'Maak declaraties hogeschoolbestuurders openbaar'

Bestuurders van hogescholen moeten openbaar maken wat zij allemaal declareren. Dat vindt een Kamermeerderheid van VVD, PVV, PvdA, D66, SP en GroenLinks, meldt RTL Nieuws woensdag.

Momenteel onderzoekt de Inspectie van het Onderwijs het declaratiegedrag van de bestuurders van de in opspraak geraakte hogeschool Inholland. De school hoefde eerder geen openheid van zaken te geven op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), omdat het een bijzondere, christelijke school is. De Wob is daarop niet van toepassing.

De Tweede Kamer vindt het gek dat universiteiten wel en hogescholen kennelijk niet onder de Wob vallen. De partijen vinden dat alle onderwijsbestuurders verantwoording moeten afleggen over wat zij doen met belastinggeld, zeggen zij tegen de zender.

De HBO-raad gaat ervan uit dat 'de bij ons aangesloten hogescholen niets te verbergen hebben', meldt de koepelorganisatie in een reactie aan RTL. De raden van toezicht gaan over de controle en verantwoording. Het openbaar maken van de declaraties leidt tot 'schijntransparantie', aldus de raad.