Bankiers vragen Kamer om geduld

Banken hebben meer tijd nodig voor het uitvoeren van de afspraken over onder meer het bonusbeleid, die zijn vastgelegd in de zogeheten Code Banken. Dat hebben de topmannen van Nederlandse banken woensdag gezegd tijdens een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden.

"Er is nog een hoop werk te verzetten", zei Floris Deckers van Van Lanschot Bankiers. Hij wees erop dat de Code Banken, die tot stand kwam na de crisis in de financiële sector, momenteel geïmplementeerd wordt, maar dat dit nog niet tot de vezels van de bank is doorgedrongen.

Triodos Bank-topman Peter Blom benadrukte dat een cultuurverandering niet tot stand komt door regels, maar door de 'overtuiging dat er anders gewerkt moet worden'. "De kern van de discussie is de rol die banken hebben in de samenleving. Het zijn geen gewone instellingen. Banken hebben een nutsfunctie."

Pieter Moerland van de Rabobank zei dat de crisis de banken wel degelijk hebben aangezet tot kritische zelfreflectie. Ook hij verklaarde dat er tijd nodig is om het systeem te veranderen. Bovendien opereren banken in een internationale omgeving, wat ervoor zorgt dat als het bonusbeleid in het ene land versoberd wordt, bankiers net zo gemakkelijk overstappen naar andere banken. "Soms is pragmatisme dus vereist."

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) riep banken dinsdag op om hun bonussen te matigen. Hij vindt dat banken hun 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' moet nemen en doet een beroep op het 'moreel bewustzijn' van bankiers.

"De financiële crisis heeft grote gevolgen gehad voor de economie. En het vertrouwen van mensen in de banken is nog broos", schrijft De Jager op zijn weblog. "Het wederom toekennen van hoge bonussen zou een signaal zijn dat bankiers geen lessen uit de crisis hebben getrokken en dat zou het vertrouwen van de burger in de financiële sector niet vergroten. En dat vertrouwen is juist nu hard nodig."