Sneeuwstorm raast over VS

Een zware sneeuwstorm raast momenteel over het midden van de Verenigde Staten. Luchthavens, scholen en overheidsgebouwen zijn in veel plaatsen dicht en ook delen van snelwegen in de regio zijn gesloten vanwege wat de ergste sneeuwstorm in decennia lijkt te zijn.

IJzel, sneeuw en hagel teisteren Dallas, Oklahoma en Tulsa. In Chicago wordt zeker zestig centimeter sneeuw verwacht, in Indianapolis 2,5 centimeter ijs en ook in het noordoosten wordt woensdag veel ijs en sneeuw verwacht. De staat Missouri moest voor het eerst in de geschiedenis de snelweg tussen St. Louis en Kansas City vanwege sneeuw sluiten. In Texas werden windsnelheden van 100 kilometer per uur gemeten en zaten duizenden mensen dinsdag uren zonder stroom.

Meteoroloog Jeff Johnson zei dat de storm ongetwijfeld 'het verkeer nog enkele dagen zal verlammen'. Hij waarschuwde dat sneeuw en wind bovendien een gevaarlijk combinatie zijn, ook in gebieden waar niet veel sneeuw is voorspeld. Veel mensen nemen het advies thuis te blijven dan ook ter harte. "Je wil niet in een landelijk gebied vastzitten in je auto met dit weer", zei Johnson. In Oklahoma is de Nationale Garde ingezet om gestrande automobilisten te helpen.

De storm heeft zich woensdag richting het noordoosten verplaatst, waar steden sinds december al verschillende malen door sneeuwstormen zijn getroffen.


Sneeuwstorm raast over VS (Foto: Novum)