Werk aan spoor Arnhem mag doorgaan

De aanleg van nieuwe sporen rond het station van Arnhem mag doorgaan. Een voorwaarde is wel dat minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) de snelheid van het goederenvervoer over dat spoor voorlopig niet verhoogt van 40 naar 60 kilometer per uur. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten.

Omwonenden van het station waren naar de rechter gestapt omdat ze vreesden voor geluidsoverlast, trillingshinder, een slechtere luchtkwaliteit en risico's door het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Op het punt van de trillingshinder gaf de Raad van State hun gelijk. De minister zou daar te veel onduidelijkheid over hebben laten bestaan.

De Raad van State vernietigde het hele tracébesluit voor het spoor in Arnhem. Omdat de werkzaamheden al grotendeels zijn uitgevoerd en om de voortgang niet te belemmeren krijgt de minister een halfjaar de tijd om een nieuw besluit te nemen. De minister heeft eerder al acht weken de tijd gehad om het plan op onderdelen aan te passen.

Om er zeker van te zijn dat de trillingen niet voor problemen zorgen, mogen goederentreinen 's nachts niet sneller gaan dan 40 kilometer per uur. Volgens de raad is het niet nodig de nachtelijke snelheid te verhogen omdat er 's nachts geen capaciteitsproblemen op het spoor zijn.

De raad is niet ingegaan op de overige bezwaren van de omwonenden, omdat het besluit nu is vernietigd.