Film: The Dilemma

Dat Vince Vaughn geïnteresseerd is in de liefde (en vooral de mindere kanten daarvan) is nu wel duidelijk. Hij speelde eerder in The Break-Up en Couples Retreat, die respectievelijk gingen over het verbreken van een relatie en het verbeteren van een relatie. In The Dilemma komt hij erachter dat de vrouw van zijn beste vriend vreemdgaat. Hoe gaat hij hiermee om en moet hij het vertellen? Daarnaast heeft hij een relatie en staat hij op het punt om zijn vriendin ten huwelijk te vragen.

Ronny (Vince Vaughn) en Nick (Kevin James) zijn al vanaf de middelbare school de beste vrienden en hebben samen een eigen bedrijf. Ronny heeft altijd al opgekeken naar Nicks huwelijk met Geneva (Winona Ryder, Black Swan). Als Ronny van plan is om met zijn Beth (Jennifer Connelly, Requiem For A Dream) te gaan trouwen, gaat hij op zoek naar een perfecte plek. Maar als hij daar aankomt, ziet hij Geneva met een andere man. Als hij hen achtervolgt, ziet hij dat ze aan het zoenen zijn. Hoe gaat hij dit vertellen tegen zijn vriend Nick? Of kan hij het maar beter stil houden?

Na het filmen van Angels & Demons was regisseur Ron Howard aan het dineren met filmproducent Brian Grazer en hadden ze het over gekke scenario's. Het volgende idee werd al snel geopperd: "Wat als je de vrouw van je beste vriend ziet vreemdgaan? Wat zou je doen en hoe loopt het proces van het bedenken hoe en wanneer je het zou moeten zeggen?" Dit is erg goed gelukt, omdat de scènes waarin Ronny worstelt met de vraag of hij het moet vertellen zeer meeslepend en realistisch zijn. Bijna nergens gaat het over-the-top en wordt het ergens ook obsessief voor hem. Ronny achtervolgt Geneva overal om maar te kijken wat zij van plan is.

Helaas begint de film met te veel flauwe grappen en lijkt het een standaard komedie te worden. Gelukkig wordt het veel beter als Ronny erachter komt dat Geneva vreemdgaat en neigt het meer naar een komisch drama. De gebeurtenissen zijn realistisch, maar wel met een klein komisch tintje. Behalve in het begin komen er weinig flauwe grappen in voor. Je ligt weliswaar niet op de grond van het lachen, maar het houdt het verhaal wel luchtig. De acteerprestaties zijn goed te noemen en de karakters worden goed uitgediept. De bijrol van Channing Tatum (Dear John) is een leuke toevoeging aan de film.

The Dilemma is een zeer aangename verrassing geworden. Waar het begin en de combinatie van Vince Vaughn en Kevin James ogen als een flauwe komedie, is het tegendeel waar. Na een klein half uurtje wordt het namelijk een komisch drama, waarin Vince door het moeilijke proces gaat met de vraag of hij het moet vertellen aan zijn beste vriend. De scènes zijn realistisch en worden luchtig gemaakt door een komische noot. Misschien niet een goede keuze voor een romantische avond tijdens Valentijn, maar zeker een film die goede gespreksstof op kan wekken over het dilemma.