Gadhafi verwerpt ultimatum opstandelingen

Moammar Gadhafi heeft het ultimatum dat de opstandelingen dinsdag stelden verworpen. Dat heeft de woordvoerder van Gadhafi, Moussa Ibrahim, dinsdagnacht tegen het persbureau AP gezegd.

"Geen enkel zichzelf respecterend land zou een ultimatum van gewapende bendes accepteren", zei Ibrahim. Hij herhaalde het voorstel van Gadhafi om diens zoon Al-Saadi te sturen om met de opstandelingen te onderhandelen over de vorming van een overgangsregering.

De opstandelingen maken zich intussen op om over enkele dagen de aanval te openen op Gadhafi's geboortestad Sirte. Als de overgave niet uiterlijk zaterdag een feit is, wordt overgegaan tot de aanval. Sirte, vierhonderd kilometer ten oosten van Tripoli, is militair zwaar versterkt.

"Wij kunnen niet langer wachten", zei Mustafa Abdel Jalil, voorzitter van de Nationale Overgangsraad (NTC), dinsdag. "Wij streven ernaar om er vreedzaam binnen te gaan. Maar uiteindelijk wordt het mogelijk militair beslist. Ik hoop niet dat het zo ver zal komen."

Er zijn speculaties dat Gadhafi zich in Sirte bevindt of in een van de andere steden die nog in handen zijn van het regime, waaronder Bani Walid en Sabha. Ibrahim wilde niets kwijt over de verblijfplaats van Gadhafi behalve dat hij 'natuurlijk' in Libië is en niet van plan is het land te verlaten. Ibrahim zei dat hij zelf 'ergens ten zuiden van Tripoli' is.


Gadhafi verwerpt ultimatum opstandelingen (Foto: Novum)