Fernandes hoopt op snel einde Lotus-soap

De eigenaar van Team Lotus Tony Fernandes hoopt dat er snel een einde komt aan de soap rond het gebruik van de naam Lotus. Group Lotus heeft Fernandes en zijn renstal voor de rechter gedaagd omdat het gebruik van de naam illegaal zou zijn. Vanaf 21 maart zal de zaak in de rechtbank behandeld gaan worden.

Lotus Renault GP-eigenaar Gerard Lopez, het team dat gesteund wordt door Group Lotus, uitte deze week kritiek op Fernandes dat hij niet de echte beweegredenen voor de twist rond de naam Lotus noemde. Volgens Lopez is het te doen om de televisiegelden die Team Lotus misloopt mocht de naam van het team gewijzigd moeten worden.

Fernandes vindt het op zijn beurt teleurstellend dat de discussie nu weer via de media plaatsvindt. "Ik ben teleurgesteld. Het is nu persoonlijk geworden, terwijl ik het nooit persoonlijk heb gemaakt. Wat heb ik fout gedaan? Ik kreeg de kans om Lotus nieuw leven in te blazen en Proton stemde er mee in. Ik deed het in goed vertrouwen en heb er tachtig miljoen pond eigen geld in gestopt. Ik zou daarna het contract van Lotus Racing geschonden hebben vanwege een paar T-shits die niet goed waren. Daarna heb ik de naam Team Lotus gekocht."

"Ik hou van Lotus en ik wilde dit gedonder allemaal niet. Ik zei vorig jaar in de pits dat we mogelijk de naam Lotus op wilden geven, omdat we deze niet door het slijk wilden halen. Enkelen kwamen naar me toe en zeiden 'doe het niet, want ik ben geboren in Norfolk en heb gewerkt voor Lotus'."

"Ik wilde echter nooit opgeven, omdat ik mijn hart en zien hier ingestoken heb, maar voor het merk wilde ik het wel doen. Group Lotus bood me zes miljoen pond, maar ik had er al tachtig in gestopt. Dat aanbod accepteren zou het faillissement van Team Lotus betekenen en ons het geld van de FOM kosten. We hebben hier 250 man werken en er eigen geld in gestopt. Daarom gaan we door."

Fernandes heeft alle vertrouwen in een goede afloop van de zaak. Rechter Smith zal over de kwestie rond de Lotus-teams gaan oordelen.

Formule 1-journalist Joe Saward heeft ter verduidelijking de situatie van Lotus in het heden en verleden in een schema gezet. Deze is hier te bekijken.