V.S. roepen alle ambassadeurs en consuls bijeen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, bereidt een nooit eerder vertoonde massabijeenkomst van ambassadepersoneel voor. Toppersoneel van vrijwel alle 260 Amerikaanse ambassades uit meer dan 180 landen zal maandag bijeenkomen op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ambtenaren zeggen dat dit de eerste keer is dat zo'n massale bijeenkomst van ambassadeurs gehouden wordt. De bijeenkomst komt op een tijdstip dat de crisis in Egypte het politieke landschap in het Midden-Oosten volledig op z'n kop kan zetten, rotzooi uit officiële documenten op straat ligt en het congres schreeuwt om ingrepen in buitenlandse financiële steunprojecten.

De bijeenkomst wordt gehouden om de Amerikaanse buitenlandse politiek te bespreken, maar Clinton zal de mogelijkheid ook aangrijpen om het personeel onder vier ogen uit te horen over de ontwikkelingen in de landen waar zij gestationeerd zijn. Verwacht wordt dat er ook over bepaalde zorgelijke Wikileaks-onthullingen zal worden gesproken.

Hillary Clinton roept ambassadepersoneel bijeen (foto: Novum/AP)