'Supermarkt stortplaats elektrische apparaten'

Supermarkten dreigen de stortplaats voor afgedankte huishoudelijke apparaten te worden. Daarvoor vreest koepelorganisatie het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), dat hierover een brandbrief aan de Nederlandse Europarlementariërs heeft gestuurd.

Het Europees Parlement stemt donderdag over regels rondom voor het afdanken van elektronische apparatuur. Er is een voorstel dat inhoudt dat consumenten hun apparatuur overal mogen inleveren. Als de voorstellen worden aangenomen, dan zullen supermarkten overspoeld worden door elektrische apparaten, voorspelt het CBL. "Omdat de meeste consumenten meerdere keren per week een supermarkt bezoeken, zullen zij hun afgedankte apparaten vooral daar inleveren."

Dit zal de veiligheid en hygiëne ook niet ten goede komen, aldus de organisatie. "Vieze frituurapparaten, gebruikte scheerapparaten; zaken die niet in een winkel thuishoren waar eten en drinken wordt verkocht en voedselveiligheid en hygiëne prioriteit hebben." Ook zouden supermarktmedewerkers de apparaten moeten gaan testen op de mogelijkheden voor herbruik.

Het CBL stelt dat in Nederland het inzamelen van afgedankte elektronische apparaten al goed is geregeld via de gemeentelijke milieudiensten. Ook kunnen consumenten hun oude apparaat inleveren wanneer zij een nieuwe kopen. Als de plannen worden aangenomen, kost dat de supermarkten geld en zullen zij dus de prijzen verhogen, zegt het CBL.