PVV: zet werkloze Polen uit

Oost-Europeanen die zonder inkomsten in Nederland verblijven, moeten het land worden uitgezet. Dat stelt PVV-Kamerlid Louis Bontes. Hij presenteert zijn voorstel woensdag tijdens een debat over de wijkenaanpak.

Polen, Roemenen en Bulgaren veroorzaken volgens Bontes op veel plaatsen voor overlast. Ze zijn vaak dronken en maken zich schuldig aan kleine criminaliteit, zegt hij.

Juridisch zouden er geen belemmeringen zijn inwoners van de Schengenzone, het gebied in Europa waar vrij verkeer van personen mogelijk is, het land uit te zetten. Polen is al lid van Schengen. De inwerkingtreding van het lidmaatschap van Roemenië en Bulgarije is uitgesteld, omdat onder meer Nederland verbetering wil zien in de criminaliteit- en corruptiecijfers.

Bontes vreest het moment dat Bulgarije en Roemenië daadwerkelijk toetreden tot de Schengenzone. Dan komt volgens hem 'de echte bulk' pas echt, 'inclusief alle overlast'.

Begin vorig jaar woonden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 77.000 Polen, veertienduizend Roemenen en vijftienduizend Bulgaren in Nederland. Veel Oost-Europeanen zijn in Nederland werkzaam als goedkope gastarbeider.

Vrijdag meldde de gemeente Den Haag nog van plan te zijn vreemdelingen die geen werk, inkomen, huisvesting en toekomst in Den Haag hebben, te stimuleren terug te keren naar hun land van herkomst. De stad zou de enorme toestroom niet aankunnen.