Overname T-Mobile door AT&T onzeker

Het Amerikaanse ministerie van justitie wil de overname van de Amerikaanse tak van telecombedrijf T-Mobile door concurrent AT&T blokkeren. Het heeft daartoe een verzoek bij de rechtbank ingediend. Dat heeft onderminister van justitie James Cole woensdag op een persconferentie gezegd. Met de overname is omgerekend zo'n dertig miljard euro gemoeid.

Volgens Cole zou de overname van de op drie na grootse telecomprovider door de nummer twee op de markt negatieve gevolgen hebben voor de concurrentie en leiden tot prijsstijgingen. De rechtszaak moet er voor zorgen dat iedereen profijt blijft hebben van concurrentie op de markt, aldus Cole.

De voorgenomen overname werd eerder al bekritiseerd door consumentenorganisaties en door Sprint, de nummer drie op de Amerikaanse telecommarkt.

Als de overname niet doorgaat brengt dat T-Mobile in een lastig parket. Het bedrijf heeft moeite op te boksen tegen de grotere telecomproviders in de Verenigde Staten en moederbedrijf Deutsche Telekom AG heeft al aangegeven niet meer te willen investeren in T-Mobile in de VS.

Deutsche Telekom heeft nog niet gereageerd op het nieuws, maar het aandeel Deutsche Telekom daalde sterk. Bij de sluiting van de Duitse beurs stond het aandeel Deutsche Telekom bijna vijf procent lager.