Toezicht op tbs'er na vrijlating

Tbs'ers die worden vrijgelaten komen voortaan minimaal een jaar onder toezicht te staan. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) verandert de wet om dit mogelijk te maken, bevestigt zijn woordvoerder woensdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

Teeven spreekt in de krant van een 'veiligheidsventiel' om de samenleving veiliger te maken. Hij wijst erop dat rechters ieder jaar tientallen tbs'ers vrijlaten tegen het advies van de kliniek of het Openbaar Ministerie in. Tussen 2005 en 2009 gebeurde dat honderdvijftig keer.

Van deze tbs'ers gaat veertig procent binnen tien jaar opnieuw in de fout. Dat is vijftien procent meer dan bij de tbs'ers waar de kliniek positief adviseerde over de vrijlating. "Het is belangrijk dat we een einde maken aan die contraire beslissingen en wat langer controle houden op mensen", zegt hij in de krant.

Het kan volgens hem in de kliniek wel goed gaan, 'maar dat wil niet zeggen dat mensen al zijn voorbereid op een terugkeer in de samenleving'. Het toezicht moet worden geregeld door reclassering en het forensisch psychiatrisch centrum.

Het toezicht moet minimaal een jaar duren en maximaal negen jaar. Wie tijdens het toezicht in de fout gaat, moet terug naar de kliniek. De PVV pleitte er een paar weken geleden voor vrijgelaten veroordeelde pedofielen levenslang onder toezicht van vrijwilligers te stellen.