Elitaire onrust om Wilders

Volgens Bas Kortmann heeft Nederland behoefte aan een nieuwe elite die antwoord moet geven op het populisme van Geert Wilders. De rector magnificus van de Radboud Universiteit te Nijmegen bepleitte dit in zijn openingstoespraak voor het nieuwe academische jaar. Het jaar daarvoor was de PVV-leider ook al doelwit van de rector magnificus vanwege zijn anti-islam politiek.

Bart Kortmann gebruikte een Nipo-enguête om aan te tonen dat de huidige elite geen antwoord heeft op populisme. Geert Wilders is volgens de rector magificus de oorzaak van de 'onzekerheid' waar de oude elite nu mee kampt. Verder wijt Kortmann het gebrek aan vertrouwen van de onderlagen in de elitaire bovenlaag aan de reactieve armoedigheid van de oude garde. Een nieuwe lichting elitaire studenten die goed voorbereid zijn op populisme zouden beter in staat zijn alternatieve oplossingen te bedenken, en zo het populisme te bestrijden.

Tevens roept hij academici en studenten op om vaker het maatschappelijk debat op te zoeken, en te zorgen dat zij hun meningen en kritiek kunnen onderbouwen met feiten.