'Marteling en sterfgevallen in gevangenis Syrie'

Zeker 88 mensen, onder wie tien kinderen, zijn de afgelopen vijf maanden in Syrië in detentie om het leven gekomen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag in een rapport bekendgemaakt.

In Syrië wordt sinds maart tegen president Bashar Assad en zijn regime gedemonstreerd. De veiligheidsdiensten van Assad slaan de protesten hardhandig neer.

In ten minste 52 van de gevallen is er volgens Amnesty bewijs dat marteling of mishandeling de dood heeft veroorzaakt of eraan heeft bijgedragen. De organisatie heeft videobeelden van 45 gevallen gezien en heeft onafhankelijke deskundigen gevraagd naar een aantal te kijken. De verwondingen op veel van de lichamen wijzen op zweep- en stokslagen, messteken en verbrandingen.

Volgens Amnesty was het aantal mensen dat de afgelopen jaren in gevangenschap stierf jaarlijks ongeveer vijf. "Het aantal sterfgevallen in gevangenschap neemt enorme proporties aan en het lijkt een voortzetting van dezelfde minachting voor het leven die we ook dagelijks in de straten van Syrië zien", zegt Neil Sammonds, onderzoeker bij Amnesty voor Syrië. De organisatie zegt dat er ook berichten van marteling zijn. "We zijn van mening dat de Syrische regering haar eigen volk systematisch op grote schaal mishandelt", aldus Sammonds.

De slachtoffers, allemaal mannen of jongens en de jongste niet ouder dan 13, werden gearresteerd na massademonstraties. Ze zouden allemaal betrokken zijn geweest bij de protesten, meldt Amnesty.

Het rapport haalt Hamza Ali al-Khateeb aan, een 13-jarige jongen die op 29 april tijdens protesten verdween en later dood werd teruggevonden met zware verwondingen en een verminkte penis. Amnesty gaat ook in op een dokter uit Aleppo, wiens lichaam een paar dagen na zijn arrestatie langs de kant van de weg werd gevonden met gebroken ribben, armen en vingers en met uitgestoken ogen en verminkte genitaliën.

De meeste incidenten vonden plaats in Homs en Dera'a, waar de grootste demonstraties zijn gehouden.

Amnesty heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen de situatie in Syrië aanhangig te maken bij het Internationaal Strafhof, een wapenverbod voor Syrië op te leggen en om de tegoeden van Assad en andere hooggeplaatste figuren binnen het regime te bevriezen.

"Gezien de context van de wijdverspreide en systematische overtredingen die in Syrië plaatsvinden, denken we dat deze sterfgevallen in gevangenschap een misdaad tegen de menselijkheid zouden kunnen zijn", aldus Sammonds.

Amnesty heeft de namen van meer dan 1800 mensen verzameld die sinds het begin van de protesten zijn overleden. Duizenden anderen zijn gearresteerd, van velen van hen is het onbekend waar ze worden vastgehouden, zegt Amnesty.