'Zeeland ontsnapte aan ramp'

Het bedrijf Dow Chemical in Terneuzen overtrad tussen 2005 en 2008 talloze milieuregels. Inspecteurs van de provincie Zeeland maakten zich in 2007 zorgen over een 'denkbare ramp'. Dat meldt de NOS woensdag op basis van eigen onderzoek.

Volgens inspectiediensten werden zeer ernstige incidenten gemeld die het gevolg waren van 'tekortkomingen in het onderhoud'. Het hoofd van de afdeling milieuhandhaving vroeg het Openbaar Ministerie vervolgens maatregelen te treffen om 'een inmiddels denkbare ramp te voorkomen'. Aanleiding was een onderzoek naar vier ernstige incidenten op het terrein van Dow. Daarbij kwamen giftige stoffen en explosieve gassen vrij. Enkele grote incidenten zouden slechts door geluk en toeval goed zijn afgelopen.

Dow laat in een reactie aan de NOS weten dat het gaat om incidenten waar het OM inmiddels ruim tweeënhalf jaar onderzoek naar doet. Het bedrijf zegt 'heel benieuwd' te zijn naar de bevindingen van het OM, maar kan tot die naar buiten komen niet inhoudelijk reageren. "Wel vinden we het jammer dat nu de indruk ontstaat als zou Dow een onveilig bedrijf zijn. In dat beeld herkennen wij ons niet."

Volgens de provincie is de situatie de afgelopen jaren verbeterd en is het aantal ernstige incidenten afgenomen. De honderd deelvergunningen zijn vervangen door een integrale vergunning voor het hele complex. Hierdoor zouden de risico's zijn verkleind.