot een geldboete van vijfduizend euro, maar tegen deze uitspraak ging de makelaar in beroep. De commissie van beroep kwam echter tot precies dezelfde conclusie.

[Vuelta] Mollema ziet nog kansen op podium

Bauke Mollema verloor gisteren zijn leiderstrui in de Vuelta à España. De renner van de Rabobank staat na de tijdrit zevende op ruim een minuut van leider Chris Froome. Mollema denkt ondanks de achterstand nog wel kans te hebben op het podium.

"Alles is nog mogelijk, ook het podium," zei Mollema die tevreden was over zijn tijdrit van gisteren. Morgen doemt er gelijk weer een aankomst bergop op in de Spaanse wielerronde. Mollema ziet gelijk kansen om wat tijd goed te maken.

"Morgen hoop ik weer wat tijd te pakken op de mannen die voor me staan. Het staat allemaal nog dicht bij elkaar. Heel de top tien komt eigenlijk nog in aanmerking voor het podium."

[US Open] Azarenka, Ferrer naar tweede ronde

Victoria Azarenka heeft zonder veel problemen de tweede ronde bereikt van de US Open. De Wit-Russische (4) hoefde slechts vier games af te staan tegen de Zweedse Johanna Larsson. In de tweede ronde treft de drievoudige grandslamfinaliste de Argentijnse Gisela Dulko.

Bij de mannen wisten David Ferrer (5) en Jo-Wilfried Tsonga (11) de tweede ronde te halen. Tsonga was met drie keer 6-4 te sterk voor de Taiwanees Yen-Hsun Lu. David Ferrer kende meer moeite met oudgediende Igor Andreev, maar wist toch in vier sets te winnen; 2-6, 6-3, 6-0 en 6-4.

Pauwels naar Belgische fusieploeg

Serge Pauwels zal volgend seizoen uitkomen voor de nieuwe fusieploeg Omega Pharma-Quick-Step. De Belg hoorde afgelopen weekend dat hij moest vertrekken bij Team Sky en heeft niet lang nodig gehad om een nieuwe ploeg gevonden.

Het Laatste Nieuws meldt dat de 27-jarige wielrenner een contract voor twee jaar zal tekenen bij de formatie. Hij zal daar onder meer komen te rijden bij Tom Boonen en de broers Velits.

Arsenal-icoon Wright pakt Wenger aan

Voormalig Arsenal-spits Ian Wright heeft Arsène Wenger hard aangepakt. Hij noemt de recente ontwikkelingen bij de club 'tragisch'.

"Het is angstaanjagend en tragisch om te zien waar de club Arsenal op afkoerst. Wenger moet begrijpen dat de tijden veranderd zijn", stelt Wright in zijn column in The Sun.

Wright vindt dat de Franse coach belangrijke oud-spelers niet waardeert. "Hoewel niet alles zijn schuld is, heeft hij wel een aandeel in de malaise. Ik heb vernomen dat behalve Tony Adams ook Dennis Bergkamp als coach wilde blijven bij Arsenal. Maar Wenger wilde dat niet. In plaats daarvan ging Dennis, een man die Arsenal adoreerde en het met zijn gezin prima toeven vond in Londen, terug naar Nederland om bij Ajax aan de slag te gaan."

Het 8-2 verlies van zondag tegen Manchester United ligt de oud-spits, die van 1992 tot 1998 het Arsenal-shirt droeg, nog zwaar op de maag. "Ik herinner me dat ik liggend op mijn bank besefte, toen de opstellingen verschenen op mijn tv-scherm, dat het een akelige wedstrijd kon worden. Vervolgens heb ik de gehele zondagmiddag in complete stilte de vernedering gerealiseerd zien worden. De zwakke punten van mijn oude ploeg werden pijnlijk blootgelegd en Arsenal werd afgeslacht."

'Fusie tussen Leopard en RadioShack dichtbij'

Het gonst sinds gisteren van de geruchten over de mogelijke fusie tussen de wielerploegen Leopard-Trek en RadioShack. Werd gisteren de fusie nog hard ontkent door de Luxemburgse formatie, vandaag blijkt de officiële bevestiging volgens La Gazzetta dello Sport niet ver weg.

Reden voor de mogelijke fusie is dat Flavio Becca, de financiele man achter Leopard, niet langer kan wachten op een nieuwe hoofdsponsor en dus een fusieploeg zoekt. Dat Radioshack ook op Trek-fietsen rijdt is daarbij een groot voordeel.

Een probleem bij de mogelijke fusie is het aantal renners. Bij elkaar hebben de ploegen 40 renners vaststaan voor 2012, was er twaalf teveel zijn voor een ProTeam-formatie. Een fusie zou klassementsrenners als Andy Schleck, Frank Schleck, Andreas Klöden, Chris Horner en Janez Brajkovic bij elkaar brengen.

Deel slachterijen leeft regels niet na

Een deel van de kleine en middelgrote slachterijen in Nederland houdt zich niet aan de regels. Bij zes van de zeventien onderzochte slachterijen waren de verplichte tests op gekkekoeienziekte (BSE) niet uitgevoerd. Sommige bedrijven konden bovendien niet aantonen dat risicomateriaal correct was verwijderd en vernietigd.

Dat blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Hoewel de kans klein is dat daadwerkelijk sprake was van BSE, heeft de VWA uit voorzorg het vlees van de runderen waarbij de test niet was uitgevoerd teruggeroepen.

De erkenning van de zes slachterijen is ingetrokken. Daardoor hebben zij hun deuren moeten sluiten. Ze mogen pas weer open als zij hun zaken weer op orde hebben. Tegen een slachterij loopt ook een strafrechtelijk onderzoek.

Slachterijen zijn verplicht om runderen ouder dan 72 maanden op BSE te testen. BSE kan bij mensen de hersenziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken. Bij kleine slachterijen wordt meestal één dier per week geslacht. Bij middelgrote slachterijen gaat het om enkele tien- tot honderdtallen.

Kortere reistijden door minder goederentreinen

Treinreizigers op het traject Amsterdam-Arnhem kunnen volgend jaar rekenen op kortere reistijden. Dat komt omdat goederentreinen steeds vaker via de Betuweroute rijden en niet over het reguliere spoornet. Dat meldt spoorbeheerder ProRail dinsdag.

Door de vrijgekomen ruimte op het normale spoornet kunnen treinen sneller rijden. Het gaat vooral om intercity's en om internationale treinen naar Duitsland.

Op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en de Belgische grens gaan meer treinen rijden. Prorail heeft daarvoor een verzoek van NS Hispeed goedgekeurd. De exploitatie van de hogesnelheidslijn is tot op heden niet kostendekkend.

Reizigers moeten ook in 2012 rekening houden met vertragingen en het uitvallen van lijnen. Op de stations van Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Breda, Zwolle en Eindhoven staan ingrijpende werkzaamheden gepland.


Snellere reistijden door minder goederentreinen (Foto: Novum)

Sarah Jessica Parker heeft aderarmen

Er zijn maandag schokkende foto's opgedoken van Sarah Jessica Parker. Op de door The Daily Mail gepubliceerde foto's is duidelijk te zien hoe de vermagerde Sex and the City-actrice veel aan fitness doet en enorme opgezwollen aderen heeft op haar armen.

De 46-jarige Parker krijgt nu veel kritiek te voortduren in de Amerikaanse en Britse media en van mensen. Zelf verdedigt de actrice haar magere figuur en zegt ze juist goed te eten: "Ik probeer er altijd gewicht bij te krijgen. Ik eet alles. Ik hou ook van junk food."

Volgens berichtgeving is Parker ondertussen afgevallen van 47,5 naar slechts 41 kilo. Een vriendin reageert ongerust over de situatie: "Sarah is bezorgd dat ze er oud uitziet en heeft daarom een strikte workout-schema om gezond te blijven. Maar het begint een obsessie te worden. Ze fitnesst twee uur per dag en doet daarnaast ook elke dag een hardloopronde van 5 mijl."

The Daily Mail maakt de verlijking met Madonna's figuur, die in 2009 met soortgelijke aderarmen gesignaleerd werd.

De foto's van Sarah Jessica Parker zijn hier te zien.

Belastingdienst haalt met kerst de buikriem aan

De kerstversiering van de kantoren van de Belastingdienst wordt de komende jaren versoberd. De komende vier jaar wordt per kantoor nog maar driehonderd euro uitgegeven aan kerstversieringen. Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus had Kamervragen gesteld over de aanbesteding die de overheid had gedaan om voor 125.000 euro kerstparafernalia aan te schaffen voor belastingkantoren. Zij vond dat in tijden van economische tegenspoed veel te veel van het goede.

Weekers geeft aan dat er juist sprake is van een flinke versobering. Er is door de Belastingdienst zelfs even overwogen om helemaal niet meer aan kerstversiering te doen. Besloten werd uiteindelijk om het de komende jaren zuinig aan te doen. Per jaar wordt er voor de ruim honderd gebouwen voor ongeveer dertigduizend euro aan kerstattributen besteed. De kerstboom en de versieringen komen voornamelijk in de centrale hal te staan.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën kon niet zeggen hoeveel geld de Belastingdienst in voorgaande jaren uitgaf aan kerstversieringen.

L'…quipe: "Akkoord over terugkeer Franse GP"

Volgens de Franse krant L'Équipe zal de Grand Prix van Frankrijk terug gaan keren op de Formule 1-kalender. Hiervoor is afgelopen weekend op Spa-Francorchamps met Formule 1-baas Bernie Ecclestone een contract afgesloten.

De Grand Prix van Frankrijk werd voor het laatst verreden in 2008 op het circuit Magny-Cours. Ecclestone had niet veel met deze locatie, omdat deze baan midden op het platteland ligt. Daarom zal het circus waarschijnlijk voor Paul Ricard kiezen. De eerste race zou dan in 2013 op het programma moeten staan, waarbij er om het jaar wordt gereden. In de even jaren zal de Formule 1 België aan gaan doen en in de oneven jaren Frankrijk. Een dergelijke constructie bestaat al in Duitsland tussen de Hockenheimring en de Nürburgring.

Problemen met Nintendo eShop-kaartjes opgelost

Naar aanleiding van eerdere berichtgeving over de problemen van FOK!users met de eShop-kaarten hebben we Nintendo om reactie gevraagd. Gelukkig blijken de problemen al opgelost te zijn. Ook voor de gedupeerden die dit weekend al een kaart wilden kopen is er een oplossing.

"Afgelopen weekend zijn er inderdaad problemen geconstateerd bij het activeren van de eShop-kaarten bij de Primera winkels. Wat wij natuurlijk ten zeerste betreuren", geeft een woordvoerdster van Nintendo Benelux aan. "Na contact te hebben gehad met het hoofdkantoor van Primera, is duidelijk geworden dat de eShop kaarten verkeerd in hun systeem waren ingevoerd. Dit probleem is inmiddels opgelost en alle winkeliers zijn op de hoogte gebracht. Als de code van de eShop kaart niet werkt, dan kunnen consumenten het beste een mailtje sturen naar het hoofdkantoor van Primera: info@primera.nl. Zij zullen ervoor zorgen dat ze een werkende code ontvangt".

Vanaf nu kun je dus zonder problemen een eShop-kaart bij Primera kopen.

Inlineskaters maken geen indruk op WK

De Nederlandse inlineskaters kunnen vooralsnog geen indruk maken bij het WK in het Zuid-Koreaanse Yeosu. Michel Mulder werd op de 300 meter tijdrit twaalfde en laatste. Het goud ging naar de Colombiaan Pedro Causil die 24,314 seconden noteerde. Mulder had 25,202 seconden nodig.

Op de punenkoers ging de titel naar de Belg Bart Swings, voor de Nieuw-Zeelander Scott Arlidge. De Nederlandse inlineskaters wisten op dit onderdeel de top tien niet te bereiken.

PSV strikt Uruguayaans talent Bentancourt

PSV heeft aanvaller Ruben Bentancourt gecontracteerd. De 18-jarige Uruguayaan zette vandaag zijn handtekening onder een contract voor vier seizoenen. Bentancourt, die met zijn voornaam Ruben op het shirt gaat spelen, wordt voorlopig gestald bij Jong PSV.

Bentancourt komt over van Danubio uit zijn vaderland. De jeugdinternational is de eerste Uruguayaan die voor PSV gaat voetballen. "Ik wil me heel graag laten zien hier, PSV is een grote club van beroemde voetballers als Romario en Ronaldo", zei de speler na het ondertekenen van zijn contract. "Ik wil snel Nederlands leren en me hier aanpassen."

Kreeften hebben vaakst neptieten

Heeft je vriendin als sterrenbeeld Kreeft, dan is de kans groot dat haar voorgevel van plastic is. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen die in de eerste drie weken van juli zijn geboren, het vaakst aan hun boezem laten sleutelen.

Voor het eerst heeft men bezoeksters van de plastisch chirurg afgemeten aan hun sterrenbeeld. Met opmerkelijke resultaten als gevolg. Zo laten vrouwen geboren onder het sterrenbeeld Weegschaal en Stier het vaakst aan hun lichaam verbouwen. Zij die in april, mei, september of oktober zijn geboren, zijn samen goed voor de helft van de omzet van een cosmetisch chirurg.

"In de afgelopen drie maanden werd 43 procent van de boekingen geplaatst door mensen die in die maanden zijn geboren", reageert Riccardo Frati van The Harley Medical Group op de cijfers. En dat is niet zo gek, zo menen astrologen. Weegschaal en Stier worden namelijk beiden geregeerd door Venus, de godin van liefde en schoondheid.

Het sterrenbeeld Kreeft gaat echter over de borsten. Zo is niemand minder dan Pamela Anderson een Kreeft.

Aisha Gadhafi bevallen van dochter

Een dag na haar vlucht uit Libië is Moammar Gadhafi's dochter Aisha dinsdag bevallen van een dochter, heeft het Algerijnse ministerie van Volksgezondheid meegedeeld. Een woordvoerder gaf verder geen bijzonderheden.

Aisha, haar broers Hannibal en Mohammed en Gadhafi's tweede echtgenote Safia kwamen maandag vanuit Libië in het zuiden van Algerije aan. Volgens Algerijnse persberichten was de hoogzwangere staat van Aisha een van de redenen waarom Algerije besloot de familie toe te laten. De leiding van de rebellen in Libië noemt de toelating een 'daad van agressie' en eist dat de vrouw en kinderen van Gadhafi worden uitgeleverd om te worden berecht.

De vlucht van de gezinsleden van Gadhafi is een van de krachtigste signalen tot nog toe dat hij na 42 jaar zijn greep op Libië heeft verloren. Van de kolonel zelf ontbreekt nog elk spoor.


Aisha Gadhafi bevallen van dochter (Foto: Novum)

Chaos op A1 door ongeval met vrachtwagens

Een ongeval met meerdere vrachtwagens heeft dinsdagmiddag een grote chaos veroorzaakt op de A1 bij Bathmen. Een vrachtwagen kwam door het ongeval dwars op de rijbaan te staan. Een andere vrachtwagen zou hier weer op zijn geknald en nog twee vrachtwagens, een auto en een busje zouden betrokken zijn bij de botsing, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Het ongeval vond even voor 17.00 uur plaats. Vanwege het ongeval staat het verkeer tussen Kootwijk en knooppunt Beekbergen over een lengte van negen kilometer vast. Verkeer wordt ter hoogte van knooppunt Beekbergen omgeleid. Tussen Voorst en Deventer-Oost staat echter ook nog eens acht kilometer stilstaand verkeer. Dat is ingesloten tussen de afrit en de plek van het ongeval.

Vanwege het ongeval wordt het verkeer richting het oosten aangeraden vanaf knooppunt Beekbergen om te rijden via Zwolle over de A50, A28 en N35. Verkeer uit Arnhem wordt geadviseerd om te rijden via de A12 en de A18/N18.

Grieken aangeklaagd voor 'gezocht-poster'

Twee Grieken zijn aangeklaagd wegens het illegaal aanplakken van 'gezocht-posters' van premier George Papandreou. Dat hebben de Griekse autoriteiten dinsdag bekendgemaakt.

De twee mannen van 21 en 20 werden opgepakt toen ze posters aanplakten met foto's van Papandreou en de tekst 'Gezocht door het Griekse volk wegens het in de uitverkoop doen van Griekenland'. De mannen zijn vrijgelaten in afwachting van het proces.

De regering van Papandreou heeft zeer zware bezuinigingsmaatregelen genomen om de financiële crisis waarmee het land te kampen heeft het hoofd te bieden.

Het aanplakken van posters is in Griekenland een lichte overtreding en wordt zelden bestraft. Illegale posters, meestal van politieke of commerciële aard, zijn dan ook overal te vinden.

Heb het niet over de snelwegschutter!

Pijltjes schieten. Ik gebruikte er de NCRV-gids altijd voor vroeger. Die likte het lekkerst. Je kreeg er de mooiste pijlen mee. Ik knipte lange repen papier uit de gids. Welke dag, dat maakte geen verschil. Zaterdagen schoten net zo nauwkeurig als maandagen. De strook papier wikkelde je om wijs- en middelvinger. Dan trok je de wikkel voorzichtig in een scherpe punt, bevochtigde je met je tong het stukje papier aan het uiteinde en je had een pijl. In een PVC-buis leggen, mikken en blazen maar. Ik schat dat ik indertijd de programmering van dik een half jaar televisie door open ramen in de buurt moet hebben geschoten. Leuk als je tien bent, stom als je elf wordt. Zo snel gaat dat. Bij de meesten tenminste, want niet alle kleintjes worden groot.

Drie verdachten dood Rhedense vrouw vrijgelaten

Drie van de vier verdachten die vastzaten op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van een vrouw in een zorginstelling in Rheden zijn vrijgelaten. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De twee mannen en een vrouw uit Alkmaar van 21, 22 en 24 jaar werden maandag aangehouden. Ook werd een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats gepakt. Hij blijft voorlopig vastzitten. Deze week wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Onderzoek moet uitwijzen of de drie Alkmaarders nog verdacht blijven. Het wooncomplex waar het slachtoffer zondag werd gevonden, is op een ruimte na vrijgegeven. De vrouw was vermoedelijk een bewoner in de zorginstelling aan de Klaproosstraat.

The Witcher 2 bereikt bijna miljoen verkopen

Goed nieuws op het pc-front. The Witcher 2, de game van het Poolse CD PROJEKT RED, heeft volgens de studio bijna een miljoen games verkocht. Zijn voorganger, The Witcher, heeft daar welgeteld een jaar over gedaan. The Witcher 2 heeft 400.000 stuks verkocht in de eerste week alleen.

De verkopen van de game zijn niet onverdiend, ook wij waren lyrisch over de game die wordt gezien als één van de beste RPG's van dit jaar. The Witcher 2 zal binnenkort op Xbox 360 verschijnen, en er is een demo voor de streaming-service GaiKai in de maak. 

Witcher2

Demonstratie Eemshaven voorbij

De demonstratie van Greenpeace bij het bouwterrein van de omstreden kolencentrale in de Eemshaven is zo goed als voorbij. Alle demonstranten zijn van het terrein gehaald. Het wachten is op het verwijderen van een container die voor de hoofdingang staat, meldt een politiewoordvoerder dinsdagmiddag.

De actie begon dinsdagochtend. De milieuorganisatie, die de bouwplaats illegaal noemt, stelde de hekken van het terrein op slot te hebben gedaan. Bouwvakkers mochten de bouwplaats nog wel verlaten, maar niet meer betreden.

De Raad van State vernietigde vorige week woensdag de vergunningen voor de bouw van de centrale van Essent. Er zou onvoldoende onderzoek zijn gedaan naar de gevolgen van de centrale voor de omringende natuurgebieden, zoals de Waddenzee en de duinen van de Waddeneilanden.

Gedeputeerde Staten in Groningen bepaalden daarna dat de bouw gewoon door kan gaan. Er zouden geen effecten op de natuur te noemen zijn die een bouwstop rechtvaardigen.

Volgens de politiewoordvoerder ging het uiteindelijk om twintig demonstranten. Het beëindigen van de actie is heel rustig gebeurd, aldus de zegsman. De reden dat de politie besloot zich ermee te bemoeien, was omdat door de versperringen bij een mogelijk ongeval de hulpdiensten niet snel genoeg ter plaatse zouden kunnen zijn, stelt hij.

Omstreeks 16.30 uur stelt de woordvoerder dat alleen een container nog de hoofdingang blokkeert en dat het wachten is op een vrachtwagen om die te verwijderen. Dat is vermoedelijk binnen een halfuur gebeurd. De politie verwacht dat de demonstranten ook hun biezen pakken als de container eenmaal is verwijderd. "Dan is er voor hen ook niets meer te doen."

Elia verruilt HSV voor Juventus

Juventus heeft zich voor komend seizoen versterkt met Eljero Elia. De Nederlander komt over van Hamburger SV, waar hij geen zicht meer had op een basisplaats. De Duitse ploeg maakte dit vandaag zelf bekend.

Vanmiddag verliet Elia het trainingskamp van Oranje om zich in Turijn medisch te laten keuren. Juventus betaalt HSV een bedrag van ongeveer tien miljoen euro. De voormalig speler van FC Twente zal bij de Italiaanse Serie A-ploeg een contract ondertekenen dat hem voor vier jaar aan de ploeg verbindt.

Hargreaves vertrekt naar Manchester City

Manchester City heeft zich op de voorlaatste dag van de transferperiode versterkt met Owen Hargreaves. De Engelsman, die de laatste jaren uitkwam voor stadsgenoot en aartsrivaal Manchester United, kost de ploeg niets, aangezien zijn contract afgelopen zomer afliep op Old Trafford.

Hargreaves kwam vandaag door de medische keuring bij Manchester City. Eerder probeerden The Citizens om Mark van Bommel te strikken, maar zijn huidige ploeg AC Milan liet de middenvelder niet gaan. Daardoor kwam Hargreaves in beeld. De Engelsman kwam de laatste jaren wegens verschillende blessures nauwelijks aan spelen toe, maar Manchester City gunt de middenvelder een herkansing in het internationale topvoetbal.

Ook West Bromwich Albion toonde interesse in Hargreaves, maar de voormalig speler van onder meer Bayern München besloot de transferperiode af te wachten. Deze week liet ook Tottenham Hotspur hun interesse kenbaar maken. Hargreaves koos echter voor Manchester City, dat komend seizoen Champions League speelt. Hij hoopt zich weer in de kijker te spelen voor het Engelse nationale elftal. Hargreaves zal bij City de concurrentie aan moeten gaan met Nigel de Jong, Gareth Barry en James Milner.

Groningen blaast PSV-transfer Matavz af

FC Groningen gaat er vanuit dat Tim Matavz ook na de huidige transferperiode in de Euroborg voetbalt. Hans Nijland legt de gang van zaken uit. PSV is meer dan geïnteresseerd in de signatuur van Matavz, die zelf ook openstaat voor de overstap naar Eindhoven. Groningen gaat echter niet akkoord met de geboden transfersom.

"De afgelopen dagen is er wederom regelmatig contact geweest met PSV. Wij hebben daarbij aangegeven dat het maken van een deal voor ons alleen mogelijk was als wij op dat moment tegelijkertijd een opvolger konden binnenhalen", aldus Nijland op de clubsite van Groningen.

Groningen had die opvolger voorhanden. Namelijk David Teixeira, die al in Nederland was om zijn transfer af te ronden. "Zondagavond hebben wij na het verstrijken van de door ons aan PSV gestelde deadline besloten een streep te zetten door de transfer van Matavz naar PSV. Het stellen van een deadline was geen spierballentaal richting PSV, maar puur om de speler Texeira tijdig duidelijkheid te kunnen verschaffen en een transfer van hem naar Groningen op een goede manier te laten plaatsvinden", vervolgt de algemeen directeur.

"Hoewel wij dus geen groen licht hebben gegeven, heeft Texeira er zondagavond in Montevideo op eigen initiatief tóch voor gekozen naar Nederland af te reizen. Kennelijk hebben Texeira en zijn zaakwaarnemers erop gehoopt dat er in de tussenliggende periode alsnog een akkoord tussen FC Groningen en PSV zou worden bereikt. Dit is niet het geval."

"Het probleem van het afronden van de deal met PSV zat hem niet in de hoogte van de transfersom. Het gat tussen vraag en aanbod was zeker overbrugbaar, maar uiteindelijk gaf de Raad van Commissarissen van PSV geen toestemming aan de directie van de club om de transfer daadwerkelijk af te ronden", vervolgt Nijland zijn relaas.

"De hele gang van zaken heeft er nu toe geleid dat het afblazen van de transfer tot persoonlijke teleurstellingen leidt bij zowel Matavz als Texeira. En hoewel het nog niet woensdag middernacht is en er in de voetballerij wel gekkere dingen zijn gebeurd, gaan wij er vanuit dat de transfer van Matavz een gesloten boek is."

Hans van Breukelen heeft namens de RvC van PSV een reactie gegeven over de uitspraak van Nijland dat de Raad van Commissarissen de transfer blokkeerde. "Onzin, wij hebben niks met de dagelijkse gang van zaken te maken. Dat ligt bij de directie. Dat moet Groningen toch ook weten."

Schip sleurt walvis haven Rotterdam in

Een groot containerschip is dinsdagmiddag de Amazonehaven in Rotterdam in gevaren met een dode walvis op de voorsteven. Het beest is vermoedelijk onderweg aangevaren door het schip, zo meldt een woordvoerder van het havenbedrijf. De walvis is naar schatting 7 tot 8 meter groot.

De walvis is van het schip gehaald en wordt door een boot tegen de kant gehouden. Wanneer het kadaver uit het water wordt gehaald is niet duidelijk. Deskundigen van het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden komen naar verluidt woensdag kijken wat er met de walvis gaat gebeuren.

Het schip was volgens een woordvoerder afkomstig uit 'het verre oosten'. Hoe lang de walvis al 'meevoer' weet hij niet. "Als je een vlieg doodrijdt met je auto, merk je dat ook niet", aldus de zegsman.

Identiteit slachtoffers ongeval A15 bekend

De twee mensen die maandag omkwamen bij een ongeval op de A15 bij Dodewaard zijn een 57-jarige vrachtwagenchauffeur uit Rotterdam en een 41-jarige man uit Duitsland. De Duitser bestuurde de bestelbus die op de cabine van de vrachtwagen knalde. Dat heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) dinsdag bekendgemaakt.

Het ongeval vond maandag rond 12.30 uur plaats. De vrachtwagenchauffer reed in de richting van Valburg en reed door nog onbekende oorzaak tegen de linkervangrail. De cabine van zijn truck kwam daarbij op de andere rijbaan terecht. De bestelbus, die op de linkerrijstrook de andere kant op reed, botste hier tegenaan.

Vanwege het ongeval was de A15 maandag urenlang in beide richtingen gesloten.

Jochie (14) paalt papa's vriendin

Een 14-jarig jochie uit Oakmont, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, mag zichzelf gerust een baas noemen. Het kereltje heeft namelijk een passionele nacht beleefd met de 34-jarige vriendin van zijn vader.

De vader van de jonge knaap was in april een nachtje weg voor zaken, waardoor de jongen alleen achterbleef bij Nattale Turner. Het tweetal besloot een potje te gaan kaarten en wat alcohol weg te drinken. Hoewel het ventje geen wodka lust, besloot hij geen spelbreker te zijn en stevig door te drinken.

Uiteindelijk begon Tuner met haar stiefzoon te zoenen en hem te strelen. Hierna verkende de puber met zijn eenogige slang alle plaatsen die zijn vader zo goed kende. Na de seks werd het kereltje moe en ging naar bed.

De volgende ochtend kwam de vrouw bij haar stiefzoon om het stiekeme avontuurtje te bespreken. Hij zwoer haar dat ze niets verkeerds had gedaan. Desondanks lekte het verhaal toch uit, want gisteren is Turner opgepakt. Zij wordt aangeklaagd voor tal van vergrijpen, waaronder verkrachting, kindermisbruik en het verstrekken van alcohol aan minderjarigen.

Arsenal haalt spits Park van Monaco

Arsenal heeft zich versterkt met de Zuid-Koreaanse spits Chu-Young Park. De 26-jarige aanvaller wordt voor een onbekende transfersom overgenomen van AS Monaco. In drie seizoenen scoorde de aanvoerder van de Zuid-Koreaanse nationale ploeg 25 keer in 91 wedstrijden voor de club uit de Franse Ligue 1.

Park debuteerde op 19-jarige leeftijd in de nationale ploeg en werd eerder dit jaar tot aanvoerder uitgeroepen, nadat Ji-Sung Park van Manchester United zijn afscheid aankondigde. Hij speelde de WK's van 2006 en 2010 voor zijn land.

Eerder vandaag maakte Arsenal bekend dat verdediger Armand Traoré verkocht is aan Queens Park Rangers. De Gunners zouden ook dicht bij een akkoord met Werder Bremen zijn om Per Mertesacker over te nemen.


Arsenal haalt spits Park van Monaco (Foto: Novum)

Lopez verrast door actie Heidfeld

Gerard Lopez van Lotus Renault GP-eigenaar Genii Capital zegt verrast te zijn door de stap naar de rechter van coureur Nick Heidfeld. De Duitser deed dit omdat hij wegens tegenvallende resultaten bij het team vervangen is door Bruno Senna. Hij staat nog wel op de loonlijst bij de Franse renstal.

Senna mocht de Grand Prix van België rijden en zit ook bij de Grand Prix van Italië in de auto. Wat er daarna zal gaan gebeuren is onduidelijk omdat Heidfeld eist dat hij weer in de auto plaats mag nemen. Een rechter zal bij een hoorzitting op 19 september beslissen of er sprake is geweest van contractbreuk of niet.

"Ik denk dat dit een emotionele reactie van Nick is geweest en ben erdoor verrast," zei Lopez over de rechtszaak tegen het Tageblatt Luxemburg. "Nick is namelijk nog gewoon deel van het team en we hebben hem altijd met respect behandeld, hetgeen ook nu niet zal veranderen. Nick zelf is verder ook altijd professioneel geweest, maar het probleem is dat hij niet heeft gebracht van we van hem hadden verwacht. Dat laatste is dan ook de reden dat we nu andere coureurs gaan uitproberen en dat hebben we Nick ook verteld."

270 arrestaties bij Caribisch festival in Londen

De politie van Londen heeft tijdens het Notting Hill Carnival 274 mensen gearresteerd, ongeveer even veel als vorig jaar.

Op een steekpartij met een zwaargewonde na is het twee dagen durende straatfestival zonder ernstige incidenten verlopen. De politie had honderden extra agenten opgetrommeld om een herhaling van de onlusten van eerder deze maand in Londen en andere Engelse steden te voorkomen.

Het straatfestival staat in het teken van de Caribische cultuur en trekt elk jaar ongeveer een miljoen bezoekers.


270 arrestaties bij Caribisch festival in Londen (Foto: Novum)

Verdachten aanslag VN-gebouw Nigeria opgepakt

De autoriteiten in Nigeria hebben enkele verdachten aangehouden wegens de aanslag op een gebouw van de Verenigde Naties in de hoofdstad Abuja. Dat meldde de politie dinsdag.

De politie wilde niet zeggen hoeveel personen zijn aangehouden. Ook over de achtergrond van de arrestanten wilde de politie niets kwijt.

Door de aanslag vrijdag vielen ruim 20 doden en raakten tientallen mensen gewond. De radicale moslimgroep Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Verdachten aanslag VN-gebouw Nigeria opgepakt
Verdachten aanslag VN-gebouw Nigeria opgepakt (Foto: ANP)

Nick Nolte tekent voor The Gangster Squad

Nick Nolte heeft getekend voor het misdaaddrama The Gangster Squad. De 70-jarige Amerikaan speelt Bill Parker, de nieuwbakken politiecommissaris van Los Angeles die nog niet is gecorrumpeerd door gangsterbaas Nicky Cohen, een rol van Sean Penn. Het is Parker die het 'gangster squad' in het leven roept en de maffia aanpakt. 

In The Gangster Squad spelen Ryan Gosling en Emma Stone de hoofdrollen en is ook Josh Brolin te zien. Gosling en Brolin spelen twee van de ambitieuze agenten bij de elite-eenheid, Stone speelt een vrouw die zowel met Gosling's personage als met Cohen een relatie heeft.

The Gangster Squad gaat over de gelijknamige speciale eenheid binnen de politie van Los Angeles die het in de jaren veertig moest opnemen tegen de georganiseerde misdaad. Will Beall, zelf een voormalige agent in Los Angeles, schreef het scenario. De film, onder regie van Zombieland-regisseur Rueb Fleischer, moet in 2013 uitkomen.

Anne Hathaway getipt voor Les Misťrables

Anne Hathaway wordt genoemd als mogelijke ster in de verfilming van de musical Les Misérables. Volgens de Amerikaanse musicalblog Broadway World is de actrice in gesprek om de rol van Fantine te spelen in de film van Tom Hooper, die eerder The King's Speech regisseerde.

De Australische acteur Hugh Jackman speelt zeer waarschijnlijk de hoofdrol in de film. Niemand heeft nog getekend voor het filmproject. De musical is gebaseerd op de gelijknamige roman van Victor Hugo uit 1862. Het verhaal gaat over Valjean die negentien jaar heeft vastgezeten voor het stelen van een brood. Als hij vrijkomt, wil hij zijn leven beteren, maar het verleden blijft hem achtervolgen. Hathaway zou de rol van Fantine spelen, een zieke fabrieksarbeider die wordt geholpen door Valjean.

De 28-jarige Hathaway presenteerde dit jaar samen met acteur James Franco de Oscaruitreiking. Zij zong toen een persiflage op On My Own uit Les Misérables, naar eigen zeggen omdat Jackman had geweigerd een duet met haar te zingen.

Naast Hathaway worden ook Hayden Panettiere, Harry Potter-actrice Emma Watson, Geoffrey Rush en Helena Bonham Carter genoemd voor rollen in de musical. Hathaway heeft nog stevige concurrentie te duchten, want voor de rol van Fantine gonzen ook de namen van Amy Adams en Rebecca Hall.

Tientallen scholen Mexico dicht na bedreigingen

De scholen in de Mexicaanse stad Acapulco zijn pas een week begonnen, maar al zeker 140 basisscholen hebben hun deuren maandag gesloten omdat leerkrachten weigeren te komen. Ze vrezen afpersing en ontvoeringen door drugsbendes.

Zo'n zeshonderd onderwijzers in de sloppenwijken in de heuvels van Acapulco zeggen te zijn bedreigd met afpersing en ontvoering, zei Julio Bernal, afgevaardigde van de scholen in de zuidelijke staat Guerrero. Bernal zei dat tien procent van de scholen in Acapulco maandag niet open is gegaan.

Volgens twee leerkrachten die anoniem willen blijven uit angst voor represailles zijn in buitenwijken van Acapulco de afgelopen acht dagen zeker vier collega's ontvoerd. Een van de twee onderwijzers zei dat ze mannen met geweren die uit de ramen van hun auto staken voor de school had zien rijden. Volgens haar worden collega's onder bedreiging van geweld gedwongen de helft van hun salaris inleveren. De tweede onderwijzer zei dat tientallen collega's de regering hebben verzocht meer agenten naar de scholen te sturen, maar dat verzoek wordt genegeerd. "De autoriteiten geven niet thuis", zei hij. De politiechef van Guerrero was niet bereikbaar voor commentaar.

Ook in Ciudad Juarez vinden bedreigingen en afpersing plaats. Vorige week vielen gewapende mannen een groep ouders aan die bij een basisschool in Ciudad Juarez op hun kinderen stonden te wachten. Eén man en vier vrouwen raakten gewond.

Zowel Acapulco als Ciudad Juarez wordt geteisterd door drugsgeweld sinds de Mexicaanse president Felipe Calderon in 2006 de oorlog verklaarde aan de drugsbendes.

Tilburger aangehouden na bedreigen ambtenaren

De politie heeft maandag een Tilburger aangehouden die ambtenaren met de dood zou hebben bedreigd. De 24-jarige man wilde rond 13.30 uur op het gemeentehuis met zijn vriendin een paspoort afhalen, meldt de politie.

Het ophalen van het reisdocument verliep blijkbaar niet geheel naar wens. Tijdens het gesprek zou de man zo agressief en intimiderend zijn geworden dat de baliemedewerker alarm sloeg. Tegen een medewerker die poolshoogte kwam nemen, zou de verdachte hebben gezegd dat hij voor hem 'een kogel' heeft en voor de andere ambtenaar ook.

Na het uiten van de bedreigingen liep de man naar buiten, waar agenten hem aanhielden. De man stelt volgens de politie dat er alleen een discussie was ontstaan.

Files door ongeval op A10

Verkeer op de A10 rond Amsterdam heeft dinsdagmiddag te kampen met files door een ongeval. Vanwege het ongeluk zijn tussen de afslag IJmuiden en de Coentunnel alle rijstroken van de binnenring afgesloten. Het verkeer kan nog wel van de af- en toerit IJmuiden gebruikmaken. Op de buitenring is de linkerrijstrook afgesloten, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Het ongeval vond even voor 15.00 uur plaats op de binnenring. Een auto kwam ondersteboven tot stilstand op de linkerrijstrook. Vanwege de veiligheid van de hulpverleners werden in beide richtingen rijstroken afgesloten.

Op de binnenring staat tussen knooppunt De Nieuwe Meer en het Coenplein twee kilometer file. Het verkeer dat via de toe- en afrit IJmuiden gaat, loopt een vertraging van ruim twintig minuten op. Op de buitenring van de afslag Volendam richting De Nieuwe Meer staat vier kilometer file.

Rijkswaterstaat heeft een omleiding ingesteld. Automobilisten richting Zaandam wordt aangeraden vanaf De Nieuwe Meer via de Zeeburgertunnel te rijden en de borden Amersfoort te volgen. Wanneer de A10 wordt vrijgegeven, is nog onduidelijk.

Moordverdachte Rotterdam vervolgd voor tweede moord

Een 34-jarige man uit Sint Maarten die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij een fatale schietpartij in Rotterdam, wordt ook verdacht van een dodelijke schietpartij in januari 2001 op Sint Maarten. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag laten weten.

Bij de schietpartij op Sint Maarten kwam een 34-jarige man om het leven. Een medeverdachte is op de Antillen al tot dertien jaar cel veroordeeld in verband met dit incident.

De man meldde zich eind mei op het politiebureau voor de moord op een 31-jarige Rotterdammer op de Dorpsweg in Rotterdam in april van dit jaar. Tijdens het onderzoek bleek dat hij ook werd gezocht voor het incident op Sint Maarten.

Justitie op Sint Maarten heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam gevraagd de man ook voor de moord op het eiland te vervolgen. Het dossier van de zaak is overgedragen aan justitie in Rotterdam.

Derksen: Toivonen zo'n eng ventje

Johan Derksen heeft maandag in de RTL 7-talkshow Voetbal International fors uitgehaald naar PSV-aanvoerder Ola Toivonen. De voetbaljournalist was opnieuw totaal niet te spreken over het gedrag van de Zweedse voetballer.

Derksen: "Ik vind dat zo'n eng ventje. Die heeft zich verleden jaar structureel misdragen. Hij is geschorst geweest, heeft ellebogen uitgedeeld, hij heeft om gele kaarten gesmeekt en daarom vind ik het onverantwoord en onbegrijpelijk dat een fatsoenlijke club als PSV hem de aanvoerdersband geeft. Als er één aangegeven heeft qua gedrag dat hij daar absoluut ongeschikt voor is, is het Toivonen omdat hij structureel over de schreef gaat."

De besnorde voetbalanalist noemt Toivonen geniepig: "Ik vind het echt een schande dat deze jongen geforceerd de leider en het boegbeeld van PSV is."


Johan Derksen: Toivonen zo'n eng ventje

[WK] Grenadaan James wint 400 meter

Kirani James is wereldkampioen geworden op de 400 meter. De man uit Grenada liep in het Zuid-Koreaanse Daegu dankzij een sterke eindsprint voorbij LaShawn Merritt. De tijd van James was uiteindelijk 44,60 seconden, drie honderdsten sneller dan die van Merritt. Namens België veroverde Kévin Borlée het brons. Hij had 44,90 seconden nodig. Zijn broer Jonathan werd in 45,07 vijfde.

Op de 3.000 meter steeple chase bij de vrouwen ging het goud naar Yuliya Zaripova uit Rusland. Zij nam al vroeg de koppositie en stond die niet meer af. Haar tijd van 9.07,03 minuten was bovendien de snelste tijd van het seizoen. Habiba Ghribi uit Tunesië verraste in 9.11,97 met zilver voor Milcah Chemos Cheywa. De Keniaanse had 9.17,16 minuten nodig en pakte daarmee brons.

De Duitser Robert Harting was net als twee jaar geleden in Berlijn de beste discuswerper ter wereld. In zijn vierde worp kwam hij tot 68,97 meter. Daarmee was hij ruim beter dan de Estlander Gerd Kanter die op 66,95 meter bleef steken. Ehsan Hadadi uit Iran legde beslag op de bronzen plak. Hij gooide de discus 66,08 meter ver.


Grenadaan James wint 400 meter WK (Foto: Novum)

Stel maakt pornofilm in McDonald's

Bezoekers van een Hamburgse McDonald's werden gisteravond getrakteerd op een bijzondere voorstelling. De veredelde snackbar werd namelijk onvrijwillig omgetoverd tot pornofilmset.

Even voor half tien kwam er een vrouw van begin dertig het restaurant binnen. Ten overstaan van ongeveer dertig gasten trekt zij haar minirok uit om vervolgens in de kinderhoek met zichzelf te spelen. Haar chaperonne speelt met haar tieten terwijl zijn andere hand de camera vasthoudt.

Toen het personeel in de gaten kreeg wat er zich in de McDonald's afspeelde, sommeerden zij het stel onmiddellijk op te houden met hun seksspelletje. Hoewel het paartje eerst het bevel negeerde, kozen ze uiteindelijk toch eieren voor hun geld en dropen af.

Het stel verliet de eettent en stapte in een zilverkleurige Seat. Het stel kan binnenkort bezoek van de politie verwachten. Oplettende gasten hebben namelijk het kenteken genoteerd. Er zijn geen tere kinderzieltjes voor het leven verwoest door dit wellustige avontuur.

Steeds meer gepind in horeca

In restaurants, hotels en cafés wordt steeds meer gepind. In het eerste halfjaar van 2011 nam het aantal pintransacties in de horeca toe met 32 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dinsdag. Een campagne moet het pinnen nog meer aanmoedigen.

Het gemiddelde bedrag dat gepind wordt is ten opzichte van vorig jaar gedaald. "Gasten gaan het gewoon vinden om twee koffie met gebak te pinnen", schrijft de belangenorganisatie voor de horeca.

Momenteel kan in 15 duizend van de 42 duizend horecazaken gepind worden. Vooral in restaurants en hotels kan met de pinpas betaald worden, in cafés en cafetaria's is dat nog veel minder.

De campagne om het pinnen te bevorderen gaat volgende maand van start. "Pinnen is veiliger voor de ondernemers. Een hotel, restaurant, café of cafetaria met veel contant geld in de kassa is een gemakkelijk doelwit voor overvallers", legt belangenbehartiger KHN uit. Die organiseert de campagne samen met onder meer pinbeheerder Currence.

Precieze cijfers over het aantal pintransacties in de horeca maakt KHN later dit jaar bekend. Onderzoeksbureau EIM berekende afgelopen voorjaar dat het aantal transacties in de horeca tussen 2006 en 2009 met meer dan negentig procent is toegenomen.

In 2009 werd negen procent van het totaal aantal transacties gepind. Daaruit haalde de Nederlandse horeca een kwart van zijn omzet.


Steeds meer gepind in horeca (Foto: Novum)

Eigenaar Yab Yum opgepakt voor witwassen

De nieuwe eigenaar van het Amsterdamse bordeel Yab Yum is aangehouden op verdenking van witwassen. Dat meldt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag. De man, Chris K., zit nog vast.

De vastgoedhandelaar werd vorige week maandag gearresteerd. Donderdag besloot de rechter-commissaris dat hij in ieder geval nog twee weken mag worden vastgehouden.

In het onderzoek deden vorig jaar juni tweehonderd rechercheurs van de nationale recherche en de FIOD doorzoekingen in zestien woningen, drie bedrijven en twee bankkluizen in Soest, Baarn, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Heusden, Almere, Weesp, Nieuwegein, Purmerend, Meppel en Loosdrecht. Toen al hadden politie en justitie K. op de korrel.

K. werd ten tijde van het onderzoek opgepakt, maar toen op verdenking van betrokkenheid bij de moord op vastgoedhandelaar Peter Petersen. Petersen werd in maart 2009 voor een hotel in Bussum doodgeschoten in een auto. K. is inmiddels geen verdachte meer in deze zaak.

Destijds meldde het OM dat K. de hoofdverdachte was in het witwasonderzoek. Hij zou op grote schaal criminele winsten hebben witgewassen en werd in verband gebracht met een groot aantal verdachte financiële transacties, de financiering van hennepkwekerijen en internationale handel in cocaïne.

In het witwasonderzoek zijn de afgelopen tijd diverse verdachten gehoord. K. is op dit moment de enige die vastzit.

Yab Yum werd in 2008 gesloten met een beroep op de Wet Bibob. Eind juni meldde De Telegraaf dat K. het plan had het bordeel volgend jaar weer te laten openen.


Eigenaar Yab Yum opgepakt voor witwassen (Foto: Novum)

SP en CU geschokt over plan chronisch zieken

De SP en de ChristenUnie eisen opheldering over het kabinetsvoornemen om het budget voor chronisch zieken en gehandicapten te halveren. De plannen hiervoor zouden op Prinsjesdag worden ontvouwd. De twee oppositiepartijen spreken schande van het uitgelekte plan.

Chronisch zieken en gehandicapten krijgen een keer per jaar een tegemoetkoming in de zorgkosten. Het versoberen van deze wtcg-vergoeding schiet ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman in het verkeerde keelgat. "Ik ben hevig verontwaardigd. Het zijn opnieuw de chronisch zieken en gehandicapten die gepakt worden door het kabinet", zegt zij.

"Op de wtcg-uitkering valt genoeg kritiek te leveren en zou zeker verbeterd moeten worden, maar niet gehalveerd", vindt Wiegman. SP-Kamerlid Renske Leijten wil na het reces zo snel mogelijk een debat.

Luther krijgt derde seizoen

De Britse tv-serie Luther is vernieuwd voor een derde seizoen. Dit maakte producent en uitzender BBC bekend. De hoofdrol in psychologische detectiveserie zal opnieuw vervult worden door Idris Elba (Stringer Bell in The Wire).

De BBC-serie volgt het leven van John Luther, die werkzaam is als detective in de voorsteden van Londen, waarbij hij vooral moorden moet oplossen. Luther is zwaar bezeten van zijn werk, en zijn toewijding is echter zowel een vloek als een zegen voor hemzelf, zijn liefdesleven en zijn medewerkers.

Uit hoeveel afleveringen het derde seizoen van Luther zal bestaan maakte BBC nog niet bekend, maar het nieuwe seizoen zal hoogstwaarschijnlijk medio 2012 op de buis verschijnen.


Luther krijgt derde seizoen

Lola overweegt weer Formule 1-avontuur

Lola denkt er over na om de plannen voor een Formule 1-team weer op te pakken. Voor het seizoen 2010 trok het Britse merk de inschrijving nog terug vanwege de onduidelijkheid in de plannen, maar er wordt inmiddels overwogen om voor 2014 een nieuwe poging te wagen, mits autosportfederatie FIA een dertiende team op de grid wil.

"We zijn in gesprek om in de Formule 1 te stappen. Als in 2014 een nieuw motorreglement in werking treedt, is dat een mooi tijdstip," zei Lola-eigenaar Martin Birrane in het Britse blad Autosport. Wil Lola slagen dan moet een van de huidige teams de stekker eruit trekken of de FIA moet een dertiende team willen, zoals voor 2010 gebeurde. Toen kreeg USF1 dat ticket, maar dat team bleek slechts een lege huls te zijn.

Het vorige Formule 1-avontuur van Lola was in 1997. Destijds moest de auto onder druk van de sponsoren een jaar te vroeg ingezet worden, maar omdat de bolide niet competitief bleek te zijn was het project al na één race gestrand. Birrane kon zo het merk Lola in handen krijgen en was het als chassisbouwer actief in de Champ Car, Formule 3, A1GP, Formule 3000 en Formula Nippon.

Manager zorginstelling ontslagen om fraude

Een manager van drie zorginstellingen voor verstandelijk gehandicapten in Voorschoten en Leiden is ontslagen, omdat hij enkele duizenden euro's heeft verduisterd. De zorginstelling heeft aangifte gedaan, bevestigt bestuursvoorzitter Gerard Gerding van Gemiva-SVG dinsdag na een bericht in het Leidsch Dagblad.

De zaak is tijdens een interne controle aan het licht gekomen. De man werd al in juni op non-actief gesteld, vlak voordat hij op vakantie ging. Tijdens zijn vakantie verrichtte Gemiva-SVG verder onderzoek naar de manager. Na zijn vakantie heeft de man de verduistering bekend.

Gemiva-SVG denkt dat de man op eigen houtje handelde en vermoedt ook dat er niet voor de onderzochte periode geld is weggesluisd. De man zou geen geld van gehandicapten achterover hebben gedrukt.

Twintig jaar cel voor schietpartij Rio aan de Rijn

De 30-jarige Jason Z. uit Duiven is dinsdag veroordeeld tot twintig jaar cel voor de schietpartij tijdens het driedaagse Caribische festival Rio aan de Rijn in Arnhem in augustus vorig jaar. Ook moet de man een schadevergoeding van ruim 23 duizend euro betalen. Justitie had 22 jaar geëist.

De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat Z. zich schuldig heeft gemaakt aan moord en een dubbele poging tot moord. Desondanks viel de straf iets lager uit dan geëist. Bij de uitspraak hield de rechtbank rekening met het feit dat de schutter tijdens het incident enigszins verminderd toerekeningsvatbaar was. Wel nemen de rechters Z. het zeer kwalijk dat hij het recht in eigen hand heeft genomen.

Bij de schietpartij, die plaatsvond op de slotdag van het feest, kwam een 48-jarige man uit Den Haag om het leven. Een 51-jarige vrouw uit Zoetermeer en een 48-jarige man uit Heerenveen raakten gewond. Tijdens de rechtszaak verklaarde Z. uit angst en wraak te hebben geschoten op de man uit Den Haag. De andere twee slachtoffers werden per ongeluk geraakt.

Z. was lid van een criminele bende en naar eigen zeggen sinds jaar en dag verwikkeld in een vete. De 48-jarige Hagenaar zou in 2004 op Curaçao meerdere keren op Z. hebben geschoten. In 2000 zou ook op de zus van Z. zijn geschoten. Z. verklaarde het recht in eigen hand te hebben genomen omdat de politie niets deed.

Z.'s advocaat betoogde dat sprake was van psychische overmacht, maar de rechters gingen daar niet in mee. De rechtbank acht bewezen dat Z. bewust naar Rio aan de Rijn ging om wraak te nemen.

Nadat Z. begon te schieten, probeerde het slachtoffer tevergeefs te vluchten. De man, die zeven keer werd geraakt, overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hij werd onder meer in de borst en het hoofd geraakt. Honderden mensen waren getuige van het incident.

Gedragsdeskundigen die Z. onderzochten stellen dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Door het schietincident op Curaçao heeft hij een posttraumatische stressstoornis opgelopen, stellen zij.


Twintig jaar cel voor schietpartij Rio aan de Rijn (Foto: Novum)

Mertesacker bijna rond met Arsenal

De Duitse voetbalinternational Per Mertesacker is op weg naar Arsenal. Vanmiddag is de speler van Werder Bremen in Londen om te onderhandelen. Mertesacker kreeg van de Duitse bondscoach Joachim Löw toestemming het trainingskamp te verlaten.

Vandaag bevestigden de twee clubs dat ze in gesprek zijn over een transfer van Mertesacker naar Arsenal. Mertesacker kwam in 2006 naar Bremen en heeft nog een contract dat tot medio 2012 loopt.

[WK] Rudisha wereldkampioen op 800 meter

De Kenyaan David Rudisha is na wereldrecordhouder nu ook wereldkampioen op de 800 meter. De 22-jarige leidde de race van start tot finish en zette een tijd van 1.43,91 minuten neer. Abubaker Kaki uit Sudan troefde op het laatste rechte stuk de Rus Yuriy Borzakovskiy af en greep in 1.44,41 zilver. Borzakovskiy (1.44,49) moest genoegen nemen met brons.

De wereldtitel polsstokhoogspringen ging verrassend naar Fabiana Murer uit Brazilië. Zij ging als enige over 4,85 meter. De Duitse Martina Strutz pakte met een Duits record van 4,80 meter zilver. Brons ging naar Svetlana Feofanova. De Russin bleef op 4,75 meter steken.

Yelena Isinbayeva was bij haar rentree op het hoogste niveau niet in staat om de prijzen mee te doen. De wereldrecordhoudster ging simpel over haar eerste hoogte 4,65 meter heen, maar miste vervolgens een sprong op 4,75 meter. Daarna koos ze ervoor om 4,80 meter te proberen. Ook die miste ze echter twee keer.

Arsenal verkoopt Traorť aan QPR

Arsenal heeft verdediger Armand Traoré verkocht aan stadsgenoot Queens Park Rangers. De 21-jarige Senegalees tekent een contract voor drie jaar bij de promovendus in de Premier League. Het is onduidelijk hoeveel Arsenal ontvangt voor Traoré, die 33 wedstrijden voor de Gunners speelde. Ook verhuurde die club hem aan Juventus.

Traoré is de derde nieuwe aanwinst sinds Queens Park Rangers eerder deze maand werd overgenomen door de Maleisische miljardair Tony Fernandes. Eerder werden Joey Barton en Luke Young aangetrokken.

'Libische burgers als menselijk schild gebruikt'

Soldaten van Moammar Gadhafi hebben burgers als menselijk schild gebruikt en bijvoorbeeld kinderen op tanks gezet om NAVO-aanvallen te voorkomen. Ook hebben ze zich stelselmatig schuldig gemaakt aan verkrachting en moord en hebben ze mensen spoorloos laten verdwijnen. Dat zeggen mensenrechtenonderzoekers.

Onderzoekers van Artsen voor Mensenrechten (PHR) verbleven van 5 tot 12 juni in Misrata, vlak nadat rebellen de troepen van Gadhafi uit die stad hadden verjaagd. Ze spraken tientallen mensen die het twee maanden durende beleg van de stad waren doorgekomen en verzamelden talloze bewijzen van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, aldus de in het Amerikaanse Boston gevestigde organisatie.

"Vier ooggetuigen vertelden dat militairen 107 burgers oppakten en als menselijk schild gebruikten om te voorkomen dat de NAVO munitievoorraden ten zuiden van Misrata zou aanvallen", schrijft PHR in een dinsdag verschenen rapport. "Een vader vertelde hoe soldaten zijn twee jonge kinderen dwong plaats te nemen op een tank."

PHR kreeg kopieën in handen van militaire bevelschriften waarin Gadhafi zijn troepen opdracht geeft burgers in Misrata uit te hongeren en humanitaire hulp te onthouden. Ook verkrachting werd ingezet als wapen, zegt de hoofdauteur van het rapport, Richard Sollom. Er zijn geen bewijzen dat er op grote schaal is verkracht, maar de angst voor verkrachting was wel wijdverspreid, aldus Sollom.

"Een getuige zei dat soldaten een basisschool als detentiecentrum gebruikten waar ze naar verluidt vrouwen en meisjes vanaf veertien jaar oud verkrachtten", staat in het rapport. PHR vond geen bewijzen dat de soldaten Viagra-achtige medicijnen kregen, zoals is beweerd, maar kan deze beschuldiging ook niet ontkrachten. De school bevond zich in het in de buurt van Misrata gelegen Tomina. Er is PHR een geval bekend van een vader die zijn dochters van 15, 17 en 18 jaar de keel doorsneed, omdat zij waren verkracht. Een bekende sjeik uit Tomina nam het openlijk op voor de verkrachte vrouwen en meisjes en betoogde dat hun dapperheid juist geprezen zou moeten worden, staat in het rapport.

PHR zegt niets te kunnen zeggen over schendingen waaraan de rebellen of de NAVO zich mogelijk schuldig hebben gemaakt, omdat ze daar in juni geen onderzoek naar heeft kunnen doen. Wel roept de organisatie de door de rebellen gevormde Nationale Overgangsraad op het recht te handhaven en te verhinderen dat mensen het recht in eigen hand nemen. Ook moet worden voorkomen dat mensen die rechten hebben geschonden op machtsposities terechtkomen, aldus de organisatie.

PHR beschuldigt de troepen van Gadhafi er ook van aanvallen te hebben uitgevoerd op ziekenhuizen en ambulances en artsen te hebben verhinderd gewonde burgers te verzorgen. Dit is in strijd met het principe van medische neutraliteit in oorlogssituaties, zo wordt opgemerkt.

Human Rights Watch zegt over bewijzen te beschikken dat de troepen van Gadhafi toen de hoofdstad Tripoli bezig was te vallen moordend in het rond trokken. Amnesty International heeft gezegd dat bewakers uit het kamp van Gadhafi gevangengenomen kinderen hebben verkracht, maar dat ook de rebellen kinderen misbruiken en zwarte gastarbeiders gevangennemen.

Alle drie de mensenrechtenorganisaties hebben beide partijen opgeroepen gevangenen goed te behandelen.

Rebellen LibiŽ kwaad op Algerije

De Nationale Overgangsraad in Libië is kwaad op Algerije. De raad eist dat de regering in Algiers de echtgenote, dochter en twee zonen van kolonel Moammar Gadhafi terugstuurt die maandag naar Algerije zijn uitgeweken.

De beslissing van Algiers om leden van de Gadhafi-clan gastvrijheid te bieden 'is een daad van agressie die indruist tegen de wil van het Libische volk', zei Mahmoud Shammam, de minister van informatie van de overgangsraad. "We willen dat deze mensen naar Libië terugkomen. We zijn vastbesloten om de hele familie-Gadhafi te arresteren en berechten."

Gadhafi's echtgenote Safia, zijn dochter Aisha en zonen Hannibal en Mohammed en hun kinderen zijn nu in Algerije. De Algerijnse autoriteiten hebben de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad en het hoofd van de Nationale Overgangsraad van hun aankomst op de hoogte gesteld.

Algerije heeft de raad vooralsnog niet erkend, ofschoon de vlag daarvan sinds de val van Tripoli aan de Libische ambassade in Algiers wappert. Ahmed Bani, de militaire woordvoerder van de overgangsraad, toonde zich niet verbaasd dat de familie-Gadhafi in Algerije is verwelkomd. De rebellen hebben tijdens hun zes maanden oude opstand steeds gezegd dat Algerije het regime van Gadhafi met huurlingen ondersteunde.

Waar Gadhafi zelf zich ophoudt, is onbekend. De leiders van de rebellen zijn bezorgd dat als hij in Libië blijft, dit tot meer geweld zal leiden. De Verenigde Staten zeggen geen aanwijzingen te hebben dat Gadhafi het land heeft verlaten. Een van Gadhafi's andere zonen, Khamis, is vermoedelijk bij gevechten om het leven gekomen. Hij voerde het bevel over de Khamis Brigade, een elite-eenheid. Khamis zou zaterdag bij een aanval in Tarhouna gewond zijn geraakt en in een ziekenhuis in Bani Walid zijn overleden.

Motoragent beschoten in Etten-Leur

Een motoragent is in de nacht van maandag op dinsdag in het Noord-Brabantse Etten-Leur beschoten tijdens een achtervolging. De agent werd niet geraakt en heeft teruggeschoten, meldt de politie.

De agent ging rond 01.40 uur af op een melding van vernielingen in het dorp Sint Willebrord. Hij zag een verdachte auto en ging erachteraan. De achtervolging eindigde op een rotonde in Etten-Leur, waar de agent werd beschoten. Hij wist de kogels te ontwijken en reageerde door terug te schieten.

De vier inzittenden van de auto gingen er vervolgens te voet vandoor. Ze werden later in de nacht aangehouden. Het gaat om mannen van 19 en 21 jaar uit Etten-Leur.

Noda nieuwe premier Japan

Het Japanse parlement heeft minister van financiën Yoshihiko Noda dinsdag tot premier gekozen. Noda is Japans zesde premier in vijf jaar tijd. Zijn voorganger Naoto Kan stapte op vanwege kritiek op diens leiderschap ten tijde van de ramp met de Fukushima Dai-ichi-kerncentrale.

Maandag won de 54-jarige Noda de leiderschapsverkiezing van zijn Japanse Democratische Partij, waarmee hij nagenoeg verzekerd was van het ambt dat zijn partijgenoot Kan vrijdag opgaf.

Noda versloeg maandag zijn laatst overgebleven rivaal, minister van handel Banri Kaieda. Noda verwierf in de tweede stemronde de steun van 215 partijleden, Kaieda kreeg 177 stemmen. Minister van buitenlandse zaken Seiji Maehara, die onder de Japanse bevolking de grootste populariteit geniet, was al in de eerste stemronde uitgeschakeld.

Noda, die doorgaans een rechtse economische koers voorstaat, wacht een zware taak. Hij moet de haperende Japanse economie vlot trekken en vaart brengen in de moeizame wederopbouw na de tsunami en daaropvolgende kernramp van maart dit jaar.


Noda nieuwe premier Japan (Foto: Novum)

Consumentenvertrouwen eurozone daalt zoals verwacht

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in augustus vrijwel conform verwachting gedaald. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Commissie. De index voor het consumentenvertrouwen verslechterde naar -16,5, tegenover -11,2 een maand eerder. Economen geraadpleegd door Dow Jones rekenden gemiddeld op een daling tot -16,6.

Het vertrouwen van ondernemers in de industriesector daalde in augustus naar -2,9, tegenover 0,9 in juli, waar economen op een waarde van -2,0 hadden gerekend. Onder bedrijven in de dienstensector verslechterde het vertrouwen in augustus tot een niveau van 3,7, tegenover 7,9 in juli. Voor deze sector was geen verwachting afgegeven.

Het economisch sentiment daalde tot 98,3, tegenover 103,0 een maand eerder. Er werd een score van 100,5 verwacht. De index voor het bedrijfsklimaat daalde in augustus tot 0,07, tegenover 0,44 een maand eerder.

Schade Christchurch opgelopen tot 12 miljard

De ramingen van de schade als gevolg van de aardbevingen in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn opgelopen tot bijna twaalf miljard euro, heeft de regering dinsdag bekendgemaakt. De staat draait op voor ruim vier miljard, de rest komt voor rekening van particuliere verzekeraars. De schade komt overeen met ongeveer een tiende van het bruto binnenlands product van Nieuw-Zeeland.

In Christchurch zijn sinds september vorig jaar meer dan 7500 aardschokken en nabevingen geregistreerd. De zwaarste beving, met een kracht van 6,1, deed zich voor op 22 februari. In totaal kwamen 181 mensen om het leven. Het grootste deel van de binnenstad werd verwoest en hele voorsteden werden onbewoonbaar. De overheid heeft duizenden huiseigenaren compensatie aangeboden om voorgoed te verhuizen.


Schade Christchurch opgelopen tot 12 miljard (Foto: Novum)

Fietsendief veroorzaakt gaslek in Utrecht

Een fietsendief heeft maandagavond in Utrecht een gaslek veroorzaakt waardoor twintig woningen moesten worden ontruimd. Dat heeft de politie dinsdag laten weten.

De dief probeerde rond 22.00 uur in een kelderbox aan de Zambesidreef een fiets te stelen die met een ketting vastzat aan een leiding. Toen de dief de leiding wilde doorzagen, begon gas te ontsnappen. Hij ging er zonder de fiets vandoor.

Na de ontdekking van het lek werden de twintig woningen uit voorzorg ontruimd. Een invalide en een dove bewoner kregen daarbij hulp van de brandweer. Na anderhalf uur konden alle bewoners weer naar huis.

[Upd] Elia op weg naar Juventus

Eljero Elia verruilt HSV voor Juventus. Dit meldt De Telegraaf vandaag.

Gisteren bereikten de twee clubs overeenstemming over de transfersom. "We gaan er proberen uit te komen, maar niet tegen elke prijs”, zegt Klaus Vink van stichting Fair Deal Sports Management.

Elia bereidt zich momenteel met het Nederlands elftal voor op de EK-kwalificatiewedstrijden tegen San Marino en Finland.

Update 13:56 uur

Na de training van het Nederlands elftal vertrekt Elia naar Turijn om te onderhandelen met Juventus over een contract. Bondscoach Bert van Marwijk heeft de vleugelspits hiervoor toestemming gegeven.

Fallout: Nuka Break fan-film is terug

Fallout: Nuka Break was een korte film, gemaakt door drie Fallout-fans en vertelde het verhaal van Twig (vault dweller), Ben (ghoul) en Scarlett (slave girl) die met z'n drieën probeerden te overleven in de Wastelands van Fallout. De drie zijn nu terug en ditmaal met een tweewekelijkse serie.

De nieuwe serie zal losjes gebaseerd zijn op de game New Vegas zoals blijkt uit de eerste aflevering:

[WK] Fransen sluit af op plaats negentien

Remona Fransen heeft de zevenkamp bij het WK in Daegu afgesloten als negentiende. Op de afsluitende 800 meter kon de atlete van De Spartaan geen potten breken. Haar tijd van 2.16,80 was ruim vijf seconden langzamer dan haar persoonlijk record. De 868 punten die de tijd haar opleverden, brengen haar totaal op 6.027. Dat zijn 171 punten minder dan haar beste prestatie.

De wereldtitel ging naar de Russin Tatyana Chernova met 6.880 punten. Chernova had na zes onderdelen al een voorsprong van 133 punten op uittredend wereldkampioene Jessica Ennis. Op de 800 meter maakte de Britse slechts vier punten goed. Brons was er voor de Duitse Jennifer Oeser.

Meer aandacht voor Suikerfeest in winkels

Meer winkels besteden dit jaar expliciet aandacht aan het Suikerfeest, het feest waarmee moslims dinsdag de 29 dagen van vasten tijdens de Ramadan vieren. Vorig jaar richtte alleen nog Hema een apart schap in voor het feest, dit jaar doen ook Lidl, Plus, Douglas en Albert Heijn mee. Dat blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksbureau Labyrinth in de vier grote steden.

Het Suikerfeest wordt net zoals Kerst uitbundig gevierd met eten, nieuwe kleding en cadeaus. Een groot deel van de bijna één miljoen moslims in Nederland viert het feest. Door hier extra aandacht aan te besteden kunnen winkels flink extra omzet behalen, stellen de onderzoekers.

Hema introduceerde vorig jaar al een uitgebreid Suikerfeestassortiment met bijvoorbeeld een Arabische chocoladeletter. Parfumeriezaak Douglas komt dit jaar met speciale aanbiedingen ter ere van het feest, Lidl adverteert ermee in zijn folder.

Een aantal winkels heeft wel extra ingekocht, maar besteedt er geen marketingaandacht aan. Zo heeft C&A extra veel nette pakken voor jongens in huis gehaald, maar de keten hangt daar geen 'Suikerfeestaanbieding' poster boven. "Dat is zonde, want met speciale doelgroepenmarketing zijn dit soort consumenten goed te verleiden tot extra inkopen", zeggen de onderzoekers.

Veel winkels spelen helemaal niet in op het Suikerfeest. Uit de inventarisatie blijkt dat onwetendheid hierbij nog een grote rol speelt. "We kregen uitspraken als 'is er morgen Suikerfeest?' en 'welke producten zoeken ze dan', te horen", vertellen de onderzoekers.

Ook is het voor veel winkelketens een probleem dat de marketing landelijk wordt geregeld. "Hierdoor is het voor een ketenwinkel in de grote stad met veel moslims als klant niet mogelijk speciale aandacht te geven."


Meer aandacht voor Suikerfeest in winkels (Foto: Novum)

Vrouw tapet vogels vast aan lichaam

Op luchthaven LAX in Los Angeles is een vrouw gearresteerd die op een nogal opmerkelijke manier een paar zeldzame vogels naar China wilde smokkelen. De gevederde vrienden waren vastgetapet aan haar lichaam.

De vrouw had de vogels vastgeplakt aan haar armen en benen en wilde zo door de douane lopen het vliegtuig in. Helaas voor haar werd zij gesnapt door beveiligingspersoneel.

De vogels verkeren, na te zijn losgemaakt van de smokkelaarster, in goede conditie. De vrouw is opgepakt en wordt beschuldigd van het smokkelen van een bedreigde diersoort.

Bewoner stuit op mijn in Bredase tuin

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft dinsdag een landmijn uit een tuin in Breda gehaald. De bewoner was tijdens graafwerkzaamheden op het explosief gestuit. De mijn is tot ontploffing gebracht in het Ulvenhoutse Bos, meldt de politie.

De bewoner van de woning aan de Piet Avontuurstraat, vlak buiten het centrum, stuitte tijdens het graven in zijn tuin op een zwaar verroeste bus met een metalen punt. De man vermoedde dat het om een bom ging en belde de politie.

De EOD en twee agenten gingen ter plaatse. De bewoner was op dat moment niet meer in zijn woning aanwezig, maar gaf telefonisch toestemming voor de ontruiming. Via het dak van de garage is de EOD de tuin in gegaan, waar ze de mijn aantroffen.

Een politiewoordvoerder kon verder niet aangeven van welke makelij de mijn was en hoe die in de tuin terecht kon komen.

Josh Brolin hoofdrol in remake Oldboy

Josh Brolin gaat de hoofdrol spelen in Oldboy van regisseur Spike Lee. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Het verhaal gaat over een man die, op de verjaardag van zijn dochter, wordt ontvoerd en vijftien jaar gevangen wordt gehouden. Als hij vrijkomt, wil hij wraak, maar hij ontdekt dat het allemaal onderdeel is van een groter plan.

De keiharde actiefilm is een remake van het Koreaanse origineel Oldeuboi van Chan-wook Park uit 2003. Steven Spielberg was eerst van plan de film te regisseren, nadat hij in 2008 de rechten kocht. Hij wilde Will Smith in de hoofdrol.

De 53-jarige Brolin heeft het de komende tijd druk. Hij is net klaar met de opnames van Men in Black III, waarin hij een jonge versie van Tommy Lee Jones' Agent K speelt, en staat op het punt te beginnen aan de opnames van het misdaaddrama The Gangster Squad. Het lijkt erop dat hij in het voorjaar met de opnames van Oldboy start, aangezien hij in juni Labor Day met Kate Winslet gaat opnemen.

Christian Bale zou zijn gevraagd voor de rol van de slechterik in Oldboy. Hij heeft nog geen projecten aangenomen voor na zijn nieuwste en waarschijnlijk laatste Batman-film The Dark Knight Rises. Naast Lee staan grote regisseurs als Clint Eastwood, Michael Mann en Darren Aronofsky voor hem in de rij. Oldboy moet volgend jaar in de bioscopen verschijnen.

Josh Brolin
Josh Brolin hoofdrol in remake Oldboy (Foto: Novum)

George Clooney stapt uit actiefilm

George Clooney is uit The Man from U.N.C.L.E. gestapt. Het is onduidelijk waarom de acteur niet meer verbonden is aan het filmproject van Steven Soderbergh. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De opnamen van de film blijven gepland staan voor februari. Soderbergh werkt momenteel aan de casting van de actiefilm. The Man from U.N.C.L.E. is gebaseerd op de gelijknamige tv-serie uit de jaren zestig over twee agenten die met tal van vernuftige gadgets criminaliteit bevechten. Clooney zou de rol van Napoleon Solo vertolken, in de serie gespeeld door Robert Vaughn.

De 50-jarige Clooney werkte veel met Soderbergh. De twee maakte samen onder meer Ocean Eleven, Twelve en Thirteen. Soderbergh produceerde ook de film Syriana waarvoor Clooney een Oscar won voor beste bijrol.

De acteur heeft zijn vierde film als regisseur onlangs afgerond. De politieke thriller The Ides of March, waarin de Hollywood-ster ook te zien is, opent woensdag het filmfestival van Venetië en gaat op 20 oktober in Nederland draaien.

Youzhny keert terug in Daviscup

Michail Youzhny is teruggekomen op zijn besluit om niet meer te spelen voor Rusland in de Davis Cup. Hij heeft zich beschikbaar gesteld voor de wedstrijd tegen Brazilië volgende maand met als inzet terugkeer in de wereldgroep.

Vorig jaar besloot Youzhny  te stoppen om jonge Russische tennissers de kans te geven om te spelen voor hun land. "We zitten op dit moment in een lastige situatie en ik voel het als mijn plicht om mijn land te helpen”, zo zegt hij nu.

Vogelaar stuit op kokmeeuw van minstens 32 jaar

Een vogelaar heeft de voor zover bekend oudste kokmeeuw ter wereld gevonden. De ring die de vogel droeg was 32 jaar, acht maanden en 24 dagen eerder aangebracht. Dat melden natuurbericht.nl en Sovon Vogelonderzoek Nederland dinsdag.

Vogelaar Benny Middendorp stuitte in maart al op de kokmeeuw in de broedkolonie Benthuizerplas bij Zoetermeer, maar de vondst wordt pas nu officieel naar buiten gebracht. Middendorp zag de vogel eerder al meerdere keren in 2009 en in 2010.

De vogel is op 25 juni 1978 geringd in de Amsterdamse Waterleidingduinen in Zandvoort. Gemiddeld worden kokmeeuwen niet veel ouder dan 5 of 6 jaar. 'Oudjes' van rond de 20 jaar komen volgens de vogelaars regelmatig voor. Een enkeling zou de 30 halen.


Vogelaar stuit op kokmeeuw van minstens 32 jaar (Foto: Novum)

Fors minder geld voor chronisch zieken

Het kabinet wil het budget voor chronisch zieken en gehandicapten halveren. Dat is onderdeel van de plannen voor Prinsjesdag. Ingewijden hebben berichtgeving daarover in het AD dinsdag bevestigd.

Het kabinet wil snijden in de wtcg-vergoeding, die bedoeld is voor chronisch zieken en gehandicapten. De regeling kent afhankelijk van de leeftijd tegemoetkomingen tussen 153 en 510 euro. Sinds vorig jaar krijgen ongeveer twee miljoen mensen eens per jaar zo'n tegemoetkoming in de zorgkosten.

Fors minder geld voor chronisch zieken
Fors minder geld voor chronisch zieken (Foto: ANP)

Van ontucht verdacht raadslid Spijkenisse vertrekt

Een 58-jarig gemeenteraadslid in Spijkenisse, die wordt verdacht van ontucht, treedt terug als lid van de raad. Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt. Het PvdA-raadslid legt met onmiddellijke ingang zijn functie neer.

De man, die ook leraar was op een basisschool in Spijkenisse, wordt verdacht van ontucht met een 10-jarige jongen. Justitie verdenkt hem ook van het in bezit hebben van kinderporno.

Het raadslid werd in juni opgepakt voor de ontuchtverdenking en na verhoor weer vrijgelaten. De school waar hij werkte schorste hem. Eerder deze maand werd hij opnieuw aangehouden na de vondst van kinderporno op zijn computer. Vorige week werd hij op vrije voeten gesteld.

Wolfsen door het stof over weggepest homostel

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht trekt opnieuw het boetekleed aan over het optreden rond een weggepest homostel in de wijk Leidsche Rijn. Dinsdag gaf Wolfsen tijdens een vergadering van de gemeenteraad toe dat de gemeente de zaak niet goed heeft aangepakt.

Vanuit de oppositie klinkt felle kritiek op Wolfsen. De PvdA'er wordt verweten te weinig te hebben gedaan om het homostel te beschermen. In een brief aan de raad erkende Wolfsen vrijdag dat de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie het stel in de steek hebben gelaten.

Dinsdag herhaalde Wolfsen dat. "We zijn er niet in geslaagd de daders in de kraag te vatten en de incidenten te stoppen". Wolfsen noemt dat 'zeer frustrerend'. De burgemeester trekt het zich vooral aan dat het hem niet is gelukt het vertrouwen van het stel te winnen. "We hebben hier allemaal buikpijn van."

Politiechef Johan van Renswoude erkende dinsdag tegenover de gemeenteraad dat de politie scherper had moeten zijn. Zo had adequater gereageerd moeten worden op de eerste aangifte, zijn getuigen veel te laat gehoord en kon pas na meerdere incidenten een verborgen camera worden opgehangen.

Het OM legde uit waarom de jongeren die de homo's weggepest hebben, niet vervolgd konden worden. Justitie kreeg de zaak niet rond omdat er te weinig overtuigend bewijs kon worden aangeleverd.


Wolfsen door het stof over weggepest homostel (Foto: Novum)

Schietpartij bij moskee in Kopenhagen

Een schietpartij voor de deur van een moskee in de Deense hoofdstad Kopenhagen heeft dinsdag aan zeker een persoon het leven gekost. Ook is er een gewonde gevallen. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

De schietpartij brak uit na afloop van het gebed ter ere van het eind van de ramadan, zei politiewoordvoerder Lau Thygesen. Meer details over het gebeurde kon hij nog niet geven. Ooggetuigen zeiden dat de schoten waren gelost vanuit een passerende auto.

Langere celstraf voor gewelddadige serieverkrachter

Een man uit het Noord-Brabantse Cuijk moet langer de cel in wegens een reeks gewelddadige verkrachtingen en aanrandingen. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde hem dinsdag tot tien jaar cel en tbs.

De rechtbank legde eerder negen jaar en tbs op. Dat was ook in hoger beroep de eis van het Openbaar Ministerie. Het hof vindt dat echter te licht voor de overtredingen die de man heeft begaan. Het hof ging uit van de maximumstraf die hiervoor kan worden opgelegd, zestien jaar.

Het maximum werd met zes jaar verminderd omdat de dader door de tbs-behandeling waarschijnlijk nog lang vast blijft zitten en omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar zou zijn. Er zou sprake zijn van ziekelijke stoornissen en een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens.

De 35-jarige man werd vorig jaar januari opgepakt nadat hij op nieuwjaarsdag in Wanroij twee jonge vrouwen met zijn auto van hun fiets had gereden om een van hen vervolgens te verkrachten. De ander schopte hij zo hard tegen het gezicht dat ze bewusteloos raakte. Door de aanrijding raakte zijn auto beschadigd. Agenten herkenden de auto enkele dagen later aan de schade, waarna de man werd opgepakt.

Daarna bekende de man ook verkrachtingen en pogingen daartoe in Gassel, Sint Anthonis en Oeffelt. Dat zou tussen 2007 en 2010 zijn gebeurd. Hij randde onder anderen een 16-jarige meisje uit Wanroij aan. Bij de verkrachtingen zou hij zijn slachtoffers veel en hard hebben geslagen. Doordat hij in 1995 bij een verkrachting in Bergen op Zoom een DNA-spoor had achtergelaten, werd die zaak ook alsnog opgelost.

Veel verboden bestrijdingsmiddelen in handel

Ongeveer veertig procent van de middelen tegen schadelijke organismen die in Nederland worden verkocht, zijn niet toegestaan. Dat meldt de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) dinsdag na een controle die vorig jaar samen met de VROM-Inspectie en de waterschappen is gehouden.

Het gaat vooral om producten als desinfecterende handgel, aangroeiwerende middelen en insectenwerende middelen. Dat de producten niet zijn toegelaten, betekent volgens de VWA niet dat ze een risico opleveren. Ze zijn alleen nog niet beoordeeld en goedgekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, wat wel moet.

In totaal beoordeelden de inspectiediensten 408 producten bij 590 groothandels, bouwmarkten, tuincentra, supermarkten, drogisterijen, warenhuizen en hun leveranciers. Van de producten bleken er 168 niet toegelaten. De inspecties legden 78 boetes op, gaven 29 schriftelijke waarschuwingen en kondigde drie keer een dwangsom aan. Ook is de verkoop van de producten in de hele keten gestaakt.

De VWA vermoedt dat de branche nog onvoldoende op de hoogte is van de regels voor deze zogenoemde biociden. Biociden zijn middelen die worden gebruikt om schadelijke organismen te vernietigen, zoals desinfecteermiddelen, ontsmettingsmiddelen, conserveringsmiddelen of ongediertebestrijdingsmiddelen.

Ze bevatten stoffen die specifiek zijn geselecteerd voor het organisme dat ze moeten bestrijden. Verkeerd gebruik of onnodig hoge concentraties kan schadelijk zijn voor mensen, dieren en het milieu. Ook kan resistentie ontstaan bij de organismen die ze juist moeten bestrijden.

PAX-trailer voor Sonic CD

Er werd eerder op PAX al bekendgemaakt dat Sonic CD deze winter naar mobiele telefoons en consoles komt en bij zo'n aankondiging hoort natuurlijk een trailer. Nu is die er dan en die is hieronder te bekijken. De heruitgave van Sonic CD verschijnt op iPhone, iPod Touch, iPad, Xbox Live Arcade, PlayStation Network, Windows (als digitale download), Android en Windows Phone 7.

Sipke Jan Bousema in discussie met kinderen

Sipke Jan Bousema wordt naar eigen zeggen een soort mini-Oprah Winfrey. De presentator gaat voor het nieuwe NTR-programma Wat Zou Jij Doen? in discussie met kinderen, onthult hij voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik ga met kinderen lastige dilemma's en moeilijke keuzes bespreken", vertelt Sipke Jan over zijn nieuwe programma, waarmee hij terugkeert naar kindertelevisie. "Bijvoorbeeld, kies je voor je vader of moeder als je ouders gaan scheiden? Of draag je wel of geen hoofddoekje? Dat zijn thema's waar veel kinderen mee te maken hebben."

Volgens Bousema belooft Wat Zou Jij Doen? een mooi programma te worden. "Het zijn hele heftige thema's die we bespreken, maar het mooie is dat kinderen echt tot nieuwe inzichten komen. Dat is heel bijzonder." Wat Zou Jij Doen? wordt dit najaar uitgezonden.

Sipke Jan vindt het 'fantastisch' dat hij de zware thema's kan bespreken met kinderen. "Het is te gek dat er weer een programma is waar heel veel verschillende meningen van kinderen samenkomen. Ik merk aan het eind van het programma dat veel kinderen anders zijn gaan denken."

Bousema hoopt dat zijn nieuwe programma discussies op scholen en in gezinnen aanwakkert. "Dat is de bedoeling van het programma." Sipke Jan vergelijkt Wat Zou Jij Doen? al met talkshows als die van Oprah Winfrey en Catherine Keyl. "Iemand zei dat laatst. Toen dacht ik: we bespreken inderdaad allerlei thema's waar kinderen mee kunnen worstelen. Wat dat betreft lijkt het er wel een beetje op."

Baby Beyoncť zorgt voor Twitter-record

De aankondiging van Beyoncé dat ze zwanger is heeft voor een record gezorgd op Twitter. Na haar onthulling werd het record van 8.868 tweets per seconde gevestigd, meldt de berichtendienst.

De zangeres onthulde zondagnacht tijdens de MTV Video Music Awards dat zij en haar man Jay-Z hun eerste kindje verwachten. "O mijn God, Beyoncé doet net een grote onthulling op de rode loper. Baby!" was de eerste tweet, van MTV.

Het vorige record stond op 7.196 tweets per seconde. Dit werd gevestigd tijdens de finale van het WK voetbal voor vrouwen in 2011, toen de Verenigde Staten speelde tegen de dames van Japan.

Na de onthulling op de rode loper stond de zangeres op het podium, waar zij ook aan het publiek duidelijk maakte dat ze een kleine verwacht. "Ik wil dat jullie de liefde voelen die in mij groeit", zei Beyoncé voor ze haar nummer Love On Top ten gehore bracht.

Punten Ronde 3/4 FOK! Voetbalmanager 2011/2012

De tweede ronde zit er weer op in de FOK! Voetbalmanager 2011/2012. Er is weer veel gebeurd op de Nederlandse voetbalvelden en ook in de Voetbalmanager zijn er deze ronde weer veel verschuivingen geweest. Hebben we een nieuwe leider? Je leest het hieronder.

Deze ronde was Kayzie met maar liefst 119 punten de beste. Hij werd gevolgd door Dubnobasswithmyteamman die 109 punten bijeen sprokkelde. Een gedeelde derde plaats met 105 punten was er weggelegd voor Perry`s puntensprokkel team. en FC Uchoose. De top vijf van deze ronde is gecompleteerd door de teams PFT11 en FC Bal Door Het Raam die beiden 103 punten behaalden.

In het klassement heeft Dubnobasswithmyteamman nu met 200 punten de leiding genomen, voor Kayzie die in totaal 185 heeft. PFT11 staat derde met 181 punten. Seleção Canarinho bezet met 169 punten de vierde plaats, voor FC Bal Door Het Raam dat er 164 heeft.

Punten ronde 3/4 (managerronde 2)

# positie team user ronde 2 punten totaal
1 2 Kayzie kayzie 119 185
2 1 Dubnobasswithmyteamman Dubnobasswithmyheadman 109 200
3 6 Perry`s puntensprokkel team. perrysander 105 163
= 22 FC UChoose josschrage 105 138
5 3 PFT11 pleb07 103 180
= 5 FC Bal Door Het Raam ElmarO 103 164
7 4 Seleção Canarinho BassieD 97 169
8 8 FC Zorro Zorro 95 154
9 38 FC De Kuipkanjers Kuipkanjer 92 132
10 14 Rood en Wit Haarlem The_Groove 91 141


Algemeen klassement userteams na ronde 2 (van 17)

plaats team user punten ronde 2
1 Dubnobasswithmyteamman Dubnobasswithmyheadman 200 109
2 Kayzie kayzie 185 119
3 PFT11 pleb07 180 103
4 Seleção Canarinho BassieD 169 97
5 FC Bal Door Het Raam ElmarO 164 103
6 Perry`s puntensprokkel team. perrysander 163 105
7 #no.1 JahWe 159 54
8 FC Zorro Zorro 154 95
9 The Tafkaz Eleven tafkaz 152 76
10 FC Haaienvoer Sjarkiee 151 83


Bij de subleagues was deze ronde ANTRG de beste. In het klassement bezet Fryslân Boppe! met 129 punten de eerste positie, op één punt gevolgd door de winnaar van vorig jaar Toppers van Weleer. Birdsong staat derde met 122 punten, gevolgd door Ajax dat op 107 punten staat. Gedeeld vijfde staan Fc Zutphen en Noord-Brabant met 105 punten.

Algemeen klassement subleagues na ronde 2 (van 17)

plaats subleague owner punten ronde 2 leden
1 Fryslân Boppe! Steppenpferd 129 67 5
2 Toppers van Weleer SnuggLe 128 61 11
3 Birdsong United Birdy012 122 59 4
4 Ajax Frank77 107 53 8
5 Fc Zutphen INViCTuS 105 54 6
= Noord-Brabant stpn 105 60 11
7 UChoose Superliga josschrage 103 63 13
8 TUI Nederland ntrx 101 55 9
9 WoS forum neilpad 100 49 9
10 Fok! Open Beach 99 49 32
= MLOleague Killinglaw 99 53 10


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

Voor de komende managerronde 5/6 kun je je voetbalteam weer aanpassen. De wisselperiode sluit op zaterdagmiddag 10 september 2011 om 17:59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 18 september 2011 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2011/2012-topic in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2011/2012.

Win Call of Duty: Rezurrection

Vorige week verscheen de nieuwe map-pack voor Call of Duty: Black Ops. De mappack, Call of Duty: Rezurrection genaamd, laat spelers opnieuw strijden tegen hordes zombies. FOK!games geeft jullie de kans om hier mee aan de slag te gaan. Lees snel verder!

Gamers kunnen genieten van remakes van Call of Duty: World at War maps Nacht der Untoten, Verrückt, Shi No Numa en Der Riese. De pack kent ook een volledig nieuwe map; Moon. Een verlaagde zwaartekracht zorgt voor een compleet nieuwe gameplay-ervaring.

Wil jij aan de slag met de bovenstaande map-pack? Let dan goed op, want FOK!games mag maar liefst vijftien codes weggeven voor de Xbox 360. Hier hoef je niet veel voor te doen. De eerste vijftien reacties onder dit bericht met daarin de tekst "Beter tien zombies op de maan, dan één in je achtertuin." Een fijne twist op deze tekst is natuurlijk ook van harte welkom.

Rappers roken as 2Pac op

The Outlaws hebben de vijftiende sterfdag van Tupac Shakur geheel in stijl herdacht. De rappers hebben namelijk zijn as opgerookt.

"We hebben hem herdacht met zijn moeder en zijn familie", laten The Outlaws weten. "We hebben er een feestje van gemaakt op het strand, met wat kipvleugeltjes, wat drank en noem maar op. Daar was Tupac zelf gek op."

"Het was Tupac's laatste wens. Ik weet niet of hij het serieus bedoelde, maar wij hebben het alleszins ernstig opgenomen."

Limburg opent jacht op Duitse damherten

Damherten die vanuit Duitsland naar Limburg komen, mogen worden afgeschoten. De provincie Limburg heeft voor vijf jaar een ontheffing verleend voor het doden van damherten, meldt dagblad De Limburger dinsdag.

Jagers kunnen nu toestemming krijgen damherten af te schieten. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) had om de ontheffing gevraagd vanwege Duitse plannen om honderd damherten los te laten. De bond vreest voor schade aan de gewassen.

De herten zitten nu nog in een park tussen Swalmen en Brüggen. Het park is nu nog afgesloten, maar de Duitse autoriteiten gaan het hek binnenkort weghalen. Amsterdam kampt al jaren met een grote populatie damherten in de waterleidingduinen bij Zandvoort. Doordat er geen natuurlijke vijanden zijn, groeit de populatie snel. De provincie kon niet direct bevestigen dat de jacht wordt toegestaan.

Nieuwe Professor Layton krijgt trailer

Werd gisteren de releasedatum van de nieuwe Professor Layton nog vrijgegeven, komt Level-5 vandaag met de eerste trailer. Bijna twee jaar heeft het geduurd voordat de game eindelijk een westerse release kreeg, maar dadelijk mogen ook wij smullen van deze puzzelgame.

Professor Layton and the Last Specter zal te koop zijn vanaf 17 oktober 2011 in de US. Een Europese release staat gepland voor november 2011. De game is exclusief voor Nintendo DS.

Kinect nodig voor Forza 4-achievement

Alle achievements voor Forza Motorsport 4 zijn uitgelekt en zonder Kinect kun je de totale gamerscore niet behalen. De achievement "Look Ma, No Controller" vraagt namelijk van je dat je een auto in de Free Play-modus met Kinect bestuurt.

Het gaat hier maar om een achievement van 5 punten, maar toch zal het serieuze spelers zonder Kinect tegen de haren instrijken. De rest van de achievements, gebracht door de site Xbox 360 Achievements, zijn hier te vinden.

Forza Motorsport 4 komt 14 oktober uit op Xbox 360.

Man opgepakt voor seks met luchtbed

De politie van Hamilton, in de Amerikaanse staat Ohio, heeft zondag een 32-jarige man opgepakt die duidelijk aan een wip toe was. De beste man bedreef namelijk de liefde met een luchtbed.

Edwin Charles Tobergta liep zondag naar een buurman om daar een roze opblaasmatras te jatten. De buurman schreeuwde nog dat hij moest stoppen, maar Tobergta nam het voorwerp onder zijn arm en ging er vandoor.

Tobergta nam het luchtbed mee naar een steegje achter zijn huis en botvierde zijn lusten op de matras. De eigenaar van van het object belde echter de politie die de hitsige dertiger diezelfde ochtend nog in zijn huis arresteerde. De beste man heeft de daad bekend en aangegeven dat hij hulp nodig heeft. Hij zal worden aangeklaagd wegens zedenschennis, een vergrijp waar hij al een aantalen keren eerder voor is opgepakt.

Mathijsen: "Dit betekent dat we goed zijn"

Joris Mathijsen is er trots op dat Nederland eerste op de wereldranglijst van de FIFA staat. "Mooi he? Als je de Europees- en wereldkampioen voorbij gaat, moet je wel heel sterk zijn", zegt Mathijsen tegen het ANP, doelend op Spanje. "Die eerste plaats betekent dat we absoluut goed bezig zijn en constant presteren. Het levert niet direct een prijs op, maar is wel een mooi teken voor de KNVB, het land en natuurlijk het Nederlands elftal."

Toch denkt de 72-voudig international niet dat Nederland lang van de eerste positie kan genieten. "Ik denk dat we de nummer 1-positie volgende maand al weer kwijt zijn, want ik zie Spanje niet verliezen van Liechtenstein", zegt Mathijsen.

Eerder liet ook bondscoach Bert van Marwijk weten trots te zijn op de eerste plaats. Hoewel hij naar eigen zeggen niet iemand van de statistieken is, zegt het volgens de bondscoach wel iets over de goede prestaties van Nederland over een langere periode.

DVD: Foo Fighters - Back and Forth

Back and Forth is niet alleen een track van de zevende en laatste Foo Fighters-plaat, maar ook de naam van de documentaire die de hele Foo Fighters geschiedenis belicht. Dat de tijd vliegt is wel duidelijk aangezien de Foo's al meer dan 16 jaar bij elkaar zijn. En met bij elkaar wordt dan eigenlijk alleen frontman/zanger/gitarist/criticus en beschermheilige Dave Grohl en bassist Nate Mendel bedoeld. Natuurlijk is het 'Grohl' zijn band, hij heeft het vetorecht en heeft dat gedurende de jaren ook wel eens laten blijken. Mendel is het andere bandlid dat eigenlijk de hele Foo Fighter geschiedenis meemaakte vanaf de debuutplaat. De rest leek een komen en gaan van bezetting zo door de docu heen, maar het valt eigenlijk best mee.

Trailer La piel que habito

Voor het eerst in 20 jaar werkt de eigenzinnige regisseur Pedro Almodóvar weer met Antonio Banderas aan een film. La piel que habito (The Skin I Live In) is gebaseerd op het boek Mygale van Thierry Jonquet en vertelt het verhaal van een plastisch chirurg die op wraak zint nadat zijn dochter is verkracht. Het is Almodóvar's laatste film sinds Broken Embraces, die in 2009 verscheen. De film had zijn première op het Cannes festival. 

De laatste keer dat Almodóvar een film maakte met Banderas was Tie Me Up! Tie Me Down! uit 1990. In La piel que habito zien we Banderas in een rol zoals we hem nog niet eerder zagen op het witte doek. Wanneer de film in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn is nog niet bekend.


De trailer voor La piel que habito (The Skin I Live In)

Dark Souls is als een strenge sensei

7 oktober duurt nog veel te lang en omdat ik niet als enige ten onder wil gaan aan de veel te lange wachttijd: een hypeberichtje voor jullie! Namco Bandais Andrew Davis heeft namelijk de volgende uitspraak gedaan over Dark Souls:

"We think of Dark Souls as one of the strict senseis from the martial arts movies that's super mean to the hero, and everyone hates him but he's fair. After weeks of training, you feel like you've made some progress, and he'll acknowledge it with a nod."

Voor dat bevestigende knikje mogen we gaan strijden vanaf 7 oktober. Dark Souls komt uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Van Halst vertrekt bij FC Twente

Jan van Halst vertrekt in december als manager algemene zaken bij FC Twente. Dat heeft de 42-jarige oud-voetballer vandaag bekendgemaakt. Van Halst werkt al sinds 2003 bij Twente. Sinds juni vorig jaar is hij manager algemene zaken. De oud-verdediger maakte niet bekend wat hij na 1 december, als zijn dienstverband bij Twente is beëindigd, gaat doen.

Voor hij manager algemene zaken werd, was Van Halst enkele jaren manager commerciële zaken. Ook daarvoor was hij al op de commerciële afdeling van de Enschedese club aan het werk. Als voetballer kwam Van Halst uit voor FC Utrecht, FC Wageningen, FC Twente, Ajax, Fortuna Sittard en Vitesse.

Van Halst stelt in het belang van de club weg te gaan. "Met de afronding van de uitbreiding van de 'U' staat de club voor een nieuwe ambitieuze periode", verwijst hij naar de tweede ring die op de Grolsch Veste wordt gebouwd. "Als je er van tevoren niet zeker van bent of je deze periode tot het einde toe af zult maken, moet je een en ander in het belang van de club tijdig aangeven."

Batman: Arkham City toch onder GFWL

Warner heeft vandaag bekendgemaakt aan VG247 dat de pc-versie van Batman: Arkham City alsnog zal releasen onder het Games for Windows Live-merk. Gisteren was er nog onduidelijkheid over een GFWL-versie nadat een retailer een GFWL-versie had ontkend.

Voor de PlayStation 3 en Xbox 360-versies zal er niks veranderen. Batman: Arkham City is vanaf 21 oktober verkrijgbaar voor alle drie de platformen.

Auto vrouw beschoten op A2

Op de snelweg A2 (Amsterdam - Utrecht) is maandagmiddag de auto van een 41-jarige Amsterdamse beschoten, zo heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) dinsdagmorgen bekendgemaakt. Volgens het KLPD is het sinds begin augustus het 35ste geval van een beschieting op de snelweg.

De vrouw hoorde ter hoogte van Maarssen een knal en zag vervolgens haar achterruit sneuvelen. Ze stopte meteen en belde de politie, die haar auto voor onderzoek heeft meegenomen.

Auto vrouw beschoten op A2
Auto vrouw beschoten op A2 (Foto: ANP)

Notch over Minecraft en Steam

Markus "Notch" Persson, ontwerper van Minecraft, heeft laten weten dat hij geen voorstander is van Steam in combinatie met zijn Minecraft. De voornaamste reden hiervoor is dat het digitale distributieplatform zijn in-game transacties limiteert. 

"Being on Steam limits a lot of what we're allowed to do with the game, and how we're allowed to talk to our users," schreef Persson op zijn blog. "We (probably?) wouldn't be able to, say, sell capes or have a map marketplace on minecraft.net that works with Steam customers in a way that keeps Valve happy."

"It would effectively split the Minecraft community into two parts, where only some of the players can access all of the weird content we want to add to the game."

"We are talking to Valve about this, but I definitely understand their reasons for wanting to control their platform. There's a certain inherent incompatibility between what we want to do and what they want to do."

"So there's no big argument, we just don't want to limit what we can do with Minecraft."

Persson zei verder dat hij Steam "awesome" vindt en dat het in zijn ogen het beste digitale distributieplatform is dat hij ooit heeft gezien. "I've spent incredible amounts of money on it," voegde hij toe. Niet dat dat wat uitmaakt voor deze selfmade miljonair.

Wanbetalers maken hogere schulden

Wanbetalers in Nederland hebben in het afgelopen kwartaal hogere schulden gemaakt. Een openstaande rekening die bij een incassobureau terechtkwam, bedroeg gemiddeld 1659 euro. Dat is bijna 20 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2010, toen het nog om 1336 euro ging.

Dat maakte de brancheorganisatie van incasso-ondernemingen, NVI, dinsdag bekend. Het totale aantal vorderingen daalde echter. Incassobureaus kregen 3,2 miljoen vorderingen binnen, terwijl dat aantal een jaar eerder op 3,3 miljoen lag.

Wanbetalers maken hogere schulden
Wanbetalers maken hogere schulden (Foto: ANP)

Van der Garde weer in gesprek met F1-teams

De kans is aanwezig dat Giedo van der Garde volgend seizoen in de Formule 1 zal gaan racen. Het management van de Nederlandse coureur is door drie teams benaderd om te praten over een stoeltje in de koningsklasse van de autosport. Lotus Renault GP en Virgin zijn bekend en de derde renstal lijkt Williams te zijn.

Van der Garde was vorig jaar lange tijd in beeld bij Virgin, maar zag het stoeltje gaan naar de Belg Jérôme d’Ambrosio. Dit jaar is hij weer in beeld bij de renstal die inmiddels tot Marussia Virgin Racing omgedoopt is. De Nederlander zal mocht hij willen tekenen in ieder geval een grote zak met geld moeten meenemen.

Omdat miljardair Marcel Boekhoorn de schoonvader is van Van der Garde lijkt geld niet het probleem te zijn. Hierdoor is de Nederlander ook in beeld bij Lotus Renault GP dat naar verluidt al het hele jaar in de financiële problemen zit. Daarom zou het team Boekhoorn benaderd hebben om een aandeel in de renstal te nemen. Probleem voor dat team is dat coureurs Vitaly Petrov en Robert Kubica in principe al voor 2012 vastliggen. Het is echter nog niet duidelijk of Kubica op zijn oude niveau terug zal kunnen keren na zijn rallyongeval.

Ook Williams zou een optie kunnen zijn voor Van der Garde. De renstal uit Grove heeft momenteel Rubens Barrichello en Pastor Maldonado onder contract staan. Laatstgenoemde brengt veel geld mee uit Venezuela, terwijl veteraan Barrichello het team niet meer naar een hoger plan lijkt te kunnen tillen. Omdat ook Williams geld nodig heeft lijkt overwogen te worden om een tweede betalende coureur aan te trekken.

De tijd zal leren of een of meerdere van deze opties concreet wordt voor Van der Garde en hij mogelijk de overstap naar de Formule 1 zal kunnen maken. Voorlopig rijdt de Nederlander in de GP2 Series waar hij in het kampioenschap de tweede plaats bezet. De titel kan hij niet meer winnen, want deze ging afgelopen weekend naar Romain Grosjean. Het enige dat Van der Garde rest is over een ruime week goed presteren op Monza waar het reguliere seizoen afgesloten wordt.

Barbie gaat Oh Oh Cherso-leventje missen

Barbie maakt zich op voor de volgende fase in haar leven. Het feestbeest, dat beroemd werd dankzij Oh Oh Cherso, heeft haar wilde haren verloren. "Ik heb het wel een beetje gehad", mijmert Barbie voor de camera van Novum Nieuws. "Je kan niet altijd doorgaan met alleen maar feesten en zuipen."

"Er komt een moment dat je moet kiezen. En ik kies voor mijn man." Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, bereidt zich voor op haar huwelijk. Op Valentijnsdag belooft de blondine eeuwige trouw aan Michael. De voorbereidingen op de grote dag en de bruiloft zijn te zien in een nieuwe realitysoap, Oh Oh Barbie.

Nu ze zich opmaakt voor het getrouwde leven, stapt Barbie uit Oh Oh Cherso. "Aan alles komt een einde, ook aan Oh Oh Cherso", filosofeert de blondine. "Ik hou heel veel van ze, maar wil gewoon verder met mijn eigen leventje."

De verloofde Barbie genoot deze zomer al minder van het feesten in Chersonissos. De Haagse was ziek van het gemis van haar vriend Michael. Toch vindt ze haar gevoelens maar vreemd. "Ik vind het raar dat ik zo verliefd kan zijn en verloofd ben en ga trouwen. Dat ik zoiets mee mag maken in mijn leven."

Kleine Barbies of Kens komen er voorlopig nog niet. "Ik wacht nog even met kinderen, ben hier nu druk mee bezig. En ik wil eerst nog genieten van mijn lieve man. Ik ben al heel lang verliefd op hem, maar we zagen elkaar nooit. Nu ik hem heb, laat ik hem nooit meer gaan. Er is niemand die mijn vriend van me af kan pakken!"

foto1372063.jpg
Barbie gaat Oh Oh Cherso-leventje missen (Foto: Novum)

Producentenprijzen stijgen tien procent

De afzetprijzen in de Nederlandse industrie lagen in juli 2011 tien procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. De toename was voor het eerst in drie maanden groter dan de maand ervoor.

Volgens het statistiekbureau lagen de afzetprijzen van de gehele industriesector hoger dan een jaar eerder. De grootste stijging deed zich voor in de aardolieverwerkende industrie met bijna 29 procent. In juni bedroeg de toename in deze industrietak nog negentien procent.

Producten van de chemie waren bijna vijftien procent duurder dan in juni 2010. Fabrikanten in de voedingsmiddelenindustrie rekenden ruim elf procent meer en de producten in de basismetaalindustrie waren zeven procent duurder.

Op maandbasis stegen de prijzen met 0,3 procent. Daarbij namen de afzetprijzen op de buitenlandse markt toe met 0,5 procent, waar de prijzen op de binnenlandse markt slechts iets hoger waren dan in juni, aldus het CBS.

'Waterbedrijven houden water onnodig duur'

Waterbedrijven houden de tarieven voor drinkwater kunstmatig hoog. Dat stellen Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de VEMW, de belangenbehartiger voor zakelijke waterverbruikers. Zij roepen de politiek op strenger toezicht te houden.

Volgens de belangenbehartigers mogen de waterbedrijven te veel winst maken. Dat zou nergens voor nodig zijn. De waterbedrijven hebben weinig reserves nodig, omdat de bedrijfsrisico's laag zijn. "Het zijn monopolisten. Dat zorgt er bovendien voor dat er weinig prikkels zijn om de kosten laag te houden", stelt een woordvoerder van VEMW.

Hierdoor betaalt een gebruiker te veel voor leidingwater. "Uit voorzichtige schattingen blijkt dat er tientallen procenten te veel wordt betaald", legt de woordvoerder uit. "Dat we dat niet precies weten komt ook doordat de sector niet transparant is over hoe de tarieven worden opgebouwd."

Binnenkort stelt het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor het eerst een plafond vast voor de winsten die drinkwaterbedrijven mogen maken. Het plafond dat gesteld gaat worden is volgens een onderzoek in opdracht van VEMW 'disproportioneel hoog'.

"Er bestaat een verschil van minstens 35 miljoen euro tussen de huidige voorstellen van het ministerie en de daadwerkelijke benodigde reserves", stelt de VEMW. Eind 2010 bedroeg het vermogen van de waterbedrijven 1,8 miljard euro.

VEMW en de twee consumentenorganisaties concluderen dat de overheid niet kritisch genoeg is en roepen op om beter toezicht te houden. De Nederlandse Mededingingsautoriteit zou hierin een rol moeten gaan spelen, net als zij doet in de energiemarkt. "Het huidige toezicht is hier een slap aftreksel van."

UMC Utrecht opnieuw sterkste ziekenhuismerk

Het UMC Utrecht heeft de sterkste reputatie van alle Nederlandse ziekenhuizen. De gemiddelde Nederlander heeft veel vertrouwen in het Utrechtse hospitaal, blijkt dinsdag uit onderzoek van adviesbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Op de tweede plaats staat het UMC St Radboud in Nijmegen, gevolgd door het AMC Amsterdam. Verder staan ook het Erasmus MC in Rotterdam, het Leids Universitair Medisch Centrum en het Bronovo in Den Haag in de top tien.

Het UMC Utrecht voerde ook bij de vorige meting in 2009 de lijst van de tien Nederlandse ziekenhuizen met de sterkste reputatie aan. De lijst is ten opzichte van twee jaar geleden vrijwel ongewijzigd.

Opvallend aan het onderzoek is volgens het adviesbureau dat ouderen de afgelopen twee jaar een stuk kritischer geworden zijn ten aanzien van ziekenhuizen. Vooral 55-plussers zijn aanzienlijk negatiever over ziekenhuizen gaan denken, terwijl die groep in 2009 nog bovengemiddeld enthousiast was. "Alle negatieve publiciteit over ziekenhuizen heeft de 55-plusser kennelijk flink aangeslagen", concludeert merkadviseur Hendrik Beerda.

Voor het onderzoek zijn 4700 mensen ondervraagd.

Guardiola is trots op zijn ploeg

Ondanks het ontbreken van enkele vaste krachten wist Barcelona gemakkelijk te winnen van Villarreal (5-0). Trainer Pep Guardiola is trots op de ploeg.

Guardiola kon voor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen niet beschikken over Carles Puyol en Gerard Pique, die beiden geblesseerd zijn. Rechtsback Dani Alves was geschorst. "We hadden met Eric Abidal slechts één echte verdediger", zei Guardiola na afloop van de wedstrijd op de persconferentie.

"Het plan was dus om de bal snel rond te laten gaan, met name in de as van het veld. Ik vond het op voorhand een behoorlijk pittige wedstrijd om de competitie mee te openen, maar ik ben blij dat we het er goed van af hebben gebracht."

Het eerste doelpunt viel na een halfuur spelen. Thiago Alcántara was degene die de eerste treffer maakte. Vervolgens wisten Cesc Fàbregas, Alexis Sánchez en Lionel Messi te scoren. De Argentijn maakte twee doelpunten en bepaalde de eindstand op 5-0.

Japanse NES-games voor 3DS Ambassadeurs bekend

Nintendo heeft de definitieve lijst met NES-games bekendgemaakt die 3DS Ambassadeurs kunnen downloaden vanaf 1 september. De 3DS Ambassadeurs zijn gamers die hun 3DS hebben gekocht vóórdat deze in prijs daalde op 12 augustus. Naast 10 NES-games krijgen ze ook 10 GBA-games.

Super Mario Bros.
Donkey Kong Jr.
Balloon Fight
Ice Climber
The Legend of Zelda
Wrecking Crew
NES Open Tournament Golf
Yoshi
Metroid
Zelda II: The Adventure of Link

Weer Chelsea-huurling voor Vitesse

Vitesse heeft met Ulises Davila opnieuw een huurling van Chelsea binnengehaald. De 20-jarige aanvallende middenvelder uit Mexico tekende vorige week een vijfjarig contract bij Chelsea en wordt dinsdag door Vitesse vastgelegd. De Arnhemmers huren Davila voor één seizoen. Vorige week huurde Vitesse al de Tsjechische verdediger Tomas Kalas van Chelsea.

Technisch directeur Ted van Leeuwen stelt dat de transfer van Davila enkele maanden in beslag heeft genomen. "Ulises is erg gemotiveerd om naar Vitesse te komen en vanuit Arnhem de weg naar de top in te slaan." De nieuwe aanwinst van Vitesse wacht in Mexico, waar hij bij Chivas Guadalajara speelde, op een werkvergunning.

[US Open] De Bakker: "Dit is extra pijnlijk"

Thiemo de Bakker werd gisterenavond laat roemloos uitgeschakeld in de eerste ronde van de US Open. De Westlander verloor in vier sets van de Tunesiër Malek Jaziri (6-4, 1-6, 4-6 en 2-6) en zag dat zijn wedstrijdvorm nog steeds ver onder de maat is.

"Ik weet wat ik kan, daarom is dit extra pijnlijk", zei een teleurgestelde De Bakker. "Het is een terugkerend verhaal en dat is klote. Het verschil tussen training en wedstrijdspanning is momenteel te groot. Dat heeft tijd nodig."

"Het enige wat ik nu kan doen is morgen opstaan en er weer keihard voor werken, maar dat gaat nu wat moeilijker", aldus De Bakker, die inmiddels is afgezakt naar de 159e plaats van de wereldranglijst en na de vroege uitschakeling nog verder zal gaan duikelen. Vorig jaar stond hij na het Amerikaanse grandslamtoernooi nog 40e op de mondiale lijst.

Strauss-Kahn neemt afscheid van IMF

Voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn heeft maandag een afscheidsbezoek aan zijn voormalige collega's op het hoofdkantoor van het Internationaal Monetair Fonds gebracht.

Strauss-Kahn zag zich in mei genoopt als topman van het IMF op te stappen toen hij werd gearresteerd en aangeklaagd voor poging tot verkrachting van een kamermeisje.

DSK is inmiddels weer een vrij man. Ook heeft hij zijn paspoort terug. Vorige week trok het openbaar ministerie in New York de aanklachten tegen hem in, waarop de rechtbank de zaak liet vallen.

DSK sprak maandag in Washington ook enige tijd met zijn opvolgster, Christine Lagarde.


Strauss-Kahn neemt afscheid van IMF (Foto: Novum)

Greenpeace blokkeert bouwplaats kolencentrale

Actievoerders van Greenpeace hebben dinsdagochtend de hekken van het bouwterrein van de omstreden kolencentrale in de Eemshaven op slot gedaan. Dat stelt de milieuorganisatie, die de bouwplaats illegaal noemt.

Bouwvakkers mogen de bouwplaats sinds 09.00 uur nog wel verlaten, maar niet meer betreden. Met een spoedprocedure hopen Greenpeace en Natuur & Milieu de bouw via de rechter stil te leggen.

De Raad van State vernietigde vorige week woensdag de vergunningen voor de bouw van de centrale van Essent. Er zou onvoldoende onderzoek zijn gedaan naar de gevolgen van de centrale voor de omringende natuurgebieden, zoals de Waddenzee en de duinen van de Waddeneilanden.

Gedeputeerde Staten in Groningen bepaalden daarna dat de bouw gewoon door kan gaan. Er zouden geen effecten op de natuur te noemen zijn die een bouwstop rechtvaardigen.

Greenpeace en Natuur & Milieu kondigden daarop aan naar de rechter te stappen als niet voor dinsdag zou worden ingegrepen. Ook bewoners uit de regio zouden dinsdag voor de poorten van de kolencentrale demonstreren.


Greenpeace blokkeert bouwplaats kolencentrale (Foto: Novum)

Sieraden te goed verstopt in vuilzakjes

Een onverzekerde Australiër dacht slim te zijn door de dure sieraden van zijn vrouw te verstoppen in vuilniszakjes. Inbrekers zouden zulke zakjes vast niet meenemen, dacht hij. Alleen had hij er niet op gerekend dat ook anderen zich zouden vergissen. Het gezin gaat verhuizen en de man vroeg zijn kinderen om alle vuilnis te verzamelen en weg te gooien. "Toen belde mijn vrouw naar mijn werk en vroeg: waar zijn de zakjes? Ken je dat misselijke gevoel dat je dan krijgt? Wow".

De armbanden, kettingen en kleine goudstaafjes waren circa 36.000 euro waard. Doorzoeken van het vele vuilnis van zijn woonplaats Brisbane is zinloos, meldde de krant Brisbane Courier-Mail dinsdag.

Zijn vrouw heeft het verlies goed opgevat. Maar zijn collega's blijven hem plagen. Ze bellen de Australiër op om te zeggen dat de goudprijs is gestegen. "Dan zeg ik: hou je kop, wil je?"

Absolutely Fabulous terug op televisie

De Britse comedyserie Absolutely Fabulous komt terug op televisie. De zender BBC maakte maandag bekend dat er drie nieuwe afleveringen worden gemaakt.

Jennifer Saunders kruipt weer in de huid van de neurotische Eddy en haar verslaafde hartsvriendin Patsy wordt wederom gespeeld door Joanna Lumley. "Ik vind het geweldig om onze twintigste verjaardag te vieren met de hele oorspronkelijke cast", vertelt Saunders. "We gaan feesten alsof het 1991 is."

Van Absolutely Fabulous werden tussen 1992 en 2003 door de BBC vijf seizoenen met ieder zes afleveringen gemaakt. Het verhaal van de nieuwe afleveringen gaat door waar Absolutely Fabulous acht jaar geleden stopte. Alle voormalig castleden keren terug in de nieuwe serie. Ook maakt de zender bekend dat een aantal speciale acteurs en actrices een gastrol krijgt. Wanneer het nieuwe seizoen wordt uitgezonden is nog niet bekend.

Video's Justin Bieber van YouTube gehaald

Een YouTube-gebruiker heeft het slecht voor met Justin Bieber. De persoon, die onder de naam iLCreation opereert, heeft ervoor gezorgd dat alle officiële muziekvideo's van Justin Bieber van YouTube zijn gehaald. Hij claimt de auteursrechten te hebben op de video's.

Onder meer de video van Baby, die al ruim zeshonderd miljoen keer werd bekeken, is offline gehaald. Naar het beleid van YouTube worden video's meteen van de site gehaald als er een claim binnenkomt over auteursrechten. Daarna vindt onderzoek plaats.

"Iemand maakt ten onrechte aanspraak op de auteursrechten van Justin Biebers kanaal", zegt een woordvoerder van VEVO tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. VEVO biedt muziekvideo's aan van een aantal grote platenmaatschappijen en maakt daarbij gebruik van YouTube. "We werken nu samen met YouTube om het probleem zo snel mogelijk op te lossen." Naast de clips van Justin werden ook enkele video's van Lady Gaga van de site gehaald.

[WK] Zevenkampster Fransen levert in

Zevenkampster Remona Fransen bezet bij het WK in Daegu na zes onderdelen de twintigste plaats. De geboren Dordtse heeft 5.159 punten. Dat zijn er 728 minder dan de Russin Tatyana Chernova die de dans leidt. Regerend wereldkampioene Jessica Ennis heeft 133 punten minder en staat daarmee tweede. Dinsdag wordt alleen de 800 meter nog gelopen.

Fransen kwam zowel bij het verspringen als het speerwerpen tot behoorlijke prestaties. Ze sprong naar 6,06 meter, 22 centimeter minder dan haar persoonlijk record. Ook met de speer bleef ze in de buurt van haar beste prestatie ooit. Daar gooide ze 38,03 meter en bleef ze slechts 64 centimeter van haar persoonlijk record verwijderd.

Fulham haakt af voor Chadli

Een overgang van Nacer Chadli naar Fulham lijkt te zijn afgeketst op de fysieke problemen van de aanvaller van FC Twente. Dit bericht De Telegraaf vanmorgen.

Fulham leek eerder nog bereid om tien miljoen euro neer te tellen voor Chadli. Bij de club uit Londen zijn nu echter vraagtekens gerezen over de fysieke gesteldheid van de speler die al even last heeft van een blessure aan zijn knie.

Gears of War 3-pas aangekondigd

Microsoft en Epic kondigen hun plannen voor Gears of War 3-DLC aan en daarbij ook een pas om de DLC met korting te krijgen. De Season Pass je toegang geeft tot de eerste vier delen van downloadable content.

De release van Gears of War 3 op 20 september is al over enkele weken, maar Microsoft en Epic Games hebben al aangekondigd dat er meer aan zit te komen in de vorm van meerdere game add-ons voor de game. De Gears of War 3-Season Pass geeft je toegang tot de eerste vier delen van downloadable content die in de loop van volgend jaar beschikbaar komen, met de eerste DLC verkrijgbaar vanaf november.

Vanaf 20 september is de Season Pass te krijgen via Xbox LIVE Marketplace voor 2400 Microsoft Points: dat is 33 procent goedkoper dan als je de add-ons apart koopt. Je krijgt er dan nog een exclusief Liquid Metal-wapenset bij.

Gears of War 3 komt ook uit op 20 september en zal in Nederland beschikbaar zijn in twee versies: de Standaard Editie voor 59,99 euro en de Limited Collector's Editie voor 69,99 euro.

Gears of War 3

'Pentagon verspilde miljarden met contracten'

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de afgelopen 10 jaar meer dan 30 miljard dollar (20,7 miljard euro) te veel betaald aan contracten met private bedrijven in Irak en Afghanistan. Dat stelden leden van een onderzoekscommissie maandag in een commentaar in de krant The Washington Post.

De commissie beschuldigt het Pentagon onder meer van slechte planning, vage eisen en gebrek aan overzicht en verantwoording over de contracten. Ook was er sprake van onvoldoende concurrentie.

Het definitieve rapport wordt dinsdag gepresenteerd aan het Congres.

'Pentagon verspilde miljarden met contracten'
'Pentagon verspilde miljarden met contracten' (Foto: ANP)

Kompels na week uit ondergelopen mijn China gered

In het noordoosten van China zijn dinsdag 22 mijnwerkers na een week uit een ondergelopen kolenmijn gered. Allen maken het goed. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

Zondag kwamen reddingswerkers erachter dat de ingesloten kompels nog leefden. Ze hoorden klopgeluiden op een pijp die tot een diepte van 280 meter was geboord om verse lucht in de mijnschacht te pompen.

De mijn liep op 23 augustus onder water. Op dat moment waren er 26 kompels ondergronds. Zaterdag konden er drie worden gered. Een vierde mijnwerker bleek overleden. De resterende 22 werden dinsdag naar boven gehaald.

De mijn, in de stad Qitaihe, opereerde illegaal. Hij was in 2007 op last van de autoriteiten gesloten, maar op 16 augustus zonder de benodigde vergunningen weer opengegaan. Inmiddels zijn zeven leden van het management gearresteerd.

De Chinese kolenmijnen zijn de gevaarlijkste ter wereld, ondanks maatregelen van de regering die poogt de veiligheidsstandaard op te voeren. Jaarlijks vallen er vele doden bij explosies, instortingen en overstromingen.


Kompels na week uit ondergelopen mijn China gered (Foto: Novum)

Mass Effect 3 is het einde voor Shepard

Wanneer je de aftiteling ziet en de controller neerlegt zal het de laatste keer zijn dat je speelde als Commander Shepard. Dat vertelde Mass Effect 3-producer Michael Gamble aan PC Gamer.

Het derde deel zal het verhaal rond Commander Shepard afsluiten. Of de hoofdrolspeler uit Mass Effect een tragische einde staat te wachten is niet duidelijk. Al lijkt het erop dat je dit, gezien de enorme keuzevrijheid, grotendeels zelf in de hand hebt.

Het einde van Shepard is trouwens niet het einde van Mass Effect. Bioware heeft ambitieuze plannen voor de franchise en de afsluiting van de trilogie is tevens weer een nieuw begin, zo laat Bioware-CEO Ray Mazuka weten.

In maart zullen weten hoe het afloopt met Commander Shepard.

Alle wethouders Schiedam opgestapt

Ook de drie overgebleven wethouders in Schiedam zijn opgestapt. Ze volgden maandagavond het voorbeeld van wethouder Ad Mostert (VVD), meldt RTV Rijnmond.

In brieven aan de gemeenteraad laten de wethouders Ad Hekman (CDA), Menno Siljee (PvdA) en Maarten Groene (PvdA) weten dat ze opstappen om het open debat over een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten niet in de weg te staan. Volgens RTV Rijnmond zeggen ze zich persoonlijk geraakt te voelen door de bevindingen.

In het rapport staat dat Wilma Verver (VVD) zich als burgemeester van Schiedam schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Ook zou ze ernstig tekort zijn geschoten op het gebied van integriteit. De burgemeester is in juni opgestapt.

Op het stadhuis heerste een angstcultuur en daar had Verver voor een groot deel schuld aan, blijkt uit het rapport. Ook wethouders en topambtenaren van Schiedam zouden tekort zijn geschoten met betrekking tot integriteit.

Het rapport wordt dinsdagavond in de gemeenteraad besproken. De raad wil dat het eervol ontslag van Verver wordt omgezet in een oneervol ontslag.

[US Open] Sharapova met moeite verder

De Russische tennisster Maria Sharapova heeft zich met veel moeite gekwalificeerd voor de tweede ronde van de US Open. De finaliste van het afgelopen Wimbledontoernooi moest tegen de Britse Heather Watson hard werken, maar kon uiteindelijk toch als winnares de tennisbaan verlaten: 3-6, 7-5 en 6-3.

Watson won brutaal de eerste set en kon ook in het tweede bedrijf goed mee met de nummer drie van de plaatsingslijst. Sharapova won de tweede set met 7-5 en nam in de beslissende set al gauw een voorsprong. Die gaf ze niet meer uit handen.

Sjarapova met moeite verder bij US Open
Sharapova met moeite verder bij US Open (Foto: ANP)

Avatar-actrice in bovennatuurlijke thriller

Zoe Saldana heeft getekend voor een rol in de thriller Dominion. De 33-jarige Avatar-actrice speelt een vrouw die half mens, half engel is. Saldana produceert de thriller ook, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Over de plot van Dominion is nog weinig bekend. Scenaristen Dean McCreary en Chester Hasting werken aan het script. De producenten zijn nog op zoek naar een regisseur voor de film.

Saldana speelde de vrouwelijke hoofdrol in kaskraker Avatar als onherkenbare Neytiri, de blauwe Na'vi op wie Sam Worthingtons personage verliefd wordt. De actrice speelt ook de hoofdrol in de actiefilm Colombiana die op 22 september in de Nederlandse bioscopen gaat draaien. In de film speelt ze een moordenaar die de dood van haar ouders wil revancheren.


Avatar-actrice in bovennatuurlijke thriller (Foto: Novum)

Scenarist The Gambler woest op Martin Scorsese

James Toback is boos op Martin Scorsese. De New Yorkse regisseur gaat Tobacks autobiografische scenario The Gambler opnieuw verfilmen met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, maar heeft de scenarist daarover niet ingelicht. Toback stuurde een woedende mail naar de Amerikaanse filmsite Deadline.

"Ik zou me vereerd moeten voelen, maar in werkelijkheid voelde ik alleen ongeloof omdat ik over de plannen moest horen via internet." Deadline maakte zaterdag bekend dat Scorsese met DiCaprio werkt aan een remake van de filmklassieker uit 1974 van regisseur Karel Reisz.

Toback vindt het 'onbeschoft en respectloos' dat Scorsese en DiCaprio hem niet hebben ingelicht over hun plannen, omdat hij meerdere keren heeft samengewerkt met een aantal betrokkenen en omdat zijn scenario autobiografisch is. Volgens de schrijver worden er geen regels overtreden omdat de filmrechten van filmstudio Paramount zijn.

The Gambler gaat over een professor met een gokverslaving die diep in de schulden raakt. In de film uit 1974 speelt James Caan de hoofdrol. Het scenario van de remake van Scorsese wordt onder handen genomen door William Monahan, die met Scorsese en DiCaprio werkte aan de misdaadthriller The Departed. Wanneer The Gambler in productie gaat, is onbekend.


Scenarist The Gambler woest op Martin Scorsese (Foto: Novum)

De Guzman hoopt op transfer naar Villarreal

Real Mallorca-speler Jonathan de Guzman hoopt nog deze week zijn transfer naar Villarreal af te ronden.

Al wekenlang is de interesse van De Guzman in Villarreal duidelijk en dat geldt ook andersom. Er werd echter nog geen overeenkomst bereikt tussen Villarreal en Real Mallorca, de huidige werkgever van de 23-jarige speler. De middenvelder heeft zijn zinnen op Villarreal gezet omdat hij dat als logische stap in zijn carrière ziet.

De zaakwaarnemer van De Guzman, Jan de Visser, is aanwezig op Mallorca om de eventuele deal zo snel mogelijk te kunnen afsluiten. "We hopen dat het gaat lukken", zegt De Visser tegen Voetbal International. "Jonathan heeft zijn zinnen echt gezet op een transfer."

Villarreal plaatste zich voor de Champions League en is in de groep ingedeeld bij Bayern München, Napoli en Manchester City. De onderhandelingen tussen de clubs verlopen moeizaam. Real Mallorca is nog niet vergeten dat Villarreal vorig seizoen de plaats van hen innam tijdens de Europa League.

Dodental Irene naar boven bijgesteld

De storm Irene die afgelopen weekeinde over de oostkust van de Verenigde Staten raasde heeft in Amerika en Canada het leven gekost aan in totaal 40 mensen. Dat hebben de autoriteiten en lokale media maandag gemeld.

In 11 staten in het oosten van de VS kwamen in totaal 39 mensen om. In Canada viel een slachtoffer. Eerder stond het dodental in het oosten van de VS en Canada op 33.

De meeste slachtoffers vielen door omvallende bomen, verkeersongelukken en overstromingen.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen bezoeken dinsdag de zwaar getroffen staten Virginia, North Carolina en Vermont, om de schade en herstelwerkzaamheden te bekijken. Dat maakte het Witte Huis bekend.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag beklemtoond dat de gevolgen van de storm nog een tijd zullen worden gevoeld. De opruimwerkzaamheden in de getroffen oostelijke staten kunnen weken in beslag nemen. De schade die in de Verenigde Staten is aangericht door de orkaan en later tropische storm Irene kan volgens analisten oplopen tot bijna 5 miljard euro.

Politie lost schoten bij aanhouding inbrekers

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag schoten gelost bij de aanhouding van twee inbrekers op de snelweg A1. Eén van de verdachten raakte daarbij gewond, meldde een politiewoordvoerster. Een derde verdachte is nog voortvluchtig.

Omstreeks half één 's nachts kreeg de politie een melding van een woninginbraak aan de Prinses Marijkestraat in Muiden. De drie verdachten sloegen op de vlucht in een auto, maar konden de politie uiteindelijk niet voorblijven. Slechts één van de mannen slaagde er op de A1 in te voet weg te komen.

[US Open] De Bakker sneuvelt in eerste ronde

Thiemo de Bakker is maandagavond (lokale tijd) in de eerste ronde van de US Open uitgeschakeld. De Haarlemse tennisser verloor van de onbekende Tunesiër Malek Jaziri die via het kwalificatietoernooi het hoofdschema bereikte. De Bakker ging in vier sets onderuit: 6-4 1-6 4-6 2-6.

De Bakker begon nochtans goed aan het duel met de huidige nummer 184 van de wereld. Hij kreegéén breakpoint en benutte die ook direct, waardoor hij het eerste bedrijf met 6-4 naar zich toe trok. Daarna kreeg de Noord-Hollander echter steeds minder vaak zijn eerste service binnen de lijnen, waardoor de Tunesiër de meeste rally's kon domineren. Jaziri won de tweede set met 6-1 en nam vervolgens een voorsprong door het derde bedrijf met 6-4 te claimen.

De Bakker bleek vervolgens niet bij machte om het tij te keren. Hij verloor de vierde set met 6-2 en was daarmee direct uitgeschakeld.

De Bakker sneuvelt in eerste ronde US Open
De Bakker sneuvelt in eerste ronde US Open (Foto: ANP)

Waar is Gadhaffi?

De Arabische Lente is nog altijd in volle gang. De slag om Tripoli is in alle hevigheid bezig. Rebellen veroveren beetje bij beetje steeds meer van de stad. Al hebben ze de grootste boef nog altijd niet gevonden. En dat is ongelooflijk. Gadhaffi, die ongelooflijke crimineel, lijkt van de aardbodem verdwenen. Je kunt je afvragen wie er allemaal aan het zoeken zijn en met wat voor geavanceerde materialen er gezocht wordt, maar toch. Hoewel dat eigenlijk ook niet uitmaakt, Osama Bin Laden werd gezocht met ronduit briljante apparatuur, maar daar hebben ze ook járen over gedaan voor ze die vonden. Ik zou de rebellen graag een handje helpen met het vinden van deze crimineel. Al zit ik in Zwolle en ben ik niet van plan af te reizen naar Tripoli om te helpen zoeken. Om de rebellen toch enigszins tegemoet te komen, heb ik hard nagedacht over waar die crimineel kan zitten, misschien kunnen ze er wat mee. Want tot nog toe lijkt hij van de aardbodem verdwenen. Of misschien is hij simpelweg ín de aardbodem verdwenen.  

Oom van Obama dronken achter het stuur

De oom van de Amerikaanse president Barack Obama is overdragen aan de immigratiedienst nadat hij in Massachusetts was betrapt op rijden onder invloed van alcohol.

Onyango Obama (67) werd vorige week aangehouden omdat hij niet stopte bij een kruising en met zijn SUV bijna op een politieauto botste. Toen de politie hem vroeg of hij iemand wilde bellen, antwoordde hij "Ik denk dat ik het Witte Huis ga bellen".

Onyango Obama is de broer van Zeituni Obama, de tante van de president. Zij kreeg vorig jaar een verblijfsvergunning, nadat haar eerst was meegedeeld dat zij zou worden uitgezet.

Volgens de politie is de oom van de president afkomstig uit Kenia.


Oom van Obama dronken achter het stuur (Foto: Novum)

Dertig illegale migranten in bus

De Oostenrijkse politie is bij de controle van een Griekse touringcar op dertig illegale migranten gestuit.

Twintig zaten verstopt onder een valse vloer en twee in een andere verborgen bergruimte in het voertuig. Zeven anderen bevonden zich tussen de passagiers en een in de slaapcabine van de chauffeur. Onder hen waren kinderen, maar ook enkele zestigers. Acht van de gesmokkelden waren afkomstig uit Afghanistan.

De politie zei de chauffeur en 26 passagiers te verhoren.

Mario meets Portal

Super Mario was een toffe game en Portal was eveneens een toffe game. Als je die twee mixt dan moet je dus wel een toffe game als resultaat krijgen. Maurice1000 is creatief aan de slag gegaan en werkt aan Mario Portals. Een demo van de game kun je hieronder bekijken.

De game wordt momenteel gemaakt en zal de originele levels, de lost levels en nieuwe levels bevatten. Daarnaast bevat het spel een editor en een multiplayermodus. Meer over de game zelf kun je lezen op de blog van de maker.

Manager: "Kubica zal weer racen"

De manager van Formule 1-coureur Robert Kubica, Daniel Morelli, heeft aangegeven dat zijn pupil weer zal gaan racen. Kubica raakte in februari dit jaar zwaar geblesseerd en onderging gisteren een geslaagde operatie aan zijn elleboog. Nu moet de arm zich nog volledig herstellen.

"Alles functioneert nu weer goed en nu zijn we de laatste fase ingegaan: het herstel van de arm door specifieke training," zei Morelli tegen de Italiaanse zender RAI. "Ik kan met zekerheid stellen dat Robert weer zal kunnen racen. Maar laat eerst de de natuur zijn werk maar eens doen, want hij moet eerst weer volledig op krachten komen. Na maanden van operaties is dat niet meer dan normaal. We weten over ruim een maand wanneer hij het circuit weer op kan."

Game of the Decade-toernooi - tweede ronde - dag 3 - rematch

Na veel discussie hebben we besloten de poll van gisteren over te doen omdat de winnaar, Diablo 2, uit 2000 komt. Bij deze dus een rematch tussen de overgebleven drie kandidaten.

Halo: Combat Evolved
De eerste game uit de nu beroemde Halo-serie. Na een noodlanding op een megagrote ring in de ruimte, ook wel Halo genoemd door jouw vijand, moet je een weg vinden om naar huis te komen samen met andere overlevenden. Halo verscheen in 2002 voor Xbox en een jaar later ook voor PC.

Batman: Arkham Asylum
Batman: Arkham Asylum is één van de weinig goede superhelden-games van de afgelopen tien jaar. Een interessante open wereld, toffe karakters en een zeer verslavend vechtsysteem zorgde ervoor dat de game vaak de award voor GOTY 2009 binnen wist te slepen. Hierdoor is net natuurlijk een grote kandidaat voor GOTD.

Call of Duty 2
Call of Duty 2 werd, net als zijn voorganger, ontwikkeld door Infinity Ward. De game speelde zich weer af in de Tweede Wereldoorlog maar kende verbeterde graphics en gameplay door het gebruik van een nieuwe engine.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.