Film: Black Swan

Black Swan is wereldwijd nu al een hit. Vijf Oscarnominaties: Beste Actrice (Natalie Portman), Beste Cinematografie, Beste Montage, Beste Film en Beste Regisseur (Darren Aronofsky). Deze laatste kennen we onder andere van Requiem For A Dream en The Wrestler. Natalie Portman is bekend van onder andere V For Vendetta en Léon. Nu speelt ze de rol van balletdanseres Nina Sayers met een grote uitdaging: de hoofdrol in het Zwanenmeer.

Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap met hevige concurrentie. Beth (Winona Ryder, Edward Scissorhands), de belangrijkste danseres, staat op het punt om te vertrekken. Iedereen staat te springen om haar plaats in te nemen, met name omdat artistiek leider Thomas (Vincent Cassel, Irréversible) van plan is om het beroemde Zwanenmeer van Tsjaikovski uit te voeren. Thomas vindt Nina een geschikte kandidaat, maar ze mist iets op het mentale vlak. Ook moet zij afrekenen met haar rivaal Lila om kans te maken op de hoofdrol.

De rol van de elegante witte zwaan is Nina in het begin op het lijf geschreven, maar voor de zwarte tegenhanger (de 'Black Swan') mist ze passie. Langzamerhand verandert haar lieve karakter en wordt ze gedreven om de rol te bemachtigen. Regisseur Darren heeft dit proberen duidelijk te maken door de spannende en beangstigende scènes, die soms doen denken aan het eerdere Requiem For A Dream. Natalie Portman acteert die zo realistisch dat je helemaal opgaat in het verhaal en eigenlijk begrijpt wat zij doormaakt.

Wat de scènes nog extra spannend maakt, is de muziek van Clint Mansell. Hij heeft de originele muziek van Tsjaikovski gebruikt om de soundtrack van Black Swan te maken. De spannende en mysterieuze muziek zorgt ervoor dat je nog dieper in de film zit. Het verhaal en de gebeurtenissen zijn zo meeslepend dat je soms niet meer weet of wat je ziet ook echt gebeurt. Dit zorgt na de film nog voor veel discussies en dat maakt na het kijken het ook nog interessant. Voor de geoefende filmkijkers is het einde misschien voorspelbaar, maar desondanks is het een prachtig einde en past het helemaal bij de film.

Deze psychologische thriller houdt je van minuut één vast en laat je gegarandeerd niet meer los. Zelfs dagen na het bekijken van de film blijf je ermee in je hoofd zitten en dat maakt Black Swan tot een fantastische film. Het acteerwerk van Natalie is geweldig en verdient zeker een Oscar. Alles klopt aan deze film: de muziek, de gebeurtenissen, het einde en de acteerprestaties. Een parel van de bovenste plank.