Bolkestein: Dijkstal kon leiderschap VVD niet aan

Frits Bolkestein verwijt het zichzelf dat hij in 1998 de leiding van de VVD heeft overgedragen aan Hans Dijkstal. "Hij kon de post niet aan", zegt Bolkestein in een interview met Elsevier over de vorig jaar overleden Dijkstal. Bolkestein spreekt van een 'zware deceptie'.

Bolkestein was van 1990 tot 1998 politiek leider van de VVD. In 1991 was hij de eerste politicus die de multiculturele samenleving bekritiseerde. Dijkstal had hier veel gematigdere opvattingen over. "Ik wist dat Dijkstal mijn kritiek op de multiculturele samenleving niet deelde", zegt Bolkestein in weekblad Elsevier. Hij had echter weinig andere opties voor zijn opvolging.

"Ik wilde iemand als opvolger die minister of staatssecretaris was geweest, omdat zo iemand anders in het politieke spel staat. Daardoor viel bij voorbeeld vicefractievoorzitter Benk Korthals af." Gerrit Zalm had in 1998 nog te weinig parlementaire ervaring, waardoor Bolkestein slechts kon kiezen tussen Hans Dijkstal en Annemarie Jorritsma. "De top in een politieke partij is dun."

De keuze viel op Dijkstal. Die kwam niet goed uit de verf, hoewel Bolkestein 'zijn best deed om hem de juiste opleiding te geven'. Bij de verkiezingen in 2002 daalden de liberalen van 38 naar 24 zetels, waarna Dijkstal opstapte.

In het interview in Elsevier neemt Bolkestein nogmaals afstand van Geert Wilders. Eerder dit jaar noemde hij de PVV-leider een 'kortstondige komeet'. Bolkestein ergert zich eraan dat Wilders vaak als zijn 'tovenaarsleerling' wordt omschreven, omdat hij ooit zijn medewerker was bij de VVD.

Bolkestein distantieert zich in het interview, waarin hij terugblikt op zijn politieke carrière, van Wilders, die in Den Haag begon als fractiemedewerker van de VVD. "Hij was nooit mijn medewerker, maar enkele jaren een van de tien fractiemedewerkers", aldus Bolkestein. "Wilders is pas in 1998 VVD-Kamerlid geworden en kort daarop vertrok ik naar Brussel. Van zijn latere strapatsen heb ik niks meegemaakt."


Bolkestein: Dijkstal kon leiderschap VVD niet aan (Foto: Novum)