Buurman moet Sytze van der V. vergoeding betalen

De voormalige buurman van Sytze van der V. moet de veroordeelde pedoseksueel 250 euro schadevergoeding betalen. De man heeft de eer en goede naam van de zedendelinquent aangetast, bepaalde de rechtbank in Den Bosch woensdag.

De buurman wekte in 2009 tegenover een verslaggever van RTL Nieuws de indruk dat Van der V. weer contact zocht met zijn slachtoffers. Hij liet een telefoongesprek tussen zijn zoon en Van der V. horen. Tijdens de uitzending werd gesuggereerd dat het gesprek in 2009 was opgenomen, terwijl dat al in 2007 was gebeurd. Daardoor leek het dat Van der V. na zijn vrijlating weer contact zocht.

De rechtbank vindt dat de grenzen van vrijheid van meningsuiting zijn overschreden en dat de voormalige buurman onrechtmatig heeft gehandeld. De mededelingen waren volgens de rechtbank onjuist of onvoldoende gefundeerd.

De 63-jarige Van der V. kwam in september 2009 vrij nadat hij een straf had uitgezeten voor ontucht met minderjarige jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Sindsdien is het voor hem erg moeilijk een plaats om te wonen te vinden.