Geen sluiting vliegbasis Eindhoven

Sluiting van vliegbasis Eindhoven is de eerste jaren nog niet aan de orde. Volgens minister Hans Hillen (Defensie) liggen alle opties open, maar zou voor een aanstaande sluiting een alternatief voor de militaire basis voorhanden moeten zijn. "Dat hebben we nu nog niet." Hillen zei dat woensdag in een kazerne in Oirschot.

Door speculaties in de media was over het openblijven van de basis in Eindhoven twijfel ontstaan. Hillen schrijft in een brief aan de Tweede Kamer over de uitwerking van zijn bezuinigingen dat de voorbereiding van het luchthavenbesluit voor de militaire velden kan voortgaan. "En dat geldt dus ook voor het luchthavenbesluit Eindhoven", schrijft hij expliciet. De civiele luchthaven Eindhoven Airport concludeert daaruit dat de militairen blijven. En daar zijn we blij mee", aldus directeur Joost Meijs.

Eindhoven Airport gaat vanwege het stijgende aantal vliegbewegingen wel meer betalen voor het medegebruik van de vliegbasis. Meijs legde uit dat die afspraak voor meerdere jaren is gemaakt.

Het ministerie en de luchthaven overleggen nog over toekomstige eigendomsverhoudingen. Concreet kan dat betekenen dat Eindhoven Airport de grond van het vliegveld koopt. "Eindhoven kan eigenaar worden, wij huurder, het kan allemaal", aldus Hillen. "We hebben Eindhoven voorlopig nog nodig voor ons luchttransport. Wat de uiteindelijke invulling wordt, hangt af van Schiphol, van luchthavenbesluiten en van zo veel andere dingen. We zullen naar ons belang kijken, maar we kijken ook naar het belang van de regio. We moeten ook zorgen dat Eindhoven als burgerluchthaven goed kan groeien."