FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 februari 2011

Verhagen wil geen borden met benzineprijzen

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) voelt niets voor een verplicht systeem van borden langs de weg waarop automobilisten geïnformeerd worden over benzineprijzen. De Kamer drong hier woensdag op aan bij de minister, maar die antwoordde dat dit geen overheidstaak is en prima kan worden overgelaten aan de vrije markt.

Volgens Verhagen kunnen consumenten die de benzineprijzen van tankstations willen vergelijken op meerdere internetsites terecht. Ook zijn er applicaties voor telefoons die weggebruikers vertellen hoeveel een liter brandstof bij verschillende tankstations kost. Er zijn dus vergelijkingsmogelijkheden genoeg, vindt de minister.

Een systeem waarbij weggebruikers door middel van borden aan de kant van de weg op de hoogte worden gesteld van de brandstofprijzen bij tankstations in de buurt ziet hij dan ook niet zitten. Het geeft volgens hem alleen maar extra administratieve lasten, terwijl het consumenten weinig oplevert. In Frankrijk en Spanje, waar een dergelijk systeem wel bestaat, staan volgens Verhagen vaak genoeg verkeerde prijzen op de borden.

Onder anderen PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma drong aan op meer transparantie. Verhagen wees haar erop dat bij het binnenrijden van een willekeurige gemeente ook geen borden staan waarop te zien is wat de prijzen in de verschillende supermarkten zijn. Voor tankstations hoeft wat hem betreft dan ook geen uitzondering worden gemaakt.


Verhagen wil geen borden met benzineprijzen (Foto: Novum)

Bedrijf gesloten na gebruik illegaal uitzendbureau

Bedrijven die bij herhaling gebruikmaken van een illegaal uitzendbureau moeten hun deuren sluiten. Ook komt er een wettelijke registratieplicht voor uitzendbureaus. Dat zei minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) woensdag in het televisieprogramma Nieuwsuur. Hem is duidelijk geworden dat boetes niet voldoende afschrikken.

Zo'n honderdduizend, vooral Poolse, werknemers zijn slachtoffer van uitbuiting door uitzendbureaus, zo bleek in de uitzending. "Ze worden heel slecht behandeld en de overheid moet ze dan helpen, hoewel ze ook een eigen verantwoordelijkheid hebben", zei Kamp.

Vorig jaar zijn volgens Kamp duizend uitzendbureaus 'gericht' gecontroleerd door de Arbeidsinspectie. "Bij een kwart was iets verkeerd, ik vind dat te veel." Kamp wil dat mensen misstanden actiever gaan melden via telefoonnummer 0800-2700000. Meldingen kunnen anoniem en ook in het Pools worden gedaan.

In Nederland zouden zo'n zes- tot zevenduizend malafide uitzendbureaus actief zijn, die lak hebben aan alle wet-en regelgeving. Uit onderzoek in opdracht van de Stichting naleving cao bleek in september dat de economische crisis de misstanden in de uitzendbranche heeft verergerd. Vooral in de tuinbouw en de vlees- en transportsector zou uitbuiting hoogtij vieren.

Zo mogen arbeiders vaak niet ziek zijn, krijgen ze minder dan het minimumloon en geen vakantiegeld. Ook moeten ze geregeld veel geld betalen voor slechte huisvesting. Het lijkt een moderne vorm van slavernij, vindt Nieuwsuur. Tien tot twintig Polen, onder wie uitbeners in een slachterij, gaan een rechtszaak aanspannen tegen hun uitzendbureau.

Armstrong kan deelnemen in CaliforniŽ

Lance Armstrong heeft zich weliswaar niet ingeschreven voor de Ronde van Californië (15-22 mei) maar de deur staat nu wel open voor de 39-jarige Amerikaanse wielrenner. De organisator van het evenement heeft de dopingcontrole woensdag toevertrouwd aan het nationale bureau USADA in plaats van aan de internationale federatie UCI.

Door op dat besluit van vorig jaar terug te komen, zijn renners die verdacht worden van het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen en tegen wie een onderzoek loopt niet automatisch uitgesloten van deelname. Armstrong kwam in het beklaagdenbankje terecht door uitlatingen van zijn landgenoot Floyd Landis.

USADA begint 15 februari met onaangekondigde tests van deelnemers aan de Ronde van Californië. De zevenvoudig tourwinnaar zou overwegen daar zijn carrière af te sluiten. De Tour Down Under was onlangs geen succes.

Deur open voor Armstrong
Deur open voor Armstrong (Foto: ANP)

OekraÔne komt UEFA tegemoet

De machtstrijd binnen de voetbalbond van Oekraïne lijkt voorlopig even voorbij. Het land organiseert samen met Polen het Europees kampioenschap van 2012 en totdat het kampioenschap voorbij is zullen de elf muitende bestuursleden er voor zorgen dat bondsvoorzitter Hryhoriy Surkis in functie mag blijven.

Surkis kan genieten van de steun van de Europese voetbalbond UEFA. Deze bond dreigde Oekraïne met een schorsing mocht de 61-jarige Surkis onder druk van de nationale regering moeten aftreden. Ook zou het organiseren van het EK in gevaar komen. Met de schriftelijke toezegging dat Surkis mag blijven hoopt Oekraïne de UEFA en ook wereldvoetbalbond FIFA tevreden te stellen.

[Upd] Egypte: De onrust houdt aan

Na de vreedzame protesten van de afgelopen dagen, is woensdagmiddag in Cairo de vlam in de pan geslagen. Ook woensdagavond blijft het onrustig in de omgeving van het bevrijdingsplein.

Er zijn nog steeds gevechten tussen voor- en tegenstanders van Hosni Mubarak. Ze werpen barricades op en bestoken elkaar met projectielen en molotov-cocktails. Het leger grijpt niet in en lijkt de gevechten oogluikend toe te staan.

Volgens de minister van Volksgezondheid is er een dode gevallen en zijn er 611 gewonden. Live beelden van de protesten zijn hier te bekijken.

Update 22.23 uur
Hackersgroep Anonymous steunt de anti-Mubarak demonstranten door websites van de Egyptische overheid aan te vallen. Onder andere de website van de Nationale Democratische Partij NDP is momenteel niet bereikbaar.

Update 23.16 uur
Pro-Mubarak demonstranten hebben een bus in de anti-Mubarak menigte gereden, het is niet bekend of hierbij doden of gewonden zijn gevallen. Ook staan er voertuigen in brand, verder staan beide groepen nog steeds onveranderd tegenover elkaar. Het aantal slachtoffers is bijgesteld door de minister van Volksgezondheid, er zijn 1500 gewonden en drie doden gevallen.

Abvakabo: cao-overleg Rijk vastgelopen

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de rijksambtenaren zijn woensdag volledig vastgelopen. Dat heeft de onderhandelaar van Abvakabo FNV, Jan Willem Dieten, laten weten. De diverse bonden zullen nu samen en met hun leden bespreken of de tijd rijp is voor een ultimatum en of de leden bereid zijn eventueel in actie te komen, aldus Dieten.

De partijen konden het niet eens worden over het loon. Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken houdt vast aan de nullijn, de bonden eisen 2 procent meer loon. Ook willen de bonden de garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen en de minister "kan en wil" die niet geven.

Gemeenten willen geen 'bedrijfspolitie'

Gemeenten zien geen heil in het voorstel om particuliere beveiligers te bewapenen en bonnen te laten uitschrijven. De baas van het Openbaar Ministerie Harm Brouwer stelde dit voor, omdat er volgens hem te weinig politiecapaciteit is voor de opsporing van strafbare feiten.

Het in het leven roepen van een 'bedrijfspolitie' is geen goede optie, laat de Verenging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een reactie weten. Dit staat volgens de VNG namelijk op gespannen voet met de beginselen van de rechtsstaat.

Het geweldsmonopolie berust bij de overheid, brengt de organisatie in herinnering. De gemiddelde particuliere beveiligingsmedewerker is niet opgeleid voor politietaken en heeft niet het gezag van een politieagent.

De maatregel zou de werkdruk van de politie ook niet erg verminderen, omdat particuliere beveiligers geen boetes kunnen opleggen of geweld mogen gebruiken. Zo moet bijvoorbeeld een aangehouden winkeldief uiteindelijk aan de politie worden overgedragen.

Brouwer zei tegen de NOS dat beveiligers de bevoegdheden van Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) moeten krijgen, zodat zij boetes kunnen uitdelen en verdachten kunnen aanhouden. Gemeenten kunnen nu al BOA's inhuren, stelt de VNG, die op zich niet tegen samenwerking met 'private partners' is.

De VNG heeft met het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoek laten doen naar toezicht en handhaving in de openbare ruimte. Ongeveer zeven procent van het totaal aantal toezichthouders en handhavers in de openbare ruimte wordt extern ingehuurd. Het gaat volgens de VNG om zo'n driehonderd voltijdbanen.

De Nederlandse Politiebond had tegen de NOS ook al gezegd niets te zien in het plan van Brouwer. Volgens de bond leidt het plan tot verwarring bij burgers.

Jack Sparrow in LEGO Pirates-teaser

Op GameTrailers is een teaser verschenen voor LEGO Pirates of the Caribbean. In deze teaser zie je een korte scene, waarin de LEGO-versie van Jack Sparrow op wonderbaarlijke wijze aan land komt. Het filmpje bevat de typische muziek en geeft al een beetje de sfeer weer.

De game zal de verhalen van de eerste drie films (The Curse of the Black Pearl, Dead Man's Chest en At World's End), evenals het verhaal van de vierde film (On Stranger Tides) omspannen. Dit is tevens de eerste LEGO-game van een Disney-franchise en zal zo'n 70 personages bevatten. De game is in ontwikkeling bij Traveller's Tales en zal worden uitgegeven door Disney Interactive Studios. De release van LEGO Pirates zal samenvallen met de release van de vierde film, in mei.

'Maak declaraties hogeschoolbestuurders openbaar'

Bestuurders van hogescholen moeten openbaar maken wat zij allemaal declareren. Dat vindt een Kamermeerderheid van VVD, PVV, PvdA, D66, SP en GroenLinks, meldt RTL Nieuws woensdag.

Momenteel onderzoekt de Inspectie van het Onderwijs het declaratiegedrag van de bestuurders van de in opspraak geraakte hogeschool Inholland. De school hoefde eerder geen openheid van zaken te geven op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), omdat het een bijzondere, christelijke school is. De Wob is daarop niet van toepassing.

De Tweede Kamer vindt het gek dat universiteiten wel en hogescholen kennelijk niet onder de Wob vallen. De partijen vinden dat alle onderwijsbestuurders verantwoording moeten afleggen over wat zij doen met belastinggeld, zeggen zij tegen de zender.

De HBO-raad gaat ervan uit dat 'de bij ons aangesloten hogescholen niets te verbergen hebben', meldt de koepelorganisatie in een reactie aan RTL. De raden van toezicht gaan over de controle en verantwoording. Het openbaar maken van de declaraties leidt tot 'schijntransparantie', aldus de raad.

Cel voor Nigeriaan om belediging op Facebook

Een Nigeriaan is eind januari gearresteerd en in de gevangenis beland omdat hij op de sociale netwerksite Facebook een vloek had uitgesproken over gouverneur Sule Lamida van Jigawa, een deelstaat in het noorden van Nigeria. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De man, Moukhtar Ibrahim Aminu, zei in het Hausa, een Afrikaanse taal: "Moge Allah Sule Lamida en al zijn waardeloze vrienden vervloeken." Hierop werd de man opgepakt wegens het veroorzaken van 'overlast in het openbaar'. Na zijn arrestatie werd Aminu enkele dagen vastgehouden, voordat hij voor de rechter moest verschijnen.

Het vervloeken van een persoon in Nigeria kan volgens sommige Nigerianen iemand zijn leven lang schade toebrengen. Anderen zien een vervloeking als een belediging.

Nigerianen genieten volgens de wet vrijheid van meningsuiting. Politici en anderen kunnen niet zomaar eisen dat iemand wordt gearresteerd als diegene hen heeft beledigd of smadelijk over hen heeft geschreven. Toch lijkt het erop dat Aminu op verzoek van de gouverneur of zijn medewerkers is gearresteerd. Dit doet vrezen voor de vrijheid van meningsuiting in aanloop naar de presidentsverkiezingen die in april plaatsvinden.

Geweldplegingen tegen journalisten of critici van de regering door de politie of ingehuurde bendeleden zijn in Nigeria aan de orde van de dag. Ook worden journalisten omgekocht door politici om de berichtgeving te beïnvloeden.

FOK! reist af naar Portugal voor Secret Story

Binnenkort is er eindelijk weer een echte nieuwe Real Life Soap op de Nederlandse televisie te zien: Secret Story! De dag van de kickoff komt steeds dichterbij, volgende week zondag is 't al zover! 

Ter gelegenheid daarvan is FOK! door SBS uitgenodigd om begin volgende week een kijkje te komen nemen in het huis in Portugal en te praten met productie en crew! Ook presentatrice Renate Verbaan zal aanwezig zijn.

Stefan, FOK! tv-reporter, en ons aller forum-mod PietjePuk007 zullen maandagavond naar Portugal afreizen en dinsdag de hele dag rond mogen neuzen op het toekomstige plaats delict en vragen mogen stellen aan iedereen die daar rondloopt. 

De bedoeling is om zowel een reportage met FOK!tv te maken als foto's, informatie en weetjes te posten in het RLS- forum. 

Wie helpt er mee om de FOK!-afvaardiging met een leuke vragenlijst naar Portugal te sturen?
Wat zou je willen weten van en over presentatoren, crew en 't huis van Secret Story?!?

Plaats je vraag of vragen in het topic in RLS en misschien stellen we jouw vraag aan één van de medewerkers!

Drukte bij Kieskompas voor provinciale verkiezingen

Al 35.000 mensen hebben woensdag Kieskompas geraadpleegd. De kieshulp voor de Provinciale Statenverkiezingen op internet werd woensdag gelanceerd. Volgens een woordvoerder van de website loopt het aantal mensen dat om een stemadvies vraagt snel op.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar raadpleegden ongeveer anderhalf miljoen mensen Kieskompas. Volgens de woordvoerder was het woensdag op bepaalde momenten net zo druk als op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen.

Kieskompas vergelijkt de mening van de kiezer met de standpunten van alle politieke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen per provincie. Het Kieskompas is voor tien provincies beschikbaar: Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Concurrent Stemwijzer verstrekte vorig jaar 4,2 miljoen stemadviezen voor de verkiezingen op 9 juni. Voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart is Stemwijzer voor vijf provincies te raadplegen. Die voor Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland, Flevoland zijn al online, die voor Noord-Brabant is vanaf donderdag te bezoeken.


Drukte bij Kieskompas voor provinciale verkiezingen (Foto: Novum)

BelgiŽ heeft nieuwe informateur

De Belgische koning Albert II heeft woensdag met Didier Reynders een nieuwe informateur aangesteld. Daarnaast gaf de koning de huidige regering van Yves Leterme de opdracht een begroting op te stellen voor 2011. Dat heeft de Belgische krant De Standaard gemeld.

De Franstalige liberaal en demissionair minister van Financiën Reynders krijgt een beperkt takenpakket. Hij krijgt de komende twee weken de tijd om te onderzoeken of er bij de politieke partijen voldoende grond is voor een akkoord over enkele kernkwesties als het overdragen van bevoegdheden aan de verschillende gewesten in het land en de herfinanciering van Brussel.

Demissionair premier Yves Leterme kreeg woensdag officieel de opdracht een begroting voor dit jaar op te stellen en die voor te leggen aan het parlement. Ook moet Leterme ervoor zorgen dat België voldoet aan de begrotingseisen van de Europese Unie.

Michael Phelps in zwemspel voor Kinect

Push the Limit, ontwikkeld door Blitz Games, is een spel dat ontwikkeld is voor Kinect. In het spel ben je een "aanstormend zwemtalent dat de de spannende maar harde wereld van het wedstrijdzwemmen betreedt in de hoop Michael Phelps te verslaan." Uiteraard lukt dit niet zonder enige vorm van training.

In het spel moet de speler zwemvaardigheden onder de knie krijgen, en technieken leren die ervoor zorgden dat Michael Phelps de Olympische spelen domineerde. In de Career Mode kunnen spelers aan verschillende wedstrijden meedoen, en naar allerlei locaties reizen om zo steeds uitdagendere wedstrijden te zwemmen. Uiteindelijk kunnen spelers aan het Annual Games toernooi meedoen, waar ze het op kunnen nemen tegen de beste zwemmers van de wereld, inclusief Michael Phelps zelf.

"Push the Limit is een leuke, innovatieve en lichamelijke manier van spelen die voorzien is van elementen die zowel serieuze gamers als zwemmers en gewone fans uit zullen dagen," aldus Phelps. "Ik vind het heel leuk om te helpen een uniek zwemspel op de markt te brengen dat zowel mijn competitieve natuur als mijn passie voor zwemmen uitdraagt. Dit is echt geen typisch spel; het gaat meer om het verbeteren van alle race-elementen, en ervoor zorgen dat je het helemaal onder de knie krijgt. Daarbij gaat het om alle onderdelen, van het onder controle houden van je adrenaline als je op het startblok staat tot het perfect timen van je finish."

"In mijn wereld kost het al je toewijding om een honderdste van een seconde verder te komen, en ik geloof dat Push the Limit spelers een unieke kijk in het zwemmen geeft die de spelers uitdaagt."

Hieronder een trailer van het spel. Ready to get wet?

Proces Wilders mogelijk uitgesteld

De strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders wordt mogelijk uitgesteld. Advocaat Ties Prakken is naar het gerechtshof gestapt omdat zij het niet eens met de eis tot vrijspraak die het Openbaar Ministerie vorig jaar formuleerde, meldt de NOS woensdag.

Voor maandag staat een zogeheten regiezitting gepland. Wilders advocaat Bram Moszkovicz vindt het volgens de omroep niet zinvol dat die doorgaat als nog niet duidelijk is wat het hof vindt van de klacht. Wanneer het hof in Amsterdam de klacht van Prakken behandelt is onduidelijk.

Prakken staat de benadeelde partijen in de strafzaak tegen Wilders bij. Nadat het proces op 22 oktober werd stilgelegd omdat de rechters van de zaak werden gehaald vanwege de schijn van partijdigheid, zei een van die partijen, het Landelijk Beraad Marokkanen, een kort geding tegen de staat aan te gaan spannen om het OM te corrigeren.

Voorzitter van het beraad Mohammed Rabbae zei medio november dat de benadeelde partijen willen dat er twee nieuwe officieren van justitie worden aangesteld, dat de dagvaarding wordt aangevuld met 'ernstiger uitspraken dan die er nu in staan' en dat het OM stelt dat de uitspraken van Wilders wel strafbaar zijn en de eis aanpast.

Het Amsterdamse gerechtshof had eerder bepaald dat Wilders moest worden vervolgd, ook al vond het Openbaar Ministerie dat niet nodig. Tijdens het proces bleek het OM niet van mening te zijn veranderd. De officieren van justitie eisten vrijspraak voor Wilders, die terechtstaat wegens het beledigen van moslims en het aanzetten tot haat en discriminatie. Prakken wil nu dat het hof het OM nieuwe instructies geeft.


Proces Wilders mogelijk uitgesteld (Foto: Novum)

Bulletstorm maakt Call of Duty-spoof

Bulletstorm heeft een vrij aparte marketingcampagne. Iemand van People Can Fly's ontwikkelteam bedacht de term "dick-tits" en men besloot de term in een game te stoppen. De ontwikkelaars hebben namelijk nog een spoof gemaakt. Het is nu wel duidelijk dat Bulletstorm niet te vergelijken is met andere populaire shooters. 

De eerste keer werd de "Believe"-reclame van Halo 3 belachelijk gemaakt en dit keer is Call of Duty aan de beurt. People Can Fly heeft een gratis game gemaakt, genaamd: "Duty Calls." De game is 758 MB en direct van www.thedutycalls.com te downloaden. De game vereist tenminste: 512 MB RAM, 2.0+ gHz CPU, 8 GB ruimte, een audiokaart, NVIDIA 6200+ of ATI Radeon 9600+ videokaart en DirectX 9.0c.

Kan je PC dit niet aan? Hieronder kan je een vier minuten durende walkthrough bekijken.


"Duty Calls is a parody. It is not associated with Activision or the Call of Duty games."

Franse minister ontkent banden met regime Ben Ali

De Franse minister van buitenlandse zaken Michèle Alliot-Marie ontkent in Tunesië passagier te zijn geweest van een privévliegtuig van de familie van de gevluchte president Zine El Abidine Ben Ali. Eerder verschenen berichten hierover in de Franse krant Canard Echaîne. Alliot-Marie deed deze berichten af als onwaar.

De voorzitter van de PS, Jean-Marc Ayrault, had om het aftreden van Alliot-Marie gevraagd, maar zij weigerde dit omdat het om geruchten zou gaan. "Waarom zou ik aftreden? Vanwege zaken die niet waar zijn? Vanwege onware beweringen? Nee, absoluut niet", aldus de minister.

De Canard Echaîne meldde dat Alliot-Marie met haar familie van Tunis naar de badplaats Tabarka was gevlogen aan boord van een vliegtuig dat mede in het bezit was van een broer van Ben Ali. Volgens Alliot-Marie heeft de broer van Ben Ali echter geen toestemming gegeven voor de vlucht, maar een andere eigenaar.


Franse minister ontkent banden met regime Ben Ali (Foto: Novum)

Barcelona in bekerfinale, eerste goal Afellay

Ibrahim Afellay heeft een mooie avond beleefd met FC Barcelona. De in de winter van PSV overgekomen middenvelder bereikte met zijn nieuwe ploeg ten koste van Almería de finale van het Spaanse bekertoernooi. Bovendien maakte hij in de met 3-0 gewonnen uitwedstrijd zijn eerste doelpunt in Catalaanse dienst.

Zorgen over het mislopen van de finale hoefde Barcelona zich na de 5-0 thuiszege van vorige week eigenlijk niet meer te maken. Coach Pep Guardiola greep daarom de return in Almería aan om enkele basiskrachten rust te gunnen en anderen een kans te geven. Daarvan profiteerde Afellay, die voor de tweede keer bij Barcelona aan de aftrap mocht verschijnen.

Adriano Correia zette Barcelona tien minuten voor rust op voorsprong, waarna Thiago Alcantara er tien minuten na de pauze 0-2 van maakte. Vervolgens was het de beurt aan Afellay, die in de 65e minuut op aangeven van Seydou Keita het net vond.

Menchov blijft bij Geox

Dennis Menchov blijft bij Geox. Door de mogelijke schorsing van Alberto Contador gingen er geruchten dat Menchov de Spanjaard zou gaan vervangen bij Saxo Bank. De Rus blijft echter gewoon bij Geox, ondanks dat deze ploeg niet is uitgenodigd voor de Tour de France.

"Dennis voelt zich gelukkig bij zijn nieuwe team, hij zal zich nu richten op de Giro d’Italia en Vuelta a España", aldus zijn zaakwaarnemer Raimondo Scimone  aan Cyclingnews. "Beide koersen wil hij winnen. Hij heeft zich over de teleurstelling van het missen van de Tour heen gezet."

Contador werd door de Spaanse wielerfederatie voor een jaar geschorst, maar ging tegen deze uitspraak in beroep. De klimmer heeft tot 9 februari om om zijn verdediging voor te bereiden. De verwachting is dat de Spaanse wielerfederatie zich een week later zal uitspreken over een definitieve straf.

Vonn hard onderuit; schade valt mee

Lindsey Vonn is tijdens de training in het Oostenrijkse Hintereit hard ten val gekomen. De Amerikaanse landde op haar hoofd, maar later bleek de schade mee te vallen.

Vonn werd voor het zekerheid wel naar het ziekenhuis overgebracht om onderzoek te doen, maar er bleek dus geen ernstig letsel te zijn. "Ik crashte heel lelijk tijdens de training voor de reuzenslalom", liet Vonn weten op haar Facebook-pagina. "Ik kwam behoorlijk hard op mijn hoofd terecht en moest een CT-scan laten maken. Gelukkig was daarop geen ernstig letsel te zien. Ik zal donderdag nog wel behoorlijk pijn hebben, maar over een paar dagen is dat wel over."

Meer salaris voor Russische militairen

Rusland gaat de salarissen van militairen verhogen. Dat heeft het Kremlin dinsdag bekendgemaakt. Volgens de Russische president Dmitri Medvedev krijgen ook agenten en andere wetshandhavers een hoger loon.

Een luitenant in het Russische leger krijgt vanaf januari 50.000 roebel (zo'n 1700 euro) op zijn rekening bijgeschreven, bijna tweemaal zoveel als nu.

De Russische regering wil ook het aantal officieren uitbreiden. De afgelopen twee jaar nam dit aantal af van 355.000 tot 150.000, maar Rusland heeft nu zeventigduizend officieren extra nodig om nieuwe eenheden te vormen, aldus de Russische minister van defensie Anatoly Serdjoekov.

'VDH' juicht rentree Thorpe toe

Pieter van den Hoogenband is enthousiast over de terugkeer van Ian Thorpe in de zwemsport. Van den Hoogenband liet dat desgevraagd weten in het NOS Sportjournaal. Thorpe stopte in 2006 maar kondigde kortgeleden zijn terugkeer aan. Hij wil in 2012 meedoen aan de Spelen van Londen op de 100 en 200 meter vrij.

"Normaal heb ik het niet zo op comebacks in de sport", aldus de Nederlander. "Dat stemt me niet vrolijk. Maar toen ik zijn verhaal hoorde, vond ik het toch wel erg leuk. Wat hij teweeg heeft gebracht. De periode 1998, toen hij voor het eerst wereldkampioen en nog zestien moest worden, tot 2004 Athene. Dat waren gouden jaren voor het zwemmen. Daarvan heb ik meegeprofiteerd."

Als de vergelijking met Michael Phelps wordt getrokken, leunt Van den Hoogenband toch naar Thorpe. "Thorpe was grensverleggend bezig. Hij was een kampioen in het water en op het droge. Nu zijn er iets te veel grijze muizen. Thorpe kan een frisse wind brengen, de jongeren op scherp zetten. En misschien gaat Phelps eens leren de zaken ook buiten het zwembad beter aan te pakken."

Overigens denkt de 32-jarige ex-zwemmer dat de jeugd goed tegenstand kan bieden aan Thorpe. "De oude tijden zijn voorbij. Nu staat er een nieuwe generatie op en dat is een goede generatie, geweldige zwemmers. Phelps wil de 100 en 200 vrij ook zwemmen. Racen tegen hem of tegen die Braziliaanse en Franse jongens... Ik wil Ian graag tegen die gasten zien zwemmen en ik ben blij dat ik dat niet hoef."

Al 66 executies in Iran dit jaar

Iran heeft dit jaar al zeker 66 mensen geëxecuteerd. Dat blijkt uit Iraanse persberichten die zijn geanalyseerd door de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

De meeste doodvonnissen werden uitgevaardigd vanwege aan drugshandel gerelateerde misdrijven - ook de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami werd vanwege een drugsdelict ter dood veroordeeld - maar ook zijn zeker drie politieke gevangenen geëxecuteerd. Twee doodvonnissen werden in het openbaar voltrokken.

Nederland verbrak alle ambtelijke banden met Iran vanwege het ophangen van Bahrami.

Banned Peta commercial

Aanstaande zondag wordt de 45e finale van de Super Bowl gespeeld. Een seconde zendtijd kost 100.000 dollar en daarom proberen de merken zoveel mogelijk uit hun commercial te krijgen. Daarom 'lekken' ze bijvoorbeeld van tevoren al hun commercial op internet. Deze castingtape voor een Super Bowl commercial van Peta heeft er voor gezorgd dat de commercial gebanned is van tv. Maar daarom des te meer geschikt voor internet!

Ajax wint strijd om Zwitsers talent

Ajax lijkt de felbegeerde Zwitser Stefan Marinkovic binnen te hebben gehaald. De 16-jarige speler van FC Luzern zou volgens diverse Zwitserse media per direct de overstap maken naar Amsterdam.

De linkspoot, inzetbaar op zowel het middenveld als in de verdediging, is momenteel speler voor Zwitserland onder 17, maar mag gezien zijn roots ook nog uitkomen voor Servië. Marinkovic liep eerder stage bij Arsenal en werd ook begeerd door onder ander Juventus, Sampdoria en AS Nancy.

Volgens de woordvoerder van FC Luzern moeten eerst nog wel enkele formaliteiten worden afgerond. "We gunnen hem echter de transfer en willen niet in de weg liggen. Als Ajax zich voor hem meldt, dan is dat ook voor FC Luzern een eer."

Franse amateurs blijven stunten

In de strijd om de Franse beker is dit seizoen de grote verrassing amateurclub Chambery uit de vijfde divisie. De ploeg plaatste zich vandaag voor de kwartfinales door Sochaux, de nummer tien van de Franse liga, met 2-1 te verslaan. Eerder waren de amateurs Monaco en Brest al de baas.

Chambery is de vijfde club uit de vijfde divisie die zich in de Franse bekerhistorie voor de kwartfinales plaatst. Arras (1949), Rouen (1999), Schiltigheim (2003) en Carquefou (2008) slaagden daar eerdere jaren in.

Rusland herstelt radiocontact met satelliet

Het Russische leger heeft woensdag het contact met een gloednieuwe satelliet hersteld. De satelliet werd gelanceerd in Plesetsk, in het noorden van Rusland, maar kwam in een verkeerde baan rond de aarde terecht. Urenlang was daardoor geen radiocontact mogelijk.

Volgens de chef van het Russische militaire ruimtevaartprogramma is de satelliet woensdag gelokaliseerd, waarna het contact kon worden hersteld.

Deskundigen bekijken of de satelliet alsnog zijn werkzaamheden kan vervullen - het meten van de vorm en de afmeting van de aarde - ondanks dat de baan van de satelliet verschilt.

In december waren er ook al problemen met satellieten. De lancering van drie GLONASS-M-satellieten mislukte, wat twee ruimtevaartdeskundigen hun baan kostte.

G. Neville stopt per direct

Gary Neville zet per direct een punt achter zijn loopbaan. De 35-jarige rechtsback van Manchester United heeft in de afgelopen twintig jaar 602 wedstrijden voor zijn club gespeeld en kwam daarnaast ook nog 85 keer uit voor het Engelse elftal.

Met United won hij twee keer de Champions League, acht keer de Premier League, twee wereldbekers, twee League Cups en drie FA Cups. Door blessureleed kwam hij de afgelopen vier jaar nog maar nauwelijks in actie.

Weerstand tegen inkorten Koninginnedag Amsterdam

VVD, D66 en GroenLinks in Amsterdam zien niets in een plan van het college om feesten op Koninginnedag een uur eerder te laten eindigen. Het plan heeft als doel de uitstroom van bezoekers uit de stad te verbeteren, maar volgens de drie partijen, die samen net geen meerderheid hebben, werkt dat eerder averechts.

Collegepartijen VVD en GroenLinks en oppositiepartij D66 vinden dat het effect van de maatregel niet goed is onderzocht. Bovendien zou het inkorten van feesten niet passen in de bruisende stad die Amsterdam pretendeert te zijn.

De gemeente kondigde eind vorig jaar aan de spelregels voor Koninginnedag iets aan te scherpen. De vervoerders zouden daardoor een uur meer tijd hebben de achthonderdduizend mensen die de stad gemiddeld bezoeken, weer thuis te brengen. De vrijmarkt, evenementen en buitentaps moeten om 20.00 uur sluiten, het grote feest op het Museumplein een uur daarna.

Volgens VVD-fractievoorzitter Robert Flos gaat het om slecht onderbouwde 'extra betutteling' van het gemeentebestuur. Het langer door laten gaan van feesten zorgt volgens hem misschien zelfs voor een betere spreiding van vertrekkende feestgangers, waardoor vervoerders het juist makkelijker zouden hebben.

D66 voegt daar in een gezamenlijke verklaring van de drie partijen aan toe dat evenementorganisatoren de dupe zouden worden van de maatregel, die zonder overleg is doorgevoerd. Ook GroenLinks denkt dat overleg tussen de gemeente en organisatoren nuttiger is.

De nieuwe 'spelregels' worden donderdagmiddag besproken in een raadscommissievergadering.

Agente verwijdert clitpiercing arrestante

Een vrouw uit Nieuw-Zeeland sleept de politie van Christchurch voor de rechter. De vrouw, van in de dertig, beweert dat een agente vijf van haar piercings met een betonschaar doormidden heeft geknipt. Een van deze piercings bevond zich zelfs in intieme delen.

De vrouw werd in 2008 gearresteerd wegens obstructie. Even later kwam een politieagente de vrouw met een bezoekje vereren om de piercings door te knippen. 

Hoewel de vrouw, die twee jaar geleden werd vrijgesproken, anderhalve ton in Nieuw-Zeelandse dollars eist, is het haar volgens haar advocaat niet om het geld te doen. "Ze wil alleen dat andere arrestanten niet hetzelfde als zij hoeven doormaken", aldus haar advocaat.

'Mariah Carey krijgt zoon en dochter'

Mariah Carey en Nick Cannon verwachten zowel een jongen als een meisje. Dat verklapt een ingewijde aan het Amerikaanse blad People.

De twee hebben tot nu toe niks losgelaten over het geslacht van de baby's, die in het voorjaar moeten komen. Cannon liet zich onlangs alleen ontvallen dat zijn vrouw en hij waren gaan winkelen voor de babykamer, waarbij groen een van de hoofdkleuren zou worden.

De 41-jarige zangeres en de 30-jarige komiek, die in 2008 trouwden, weten al wel hoe ze hun kinderen gaan noemen. "We hebben al namen uitgekozen toen we nog maar net met elkaar gingen", zei Cannon in een eerder interview. "Die willen we nog steeds gebruiken."


'Mariah Carey krijgt zoon en dochter' (Foto: Novum)

Hutarovich sprint naar ritzege BessŤges

Yauheni Hutarovich heeft de eerste etappe in de Ster van Bessèges gewonnen. De voor Française des Jeux rijdende Wit-Rus, vorig jaar winnaar van een rit in de Ronde van Spanje, liet in de massasprint de Fransman Anthony Ravard en de Belg Björn Leukemans achter zich. Nederlander Stefan van Dijk finishte als zevende.

De Franse rittenkoers, die vorig jaar werd gewonnen door Samuel Dumoulin, duurt tot en met zondag. Johnny Hoogerland, Lieuwe Westra, Roy Curvers, Dirk Bellemakers, Bram Schmitz en Van Dijk verzorgen de Nederlandse inbreng.

Schaakgrootmeester veegt vloer aan met politiek

Tijdens de jaarlijkse schaaksimultaan in de Tweede Kamer kregen Kamerleden, oud-parlementariërs en journalisten woensdag een enorm pak op de broek van Anish Giri. De 16-jarige grootmeester won zonder enige moeite alle 29 partijen die hij speelde.

De in Rusland geboren maar in Nederland wonende Giri versloeg onlangs nog de nummer een van de wereld Magnus Carlsen tijdens het prestigieuze Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee. Woensdag was de tegenstand van beduidend minder niveau.

Als eerste moest RTL Nieuws-verslaggever Frits Wester eraan geloven, die zich met een vernuftig uitgevoerde variant van de herdersmat in de luren liet leggen. Ook Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Rik Grashoff (GroenLinks) hadden geen schijn van kans.

De meeste moeite had Giri nog met Jan Nagel. De lijsttrekker van 50Plus en vermaard schaker bleef als laatste over, maar bleek in het eindspel ook niet opgewassen tegen het wonderkind, dat schijnbaar onaangedaan de felicitaties in ontvangst nam. Zijn prestatie leverde Nagel een bokaal op, die werd uitgereikt door minister van Volksgezondheid en Sport Edith Schippers (VVD).


Schaakgrootmeester veegt vloer aan met politiek (Foto: Novum)

'Hoerengedrag meisje moet gestraft worden'

Een 13-jarig meisje is afgelopen vrijdag het ziekenhuis in geslagen na een ruzie over een Twitter-foto.

Het slachtoffer is een leerlinge van het Huygens-college, een VMBO-school in Amsterdam-West. Een klasgenote zette een ietwat pikante foto van het meisje op Twitter.

Volgens een politiewoordvoerder ontstond daarna op de school 'een broeierige sfeer', waarbij twee groepen tegen over elkaar kwamen te staan. Ook op Twitter werd er ondertussen over en weer gescholden. De politie is samen met een buurtregisseur tot twee keer toe naar het Huygens-college gegaan om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Aanvankelijk leek dat te lukken, maar later op de dag ging het alsnog mis. Het meisje was uit voorzorg naar huis gestuurd, maar ging later terug naar school om verhaal te halen. Op de Overtoom kwam het tot een gewelddadige confrontatie tussen de twee groepen. Daarbij liep het meisje een gekneusde ruggenwervel op. Ze is behandeld in het ziekenhuis, maar is inmiddels weer thuis. Ze zegt tegen AT5 doodsbang te zijn en niet meer naar school te durven.

Het andere meisje op de foto is een leerlinge van een school in Amsterdam-Noord. Ook zij zou inmiddels worden bedreigd.

Op de school zijn veel leerlingen verontwaardigd over het incident, maar niet iedereen kijkt ervan op dat een meisje om een foto het ziekenhuis in wordt geslagen, zo bleek woensdagmiddag. Wat heet, volgens sommigen was het meer dan terecht.

Fedcupteam wint van RoemeniŽ

Het Nederlands Fedcupteam heeft de eerste wedstrijd in de Europees/Afrikaanse zone I gewonnen. Roemenië werd verrassend met 2-0 verslagen.

Michaëlla Krajicek won met 6-3 en 6-1 van de Monica Niculescu die 68 plaatsen hoger staat op de wereldranglijst. Arantxa Rus wist vervolgens de nummer 29 van de wereld, Alexandra Dulgheru, met 6-1 en 6-3 te verslaan.

Het Nederlands Fedcupteam speelt in het Israëlische Eilat voor een promotieplaats naar Wereldgroep II. Bij groepswinst wordt er tegen een andere poulewinnaar gespeeld voor promotie.

Dead Space 2 overtreft eerste deel

Van de sciencefiction survival horror-game Dead Space 2 zijn in de eerste week dubbel zoveel exemplaren verkocht als van zijn voorganger. Uitgever Electronic Arts laat weten dat er inmiddels al twee miljoen exemplaren van de game over de toonbank zijn gegaan.

Het origineel gooide in 2008 bij veel critici hoge ogen, maar dit was niet in de verkoopcijfers terug te zien. Met 1,4 miljoen verkochte exemplaren voldeed de titel niet aan de verwachtingen van de uitgever. De Wii-titel Dead Space: Extraction deed het nog slechter met negenduizend verkochte exemplaren in de eerste week. Het tweede deel moest dan ook beter verkopen om het voortbestaan van de serie te garanderen.

In Dead Space 2 verkent hoofdpersoon Isaac Clarke het gigantische ruimtestation The Sprawl. Met een uitgebreid arsenaal aan wapens is de ingenieur beter dan ooit in staat om de buitenaardse Necromorphs aan stukken te schieten. De game bevat voor het eerst in de serie een online multiplayer modus waarin spelers het tegen elkaar kunnen opnemen.Conducteur niet vervolgd voor mishandeling

Een treinconducteur die een reizigster zou hebben mishandeld, wordt daar niet voor vervolgd. Er is geen bewijs voor gevonden, meldt het Openbaar Ministerie in Alkmaar woensdag. Ook de aangifte van de conducteur tegen de reizigster van belediging is geseponeerd, om dezelfde reden.

De 58-jarige vrouw uit Julianadorp zat op 29 november met haar 3-jarige kleinzoon in de trein van Den Helder naar Den Haag. Volgens de conducteur zaten ze met kaartjes voor de tweede klas in de eerste klas. Bij de discussie die daarop ontstond, zou de man haar hebben geslagen en vervolgens op station Schagen uit de trein hebben gezet. Beiden deden daarna aangifte.

De spoorwegpolitie heeft uitgebreid onderzoek gedaan, maar geen bewijzen gevonden.

Paltrow en Cee Lo Green zingen duet bij Grammy's

Gwyneth Paltrow en Cee Lo Green zingen 13 februari een duet tijdens de uitreiking van de Grammy Awards. Het stel, dat vorige maand ook samen zong bij Saturday Night Live, krijgt daarbij hulp van de Muppets.

Het is nog niet bekend welk lied Paltrow en Green ten gehore brengen, schrijft het Amerikaanse blad People. Eerder verklapte Cee Lo al dat het tweetal 'ergens' aan werkte. "We hebben een paar ideeën", liet de zanger weten. "We zien wel wat er uitkomt."

Paltrow zong onlangs een parodie op Greens hit Fuck You tijdens haar gastoptreden in Glee. De zanger was toen zo onder de indruk van haar zangkwaliteiten dat hij haar vroeg om samen te werken.


Paltrow en Cee Lo Green zingen duet bij Grammy's (Foto: Novum)

WikiLeaks genomineerd voor Nobelprijs voor vrede

De Noorse parlementariër Snorre Valen heeft klokkenluiderswebsite WikiLeaks genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Dat maakte hij woensdag bekend. Hij nomineerde de website omdat de organisatie volgens hem de mensenrechten, de democratie en de vrijheid van meningsuiting heeft bevorderd, net zoals de winnaar van 2010, de Chinese dissident Liu Xiaobo.

De 26-jarige Valen schreef woensdag op zijn blog dat WikiLeaks 'corruptie, oorlogsmisdaden en martelingen' heeft blootgelegd door het publiceren van geheime documenten. Ook zei hij dat het bekendmaken van nepotisme en corruptie in Tunesië 'een kleine bijdrage heeft geleverd aan het afzetten' van het regime.

Gemiddeld ontvangt het Nobelprijscomité jaarlijks meer dan tweehonderd nominaties. De deadline voor de nominatie voor 2011 was dinsdag.

NASA vindt veel planeten buiten zonnestelsel

Uit een telling van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA blijkt dat er veel meer kleine planeten en sterrenstelsels zijn dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit gegevens die werden verzameld met de Kepler-telescoop, maakte NASA woensdag bekend.

De telescoop ontdekte meer dan duizend mogelijke planeten. Het is nog niet bevestigd dat het daadwerkelijk planeten zijn, maar astronomen schatten dat zo'n negentig procent zal worden bevestigd.

De Kepler-telescoop, gelanceerd in 2009, cirkelt in een baan om de zon tussen de aarde en Mars. Op basis van de gegevens van de telescoop blijkt dat er meer planeten zijn die veel kleiner zijn dan Jupiter - de grootste planeet in ons zonnestelsel - dan grote planeten. Sommige van deze kleine planeten zijn zelfs ongeveer even klein als de aarde. Dat betekent dat op deze planeten een grotere kans op leven is, dan op de grote planeten, aldus astronomen.

Hoewel er nog geen planeet is gevonden die net zo klein is als de aarde, wijzen de resultaten 'in de juiste richting', zegt astronoom Jonathan Fortney.

Soolsma naar AEK Larnaca

AEK Larnaca heeft opnieuw een Nederlandse speler aangetrokken. De club van technisch directeur Jordi Cruijff en trainer Ton Caanen legde afgelopen maandag Gino Soolsma vast. De verdediger komt van zaterdaghoofdklasser Scheveningen.

De twintigjarige Soolsma was bezig aan zijn eerste seizoen op sportpark Houtrust. Hij kwam afgelopen zomer over van Blauw Zwart. Soolsma maakte in zijn jeugd deel uit van de opleiding van PSV en Ajax. Op Cyprus ontmoet hij een flink aantal landgenoten. Zo spelen bijvoorbeeld Kevin Hofland en Gregoor van Dijk ook bij AEK Larnaca.

Genemuiden trekt Congolees international aan

Niet alleen de profclubs hebben op de laatste dag van de transfermarkt nog spelers aangetrokken. Ook zaterdagtopklasser SC Genemuiden contracteerde op de valreep nog een speler. Het gaat om een Congolees international.

De 24-jarige verdediger Cedric Ebewa-Yam Mimbala kwam per direct over van Rot Weiss Ahlen uit de 3. Bundesliga. Bij die club is de Nederlander Arie van Lent trainer. Mimbala, die eerder voor Fortuna Köln, SpVGG Bayern Hof, het amateurteam van Schalke 04 en het Belgische Dessel Sport voetbalde, is geboren in Duitsland. Hij speelt zijn interlands echter voor DR Congo. Mimbala verdedigde vijf keer de kleuren van zijn land.

Sportvissers luiden noodklok over Markermeer

Sportvisserij Nederland tekent bezwaar aan tegen de vergunning die beroepsvissers hebben gekregen om in het Markermeer te vissen. De belangenorganisatie ziet geen andere manier om de 'zware' overbevissing in het IJsselmeer en Markermeer tegen te gaan. "De maat is vol."

Hoewel de beroepsvisserij, de sportvissers en de overheid al jaren erkennen dat een halvering van het aantal vissers noodzakelijk is om de meren van de 'ondergang' te redden, lukt het maar niet om maatregelen te treffen, stelt de organisatie.

De gevolgen voor onder meer het ecosysteem zijn 'desastreus'. Naast paling en snoekbaars zouden inmiddels ook veel andere vissoorten door overbevissing worden bedreigd, terwijl visserijactiviteiten volgens Sportvisserij Nederland nauwelijks worden gecontroleerd.

De meren staan vol met netten en er zwemmen bijna alleen nog maar onvolwassen vissen in, stellen de sportvissers. Daarnaast verdrinken veel watervogels in de netten.

Sportvisserij Nederland ziet de beroepsvisserij overigens niet als hoofdschuldige, maar de overheid. Daarom tekent de belangenorganisatie bij de provincie Flevoland bezwaar aan tegen de vergunning voor beroepsmatig vissen op het Markermeer. De organisatie hoopt hiermee op langere termijn de weg vrij te maken voor een echt duurzame visserij.

'Proef 130 km per uur op vier snelwegen'

Er komt op vier snelwegen een proef met een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Dat is minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) van plan, meldt de NOS woensdag op basis van 'betrouwbare bronnen'.

Op 1 maart kan het gaspedaal harder worden ingedrukt op de A7 over de Afsluitdijk tussen Wognum en Zurich. Daar mag dan dag en nacht 130 kilometer per uur worden gereden. Op 1 mei volgt de A6 tussen Almere en Joure, waar alleen 's avonds en 's nachts harder mag worden gereden.

Vanaf die datum mag op da A2 tussen Everdingen en Deil en op de A16 tussen Moerdijk en Breda buiten de spits eveneens 130 worden gereden. De bewindsvrouw zou ernaar streven dat uiteindelijk op een derde van de snelwegen de maximumsnelheid wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur.

Schultz' woordvoerder wilde woensdagavond niet reageren op het bericht.


'Proef 130 km per uur op vier snelwegen' (Foto: Novum)

'Zeeland ontsnapte aan ramp'

Het bedrijf Dow Chemical in Terneuzen overtrad tussen 2005 en 2008 talloze milieuregels. Inspecteurs van de provincie Zeeland maakten zich in 2007 zorgen over een 'denkbare ramp'. Dat meldt de NOS woensdag op basis van eigen onderzoek.

Volgens inspectiediensten werden zeer ernstige incidenten gemeld die het gevolg waren van 'tekortkomingen in het onderhoud'. Het hoofd van de afdeling milieuhandhaving vroeg het Openbaar Ministerie vervolgens maatregelen te treffen om 'een inmiddels denkbare ramp te voorkomen'. Aanleiding was een onderzoek naar vier ernstige incidenten op het terrein van Dow. Daarbij kwamen giftige stoffen en explosieve gassen vrij. Enkele grote incidenten zouden slechts door geluk en toeval goed zijn afgelopen.

Dow laat in een reactie aan de NOS weten dat het gaat om incidenten waar het OM inmiddels ruim tweeënhalf jaar onderzoek naar doet. Het bedrijf zegt 'heel benieuwd' te zijn naar de bevindingen van het OM, maar kan tot die naar buiten komen niet inhoudelijk reageren. "Wel vinden we het jammer dat nu de indruk ontstaat als zou Dow een onveilig bedrijf zijn. In dat beeld herkennen wij ons niet."

Volgens de provincie is de situatie de afgelopen jaren verbeterd en is het aantal ernstige incidenten afgenomen. De honderd deelvergunningen zijn vervangen door een integrale vergunning voor het hele complex. Hierdoor zouden de risico's zijn verkleind.

Ubisoft wil 'hardcore' Kinect-games maken

Uitgever Ubisoft wil 'hardcore' game-ervaringen naar de Kinect-camera voor de Xbox 360 brengen. Dat heeft een woordvoerder van de uitgever gezegd tegen de website computerandvideogames. Momenteel bestaat de gamecatalogus voor de bewegingsgevoelige camera van Microsoft vooral uit luchtige spelletjes.

Ubisoft wil daar veranderingen in brengen door Kinect-versies van zijn belangrijke gameseries te maken. Assassin's Creed, Splinter Cell en Prince of Persia zouden in aanmerking komen voor een spelervaring met de Kinect. Ubisofts huidige portfolio voor de Kinect bestaat uit het dansspel Michael Jackson: The Experience dat op 15 april uitkomt. Later dit jaar wordt daar de muzikale shooter Child of Eden aan toegevoegd.Utrecht drie duels zonder Silberbauer

FC Utrecht moet het drie wedstrijden zonder Michael Silberbauer stellen. De Deen kreeg die straf omdat hij gisteren in het inhaalduel met De Graafschap (0-0) met rood van het veld gestuurd werd. Silberbauer was hard doorgegaan op Youssouf Hersi.

Door de schorsing mist Silberbauer de thuiswedstrijden tegen FC Twente aanstaande zondag en Heracles Almelo twaalf dagen later. Daartussenin moeten de Domstedelingen ook nog op bezoek bij hekkensluiter Willem II.

[Video] Ronald McDonald ontvoerd, onthoofding dreigt

Een Finse actiegroepering heeft niemand minder dan Ronald McDonald ontvoerd. De actievoerders dreigen het icoon te onthoofden als de fastfoodketen niet met de waarheid over de brug komt.

"Twee dagen geleden hebben wij Ronald McDonald uit een McDonald's restaurant ontvoerd", laat de Food Liberation Army (FLA) op hun website weten. "Wanneer jullie niet alle vragen beantwoorden, zullen we Ronald vrijdag 11 februari 2011 om 18:30 EET executeren."

De leden van de FLA heeft niets tegen het restaurant, maar wel tegen het beleid van de fastfoodketen. "Wij houden van hamburgers, patat en McDonald's, maar we kunnen niet langer in stilte toekijken hoe het eten waar we van houden verwoest en tot schaamte gebracht wordt door hebzucht en onverschilligheid. Door jullie kortzichtigheid zijn jullie hamburgers bijna oneetbaar geworden."

Hierna volgen acht vragen die de heren graag beantwoord willen zien. Zo wil de FLA onder meer weten hoeveel afval het bedrijf jaarlijks produceert en of McDonald's ook illegalen in dienst heeft. Ook willen de ontvoerders weten waarom de veredelde snackbar goedkoop produceren als belangrijkste doel heeft en waarom men niet meehelpt overgewicht en diabetes terug te dringen.

"We zijn niet alleen, maar vertegenwoordigen een snel groeiende groep", laat de FLA verder weten. "We zijn snel in de richting van betere kwaliteit en rechtvaardigheid van consumptie gegaan. Het is in jullie belang onze vragen in het openbaar te beantwoorden en jullie optreden volgens hen te ontwikkelen. Alleen op deze manier zullen jullie in de toekomst overleven. Luister naar onze boodschap en naar de beweging. We zullen jullie belonen door meer van jullie hamburgers te eten."

McDonald's krijgt tot vrijdag 11 februari 18.30 uur de tijd om hun antwoorden te e-mailen. "Stilte zal geïnterpreteerd worden als een negatief antwoord", besluit de actiegroepering. "Een prettige dag verder."


Het is de FLA menens, de clown gaat eraan!

Flickr begaat een stomme fout

Foto-uploadsite Flickr heeft een enorm stomme fout begaan door per ongeluk het verkeerde profiel te deleten. De Duitse Mirco Wilhelm had vierduizend foto's op de site staan.

Het begon toen Wilhelm zag dat iemand zijn foto's had gepikt en ook op Flickr had gezet. Na een klacht van de Duitser verwijderde Flickr het verkeerde account. Op vele sites op het internet werd er naar deze foto's gelinkt.

Doordat het account is gedeletet zijn ook die foto's niet meer te zien. Flickr kan de foto's niet terugzetten. Wilhelm kan een schadevergoeding van 73 euro tegemoet zien.

Van Lottum: VI respectloos en plat

John van Lottum heeft het helemaal gehad met het praatprogramma Voetbal International (VI). De oud-tennisser heeft in de VARAgids stevig uitgehaald naar het RTL 7-programma van Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp.

"Ik ben inmiddels wel klaar met dat gelul over voetbal. En zeker met dat platte gedoe op RTL met Wilfred Genee en Johan Derksen. Ik heb ooit de fout gemaakt daar een keer als gast te gaan zitten", aldus een gefrustreerde Van Lottum.

De voormalig proftennisser zegt het NOS-programma Studio Voetbal een stuk beter te vinden: "Ik vind VI heel goedkoop. Wat mij tegenstaat, is dat ze geen respect voor de gasten aan tafel hebben. Bij Jack van Gelder zijn ze tenminste nog iets inhoudelijker bezig."


Oudtennisser John van Lottum: Voetbal International respectloos en plat

Final Destination 6 en 7 op komst

De Dood is nog lang niet klaar met het moorden van mensen die eerder zijn ontsnapt aan zijn daden. Eerder bevestigde Warner Bros al een vijfde deel (genaamd 5nal Destination), maar nu lijkt ook deel 6 en deel 7 eraan te komen.

Het vierde deel, The Final Destination, leek het laatste deel te worden, maar de film was een succes in de Box Office (186 miljoen dollar), wat smaakte naar meer.

Acteur Tony Todd, die ook in het tweede deel speelde, heeft nieuws losgelaten over de eventuele vervolgen. "Goed nieuws! Ze hebben mijn gedeelte uitgebreid en als het vijfde deel ook een succes wordt, gaan ze proberen om meteen erna twee delen filmen," aldus Tony in een interview.

5nal Destination is vanaf 1 september in de Nederlandse bioscopen te zien.

Huta Galung onderuit in Johannesberg

Jesse Huta Galung is in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Johannesburg uitgeschakeld. De Nederlander ging met 3-6 en 4-6 onderuit tegen Somdev Devvarman.

Huta Galung, die eerder vandaag de als derde geplaatste Janko Tipsarevic versloeg, nam in de eerste set nog een 3-1 voorsprong. De vijf daaropvolgende games waren echter voor zijn tegenstander. Huta Galung werd in de tweede set bij 2-2 gebroken. Devvarman liep vervolgens uit naar 4-2. Huta Galung behield vervolgens tweemaal zijn opslag maar slaagde er niet meer in om de nummer 110 van de wereld te breken.

Nieuw personage voor Cars 2

Pixar heeft informatie weggegeven over een nieuw personage uit de film Cars 2. De Japanse racewagen Shu Todoroki is één van de vele nieuwe personages uit het vervolg van Cars uit 2006. Het tweede deel moet op 29 januari in de Nederlandse bioscopen verschijnen.

Shu Todoroki is één van de vele internationale tegenstanders van Lightning McQueen is een internationale grand prix. Hij is nummer 7 van de wereld en groeide op rond de Asama-vulkaan in Japan. Shu heeft het teken van de legendarische Ka-Riu draak op zijn auto door zijn vurige karakter.

In Cars 2 nemen Lightning McQueen en Mater deel aan een internationale grand prix. Dit is een gigantische race waarin wordt bepaald wie de beste racewagen is van de wereld. Maar de wedstrijd wordt onverwachts een groot avontuur als Mater verzeild raakt in een geheime spionagemissie. 

Tara Reid kondigt Big Lebowski 2 aan

De culthit The Big Lebowski uit 1998 krijgt een vervolg. Dat zegt Tara Reid, die in de film van Joel en Ethan Coen Bunny Lebowksi speelde, tegen de Amerikaanse filmsite Hollywood.tv.

Reid kondigt aan dat de hele cast van The Big Lebowski terugkomt voor het vervolg. Eerder gingen ook al geruchten over een vervolg op de film met in de hoofdrol Jeff Bridges als The Dude. De Oscarwinnaar is dit jaar in Nederland te zien in de western True Grit, ook een film van de Coen-brothers.

Bridges zei vorig jaar nog dat er geen plannen zijn voor Big Lebowksi 2, maar dat hij daar wel voor te porren is. De 35-jarige Reid is de laatste maanden vooral in het nieuws door haar veelvuldige drank- en drugsmisbruik. Ze werkt dit jaar ook aan American Pie 4.


Tara Reid kondigt Big Lebowski 2 aan (Foto: Novum)

Testdag Valencia 2 februari

Fernando Alonso heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede testdag op het circuit van Valencia. De Spanjaard was drie tienden sneller dan Sebastian Vettel, die gisteren nog beslag wist te leggen op de eerste plaats. Paul di Resta reed de derde tijd, gevolgd door Lewis Hamilton en Robert Kubica.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:13.307 -.--- 108
2 S. Vettel Red Bull Racing 1:13.614 +0.307 43
3 P. di Resta Force India 1:13.844 +0.537 111
4 L. Hamilton McLaren-Mercedes 1:14.353 +1.046 83
5 R. Kubica Renault 1:14.412 +1.105 104
6 N. Karthikeyan HRT 1:14.472 +1.165 80
7 N. Rosberg Mercedes 1:14.645 +1.338 69
8 T. Glock Virgin 1:15.408 +2.101 34
9 R. Barrichello Williams 1:16.023 +2.716 51
10 S. Pérez Sauber 1:16.198 +2.891 42
11 P. Maldonado Williams 1:16.266 +2.959 29
12 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:16.359 +3.052 46
13 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:16.474 +3.167 64
14 M. Webber Red Bull Racing 1:17.365 +4.058 17
15 H. Kovalainen Lotus 1:20.649 +7.342 15

'Sint' gaat internationaal

Dick Maas' Sinterklaasthriller Sint gaat de internationale distributie in. Het Spaanse Film Factory Entertainment heeft met Tom de Mol Productions en Parachute Pictures, de Nederlandse rechthebbenden, afgesproken dat zij de film internationaal gaan marketen. Hierin is een uitzondering voor Noord-Amerika gemaakt; Sint wordt daar verspreid door XYZ Films.

Sint, die in het buitenland de naam Saint zal krijgen, was een grote hit in het afgelopen Sinterklaas-seizoen. De horrorfilm, over een Sinterklaas die aan het moorden slaat als 5 december en volle maan samenvallen, bracht negen ton op en kwam in de top drie van bestverdienende films van 2010.

"Sint is een erg originele film die perfect past bij het aanbod dat wij op de markt willen brengen", aldus Vincente Canales van Film Factory Ent. "De hoge productiewaarde en adembenemende actiescènes maken dit een verrassende horrorfilm en puur vermaak."

Film Factory zal de film vertonen op de European Film Market tijdens het filmfestival van Berlijn, medio februari.

 

Vuilniswagen rijdt jongen (11) dood

Bij een tragisch verkeersongeval in Huizen (Noord-Holland) is vanmiddag een 11-jarige jongen om het leven gekomen. Het knaapje kwam op de kruising Naarderstraat/Karel Doormanlaan in botsing met een vuilniswagen.

De betreffende vuilniswagen reed over de Naarderstraat en sloeg de Karel Doormanlaan in. Hierbij zag de 56-jarige chauffeur de fietser over het hoofd. Een aanrijding volgde, waarbij de 11-jarige jongen onder de vuilniswagen terechtkwam. Hij was op slag dood.

De afdeling Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) van politie Gooi en Vechtstreek is een groot deel van de middag bezig geweest met sporenonderzoek. De 56-jarige chauffeur van de vuilniswagen legt op het politiebureau een verklaring af, evenals de 19-jarige bijrijder.

EA hint op nieuwe shooter

Uitgever Electronic Arts gaat een nieuw schietspel uitbrengen. Dat maakte directeur John Riccitiello dinsdag in een gesprek met investeerders bekend. Volgens Riccitiello gaat het om een onaangekondigde 'spannende nieuwe shooter' die later dit jaar uitkomt. EA bracht vorig jaar Medal of Honor uit.

Het is niet bekend of Riccitiello doelt op een totaal nieuwe game of een nieuw deel in een bestaande gameserie. Zo zou een vervolg op het vorig jaar uitgebrachte Medal of Honor tot de mogelijkheden kunnen behoren. Electronic Arts stelde zichzelf in 2009 de doelstelling om de belangrijkste uitgever van schietspellen te worden. Een titel die dankzij de populaire Call of Duty-serie momenteel in handen is van concurrent Activision. Of het EA gaat lukken, is nog maar de vraag. Black Ops verkocht vele malen beter dan MoH en het is afwachten of EA dit voorbij kan streven.Janko: "In het strafschopgebied ben ik dodelijk"

Marc Janko kende een voortreffelijke start van 2011. Met zes treffers snoerde hij zijn criticasters de mond.

De 27-jarige Janko was voor de winterstop minder vaak doeltreffend dan menigeen gehoopt had. Aan het begin van de tweede seizoenshelft laat de Oostenrijker echter zien messcherp te zijn. Zo besliste hij het duel met achtervolger FC Groningen met een schitterende volley.

"Ik sta nooit te lang stil bij mijn goals", legt Janko uit in Voetbal International. "Als je succes hebt, moet je teruggaan naar de oorsprong ervan: hard werken. Als je een tijdje droog staat, moet je het bewustzijn creëren dat je in die periode niets wezenlijk anders bent gaan doen. Dan komt het vanzelf wel weer."

"In het strafschopgebied ben ik dodelijk", vervolgt Janko. "Als de bal goed komt, leidt dat vaak tot een doelpunt. Ik heb de gave van het instinct. Weten waar de bal kan komen en daarop in het voortraject anticiperen. Dat is aangeboren, daar kun je niet op trainen."

[Upd] Egypte: Gevechten bij protesten

De toezegging die de president van Egypte Hosni Mubarak dinsdagavond heeft gedaan hebben bij de demonstranten alleen maar voor meer woede en verbijstering gezorgd. De demonstranten eisen het onmiddellijke aftreden van de president, waarop Mubarak zijn regering heeft vervangen en toe heeft gezegd zich in september niet meer verkiesbaar te stellen.

Demonstranten reageerden woedend op de toespraak van Mubarak en lijken niet van plan genoegen te nemen met de toezeggingen. De protesten gaan dan ook door, maar een belangrijk verschil met voorgaande dagen is wel dat het leger de demonstranten oproept terug te keren naar huis, 'zodat de rust en orde kan herstellen'.

Ondertussen hebben politieagenten en voorstanders van Mubarak zich verenigd om tegendemonstraties te leiden. Het gaat om enkele honderden voorstanders van de president. Deze tegendemonstraties leiden tot vechtpartijen met de veel grotere groep tegenstanders van de president.

Woensdag is de sfeer zeer gespannen onder de demonstranten en het is een groot vraagteken hoe het op deze dag verder zal verlopen. Het is dan ook nog niet duidelijk of de demonstranten naar het leger zullen luisteren of op het Vrijheidsplein (Tahrir plein) zullen blijven.

Update 11.00 uur
Het internet is weer bereikbaar voor de Egyptische bevolking. Men verwacht een zeer grote stroom aan foto's en berichten op Twitter en Facebook. Waarom het internet woensdag weer beschikbaar is gekomen is nog niet duidelijk.

Update 11.07 uur
Na het internet zijn ook de pinautomaten weer beschikbaar voor de bevolking. Het lijkt erop dat de regering van Mubarak het normale leven weer wil introduceren in combinatie met het verzoek van het leger dat de mensen naar huis moeten gaan. Verschillende bronnen verwachten qua demonstraties twee dagen van relatieve rust. Op vrijdag is het volgende massaprotest gepland. De komst en toename van pro-Mubarak demonstranten zorgt voor veel dreiging, geweld en onrust.

Update 11.51 uur
Veel meer foto's zijn te zien op de site van onafhankelijk journalist 3arabawy.

Update 12.38 uur
Naar verluidt proberen duizenden pro-Mubarak demonstranten op het Vrijheidsplein te komen. Het leger probeert hen tegen te houden, om confrontaties te voorkomen tussen de verschillende groepen demonstranten.

Update 13.43 uur
Hevige gevechten zijn uitgebroken tussen pro- en anti-Mubarak-demonstranten. Op het Vrijheidsplein is daardoor in luttele minuten chaos uitgebroken. Twitteraars ter plaatse geven aan dat de pro's messen, zwaarden, stokken en andere wapens bij zich hebben, en begonnen met het gooien van stenen. Verschillende bronnen melden de eerste gewonden. Het leger grijpt niet in. Live-beelden zijn hier te zien.

Update 14.03 uur
De gevechten zouden zijn begonnen toen acht mensen op paarden en kamelen de groep anti-Mubarak-demonstranten aanvielen. Het is een complete chaos op het plein zo is te zien op Al Jazeera. Volgens een verslaggever ter plaatse zijn verschillende mensen van hun paard getrokken en hebben de anti-Mubarak-demonstranten enkele paarden overgenomen.

Update 14.24 uur
Al Jazeera bevestigt dat pro-Mubarak-demonstranten eigenlijk veiligheidsagenten zijn van Mubarak. Net als bij de plunderingen eerder in de week hebben demonstranten ID-bewijzen van de agenten gevonden bij de relschoppers en laten zien voor de camera's. De Egyptische staatstelevisie laat vreedzame demonstraties van enkele honderden voorstanders van Mubarak zien. De chaos op Al Jazeera live spreekt echter voor zich.

Update 14.52 uur
De gevechten lijken niet in hevigheid af te nemen. Al Jazeera doet nu onafgebroken live verslag van de gevechten. Sommige beelden zijn schokkend.

Update 15.04 uur
Pro-Mubarak demonstranten, of politietroepen van Mubarak, hebben trucks van het leger overgenomen en die sturen ze nu richting duizenden anti-Mubarak demonstranten. De ant-Mubarak demonstranten vluchten in paniek voor de trucks weg. Er worden ook geweerschoten gemeld.

Update 15.25 uur
Er breken nu ook gevechten uit op andere plaatsen rond het plein. Trucks van de overheid rijden af en aan om voorstanders van Mubarak af te zetten bij de gevechten. Volgens ooggetuigen zouden vrouwen en kinderen omsingeld zijn door de pro's en kunnen ze nergens heen. Er is sprake van tientallen gewonden. Stenen vliegen over en weer en het leger lijkt niet bij machte iets te kunnen doen.

Update 16.24 uur
Pro-Mubarak demonstranten proberen gelijktijdig vanuit de verschillende ingangen van het Vrijheidsplein door te breken tot het plein waar duizenden anti-Mubarak demonstranten zijn en geen kant op kunnen. De Mubarak-aanhangers hebben hoge punten in de toegangswegen ingenomen waardoor zij het overwicht lijken te hebben. Er zouden al meerdere doden zijn gevallen en honderden mensen gewond zijn geraakt. Het leger kijkt toe en doet behalve dat niets. Over de hele wereld wordt de strategie van Mubarak scherp veroordeeld. In onafhankelijke verklaringen hebben Ban Ki-Moon van de VN, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zich tegen Mubarak uitgesproken, dat dit een onacceptabele wijze is van vreedzame demonstranten aanvallen.

Update 17.25 uur
De strijd om het Vrijheidsplein woedt nog steeds. Anti-Mubarak demonstranten smeken het leger in te grijpen, maar het leger is volgens onbevestigde berichten druk bezig vuren te doven in en rondom het Nationaal Museum, wat door pro-Mubarak demonstranten, waaronder politietroepen van Mubarak, wordt bekogeld met molotov-cocktails.

schematisch
Overzichtskaartje van wie wie is (Met dank aan ardi van FOKForum)

FOK!blog: TV tip

Brokeback Mountain
Zender: Canvas
Uitzendtijd: 20.40 - 22.50 uur
Genre: Drama, Romantiek
 

Een film van Ang Lee naar het boek van E. Annie Proulx over de liefde tussen twee cowboys (Heath Ledger en Jake Gyllenhaal) in de jaren zestig.

In de zomer van 1963 worden de jonge cowboys Ennis del Mar en Jack Twist de hellingen van Brokeback Mountain in Wyoming opgestuurd als schaapherders. Tussen de twee ontvouwt zich een diepe relatie die hun hele leven zal duren. Ennis trouwt met Alma en Jack verhuist naar Texas waar hij in het huwelijk treedt met Lureen. Beiden krijgen kinderen. Als de twee mannen elkaar vier jaar later weer tegenkomen, blijkt hun vriendschap alleen maar sterker en intiemer geworden te zijn..

Veel animo voor GroenLinks-congres

GroenLinks maakt zich op voor een druk congres. Het maximum aantal leden heeft zich aangemeld voor het congres dat zaterdag plaatsvindt in het Utrechtse Vredenburg. Zo'n 1500 GroenLinks-leden discussiëren dan onder meer over het besluit van de Kamerfractie om in te stemmen met de politietrainingsmissie in Kunduz.

Vanwege de besluitvorming over de missie is de aanmelding voor leden met stemrecht opnieuw opengesteld. Binnen anderhalf uur waren de 130 nieuwe plaatsen vergeven. Vanwege de beperkte zaalcapaciteit en de brandweervoorschriften kunnen er geen extra leden meer bij. Mensen die niet aangemeld zijn kunnen het congres vanuit de foyer of een tent bij Vredenburg volgen.

Het oordeel van het congres zal overigens niets veranderen aan de instemming van de fractie met de nieuwe Afghanistan-missie. Er zal wel een motie van afkeuring worden ingediend tegen fractievoorzitter Jolande Sap. De kans dat zij, amper twee maanden nadat ze aantrad, haar biezen pakt naar aanleiding van de motie is echter klein.

Zo'n 550 leden hebben hun lidmaatschap opgezegd sinds Sap donderdagnacht akkoord ging met de missie. Volgens een woordvoerder van het partijbureau meldden zich daarentegen ook vierhonderd nieuwe leden aan. Een deel van hen laat weten dat ze vinden dat de fractie een 'moedig besluit' heeft genomen. GroenLinks heeft zo'n 27.500 leden.

Volgens de zegsman van GroenLinks is het normaal dat het ledental schommelt rond politieke ontwikkelingen. Toen GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak in opspraak raakte vanwege zijn verleden als milieuactivist zegden ook veel leden hun lidmaatschap op, en kwamen er veel nieuwe leden bij.

Bij de ChristenUnie, een andere partij die worstelde met de missie in Afghanistan, hebben rond de tien mensen hun lidmaatschap opgezegd. Evenzoveel mensen werden sinds vorige week lid. Volgens een woordvoerder kent de achterban van de ChristenUnie een hele andere traditie dan die van het GroenLinks. "De ChristenUnie heeft nog nooit tegen een missie gestemd. We hadden vorige week problemen met hoe de missie ingericht was, maar als het even kan zullen wij een missie altijd steunen."

'Veh slachtoffert Van Nistelrooij'

Ruud van Nistelrooy moet zijn slechte vorm bekopen met een reserverol tegen Sankt Pauli, schrijft Bild vandaag. De Nederlandse aanvaller van Hamburger SV wilde in de winterstop graag een transfer naar Real Madrid maken, maar dat mislukte.

In de daarop volgende wedstrijden tegen Eintracht Frankfurt en 1. FC Nürnberg maakte Van Nistelrooy een slechte indruk. Het geduld van trainer Armin Veh raakt volgens de Duitse boulevardkrant op.

Mladen Petric keert in de stadsderby met Sankt Pauli terug van een blessure en daardoor kan Van Nistelrooy verhuizen naar de bank. De Nederlandse aanvaller kwam dit seizoen in zeventien competitieduels in actie. Daarin maakte hij zes doelpunten, waarvan zijn laatste tegen Schalke 04.

Van Nistelrooy wilde in januari zo graag naar Bernabéu verhuizen dat hij bereid was een gedeelte van de transfersom zelf over te maken. De Spaanse grootmacht koos uiteindelijk voor de tweede optie; Emmanuel Adebayor. De Togolees maakte in de verloren wedstrijd tegen Osasuna zijn debuut.

[Upd] Vogels vallen massaal dood neer

We houden nog even een grote slag om de arm. Is het echt, is het een viral, is het een studentengrap?

Wij weten het niet. Maar op Twitter verscheen net een video waarbij vogels massaal uit de lucht dood neervielen. Derhalve een video zonder verdere context die je hier kunt bekijken.

Update 16:48 uur
Het was inderdaad een grap. Bram Willemse en Giso Spijkerman uit Groningen wilden experimenteren hoe snel de media het zouden oppikken. Dat was binnen een uur. Er zijn geen levende vogels misbruikt voor het experiment.

Kwart PVV-stemmers: Wilders is minister

Een op de vier PVV-kiezers denkt dat PVV-voorman Geert Wilders minister is. Van alle kiezers denkt een op de zes dit. Dat blijkt woensdag uit een peiling van onderzoeksbureau Synovate in opdracht van NRC Handelsblad.

Van de PVV-stemmers vult 28 procent de naam van de leider van de gedoogpartij in als wordt gevraagd spontaan enkele ministers te noemen. Van alle respondenten vult overigens vijf procent de naam van PvdA-leider Job Cohen in. Dat voormalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) van het toneel is verdwenen is wel doorgedrongen: minder dan een procent vult zijn naam in.

Gevraagd naar de invloed op het beleid, geeft 43 procent aan te denken dat premier Mark Rutte (VVD) het meest te zeggen heeft. Ruim een op de vijf heeft het idee dat Wilders het meeste te zeggen heeft over het kabinetsbeleid. Vrijwel niemand denkt dat vicepremier Maxime Verhagen (CDA) aan de touwtjes trekt.

Uit de peiling blijkt verder dat de populariteit van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) sterk is gedaald. Kreeg hij in oktober nog als rapportcijfer een 6,9, inmiddels is dat een 5,9. Zijn partijgenoot minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is het populairst, hij krijgt een 7,1.

Verhagen wordt gezien als de minst betrouwbare minister van dit kabinet. Hij kreeg voor zijn betrouwbaarheid een 5,3, nog lager dan de 5,7 die hij in oktober kreeg. Rutte is de meest bekende persoon van dit kabinet. De deelnemers kregen een lijst met namen van politici voorgelegd en 97 procent herkende de naam van Rutte.


Kwart PVV-stemmers ziet Wilders als minister (Foto: Novum)

Weer Inception-acteur in nieuwe Batman-film

Joseph Gordon-Levitt is in onderhandeling voor een rol in The Dark Knight Rises. Het is nog niet bekend welke rol hij zou spelen in deze derde Batman-film van regisseur Christopher Nolan, maar geruchten gaan al een tijdje dat het om The Riddler zou gaan. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Gordon-Levitt en Nolan werkten eerder samen aan Inception.

Vrijwel de gehele mannelijke cast van Inception zou al in de running zijn geweest voor The Riddler, inclusief Leonardo DiCaprio en Tom Hardy. Van Hardy is inmiddels bekend dat hij de rol van de supersterke en hoogbegaafde Bane gaat spelen, een van de vijanden van Batman. Vorige maand werd bekend dat Anne Hathaway de rol van aartsvijandin Catwoman op zich gaat nemen.

Met wie Batman, wederom gespeeld door Christian Bale, het verder aan de stok krijgt, is nog in nevelen gehuld. Nolan is als vanouds erg terughoudend over details omtrent zijn scenario. The Dark Knight Rises verschijnt op 19 juli 2012 in de Nederlandse bioscopen, een dag voor de Amerikaanse première.


Weer Inception-acteur in nieuwe Batman-film (Foto: Novum)

Bomenrooiers bedreigd met draaiende kettingzaag

Een 25-jarige man uit Schagen is dinsdagmiddag aangehouden omdat hij twee medewerkers van de gemeente had bedreigd met een kettingzaag. De twee waren bomen aan het rooien op het Nespad toen de man uit het niets op een boomstam sprong. De Schagenaar gaf te kennen dat hij het er niet mee eens was dat ze de bomen aan het omzagen waren.

De uitleg van de medewerkers dat de beplanting onder de bomen dan weer kon groeien kon hem niet overtuigen. De Noord-Hollander pakte vervolgens de draaiende kettingzaag van een van de medewerkers af en dreigde een paar keer dat hij met hen zou doen wat zij met de bomen deden. De medewerkers belden de politie, die de man rond 13.35 uur aanhield op de Rozenlaan in Schagen.

Nintendo werkt aan Mario voor Nintendo 3DS

De aankomende Nintendo 3DS krijgt een nieuwe Mario-game die de eigenschappen van de nieuwe spelcomputer volledig benut. Dat heeft Nintendo-goeroe Shigeru Miyamoto op de officiële website van Nintendo aangekondigd. In een interview met Iwata Asks bracht hij dit nieuws naar buiten.

De komst van een nieuwe spelcomputer gaat bij Nintendo traditiegetrouw gepaard met een nieuwe Mario-game. In het geval van de Nintendo 3DS wil Miyamoto de 3D-mogelijkheden van de draagbare spelcomputer benutten. Op welke manier dit gaat gebeuren houdt hij nog geheim. Het is ook niet bekend wanneer de game aan het publiek zal worden getoond.

De draagbare spelcomputer is de opvolger van de Nintendo DS en beschikt over de mogelijkheid om 3D-beelden te bekijken zonder het gebruik van een speciale bril. Naast games spelen kunnen ook 3D-films worden bekeken. De Nintendo 3DS ligt vanaf 25 maart in de Nederlandse winkels.Heerenveen: "Gťťn akkoord over Dost"

Sc Heerenveen heeft vandaag ontkend dat er een akkoord met Ajax gesloten was over Bas Dost. Directeur van de Friese club Robert Veenstra meldde dit vandaag aan de Leeuwarder Courant. Later zette de club een brief op haar website die deze beweringen moeten ondersteunen.

Zaakwaarnemer Rob Jansen beweerde er wel degelijk een akkoord lag, maar dat dit vanwege het papierwerk op het laatste moment afgeketst is. "Dit is niet juist; niets is minder waar. Sc Heerenveen heeft inmiddels een brief gestuurd aan AFC Ajax en de heer Rob Jansen (Sport Promotion) in welke sc Heerenveen haar verontwaardiging kenbaar heeft gemaakt over het feit dat dit standpunt nu wordt ingenomen," meldt de club op de website.

"Wij weten dondersgoed wat wij gedaan hebben. Wij zijn geen jokkebrokken," zegt Veenstra, die Dost vandaag terug zag keren bij Heerenveen in de Leeuwarder Courant. "We hebben een heel goed gesprek gehad. Bas zijn kop staat weer goed. Hij is teleurgesteld, Ajax vindt hij een mooie club, maar sc Heerenveen is dat volgens hem ook. 'Streep eronder', heeft Bas gezegd."

Heerenveen heeft volgens Veenstra nog geprobeerd om er uit te komen door om 23:30 uur voor te stellen om het verschil over de drie partijen te verdelen. De vraagprijs was 5,25 miljoen euro, terwijl Ajax 4,5 miljoen bood. "Jansen heeft daar Van den Boog over gesproken, maar hij kon daar geen mandaat voor krijgen. Dat er nu gesproken wordt over een mondeling akkoord, willen wij dat ontkrachten. Wij ontkennen dat ten stelligste."

Heerenveen verwijst ook naar het eerste persbericht van Jansen en zijn bedrijf Sport Promotion dat kort na het sluiten van de deadline op internet stond. Daarin wordt de transfer als mislukt omschreven. De Friezen hebben woensdag een brief gestuurd naar Jansen en naar Ajax om hun verontwaardiging te uiten 'over het feit dat dit standpunt nu wordt ingenomen'.

Hekman pakt titel op Weissensee

Gary Hekman heeft vanmiddag op de Oostenrijkse Weissensee het Open Nederlands kampioenschap op natuurijs gewonnen. Hekman was de snelste van een kopgroep van zo'n dertig man. Christijn Groeneveld eindigde als tweede, Karlo Timmerman kwam als de nummer drie over de streep.

"Ik dacht ik ga gewoon demarreren, gaan en blijven gaan. En nu ben ik Nederlands kampioen. Echt ongelooflijk mooi!," aldus Hekman na afloop.

Mariska Huisman pakte eerder vandaag de titel bij de vrouwen.

Fernandes hoopt op snel einde Lotus-soap

De eigenaar van Team Lotus Tony Fernandes hoopt dat er snel een einde komt aan de soap rond het gebruik van de naam Lotus. Group Lotus heeft Fernandes en zijn renstal voor de rechter gedaagd omdat het gebruik van de naam illegaal zou zijn. Vanaf 21 maart zal de zaak in de rechtbank behandeld gaan worden.

Lotus Renault GP-eigenaar Gerard Lopez, het team dat gesteund wordt door Group Lotus, uitte deze week kritiek op Fernandes dat hij niet de echte beweegredenen voor de twist rond de naam Lotus noemde. Volgens Lopez is het te doen om de televisiegelden die Team Lotus misloopt mocht de naam van het team gewijzigd moeten worden.

Fernandes vindt het op zijn beurt teleurstellend dat de discussie nu weer via de media plaatsvindt. "Ik ben teleurgesteld. Het is nu persoonlijk geworden, terwijl ik het nooit persoonlijk heb gemaakt. Wat heb ik fout gedaan? Ik kreeg de kans om Lotus nieuw leven in te blazen en Proton stemde er mee in. Ik deed het in goed vertrouwen en heb er tachtig miljoen pond eigen geld in gestopt. Ik zou daarna het contract van Lotus Racing geschonden hebben vanwege een paar T-shits die niet goed waren. Daarna heb ik de naam Team Lotus gekocht."

"Ik hou van Lotus en ik wilde dit gedonder allemaal niet. Ik zei vorig jaar in de pits dat we mogelijk de naam Lotus op wilden geven, omdat we deze niet door het slijk wilden halen. Enkelen kwamen naar me toe en zeiden 'doe het niet, want ik ben geboren in Norfolk en heb gewerkt voor Lotus'."

"Ik wilde echter nooit opgeven, omdat ik mijn hart en zien hier ingestoken heb, maar voor het merk wilde ik het wel doen. Group Lotus bood me zes miljoen pond, maar ik had er al tachtig in gestopt. Dat aanbod accepteren zou het faillissement van Team Lotus betekenen en ons het geld van de FOM kosten. We hebben hier 250 man werken en er eigen geld in gestopt. Daarom gaan we door."

Fernandes heeft alle vertrouwen in een goede afloop van de zaak. Rechter Smith zal over de kwestie rond de Lotus-teams gaan oordelen.

Formule 1-journalist Joe Saward heeft ter verduidelijking de situatie van Lotus in het heden en verleden in een schema gezet. Deze is hier te bekijken.

Ilse DeLange voelt zich te veel kind voor huwelijk

Ilse DeLange verwacht niet dat ze snel in het huwelijksbootje zal stappen. "Ik denk dat wij ons allebei nog te veel kind voelen om het huwelijk serieus te nemen", zegt de 33-jarige zangeres, die al twaalf jaar gelukkig is met haar drummer Bart Vergoossen.

"Bart vraagt me ook wel eens, maar dat is voor de grap. Dan doet hij net alsof en liggen we samen in een deuk", gaat DeLange verder in een interview met Grazia. "Ik ben ook niet zo'n type vrouw dat denkt: wanneer vraagt-ie me nou?"

Ook gezinsuitbreiding staat voorlopig niet op DeLanges agenda. De zangeres wil zich de komende twee jaar op de Verenigde Staten storten. "Ik heb mijn hele leven al het gevoel gehad dat ik dit beest een keer moet gaan aanpakken. En ik weet niet of ik 'm eronder krijg, maar het feit dat ik het niet uit de weg ga, geeft me al voldoening genoeg."

Hoewel Ilse al jaren droomt van succes in de Verenigde Staten, zet ze er niet alles voor op het spel. "Als het mislukt, wil ik nog wel in hetzelfde huis kunnen blijven wonen en dezelfde dingen kunnen blijven doen." Toch sluit de blondine niet uit dat ze ooit verkast naar bijvoorbeeld Los Angeles. "Maar het moet wel reëel zijn. Ik ga geen geld verspillen door daarheen te verhuizen terwijl ik hele dagen op de bank tv lig te kijken."

Vergoossen volgt zijn vriendin naar de Verenigde Staten. In het begin van hun relatie voelde DeLange zich soms schuldig, omdat 'het altijd over mij ging'. "Het is echter steeds duidelijker geworden hoe belangrijk hij is voor mijn carrière", zegt de zangeres over haar geliefde. "Bart heeft een uitstekende mensenkennis en een feilloos zakelijk instinct. De groei die ik de afgelopen jaren heb meegemaakt, is mede dankzij hem. Daarom zeg ik altijd: we hebben samen één carrière."

Dat Ilse en Bart vaak op elkaars lip zitten, is voor de zangeres geen probleem. "Ik kan me voorstellen dat mensen er stapelgek van zouden worden, maar voor ons werkt het fantastisch. Het belangrijkste is dat we er altijd voor elkaar zijn. Bart is mijn beste vriend. Hij staat dichter bij me dan wie dan ook. God, dat klinkt allemaal zo ontzettend The Bold and the Beautiful."


Ilse DeLange (Foto: Novum)

Star Wars: The Old Republic heeft half miljoen spelers nodig

De aankomende grootschalige online game Star Wars: The Old Republic heeft een half miljoen spelers nodig om winst te kunnen draaien. Dat heeft directeur John Riccitiello dinsdag tegen investeerders gezegd.

Volgens Riccitiello is een half miljoen spelers weliswaar genoeg om de online game rendabel te maken, maar wordt het pas echt interessant bij een miljoen spelers of meer. Electronic Arts heeft meer dan 200 miljoen euro in Star Wars: The Old Republic geïnvesteerd.

Star Wars: The Old Republic is een op Star Wars gebaseerde online game die sterk draait om het verhaal. Zo zijn alle dialogen uit de game opgenomen en krijgen spelers keuzes voorgeschoteld die invloed hebben op het verloop van het spel. Electronic Arts heeft nog geen officiële releasedatum bekendgemaakt.Sneijder na zes weken revalideren terug bij Inter

Wesley Sneijder staat voor zijn rentree. De spelbepaler van Internazionale kan morgen tegen Bari zijn rentree maken.

Sneijder stond sinds het WK voor clubteams buitenspel met een dijbeenblessure. Die liep hij al na vier minuten in dat toernooi op. Inter won het WK uiteindelijk ook zonder de geblesseerde Sneijder. Na anderhalve maand revalideren is hij weer fit en kan hij in de competitiewedstrijd tegen Bari zijn rentree maken.

Sinds zijn laatste speelminuten voor de Italiaanse houder van de Champions League is er veel veranderd bij de club. Trainer Rafael Benitez werd op straat gezet en Leonardo werd als vervanger aangetrokken. Inter won vervolgens de eerste wedstrijden onder het bewind van Leonardo, maar moest tegen Udinese de eerste nederlaag slikken.

James Franco geeft filmcollege over zichzelf

James Franco gaat een reeks colleges geven over zichzelf. De studenten moeten een documentaire maken over de acteur.

Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Movieline. Franco verrijkt studenten van de Colombia College in Hollywood met de Master Class Editing James Franco with James Franco.

De cursus wordt gegeven door Franco en editor Tyler Danna met wie de acteur veel samenwerkt. Twaalf studenten gaan een documentaire maken van materiaal uit films en series waarin Franco heeft gespeeld of die hij heeft geregisseerd.

De 32-jarige Franco geeft een deel van de cursus via Skype. Voor zover zijn agenda het toelaat is de acteur zelf aanwezig bij de colleges. Eerder maakte Franco al bekend een musical te maken met studenten van de prestigieuze universiteit Yale. Eind deze maand presenteert hij met Anne Hathaway de Oscaruitreiking.


(Foto: Novum)

Bankiers vragen Kamer om geduld

Banken hebben meer tijd nodig voor het uitvoeren van de afspraken over onder meer het bonusbeleid, die zijn vastgelegd in de zogeheten Code Banken. Dat hebben de topmannen van Nederlandse banken woensdag gezegd tijdens een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden.

"Er is nog een hoop werk te verzetten", zei Floris Deckers van Van Lanschot Bankiers. Hij wees erop dat de Code Banken, die tot stand kwam na de crisis in de financiële sector, momenteel geïmplementeerd wordt, maar dat dit nog niet tot de vezels van de bank is doorgedrongen.

Triodos Bank-topman Peter Blom benadrukte dat een cultuurverandering niet tot stand komt door regels, maar door de 'overtuiging dat er anders gewerkt moet worden'. "De kern van de discussie is de rol die banken hebben in de samenleving. Het zijn geen gewone instellingen. Banken hebben een nutsfunctie."

Pieter Moerland van de Rabobank zei dat de crisis de banken wel degelijk hebben aangezet tot kritische zelfreflectie. Ook hij verklaarde dat er tijd nodig is om het systeem te veranderen. Bovendien opereren banken in een internationale omgeving, wat ervoor zorgt dat als het bonusbeleid in het ene land versoberd wordt, bankiers net zo gemakkelijk overstappen naar andere banken. "Soms is pragmatisme dus vereist."

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) riep banken dinsdag op om hun bonussen te matigen. Hij vindt dat banken hun 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' moet nemen en doet een beroep op het 'moreel bewustzijn' van bankiers.

"De financiële crisis heeft grote gevolgen gehad voor de economie. En het vertrouwen van mensen in de banken is nog broos", schrijft De Jager op zijn weblog. "Het wederom toekennen van hoge bonussen zou een signaal zijn dat bankiers geen lessen uit de crisis hebben getrokken en dat zou het vertrouwen van de burger in de financiële sector niet vergroten. En dat vertrouwen is juist nu hard nodig."

Diaz met Firth in nieuwe film Coen-brothers

Cameron Diaz heeft getekend voor een rol in de film Gambit geschreven door de broers Joel en Ethal Coen. Colin Firth speelt de hoofdrol. Dat schrijft Deadline Hollywood.

De nieuwe film van de Coen-brothers is een remake van Gambit uit 1966. Daarin spelen Shirley MacLaine en Michael Caine de hoofdrollen.

In de film speelt Firth een kunstcurator uit Londen die een rijke verzamelaar een nep-Monet wil verkopen. Hij betrekt een Texaanse cowgirl, gespeeld door Diaz, in het complot. Firth werd vorige week genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in The King's Speech.

Gambit wordt geregisseerd door Michael Hoffman, die vorig jaar de film The Last Station regisseerde over de laatste dagen van Tolstoj. De opnames van Gambit beginnen in mei dit jaar in Londen.


(Foto: Novum)

Fletch keert terug naar bioscopen

Het lijkt erop dat de komedie Fletch nieuw leven ingeblazen wordt. Producent Warner Bros wil de draad van de populaire komediefilms weer oppakken, schrijft The Hollywood Reporter.

In de twee originele films uit de jaren tachtig speelde Chevy Chase de hoofdrol van de bijdehante journalist en detective Irwin 'Fletch' Fletcher, het personage uit de boeken van George McDonald. Alleen het verhaal van de eerste film Fletch, uit 1985, was gebaseerd op een van de boeken. Fletch Lives uit 1989 was gebaseerd op een origineel scenario en werd gehinderd door een schrijversstaking. Deze vervolgfilm werd zeer matig ontvangen en betekende meteen het eind van de filmreeks.

Filmmaker Kevin Smith heeft het later nog eens geprobeerd met Fletch Won, een prequel gebaseerd op het gelijknamige boek van McDonald. Dit project is echter nooit van de grond gekomen.

McDonald schreef in totaal elf boeken over Fletch. Er is dus genoeg materiaal om volgende films op te baseren. Het is nog niet bekend wie de nieuwe film gaat regisseren, noch wie de hoofdrol van Fletch zou moeten vertolken.


(Foto: Novum)

Schrijver Toy Story 3 maakt Disney's Sneeuwwitje

Toy Story 3-scenarist Michael Arndt gaat het script schrijven voor het project Snow and the Seven van het Amerikaanse productiebedrijf Disney. De nieuwe versie die Disney wil maken van Sneeuwwitje speelt zich af in het China van de 19e eeuw. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De film gaat over een Britse vrouw die naar Hong Kong gaat voor de begrafenis van haar vader. Daar ontvlucht ze haar stiefmoeder, die snode plannen met haar heeft.

Actrice Natalie Portman zou haar medewerking verlenen aan de film, maar dat staat door haar zwangerschap op losse schroeven. Disney is ook in gesprek met production designer John Myhre die eerder meewerkte aan Memoirs of a Geisha. De productiemaatschappij is al sinds 2002 bezig met het maken van Snow and the Seven.

Andt heeft vorige week een Oscarnominatie gekregen voor zijn scenario van de animatiefilm Toy Story 3.


Schrijver Toy Story 3 maakt Disney's Sneeuwwitje (Foto: Novum)

Konterman en Stam langer bij Zwolle

Bert Konterman en Jaap Stam hebben hun contract bij FC Zwolle verlengd. De beide oud-internationals tekenden een jaar bij. Konterman is technisch directeur bij de koploper van de Eerste Divisie, Stam is assistent van trainer Art Langeler. Langelers andere assistent Claus Boekweg tekende voor twee jaar bij.

Zwolle maakte bovendien bekend dat Stam zijn trainersdiploma wil halen. De 38-jarige verdediger uit Kampen beëindigde in 2008 zijn actieve loopbaan.

Film: The Dilemma

Dat Vince Vaughn geïnteresseerd is in de liefde (en vooral de mindere kanten daarvan) is nu wel duidelijk. Hij speelde eerder in The Break-Up en Couples Retreat, die respectievelijk gingen over het verbreken van een relatie en het verbeteren van een relatie. In The Dilemma komt hij erachter dat de vrouw van zijn beste vriend vreemdgaat. Hoe gaat hij hiermee om en moet hij het vertellen? Daarnaast heeft hij een relatie en staat hij op het punt om zijn vriendin ten huwelijk te vragen.

Mexicaanse drugskoningin krijgt botox in de cel

Tralies en prikkeldraad konden niet voorkomen dat Sandra Avila Beltran, gezien als hoge baas binnen het Mexicaanse Sinaloa-drugskartel, in de cel gewoon haar botoxbehandeling kreeg. Het lukte een arts in januari een bezoek te brengen aan de vrouwenafdeling van de Santa Martha Acatitla-gevangenis om daar bij de 'Koningin van de Pacific' een behandeling uit te voeren 'die niet is toegestaan voor gevangenen'.

Het hoofd van de medische staf en een bewaker zijn ontslagen, aldus de Mexicaanse autoriteiten.

De 50-jarige Avila Beltran zit sinds 2007 in hechtenis op verdenking van drugshandel, witwaspraktijken en georganiseerde misdaad. Een rechter sprak haar in december vrij, maar de aanklagers gingen in hoger beroep. Er hangt haar daarnaast mogelijk uitzetting naar de Verenigde Staten boven het hoofd vanwege de vondst van meer dan negen ton cocaïne bedoeld voor de VS. Avila Beltran ontkent alle aantijgingen en zegt haar geld te hebben verdiend met de verkoop van kleding en de verhuur van huizen.

Op het moment van haar arrestatie had Avila Beltran een relatie met de Colombiaanse drugshandelaar Juan Diego Espinoza Ramirez. Volgens de aanklagers is Avila Beltran al jaren op weg naar de top van de Mexicaanse drugshandel. Ze zou verschillende beruchte drugsbazen hebben verleid en Mexicaanse en Colombiaanse bendes hebben verenigd.


Mexicaanse drugskoningin krijgt botox in de cel (Foto: Novum)

Directeur afvalverwerker gepakt voor illegale stort

Een 55-jarige directeur van een afvalverwerkingsbedrijf in Gelderland is dinsdag opgepakt op verdenking van het illegaal storten van afval. De man uit de regio West-Veluwe Vallei heeft vermoedelijk granulaat en kunststof grasmatten opgeslagen op plekken met een agrarische bestemming, meldt de politie woensdag.

De directeur wordt ook verdacht van het zonder vergunning afgraven van grond, waar hij het afval instortte en opsloeg. De grond die werd afgegraven, heeft de man waarschijnlijk elders gebruikt, aldus de politie.

De politie kwam achter de praktijken van de man bij periodieke milieuvluchten boven het gebied. Financieel gewin was vermoedelijk zijn motief.

Opnieuw stakingen in Griekenland

Opnieuw wordt er gestaakt in Griekenland. Woensdag gingen Griekse artsen werkzaam in staatsziekenhuizen en medewerkers van het openbaar vervoer uit protest tegen bezuinigingsplannen de straat op.

Artsen, die stellen dat de hervorming van de gezondheidszorg tot een slechtere dienstverlening zal leiden, verzamelden zich voor een demonstratie bij het ministerie van volksgezondheid. Athene was intussen verstoken van de meeste vormen van openbaar vervoer. De vervoersbonden voeren actie tegen de geplande herstructurering van de verliesgevende staatsbedrijven.

De bonden hebben de afgelopen maanden een reeks demonstraties georganiseerd tegen geplande salariskortingen en onvrijwillige overplaatsingen van personeel die het parlement vermoedelijk deze maand goedkeurt.

Griekenland heeft te maken met een zeer streng bezuinigingsprogramma sinds het vorig jaar ternauwernood aan faillissement ontkwam.

Wildstropers ook verdacht van wapenhandel

De politie heeft woensdag drie mannen aangehouden op verdenking van wildstroperij en wapenhandel. Twee van de verdachten zijn al eerder veroordeeld voor het doden van beschermde dieren.

De politie is al maanden bezig met het onderzoek. In oktober zijn er huiszoekingen verricht in de Alblasserwaard en in Zeeland. Daar werden op elf locaties vuurwapens, munitie en geschoten wild aangetroffen.

Twee verdachten komen uit Nieuw-Lekkerland, de derde uit Oud-Ablas. De mannen schoten onder andere fazanten, reeën, ganzen en hazen en verkochten deze op bestelling aan particulieren. Tijdens het onderzoek bleek dat zij zich ook bezighielden met wapenhandel.

Twee van de drie verdachten worden vrijdag voorgeleid. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Film: Black Swan

Black Swan is wereldwijd nu al een hit. Vijf Oscarnominaties: Beste Actrice (Natalie Portman), Beste Cinematografie, Beste Montage, Beste Film en Beste Regisseur (Darren Aronofsky). Deze laatste kennen we onder andere van Requiem For A Dream en The Wrestler. Natalie Portman is bekend van onder andere V For Vendetta en Léon. Nu speelt ze de rol van balletdanseres Nina Sayers met een grote uitdaging: de hoofdrol in het Zwanenmeer.

Bewoners koolmonoxideflats willen niet terug

De bewoners van twee appartementen in Meppel willen niet terugkeren naar hun woningen, nadat op eerste kerstdag twee mensen omkwamen in hun flat aan de Thorbeckelaan. Dat meldt woningcorporatie Woonconcept woensdag. De corporatie helpt de bewoners van de twee woningen bij het vinden van een andere woning.

Op eerste kerstdag kwamen een 23-jarige man en zijn 19-jarige vriendin om door koolmonoxidevergiftiging in de flat. Na het fatale incident werden koolmonoxidemelders in drie flatgebouwen aan de Thorbeckelaan, de Piersonstraat en de Donker Curtiusstraat geplaatst, die daarna meerdere keren afgingen.

Begin januari werd besloten de cv-installaties af te sluiten in de drie complexen met in totaal 44 appartementen. Tientallen bewoners zijn tijdelijk elders ondergebracht.

Woonconcept meldt dat alle rookgasafvoeren van de cv-ketels worden vervangen, om alle risico's uit te sluiten. De verwachting is dat alle bewoners half februari hun cv-installaties weer kunnen gebruiken.

Meisje geeft leraar blowjob in bus tijdens schoolreis

Een zestienjarig meisje uit Frankrijk heeft vrijdag iets opmerkelijks gedaan om de tijd te doden tijdens een lange busrit. Het meisje heeft een 22-jarige leraar, die als begeleider mee was naar een schoolreisje in Parijs, een pijpbeurt gegeven.

De leerlingen van een middelbare school in Moissan moesten bijna 18 uur in de bus zitten om een theatervoorstelling in Parijs bij te wonen. De bewuste leraar had twee flessen champagne bij zich die hij achterin de bus wilde delen met vijf leerlingen. Zij moesten er echter wel iets voor terugdoen, waaronder het spelletje 'Doen, Durf of de Waarheid'.

Het zestienjarige meisje koos 'Doen', en de leraar Engels gaf haar de opdracht hem te pijpen. Hoewel de meegereisde leraren niets doorhadden van wat er gaande was, zagen andere leerlingen het tafereeltje wel. Sommige leerlingen besloten te SMS'en, terwijl een van hen geschokt zijn ouders belde.

De ouders seinden direct de politie in, die de leraar bij aankomst van de bus in de boeien sloeg. De leraar, die anderhalf jaar in dienst was, moet op 11 maart voorkomen. De school heeft een hulplijn ingesteld voor geschokte leerlingen.

Anita inzetbaar bij Ajax

Vurnon Anita is komende vrijdag inzetbaar bij Ajax in de competitiewedstrijd tegen De Graafschap. De middenvelder trainde vandaag weer voluit mee met de selectie van de Amsterdammers. Afgelopen weekend, in de wedstrijd tegen NAC Breda, viel Anita uit met een enkelblessure.

Het is nog niet duidelijk of Siem de Jong en Demy de Zeeuw vrijdag kunnen voetballen. De Jong raakte zondag geblesseerd aan zijn schouder, De Zeeuw heeft last van een liesblessure. De Jong en De Zeeuw deden vandaag maar een deel van de training met de groep mee.

Duitse zenders stoppen met Touruitzending

De Tour de France is vanaf 2012 niet meer op de Duitse publieke omroep te zien. De zenders ARD en ZDF sluiten zich niet aan bij nieuwe onderhandelingen door de European Broadcast Union, een vereniging van Europese publieke omroepen, om de rechten na dit jaar te verlengen.

De Duitse zenders stellen dat de wielersport door de dopingperikelen in de achting van het Duitse publiek is gedaald. Dit jaar wordt wielerronde nog wel live uitgezonden, omdat daar al afspraken over waren gemaakt.

Duitsland heeft het al eerder zonder touruitzending moeten doen. Na de Tour de France van 2006 was er ook al ophef. Voor aanvang van die Tour werd een aantal renners, onder wie de Duitser Jan Ullrich, uitgesloten omdat ze verdacht werden in het Spaanse dopingonderzoek Operacion Puerto. Tourwinnaar Floyd Landis werd na de koers ook betrapt.

Bijna nieuws over Saints Row 3

Wat leven wij toch in een bijzondere tijd. Een tijd waarin er zoveel manieren zijn om te communiceren en nieuws de wereld in te helpen dat er voortaan wordt aangekondigd dat er een aankondiging aan gaat komen. Twitter blijkt hier vooral een goed medium voor te zijn.

De vice-president van THQ Danny Bilson vond het nodig om op zijn twitter aan te geven dat er een grote aankondiging omtrent Saints Row 3 aankomt. Zijn tweet, na een directe vraag over een mogelijk tweede vervolg op de game: “Big announcement coming soon.”

Hier zul je het nog even mee moeten doen. 

[Video] Scorende doelman scheurt kruisbanden

Het vieren van een doelpunt kun je maar beter aan een spits over laten. Daar kwam doelman Saulo van het Braziliaanse Sport Club do Recife ook achter. Hij scoorde in de extra tijd de beslissende 2-1 tegen Vitoria en raakte bij het juichen geblesseerd.

De 21-jarige Saulo ging al juichend onderuit en scheurde hierbij zijn kruisbanden af, waardoor hij de rest van het seizoen nu toe zal moeten gaan kijken.

Ahold verandert van leverancier door onrust Egypte

Koninklijke Ahold NV heeft met onderdeel Albert Heijn problemen ondervonden bij de levering van een aantal groenten uit Egypte door de onrust in het land, en is daarom overgestapt naar andere leveranciers, meldt het retailconcern woensdag.

"Vanwege de problemen met de levering van groenten als snijbonen en lenteui uit Egypte zijn we van leverancier veranderd. We importeren deze producten nu uit Kenia zodat de beschikbaarheid in onze supermarkten is verzekerd", zegt een woordvoerster van Albert Heijn.

Volgens de woordvoerster is het te vroeg om aan te kunnen geven of prijzen zullen stijgen door de importproblemen van groente uit Egypte.

Djokovic wil dubbelen met Murray

De twee tennissers die zondag met elkaar de strijd aangingen in de finale van de Australian Open staan over twee maanden mogelijk gebroederlijk naast elkaar. Winnaar Novak Djokovic wil bij het ATP-toernooi van Indian Wells graag dubbelen met verliezend finalist Andy Murray.

"We hebben er in Melbourne over gesproken en ik heb het er binnenkort weer met hem over", liet Djokovic vandaag optekenen in Servische media. Hij benadrukte dat het idee al was ontstaan voordat de finale in Melbourne werd gespeeld. Djokovic en Murray, beiden 23 jaar, zijn al jaren vrienden.

Djokovic wil dubbelen met Murray
Djokovic wil dubbelen met Murray (Foto: ANP)

Barrichello: "Te veel knoppen op stuur"

Williams-coureur Rubens Barrichello is niet blij met de hoeveelheid knoppen die de Formule 1-coureurs dit jaar op het stuur hebben. Vanwege de introductie van het Kinetic Energy Recovery System en de komst van de verstelbare achtervleugel zijn er nu enkele knoppen bijgekomen.

"Het was een prima dag. Het enige nadeel was het lastig was de kop erbij te houden tijdens het rijden," zei Barrichello gisteren na de eerste testdag in Valencia. "Er zijn gewoon te veel knoppen. Je moet je met veel te veel zaken bezig houden, het is niet leuk meer. Je drukt een knop in, verandert van versnelling, drukt nog een knop in, schakelt weer, en dan komt de engineer op de radio vragen of het allemaal wat sneller kan. Hopelijk wordt de show er honderd procent beter van, want anders is dit allemaal wel erg zinloos."

Two-Face wil jou in Batman: Arkham City screenshots

Om het wachten op het vervolg van Batman: Arkham Asylum ietwat te verzachten, hebben we wat screenshots voor jullie. Lekker confronterende concept art en natuurlijk wat mooi in-game materiaal. Two-Face 'vraagt' om je hulp, Hugo Strange wil dat je braaf meehelpt en Harley Quinn staat gewoon mooi te zijn.

Two-face

Hugo strange

harley

bat2

bats3

Batman: Arkham City zou in de herfst van 2011 uit moeten komen op Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

Wit edelhert gespot in Achterhoek

In de Achterhoek is een wit edelhert gesignaleerd. Het is de eerste keer dat zo'n dier in Nederland is gezien. Dat meldt natuurbericht.nl. Twee coördinatoren en een vrijwilliger van de Natuurwerkgroep KNNV zagen het dier eind augustus langs het spoor bij Beltrum staan en maakten er foto's van.

Het dier werd aanvankelijk aangezien voor een reegeit, maar onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het om een edelhert gaat. Op de foto is te zien dat het dier bruine ogen heeft. Dat betekent dat het dier normaal pigment heeft en geen albino kan zijn.

Vanwege hun kleur overleven witte dieren meestal niet lang in de natuur. In Nederland is de overlevingskans voor hen groter, omdat er weinig roofdieren voorkomen.

Edelherten komen slechts op drie plekken in Nederland voor: in Gelderland, Flevoland en tussen Limburg en Noord-Brabant in. In Nederland zijn hiervoor alleen witte reeën gezien.


Wit edelhert gespot in Achterhoek (Foto: Novum)

Polen wil dat nazikampen .pl wijzigen in .eu

De Poolse minister van cultuur Bogdan Zdrojewski heeft musea in de voormalige concentratiekampen in Polen gevraagd de .pl achter hun website te wijzigen. Hij wil niet meer dat de nazikampen met Polen geassocieerd worden.

Zdrojewski zei dinsdag dat Auschwitz, Majdanek en andere staatsmusea het achtervoegsel .pl zouden kunnen wijzigen in .eu.

De Polen vrezen dat zij met het verstrijken van de tijd de schuld zullen krijgen voor de nazimisdrijven in de Tweede Wereldoorlog, omdat veel van de voormalige vernietigingskampen gelegen zijn op wat vandaag de dag Poolse grond is. Tijdens de oorlog leidden de Duitsers hun kampen vooral op bezet grondgebied, waaronder Polen.

Polen voert ook een wereldwijde campagne om te voorkomen dat buitenlandse media spreken over 'Poolse vernietigingskampen'.

SuŠrez staat voor debuut bij Liverpool

Luis Suárez maakt waarschijnlijk woensdag zijn debuut voor Liverpool. Dat laat de club weten op zijn website. De 24-jarige aanvaller, die vorige week overkwam van Ajax, is door coach Kenny Dalglish opgenomen in de selectie voor de wedstrijd tegen Stoke City. Of de andere aankoop Andy Carroll tot de wedstrijdselectie behoort, is onduidelijk.

Suárez maakte bij Ajax in 3,5 jaar grote indruk. In 110 competitiewedstrijden maakte de Uruguayaan 81 doelpunten voor de Amsterdammers. De 39-voudig international moet Liverpool helpen in de strijd om Europees voetbal. De Reds staan momenteel op de zevende plaats in de Premier League.

Liverpool raakte in de afgelopen transferperiode wel Fernando Torres kwijt aan Chelsea. Mogelijk maakt de Spanjaard zondag zijn debuut voor de Londenaren in de wedstrijd tegen Liverpool, geeft coach Carlo Ancelotti op de clubsite aan. "We moeten hem testen. Als hij fit is, speelt hij zondag."


Luis Suárez (Foto: Novum)

PvdA sluit PVV uit in provincies

De PvdA wil na de verkiezingen voor Provinciale Staten niet samenwerken met de PVV. Dat hebben diverse provinciale PvdA-afdelingen aangekondigd.

De PvdA-lijsttrekker in Gelderland, Co Verdaas, verklaarde woensdag in het radioprogramma De Gids.fm dat hij 'onder geen enkele voorwaarde' met de PVV in het provinciebestuur wil gaan zitten.

De PvdA in Noord-Holland en Limburg heeft samenwerking met de PVV ook expliciet uitgesloten. PvdA-leider Job Cohen deed dat eerder tijdens de laatste verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer.

Een woordvoerder van partijvoorzitter Lilianne Ploumen zegt dat er geen landelijke partijlijn is over samenwerking met de PVV op provinciaal niveau. In iedere provincie moet de PvdA een eigen afweging maken.

Coach: "Murray moet feller worden"

Wil Andy Murray een Grand Slam bij het tennis winnen dan moet de Brit volgens zijn coach Greg Rusedski feller worden. Murray stond al driemaal in de finale van een Grand Slam, maar wist tot nu toe niet met de eindzege aan de haal te gaan.

"Hij wil nu wel eens een keer winnen. Het is geen schande als je twee keer verliest van Federer en één keer van Djokovic, maar hij moet misschien wel een andere richting opgaan. Het is tijd voor een verandering. Hij moet feller en agressiever worden op de baan," zei Rusedski die denkt de juiste persoon voor deze taak te weten. "Ik denk dat Tony Roche perfect in het plaatje past, Hij was coach van Ivan Lendl en hij kent de kneepjes van het vak. Tony is een fijne man en was een geweldige tennisser."

Toni haalt uit naar Van Gaal

Van Luca Toni was al bekend dat hij geen beste relatie had met Louis van Gaal. De Italiaan maakt dat nog maar eens duidelijk in een interview in de Duitse pers.

Toni verruilde Fiorentina in 2007 voor Bayern München. In de eerste twee seizoenen scoorde hij aan de lopende band, maar dat veranderde na de komst van Van Gaal. "Hij was een gekke trainer die zijn spelers niet goed behandelt", trapt Toni volgens Voetbal International na.

"Van Gaal had een aanpak die ik nog nooit had meegemaakt. Hij was een gekke trainer die ons duidelijk wilde maken dat hij elke speler kon vervangen, ongeacht je status", gaat de 47-voudig international verder. "Hij wilde laten zien dat hij de leiding had en dan ook echt alleen hij. Om dit te demonstreren liet hij een keer zijn broek zakken, maar ik heb gelukkig niet veel kunnen zien."

Voor de komst van Van Gaal had Toni bij Bayern te maken met Felix Magath. Ook over hem is hij niet echt te spreken. "Van Gaal en Magath horen bij een andere generatie trainers. Zij kunnen niet met de huidige spelers samenwerken. Spelers willen graag in gesprek met hun trainer, maar daar hoef je bij deze twee niet op te rekenen."

KNVB en Bayern lossen zaak Robben op

Het Nederlands elftal speelt in 2012 een oefenwedstrijd tegen Bayern München. Dat melden de KNVB en de Duitse Rekordmeister woensdag. Het duel wordt op 22 mei volgend jaar in de Zuid-Duitse stad gespeeld. De oefenwedstrijd is onderdeel van het compromis dat de KNVB sloot met Bayern over Arjen Robben.

De aanvaller raakte vlak voor het WK geblesseerd, maar werd klaargestoomd om alsnog te spelen. Na het toernooi keerde Robben terug bij zijn club, waar een blessure werd vastgesteld. Bayern en de KNVB steggelden vervolgens over wie er voor de kosten daarvan op moet draaien.

"We hebben geaccepteerd dat we in die discussie niet tot overeenstemming zouden komen", verklaart KNVB-directeur Bert van Oostveen. "Het was dus het beste om onze meningsverschillen aan de kant te schuiven en naar een oplossing te zoeken die voor beide partijen aanvaardbaar was."

Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenige zegt blij te zijn de zaak Robben nu af te kunnen sluiten. "Het is goed voor de voetbalfamilie dat we een faire en tot tevredenheid stemmende oplossing hebben gevonden."


Arjen Robben (Foto: Novum)

Meer controle op onverzekerd rondrijden

Wie zijn auto niet verzekert, kan straks drie keer per jaar een boete van 380 euro krijgen. De dienst voor het wegverkeer RDW gaat namelijk zo vaak controleren of auto's wel zijn verzekerd. Dat staat in wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Degenen die drie keer tegen de lamp lopen, kunnen voor de strafrechter worden gebracht. Nu controleert de RDW nog maar een keer per jaar of auto's wel zijn verzekerd. Daardoor krijgt slechts een kwart van de onverzekerde kentekenhouders een boete.

Nederland telt 68 duizend onverzekerde brom - en snorfietsen en 175 duizend overige voertuigen zoals auto's, motoren en vrachtwagens zonder verzekering. Door de nieuwe aanpak moeten deze aantallen halveren.

Het ministerie wijst erop dat de belastingbetaler de dupe is als een onverzekerde kentekenhouder een aanrijding veroorzaakt. In zo'n geval betaalt het Waarborgfonds Motorverkeer namelijk de onkosten. In 2008 werd 2377 keer een beroep op het fonds gedaan vanwege een ongeval met een onverzekerd voertuig. In totaal werd bijna 9,5 miljoen euro uitgekeerd.

De RDW voert de controles uit door kentekengegevens te vergelijken met informatie van verzekeraars.

Turkse minister: Wilders is niet relevant

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, vindt het standpunt van PVV-leider Geert Wilders over Turkije niet de moeite waard om op in te gaan. Hij benadrukte woensdag liever de goede banden tussen Nederland en Turkije tijdens een persbijeenkomst ter gelegenheid van een bezoek van zijn Nederlandse ambtgenoot Uri Rosenthal aan Turkije.

"Onze partner is de Nederlandse regering, andere partijen zijn niet relevant", zei Davutoglu. Rosenthal is in Turkije voor de Wittenburg Conferentie, een jaarlijks overleg tussen Turkije en Nederland dat sinds 2008 wordt gehouden. Davutoglu kreeg de vraag wat hij vindt van Wilders, die het minderheidskabinet van VVD en CDA gedoogt, Turkije een totalitaire staat noemt en premier Recep Tayyip Erdogan een 'freak'.

Vroeger was het ook kut

Inmiddels ben ik zelf ook alweer vijf- en veertig en mag ik mezelf heel beslist middelbaar noemen. Steeds vaker betrap ik mezelf op echte ouwe-lullen-praat. Daarin ga ik niet zelden mee in het gangbare gemijmer over vroeger, toen alles beter was. Over het gebrek aan respect en het asociale gedrag in de publieke ruimten. Een enigszins geromaniseerd beeld vanuit mijn eigen jeugd. Met natuurlijk mijn vraagtekens bij alle moderne ontwikkelingen op het gebied van media en sociale media. Vroeger was alles beter!

Mercedes koopt laatste aandelen in renstal

Autofabrikant Mercedes koopt volgens Auto Motor und Sport ook de resterende 24,9% van de aandelen in het Formule 1-team Mercedes Grand Prix. Deze zijn nu nog in handen van teambaas Ross Brawn. Door de deal wordt Mercedes samen met het Arabische Aabar volledig eigenaar van het team.

Brawn kocht in 2009 het team toen Honda de stekker uit het Formule 1-project trok. Te vroeg bleek, want met een nieuwe motor werd de bolide van het Britse team kampioen. Na het seizoen kocht Mercedes 75,1% van de aandelen, maar met Nico Rosberg en Michael Schumacher als coureurs bleven resultaten vooralsnog uit. Dit jaar moet dat beter gaan.

Voor de seizoensstart in Bahrein moet de overdracht plaatsgevonden hebben. Brawn blijft voorlopig aan als teambaas. Hij heeft aangegeven dat hij wil blijven tot er weer succes is.

Dode bij treinongeluk in TsjechiŽ

Een frontale botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein in het zuiden van Tsjechië heeft aan één vrouw het leven gekost. Twintig mensen raakten gewond. Dat hebben de Tsjechische autoriteiten bekendgemaakt.

Twaalf gewonde passagiers moesten in het ziekenhuis worden opgenomen, de rest kon ter plekke worden behandeld, zei een brandweerwoordvoerder.

Er is een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval ingesteld.

Aanslag voorkomen in MauritaniŽ

Mauritaanse veiligheidstroepen hebben een terroristische aanslag weten te voorkomen door het vuur te openen op een auto die volgeladen met explosieven met volle vaart het centrum van de hoofdstad Nouackchott binnen wilde rijden. Drie terroristen kwamen om en acht soldaten raakten gewond door een enorme explosie die volgde.

Veiligheidsdiensten volgden het verdachte voertuig en twee andere wagens sinds vrijdag toen die het land vanuit Noord-Mali binnenkwamen. Dinsdag zette het leger de achtervolging in en stopte een van de drie voertuigen in R'kiz, zo'n tweehonderd kilometer ten zuiden van Nouakchott. Volgens het leger werd daarbij een lid van Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (Aqim) gearresteerd. Het konvooi wilde een kamikazeactie in de hoofdstad uitvoeren, aldus het leger.

De derde auto wist te ontkomen. Veiligheidstroepen zijn nog op zoek naar de wagen.

Mauritanië heeft steeds vaker met terrorisme te maken. Leden van Aqim ontvoeren er geregeld buitenlanders en eisen vervolgens hoge bedragen aan losgeld.

Oostenrijk zet terreurverdachte uit naar BelgiŽ

Een Tsjetsjeense man wordt uitgezet naar België waar hij wordt verdacht van deelname aan een islamitisch terreurnetwerk. Dat heeft een Oostenrijkse rechtbank beslist.

De 32-jarige man, die zeven jaar in Oostenrijk woont, werd in december gearresteerd nadat er een Europees arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Sindsdien zit hij in Wiener Neustadt in hechtenis.

In november vaardigden Belgische aanklagers verschillende arrestatiebevelen uit na invallen door antiterreureenheden in België, Nederland en Duitsland.

Arbiter GŲzŁbŁyŁk promoveert naar A-lijst

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük wordt na dit seizoen door de KNVB op de A-lijst nationaal geplaatst. Dat meldt Voetbal International.

Op de A-lijst is Gözübüyük de vervanger van Ben Haverkort, die na dit seizoen stopt met fluiten. De 25-jarige Haarlemmer floot in maart 2008 voor het eerst een wedstrijd in het betaalde voetbal. Op 2 mei 2010 floot hij zijn eerste Eredivisieduel, tussen Heracles Almelo en ADO Den Haag. Hij werd toen de jongste scheidsrechter ooit op het hoogste niveau van Nederland.

"Eén van de junior-scheidsrechters gaat naar de A-lijst. Serdar presteert heel goed, maar ook Jeroen Sanders en Michel Winter doen dat", zegt Gijs de Jong, manager competitiezaken bij de KNVB. Door de promotie zal Gözübüyük komend seizoen voornamelijk wedstrijden in de Eredivisie fluiten.

Twisted Edition voor 3rd Birthday

Square Enix heeft vandaag een nieuwe editie bekendgemaakt van 3rd Birthday genaamd The Twisted Edition. Eerder werd het pakket al gespot in enkele winkels en webshops en vandaag heeft Square officieel een verklaring uitgebracht. 3rd Birthday is een Japanse game die binnenkort voor de PSP zal verschijnen.

In de Twisted Edition zitten enkele 'exclusieve items'. Welke dit zijn is niet bekend. Verder zit er een hardcover boek in met artwork, twee art prints en Lightning kostuum voor Dissidia 012: Final Fantasy. Gister maakten we al bekend dat Chuck's Yvonne Strahovski de stem zal inspreken voor  Aya Brea. Er werd verder geen prijs genoemd voor het pakket. 

3rdbirthday

Huisman Nederlands kampioene op Weissensee

Mariska Huisman is op de Weissensee Nederlandse kampioene marathonschaatsen op natuurijs geworden. In Oostenrijk klopte de rijdster Maria Sterk die in de laatste ronde weggereden was. Danielle Bekkering pakte in de race over zeventig kilometer het brons.

Huisman was afgelopen zaterdag ook al succesvol op de Weissensee toen ze de Aart Koopmans Memorial wist te winnen. Toen had ze daar nog een massasprint voor nodig.

De mannen zijn voor hun kampioenschap over 100 kilometer om 12:00 uur vertrokken.

'Supermarkt stortplaats elektrische apparaten'

Supermarkten dreigen de stortplaats voor afgedankte huishoudelijke apparaten te worden. Daarvoor vreest koepelorganisatie het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), dat hierover een brandbrief aan de Nederlandse Europarlementariërs heeft gestuurd.

Het Europees Parlement stemt donderdag over regels rondom voor het afdanken van elektronische apparatuur. Er is een voorstel dat inhoudt dat consumenten hun apparatuur overal mogen inleveren. Als de voorstellen worden aangenomen, dan zullen supermarkten overspoeld worden door elektrische apparaten, voorspelt het CBL. "Omdat de meeste consumenten meerdere keren per week een supermarkt bezoeken, zullen zij hun afgedankte apparaten vooral daar inleveren."

Dit zal de veiligheid en hygiëne ook niet ten goede komen, aldus de organisatie. "Vieze frituurapparaten, gebruikte scheerapparaten; zaken die niet in een winkel thuishoren waar eten en drinken wordt verkocht en voedselveiligheid en hygiëne prioriteit hebben." Ook zouden supermarktmedewerkers de apparaten moeten gaan testen op de mogelijkheden voor herbruik.

Het CBL stelt dat in Nederland het inzamelen van afgedankte elektronische apparaten al goed is geregeld via de gemeentelijke milieudiensten. Ook kunnen consumenten hun oude apparaat inleveren wanneer zij een nieuwe kopen. Als de plannen worden aangenomen, kost dat de supermarkten geld en zullen zij dus de prijzen verhogen, zegt het CBL.

VVD voert landelijke campagne

De VVD gaat een landelijke campagne voeren in aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Bij belangrijke debatten wordt de lijsttrekker voor de Eerste Kamer Loek Hermans naar voren geschoven, maakte het campagneteam woensdag bekend. "Voor ons zijn het landelijke verkiezingen", zegt campagneleider Aptroot.

De liberalen zijn er op gebrand dat VVD, CDA en PVV na de verkiezingen een meerderheid in de senaat behalen. De Eerste Kamer wordt via 'getrapte verkiezingen' door de Provinciale Staten gekozen. "We willen zeker stellen dat het kabinet de komende vier jaar voluit door kan gaan. Daar is een meerderheid in de Eerste Kamer voor nodig", legt Aptroot uit.

Hij verwacht dat de focus op de landelijke politiek ook meer kiezers naar de stembus trekt. Bij Provinciale Statenverkiezingen ligt de opkomst een stuk lager dan voor de Tweede Kamerverkiezingen. Aangezien de VVD er gunstig voor staat in de peilingen, vreest Aptroot dat veel kiezers 'achteroverleunen' en thuisblijven.

De provinciale lijsttrekkers staan ook achter deze landelijke aanpak, aldus Aptroot. De partij gaat verder campagnevoeren op drie bekende VVD-thema's: economie, veiligheid en bereikbaarheid. Volgens Aptroot wordt het een 'positieve campagne' waarbij de partij zich tegen niemand afzet.

Met regeringspartner CDA en gedoogpartner PVV zijn geen afspraken gemaakt over een 'niet-aanvalsverdrag'. Er is wel afgesproken met het CDA dat premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) geen prominente rol spelen tijdens de campagne. Rutte zal wel 'zichtbaar' zijn.

'Kwart apps slechts een keer gebruikt'

Ruim een kwart van de iPhone- en Android-applicaties wordt maar een keer gebruikt. Dat schrijft gamewebsite Gamasutra naar aanleiding van een Amerikaans onderzoek door onderzoeksbureau Localytics. Het onderzoeksbureau noemt de resultaten zorgwekkend omdat de kwaliteit van de applicaties kennelijk te laag is.

"Hoge verkoopaantallen zijn geweldig, maar wanneer consumenten die programma's nooit openen, verlies je eigenlijk klanten", stellen de onderzoekers. In de Verenigde Staten is het aantal consumenten met een smartphone in een jaar tijd met bijna 50 procent gegroeid naar 61,6 miljoen.

Tijdens het onderzoek is bekeken of gebruikers een gedownload programma elk kwartaal openen. Onder hen die tussen januari en maart een nieuwe applicatie kochten, werd 22 procent van de programma's nooit meer opgestart. In de kwartalen daarna is 26 tot 28 procent van de gekochte apps niet meer aangeraakt, al lopen die metingen pas minder dan een jaar.

Aanklacht terrorisme Indonesische geestelijke

Aanklagers in Indonesië hebben woensdag de radicale geestelijke Abu Bakar Bashir aangeklaagd voor het plannen van terroristische aanslagen. Daar staat in Indonesië de doodstraf op.

De 72-jarige Bashir is de spiritueel leider van het aan Al-Qaida verbonden netwerk Jemaah Islamiyah en is ook aangeklaagd voor hulp bij de financiering van een nieuwe terreurcel in de provincie Atjeh en voor het mobiliseren van militanten.

De aanklagers zeiden woensdag dat 138 mensen zullen getuigen in het proces dat vermoedelijk volgende week van start gaat.

Militanten van Jemaah Islamiyah pleegden in minder dan tien jaar een reeks aanslagen in Indonesië waarbij meer dan 260 mensen om het leven kwamen.

Windesheim vraagt identificatie studenten

Studenten van de hogeschool Windesheim moeten zich voortaan identificeren bij tentamens. Dat heeft de school besloten nadat bleek dat met de studentenpas gemakkelijk te frauderen is, meldt dagblad De Stentor.

Door de pasfoto van de studentpas te vervangen, kunnen studenten ongemerkt elkaars plek innemen bij tentamens. Studenten zeggen dat surveillanten alleen de studentenpas bekijken en niet vragen om een identiteitsbewijs.

Windesheim kwam eerder deze week in het nieuws toen de antwoorden van een economietentamen voortijdig op een interne website waren gepubliceerd. Hierdoor hadden studenten de antwoorden al voordat ze aan het tentamen begonnen.

De fout was gemaakt door een economiedocent die de bedoeling had de antwoorden, conform de schoolregels, later op de site te zetten. De leiding en de examencommissie hebben het tentamen ongeldig verklaard en de economiestudenten zullen de toets opnieuw moeten afleggen.

Sijsling sneuvelt in Johannesburg

Igor Sijsling heeft in Johannesburg het goede voorbeeld van Jesse Huta Galung niet kunnen volgen. De Amsterdammer verloor in de eerste ronde van de Zuid-Afrikaanse qualifier Fritz Wolmarans: 6-4, 3-6, 4-6. Sijsling won in 2011 nog geen enkele wedstrijd. Eerder woensdag won Huta Galung met 6-7 (4), 6-4, 7-6 (4) van Janko Tipsarevic.

De beide tennissers waren nagenoeg onaantastbaar op hun eigen opslag. In de eerste set was het Sijsling die als enige breakpunten kreeg. Van de twee kansen die hij in de negende game kreeg, benutte hij er een en dat betekende de beslissing in de set. Wolmarans kreeg ook twee breakkansen. Zowel in het tweede als het derde bedrijf sloeg hij direct toe.

TNT geraakt door slecht weer en stakingen

De resultaten van TNT zijn in het vierde kwartaal van 2010 voor in totaal 45 miljoen euro negatief beïnvloed door het winterweer, integratiekosten en stakingen. Dit meldt het post- en expressbedrijf woensdag in een trading update.

De 'uitzonderlijke slechte weersomstandigheden' in december zorgen bij Express voor een negatieve impact op het resultaat voor rente en belastingen (EBIT) van 15 miljoen euro. TNT kon onder meer zijn hub in Luik twee dagen niet gebruiken.

In Brazilië hadden extra integratiekosten als gevolg van vorderingen en voorzieningen een negatief effect van naar schatting 20 miljoen euro. Ook bij Post heeft TNT hinder ondervonden van het winterse weer, terwijl daarnaast een aantal dagen werd gestaakt. Het negatieve effect van deze zaken schat het concern op circa 10 miljoen euro.

Het bedrijf meldt verder dat de voorgenomen splitsing van de onderneming volgens plan verloopt en dat de aangekondigde herstructureringen per 1 januari 2011 zijn voltooid. TNT wil de twee bedrijfsonderdelen Post en Express van elkaar splitsen, omdat er slechts beperkte synergieën bestaan en omdat de strategische profielen steeds meer van elkaar verschillen.

Het bedrijf verwacht in juni 2011 de splitsing te hebben afgerond, waarbij Post en Express een aparte beursnotering zullen krijgen.

Inspectie sluit vijf tandartspraktijken

Vijf tandartsenpraktijken in Noord-Holland moeten op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onmiddelijk de deuren sluiten. Dat heeft de IGZ ze woensdag te verstaan gegeven. De praktijken leven de hygiëneregels zo slecht na dat de veiligheid van patiënten in gevaar komt, constateerde de inspectie bij onaangekondigde bezoeken.

Het gaat om vestigingen van Accres Tandartspraktijken in Purmerend, Den Helder en Medemblik, tandartsenpraktijk De Purmer Van Veen, dat in hetzelfde pand als Accres in Purmerend zit, en om Accres Bakker in Medemblik. Volgens de inspectie wordt in geen van de praktijken een goede scheiding gemaakt tussen vuil en schoon in de ruimte voor reiniging, desinfectie en sterilisatie.

Ook hebben kranen geen handsfree bediening, waardoor de richtlijnen voor het wassen van de handen niet goed kunnen worden nageleefd. Verder is er onvoldoende aandacht voor persoonlijke hygiëne en beschermingsmiddelen, zoals het dragen van stevige huishoudhandschoenen bij het reinigen van instrumenten.

Het sluitingsbevel voor de praktijken van Accres is zeven dagen geldig en kan daarna worden verlengd. Het bevel voor de twee andere praktijken geldt tot het moment dat volgens de IGZ er weer verantwoorde zorg kan worden geleverd.

Accres heeft nog twee andere tandartspraktijken in Anna Paulowna en in Hippolytushoef. Om organisatorische redenen heeft Accres deze twee praktijken zelf gesloten. Met Accres is afgesproken dat de inspectie daar ook gaat controleren voordat ze weer opengaan.

Sneeuwstorm raast over VS

Een zware sneeuwstorm raast momenteel over het midden van de Verenigde Staten. Luchthavens, scholen en overheidsgebouwen zijn in veel plaatsen dicht en ook delen van snelwegen in de regio zijn gesloten vanwege wat de ergste sneeuwstorm in decennia lijkt te zijn.

IJzel, sneeuw en hagel teisteren Dallas, Oklahoma en Tulsa. In Chicago wordt zeker zestig centimeter sneeuw verwacht, in Indianapolis 2,5 centimeter ijs en ook in het noordoosten wordt woensdag veel ijs en sneeuw verwacht. De staat Missouri moest voor het eerst in de geschiedenis de snelweg tussen St. Louis en Kansas City vanwege sneeuw sluiten. In Texas werden windsnelheden van 100 kilometer per uur gemeten en zaten duizenden mensen dinsdag uren zonder stroom.

Meteoroloog Jeff Johnson zei dat de storm ongetwijfeld 'het verkeer nog enkele dagen zal verlammen'. Hij waarschuwde dat sneeuw en wind bovendien een gevaarlijk combinatie zijn, ook in gebieden waar niet veel sneeuw is voorspeld. Veel mensen nemen het advies thuis te blijven dan ook ter harte. "Je wil niet in een landelijk gebied vastzitten in je auto met dit weer", zei Johnson. In Oklahoma is de Nationale Garde ingezet om gestrande automobilisten te helpen.

De storm heeft zich woensdag richting het noordoosten verplaatst, waar steden sinds december al verschillende malen door sneeuwstormen zijn getroffen.


Sneeuwstorm raast over VS (Foto: Novum)

Vogelbescherming fluit Bleker terug

De Vogelbescherming doet woensdag een poging staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) terug te fluiten. De organisatie overhandigt de Vogelbescherming de staatssecretaris woensdag 56.000 nieuwjaarskaarten om te protesteren tegen de bezuinigingen op het natuurbeleid.

De kaarten zijn op verzoek van de Vogelbescherming voor het kabinet ondertekend door mensen die de actie Fluit dit kabinet terug ondersteunen. Nieuwjaarsboodschappen voor het kabinet konden via de site van de organisatie aan het kabinet worden doorgeven.

Volgens de Vogelbescherming zijn de plannen van het huidige kabinet rampzalig voor vogels en de natuur. De natuur wordt volgens de organisatie 'gekortwiekt' en vogels worden daar de dupe van.

Door de bezuinigingen op het natuurbeleid worden Nederlandse natuurgebieden minder geschikt voor trekvogels, zegt de Vogelbescherming. De organisatie mist verder maatregelen om te zorgen voor vogelvriendelijke landbouw, terwijl het slecht gaat met weidevogels. Ook worden er jaarlijks honderdduizend ganzen afgeschoten.

PVV: zet werkloze Polen uit

Oost-Europeanen die zonder inkomsten in Nederland verblijven, moeten het land worden uitgezet. Dat stelt PVV-Kamerlid Louis Bontes. Hij presenteert zijn voorstel woensdag tijdens een debat over de wijkenaanpak.

Polen, Roemenen en Bulgaren veroorzaken volgens Bontes op veel plaatsen voor overlast. Ze zijn vaak dronken en maken zich schuldig aan kleine criminaliteit, zegt hij.

Juridisch zouden er geen belemmeringen zijn inwoners van de Schengenzone, het gebied in Europa waar vrij verkeer van personen mogelijk is, het land uit te zetten. Polen is al lid van Schengen. De inwerkingtreding van het lidmaatschap van Roemenië en Bulgarije is uitgesteld, omdat onder meer Nederland verbetering wil zien in de criminaliteit- en corruptiecijfers.

Bontes vreest het moment dat Bulgarije en Roemenië daadwerkelijk toetreden tot de Schengenzone. Dan komt volgens hem 'de echte bulk' pas echt, 'inclusief alle overlast'.

Begin vorig jaar woonden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 77.000 Polen, veertienduizend Roemenen en vijftienduizend Bulgaren in Nederland. Veel Oost-Europeanen zijn in Nederland werkzaam als goedkope gastarbeider.

Vrijdag meldde de gemeente Den Haag nog van plan te zijn vreemdelingen die geen werk, inkomen, huisvesting en toekomst in Den Haag hebben, te stimuleren terug te keren naar hun land van herkomst. De stad zou de enorme toestroom niet aankunnen.

KNVB onderzoekt transfer 15-jarige Feyenoorder

De KNVB is een onderzoek gestart naar de mogelijke verkoop van een 15-jarige Feyenoord-speler aan Chelsea. Dat meldt Voetbal International. Het onderzoek richt zich vooral op de rol van spelersmakelaar Daan Kramp, die met de jonge Nathan Ake gefotografeerd is voor de ingang van het trainingscomplex van Chelsea. De Engelse kampioen zou hem voor bijna een miljoen euro hebben gekocht.

Volgens de KNVB-regels mogen makelaars geen zaken doen met spelers die jonger zijn dan zestien jaar. Spelers van die leeftijd mogen ook nog niet getransfereerd worden. Feyenoord en Chelsea hebben de overstap van Ake nog niet officieel bevestigd.

In december beklaagde toenmalig technisch directeur Leo Beenhakker zich al over het vertrek van Ake. Hij probeerde zijn ouders nog over te halen om in Rotterdam te blijven, maar dat gesprek had voor Feyenoord geen positief resultaat. Ake, die ongeveer 800.000 euro heeft gekost, zou al op bezoek zijn geweest in Londen.

Japan stijgt met stip op FIFA-lijst

Japan is twaalf plaatsen gestegen op de FIFA-wereldranglijst. Het land won zaterdag de Azië Cup en staat nu op nummer zeventien. Verliezend finalist Australië steeg vijf plaatsen van 26 naar 21. Grootste daler was Egypte, dat uit de top tien duikelde. Het Afrikaanse land leverde liefst 23 posities in.

Griekenland steeg door de val van Egypte een plaats en is de enige nieuwe ploeg in de top tien. De ranglijst wordt nog altijd aangevoerd door wereldkampioen Spanje vóór Nederland, Duitsland, Brazilië en Argentinië.

Oezbekistan, de nummer vier van de Azië Cup, stormde de top honderd in. Het Centraal-Aziatische land steeg 31 plaatsen en neemt nu de 77e positie in.


Japan stijgt op FIFA-lijst (Foto: Novum)

Canon van zestig jaar Nederlandse televisie

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) laat kijkers een canon samenstellen van de zestig meest bepalende televisieprogramma's van de laatste zestig jaar. Vanaf woensdag kan via tvcanon.nl worden gestemd, te beginnen met de categorie talkshows.

De canon is volgens een NPO-woordvoerster opgedeeld in twaalf categorieën, waaronder ook spiritualiteit, cultuur, drama, humor, kinderen, muziek, amusement, actualiteit en sport. Om de twee weken kan er gestemd worden op een nieuwe categorie.

Kijkers kunnen uit elke categorie vijf van de twaalf voorgedragen programmatitels kiezen, maar ze mogen zelf ook een programma aandragen. Op 2 oktober bestaat de televisie in Nederland precies zestig jaar en wordt de canon bekendgemaakt. De publieke omroep besteedt het hele jaar uitgebreid aandacht aan het jubileum.

Canon van zestig jaar Nederlandse televisie
Canon van zestig jaar Nederlandse televisie (Foto: ANP)

'McLaren en Mercedes apen Lotus Renault na'

Lotus Renault GP kwam tijdens de eerste wintertest in Valencia met een compleet nieuw uitlaatsysteem op de proppen. Volgens het Duitse Auto Motor und Sport zal McLaren vrijdag een soortgelijk systeem presenteren en ook Mercedes Grand Prix zou het concept inmiddels bestuderen.

Lotus Renault baarde opzien door de uitlaten van de bolide te verstoppen. Deze blijken aan de onderzijde van de voorkant van de sidepots uit te komen en dan de warme lucht naar achteren te blazen, waardoor er een geblazen vloer ontstaat. Dit concept lijkt wat grondeffect te creëeren, waardoor er meer downforce ontstaat.

Red Bull-hoofdontwerper Adrian Newey zegt dat met de huidige regelgeving het lastig is om het ei van Columbus te vinden. Hij zegt er wel klaar voor te zijn om te reageren mocht een van de concurrenten komen met een goed idee. Zo was er vorig jaar de F-duct van McLaren die er voor zorgde dat andere renstallen moeite hadden om het te kopiëren, omdat hun chassis destijds al door de FIA gehomologeerd was.

Mortal Kombat-filmpje per ongeluk op internet

Vorig jaar verscheen er kort op YouTube een Mortal Kombat-filmpje. Het was niet duidelijk of dit een geanimeerde film was over Mortal Kombat of beelden van een nieuwe game. Vandaag heeft director Tancharoen verklaard dat het filmpje per ongeluk op internet verschenen is. Het was eigenlijk bedoeld voor een vriend.

Het filmpje zou eigenlijk in een private channel moeten komen waar een vriend van Tancharoen het filmpje kon bekijken. Tancharoen vergat echter de privacy settings goed te zetten waardoor iedereen het filmpje kon bekijken. Al gauw gingen de beelden het net over.

"I am not the most technically savvy YouTube person. What came out wasn't the final product in my mind. I wasn't done yet. It was still in its rough phase, but I couldn't send a 2GB file over email, so my friend said I could create a private page on YouTube and sent it to him to review.

It turns out it wasn't that private. I looked on Twitter and saw MK was trending and thought ‘Oh God, did someone beat me to the punch?' The actors could have quickly rebelled against me. Thank God people liked it, because it could have gone really bad."

Het filmpje werd daarna snel van YouTube afgehaald en is nu niet meer zichtbaar. Nu is duidelijk geworden waar het filmpje voor diende. Er zal een tiendelige serie komen waarin enkele personages van Mortal Kombat meer uitgelicht worden, waaronder Scorpion, Johnny Cage, en Liu Kang. Wanneer de volledige serie uitkomt is nog niet bekend.

Pareltje gevonden in oester op Terschelling

In een oester op Terschelling is zondag een parel gevonden. De vinder rekent zich echter niet rijk. "De doorsnede is tweeëneenhalve millimeter", zegt Martin Zeeman woensdag.

Zeeman organiseert onder meer oesterproeverijen en maakt ieder jaar zo'n tienduizend oesters open. Voor hem persoonlijk is de parel van 'onschatbare waarde' omdat hij nu een goed verhaal te vertellen heeft, maar bij een juwelier brengt de parel waarschijnlijk nog geen honderd euro op.

Zeeman deed de vondst zondag op een wad. "Ik had al een stuk of acht oesters geopend toen ik deze tegenkwam." In de vier jaar dat hij dit werk doet heeft hij zoiets nog niet meegemaakt. "Voor zover ik weet hebben ook mijn collega's in andere delen van het land nog nooit zo'n vondst gehad."

Naar schatting zit in een op de tienduizend oesters een parel. "Vaak is zo'n parel zo groot als een zandkorrel en wordt hij niet eens opgemerkt. Bij het opeten lijkt het dan alsof de oester niet goed is schoongemaakt."

Paffett: "Pirelli-banden veel beter geworden"

Volgens McLaren-testrijder Gary Paffett zijn de banden van Pirelli in de afgelopen maanden veel beter geworden. De Brit maakte in Abu Dhabi tijdens de gezamenlijke test na afloop van het seizoen kennis met het Italiaanse rubber en deed dit gisteren in Valencia weer.

McLaren heeft om de banden goed te kunnen vergelijken de bolide voor het seizoen 2011 nog niet onthuld. Door de resultaten uit Abu Dhabi te vergelijken met die uit Valencia hoopt het team beter te kunnen begrijpen hoe de banden zich gedragen. De eerste resultaten zijn bemoedigend.

"De banden zijn sinds Abu Dhabi flink veranderd en zullen dit voor de start van het seizoen nog een keer gaan doen. We richtten ons vandaag op het beter leren begrijpen van de banden en hebben nu een goed referentiekader gevonden. De slijtage van de banden is nu minder en daarmee ook de problemen die hieruit voortkwamen."

Paffett denkt dat Pirelli op de juiste weg zich om het racen aantrekkelijker te maken. "Het is goed om te weten hoe de de banden slijten en hoe daar mee de balans verandert. De mediumcompound lijkt het het langst vol te houden en de superzachte het kortst. Dat is exact wat je van een band verwacht en het zou voor verschillende strategieën tijdens de races moeten zorgen dit jaar."

Jonge aanrander gepakt na Opsporing Verzocht

De politie heeft dinsdag een 15-jarige jongen uit Almere aangehouden op verdenking van het aanranden van een minderjarig meisje. De verdachte werd herkend nadat camerabeelden waren getoond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht, meldt de politie woensdag.

De jongen sprak op 20 november vorig jaar een meisje aan dat met een vriendje aan het spelen was op de Daan Hoeksemastraat in Almere-Buiten, waarop een ernstig zedenmisdrijf volgde. De verdachte probeerde een dag eerder al een ander meisje mee te nemen, maar een voorbijganger kon dat verhinderen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Consument vaker in geweer

Consumenten komen vaker in het geweer tegen bedrijven die het niet zo nauw nemen met hun rechten, blijkt uit het jaaroverzicht van ConsuWijzer. De website van deze vraagbaak van de overheid werd vorig jaar 2,3 miljoen keer bezocht en dat is 15 procent meer dan een jaar eerder.

Vooral het gebruik van voorbeeldbrieven, waarmee consumenten aan de slag gaan om een probleem met een bedrijf op te lossen, nam toe, aldus Consuwijzer.

Consuwijzer ontving in 2010 zo'n 100.000 vragen en opmerkingen van consumenten. In 29 procent van de gevallen ging het om opdringerige verkoop via de telefoon of aan de deur. Er waren ook veel vragen over garantie en onduidelijke rekeningen. Ook het stilzwijgend verlengen van abonnementen na afloop van de opzegtermijn door kranten of fitnesscentra roept veel vragen op.

In Consuwijzer werken drie toezichthouders samen: De Consumentenautoriteit (oneerlijke praktijken), Opta (telecom) en de kartelwaakhond NMa.

Consument vaker in geweer
Consument vaker in geweer (Foto: ANP)

Bobridge rijdt nieuw wereldrecord op de baan

Jack Bobridge heeft een nieuw wereldrecord gereden in het baanwielrennen op de achtervolging. De 21-jarige Australiër reed bij de kwalificatie voor het nationaal kampioenschap de vier kilometer in 4.10,534. Daarmee was hij ruim een halve seconde sneller dan Chris Boardman. Zijn record stond vijftien jaar in de boeken.

Bobridge, meervoudig Austrisch kampioen op de baan, werd vorig jaar met de Australische ploeg wereldkampioen op de ploegenachtervolging. Op de weg rijdt hij bij Garmin. Vorig jaar werd de Australiër wereldkampioen op de weg bij de beloften. Met die ploeg nam Bobridge ook deel aan de Ronde van Italië, die hij overigens niet uitreed.

Het WK baanwielrennen 2011 wordt in Nederland gehouden. Het evenement staat in maart gepland in Apeldoorn.

Cvitanich zei Boca Juniors af

Dario Cvitanich zal het seizoen bij Ajax af gaan maken. De 26-jarige Argentijnse Kroaat dacht over een transfer naar een andere club als Ajax Dries Mertens of Bas Dost zou halen, maar wil nu in Amsterdam gaan slagen.

Cvitanich kreeg een aanbod van Boca Juniors om in Argentinië het seizoen op huurbasis af te gaan maken, maar heeft dit op beleefde wijze afgezegd. In plaats daarvan zal hij het seizoen bij Ajax gaan voltooien. De spits is momenteel nog wel geblesseerd, want hij liep in het duel tegen FC Utrecht een fikse kuitblessure op. Daardoor is de Argentijn nog zeker zes weken uit de roulatie.

Doden bij treinongeluk India

Achttien jonge Indiase werkzoekenden die op het dak van een volle trein meereisden zijn woensdag om het leven gekomen toen ze tegen een lage brug sloegen. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De slachtoffers maakten deel uit van een groep van tweehonderdduizend mensen die wilden solliciteren naar 461 banen die een Indiase paramilitaire beweging aanbood. De onverwachte opkomst deed de Indiaas-Tibetaanse Grensmacht beslissen de procedure uit te stellen. De boze sollicitanten staken daarop vijf bussen en een tankstation in brand tijdens protesten in de stad Bareilly, zo'n 115 kilometer ten zuidwesten van de noordelijke stad Lucknow, zei de politie.

De werkzoekenden vertrokken later in volgepropte treinen en diegenen die niet in de wagons pasten, klommen erop. De meesten overleden ter plekke nadat ze de brug geraakt hadden en op de grond waren gevallen. Negen mensen zijn met verwondingen opgenomen in het ziekenhuis.

Rentree Ivanisevic van korte duur

De rentree van Goran Ivanisevic op de ATP Tour heeft slechts één partij geduurd. De inmiddels 39-jarige Kroaat kwam met zijn landgenoot Marin Cilic in Zagreb in actie en ging daar na 80 minuten onderuit tegen de Slowaken Filip Polasek en Igor Zelenay: 6-7 (4) en 4-6.

Ivanisevic deed mee om het evenement te promoten, hoewel hij nog altijd last heeft van de blessure waardoor hij enkele jaren geleden noodgedwongen moest stoppen met tennis. Bij het ABN AMRO World Tennis Tournament is een soortgelijke actie aan de gang, want het befaamde Nederlandse dubbelspelduo Jacco Eltingh en Paul Haarhuis zal daar hun eenmalige rentree maken.

VVD: boete of geen kinderbijslag na spijbelen

De VVD wil dat ouders geen kinderbijslag krijgen als hun kind structureel spijbelt en zij daar zelf niet genoeg aan doen. Ook moet het in deze gevallen mogelijk zijn ouders een boete op te leggen, zoals een wethouder in Rotterdam onlangs heeft voorgesteld.

VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias zal deze maatregelen woensdag bepleiten in een debat met minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs over het terugdringen van het schoolverzuim, zo liet hij woensdag weten.

Ook denkt hij aan sancties als de schoolleiding nalatig is om het verzuim op de school goed en tijdig te melden. Uit een onderzoek blijkt volgens hem dat bijna de helft van de instellingen voor beroeps- en volwasseneneducatie en 15 procent van de scholen voor voortgezet onderwijs dit niet adequaat doet. Ook wil Elias weten of er genoeg leerplichtambtenaren zijn die controleren of de regels worden nageleefd.

VVD: boete of geen kinderbijslag na spijbelen
VVD: boete of geen kinderbijslag na spijbelen (Foto: ANP)

Ook president Jemen niet herkiesbaar

President Ali Abdullah Saleh van Jemen zal zich niet opnieuw verkiesbaar stellen als zijn huidige ambtsperiode in 2013 afloopt. Ook zal hij de macht niet overdragen aan zijn zoon. Dat zei hij vooruitlopend op een grote demonstratie tegen zijn regime, die voor woensdag was aangekondigd.

Saleh volgt het voorbeeld van zijn Egyptische collega Hosni Mubarak. Die maakte dinsdagavond na een week van massale protesten bekend dat hij zich na afloop van zijn ambtstermijn niet herkiesbaar zal stellen. Beide Arabische leiders zijn ongeveer dertig jaar aan de macht.

Ook president Jemen niet herkiesbaar
Ook president Jemen niet herkiesbaar (Foto: ANP)

V.S. roepen alle ambassadeurs en consuls bijeen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, bereidt een nooit eerder vertoonde massabijeenkomst van ambassadepersoneel voor. Toppersoneel van vrijwel alle 260 Amerikaanse ambassades uit meer dan 180 landen zal maandag bijeenkomen op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ambtenaren zeggen dat dit de eerste keer is dat zo'n massale bijeenkomst van ambassadeurs gehouden wordt. De bijeenkomst komt op een tijdstip dat de crisis in Egypte het politieke landschap in het Midden-Oosten volledig op z'n kop kan zetten, rotzooi uit officiële documenten op straat ligt en het congres schreeuwt om ingrepen in buitenlandse financiële steunprojecten.

De bijeenkomst wordt gehouden om de Amerikaanse buitenlandse politiek te bespreken, maar Clinton zal de mogelijkheid ook aangrijpen om het personeel onder vier ogen uit te horen over de ontwikkelingen in de landen waar zij gestationeerd zijn. Verwacht wordt dat er ook over bepaalde zorgelijke Wikileaks-onthullingen zal worden gesproken.

Hillary Clinton roept ambassadepersoneel bijeen (foto: Novum/AP)

Zaakwaarnemer: "Transfer Matavz binnenkort rond"

De transfer van Tim Matavz naar Napoli wordt binnen enkele dagen alsnog afgerond. Nusret Jashari, de zaakwaarnemer van de Groningen-spits, heeft dat volgens RTV Noord gezegd. De Sloveen zal dan komende zomer voor vijf jaar naar Napoli verhuizen. Hoeveel geld er met de aanstaande transfer is gemoeid, is nog niet duidelijk.

FC Groningen zat gisteren al met een delegatie van Napoli om de tafel in Milaan. Beide partijen kwamen toen niet tot een overeenkomst, waardoor Matavz het seizoen in de Eredivisie afmaakt. Hij maakte tot nu toe twaalf treffers in 21 competitieduels.

Mocht de transfer naar de Serie A rondkomen, dan krijgt Matavz te maken met flinke concurrentie. Met de Uruguayaan Edinson Cavani en de Argentijn Ezequiel Lavezzi heeft Napoli een uitstekend spitsenduo in huis. Samen waren zij dit seizoen al goed voor 22 doelpunten.

Kamer hoort bankdirecteuren

De Tweede Kamer heeft woensdag vier uur uitgetrokken voor gesprekken met vrijwel alle Nederlandse bankdirecteuren. De Kamer wil weten in hoeverre de banken de beloftes in hun eigen gedragscode nu naleven.

De bankdirecteuren hebben zich kunnen voorbereiden op een kritische Kamer. Steeds vaker klinkt gemopper over berichten dat de bonussen weer helemaal terug zijn in de Nederlandse financiële sector.

De banken hebben in 2009 samen met toenmalig minister Wouter Bos van Financiën een 'code banken' afgesproken waarin onder meer regels staan voor een sober beloningsbeleid, een beter beheer van de risico's, permanente scholing en eisen van deskundigheid. De code kwam er onder druk van politiek Den Haag dat met wetgeving had gedreigd.

Maar de Kamer wil nu wel eens weten hoe de vlag erbij hangt, zeker na berichten dat de bankiers het niet altijd even nauw nemen met de code. Ook minister Jan Kees de Jager van Financiën waarschuwde dinsdag dat de sector wetgeving tegemoet kan zien als de zelfregulering nu niet echt gaat werken.

De bankiers die woensdag komen zijn onder meer afkomstig van Van Lanschot Bankiers, de Rabobank, NIBC, ING en ABN Amro.

Kamer hoort bankdirecteuren
Kamer hoort bankdirecteuren (Foto: ANP)

Transfer Dost was wťl rond

Ajax en sc Heerenveen hebben op de laatste dag van de transferperiode, die maandagnacht om 00:00 uur afliep, weldegelijk een akkoord over de transfer van Bas Dost bereikt. De Friezen gingen echter te laat akkoord, waardoor het niet mogelijk was om de papierwinkel op orde te krijgen.

Jan Kabalt, een bekende voetbaljurist, liet weten dat het akkoord in juridische zin wil zeggen, dat Dost voor het overeengekomen bedrag in de zomer naar Ajax mag vertrekken. Mocht één van beide partijen zich overigens beroepen op de mondelinge overeenkomst van maandagnacht, dan ketst de transfer alsnog af.

Dost kreeg gisteren in elk geval de tijd om zijn teleurstelling te verwerken, maar moet zich vandaag weer bij de selectie van sc Heerenveen melden. Bovendien zal de aanvaller het huidige seizoen bij de Friezen af moeten maken, waarna hij zeer waarschijnlijk naar onze hoofdstad zal vertrekken.

sc Heerenveen wilde maandagavond in eerste instantie niet buigen voor het bod van Ajax, maar om 23:40 uur kwam alsnog het verlossende telefoontje van voorzitter Robert Veenstra. Ook Rob Jansen, die als FIFA-agent fungeerde, heeft inmiddels bevestigd dat beide partijen een akkoord hadden bereikt inzake de transfer van Dost.

"Via de telefoon kwamen beide clubs tot een mondeling akkoord. Maar administratief was het niet meer uitvoerbaar," aldus Jansen. Het akkoord bestond uit een afkoopsom van het 4,5-jarig contract van Dost voor het bedrag van 4,5 miljoen euro. Daarnaast zouden de Friezen een bonus ontvangen, mocht Ajax in de eerstkomende vijf jaar tenminste één keer landskampioen worden.

Mocht Dost in de toekomst worden doorverkocht, dan heeft sc Heerenveen recht op vijftien procent van het transferbedrag, dat Ajax ontvangt. Jansen: "Als FIFA-agent heb ik dit akkoord telefonisch besproken met Heerenveen en met Ajax." Ook Veenstra heeft deze woorden inmiddels bevestigd. "We wilden de deal op onze voorwaarden steunen. Helaas hebben we het niet tot een goed einde kunnen brengen."

Obama: transitie in Egypte moet nu beginnen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Egyptische leider Hosni Mubarak opgeroepen direct te beginnen met het proces van de machtsoverdracht. Dat deed hij dinsdag.

Eerder op dinsdag maakte Mubarak bekend zich niet verkiesbaar te stellen voor een volgende termijn. Hij wil aanblijven tot de verkiezingen van september. De betogers die massaal op de been waren om zijn aftreden te eisen, hoonden die woorden weg.

Obama sprak Mubarak kort nadat die de Egyptische bevolking had toegesproken. "Hij erkent dat de status quo niet lang kan voortduren en dat er veranderingen moeten plaatsvinden", zei Obama over Mubarak. "Gedurende duizenden jaren heeft Egypte vele momenten van verandering gekend en de stem van het Egyptische volk zegt ons dat dit ook zo'n moment is." Hij zei ook tegen Mubarak dat hij ervan overtuigd is dat 'een ordentelijke transitie betekenisvol en vreedzaam dient te zijn en nu moet beginnen'.

Dat doet vermoeden dat de concessies van Mubarak naar mening van de Verenigde Staten niet voldoende zijn, maar Obama ging er niet verder op in. Hij vermeed te zeggen dat hij vindt dat Mubarak direct moet aftreden en benadrukte dat het niet aan de VS is om de leiders van Egypte te kiezen.

Queensland maakt zich op voor reuzencycloon

De Australische deelstaat Queensland zet zich schrap voor de cycloon Yasi die naar verwachting woensdagmiddag (Nederlandse tijd) de kust bereikt. De premier van Queensland, Anna Bligh, riep bewoners van laaggelegen kustgebieden op om een veilig heenkomen te zoeken.

"U heeft nog steeds de mogelijkheid om naar een veilige plek te vertrekken, ik kan niet genoeg benadrukken dat u van die mogelijkheid gebruik moet maken", aldus de premier. Yasi, een cycloon in de zwaarste categorie 5, wordt waarschijnlijk een van de grootste stormen die Australië ooit troffen. Onder andere de steden Cairns, Townsville en Mackay liggen op het pad van de storm.

Meer dan 10.000 mensen verblijven al in schuilplaatsen. Die zijn soms zo vol dat de politie mensen weer wegstuurt.

Voor meer informatie over Yasi en andere weersfenomenen kun je terecht in het forum De Elementen.

Queensland maakt zich op voor reuzencycloon
Queensland maakt zich op voor reuzencycloon (Foto: ANP)

Doden door aanslag op markt in Pakistan

Een bomaanslag op een drukke markt in de Pakistaanse stad Peshawar heeft woensdag het leven geëist van ten minste negen mensen. Ongeveer twintig mensen raakten gewond. Het is de zesde aanslag in de noordwestelijke stad in minder dan een week.

Volgens de politie ontplofte de bom, die in een auto lag, in de buurt van een politiebureau.

Peshawar ligt in het Pakistaanse stammengebied waar al-Qaeda en de Taliban actief zijn. Amerikaanse onbemande vliegtuigen nemen in de regio geregeld islamitische strijders onder vuur. Het Pakistaanse leger raakt er vaak slaags met de militanten.

Doden door aanslag op markt in Pakistan
Doden door aanslag op markt in Pakistan (Foto: ANP)

Toezicht op tbs'er na vrijlating

Tbs'ers die worden vrijgelaten komen voortaan minimaal een jaar onder toezicht te staan. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) verandert de wet om dit mogelijk te maken, bevestigt zijn woordvoerder woensdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

Teeven spreekt in de krant van een 'veiligheidsventiel' om de samenleving veiliger te maken. Hij wijst erop dat rechters ieder jaar tientallen tbs'ers vrijlaten tegen het advies van de kliniek of het Openbaar Ministerie in. Tussen 2005 en 2009 gebeurde dat honderdvijftig keer.

Van deze tbs'ers gaat veertig procent binnen tien jaar opnieuw in de fout. Dat is vijftien procent meer dan bij de tbs'ers waar de kliniek positief adviseerde over de vrijlating. "Het is belangrijk dat we een einde maken aan die contraire beslissingen en wat langer controle houden op mensen", zegt hij in de krant.

Het kan volgens hem in de kliniek wel goed gaan, 'maar dat wil niet zeggen dat mensen al zijn voorbereid op een terugkeer in de samenleving'. Het toezicht moet worden geregeld door reclassering en het forensisch psychiatrisch centrum.

Het toezicht moet minimaal een jaar duren en maximaal negen jaar. Wie tijdens het toezicht in de fout gaat, moet terug naar de kliniek. De PVV pleitte er een paar weken geleden voor vrijgelaten veroordeelde pedofielen levenslang onder toezicht van vrijwilligers te stellen.

'Vrije prijzen maken zorg niet duurder'

De introductie van vrije prijzen in ziekenhuizen heeft de afgelopen jaren niet tot de gevreesde kostenexplosie geleid. In het vrije deel van de markt zijn de prijzen vorig jaar zelfs met drie procent gedaald. Dat blijkt uit een rapport dat de Nederlandse Zorgautoriteit woensdag uitbrengt, schrijft het Financieele Dagblad.

Bij privéklinieken die verzekerde zorg leveren liggen de prijzen over het algemeen vijftien procent lager dan bij ziekenhuizen. Hun aandeel in de markt is nog maar klein, maar het aantal stijgt snel. De omzet van deze klinieken was in 2009 350 miljoen euro, terwijl de ziekenhuizen achttien miljard omzetten. Het aantal privéklinieken dat verzekerde zorg levert steeg van 37 in 2005 naar 184 vorig jaar.

Nu geldt voor 34 procent van alle behandelingen dat de markt de prijs bepaalt. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil de vaste budgetten voor ziekenhuizen in 2012 definitief inruilen voor betaling per behandeling. De vrees bestaat volgens de krant dat dit tot kostenexplosies leidt, maar de ontwikkelingen in het vrije deel van de markt zouden daar niet op wijzen.

Uit het rapport van de NZa blijkt ook dat er een einde is gekomen aan de jarenlange daling van de wachtlijsten. Dat zou vooral komen door de snelle groei van de vraag naar zorg. Om langere wachtlijsten te voorkomen zouden de overheid, ziekenhuizen, specialisten en verzekeraars moeten samenwerken.

Vier man sterk in Ratchet & Clank: All 4 One

Op het PlayStation-event in Londen is ook een video van Ratchet & Clank: All 4 One verschenen. Het wordt een coöpspel voor vier spelers en speler drie en vier nemen de controle over Qwark en Dr. Nefarious. De mogelijkheid is er om samen hetzelfde wapen te gebruiken om te gekke effecten te maken, maar jezelf specialiseren in unieke wapens levert ook heel wat spektakel op.

'Materieeltak defensie slecht georganiseerd'

De organisatie van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) was in 2009 zo slecht dat het Openbaar Ministerie onmogelijk kon oordelen of er strafbare feiten werden gepleegd. Dat blijkt uit een brief van het OM aan het ministerie van Defensie, schrijft de Volkskrant woensdag.

Het OM was gevraagd te onderzoeken of er aangifte moest worden gedaan van diefstal en het verkopen van defensiemateriaal. Bij de materieelafdeling zou het echter ontbreken aan regels, controle en toezicht.

Het onderzoek maakt deel uit van een uitgebreid dossier over integriteitschendingen bij de DMO. Volgens de krant heeft het ministerie inmiddels zijn verantwoordelijkheid genomen en zijn de regels aangescherpt.

De DMO kwam dinsdag al in opspraak toen bekend werd dat drugshandel, machtsmisbruik en diefstal er aan de orde van de dag zijn. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) stelt dat er geen nader onderzoek naar de DMO komt omdat er geen nieuwe gevallen van integriteitschendingen bekend zijn. Volgens hem zijn er inmiddels mensen gestraft en zijn nieuwe leidinggevenden aangesteld.

Zwemkampioen Thorpe blaast carriŤre nieuw leven in

Voormalig zwemkampioen Ian Thorpe maakt na meer dan vier jaar afwezigheid zijn comeback in het zwembad. Dat maakte de 28-jarige Australiër vandaag bekend op een persconferentie.

Thorpe zet zijn zinnen op deelname aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen, waar hij veel goud hoopt te winnen. "Ik had nooit gedacht dat ik ooit weer op een hoog niveau zou zwemmen, maar ik ben blij dat ik terug ben", zegt hij.

De afgelopen maanden werd al druk gespeculeerd over een rentree van de Australiër. Afgelopen maand werd hij tijdens een training gespot in Sydney. De voormalig concurrent van Pieter van den Hoogenband stopte in 2006 wegens een gebrek aan motivatie.

Thorpe geldt als een van de meest succesvolle Australische sporters ooit. Thorpedo pakte op de Olympische Spelen van 2000 en 2004 vijf gouden, twee zilveren en een bronzen medaille. Ook veroverde hij elf wereldtitels en zette hij dertien wereldrecords neer.

[NBA] San Antonio verrassend onderuit

San Antonio Spurs heeft in de NBA een zeldzame nederlaag moeten incasseren. De koploper in de Western Conference ging met 99-86 onderuit tegen Portland Trail Blazers. Topscorer bij Portland was LaMarcus Aldridge die goed was voor veertig punten en elf rebounds.

Los Angeles Lakers won na verlenging met 114-106 van Houston Rockets. Kobe Bryant maakte 32 punten voor de titelverdediger, Pau Gasol 26. Boston Celtics, de koploper in de Eastern Conference, versloeg Sacramento Kings met 95-90.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
INew Orleans Washington 97-89
Portland San Antonio 99-86
Sacramento Boston 90-95
LA Lakers Houston 114-106 wnv

Vitesse moet wachten op debuut Bony

Wilfried Bony zal zondag hoogstwaarschijnlijk niet zijn debuut maken voor Vitesse in het competitieduel met Feyenoord. De Ivoriaan kwam de voorbije transferperiode voor de nodige miljoenen naar Arnhem, waar veel van Bony verwacht wordt. De reden van het uitblijven van een snel debuut is dat de aanvaller in eigen land moet wachten op een werk- en verblijfvergunning, zo meldt Vitesse op de officiële website van de club.

Ted van Leeuwen: "Zo zijn de regels bij niet EU-spelers. Hoe lang het precies duurt, is moeilijk te voorspellen. Wij hopen dat Wilfried er tegen Twente bij kan zijn, maar nu gaat hij eerst terug naar Ivoorkust. Ook al omdat hij door de bondscoach van Ivoorkust is geselecteerd voor de interlandwedstrijd tegen Frankrijk volgende week."

Manchester United verslaat ook Aston Villa

Manchester United heeft met 3-1 gewonnen van Aston Villa in de Premier League. De ongeslagen koploper kwam al na 50 seconden op voorsprong via Wayne Rooney. De aanvaller trof voor rust nog een keer doel. Darren Bent bracht de spanning nog even terug in de 58e minuut, maar Nemanja Vidic breidde de marge weer uit.

Ook Arsenal kon een zege bijschrijven. De Londenaren waren in eigen huis met 2-1 te sterk voor Everton. De bezoekers, met John Heitinga in de basis, kwamen nog wel op voorsprong via een buitenspeldoelpunt van Louis Saha. In de zeventigste minuut maakte Andrey Arshavin gelijk, waarna Laurent Koscielny de winnende treffer binnen kopte uit een hoekschop van Robin van Persie.

Chelsea zegevierde met 4-2 op bezoek bij Sunderland. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti revancheerde zich daarmee voor de 3-0 nederlaag eerder dit seizoen. De miljoenenaankopen Fernando Torres en David Luiz deden nog niet mee bij Chelsea.

Sunderland kwam al na vier minuten op voorsprong via Phil Bardsley. Uit een strafschop bracht Frank Lampard zijn ploeg langszij en Salomon Kalou zette Chelsea op voorsprong. Via Kieran Richardson werd het toch weer gelijk. In de tweede helft beslisten John Terry en Nicolas Anelka het duel in het voordeel van de bezoekers.

Manchester United houdt een voorsprong van vijf punten op Arsenal. Chelsea staat vierde met een punt minder dan Manchester City en tien punten achterstand op de koploper.

Overmoedige Duitse bankovervaller veroordeeld

Een 19-jarige bankovervaller is in Duitsland tot twee jaar voorwaardelijke celstraf veroordeeld nadat hij het de politie wel heel erg makkelijk had gemaakt. Dat meldden Duitse media dinsdagavond.

De jongen, David.S., maakte in augustus 2500 euro buit toen hij een bank overviel in het Duitse Röttingen. De politie verspreidde daarop een signalement, dat echter niet helemaal klopte.

De schijnbaar overmoedig geworden S. stuurde per e-mail enkele correcties op zijn signalement naar de politie. "20 tot 25 jaar? Alsjeblieft, ik ben 19", verbeterde hij de politie. "Beiers-Oostenrijks accent? Ik kom uit Württemberg". Hij verraadde verder dat hij 1,93 meter lang was.

De politie achterhaalde onmiddellijk het IP-adres van zijn computer, waarna S. gearresteerd werd. De jonge boef vertelde de rechter dat hij een gering zelfbeeld heeft. Door het sturen van de e-mails 'voelde hij zich sterker'.

Wilders wil Schalken als getuige horen

PVV-leider Geert Wilders wil rechter Tom Schalken als getuige oproepen in zijn proces dat volgende week wordt hervat. Zijn advocaat Bram Moszkowicz zal hier maandag tijdens een eerste regiezitting een verzoek toe indienen, schrijft De Telegraaf woensdag.

Schalken is een van de raadsheren van het gerechtshof dat justitie opdroeg om Wilders te vervolgen. Hij zou bij een etentje hebben geprobeerd arabist Hans Jansen te overtuigen dat het juist is Wilders te vervolgen. Als deskundige is Jansen een getuige in het proces tegen Wilders en het beïnvloeden van getuigen is strafbaar.

Toen dit naar buiten kwam, vroeg Wilders de rechtbank om Jansen als getuige te horen. Die stond dat echter niet toe. Wilders stapte daarop naar de wrakingskamer. Die concludeerde dat de rechters de schijn van partijdigheid hadden gewekt. Het proces werd daarom in oktober stilgelegd. Volgende week wordt het met nieuwe rechters hervat.

Wilders noemt het handelen van Schalken 'bananenrepubliek-achtig'. Met het verhoor wil hij aantonen dat het 'allesbehalve koosjer' is. "Laat de hele wereld dat nog maar eens zien. Dit is Nigeria in het kwadraat." Ook Jansen staat op de lijst van te horen getuigen.

Noodtoestand uitgeroepen in staten Amerika

Enkele van de staten in het midden van de Verenigde Staten die kampen met een kolossale sneeuwstorm, hebben dinsdag de noodtoestand uitgeroepen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Missouri, Illinois, Oklahoma, Kansas en Arkansas riepen de noodtoestand uit. Arkansas heeft de nationale garde ingezet om extra voorraden naar het noordwesten van de staat te brengen. In sommige andere staten is de nationale garde in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

President Barack Obama heeft dinsdag een briefing bijgewoond over de voorbereidingen en de beschikbare noodhulp. De Nationale Weerdienst heeft stormwaarschuwingen en weeradviezen gegeven voor meer dan dertig staten.

Lees meer over het winterweer in de VS in De Elementen.

Noodtoestand uitgeroepen in staten Amerika
Noodtoestand uitgeroepen in staten Amerika (Foto: ANP)

Robben biedt wederom excuses aan voor 'wurgactie'

Arjen Robben moet door het stof na zijn aanval op Thomas Müller. De Nederlander greep zijn Duitse ploeggenoot bij de keel.

Zaterdag tijdens het duel met Werder Bremen pakte Robben zijn ploeggenoot hardhandig aan, nadat deze met veel misbaar had gereageerd op een egoïstische actie van Robben. In een uitzending van Blickpunkt Sport zegt de linkspoot zijn verontschuldigingen te hebben aangeboden aan Müller.

"Het was niet slim van me", gaf Robben in de uitzending toe. "Ik had dit niet moeten doen. Ik moet ook toegeven dat het er agressief uitziet. Dat is absoluut niet goed. Ik ben een emotionele speler, maar ik moet me ook kunnen beheersen. Ik heb inmiddels met hem gesproken en de lucht is geklaard. We zijn weer goede vrienden."

"Ik haat het als je met je handen omhoog gaat staan", zei Robben na afloop van het competitieduel met Werder tegen Duitse media. Bayern zal een goede verstandhouding tussen Robben en Müller toejuichen, want het duo is ook dit seizoen weer belangrijk voor de ploeg van Louis van Gaal. Eerder bood Robben al zijn excuses aan richting Müller.

[Upd] Schoten gelost in AlexandriŽ

De Egyptische president Hosni Mubarak heeft dinsdagavond in een speech bevestigd dat hij in september pas af zal treden als president. Hij deed de speech nadat de Amerikaanse president Obama hem aanraadde om zich niet verkiesbaar te stellen bij de verkiezingen in september.

Mubarak begon de speech met de woorden "landgenoten, ik spreek tot u in moeilijke tijden". Verder zei hij dat de demonstraties gemanipuleerd zijn door zij die 'chaos willen veroorzaken en de grondwet met voeten willen treden'. Ook had hij het één en ander te melden over het leger. Mubarak gaf aan dat het niet 'in de natuur' van de soldaten ligt om bevelen te negeren. Verder ontkent hij ooit de intentie gehad te hebben om zich opnieuw verkiesbaar te stellen.

Naast deze opmerkingen zal Mubarak de Egyptische Eerste en Tweede Kamer de opdracht geven de wet dusdanig te wijzigen dat alle partijen voortaan mee mogen doen met de verkiezingen. Momenteel mag enkel de partij van Mubarak de Nationaal Democratische Partij meedoen.

Hij heeft het Egyptische volk verzekerd dat hij 'is geboren en zal sterven in Egypte'.

De hele speech is hier na te lezen in het Engels.

Hij sprak het volk toe na een week van protesten tegen zijn 30-jarige regime. De dictator heeft in die week diverse keren gereageerd op de protesten. Voornamelijk door het ontslaan van zijn regering en deze voor het grootste deel te herbenoemen.

Deze veranderingen binnen de Egyptische regering waren niet acceptabel voor de duizenden mensen op het Tahrir plein. Steeds harder werd de roep om een 'million man march' op dinsdag 1 februari. Volgens vele schattingen is dat getal bijna, tot meer dan, verdubbeld.

Hoewel vele mensen naar huis trokken dinsdagavond, waren er ten tijde van de speech naar schattingen nog zo'n 900.000 mensen aanwezig op en rond het Tahrir plein. Meteen na de speech reageerden de aanwezige demonstranten woedend met de woorden 'Irhal, Irhal, ya gabaan' (Ga weg, ga weg lafaard).

Update 22.19 uur
Reuters meldt op dinsdagavond dat de populaire Egyptische nieuwslezer Soha el-Nakash na 20 jaar haar baan bij de Egyptische staatstelevisie heeft opgezegd. Ze gaf als reden 'een gebrek aan zelfs minimale ethische waarden' bij het naar buiten brengen van de protesten. Tevens meldde ze tijdens de pauzes met collega's naar andere nieuwszenders te kijken waar wel de gewelddadige massaprotesten in Egypte getoond werden.

Update 23.26 uur
Tijdens de speech van Mubarak zijn een paar honderd pro-Mubarak mensen de menigte in Alexandië geïnfiltreerd. Na de speech begonnen zij pro-Mubarak leuzen te schreeuwen. Hierna zijn de twee groepen door het leger van elkaar gescheiden. Een militair heeft op een pantservoertuig de demonstranten toegesproken.

Ondanks de moeite die het leger heeft gedaan, is het niet gelukt om een confrontatie te vermijden. Er wordt door verslaggevers van Al Jazeera beweerd dat diverse demonstranten in bezit zijn van wapens. Onbekend is welk kamp deze wapens in handen hebben.

Er zijn diverse schoten gelost. Onbekend is wie er geschoten heeft en op welke groep dit gericht was. De demonstranten blijven stenen gooien naar elkaar. Het leger is ter plaatse met meerdere voertuigen, waaronder een tank.

Dit alles is te volgen op Al Jazeera English.

De verslaggever van Al Jazeera zegt dat de schoten in de lucht gelost worden en niet op de demonstranten.

Update 23.35 uur
Diverse verslaggevers melden nu dat de pro-Mubarak demonstranten politieagenten zouden zijn. De anti-Mubarak demonstranten juichen ondertussen het leger toe en roepen hen op een kant te kiezen en zich tegen Mubarak uit te spreken. Ook vormen ze een menselijke ketting, om zodoende de pro-Mubarak mensen de toegang tot het Mahatit Masr plein te ontzeggen.

Binnen afzienbare tijd wordt er een persconferentie verwacht van de Amerikaanse president Obama over de situatie in Egypte.

Update 23.57 uur
Ook op het Tahrir plein in Caïro zijn er pro-Mubarak demonstranten aangekomen. Volgens Ayman Mohyeldin, verslaggever voor Al Jazeera, zijn de pro-mensen puur en alleen gekomen om te provoceren. Ze scanderen dat Mubarak nooit weg zal gaan.

De eerste indicatie die Mohyeldin kreeg dat de regeringsgezinden eraan kwamen, was dat de militairen hun kogelwerende vesten aantrokken. Enkele minuten daarna kwam de pro-groep het plein op met motoren. Hoe deze langs de barricades zijn gekomen is nog onbekend.

Volgens Mohyeldin hebben de mensen in de pro-groep stokken en andere wapens mee. Wederom beschermt het leger de anti-demonstranten.

Update 00.50 uur
Obama gaf zojuist een persconferentie op het Witte Huis over de situatie in Egypte. Hierin sprak hij over 'enorme demonstraties in Egypte door mensen die verandering willen en eisen'. Hij gaf aan fel tegen het gebruik van geweld te zijn. Vervolgens prees hij het leger. Dat heeft zich, volgens Obama, perfect gedragen door te kiezen voor het beschermen van de burgers en opbreken van rellen.

Hij sprak Mubarak ook toe. Obama gaf aan dat de stemmen van de Egyptenaren duidelijk waren in hun eis dat de tijd van 'de huidige leider van het land' voorbij is en dat het volk een directe overgang van leiding eist.

Tegen de jongeren van Egypte zei Obama dat Amerika hun stemmen hoort. Ook benadrukte de president de nauwe band tussen de VS en Egypte.


Obama laat zich uit over de situatie in Egypte (bron: CNN/YouTube)

Nederlandse legercontainers verbrand in Pakistan

In Pakistan zijn zondag twee Nederlandse containers met goederen uit Uruzgan verloren gegaan door brandstichting. Het ging om bouwmaterialen en prikkeldraad.

De omvang van de schade is nog niet duidelijk, laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten. "Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt", zegt een woordvoerder. "Tot nu toe was het allemaal goed gegaan."

Onbekenden beschoten zondag in de omgeving van Khuzdar een konvooi zogenoemde jingletrucks en staken een aantal vrachtwagens in brand. Twee Nederlandse containers gingen in vlammen op. De trucks waren onderweg naar de havenplaats Karachi om naar Nederland te worden vervoerd.

Defensie is al een tijd bezig spullen uit Uruzgan terug in Nederland te krijgen. Een groot deel kwam al in december binnen met twee schepen. Belangrijke zaken als wapensystemen worden door de lucht vervoerd. De afspraak is dat voor 1 mei alles terug is.

Inmiddels wordt 'kritisch' bekeken welke goederen in Afghanistan kunnen blijven. Sommige spullen kunnen van nut zijn bij de politietrainingsmissie in Kunduz, waarvoor al volgende maand de eerste manschappen naar het noorden van het land afreizen.

Schultz: mogelijk andere uitbater Fyra

De hogesnelheidstrein Fyra krijgt mogelijk een andere exploitant. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) gaat praten met andere vervoerders, nu exploitant High Speed Alliance (HSA) in financiële problemen verkeert, kondigde zij dinsdagavond aan tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

HSA balanceert op de rand van de afgrond. Van een acuut faillissement is nog geen sprake, maar overheidsingrijpen is wel noodzakelijk, schreef Schultz maandag aan de Kamer. HSA is eigendom van de NS en KLM.

De verwachte omzet van de hogesnelheidslijn die Amsterdam via Rotterdam en Breda verbindt met Antwerpen ligt namelijk veel lager dan was geraamd. Dit komt vooral door lagere reizigersaantallen. Reizigers kunnen ook via het reguliere spoor reizen naar Rotterdam en Antwerpen.

Door de financiële malaise bij HSA kampt Schultz ook met een financiële tegenvaller. HSA zou in totaal 2,4 miljard euro betalen voor het gebruik van de spoorlijn. En deze bedragen zijn al wel ingeboekt op haar begroting. De bewindsvrouw kondigde daarom aan dat zij op zoek gaat naar een oplossing die de belastingbetaler 'het minste geld' zal kosten.

Voor de zomer moet duidelijk zijn welke oplossing dat wordt. Schultz hield alle mogelijkheden open. Zo gaat zij behalve met HSA ook praten met andere vervoerders. "Er zijn vele oplossingsrichtingen."

HSA heeft inmiddels een nieuwe businesscase gemaakt, waarbij het bedrijf uitgaat van fors minder reizigers. Schultz moest bekennen dat de achterliggende berekeningen op basis waarvan een aantal jaar geleden de reizigersprognoses zijn gemaakt, niet meer voorhanden zijn.

De Kamer reageerde getergd op deze mededeling. Ineke van Gent (GL) noemde het 'echt van den gekke' dat het businessmodel kennelijk op basis van 'natte vingerwerk' is opgeschreven.

Ook de regeringspartijen CDA en VVD eisen dat HSA voortaan met de billen bloot moet, wil de Kamer kunnen instemmen met een eventueel reddingsplan voor het bedrijf. Ook Schultz noemde de gang van zaken 'een slechte zaak'. Zij streeft ernaar de Kamer de komende tijd zo goed mogelijk te informeren.

Sinds dinsdag zijn de tarieven voor de Fyra verlaagd. Zo ging de toeslag een rit van Schiphol naar Rotterdam - goed voor twintig minuten tijdwinst - voor de Fyra omlaag van 6 naar 2,10 euro. De nieuwe tarieven gelden tot 1 juli van dit jaar.

Man die Noordwijkse woning binnenreed opgepakt

De man die zaterdagavond met zijn auto een woning in Noordwijk binnenreed en daarna de benen nam, is dinsdagavond aangehouden. Dat laat de politie weten. Bij het ongeluk kwam de 78-jarige bewoner van de woning aan de Duindamseweg om het leven en raakte de 76-jarige bewoonster zwaargewond.

De 38-jarige man, die in een auto met een Pools kenteken reed, werd om 22.00 uur bij zijn woning aangehouden. De politie hield zijn woning in de gaten. Toen de man op dinsdagavond thuiskwam is hij gearresteerd.

Vijf doden bij mijnexplosie Colombia

Vijf mijnwerkers zijn dinsdag bij een explosie in een kolenmijn in de Colombiaanse provincie Cundinamarca om het leven gekomen. Een persoon raakte bij de ontploffing gewond. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het was de tweede explosie in een Colombiaanse mijn in een week tijd.

Een opbouw van methaangas in de La Escondida-mijn is vermoedelijk de oorzaak van de explosie geweest. Een officiële oorzaak is echter nog niet vastgesteld.

Op 26 januari kwamen al 21 kompels om het leven bij een explosie in een mijn in het noordoosten van Colombia. Ook hier was waarschijnlijk methaangas de oorzaak.

PVV'er Sharpe mogelijk terug in Kamer

James Sharpe, die vorig jaar november opstapte als Tweede Kamerlid voor de PVV, sluit een terugkeer voor die partij in de Kamer niet uit. Het is volgens hem nu nog heel voorbarig om daarover iets te zeggen.

Sharpe zei dat dinsdag vanuit Hongarije in reactie op een bericht van omroep PowNed. Als huidig PVV-Kamerlid Roland van Vliet na de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart gedeputeerde wordt in Limburg en uit de Kamer vertrekt, krijgt de hoogstgeplaatste op de PVV-lijst de vraag diens zetel in de Tweede Kamer in te nemen. Dat is Sharpe.

Die stapte in november op als Kamerlid, omdat hij de aanvallen op zijn integriteit zat was. Enkele dagen daarvoor was bekend geworden dat het bedrijf waarvan hij de baas was in Hongarije, was beboet voor misleiding van consumenten via sms-diensten.

Daarnaast was Sharpe door voormalig collega-atleet Robert de Wit van agressief gedrag beschuldigd. Hij stapte naar eigen zeggen uiteindelijk op om zijn gezin te beschermen tegen de beschuldigingen aan zijn adres, maar gaf wel aan te streven naar eerherstel.

Sharpe sluit terugkeer in Kamer niet uit
Sharpe sluit terugkeer in Kamer niet uit (Foto: ANP)

Resistance 3-trailer toont gameplay

Insomniac Games werkt momenteel aan meerdere projecten, waaronder Resistance 3 en Ratchet & Clank: All 4 One. Beide games moeten dit jaar uitkomen en zijn gisteren getoond in Londen.

Resistance 3 laat ons in de huid van Joseph Capelli kruipen. Hij reist door de Verenigde Staten in zijn strijd tegen de Chimera en maakt de gebeurtenissen mee na Resistance 2. Bij de presentatie aan de pers in Londen is een nieuwe trailer getoond die inmiddels online staat. Hieronder kunnen jullie de trailer bekijken.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #106
special
Random Pics van de Dag #844
review
Dead Space
review
One Piece Odyssey
special
AI Picture Gallery #105
special
Random Pics van de Dag #843
©FOK.nl e.a.