NASA vindt veel planeten buiten zonnestelsel

Uit een telling van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA blijkt dat er veel meer kleine planeten en sterrenstelsels zijn dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit gegevens die werden verzameld met de Kepler-telescoop, maakte NASA woensdag bekend.

De telescoop ontdekte meer dan duizend mogelijke planeten. Het is nog niet bevestigd dat het daadwerkelijk planeten zijn, maar astronomen schatten dat zo'n negentig procent zal worden bevestigd.

De Kepler-telescoop, gelanceerd in 2009, cirkelt in een baan om de zon tussen de aarde en Mars. Op basis van de gegevens van de telescoop blijkt dat er meer planeten zijn die veel kleiner zijn dan Jupiter - de grootste planeet in ons zonnestelsel - dan grote planeten. Sommige van deze kleine planeten zijn zelfs ongeveer even klein als de aarde. Dat betekent dat op deze planeten een grotere kans op leven is, dan op de grote planeten, aldus astronomen.

Hoewel er nog geen planeet is gevonden die net zo klein is als de aarde, wijzen de resultaten 'in de juiste richting', zegt astronoom Jonathan Fortney.