FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 februari 2011

'Niemand fickt mit Maaskantje'

In een aantal Nederlandse bioscopen draait vanaf donderdag de Duitstalige versie van New Kids Turbo. Dit heeft producent Eyeworks dinsdag bekendgemaakt.

Ook in Duitsland is New Kids populair. De film krijgt in het Duits de titel Niemand Fickt mit Maaskantje. De acteurs in de film hebben de teksten ingesproken. Volgens de regisseurs is de Duitse filmversie nog grappiger dan de Nederlandse.

De film over een groep hangjongeren uit het Brabantse dorp Maaskantje trok al een miljoen Nederlandse bioscoopbezoekers. De nagesynchroniseerde film is te zien in Den Bosch, Nijmegen, Heerenveen, Panningen, Venray, Winterswijk en Hengelo.


"Du bleibst verdammt noch mal von meinem Bier weg, du Fickschnitzel!"

Michael Jackson leeft!

Helaas is de legendarische Michael Jackson ongeveer anderhalf jaar geleden overleden. Niet alleen maakte hij popmuziek. Hij werd ook gezien als de belichaming van de muziekvorm. Hit na hit werd er gescored en zelfs na zijn dood blijft hij continue in de spotlight. In dit geval is er een taxichauffeur die overduidelijk iets van Michael heeft gekregen toen hij overleed.

 Met dank aan keuteldeuker voor de submit.

Caro Emerald gunt haar componisten prijs

Caro Emerald is erg trots dat haar nummer A Night Like This kanshebber is voor de titel beste Nederlandse lied 2010. De zangeres gunt vooral de drie componisten van het nummer de prijs. Initiatiefnemer Buma Cultuur maakte de nominaties vrijdag bekend. Emerald moet het opnemen tegen Marco Borsato en Guus Meeuwis met Schouder aan Schouder en Kanes No Surrender.

"Te gek dat we genomineerd zijn en vooral ook dat deze nominatie voor de componisten Jan van Wieringen, David Schreurs en Vince Degiorgio is. Zij verdienen het enorm wat mij betreft. Nu duimen dat we winnen op 3 maart", laat Caro op papier weten. De zangeres werd donderdag geopereerd aan een poliep op haar stembanden. Ze mag daarom een week niet praten en nog langer niet zingen.

De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt. Artiesten en hun muzikale team worden geselecteerd op basis van de verkoopcijfers en het aantal keer dat hun nummer is gedraaid. De winnaar wordt 3 maart bekendgemaakt tijdens het Buma Harpen Gala in Utrecht, dat wordt gepresenteerd door Yolanthe Sneijder-Cabau.


Caro Emerald (Foto: Novum)

AC Milan in eigen huis niet langs Lazio Roma

De topper tussen AC Milan en Lazio Roma heeft geen winnaar opgeleverd in de Serie A. De koploper speelde in eigen huis met 0-0 gelijk tegen Lazio, dat derde staat. Bij Milan deed Urby Emanuelson de hele wedstrijd mee. Het verschil tussen beide ploegen bedraagt zeven punten in het voordeel van Milan, dat 48 punten heeft.

Bij de thuisploeg ontbraken Mark van Bommel met een schorsing en Clarence Seedorf wegens een blessure. Ook zonder de Nederlanders had Milan het beste van het spel in de eerste helft. De grootste kans was voor een andere landgenoot, maar Emanuelson schoot over.

Na de pauze leek Zlatan Ibrahimovic de score te openen, maar zijn schot raakte beide palen zonder de doellijn te passeren. Lazio werd verder onder druk gezet en dit leverde Milan de nodige kansen op via Flamini, Ibrahimovic en Robinho, maar doelpunten bleven uit.

Schultz achter fusie Connexxion en Veolia

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) ziet geen reden om de beoogde fusie tussen de Franse vervoersbedrijven Veolia Transport en Transdev te blokkeren. De ondernemingen zijn in Nederland actief via dochterbedrijven Connexxion en Veolia Transport.

In de Tweede Kamer was dinsdag een debat over de kwestie. Een deel van de Kamer vreest dat het fusiebedrijf straks te groot wordt op de Nederlandse markt, wat weer slecht zou kunnen uitpakken voor bijvoorbeeld reizigers. Maar Schultz stelde dat er 'voldoende markt zal overblijven'. Eerder gaf de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) groen licht voor de fusie.

Volgens sommige oppositiepartijen kan het kabinet een veto uitspreken over de fusie, omdat Nederland nog een derde van de aandelen in Connexxion heeft. Maar Schultz ziet daar geen reden voor.

Schultz achter fusie Connexxion en Veolia
Schultz achter fusie Connexxion en Veolia (Foto: ANP)

Nieuw-Zeelandse militairen langer in Afghanistan

Leden van de Nieuw-Zeelandse elite-eenheid SAS blijven een jaar langer in Afghanistan, tot april 2012. Dat heeft premier John Key van Nieuw-Zeeland dinsdag bekendgemaakt. Wel wordt het aantal militairen teruggebracht van zeventig tot 35.

Volgens Key is het waarschijnlijk de laatste keer dat de missie van de SAS-eenheid is verlengd. Hij ontkende door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië of een ander land onder druk te zijn gezet om de militairen in Afghanistan te houden. Wel noemde hij het logisch dat de bondgenoten van Nieuw-Zeeland graag willen dat de militairen in Afghanistan blijven, omdat ze 'geweldig werk doen en echt iets toevoegen'. De SAS-militairen zijn betrokken bij het trainen van een terreurbestrijdingseenheid van de Afghaanse politie.

Nieuw-Zeeland heeft ook een 140 man sterk provinciaal wederopbouwteam in Bamiyan. Een besluit over de eventuele verlenging van die missie wordt in de komende maanden genomen, aldus Key.

Autoverkopen Nederland in januari gestegen

Het aantal verkochte auto's is in Nederland in januari met 19,7 procent gestegen tot 75.174. Dit meldt Aumacon op basis van voorlopige cijfers.

Het merk dat de meeste auto's verkocht was het Duitse Volkswagen, met een marktaandeel van 13,8 procent, gevolgd door de Franse merken Renault en Peugeot met een marktaandeel van respectievelijk 7,9 procent en 7,7 procent.

Toyota was in januari de nummer vier op de Nederlandse markt met een marktaandeel van 7,1 procent en Ford de nummer vijf met 6,9 procent.

Grootste stijger onder de volumemerken in januari was Seat dat zijn marktaandeel zag groeien tot 4,1 procent. Opvallende dalers waren volgens Aumacon Honda en Lexus, het luxemerk van Toyota.


Autoverkopen Nederland in januari gestegen (Foto: Novum)

Ook inval bij D-reizen om prijsafspraken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) deed dinsdag invallen bij D-reizen en reisagentenorganisatie ITAC. Dat meldt een woordvoerder van de kartelwaakhond. De invallen vonden plaats in het kader van het onderzoek naar verboden prijsafspraken in de reisbranche.

De invallen waren volgens de woordvoerder omstreeks 12.00 uur nog gaande. Doel was materiaal verzamelen om te bepalen of daadwerkelijk van een overtreding sprake is. Waarvan D-reizen en ITAC exact worden verdacht, wil de woordvoerder niet zeggen. "Er is op dit moment alleen nog sprake van een vermoeden van een overtreding. Alles wat ik er nu over zeg kan het onderzoek schaden."

D-reizen is de grootste landelijke keten van reisbureaus in Nederland. Het hoofdkantoor zit in Nederland. De reisorganisatie telt 1350 medewerkers, verspreid over meer dan 170 vestigingen. De Independent Travel Agent Combination (ITAC) is een inkoopcoöperatie van zelfstandige, onafhankelijke reisbureaus.

Ook bij Corendon, dat vliegvakanties verkoopt, zou dinsdag een inval zijn gedaan, maar de NMa-woordvoerder wil dit niet bevestigen. Het onderzoek naar prijsafspraken in de reisbranche werd vorige week naar buiten gebracht door TUI Nederland, dat bezoek had gehad van de NMa. Ook bij branchevereniging ANVR werd vorige week een inval gedaan.

Hoeveel tijd het onderzoek in beslag gaat nemen, is nog onduidelijk.

Verwaarloosd vee weggehaald bij Overijsselse boer

Bij een melkveehouder in Overijssel zijn maandag alle 43 runderen afgevoerd. De dieren waren ernstig verwaarloosd. Ook werden drie kadavers aangetroffen. Tegen de veehouder is proces-verbaal opgemaakt, meldt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.

De controle vond plaats na een melding. Controleurs en een dierenarts constateerden in de stal waar de melkkoeien, stieren en kalveren waren gehuisvest, dat de mest over de roosters liep en het voer van de dieren beschimmeld en van slechte kwaliteit was. Het welzijn van de dieren was ernstig in het geding. Ook droegen er maar een paar het verplichte oormerk.

De runderen zijn nog dezelfde dag in bewaring genomen en overgebracht naar opvangadressen. Bij de controle bleek dat de boer zijn melkquotum vorig jaar had verkocht, waarna hij als melkveehouder was gestopt.

Saab verandert verkoopstructuur

Saab Automobile, onderdeel van Spykers Cars, kondigt dinsdag een verandering aan van de verkoopstructuur, die het bedrijf dichter bij de markt zou moeten brengen.

De autoproducent verdeelt de wereldwijde markt per direct in vier regio's: Amerika's, Scandinavië, Europa en Azië-Pacific, Midden-Oosten en Afrika. Iedere regio krijgt een eigen directeur, die zal opereren vanuit het Zweedse hoofdkantoor van Saab en direct zal rapporteren aan directeur Sales & Aftersales Matthias Seidl.

Volgens Seidl zorgt de nieuwe structuur voor een directe verbinding tussen individuele markten en het hoofdkantoor, kortere communicatielijnen en een effectiever beleidsproces.

Seidl noemt 2011 'extreem belangrijk' voor Saab, omdat het concern nieuwe producten als de Saab 9-4X crossover en de Saab 9-5 SportCombi naar de markt zal brengen. "De nieuwe verkoopstructuur zou ons moeten helpen om de volumekansen die deze nieuwe producten ons bieden optimaal te benutten", aldus Siedl.

Saab is al jaren verlieslatend en verkocht in 2010 31.696 voertuigen. Het bedrijf herhaalde onlangs de verwachting dat het aantal verkochte Saabs dit jaar zal groeien naar 80.000 en volgend jaar naar 120.000. In 2012 rekent de onderneming weer op winstgevendheid.


Saab verandert verkoopstructuur (Foto: Novum)

Debat over zakelijke belangen ministers

De Tweede Kamer wil een debat met premier Mark Rutte (VVD) over de manier waarop bewindslieden omgaan met hun zakelijke belangen tijdens hun ambtstermijn. Aanleiding is het nieuws dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) natuursubsidie krijgt.

D66-Kamerlid Gerard Schouw vroeg het debat dinsdag aan. Hij kreeg steun van de meeste andere partijen. Schouw heeft al vaker vragen gesteld over zakelijke belangen van bewindslieden, en beklaagt zich over het feit dat het kabinet geen openheid van zaken wil geven.

Rutte zegt dat ministers en staatssecretarissen bij hun aantreden hun nevenfuncties moeten neerleggen en de zeggenschap over hun financiële belangen aan anderen moeten overdragen. Dat bespreken de bewindspersonen met de minister-president en niet met de rest van de wereld, zegt Rutte.

Van Bleker bleek dinsdag dat hij samen met zijn ex-vrouw zo'n 175.000 euro subsidie krijgt voor het omzetten van landbouwgrond in natuur. Als staatssecretaris bezuinigt hij juist op deze subsidies.


Debat over zakelijke belangen ministers (Foto: Novum)

Draadloos toetsenbord voor Nintendo DS

Nintendo brengt een draadloos toetsenbord op de markt voor de Nintendo DS en 3DS. Dat heeft bestuursvoorzitter Satoru Iwata van Nintendo bekendgemaakt tijdens een presentatie voor investeerders. Het toetsenbord wordt in april gebundeld verkocht met het Japanse spel Battle & Get! Pokémon Typing DS. In de nieuwe Pokémon-game staat het verbeteren van typevaardigheid centraal.

Het toetsenbord wordt draadloos, via een bluetoothverbinding, verbonden aan de Nintendo DS. Iwata laat weten dat het toetsenbord ook te gebruiken is voor bijvoorbeeld de iPhone of Android-telefoons. Of toetsenborden van andere fabrikanten werken met de DS is onduidelijk.

De Pokémon-personages in Battle & Get! Pokémon Typing DS zijn vooral bedoeld om kinderen te leren typen tijdens het spelen, maar Iwata zegt zich niet alleen op kinderen te richten. "Ook volwassenen zullen uitdaging kunnen vinden in deze software."

Battle & Get! Pokémon Typing DS wordt in april uitgegeven voor de Nintendo DS. Het spel en het toetsenbord zijn op dit moment enkel aangekondigd voor de Japanse markt.


(Foto: Novum)

Duitse machinist negeerde twee stopsignalen

De Duitse machinist van een goederentrein die afgelopen weekend betrokken was bij een zwaar ongeluk, heeft twee stopsignalen genegeerd. Dat heeft het Duitse ministerie van Verkeer dinsdag bekendgemaakt, berichtten Duitse media.

Zaterdagavond laat botsten een personen- en een goederentrein in dichte mist op elkaar bij de plaats Hordorf, in de deelstaat Saksen-Anhalt. Daarna brak brand uit in beide treinen. Een deel van de personentrein ontspoorde door de kracht van de botsing. 10 mensen kwamen om het leven en zeker 23 raakten er gewond, van wie sommigen ernstig. De identiteit van alle dodelijke slachtoffers is inmiddels vastgesteld.

De machinist liep door het ongeluk alleen enkele kneuzingen op. Justitie onderzoekt of de man schuldig is aan dood door schuld, het toebrengen van lichamelijk letsel en het in gevaar brengen van de Duitse spoorwegen.

Duitse machinist negeerde twee stopsignalen
Duitse machinist negeerde twee stopsignalen (Foto: ANP)

Rosberg: "Wennen aan beweegbare achtervleugel"

Nico Rosberg had vandaag de eer om als eerste met de Mercedes GP W02 te mogen rijden op het circuit van Valencia. De Duitser had er evenwel weinig plezier van, want hij reed negen ronden voordat de bolide met een hydraulisch lek stil kwam te staan. Pas laat in de middag kon Michael Schumacher daarom zijn ronden rijden.

De auto voelde volgens Rosberg goed aan, maar de verstelbare achtervleugel is volgens hem wel wennen. "Als je op het knopje drukt voel je de auto lichter worden. Daarna laat je de knop weer los en denk je aanvankelijk: 'Pfoe, wat nou als dat ding niet is teruggeklapt?' Je zou dan immers flink de pineut zijn. Je moet je er aan aanpassen en dat kost tijd. Veel verschilt het niet van KERS, maar je weet niet hoeveel tijd de achtervleugel nodig heeft om weer terug te klappen," zei de Duitser.

"Van het KERS-systeem weet je dat je die tot vlak voor het remmen kunt gebruiken. Dat voelt heel natuurlijk aan. Nu weet ik echter niet of de achtervleugel weer goed op zijn plek zit. Daar maak ik mij een beetje zorgen om," ging de Duitser verder. "Het idee achter dit systeem is goed omdat het inhalen absoluut eenvoudiger gaat maken. Simpel in gebruik is het echter niet. Het kost veel tijd om aan te wennen. Absoluut. Het voelt nu nog niet natuurlijk aan."

Het concept van de vleugel op de Sauber C30:

Uitslagen Jupiler League speelronde 21

In de Jupiler League stond dit weekend een volledige speelronde op het programma. Hieronder kun je de uitslagen vinden.

MVV - FC Emmen

MVV gaat aan kop in de strijd om de derde periodetitel. De Limburgers waren in eigen huis te sterk voor FC Emmen (1-0). Een vroeg doelpunt van Malcolm Esajas bleek beslissend. De aanvaller was in de zesde minuut al trefzeker nadat hij trefzeker was vanuit de rebound. Door de winterse omstandigheden was het geen goed duel. Het harde veld in Maastricht droeg niet bij aan het spel van beide ploegen.

Vlak voor de pauze ontsnapte MVV aan een strafschop. Gerard Aafjes kreeg de bal op zijn hand, maar de arbitrage ontging de handsbal. De thuisploeg was kort daarna dichtbij een tweede treffer, maar het doelpunt van Lance Voorjans werd afgekeurd vanwege buitenpel.

In de tweede helft waren Tom van Hyfte en Lloyd Borgers nog dichtbij de tweede treffer voor MVV, maar de jarige trainer René Trost zag dat zijn ploeg niet meer tot scoren kwam. Emmen was met een bal op de bal nog dichtbij een punt, maar MVV staat vijftiende in de Jupiler League.

Helmond Sport - AGOVV Apeldoorn

Helmond Sport heeft de tweede plaats bereikt in de Jupiler League. De formatie van Jurgen Streppel won op bezoek bij AGOVV Apeldoorn met ruime cijfers (1-4). Sparta Rotterdam ging hard onderuit bij laagvlieger Almere City (3-1). De Rotterdammers blijven door het verlies op de zevende plaats.

Helmond Sport begon uitstekend in Apeldoorn. Al na drie minuten kwamen de bezoekers op voorsprong via Mark Veldmate. Nog voor voor de pauze verdubbelde Helmond de voorsprong. Ilja van Leerdam hielp de Brabanders op 0-2. Michiel Hemmen bracht de spanning nog even terug.

De aanvaller maakte de aansluitingstreffer vanaf elf meter. Kort daarna liep Helmond weer verder uit. Robbie Haemhouts tilde de score naar 1-3, waarna Van Leerdam met zijn tweede doelpunt de eindstand bepaalde op 1-4. Dankzij de zege komt Helmond op tien punten van FC Zwolle.

In Almere ging Sparta hard onderuit tegen nummer zeventien Almere City. De formatie van Jan Everse kwam na vier minuten op achterstand door een doelpunt van Dion Malone. Het leed werd vervolgens vergroot door een rode kaart voor huurling Carlos Delgado. Almere liep vervolgens uit.

Karim Fachtali verdubbelde de voorsprong in de tiende minuut. Na ruim een half uur spelen deed Ricky van den Bergh nog iets terug voor Sparta, maar een tweede gele kaart voor René van Dieren gooide roet in het eten. In de tweede helft bepaalde Sidney Schmeltz de eindstand op 3-1.

 

 

 

 

 

 

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
RKC Waalwijk FC Den Bosch 0-1
Fortuna Sittard FC Eindhoven 2-3
BV Veendam FC Zwolle 1-0
AGOVV Apeldoorn sc Cambuur Leeuwarden 3-3
Telstar FC Volendam 1-0
MVV Maastricht FC Emmen 1-0
AGOVV Apeldoorn Helmond Sport 1-4
Almere City FC Sparta Rotterdam 3-1
Go Ahead Eagles BV Veendam 0-0

Ranglijst

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Zwolle 21 15 3 3 47 51-18
2 Helmond Sport 21 11 4 6 37 38-26
3 RKC Waalwijk 20 10 6 4 36 48-26
4 FC Volendam 20 10 6 4 36 30-22
5 FC Eindhoven 21 9 8 4 35 31-22
6 BV Veendam 21 9 8 4 31 28-27
7 Sparta Rotterdam 21 7 7 7 28 49-38
8 FC Den Bosch 20 6 9 5 27 36-32
9 sc Cambuur 20 8 4 8 25 31-28
10 FC Emmen 20 6 7 7 25 32-39
11 FC Dordrecht 20 7 5 8 25 29-36
12 Go Ahead Eagles 21 6 7 8 25 39-29
13 RBC Roosendaal 21 6 3 12 21 28-36
14 AGOVV Apeldoorn 21 8 4 9 19 36-45
15 MVV 21 7 6 8 19 26-36
16 Telstar 20 4 5 11 17 22-32
17 Almere City FC 21 4 4 13 10 25-58
18 Fortuna Sittard 20 3 2 15 9 26-55

Inbraken bij drie Noord-Hollandse kerken

Drie kerken in de kop van Noord-Holland zijn de afgelopen dagen bezocht door dieven. In de nacht van maandag op dinsdag werd ingebroken in een kerk in Anna Paulowna, nadat dit weekend al twee kerken in Den Helder aan de beurt waren geweest.

Bij de kerk aan de Molengang in Anna Paulowna waren de collectebussen opengebroken. De beheerder kwam dinsdagochtend achter de inbraak, meldt de politie. De dieven waren binnengekomen door de deur te forceren.

Een kerk aan de Torplaan in Den Helder was in de nacht van zaterdag op zondag al bezocht door dieven. Zondagochtend werd ontdekt dat in diverse ruimten in het gebouw veel overhoop was gehaald en dat vernielingen waren aangericht. Uit de kerk was geld weggenomen.

Aan de Burgemeester Houwsingel in de Noord-Hollandse plaats was tussen zaterdagmiddag en zondag eveneens ingebroken nadat een raam was opengebroken. Uit een kast werden goederen weggenomen.

Twijfel in Tweede Kamer over peespas

Een deel van de Tweede Kamer twijfelt aan de invoering van de zogeheten peespas, een pasje dat alle legaal werkende prostituees moeten kunnen laten zien. Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat over de kabinetsplannen om misstanden in de prostitutie tegen te gaan.

Het kabinet wil dat alle prostituees zich laten registreren. Ze krijgen dan een pasje waarmee ze kunnen aantonen dat ze legaal werken. Bezoek aan prostituees die geen pasje kunnen laten zien wordt strafbaar.

Volgens PvdA, SP, D66 en GroenLinks wekt het pasje ten onrechte de schijn dat alles in orde is. "De eerste vrouwen die zich zullen laten registreren, zijn juist degenen die onder dwang werken. Zij hebben immers geen keuze", stelde PvdA-Kamerlid Khadija Arib.

Vrouwen die uit vrije wil in de prostitutie zitten, zijn juist erg huiverig om zich te laten registreren, zei Arib. Ze willen bijvoorbeeld niet dat hun echte naam wordt vastgelegd in een overheidsregister. Begrijpelijk, zei D66-Kamerlid Magda Berndsen. "Er zijn wel vaker databases gelekt en gehackt."

Ook het CDA heeft oog voor de grote weerstand onder prostituees tegen het pasjessysteem, zei CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. "De gevaarlijkste uitbuiters kunnen meisjes gemakkelijk legaliseren. Daar moeten wij voor waken."

Het kabinet wil verder de minimumleeftijd voor prostituees verhogen van 18 naar 21. De linkse partijen zien er weinig in, omdat zij denken dat vrouwen onder de 21 illegaal in de prostitutie zullen blijven werken. De voorstanders, waaronder VVD, PVV en CDA, stellen juist dat vrouwen voortaan tot hun 21ste uit de prostitutie kunnen worden gehaald.

Het debat in de Tweede Kamer wordt later voortgezet. Dan reageert minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op de argumenten voor en tegen de peespas.

Twintig gewonden bij ongeval op A12

Door een ongeval op de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens zijn twintig mensen gewond geraakt. Een van hen is er slecht aan toe. Dat heeft de politie dinsdag gemeld.

Er raakten achttien voertuigen betrokken bij het ongeval, aldus een woordvoerder van de politie. Eerder meldde hij dat het om zeven tot tien voertuigen ging.

De snelweg is in de richting van Arnhem afgesloten. Het verkeer vanuit Duitsland wordt omgeleid. Het vrijmaken van de weg gaat zeker tot na middernacht duren, meldde Rijkswaterstaat.

Door ijzel en winters weer zijn er volgens de ANWB dinsdagavond op diverse plaatsen in het land al tientallen ongevallen geweest.

Twintig gewonden bij ongeval op A12
Twintig gewonden bij ongeval op A12 (Foto: ANP)

Uitslag De Graafschap - FC Utrecht

Vanavond stond in de Eredivisie het inhaalduel tussen De Graafschap en FC Utrecht op het programma. Hieronder vind je de uitslag van deze wedstrijd.

De Graafschap

0 - 0

FC Utrecht

 
 Gele kaart: De Ridder, Rose (De Graafschap)
 Rode kaart: Silberbauer (61) (FC Utrecht)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 11.890
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Wormgoor (Evers/45)
Buijs
Broekhof
Fränkel
Rose
Meijer
Hersi (Bargas/64)
Jungschläger (Overgoor/90)
De Ridder
Poepon
  Vorm
Cornelisse
Schut
Wuytens
Lensky (Nesu/77)
Duplan
Silberbauer
Asare
Strootman
Mertens
Demouge (Brouwers/53)

'Polen op zwarte lijst bij uitzendbureaus'

Polen die via een uitzendbureau bij een Nederlands bedrijf werken belanden bij de bureaus op een zwarte lijst als ze in de fout zijn gegaan met alcohol. Directeur van de branchevereniging voor arbeidsmigranten VIA Claudia Füss bevestigt berichtgeving daarover in het AD.

De bureaus waarschuwen elkaar zodat de Polen niet van het ene naar het andere bedrijf kunnen overstappen. Sommige uitzendbedrijven sturen elke week e-mails naar elkaar over alcoholmisbruikende Polen.

Volgens Füss glippen er ondanks de goede selectie die bedrijven maken altijd wel een paar medewerkers doorheen die de mist ingaan door overmatig alcoholgebruik. Het uitwisselen van gegevens over drinkende Polen kan volgens haar 'een extra middel zijn om de rotte appels te weren'.

EU bekijkt Nederlandse database vingerafdrukken

Eurocommissaris voor Justitie en Grondrechten Viviane Reding gaat onderzoeken of de Nederlandse Paspoortwet in strijd is met Europese wetgeving. Dat heeft Reding laten weten in een brief aan D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld, die hierom had verzocht.

De Nederlandse Paspoortwet ligt al tijden onder vuur. Sinds 2009 moeten mensen die een nieuw paspoort nodig hebben of dat willen verlengen, hun vingerafdrukken achterlaten bij de aanvraag.

Het vastleggen gebeurt op gemeentehuizen, maar in de toekomst komt er een centraal register waarin alle vingerafdrukken worden opgeslagen, onder meer om te voorkomen dat mensen meerdere paspoorten op verschillende namen aanvragen. Nederland gaat met die database veel verder dan andere EU-lidstaten.

De mensenrechtencommissie van de VN is heel kritisch over de mogelijke kwalijke gevolgen voor de privacy. Voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens Jacob Kohnstamm zei eind vorig jaar over de wet dat alle Nederlanders door de opslag in de centrale database worden behandeld als potentiële criminelen. In 't Veld deelt die kritiek. "Ik ben blij dat de EU nu toch besloten heeft om erin te duiken."

De D66-Europarlementariër had al eerder aan de Eurocommissaris voor Justitie en Grondrechten gevraagd zich te buigen over de rechtmatigheid van de database. Toen antwoordde Reding echter dat dit een zaak van de lidstaten is. In 't Veld vroeg Reding een nieuw standpunt in te nemen, omdat voor haar onduidelijk bleef of een dergelijke opslag van gegevens in strijd is met de wet.


EU bekijkt Nederlandse database vingerafdrukken (Foto: Novum)

Kings of Leon zegt shows af na operatie drummer

Kings of Leon heeft weer een aantal concerten af moeten zeggen. De drummer van de rockband blesseerde zich tijdens het sporten en moest onder het mes. Nathan Followill heeft volgens zijn artsen een aantal maanden nodig om te herstellen.

Vanwege de operatie heeft Kings of Leon alle shows geschrapt die de band in maart in Australië en Zuid-Afrika zou geven. Followill scheurde een spier in zijn rechterbovenbeen tijdens het sporten. "Het spijt me voor alle fans in Australië en Zuid-Afrika", twitterde de drummer. "Maar mijn bil heeft meer tijd nodig om te herstellen, later dit jaar komen we wel." De afgelastte concerten worden ingehaald in oktober en november.

Kings of Leon heeft veel pech tijdens de huidige tournee ter promotie van het album Come Around Sundown. Een concert in Londen ging in december niet door omdat twee toerbussen in vlammen opgingen. De show die de band in juni op Pinkpop moet verzorgen gaat vooralsnog gewoon door. "Wij hebben nog niets gehoord van de band, dus we gaan ervan uit dat ze komen", reageert een woordvoerder van het festival.


Kings of Leon zegt shows af na operatie drummer (Foto: Novum)

Chuck-actrice spreekt stem Aya Brea in

De Australische actrice Yvonne Strahovski spreekt de stem in van Aya Brea. Brea is het hoofdpersonage in het actiespel The 3rd Birthday dat in de lente op de markt komt voor de PSP. De 28-jarige Strahovski, bekend van haar rol als Sarah Walker in de tv-serie Chuck, wordt vergezeld door Jensen Ackles, bekend uit de tv-serie Supernatural. Hij heeft getekend voor de stem van tegenspeler Kyle Madigan.

Strahovki geeft aan groot fan te zijn van Aya Brea. "Ze is sterk, gedreven en kan de hele wereld aan." Deze eigenschappen moeten volgens de Australische goed naar voren komen in de stem van het gamepersonage. Aya Brea is in The 3rd Birthday de laatste hoop van de mensheid in de strijd tegen kwaadaardige wezens, de Twisted. Om Brea is al een hoop te doen. Als het gamepersonage schade oploopt, valt haar kleding langzaam van haar lichaam.

De rol van Brea is niet de eerste 'seksueel' getinte rol van Strahovski. Eerder speelde ze Miranda Lawson in Mass Effect 2. In dit ruimteavontuur kan de speler met haar in bed belanden.


(Foto: Novum)

Spoeddebat over executie Bahrami

De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk nog deze week een spoeddebat over de executie van Zahra Bahrami. Een verzoek daartoe van de PVV werd dinsdagmiddag breed gesteund.

PVV'er Wim Kortenoeven voelde minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) tijdens het vragenuurtje ook al aan de tand over de kwestie. Maar niet al zijn vragen werden beantwoord; hij wil de bewindsman nader ondervragen over de vier Iraniërs met de Nederlandse nationaliteit die in Iran gevangen zouden zitten en wier levens ook op het spel zouden staan.

Ook de andere partijen lieten weten met nog veel vragen te zitten. Mogelijk zal een deel van het overleg achter gesloten deuren plaatsvinden. Rosenthal kan dan openheid van zaken geven over welke diplomatieke contacten er allemaal zijn geweest om de executie te voorkomen.

Rosenthal benadrukte tijdens het vragenuurtje opnieuw dat hij er alles aan heeft gedaan om de ophanging van Bahrami te voorkomen. De bewindsman voelt zich 'misleid' en 'bedrogen' door de Iraanse autoriteiten. "Vrijdagmiddag werd gemeld dat men over een dag of tien zou doorpraten, enkele uren later is mevrouw Bahrami opgehangen."

Bahrami werd zaterdag onverwacht opgehangen voor drugssmokkel. Ze zat ook vast voor oppositionele activiteiten, maar die zaak was nog niet voltooid.

"We hebben er alles aan gedaan", zei Rosenthal. Ook stille diplomatie 'op alle niveaus'. Het is 'heel droef' dat dit niet tot resultaat heeft geleid. De bewindsman benadrukte dat de verantwoordelijkheid voor deze daad ligt bij het 'barbaarse regime in Teheran'.

De Nederlandse ambassadeur blijft in Teheran. Kortenoeven eiste dat hij tijdelijk zou worden teruggeroepen, maar de diplomaat is onder meer nodig om de nabestaanden van Bahrami bij te staan, zei de minister.

De bewindsman is verder bereid om een 'feitenrelaas' op te stellen over alle maatregelen die hij heeft getroffen om haar executie te voorkomen. Dan zal blijken dat 'we met opgeheven hoofd kunnen zeggen dat we alles hebben gedaan', aldus Rosenthal.

Dat Iran 'woedend' heeft gereageerd op de scherpe veroordeling door de Europese Unie, bewijst volgens Rosenthal dat het islamitische regime toch enigszins 'onder de indruk' is van de diplomatieke gevolgen die de executie van Bahrami teweegbrengt.

Medvedev onthult monument voor Jeltsin

De Russische president Dmitri Medvedev heeft dinsdag in Jekaterinburg een monument voor Boris Jeltsin onthuld. Het was dinsdag tachtig jaar geleden dat Jeltsin, die van 1991 tot 1999 president van Rusland was, in Jekaterinburg werd geboren. Het monument is een 10 meter hoge marmeren obelisk.

Bij de onthulling zei Medvedev dat Rusland blij moet zijn dat Jeltsin 'in de moeilijkste periode uit de geschiedenis van ons land de weg van verandering niet verliet'.

Jeltsin werd vlak voor de val van het communisme president van de Sovjet-Unie. Twee maanden nadat hij was gekozen probeerde de oude garde van de communistische partij de macht te grijpen. De staatsgreep mislukte toen Jeltsin in Moskou een toespraak hield vanaf een tank en het leger zijn kant koos. De Sovjet-Unie viel uiteen en Jeltsin werd president van Rusland.

Boris Jeltsin overleed in april 2007 op 76-jarige leeftijd.


Medvedev onthult monument voor Jeltsin (Foto: Novum)

Koopwoede van buitenlandse clubs baart UEFA zorgen

Kort voor het verstrijken van de transferdeadline werd zoals gewoonlijk weer met geld gesmeten door diverse clubs. Volgens de UEFA loopt de koopwoede de spuigaten uit.

Vooral de Engelse clubs lieten zich gelden. Bedragen van rond de 25 miljoen euro waren eerder regel dan uitzondering. "Het is moeilijk om clubs individueel aan te spreken", meldt de Europese voetbalunie in een statement op de website. "We hebben immers geen inzicht in hun langetermijnstrategieën." 

In totaal spendeerden de Engelse clubs in de afgelopen transferperiode ongeveer 263 miljoen euro. De uitgaven van clubs uit de andere grote buitenlandse competities vallen daarbij in het niet. Vooral het al jaren verlies lijdende Chelsea baarde opzien met de komst van Fernando Torres (58 miljoen euro) en David Luiz (25 miljoen euro). Liverpool gaf veel geld uit aan Luis Suarez (25) en Andy Carroll (40).

De UEFA roept in herinnering dat ze de regelgeving aangaande 'Financial Fair Play' strikt zal naleven. "De activiteiten van deze transferperiode zullen van invloed zijn op de financiële resultaten van 2012 en 2013, de eerste jaren waarin de ‘break-even-regel' van toepassing is", besluit de UEFA.

Met de 'break-even-regel' ziet de UEFA erop toe dat clubs niet meer uitgeven dan dat er binnenkomt. Vanaf het seizoen 2014/2015 kunnen clubs die hun zaakjes niet op orde hebben als uiterste consequentie zelfs geweerd worden uit de Europese competities.

[Upd] Egypte: Grootste protest tot nu toe

Voor dinsdag is de grootste demonstratie tot nu toe georganiseerd in Caïro. Men hoopt op meer dan een miljoen demonstranten. De Egyptenaren eisen nog steeds het aftreden van Hosni Mubarak.

De straten in Caïro stromen vol en het hoogtepunt is nog niet bereikt. Demonstranten van buiten Caïro worden tegengehouden en hun voertuigen in beslag genomen, maar ze gaan te voet verder onderweg naar de hoofdstad.

Het leger heeft zijn belofte niet op de mensen te zullen schieten herhaald. Mubarak lijkt nog niet van plan zijn positie te verlaten.

Update 10.34 uur
Het lijkt de bedoeling om, wanneer zich genoeg mensen hebben verzameld op het Vrijheidsplein, een mars te houden naar het 17 kilometer verderop gelegen presidentieel paleis. De wegen daar naartoe zijn echter geblokkeerd door het leger. Het is niet bekend of de demonstranten toch gaan proberen bij het paleis te komen of bijvoorbeeld hun doel zullen verplaatsen naar het gebouw van de staatstelevisie. Op dit moment wordt de sfeer nog als rustig omschreven, ook al zijn er vele duizenden mensen op het plein en nog veel meer onderweg naar het plein toe.

Update 11.23 uur
Het blijft drukker worden op het Vrijheidsplein. Het leger strooit met pamfletten waarop staat dat ze voor de demonstranten zijn. Het leger controleert samen met demonstranten de aanwezige mensen op wapens, zodat het niet tot overmatig geweld zal leiden. De regering van Mubarak biedt inmiddels 100 pond voor mensen die tegendemonstraties willen organiseren. De Egyptische staatstelevisie toont in plaats van de massademonstratie op het plein beelden van tussen de twintig en vijftig demonstranten die Mubarak zouden steunen. 

Update 11.46 uur
Schattingen van het aantal demonstranten lopen uiteen van 100.000 tot 1 miljoen. Al Jazeera meldt dat het leger de demonstranten vraagt op het plein te blijven en niet naar het paleis te trekken. Bronnen vanaf het plein zelf melden dat ergens dinsdagmiddag de mars zal beginnen. Er lijkt weinig organisatie te zijn, dus het kan nog beide kanten opgaan. Er zouden gelijksoortige protesten in Alexandrië en andere steden zijn. Men hoopt in elke grote stad minimaal 1 miljoen demonstranten bij elkaar te krijgen.

Update 12.24 uur
Al Jazeera meldt dat er inmiddels meer dan 1 miljoen mensen op en rondom het Vrijheidsplein aanwezig zijn. Hier zijn live-beelden te zien van het plein.

Update 13.03 uur
Volgens het leger is het aantal demonstranten opgelopen tot ergens tussen de 1 en 2 miljoen. Tienduizenden demonstranten worden tegengehouden onderweg naar het plein. Het is nog steeds afwachten of de demonstranten een mars zullen houden richting het paleis van Mubarak. De oppositiepartijen in Egypte hebben een gezamenlijke verklaring doen uitgaan dat Mubarak af moet treden en dat daarna een overgangsregering een democratische grondwet zal schrijven en nieuwe verkiezingen uit zal schrijven.

Update 13.45 uur
Nog steeds komen er demonstranten bij op en rondom het Vrijheidsplein. Het plein is inmiddels helemaal vol en tienduizenden demonstranten wachten bij de verschillende toegangswegen. Ook in andere steden zijn honderdduizenden demonstranten bij elkaar gekomen, zo meldt Al Jazeera. De avondklok is weer ingegaan, maar hier trekt helemaal niemand zich meer iets van aan.

Update 15.09 uur
Demonstranten hebben aangegeven het Vrijheidsplein niet te zullen verlaten totdat Mubarak zijn positie heeft verlaten. Er wordt gemeld dat er 8 miljoen demonstranten over Egypte verspreid op de been zijn. In Caïro zelf is het nog steeds moeilijk in te schatten hoeveel mensen op de been zijn, maar de meeste bronnen spreken van rond de 2 miljoen mensen op het plein en in de omringende straten.

Update 17.59 uur
Terwijl de uren verstrijken, komen er meer en meer reacties binnen van de internationale politiek. Voormalig presidentskandidaat en senator John Kerry heeft Mubarak opgeroepen om af te treden. De Turkse premier Erdogan heeft Mubarak opgeroepen om te luisteren naar het volk. Israël heeft door laten schemeren liever de dictator te steunen, dan te gokken op een nieuw regime in Egypte.

Update 19.00 uur
Op hun website geeft de Moslim Broederschap (MB) een aantal standpunten rond de protesten aan. In tegenstelling tot wat een aantal mensen en landen vrezen, zal de MB alle verdragen die Egypte heeft getekend respecteren en geen enkele leidende rol in een nieuw te vormen regering op zich nemen. Ook wijst de MB elke vorm van dialoog met de huidige regering af. Verder wordt er geëist dat de president van het constitutionele hof van Egypte de functie van interim-president op zich neemt.

Update 19.42 uur
Volgens diverse bronnen op zowel Twitter als lokale nieuwszenders, gaat president Mubarak vanavond of morgen het volk toespreken. Dit bericht wordt bevestigd door het persbureau Reuters. Wat hij precies gaat zeggen is speculatie, maar de meeste berichten beweren dat hij gaat melden dat hij niet mee gaat doen aan de geplande verkiezingen van september. Of dit een acceptabel voorstel is voor het volk valt te betwijfelen.

Update 20.30 uur
Ook de Amerikaanse president heeft een officiële reactie gegeven op de situatie in Egypte. Bronnen hebben aan Al Jazeera, de New York Times en andere media gemeld dat Obama Mubarak heeft verteld dat hij 'zich niet verkiesbaar moet stellen voor de verkiezingen van september'. Hiermee is de steun voor de Egyptische president tot een dieptepunt gezakt.

Verdere geruchten over de aanstaande speech van Mubarak beweren dat hij het volk 'een oplossing zal bieden voor na de protesten'. Wat deze oplossing inhoudt weet niemand nog zeker.

Naar schattingen zijn er momenteel nog zo'n 900.000 mensen aanwezig op en rond het Tahrir plein.

Update 21.12 uur
Volgens de Egyptische staats-tv zal Mubarak om 23.00 uur lokale tijd (22.00 uur Nederlandse tijd) zijn speech geven. Nog steeds is onbekend wat hij zal melden. Volgens het persbureau AP heeft de Amerikaanse president Obama tegen Mubarak gezegd dat hij zijn presidentschap 'ten einde' kan beschouwen. De demonstranten hebben tegenover diverse verslaggevers aangegeven dat ze met niets anders genoegen nemen dan het aftreden van Mubarak.

Chinese Luchtmacht meets Top Gun

CCTV (China Central Television) bracht op 23 januari beelden uit op hun nieuwsberichten over de luchtmacht van het land. Ze toonden interviews met hoge militairen maar ook jets in actie. Nadat de beelden rondcirculeerden op het wijde web, werd al snel een verdachte gelijkenis gevonden met de film Top Gun. De Chinese luchtmacht vertelde dat dit werkelijke trainingen waren waar via jets raketten werden afgevuurd, maar volgens Wall Street Journal is de gelijkenis met de film iets te groot. De authentieke filmpjes werden al van het internet gehaald, maar er zwerven nog enkele kopiëen rond op YouTube.

Nilsson verlaat Vitesse toch voor Elfsborg

Lasse Nilsson maakt alsnog de overstap van Vitesse naar zijn oude club IF Elfsborg. De transfer van de 29-jarige Zweed wordt volgende week officieel beklonken, meldt Vitesse op de website. De aanvaller kwam in Arnhem niet meer voor in de plannen van trainer Albert Ferrer.

"Het vertrek van Lasse bij Vitesse is een samenloop van omstandigheden en ingegeven door een verschil van inzicht", legt technisch directeur Ted van Leeuwen uit. "Dan is het prettig dat je in goed overleg tot een oplossing kunt komen."

Nilsson gaf ondanks interesse van Feyenoord de voorkeur aan een terugkeer naar zijn geboorteland, waar de transfermarkt nog open is. De Zweed kwam in 2009 naar Vitesse en speelde 56 wedstrijden, waarin hij dertien keer scoorde. Eerder kwam Nilsson in Nederland uit voor sc Heerenveen.

Jan Smit herstelt goed na operatie

Jan Smit herstelt voorspoedig van de operatie aan zijn stembanden. Vorige week werd er een poliep bij hem verwijderd. De 25-jarige zanger mocht sinds vorige week maandag een week niet praten. "Het is nooit fijn, maar de week ging snel voorbij", zegt zijn manager.

"Nu mag hij tien minuten per dag praten, daarna twintig, dan dertig minuten, enzovoort", legt zijn manager uit aan Novum Nieuws. Het zwijgen is Jan niet vreemd. Drie jaar geleden werd hij geopereerd aan groeven in zijn stembanden en moest hij maar liefst een halfjaar zijn mond houden.

De poliep werd bij toeval ontdekt tijdens een routinecontrole. Smit ging binnen een week onder het mes. "De operatie stelt in feite niet veel voor. Je stembanden zijn gevoelloos, dus in principe voel je geen pijn. Alleen het herstel is lastig", legt de woordvoerder uit.

Wanneer Jan weer mag optreden, bepaalt de KNO-arts. Het zal vermoedelijk nog twee tot drie maanden duren voordat de zanger het podium weer op kan. Tot die tijd krijgt Smit stemoefeningen van een logopedist. Op 5 juni zingt Smit in ieder geval weer met zijn collega's Nick & Simon en de 3JS tijdens Votown Allstars in Concert.


Jan Smit (Foto: Novum)

De Jager roept banken op bonussen te matigen

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) roept banken op om hun bonussen te matigen. Hij vindt dat banken hun 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' moeten nemen en doet een beroep op het 'moreel bewustzijn' van bankiers.

"De financiële crisis heeft grote gevolgen gehad voor de economie. En het vertrouwen van mensen in de banken is nog broos", schrijft De Jager dinsdag op zijn weblog.

In de financiële sector worden rond deze periode de jaarcijfers bekendgemaakt. Daarmee gepaard gaat het uitdelen van bonussen. De Jager hamert op het terugwinnen van het vertrouwen van burgers in de sector. "Het wederom toekennen van hoge bonussen zou een signaal zijn dat bankiers geen lessen uit de crisis hebben getrokken en dat zou het vertrouwen van de burger in de financiële sector niet vergroten. En dat vertrouwen is juist nu hard nodig."

Woensdag vindt in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats met topmannen van alle grote banken in Nederland. Dan komt ook het bonussenbeleid ter sprake.

Wethouder van financiën in Amsterdam Lodewijk Asscher verwacht weinig van de oproep van De Jager. "Bankiers lachen zich rot", laat hij via Twitter weten.


De Jager roept banken op bonussen te matigen (Foto: Novum)

GroenLinks-raadslid stapt op vanwege Kunduz

Een GroenLinks-raadslid uit het Limburgse Echt-Susteren heeft het lidmaatschap van zijn partij opgezegd. Evert Masthoff is het niet eens met de steun die acht van de negen GroenLinks-Kamerleden gaven aan de politietrainingsmissie in Kunduz.

Masthoff zijn fractiegenoot Jos Meeuws, die ook op de lijst staat voor de Provinciale Statenverkiezingen, bepaalt na het GroenLinks-congres van zaterdag of zijn politieke toekomst nog bij die partij ligt. De kans dat hij GroenLinks gaat verlaten begint steeds kleiner te worden 'uit solidariteit met Kamerlid Ineke van Gent, die tijdens het Kunduz-drama wel haar rug heeft recht gehouden', zo laat hij dinsdag weten.

Vijfhonderd mensen hebben hun lidmaatschap van GroenLinks opgezegd na het Kamerdebat van donderdag, de partij kreeg er driehonderd nieuwe leden bij. Deze week trekken GroenLinks-Kamerleden door het land om hun achterban uit te leggen waarom ze hebben ingestemd met een nieuwe missie in Afghanistan.

Rechten tournee Rolling Stones inzet rechtszaak

Live Nation en de voormalige voorzitter van de concertorganisator, Michael Cohl, zijn verwikkeld in een hevige juridische strijd. Inzet zijn de promotierechten van de nieuwe concertreeks van de Rolling Stones, die later dit jaar van start moet gaan. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite The Hollywood Reporter.

Cohl is al twee decennia verantwoordelijk voor de tourneepromotie van de Stones. Toen hij in 2008 vertrok bij Live Nation, kwam Cohl overeen met het bedrijf dat hij tegen betaling van bijna 10 miljoen dollar in termijnen het recht behield om op te treden als promotor van de band.

Live Nation klaagde Cohl in november aan, omdat hij de organisatie nog zo'n 5 miljoen dollar schuldig zou zijn. Cohl klaagt nu op zijn beurt de concertorganisator aan. Hij beweert dat Live Nation als eerste contractbreuk heeft gepleegd door pogingen te ondernemen zelf achter de promotierechten van de aanstaande Rolling Stones-tour aan te gaan.

Cohl beweert bovendien dat hij Live Nation reeds 20 miljoen dollar heeft betaald. Daarmee heeft hij onder meer afgedwongen dat hij niet hoeft op te bieden tegen Live Nation voor de rechten van de tour.

De tournee van de Rolling Stones gaat hoe dan ook door en staat in het teken van het 50-jarig jubileum van de band. Het wordt de eerste tournee van de Britse rockers sinds 2007.


Rechten tournee Rolling Stones inzet rechtszaak (Foto: Novum)

Moslimleiders bezoeken Auschwitz

Om de strijd tegen het antisemitisme te ondersteunen hebben islamitische hoogwaardigheidsbekleders dinsdag het voormalige vernietigingskamp Auschwitz bezocht. Zij herdachten daar de miljoenen joden die tijdens de holocaust door de nazi's zijn vermoord.

Onder de 150 leden tellende groep waren vertegenwoordigers uit Marokko, Jordanië, Turkije en Irak, naast rabbijnen en overlevenden van de holocaust. Ook verscheidene Europese politici sloten zich bij hen aan, onder wie de vroegere bondskanselier Gerhard Schröder.

"Moslims moeten zich samen met joodse vrienden verheffen, omdat in Europa het antisemitisme toeneemt - en waar antisemitisme is, is angst voor de islam niet ver weg", zei de Britse moefti Abduljalil Sajid. Hij wilde de gruwelen van Auschwitz met eigen ogen zien om anderen 'over het onheil van de haat' te vertellen, zei hij.

Het bezoek werd onder andere door Unesco en de in Parijs gevestigde antiracismegroep het Aladdin Project georganiseerd. Ook vertegenwoordigers uit Egypte, Tunesië, Iran en Algerije wilden eraan deelnemen, maar moesten vanwege de onrust in hun land of om andere redenen afzeggen.


Moslimleiders bezoeken Auschwitz (Foto: Novum)

Mexico klaagt over BBC-show Top Gear

De Mexicaanse ambassadeur in Londen heeft dinsdag een klacht ingediend bij de Britse omroep BBC. Volgens ambassadeur Eduardo Medina Mora Icaza zijn er door de presentatoren van het populaire programma Top Gear schandelijke opmerkingen gemaakt over Mexicanen.

In een brief eist de ambassadeur excuses van het trio presentatoren, Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May, voor wat hij de stereotiepe, bevooroordeelde omschrijving van Mexicanen noemde.

Hammond beschreef Mexicanen als lui, waardeloos en 'leunend tegen een hek terwijl ze slapend naar een cactus kijken'. May noemde de Mexicaanse keuken braaksel, afgemaakt met kaas.

Een woordvoerster van de BBC zei dat de zender de brief heeft ontvangen en direct de ambassadeur een antwoord zal sturen. Ze weigerde verder commentaar te geven.

Rijkswaterstaat: niet de weg op in Oost-Nederland

Rijkswaterstaat adviseert om in het oosten van het land niet de weg op te gaan als dit niet strikt noodzakelijk is. Ten oosten van de lijn Groningen - Eindhoven is het spekglad door ijzel. Eerder op de dag had het KNMI al een waarschuwing afgegeven voor gladheid in het oosten van het land.

De A37 is bij knooppunt Holsloot in de richting Duitsland afgesloten vanwege de gladheid. De A12 is tussen de Duitse grens en Arnhem afgesloten na een ongeluk. Ook op de A1 en op de A35 in Twente is het spekglad. Daar 'regent het ongelukken', meldt de ANWB.

Rusland verliest contact met satelliet

Rusland heeft dinsdag het contact met een fonkelnieuwe militaire satelliet verloren. Dat heeft het Russische leger dinsdag bekendgemaakt. Het is het jongste struikelblok in een hele reeks van problemen met satellieten.

Het leger bleek niet in staat om radiocontact te leggen met de satelliet, die eerder dinsdag vanuit Plesetsk, in het noorden van Rusland, werd gelanceerd. Het leger is druk bezig om de baan van de satelliet te berekenen in een poging alsnog contact te leggen.

Het bedrijf dat de raket heeft gebouwd stelde op zijn website dat de satelliet zou worden gebruikt voor geodetische studies, de wetenschap die zich bezighoudt met de vorm en de afmeting van de aarde.

In december waren er ook al problemen met satellieten. De lancering van drie GLONASS-M-satellieten mislukte, wat twee ruimtevaartdeskundigen hun baan kostte.

Parijs - Nice breekt met oude traditie

De organisatoren van Parijs-Nice breken dit jaar met een oude traditie. Voor het eerst sinds 1968 is er namelijk een lange tijdrit in het parcours opgenomen.

In de zesde etappe rijden de renners tegen de klok van Rognes naar Aix-en-Provence, een afstand van 27 kilometer. De afgelopen jaren begon de 'Koers naar de Zon' altijd met een proloog, maar die is geschrapt. De eerste etappe is een rit in lijn van en naar Houdan. Het zwaartepunt ligt aan het eind van de etappekoers. In de slotetappe naar Nice moeten nog vijf bergen beklommen worden, waarvan twee van de eerste categorie.

Rabobank en Vacansoleil zijn de Nederlandse ploegen die in Parijs - Nice starten.

Sega Rally wordt downloadbaar spel

De klassieke racegame Sega Rally wordt voorzien van online functionaliteit. Game-uitgever Sega richt zich met Sega Rally Online Arcade voornamelijk op het online racen tussen gamers. De racegame, die faam verwierf in arcadehallen, wordt dit jaar uitgegeven voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

Uitgever Sega is zich bewust van de concurrentie van andere grote racegames als Gran Turismo 5 en Need for Speed: Hot Pursuit. Sega noemt de downloadbare versie van Sega Rally dan ook 'een fanklassieker'.

Sega Rally Online Arcade bevat een racekampioenschap en de mogelijkheid je rondetijden te verbeteren. Het racespel kan via internet door zes gamers tegelijk gespeeld worden. De beste racers worden genoemd in de online klassementen.

Het laatste deel uit de Sega Rally-serie verscheen in 2007 op de pc, Xbox 360 en PlayStation 3. Met minder dan 300.000 verkochte spellen is het laatste spel uit de serie bepaald geen succes te noemen.


 

Regen spelbreker partij Huta Galung

Bij het ATP-toernooi in Johannesburge zal Jesse Huta Galung morgen zijn partij in de eerste ronde tegen de als derde geplaatste Janko Tipsarevic moeten afmaken. Het regent in de Zuid-Afrikaanse plaats.

Tipsarevic won de eerste set met 7-6 (4), Huta Galung de tweede met 6-4. In de derde set stond het 3-3 en 30-15 in de servicegame van Tipsarevic voordat regen roet in het eten gooide.

Treyarch: 'boze gamers verhinderen innovatie'

Volgens Treyarch, maker van Black Ops, zouden de 'boze fans' de creativiteit van game-ontwikkeling ontmoedigen. Hoewel de reacties op de eerste map pack voor de game al relatief positief zijn, was het niet altijd rozengeur en maneschijn bij de ontwikkelaar. Treyarch Community baas Josh Olin legt uit waarom.

Vooral als ontwikkelaars iets nieuws proberen gaat het gauw mis. "Als community manager houd ik me veel bezig met media en sociale media. Ik merk dat de sociale cultuur binnen games zich steeds meer negatief uit terwijl de technologie en sociale media doorgroeit. In plaats van mee te groeien lijken ze het alleen maar tegen te houden. Steeds meer gamers vergeten waar deze industrie om draait. Het is een creatieve industrie - misschien wel de meest creatieve vorm van entertainment die er bestaat. Maar nu worden teveel ontwikkelaars uitgejouwd als ze iets nieuws uitproberen door 'boze' fans die tegendraads zijn alleen omdat dat mogelijk is." Aldus Olin.

Volgens Olin is geen enkele rationele gamer uit op het tegenhouden van creativiteit. Ondertussen heeft de lobbyistengroep Gamers' Voice Activision gemeld bij een Brits consumentenorgaan omdat Black Ops niet zou voldoen aan alle eisen. Micheal Pachter heeft het goede voorbeeld gegeven en die groep weer uitgemaakt voor 'crybabies'. Waarschijnlijk alleen omdat het kan.

Chemie-Pack weigert schoonmaak te betalen

Chemie-Pack in Moerdijk weigert iets te doen aan de vervuiling van het water in de omgeving. Waterschap Brabantse Delta laat dinsdag weten voor de derde keer te zijn geconfronteerd met een weigering van het chemische familiebedrijf om te betalen.

Het waterschap schakelt een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf in om de troep op te ruimen. De kosten voor het reinigen van het (blus)water worden geschat op 10 tot 16 miljoen euro.

Dit is een 'enorme kostenpost' voor Brabantse Delta, en het gaat nog maar om een deel van de kosten die overheden moeten dragen. Die worden dan ook gezamenlijk verhaald op Chemie-Pack vanuit het principe 'de vervuiler betaalt'. Mocht niet alles te verhalen zijn dan vragen de regionale partijen de rijksoverheid om bij te springen. Hiervoor zijn al contacten gelegd.

Brabantse Delta verwijderde direct na de enorme brand bluswater en ander vervuild water uit de sloten en riolering en schraapte de slootbodems schoon. Dit vervuilde materiaal is afgevoerd en opgeslagen. Het gaat om 35.000 kubieke meter bluswater en vervuild slootwater en 1800 ton vervuilde waterbodem. De kosten van het verwerken bedragen zo'n 3,5 miljoen euro. Het veilig bewaren van dit opgeslagen materiaal kost 50.000 euro per dag en de verwerking nog eens tussen de 5 en 10 miljoen euro.

De grote hoeveelheden verontreinigende stoffen van Chemie-Pack die via bluswater in het oppervlaktewater terechtkwamen moeten ook nog worden opgeruimd. Het waterschap heeft Chemie-Pack op 6 januari gevraagd het vervuilde slootwater op te ruimen. Toen het bedrijf dit weigerde heeft het waterschap de sloten zelf laten reinigen.

Donderdag weigerde Chemie-Pack het opgeslagen vervuilde water en slootbodems te laten verwerken door een gespecialiseerd bedrijf, meldt het waterschap, dat vervolgens zelf opdracht gaf aan een bedrijf het verontreinigde water schoon te maken.

Chemie-Pack was dinsdag niet direct bereikbaar voor een reactie.

Dankzij clown sneller zwanger

Stellen die graag kinderen willen maar er maar niet in slagen zwanger te worden, doen er verstandig aan een clown in de arm te nemen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat met de hulp van een dergelijke circusartiest vrouwen eerder zwanger worden.

Voor het opmerkelijke onderzoek werden 229 Israëlische vrouwen die zojuist kunstmatig waren geïnsemineerd een kwartier blootgesteld aan de grappen en grollen van een speciaal opgeleide clown. Maar liefst 36 procent van deze vrouwen was in een keer zwanger. Van de vrouwen die geen grappenmaker op bezoek kregen, wist slechts een op de vijf direct zwanger te raken.

Het doel van het onderzoek was erachter te komen of verminderde stress, veroorzaakt door lachen, een positief effect zou hebben op de bevruchting. Gelukkig zijn er voor voor coulrofoben ook andere succesvolle alternatieven. Zo is ook het ondergaan van bijvoorbeeld acupunctuur aan te raden voor toekomstige gezinnen.


Mocht het dan nog niet lukken, dan is er altijd nog de rouwclown

Van den Boog: "Veel respect voor Dost"

De maandagavond kende alleen maar verliezers in Amsterdam, Heerenveen en het kamp van Bas Dost. Rik van den Boog heeft echter veel respect voor de spits.

"Ik heb veel respect voor de manier hoe Bas Dost met deze dag is omgegaan," kijkt Ajax-directeur Rik van de Boog terug op de laatste dag van de transfermarkt, waarop de overgang van Dost van sc Heerenveen naar Ajax afketste. Uiteindelijk was een verschil van 750.000 een te groot gat volgens de Friese en Amsterdamse clubleiding.

Van den Boog op de website van de Amsterdammers: "Na een zware zitting in Zeist is hij urenlang met onze clubarts op pad geweest voor een uitgebreide medische keuring op verschillende locaties." Dost onderging maandagavond bij Ajax een keuring, in het geval de transfer alsnog rond zou komen.

"We wilden niets aan het toeval overlaten, want stel je voor dat we er 's avonds wel uit waren gekomen, dan was er geen tijd meer geweest voor een keuring. Die jongen heeft een bizarre dag achter de rug." Dost zal woensdag weer aansluiten bij de selectie van Ron Jans, die eerst rond de tafel wil met zijn pupil.

Blessure Nadal valt mee

De spierblessure die tennisser Rafal Nadal heeft opgelopen in de Australian Open valt mee. De Spaanse nummer één van de wereld heeft een scheurtje in een spier van zijn rechterbovenbeen en heeft vermoedelijk nog tien dagen nodig om te herstellen. Dat meldde Nadal dinsdag.

Nadal verloor vorige week in Melbourne in de kwartfinale van zijn landgenoot David Ferrer. Hij speelde de partij uit, maar had zichtbaar last van de blessure. De meervoudig grandslamwinnaar liet zich medisch onderzoeken op het Spaanse eiland Mallorca, waar hij vandaan komt. "Het vooruitzicht op spoedige genezing is goed", zei arts Angel Ruíz Cotorro. Nadal kan op tijd fit zijn voor het Davis Cup-duel met België begin maart in Charleroi.

Blessure Nadal valt mee
Blessure Nadal valt mee (Foto: ANP)

Premier League doet duurste aankopen

De Engelse Premier League heeft deze winter veruit het meeste geld uitgegeven aan nieuwe spelers. In totaal spendeerden de Engelse clubs in de transferperiode 225 miljoen Engelse ponden, ongeveer 263 miljoen euro. De uitgaven van clubs uit de andere grote buitenlandse competities vallen daarbij in het niet. Dat blijkt uit de cijfers van onder meer Deloitte.

Chelsea en Liverpool namen de duurste aankopen voor hun rekening. De Londense club betaalde 58 miljoen aan Liverpool voor de Spaanse aanvaller Fernando Torres. De ontvangende club gebruikte 36 miljoen van dat bedrag voor het losweken van Andy Carroll bij Newcastle United.

Chelsea kocht vervolgens ook nog voor 29 miljoen euro David Luiz van Benfica en Ajacied Luis Suárez verhuisde voor 26 miljoen naar Liverpool. Manchester City verwierf voor 30 miljoen euro de Bosniër Edzin Dzeko van VfL Wolfsburg.

Kind overleden in kinderdagverblijf Nijmegen

Een kind is dinsdag overleden als gevolg van een 'medisch incident' in een kinderdagverblijf in Nijmegen. Wat er precies is gebeurd wordt door de politie onderzocht.

Het incident vond iets na 15.00 uur plaats in een kinderdagverblijf aan de Waldeck Pyrmontsingel, laat een politiewoordvoerder weten. Een traumahelikopter rukte uit. Het kind werd naar een ziekenhuis overgebracht, waar het overleed. De identiteit van het kind en de exacte doodsoorzaak zijn niet bekendgemaakt.

Mathijsen fit voor rentree bij HSV

Joris Mathijsen lijkt klaar te zijn voor zijn rentree in de Bundesliga. De speler van Hamburger SV moest zijn rentree eerder noodgedwongen uitstellen. Nu lijkt de centrale verdediger fit genoeg om komend weekend zijn rentree te maken in de wedstrijd tegen FC Sankt-Pauli.

Mathijsen raakte geblesseerd aan zijn enkel tijdens de oefenwedstrijd van Oranje tegen Turkije op 17 november. Er werd vanuit gegaan dat de verdediger na de winterstop weer fit was, maar de international had wat langer de tijd nodig.

Trainer Armin Veh denk dat Mathijsen zondag in de derby weer kan meedoen. "Joris heeft voor het eerst echt goed meegedaan en geen pijn gevoeld," aldus Veh.

Doe eens 2 minuten niks

De Brit Alex Tew, u wel bekend van The Million Dollar Homepage, waar hij pixels verkocht aan bedrijven om hun logo hierop te plaatsen, heeft een nieuw concept ontwikkeld. Hij creëerde een test waarbij de user gedurende 2 minuten niks mag doen. Je kunt gewoon luisteren naar de zee en de vogeltjes, en je mag je muis of je keyboard niet aanraken. Veruit compleet nutteloos, maar het geeft je toch even tijd om stil te staan bij de dingen des levens en misschien eventjes te filosoferen ....

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 5

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Adelaide United heeft een pijnlijke nederlaag geleden in de strijd om het landskampioenschap. In eigen huis verloor de formatie, waar Sergio van Dijk de gehele wedstrijd meespeelde, met 1-2 van Central Coast Mariners. Bij deze ploeg speelde Patrick Zwaanswijk de volle negentig minuten mee. Central Coast Mariners staat door de overwinning na dit weekend op de tweede plaats, vier punten voor nummer drie Adelaide. De achterstand op koploper Brisbane Roar bedraagt negen punten.

Brisbane Roar won zelf met 2-1 van Melbourne Heart, waar Gerald Sibon een basisplaats had. Hij scoorde een kwartier voor tijd de 2-1. Rutger Worm viel kort voor rust in, maar wist niet tot score te komen. Gold Coast United leed een 2-0 nederlaag bij Melbourne Victory. Bas van den Brink stond bij Gold Coast United in de basis, maar moest na acht minuten geblesseerd het veld verlaten. De ploeg staat ook na de verliespartij op de vierde plaats.

AEK Larnaca heeft ook afgelopen weekend niet weten te winnen. Op bezoek bij laagvlieger APOP Kinyras wist de ploeg, waar Kevin Hofland, Danny Schenkel, Edwin Linssen en Gregoor van Dijk binnen de lijnen stonden, niet verder te komen dan 0-0. Door de puntendeling blijft AEK Larnaca wel derde staan. De achterstand op koploper APOEL Nicosia groeide naar dertien punten, aangezien zij met 2-1 wisten te winnen van Apollon Limassol. Joost Broerse kwam bij APOEL in de slotminuut als invaller binnen de lijnen.

Lierse SK, de nummer eennalaatst in de Belgische competitie, won afgelopen weekend met 1-0 van de nummer laatst Charleroi. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Wesley Sonck. Roel van Hemert bleef bij Lierse SK de gehele wedstrijd op de bank. SC Lokeren ging met 0-2 verrassend onderuit tegen AS Eupen. Donovan Deekman bleef bij Lokeren, de nummer zeven in de competitie, op de bank.

Met Ryan Donk in de basis won Club Brugge afgelopen weekend met 1-0 van Germinal Beerschot. Ronald Vargas maakte in de 52e minuut de enige treffer van de wedstrijd. Sherjill MacDonald kwam bij Germinal vlak voor tijd als invaller op het veld. Club Brugge staat vierde met 42 punten uit 24 duels, Germinal bezet de 14e plaats met 19 punten uit 22 wedstrijden. SV Zulte Waregem verloor thuis met 0-1 van RC Genk. Jeremy Bokila kwam in de tweede helft als invaller bij de verliezende ploeg op het veld.

In de 2. Bundesliga ging Energie Cottbus afgelopen weekend met 1-0 onderuit bij Karlsruher SC. Delron Buckley scoorde de enige treffer van de wedstrijd. Jules Reimerink begon bij Cottbus in de basis maar werd in de tweede helft gewisseld. Union Berlin ging met 0-2 onderuit thuis tegen Paderborn. Santi Kolk viel in de tweede helft bij de thuisclub in. Union bezet in de 2. Bundesliga de twaalfde plaats met 22 punten uit 20 duels. Hertha BSC blijft koploper. Afgelopen weekend werd de uitwedstrijd bij Arminia Bielefeld met 1-3 gewonnen. Maikel Aerts stond bij Hertha onder de lat terwijl Romano Denneboom bij Arminia de gehele wedstrijd op de bank bleef zitten. 

FC Augsburg verspeelde gisteren dure punten. De nummer twee verloor met 0-1 thuis van VfL Bochum dat door de winst op gelijke hoogte komt met Augsburg. Giovanni Federico scoorde zes minuten voor tijd de enige treffer. Paul Verhaegh, Gibril Sankoh en Kees Kwakman speelden bij de verliezende ploeg van trainer Jos Luhukay de gehele wedsthrijd mee. Sankoh kreeg in de tweede helft overigens nog geel.

Midweeks verloor Wigan Athletic de competitiewedstrijd tegen Aston Villa met 1-2. Bij Wigan, de nummer 18 in de Premier League, kwam Ronnie Stam in de tweede helft als invaller op het veld.


In de League 1 verloor Plymouth Argyle met 1-2 van de nummer twee AFC Bournemouth. Steve Fletcher maakte zes minuten voor tijd de winnende treffer. Marcel Seip speelde bij Plymouth, vijftiende met 33 punten uit 28 duels, de gehele wedstrijd mee. Brentford, met Pim Balkestein die de hele wedstrijd meespeelde, verloor de thuiswedstrijd tegen Yeovil Town met 1-2. Zes minuten voor tijd maakte Paul Wotton het winnende doelpunt. Brentford eindigde de wedstrijd met tien man nadat doelman Richard Lee in de 82e minuut met rood van het veld werd gestuurd.

Afgelopen weekend werd er in Engeland ook gespeeld in de vierde ronde van de FA Cup. Swansea City verloor daarin verrassend met 1-2 van Leyton Orient. De winnende treffer was een eigen doelpunt twee minuten voor tijd van Alan Tate. Cedric van der Gun stond bij Swansea in de basis en had op slag van rust nog voor de gelijkmaker gezorgd. Kemy Agustien kwam bij de verliezers, waar Dorus de Vries rust kreeg, als invaller op het veld.

In Schotland blijft Hibernian het moeilijk hebben. De competitiewedstrijd tegen Dundee United werd met 3-0 verloren. Bij Hibernian, dat elfde staat met 16 punten uit 23 duels, bleef Edwin de Graaf de gehele wedstrijd op de bank. Hamilton blijft vooralsnog op de laatste plaats staan in de Schotse Premier League. Afgelopen weekend werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen de nummer vier Kilmarnock. Nigel Hasselbaink begon bij Hamilton in de basis.

Val Kilmer speelt jezusfiguur in weldoenersdrama

De Amerikaanse acteur Val Kilmer gaat in het drama Deep in the Heart een bebaarde verlosser spelen. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gaat over de Texaanse alcoholist en weldoener Richard Wallrath.

"Wallrath is een alcoholist die alles kwijtraakt, zichzelf opnieuw uitvindt, zijn familiebanden herstelt en een miljoenenbedrijf opzet," onthult coproducent Scott Duthe aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De miljonair zette daarna een stichting op die de opleidingen van honderden kinderen betaalde.

Jon Gries, bekend als oom Rico uit de komedie Napoleon Dynamite uit 2004, speelt Wallrath. De 52-jarige Kilmer speelt de bebaarde man die als raadgever verschijnt in het hoofd van Wallrath.

Deep in the Heart herenigt Kilmer met Gries. De twee speelden samen in Real Genius, de film waarmee Kilmer in 1985 doorbrak. In deze komedie vertolkte Kilmer de rol van de slimme student Chris, die een kast had waarin een oud-student gespeeld door Gries woonde.


(Foto: Novum)

Golden Globes willen Ricky Gervais voor derde keer

De organisatie van de Golden Globes wil Ricky Gervais terug als gastheer. Volgens veel critici ging de 49-jarige Britse komiek eerder deze maand te ver tijdens zijn tweede optreden als presentator van de filmprijsuitreiking met het stevig op de hak nemen van verschillende sterren.

"De kijkcijfers zijn gestegen en de organisatoren hebben me gevraagd om na te denken over een derde keer. Ik vind dat ik dat niet moet doen, want ik weet niet wat ik zou kunnen verbeteren", stelt Gervais in het Britse tijdschrift Heat.

"Ik kan in ieder geval niet nog meer publiciteit voor ze maken, dat is zeker", grapt de komiek over de ontstane ophef na zijn optreden. Hij zei eerder in geen geval de uitreiking nog een derde keer te presenteren.

Gervais presenteerde de uitreiking van de Golden Globes vorig jaar voor het eerst. Dit jaar haalde hij uit naar onder anderen Bruce Willis, Hugh Hefner en Charlie Sheen. Zelfs het hoofd van organisatie, Phillip Berk, moest eraan geloven. "Ik heb hem zojuist van het toilet geplukt en zijn kunstgebit ingedaan", zei de komiek voordat Berk op het podium verscheen.


(Foto: Novum)

Groeiend ongenoegen bij Rijnschippers

Tijdens het werk ontmoeten binnenvaartschippers Sietse van der Hoeff en zijn zoon Alex elkaar normaal gesproken zo goed als nooit. Dat de beide schippers elkaar nu in de Rijnhaven in Ludwigshafen treffen heeft te maken met de gekapseisde tanker 'Waldhof' die de Rijn bij Sankt Goarshausen stroomafwaarts blokkeert. Door het ongeval zitten de beide Nederlanders met hun vracht vast in de haven. De stemming bij de twee mannen houdt - net als bij veel collega's - het midden tussen woede en berusting.

"We verliezen in deze weken duizenden euro's", klaagt de 62-jarige Sietse. Zijn zoon Alex (38), die met zijn containerschip 'Nova' even verderop ligt, voelt zich door de politiek in de steek gelaten. "Het kan toch niet dat het zo lang duurt?", vraagt Alex zich hardop af. Hij vindt het treurig dat Duitse politici zich niet zo voor de schippers inzetten, zoals ze dat wel deden voor de boze klanten van de spoorwegen die tijdens de chaos door het winterweer in december strandden.

Veel van de binnenvaartschippers kunnen of willen niet begrijpen waarom de berging van de 'Waldhof' zo lang duurt. Op 13 januari kapseisde het met zwavelzuur beladen schip bij de beroemde Lorelei-rots. Sindsdien is al het scheepvaartverkeer stroomafwaarts gestremd. Stroomopwaarts kunnen schepen wel passeren. De stremming kan zo'n twee weken aanhouden, maar hoe lang het precies duurt weet niemand.

Het wekenlange stilliggen kan hij nauwelijks compenseren, zo klaagt Sietse. Sinds twee jaar heeft Sietse zijn eigen schip, het containerschip 'Covano'. De aanschafprijs was zo'n zes miljoen euro en jaarlijks moet hij een bepaalde som aflossen. "Dat wordt dit jaar niet makkelijk", aldus de schipper, terwijl hij mismoedig van de brug over de haven uitkijkt. Hoewel Van der Hoeff verzekerd is, vreest hij dat de premies dit jaar sterk zullen stijgen. "Ik ben niet de enige die hier ligt en de kas zal snel leeg zijn."

Alleen al in de havens van Mannheim en Ludwigshafen liggen zo'n honderdvijftig schepen. Het grootste deel daarvan is afkomstig uit Nederland en België. "Langzaam maar zeker heeft deze stagnatie invloed op het gemoed van de mensen", zegt de havenmeester van Ludwigshafen Michael Cattarius. Hoewel veel bemanningen bestaan uit familieleden, maken de schippers zich door de toenemende wachttijd steeds grotere zorgen over hun bestaan. De havenmeester voelt zich soms 'net een psychiater', omdat hij zo vaak door de schippers wordt aangesproken.

Ook pastor Peter Annweiler is deze dagen vaak te vinden in de haven. De pastor van de evangelische kerk bedient de schippers in de havens van Mannheim en Ludwigshafen. "De gewone burger heeft geen idee wat zich in de binnenvaartschipperij afspeelt", aldus Annweiler. Hij heeft het kerkgebouw in de haven van Mannheim ter beschikking gesteld aan de families van de schippers en hun kinderen. "Het is belangrijk dat die lui ook eens van hun schip komen", meent de pastor.

Alex van der Hoeff probeert ondertussen op zijn schip een lichtpunt te zoeken in de moeilijke situatie. In de voorbije jaren hebben ondernemingen de prijs voor het goederenvervoer voortdurend proberen te drukken, helemaal tijdens de economische crisis, zegt hij. Nu wordt eindelijk duidelijk welk een belang containerschepen als de 'Nova' voor de leveringen van de industrie hebben. Alleen voor de containers aan boord van het schip moeten al 27 treinen worden ingezet, die allemaal 86 containers vervoeren. "Wellicht zien de bedrijven door deze situatie nu eindelijk in dat het zonder binnenvaartschippers gewoon niet gaat."

De wrede tovenaar van LOTR: War in the North

Het is weer tijd om terug te keren naar Midden-Aarde. De afstammeling van de Black Númenórean en wrede tovenaar van Sauron is opgestaan om het land te verwoesten. Dat is de verhaallijn van Lord of The Rings: War in the North in een notendop. Snowblind, maker van de actie-RPG, heeft een trailer voor ons.

De strijd in het Noorden werd wel in de boeken genoemd, maar niet verder uitgediept. De ontwikkelaar belooft ons diepgaande karakterontwikkeling en opwaardeerbare wapens en vaardigheden. De game moet later dit jaar uitkomen op Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

Ajacied Silva heeft toch schouderoperatie nodig

Bruno Silva en Ajax hoopten dat de Uruguayaan met rust zou genezen van zijn schouderblessure, maar dit bleek ijdele hoop. Silva kwam ongelukkig terecht tijdens een training op het trainingskamp in het Turkse Belek. De schouder van de rechtsback schoot daarbij uit de kom.

Rust bleek echter niet te werken en daarom is besloten om een operatie te ondergaan, meldt Voetbal International. Het herstel van de verdediger, die deze winter terugkeerde van zijn verhuurperiode bij het Braziliaanse Internacional, zal ongeveer drie maanden in beslag nemen.

Boze nabestaanden maken amok in ziekenhuis

Twintig familieleden van een overleden patiënt hebben maandag in een ziekenhuis in de Chinese stad Shanghai zes mensen neergestoken. Ook probeerden ze een arts uit een raam op de zevende verdieping te gooien, maar ziekenhuispersoneel wist dit te voorkomen. Zes mensen zijn gearresteerd. Dat is dinsdag gemeld in de Chinese pers.

Het is niet duidelijk wat de overleden patiënt mankeerde of waardoor hij overleed. Het drama speelde zich af op een chirurgische afdeling.

Chadli heeft beter gevoel bij BelgiŽ

Nacer Chadli heeft een beter gevoel bij België dan bij Marokko. Dat zegt de aanvaller van FC Twente op zijn eigen website. Eind vorige week verkoos de 21-jarige behendige buitenspeler de Rode Duivels boven het Marokkaanse nationale elftal. Bondscoach George Leekens kan hem nu oproepen voor de komende kwalificatiewedstrijden.

"Ik heb een goed gesprek gehad met mijnheer Leekens en geloof in het project van de Rode Duivels", zegt Chadli. "Ik vind Marokko zeker een goede ploeg en het blijft het land waar ik veel van hou, maar ik ben opgegroeid in België en voel me Belg."

Hij hoopt dat zijn beslissing niet al te slecht valt in Marokko. "Ik hoop dat de Marokkaanse supporters mijn carrière blijven volgen en mij blijven steunen."

Chadli speelde op 17 november wel een vriendschappelijke interland voor het Marokko van bondscoach Erik Gerets. Twente-trainer Michel Preud'homme - zelf een Belg - adviseerde hem echter voor België te kiezen.


Nacer Chadli (Foto: Novum)

Witwasser opgepakt in Achterhoek

De politie heeft dinsdag een 47-jarige man uit Bronckhorst aangehouden op verdenking van witwassen. Hij zou met diverse criminele activiteiten een nog onbekend geldbedrag hebben verdiend, meldt de politie.

Tientallen agenten zijn dinsdag ingezet om de man te pakken te krijgen. Op diverse plaatsen werden huizen doorzocht, waarbij vuurwapens, auto's en een motorfiets in beslag zijn genomen. Ook is beslag gelegd op enkele panden. In een van de doorzochte panden werd de verdachte aangetroffen.

In verband met het onderzoek wil de politie niets zeggen over de hoogte van het bedrag dat de man met zijn activiteiten heeft verdiend.

Militair gooit ruiten tankstation in op Kreta

Een 21-jarige Nederlandse militair is op het Griekse eiland Kreta aangehouden voor het ingooien van de ruiten van twee tankstations. Dat heeft de marechaussee dinsdag bekendgemaakt.

De man wordt ervan verdacht vrijdag na een avondje stappen in de plaats Chania met een brandblusser de ruiten van een tankstation te hebben ingegooid. Toen de politie arriveerde, ging hij ervandoor. Later gooide hij ook nog de ruiten van een ander tankstation in.

De marechaussee heeft de militair na verhoor vrijgelaten. De man wil de schade vergoeden. De marechaussee maakt een proces-verbaal op.

'Chemiebedrijven vaak in de fout'

Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen houden zich vaak niet aan de regels. Vaak stellen de chemiebedrijven pas orde op zaken als wordt gedreigd met een dwangsom. Dat meldt de NOS dinsdag na een rondgang langs de provincies naar aanleiding van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk.

Nederland telt volgens de NOS 246 bedrijven die in dezelfde risicocategorie als Chemie-Pack vallen. In 155 gevallen is de provincie verantwoordelijk toezichthouder; de overige bedrijven vallen onder het gezag van gemeenten.

De 155 bedrijven kregen van de provincies in 5 jaar tijd in totaal 269 waarschuwingen. In 189 gevallen werd hierbij gedreigd met een dwangsom. Veertien keer werd de dwangsom opgelegd en daarvan werd hij drie keer ook echt geïncasseerd.

De hoogst gemelde dwangsom bedroeg 50.000 euro per maand met een maximum van een half miljoen euro. Hierbij ging het om gevaarlijke opslag van brandbare stoffen. Andere overtredingen betroffen onder meer de blusinstallatie, gebrekkig onderhoud en onveilige opslag van goederen. Ook waren er administratieve problemen, zoals slechte noodplannen.

Kunnen we het maken?

Half maart is het zover. Dan vertrekken de eerste Nederlanders naar Afghanistan om een nieuwe missie op te bouwen. Ik denk bij opbouwen dat je dingen neer gaat zetten op grote lappen kale grond. Portiekflats, schoolgebouwen, fabriekshallen, dat werk. Stalen hekken om een groot terrein met graafmachines en bulldozers er op. Mannen met een gele helm, die een dubbele boterham met pindakaas eten in een vaalgroene keet. Met een Penthouse-kalender aan de muur. Als ik langs zo'n bouwterrein loop, denk ik altijd: ja, daar wordt echt iets gemaakt. Maar dat is niet wat de Nederlanders gaan doen in Afghanistan. Een gemiste kans!

Testdag Valencia 1 februari

Sebastian Vettel heeft tijdens de eerste testdag voor het nieuwe seizoen de snelste tijd op de klokken gezet. De Duitser was zijn landgenoot Nico Hülkenberg ruim anderhalf tienden te snel af. McLaren-testcoureur Gary Paffett reed de derde tijd, gevolgd door Paul di Resta en Fernando Alonso.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull Racing 1:13.769 -.--- 93
2 N. Hülkenberg Force India 1:13.938 +0.169 71
3 G. Paffett McLaren-Mercedes 1:14.292 +0.523 91
4 P. di Resta Force India 1:14.461 +0.692 28
5 F. Alonso Ferrari 1:14.553 +0.784 97
6 K. Kobayashi Sauber F1 Team 1:15.621 +1.852 68
7 J. d'Ambrosio Virgin 1:16.003 +2.234 71
8 V. Petrov Renault 1:16.351 +2.582 28
9 M. Schumacher Mercedes 1:16.450 +2.681 15
10 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:17.214 +3.445 19
11 R. Barrichello Williams 1:17.335 +3.566 77
12 N. Karthikeyan HRT 1:18.020 +4.251 45
13 N. Rosberg Mercedes 1:19.930 +6.161 9

Medewerker growshop neergeschoten

Een medewerker van een growshop in Amsterdam-West is dinsdagmiddag gewond geraakt bij een schietpartij in de winkel. Het slachtoffer werd geraakt in een been en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt een politiewoordvoerder.

De schietpartij vond omstreeks 15.00 uur plaats in de growshop aan de Bilderdijkstraat. Vier mannen stapten de zaak binnen, waarop een schot werd gelost. Het viertal ging er vervolgens vandoor.

Of sprake is van een overval of dat de aanleiding voor het schietincident in een andere hoek moet worden gezocht, is nog onduidelijk. De politie is op zoek naar de vier gevluchte mannen.

Grote misbruikzaak in Zwitserland

Een 54-jarige man heeft volgens de Zwitserse politie bekend dat hij meer dan honderd gehandicapte kinderen heeft misbruikt. De man zit al sinds april 2010 vast.

Het misbruik speelde zich af in negen verschillende verzorgingstehuizen in Zwitserland en Duitsland waar de man sinds 1982 als therapeut werkte. Volgens de politie in het kanton Bern bestaat het bewijs tegen de man onder meer uit foto's en uren aan video-opnamen.

Bovenberg, Lampi niet akkoord met schikkingsvoorstel

Daan Bovenberg, speler van Excelsior en Veli Lampi van Willem II zijn allebei niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB. De twee spelers kregen allebei een voorstel van drie duels schorsing waarvan één voorwaardelijk.

Afgelopen weekend werd Bovenberg in de wedstrijd tegen ADO Den Haag met rood van het veld gestuurd na een overtreding op Aleksandar Radosavljevic. Lampi kreeg rood in de wedstrijd tegen PSV na een tackle op Balázs Dzsudzsák.

Komende donderdag zullen de twee zaken in Zeist door de tuchtcommissie worden behandeld.

Toch WK honkbal dit jaar

De internationale honkbalbond IBAF heeft besloten om dit jaar toch nog een wereldkampioenschap honkbal te gaan organiseren. Het toernooi zal in Panama gehouden worden. De andere kandidaat was Venezuela. Het evenement vindt plaats van 25 september tot en met 8 oktober.

Nederland is één van de deelnemers aan de poulefase van het toernooi. In de eerste groep wordt alleen gespeeld in Panama City, terwijl in de andere poule verschillende steden aangedaan worden. Naast Nederland en Panama komen in ieder geval Italië, Duitsland, Griekenland, Verenigde Staten, Cuba, Venezuela, Canada en de Dominicaanse Republiek in actie bij het evenement.

Voor Nederland past het toernooi goed in de planning, omdat op 18 september de nationale competitie, de Holland Series, afgelopen is. Het nationale team speelt het World Port Tournament dat van 23 juni tot en met 3 juli op het programma staat. Het WK sluit bij beide competities goed aan. Oranje werd in 2009 zesde en in 2005 en 2007 vierde.

Amsterdam zet mes in openbaar vervoer

Het GVB moet met ingang van volgend jaar behoorlijk bezuinigen. Avond- en weekenddiensten van bus- en tramlijnen worden geschrapt, routes worden ingekort en er wordt minder vaak gereden. Op deze manier hoopt de gemeente 13 miljoen euro te besparen. Dat zegt verkeerswethouder Eric Wiebes (VVD) in een interview met Het Parool.

Reizigers zullen veel merken van de ingrepen, beaamt de Stadsregio Amsterdam, die zich bezig houdt met de aanbestedingen. Wel wordt volgens een woordvoerder voornamelijk het mes gezet in lijnen die minder goed gevuld zijn. Ook rijden metro's in het weekeinde minder vaak en gaan geplande uitbreidingen, onder meer van het nachtnet, niet door.

Na volgend jaar wordt er volgens Wiebes nog veel meer bezuinigd op het openbaar vervoer. Volgens het regeerakkoord moet dan jaarlijks 70 miljoen worden bezuinigd. "Op onderhoud en infrastructuur kunnen we nauwelijks besparen en dus zal het geld vooral uit het exploitatiebudget van 122 miljoen per jaar moeten komen. Dat wordt vanaf 2013 dus gehalveerd", zegt Wiebes.

Van de zestien tramlijnen blijven er vanaf 2013 slechts tien over, geeft Wiebes aan in de krant. Van de 44 buslijnen in de regio zouden er maar liefst 20 verdwijnen.

Het GVB-personeel is boos en heeft harde acties aangekondigd. Op 14 februari staat een staking gepland. Ook reizigersverenigingen en de gemeenteraad reageren afwijzend op de plannen.

Wiebes collega-wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) vindt het 'onacceptabel' dat zes van zestien tramlijnen en de helft van alle buslijnen wordt geschrapt, twittert hij.


Amsterdam zet mes in openbaar vervoer (Foto: Novum)

FOK!blog: TV tip

The children's odyssey
Zender: Canvas
Uitzendtijd: 21.10 - 22.05 uur
Genre: Documentaire
 

Toen Nazi-Duitsland Polen de oorlog verklaarde in september 1939, was dat voor meer dan 250.000 Poolse Joden het sein om op de vlucht te gaan naar het oosten. Daar waren ook duizenden kinderen bij. Voor velen van hen was dat het begin van een vier jaar en duizenden kilometer lange odyssee van Polen tot Perzië en uiteindelijk naar Palestina. Maar uiteindelijk waren er maar een duizendtal vluchtelingen die het beloofde land bereikten.

Bekijk vanavond de indringende documentaire.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer jullie de Engelse game top 40 van zondag 23-01-2011 t/m zaterdag 29-01-2011. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. LittleBigPlanet 2 is van de troon verstoten door Dead Space 2 en is daarmee gelijk de hoogste binnenkomer van de week.

Dead Space 2 voor de PS3 komt binnen op de derde plaats. Halo: Reach is de zakker van de week van plaats 26 naar 38, stijger van de week is Art Academy die stijgt van 13 naar 8.

In de lijst bestaat uit elf Wii-games, dertien Xbox 360-games, tien PlayStation 3-games, drie PC-games, geen PSP-game en vier DS-games.

chart

Kabinet houdt vast aan boete langstudeerders

Het kabinet houdt vast aan het hogere collegegeld voor studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen. Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) heeft dinsdag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd dat dit moet regelen.

Studenten hebben de afgelopen tijd volop actie gevoerd om het kabinet op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. Studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen, gaan 3000 euro meer betalen. De maatregel gaat in vanaf het komende studiejaar.

De boete geldt ook voor studenten die nu al meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen. De gevolgen kunnen hard zijn, zegt Zijlstra, maar hij vindt ze niet onaanvaardbaar, omdat deze groep meteen al meer geld kan lenen tegen een voordelig tarief. "Geen enkele student hoeft als gevolg van dit wetsvoorstel met zijn opleiding te stoppen."

Duizenden studenten demonstreerden vorige week in Den Haag. Ook veel hoogleraren lieten protestgeluiden horen.

Acteur verheugt zich op zoenpartijen met DiCaprio

De acteur Armie Hammer uit The Social Network kijkt erg uit naar de draaidagen met Leonardo DiCaprio. De twee zoenen erop los in de biografische film over het roemruchte leven van de voormalige FBI-baas J. Edgar Hoover.

De 24-jarige Hammer speelt in de film van regisseur Clint Eastwood de minnaar van Hoover, een rol van de twaalf jaar oudere DiCaprio. "Het is niet één zoenscène, het zijn er duizenden" zegt een enthousiaste Hammer tegen de website van entertainmentzender E! De acteur is getrouwd met journaliste Elizabeth Chambers.

De film gaat over het kleurrijke leven van Hoover, die van 1924 tot aan zijn dood in 1972 directeur was van de FBI. Diverse presidenten wilden hem ontslaan, maar dat bleek door zijn machtige positie onmogelijk. Hij verzamelde persoonsgegevens van hooggeplaatsten en kon hen daarmee chanteren. Al in de jaren veertig deden geruchten de ronde dat Hoover zich graag uitdoste als vrouw, maar in de film wordt vooral aandacht besteed aan de homoseksuele kanten van Hoover.

Fans van de twee acteurs moeten nog even wachten op de homo-erotische scènes: J. Edgar verschijnt volgend jaar in de bioscopen.


(Foto: Novum)

Joaquin Phoenix maakt comeback in vampierfilm

Joaquin Phoenix wil zijn acteercarrière nieuw leven inblazen met Abraham Lincoln: Vampire Hunter. De 36-jarige Amerikaan was zo goed als afgeschreven als acteur na zijn nepdocumentaire I'm Still Here, waarin hij optrad als rapper. Nu overweegt hij een van de hoofdrollen in de horrorfilm, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

In Abraham Lincoln: Vampire Hunter gaat de voormalige Amerikaanse president Lincoln op vampierjacht. Phoenix is in de running voor de rol van mentor Henry Sturgess, zelf een vampier. Hij moet Lincoln opleiden in de kunsten van het bijlenwerpen en het afslachten van de bloedzuigers.

Voor zijn rol in I'm Still Here beweerde hij maandenlang het acteren voorgoed vaarwel te hebben gezegd. Daarvoor stond hij onder meer bekend om zijn serieuze drama's zoals We Own the Night en Walk the Line.

Benjamin Walker, die eerder te zien was in Flags of Our Fathers, tekende vorige week al voor de rol van Lincoln. De film staat onder regie van de Kazach Timur Bekmambetov en moet volgend jaar zomer in de bioscopen verschijnen.


(Foto: Novum)

Choupo-Moting pechvogel transferperiode

Niet Jeffrey Bruma maar Eric Maxim Choupo-Moting blijkt de grootste pechvogel van deze transferperiode te zijn. De aanvaller van Hamburger SV dacht dat zijn transfer naar 1. FC Köln in kannen en kruiken was, maar een weigerend faxapparaat zorgde er voor dat hij noodgedwongen bij HSV moet blijven.

HSV en Köln hadden na lang onderhandelen een akkoord over Choupo-Moting bereikt om hem op huurbasis tot het eind van het seizoen naar Keulen te laten vertrekken. HSV verstuurde de fax met de gegevens om 17:49 uur naar de Duitse bond, maar deze kwam door de problemen pas om 18:13 uur bij de Duitse voetbalbond aan. Hierdoor was de transfermarkt al gesloten en zal Choupo-Moting in Hamburg blijven voetballen.

Arkham City vijf keer zo groot als Asylum

Arkham City, de setting van het vervolg op Batman: Arkham Asylum, zal vijf keer zo groot zijn als Arkham Asylum, volgens game director Sefton Hill. Batman zal meer mogelijkheden hebben om de stad te verkennen, met bijna twee keer zoveel moves en animaties tot zijn beschikking.

De speler zal in Arkham City veel vrijheid hebben om sidequests en dergelijke op te zoeken in de stad, maar het zal geen sandbox zijn. Volgens Hill zal het altijd duidelijk zijn waar je naartoe moet om verder te gaan met het verhaal, net als in Arkham Asylum. Bij elk besluit tijdens de ontwikkeling vraagt men zich eerst af "wat zou Batman doen" en "is dit leuk om te doen als Batman".

Sefton Hill: "The footprint of Arkham City is about five times bigger than Arkham Island, but our primary intention was never to create a bigger gameworld just for the sake of it. In Batman: Arkham Asylum, we really focused our effort on creating an intense, pressure-cooker atmosphere by locking Batman in the madhouse and allowing The Joker to turn up the heat. In Arkham City, we want to take that attitude to the next level, so we created an experience in which gamers will have a huge amount of navigational freedom, but they will also feel the extreme pressure of the challenges that they face."

Lees het volledige interview met Sefton Hill op Gamespot. Batman: Arkham City zal voor het eind van het jaar uitkomen op de Playstation 3, Xbox 360 en PC.

Batman

Heerenveen: "Aanbod speler Ajax niet interessant"

Sc Heerenveen heeft op haar eigen website gereageerd over alle berichtgeving rond het afketsen van de transfer van spits Bas Dost naar Ajax. De Friese club zegt blij te zijn met de uitkomst van de arbitragezaak en bestrijdt dat het Dost niet wilde laten gaan.

"Tijdens de onderhandelingen met Ajax over een mogelijke transfer van Bas Dost zijn bedragen genoemd. sc Heerenveen doet geen uitspraken over bedragen, maar kan wel opmerken dat er in de laatste fase van de onderhandelingen nog substantieel is bewogen om een doorbraak te bewerkstelligen. Echter, sc Heerenveen kan en wil financieel niet verder bewegen dan dat zij wenselijk en goed acht voor de club," zo meldt de club.

Ajax bood bij de onderhandelingen naast een geldbedrag ook een speler aan. "De spelers die door Ajax in een eerder stadium bij de mogelijke transfer zijn aangeboden waren voor sc Heerenveen bovendien geen serieuze optie om verder mee te nemen in een mogelijke overgang," zo gaat de verklaring verder.

Tenslotte stelt Heerenveen dat Dost een half jaar geleden bewust voor de club gekozen heeft en dat de Friezen nog steeds het zien zitten in Dost, ondanks dat hij een breuk wilde forceren.

Rio loopt uit voor debuut Ronaldinho

Ronaldinho heeft voor zijn debuutwedstrijd bij Flamengo over belangstelling niets te klagen. Binnen twee dagen waren alle 37 duizend kaartjes verkocht voor de wedstrijd van vandaag tegen Macae. De 30-jarige Braziliaan maakte vorige maand de overstap van AC Milan naar Rio de Janeiro.

Bij Flamengo hoopt Ronaldinho, die vandaag waarschijnlijk nog niet fit genoeg is voor een hele wedstrijd, zich weer in de kijker te spelen bij de nationale ploeg. Bij AC Milan kon hij dit seizoen niet op veel speeltijd rekenen.

Ronaldinho voetbalde de afgelopen tien jaar in Europa voor Paris Saint-Germain, FC Barcelona en AC Milan. In 2004 en 2005 werd hij verkozen tot wereldvoetballer van het jaar.

De la Rosa: "Terugkeer bij McLaren lastig"

Volgens Pedro de la Rosa kan zijn terugkeer bij het Formule 1-team van McLaren toch een lastig verhaal worden. De Spanjaard was jarenlang de derde rijder bij het Britse team voordat hij vorig jaar bij Sauber instapte. Nadat hij daar ontslagen werd kon de coureur bij Pirelli aan de slag.

Het contract bij de Italiaanse bandenfabrikant is nu afgelopen, maar de 39-jarige De la Rosa lijkt wel op een hernieuwde verbintenis te kunnen rekenen. De Spanjaard leek volgens de Spaanse media ook bij McLaren terecht te kunnen. Persbureau EFE tekende op dat De la Rosa hoopt op een rol in de Formule 1 en dat hij enkele opties heeft. Daarom wacht de rijder nog met het nemen van een besluit.

Speel Peggle in LittleBigPlanet 2

Er is vrij weinig wat je niet kan doen in LittleBigPlanet 2 voor PlayStation 3. De mateloos populaire game maakt het mogelijk om zelf levels te maken, maar ook je eigen minigames. Of bestaande games namaken, zoals Peggle. De originele pinball-achtige game werkt zoals je zou verwachten.

Wat we nu nog missen, is natuurlijk slow-motion en de epische victory music van Beethoven als je de laatste peg raakt. Let wel op het geluid van het filmpje, het staat wat hard. Nu rest de vraag: wie maakt Duke Nukem na?

Kaartverkoop voor EK 2012 van start

Voetbalfans kunnen zich vanaf nu inschrijven voor kaarten voor het EK voetbal van 2012 dat in Polen en Oekraïne gehouden zal gaan worden. Geïnteresseerden hebben tot 31 maart de tijd om zich op de site van de UEFA in te schrijven. Vanaf 1 april worden de kaarten verloot.

De prijzen van de kaarten variëren van 30 euro voor een groepswedstrijd tot 600 euro voor de finale. De UEFA wil na het toekennen van de kaarten eerst online de mogelijkheid bieden om de tickets te kunnen ruilen. Voor de 31 wedstrijden zijn in totaal 1,4 miljoen kaartjes beschikbaar.

Toernooidirecteur Martin Kallen weet te melden dat de bouw van de stadions in Oekraïne inmiddels volgens schema verloopt. Het land loopt overigens nog wel het risico om het toernooi kwijt te raken mocht de UEFA hiertoe besluiten.

Online DRM voor Dragon Age 2 PC-versie

Alle PC-versies van Dragon Age 2, behalve Steam, hebben een DRM (kopieerbeveiliging) die een online check uitvoert na een bepaald aantal dagen. Hoeveel dagen je offline zou mogen spelen heeft Bioware echter nog niet besloten. Binnenkort zullen ze meer informatie geven.

Er zijn weinig andere restricties. Je hoeft de disc niet in de speler te hebben om te spelen, en er is geen limiet aan de hoeveelheid installaties. Ook is het niet nodig om altijd online te zijn. Men moet echter voor elke installatie beschikken over een EA-account en ermee ingelogd zijn. Een ietwat aparte regel is dat men Dragon Age 2 niet kan starten op meer dan vijf PC's gedurende 24 uur. Voor de rest zit er nog een releasecontrole in, die het spelen verhindert als de releasedate nog niet verstreken is. Het programmaatje verwijdert zichzelf zodra de game officieel uit is.

Dragon Age 2 komt uit op 11 maart 2011 voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

DA2

FOK!tv op de Kamasutrabeurs (NSFW!)

Op de Kamasutrabeurs geldt een streng 'niet filmen of fotograferen-beleid'. Behalve als je een perskaart hebt. FOK!tv scoorde er een en ging op weg naar de beurs in Utrecht.

Om niet meteen de dames af te schrikken met een grote camera nam verslaggever Stefan zijn handycam mee en dat werkte, want hij mocht genoeg eyecandy vastleggen. Zo waren er gebodypainte vrouwen, Foxy Beursbabemeisjes en natuurlijk de trekpleister Chelsea Charms met boezemvriendin Kelly.

En mimespeler Hakim uit Sesamstraat was er ook nog. O ja, we raden je aan dit niet op je werk te kijken.

Download de flv en speel af met oa VLC Media Player

Adam Sandler krijgt ster op Hollywood Boulevard

Adam Sandler krijgt dinsdag een ster op de Walk of Fame op de Hollywood Boulevard. De Amerikaanse acteur is de 2431e ster die zo'n naamtegel krijgt. Dat laat Sony Pictures, producent van Sandlers nieuwste komedie Just Go With It, weten.

De 44-jarige Sandler treedt al vanaf zijn zeventiende op als stand-upcomedian, en maakte in 1989 zijn eerste komediefilm. Zijn bekendste film tot nu toe is de comedy Grown Ups, die wereldwijd 271 miljoen dollar opbracht. In totaal brachten Sandlers films wereldwijd ruim drie miljard dollar op.

In Just Go With It speelt Sandler een plastisch chirurg met liefdesperikelen. Hierin zijn ook Jennifer Aniston en Nicole Kidman te zien. De film verschijnt 14 april in de Nederlandse bioscopen.


Adam Sandler (Foto: Novum)

'Playstation 3 firmware bevat rootkit'

De eerder door Sony vrijgegeven Playstation 3 firmwareversie 3.56 bevat een rootkit. Hiermee is het voor Sony mogelijk willekeurige code uit te voeren op de console, zo meldt Tweakers.net.

Zodra de console verbinding maakt met internet kan Sony eender welke update, detectie of analyse uitvoeren zonder tussenkomst of akkoord van de gebruiker. De rootkit is ontdekt door hacker Mathieulh, die eerder al de rootkey van de Playstation Portable ontdekte.

De code kan volgens Mathieulh niet alleen gebruikt worden om te kijken welke software zich op de console bevindt, maar kan deze in potentie ook wissen. Ook maakt de rootkit het mogelijk de volledige inhoud van de console - en in potentie die van alle aangesloten apparaten, zowel via USB als het netwerk - te bekijken, analyseren en zelfs kopiëren of ongevraagd en ongewenst nieuwe firmware-upgrades uit te voeren zonder toestemming van de eigenaar. Dit omdat elke willekeurige code door Sony uitgevoerd kan worden, en dus ook code waarmee bijvoorbeeld je netwerk gescand kan worden.

De rootkit vormt een serieuze bedreiging voor de privacy van de eindgebruiker. Zo kan Sony bijvoorbeeld inzien welke afbeeldingen op aangesloten usb-sticks, harddisks of netwerkshares staan en persoonlijke documenten inzien en zelfs verwijderen, als ze ervoor kiezen dergelijke software uit te voeren. Ook zou het een enorm securitygat kunnen zijn als hackers de rootkit zouden weten te misbruiken.

Intussen blijkt firmware 3.56, naast deze rootkit, ook een bug te bevatten m.b.t. het gebruik van nieuwe harddisks.

In 2005 kwam Sony al negatief in het nieuws toen bleek dat ze een rootkit installeerden op pc's zodra je een muziekcd in je pc stopte. Onder enorme druk van eindgebruikers, juristen en privacywaakhonden staakte Sony deze praktijken. In 2007 deed Sony het opnieuw, toen met hun USB-geheugensticks. Nu lijkt Sony het opnieuw te proberen op hun eigen console.

Duitsland schroeft antiterreurmaatregelen terug

Duitsland schroeft een aantal antiterreurmaatregelen die in november werden opgevoerd langzaam weer terug. Zo zullen er minder politieagenten te zien zijn bij stations en andere openbare plekken. De dreiging is afgenomen, maar zal waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen, zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dinsdag.

De veiligheidsmaatregelen werden in november verscherpt na een poging van Al Qaida in Jemen om twee vrachtvliegtuigen boven de Verenigde Staten op te blazen en aanwijzingen dat extremisten een aanslag in Duitsland beraamden. "Ik kan niet met zekerheid zeggen dat onze maatregelen een aanslag hebben voorkomen, maar ze hebben goed gewerkt", zei De Maizière. Zo hebben ze geholpen het publiek gerust te stellen en toonden ze potentiële terroristen dat Duitsland er bovenop zat.

De minister zei trots te zijn op de bevolking, die zich niet liet intimideren en gewoon kerstmarkten en andere drukke plekken bezocht.

Egypteprotest op de Dam verloopt rustig

De demonstratie die dinsdagmiddag op de Dam in Amsterdam wordt gehouden, verloopt rustig. Ruim honderd deelnemers hebben zich op het plein verzameld om hun steun te betuigen aan de massabetoging in de Egyptische hoofdstad Caïro.

De demonstranten roepen leuzen en houden spandoeken en borden omhoog. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan. De politie verwacht geen problemen.

In Caïro zijn dinsdag ruim een kwart miljoen mensen de straat opgegaan, hoewel ook hogere aantallen worden genoemd. Ze eisen dat de zittende president Hosni Mubarak vertrekt en dat er een einde komt aan de enorme armoede, de stijgende prijzen en de hoge werkloosheid. De afgelopen week zijn tientallen doden gevallen bij de demonstraties.

Boetes voor 'foute' luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen die in een jaar tijd veertig keer de fout ingaan en de problemen niet goed hebben opgelost, krijgen een boete opgelegd. De boetes kunnen maximaal 74.000 euro per overtreding bedragen. Dat staat in het handhavingskader dat staatssecretaris van Infrastructuur Joop Atsma (CDA) deze week heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.

De Consumentenbond, die al tijden vecht voor een betere handhaving van de passagiersrechten, is enthousiast. "Het lijkt erop dat er eindelijk eens boetes gaan worden opgelegd. De Inspectie Verkeer en Waterstaat is daar in onze ogen tot op dit moment redelijk terughoudend in geweest", zegt een woordvoerder van de bond in een eerste reactie.

Het aantal keer dat een luchtvaartmaatschappij de Europese verordening mag overtreden voordat een boete wordt opgelegd, veertig keer, is volgens de woordvoerder niet eens zo veel. "Het gaat daarbij bijvoorbeeld om annuleringen. Na 2010, het jaar van de IJslandse aswolk, is wel duidelijk dat annuleringen redelijk vaak voorkomen."

In het handhavingskader wordt beschreven op welke manier de Inspectie Verkeer en Waterstaat de Europese verordening op het gebied van passagiersrechten in de luchtvaart handhaaft. Op het gebied van de informatieplicht naar reizigers worden de regels scherper. Bij een elfde door de inspectie vastgestelde overtreding van de informatieplicht binnen een jaar geldt een boete van 3.000 euro. Elke daarop volgende overtreding wordt beboet met een bedrag van 6.000 euro.

Het handhavingskader is opgesteld na een uitspraak van het Europees hof van Justitie in november 2009. Het hof stelde dat passagiers moeten worden gecompenseerd als hun vlucht meer dan drie uur is vertraagd. De uitspraak maakte volgens het ministerie van Infrastructuur duidelijk dat de Europese verordening op verschillende manieren kon worden geïnterpreteerd. "Daarmee werd de noodzaak de handhaving transparanter te maken steeds groter", aldus het ministerie. Vliegtuigmaatschappijen blijken dergelijke vergoedingen niet al te vaak uit keren.

PrŲpper krijgt spreekverbod over Ajax

Davy Pröpper heeft van zijn club Vitesse een spreekverbod gekregen. De Arnhemmers blokkeerden gisteren een transfer van de aanvaller naar Ajax. Naar verluidt werden er op de slotdag van de transfermarkt twee biedingen van de Amsterdammers geweigerd.

Pröpper, die veelal reserve is bij Vitesse, mag in de nasleep van de laatste transferdag niet spreken over de mislukte pogingen van Ajax, meldt Omroep Gelderland. Vitesse liet gisteren aan Ajax weten dat een vertrek van Pröpper onbespreekbaar is. Ajax had Pröpper als alternatief voor een eventuele mislukte transfer van Bas Dost op het oog.

Een woordvoerster van Vitesse liet aan de regionale omroep weten dat Pröpper niet beschikbaar is voor vragen over de interesse van Ajax. Speler en club onderhandelen nog over verlenging van zijn huidige contract.

Minister ontkent drugshandel bij Defensie

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) ontkent dat zich bij de Defensie Materieel Organisatie nog altijd misstanden voordoen. Berichten over drugshandel, machtsmisbruik en diefstal zijn volgens Hillen achterhaald.

De Volkskrant meldde dinsdagochtend dat op het hoofdkantoor van de organisatie, de Haagse Frederikkazerne, volop gehandeld wordt in illegale sigaretten, drugs en spullen van Defensie, zoals laptops, telefoons en auto-onderdelen. Verder zouden dienstauto's en andere legervoertuigen regelmatig worden gebruikt voor privéactiviteiten.

Hillen, die dinsdagmiddag in de Tweede Kamer tekst en uitleg moest komen geven, stelt dat het bericht is gebaseerd op een vertrouwelijk rapport van drie jaar geleden. Sindsdien is er orde op zaken gesteld, zegt Hillen. "Ik heb intern navraag gedaan en daarbij zijn geen nieuwe feiten gebleken."

Hillen is niet bereid een nieuw onderzoek in te stellen, zei hij. De SP neemt daarmee geen genoegen en wil binnenkort verder met Hillen in debat over de kwestie. "Ik snap dat de minister wil opkomen voor zijn mensen, maar dat is geen reden om dit soort zaken met de mantel der liefde te bedekken", zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

Mercedes zoekt nog derde rijder

Mercedes Grand Prix is nog altijd op zoek naar een derde coureur voor het seizoen 2011. Vorig jaar was Nick Heidfeld dit, maar hij vertrok halverwege het seizoen naar Pirelli en ging later racen voor Sauber. De rest van het seizoen bleef de positie bij de Duits/Britse renstal uitieindelijk vacant.

Mercedes motorsportbaas Norbert Haug wil voor 2011 wel weer een rijder aantrekken. "Je kan veel ontwikkelingswerk in de simulator verrichten. Het echte testen op de circuits is gelimiteerd, dus kan je tegenwoordig beter spreken van een reservecoureur. Je moet iemand hebben die in de auto kan springen en meteen competitief kan zijn," zei de Duitser.

Hij ontkent dat Nico Hülkenberg voor deze plaats in aanmerking kwam. "We zijn in contact met enkele rijders en hebben we een idee van wie onze reservecoureur word, maar we hebben geen contact met Nico Hülkenberg hierover. Ondanks dat hij zeker over het juiste talent beschikt zijn we niet met hem in gesprek. Hij heeft het vorig jaar goed gedaan, maar is nu verbonden aan Force India."

[Gerucht] Marvel vs Capcom 3 zal zowel Japanse als Engelse voice dub hebben

Soms kun je als bedrijf net zo goed toegeven aan de geruchten omdat het simpelweg niet zo’n groot punt is. Daar staat dan weer tegen over dat consequent gedrag natuurlijk ook belangrijk is. Het gerucht dat nu over het internet waait is dat Marvel vs Capcom 3 zowel de Engelse als de Japanse voice dub zal bevatten.

Een menu-screen die over Twitter wordt verspreid laat zien dat de keuze voor Engels of Japans per karakter bepaald kan worden. Een grote verrassing is deze toevoeging niet en het gerucht zal dan ook hoogstwaarschijnlijk bevestigd worden als Marvel vs Capcom 3 18 februari bij ons in de schappen ligt.

Capcom houdt ondertussen de lippen stijf op elkaar: "We can’t comment on rumour and speculation." Echt waar Capcom? Ook niet een beetje?

Bruma slachtoffer van blunder Chelsea

Jeffrey Bruma zal waarschijnlijk bij Chelsea maar weinig aan spelen toekomen in het resterende deel van het seizoen. Als de Engelse club David Luiz van Benfica over zou komen, dan zou Bruma verhuurd mogen worden. Luiz kwam, maar Bruma werd niet verhuurd.

Bruma kon op de slotdag van de transfermarkt  Leicester City uit de Championship verhuizen, maar door een blunder bleef die transfer uit. Chelsea leverde de transferpapieren pas ná het verstrijken van de deadline in bij de Engelse voetbalbond FA. Dat meldt NUsport. "We zijn niet erg te spreken over deze gang van zaken," zegt Brumas zaakwaarnemer Wessel Weezenberg. "Je kunt gerust spreken van een administratieve blunder van Chelsea. Jeffrey is heel teleurgesteld en moet dit nu eerst even laten bezinken."

Regels van Engelse bond maken het wel mogelijk dat Bruma nog voor een korte periode verhuurd kan worden. Via de zogenaamde 'emergency loan' kan de Nederlander de laatste drie maanden van het seizoen wordt verhuurd aan Leicester. Een speler kan dan voor maximaal 93 dagen worden uitgeleend aan een Championship-club.

Linkdump Dinsdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

 • Meisje in Tunesië zingt een prachtig lied. Met dank aan Miendientje.
 • Batman door Dostoyevsky. Met dank aan lilaliss.
 • De revolutie in Egypte Cartoons. Met dank aan Hoedjeman.
 • En een educatief maar toch vies filmpje over een schildpadden hart
  wat niet stopt met kloppen (NSFW). Met dank aan Tri-sox

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Newey: "KERS gaat verschil maken"

De technisch directeur van Red Bull Racing, Adrian Newey, denkt dat het Kinetic Energy Recovery System in 2011 in de Formule 1 een hoofdrol zal gaan spelen. Dit kan volgens de Brit bij inhaalacties het geval zijn, maar ook bij de start van een race.

KERS werd in 2009 in de Formule 1. Bij het systeem wordt remenergie van de auto opgeslagen om dit op een later tijdstip weer te kunnen gebruiken. Hierdoor kan tijdelijk extra vermogen worden verkregen om het inhalen te bevorderen. Vorig jaar spraken de teams af om het systeem niet in te zetten, maar voor dit jaar is het terug van weggeweest.

Red Bull heeft in 2009 wel met KERS getest, maar in tegenstelling tot Ferrari en McLaren nooit mee geracet. "De auto die we in 2009 gebruikten was er wel voor geprepareerd en we hadden er ook mee getest, maar we besloten ons destijds op andere zaken te concentreren en het uiteindelijk niet tijdens de races te gebruiken," zei Newey tegen Autosport.

"We moeten ons tijdens de aanstaande wintertests dan ook richten op het testen en ontwikkelen van KERS, zodat het ons gedurende het jaar van dienst kan zijn," zei de Brit die denkt dat Ferrari en McLaren door hun ervaring een klein voordeeltje hebben. "Wij moeten het dus ook goed werkend zien te krijgen, al is het maar om bij de start van een race op gelijke voet met ze te staan. In 2009 is namelijk wel gebleken dat KERS de coureurs die het gebruiken kan helpen om een bliksemstart te maken."

Newey vindt dat het inbouwen van het systeem de lastigste horde is. "Het is een uitdaging, want het is een omvangrijk systeem en je moet het in de auto zien te installeren zonder dat het de aerodynamica aantast, want anders doe je de voordelen die het oplevert alsnog teniet. We hebben onze auto, die een doorontwikkeling is van de RB5 en RB6, echter aangepast aan het nieuwe reglement en er tijdens het ontwerpen ook rekening mee gehouden dat we komend jaar niet zonder KERS kunnen."

Nieuwe regering JordaniŽ na protesten

Koning Abdullah van Jordanië heeft dinsdag premier Samir Rifai ontslagen. Abdullah heeft Marouf Bakhit benoemd tot vervanger van Samir Rafai.

Een hoge functionaris zei dat Marouf Bakhit de opdracht heeft gekregen een nieuwe regering te vormen. Duizenden inwoners van Jordanië waren eind vorige week de straat opgegaan in de hoofdstad Amman en andere steden. Zij eisten economische en politieke hervormingen.

De betogers maakten duidelijk dat ze uit waren op het vertrek van de regering van premier Samir Rifai en dat de acties niet tegen de koning waren gericht. 'We willen een regering van nationale redding', was te lezen op een spandoek bij de betoging in Amman.

Koning Jordanië benoemt nieuwe regering
Koning Jordanië benoemt nieuwe regering (Foto: ANP)

KNMI waarschuwt voor gladheid

In het noordoosten, oosten en zuidoosten van het land kan het dinsdag in de middag en avond verraderlijk glad worden door ijzel. Daarvoor waarschuwt het KNMI. Volgens de ANWB gaat het om het gebied ten oosten van de lijn Leeuwarden-Eindhoven. Ook elders kan het lokaal glad worden door ijzel of bevriezing van natte wegdelen.

In de avond trekken de regen en motregen weg naar het zuidoosten. De temperatuur blijft in het oosten nog geruime tijd onder het vriespunt, maar loopt vanuit het westen langzaam op. De temperatuur varieert van 3 graden in het westen tot -2 in het oosten.

Woensdag is het vermoedelijk gedaan met de gladheid. De middagtemperatuur ligt dan rond een graad of 6.

Dark Souls moeilijker dan Demon's Souls

Dark Souls, de opvolger van Demon's Souls, zal nóg moeilijker worden dan Demon's Souls, volgens ontwikkelaar From Software. Demon's Souls staat bekend om zijn hoge moeilijkheidsgraad. Doodgaan betekende een flink stuk overnieuw moeten doen en alle opgeslagen zielen kwijtraken, met één kans om ze terug te pakken.

In tegenstelling tot Demon's Souls zal de wereld van Dark Souls niet opgesplitst worden door een centrale hub, maar zal alles met elkaar verbonden zijn door middel van waypoints. Game director Hidetaka Miyazaki wil dat het bereiken van de horizon een "natuurlijk en haalbaar" doel zal zijn.

Het klassensystem uit Demon's Souls zal niet terugkeren, wat inhoudt dat de speler zijn personage op zijn eigen manier kan ontwikkelen. De wapens zullen wat makkelijker in de omgang zijn, en er zal een groter scala aan magische krachten beschikbaar zijn.

Het online-systeem zal ook terugkeren, maar hoe het precies zal werken is nog niet bekend. Wel zegt Miyazaki dat spelers nog steeds anderen zullen kunnen helpen of hinderen als goede of slechte geesten. Het Soul Tendency-systeem, wat ervoor zorgde dat de wereld veranderde gebaseerd op bepaalde gebeurtenissen, zal niet terugkeren, omdat From Software geen servers wil onderhouden. Het voordeel hiervan is dat spelers zich geen zorgen hoeven te maken dat de servers plat gaan en het online gedeelte verdwijnt.

Dark Souls, voormalig Project Dark, is de spirituele opvolger van Demon's Souls. De game zal uitkomen voor de Playstation 3 en de Xbox 360. Een datum is nog niet aangekondigd.

Australische kuststad maakt zich op voor cycloon

Meer dan negenduizend bewoners van de stad Cairns aan de kust van de Australische staat Queensland moeten hun huizen verlaten in verband met een 'levensbedreigende' cycloon. Dinsdag werd een ziekenhuis door het leger geëvacueerd.

De cycloon, Yasi genaamd, zal Cairns waarschijnlijk woensdagavond bereiken. Verwacht wordt dat de storm de zeespiegel twee meter zal doen stijgen en dat de stad gedeeltelijk onder water zal komen te staan. De storm bereikt snelheden van 250 kilometer per uur en gaat gepaard met zware regenval.

Cairns heeft 164.000 inwoners. Veel mensen maakten zich dinsdag uit eigen beweging al op om te vertrekken. Omdat het vliegveld van Cairns woensdag uit voorzorg dicht gaat, regelden luchtvaartmaatschappijen voor dinsdagavond extra vluchten. Toeristen braken hun vakantie af en vlogen naar huis.

Een andere cycloon, Anthony, trof Queensland maandagmorgen, maar richtte weinig schade aan.

Yasi zal Brisbane en andere steden in Queensland die sinds november zijn getroffen door zware overstromingen niet bereiken.

[UPD] Racegames zijn slecht voor het rijgedrag

Mensen die in hun vrije tijd veel racegames spelen zijn volgens Tim Bailey, veiligheidsexpert bij het bedrijf Continental Tyres, een groter gevaar op de weg. In zijn rapportage die vanmorgen verscheen in de Londense versie van de krant Metro, beweert Baily dat mensen de tactieken die ze in de game toepassen, ook zullen toepassen op de openbare weg. 

Zo zullen de racegame-spelers eerder het risico nemen om door rood licht te rijden of riskantere manoeuvres uithalen bij het inhalen op de snelweg. Verder zouden de gamers volgens Baily hun eigen rijvaardigheid hoger inschatten dan die van niet-gamers, maar hebben de gamers wel meer schadeclaims op hun naam.

"Gamers take more risks than non-gamers, possibly due to the lack of real consequences in the game," aldus Tim Bailey.

[UPDATE] We hebben nu ook de cijfers van het onderzoek. Gamers zijn dikgedrukt.

 

 • % stopped by police: 22/13
 • % who use mobile when driving: 19/12
 • % ever made a claim for an accident: 30/15
 • % ran a red light in last 12 months: 31/14
 • % driven wrong way down one-way street: 13/10
 • % hit stationary object when parking: 22/13
 • % accidentally clipped a car but kept quiet: 19/11
 • % take risks (accelerate too quickly, overtake): 44/21
 • % suffer road rage: 45/22
 • % who speed: 25/13
 • % scare others with their driving: 26/11
 • Attempts before passing test: 2/3
 • No. of prangs to their vehicle in last 12 months: 1/2

 

crash

Robben biedt excuses aan

Arjen Robben heeft zijn excuses aangeboden aan zijn teamgenoot bij Bayern München Thomas Müller. De Nederlander greep de 21-jarige Duitser naar de keel toen deze bij een actie over het hoofd werd gezien door Robben en daarop veel misbaar maakte.

"Het was niet slim van me. Ik had dit niet op het veld moeten doen. Mijn actie ziet er agressief uit. Dat is absoluut niet goed," zei Robben tegen Blickpunt Sport. "Ik ben een emotionele speler, maar ik moet me ook kunnen beheersen. Ik heb inmiddels met hem gesproken en de lucht is geklaard. We zijn weer goede vrienden."

De Boer toont begrip voor uitblijven transfer

Frank de Boer heeft er begrip voor dat Ajax niet tot het uiterste is gegaan om een vervanger voor de naar Liverpool vertrokken Luis Suárez aan te trekken. Dat zegt de trainer vandaag op de clubsite. Ajax had het oog laten vallen op Bas Dost van Heerenveen en Dries Mertens van FC Utrecht, maar bereikte geen akkoord over een transfersom.

De Boer besprak vorige week met Rik van den Boog en Danny Blind welk bedrag Ajax voor welke speler uit wilde geven. "Die verschillen bleken gisteren te groot. Veel te groot zelfs, zowel voor Dost als voor Mertens."

Ondanks zijn begrip is De Boer wel teleurgesteld over het uitblijven van versterking. "Wat mij betreft hebben we net iets te weinig spelers die een constante serie wedstrijden op eredivisieniveau kunnen spelen", zegt de trainer die behalve Suárez ook Urby Emanuelson zag vertrekken. "Met name als we met blessures en schorsingen te maken krijgen, moeten we nog meer terugvallen op de jeugd."

De ambitie om voor de landstitel te gaan, blijft volgens De Boer recht overeind staan. "We zijn alleen twee belangrijke spelers kwijtgeraakt. Dus we zijn wel reëel." Deze maand wachten de zware uitwedstrijden tegen Roda JC en PSV. "Het wordt heel moeilijk, maar we hebben al meerdere malen aangetoond met deze groep goed te kunnen voetballen en ook te kunnen winnen. Wel had ik graag wat meer mogelijkheden gehad."

Sneijder feliciteert Johan Derksen

Wesley Sneijder heeft maandag Johan Derksen gefeliciteerd met zijn 62ste verjaardag. De stervoetballer dook maandag via de telefoon plots op in de uitzending van Voetbal International (VI) om de besnorde voetbaljournalist een fijne verjaardag toe te wensen.

Sneijder en Derksen hebben in het verleden wel eens naar tegen elkaar gedaan. Zo uitte Derksen regelmatig forse kritiek op de rol van Sneijders vrouw Yolanthe Cabau van Kasbergen.

De international had als cadeau een gesigneerde Inter Milaan-shirt in XL voor Derksen geregeld. Hoewel de voetbaljournalist het shirt wel kon waarderen, had hij toch liever Yolanthe die uit een taart kwam springen gehad.

Ook werd Derksen in de VI-uitzending in het zonnetje gezet door onder meer Willem van Hanegem, Hans Kraaij jr. en Kasper van Kooten. Van FC Twente-speler Marc Janko kreeg Derksen een 'J(oh)anko' FC Twente-shirt. Derksen vond de spits, die nu de 2e topscorer in de Eredivisie is, een behoorlijk waardeloze aankoop van de Tukkers.


Johan Derksen werd maandag in het zonnetje gezet door o.a. Wesley Sneijder

IsraŽl woedend op VS om Egypte-standpunt

Als het regime van president Hosni Mubarak in Egypte omvergeworpen wordt, zal Israël één van haar zeer schaarse vrienden in een vijandige omgeving verliezen. De president van de VS heeft hier schuld aan, zo zeggen Israëlische politieke commentators maandag.

De kranten en media reclameren geschoktheid om het gemak waarmee Obama een strategische en trouwe bondgenoot van zich af schudt, puur om 'te conformeren aan de huidige ideologie van politieke correctheid'. Krantenkoppen noemden het optreden van Obama 'een kogel van Oom Sam in onze rug'.

Benjamin Netanyahu, de premier van Israël, heeft zijn ministersploeg opgedragen geen commentaar op de gebeurtenissen in Egypte te geven, maar president Shimon Peres liet zich gisteren toch uit: "We hebben altijd, en nu nog steeds, diep respect gehad voor president Mubarak." Wellicht onbewust switchte de premier naar verleden tijd: "Ik zeg niet dat alles wat hij deed goed was, maar hij deed één ding waar we hem allemaal dankbaar voor zijn: vrede bewaren in het Midden-Oosten".

De meningen in de Israëlische media liegen er niet om, en bevestigen de visie van de premier. Onder andere viel er te horen en te lezen, dat 'Amerika het spoor volledig bijster is', 'Clinton en Obama een riskante, naïeve en hooghartige diplomatische koers volgen', en dat 'de diplomatie van politieke correctheid van generaties van Amerikaanse presidenten, pijnlijk naïef is'.

Sinds 1979 onderhoudt Israël vriendschappelijke banden met het dictatoriale Egypte onder Anwar Sadat en Hosni Mubarak. Obama riep eerder deze week op tot een vredevolle transitie naar een democratisch Egypte en nieuwe verkiezingen.

'PlayStation Move binnenkort voor PC'

Volgens verschillende bronnen is Sony bezig zijn met PC-support voor hun motion controller, de PlayStation Move. Achter de schermen zou men bezig zijn met een zogenaamde 'Move Server', die dit mogelijk moet maken. Op de GDC van eind deze maand zal meer info worden vrijgegeven.

Op de GDC zal support engineer John McCutchan van Sony Computer Entertainment America spreken over deze mogelijkheid. In de agenda staat: "We zullen het over het nieuwe Move Server project hebben, dat het voor academici en hobbyisten mogelijk maakt om software op de PC te ontwikkelen voor de PlayStation Move".

Grote concurrent Microsoft is eveneens bezig met officiële PC-support. Scheelt weer werk, aangezien men nu de code moet hacken om dit mogelijk te maken.

movedows

Ontdek het verleden van Homefront

Homefront speelt zich af in een bezet Amerika anno 2027. Om het verhaal beter uit te leggen heeft THQ een website gemaakt met daarop filmpjes, documenten en foto's over hoe het zo ver heeft kunnen lopen met Amerika. 


De website navigeert als een post-apocalyptisch prikbord, inclusief kapotte gloeilampen, graffiti in verzet-stijl en Koreaanse documenten. De verzetsmuur van Homefront geeft een beeld van hoe de informatievoorziening zou zijn in het verzet en geeft een goed idee van de sfeer van de game. Klik

Homefront verschijnt op de PC, PlayStation 3 en Xbox 360 op 11 maart

Buemi: "Het wordt een belangrijk jaar"

Sébastien Buemi voelt geen extra druk nu hij weet dat hij dit seizoen voor Scuderia Toro Rosso moet gaan presteren. De Zwitser begint aan zijn derde seizoen in de Formule 1 en weet dat zijn opvolgers staan te dringen. Vorig seizoen was de coureur vrijwel gelijkwaardig aan zijn teamgenoot Jaime Alguersuari.

"Dit is een belangrijk jaar. Ik denk niet dat het belangrijker is dan andere seizoenen, we zullen gewoon zo veel mogelijk punten moeten scoren. Wat er volgend seizoen gebeurt weet ik niet, we moeten ons eerst maar op dit jaar concentreren," zei Buemi tegen GPUpdate. Hij beseft dat onder meer derde rijder Daniel Ricciardo klaar staat om het stuur over te nemen.

Toro Rosso moest voor het tweede jaar op rij de bolide zelf bouwen, iets wat volgens Buemi geen problemen gegeven heeft. "Het team is goed bezig en we hebben al enkele ontwikkelingen met betrekking tot de auto op stapel staan. We hebben de zaken veel meer onder controle dan vorig jaar. We hebben meer ervaring, dus het wordt interessant om te zien hoe we het gaan doen."

Opstartproblemen digitale Cito-toets

De digitale versie van de Cito-toets heeft dinsdagochtend te kampen gehad met opstartproblemen, waardoor verschillende leerlingen er pas later aan konden beginnen. Doordat te veel scholen tegelijk op de toets inlogden, vielen servers uit, meldt een woordvoerder van het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito) dinsdag.

De problemen zijn verholpen. Hoeveel leerlingen door de problemen later moesten beginnen aan de eindtoets voor het basisonderwijs is onduidelijk. In totaal leggen vierduizend leerlingen op 2500 scholen de toets digitaal af.

De leerlingen die later zijn begonnen houden evenveel tijd om de toets te maken, vertelt de woordvoerder. "Maar het is wel vervelend voor ze. Ze zitten klaar voor een toets die niet werkt." Hoe lang kinderen moesten wachten om alsnog aan de test te beginnen, weet de woordvoerder niet.

Waardoor de problemen zijn ontstaan, wordt nog onderzocht. De Cito-toets digitaal afleggen is al meerdere jaren mogelijk. Scholen kunnen zelf bepalen of een digitale eindtoets wordt afgenomen in plaats van de papieren versie. De digitale variant kan bijvoorbeeld worden ingezet voor leerlingen die wegens ziekte op een of meer vaste toetsdagen van de papieren test niet hebben kunnen deelnemen.

Ruim 157 duizend leerlingen zijn dinsdag begonnen met de Cito-toets. De toets duurt drie dagen. Dinsdag, woensdag en donderdag krijgen de leerlingen tweehonderd meerkeuzevragen voorgelegd op het gebied van taal, rekenen-wiskunde en studievaardigheden. Bijna 90 procent van de deelnemende 6200 scholen maakt ook het facultatieve onderdeel wereldoriëntatie, dat uit negentig opgaven bestaat.

Daily Show NL scoort 136.000 kijkers

De Nederlandse editie van het satirische nieuwsprogramma The Daily Show is maandag met 136.000 kijkers van start gegaan. Dit meldt Stichting KijkOnderzoek dinsdag. Het cijfer is boven de verwachting van presentator Jan Jaap van der Wal, die vooraf op 100.000 mensen hoopte.

De 136.000 kijkers lijken niet veel, maar The Daily Show NL was veruit het best bekeken programma op Comedy Central, waar in Nederland niet erg veel naar gekeken wordt. In de eerste uitzending van het programma sprak Van der Wal onder andere met de Amerikaanse host van The Daily Show, Jon Stewart.

Kijk hier de eerste aflevering van The Daily Show NL terug.


136.000 kijkers voor eerste uitzending The Daily Show NL (Foto: Comedy Central)

Tbs geŽist tegen 'Jack de Prikker'

Tegen de 26-jarige man die wordt verdacht van vier steekpartijen in Lelystad is dinsdag tbs met dwangverpleging geëist. De verdachte is volgens de officier van justitie volledig ontoerekeningsvatbaar. Daarom kunnen de steekpartijen hem volgens het Openbaar Ministerie in Lelystad in strafrechtelijke zin niet worden verweten. Hij krijgt dan geen straf maar een verplichte behandeling.

De steekpartijen vonden tussen december 2008 en maart 2009 plaats. Een van de slachtoffers overleed aan de gevolgen van de opgelopen verwondingen, de andere drie raakten ernstig gewond.

Een mummie in je koffer

Heb jij al een stuk steen van een piramide thuis? Nee? Dan moet je er nu snel bij zijn, want de Egyptische kunst is reddeloos verloren. Terwijl het volk zich op een pleintje druk maakt om wat regeringsprobleempjes, hebben de plunderaars al toegeslagen. Er zijn nu maar drie opties voor de kunst uit de Egyptische, Romeinse en Byzantijnse oudheid: het wordt gejat, vernield, of als goud omgesmolten. Een volk dat zichzelf berooft van zijn eigen geschiedenis, is wel heel dom. We gaan hier in Nederland toch ook niet het Rijksmuseum plunderen bij een willekeurig opstandje?

Knieblessure Andersson valt mee

De knieblessure die Petter Andersson zondag opliep blijkt mee te vallen. Dat geeft FC Groningen op de clubsite aan. De middenvelder viel tegen sc Heerenveen tien minuten voor tijd uit. Gevreesd werd dat de Zweed er opnieuw een lange tijd uit zou zijn. Maar de MRI-scan liet gisteren 'slechts' een kneuzing aan de meniscus zien.

De tweevoudig international moest al twee keer eerder een kruisbandoperatie ondergaan en vreesde nu even hetzelfde lot. "Ik dacht: als het nu weer mijn kruisband is, stop ik per direct, maar eigenlijk wist ik al meteen dat het iets anders was."

De 25-jarige Andersson wilde op het bewuste moment druk zetten op een tegenstander. "Hij maakte een draaiende beweging en toen ik dat ook deed, hoorde ik wat knappen in de knie. Ik had pijn, maar anders dan bij mijn kruisbandblessure." De voetballer weet nog niet hoelang hij aan de kant staat.

PS3-firmware zorgt voor HDD-upgrade bug

Gamers die de hardeschijf van hun Playstation 3 willen upgraden lopen sinds de laatste firmware-update, 3.56, tegen een bug aan. Deze bug, met errorcode 8002f2c5, zorgt ervoor dat de console de nieuwe hardeschijf niet accepteert. Alleen door de oude hardeschijf er weer in te doen is het probleem te verhelpen.

Sony claimt dat het om een veiligheidsupdate gaat, wellicht om de recente hacks tegen te gaan. De bug lijkt alleen de Slim-consoles te treffen. Op het officiële Playstation forum is een topic gestart waar mensen hun problemen met deze update posten.

Fans Liverpool woedend op Torres

De fans van Liverpool zijn woedend over het vertrek van Fernando Torres. De aanvaller koos er gisteren namelijk om naar rivaal Chelsea over te stappen. De Londenaren legden een bedrag van 58 miljoen euro op tafel.

Vlak na de bekendmaking van de transfer stak de aanhang van Liverpool het shirt, dat de naam van Torres droeg, in brand. Op datzelfde moment verklaarde de Spanjaard blij te zijn met de nieuwe uitdaging. "Chelsea is een team waar ik graag tegen speelde, maar ook een team waar ik graag in speel," liet hij aan Chelsea TV weten. "Het is mijn droom om de Champions League te winnen en ik denk dat ik die met Chelsea in vervulling kan laten gaan."

Torres zal in de aanval gaan samenwerken met Didier Drogba. "Hij is veruit de beste spits ter wereld," aldus de aanvaller over zijn nieuwe ploeggenoot. "Het is een grote verantwoordelijkheid om naast hem te spelen, want het niveau dat hij haalt is zó hoog. Ik ben een fan van alle Chelsea-spitsen. Nicolas Anelka zag ik al bij Arsenal spelen toen ik nog jong was. Hij heeft de speelstijl waar ik van houd."

Lotus Renault komt met nieuw uitlaatsysteem

Lotus Renault GP heeft de nieuwe bolide voor het seizoen 2011 naar nu blijkt uitgerust met een geheel nieuw uitlaatsysteem. Gisteren werd de nieuwe auto onthuld, waarbij opviel dat de uitlaat nergens te vinden was.

De afgelopen jaren waren de uitlaten van de auto's aan de bovenzijde van het bodywork te vinden, maar door de door Red Bull geïntroduceerde geblazen diffuser verdwenen ze weer naar de onderzijde van de auto. Bij de R31 worden daar de hete gassen niet afgevoerd, want de achterzijde van de bolide is zonder openingen, waardoor deze zeer aerodynamisch efficiënt zou moeten zijn.

In plaats daarvan heeft de renstal innovatief gedacht en risico genomen. Het lijkt er namelijk op dat onder de inlaat bij de sidepots de uitlaat geplaatst is. Het lijkt voor het eerst te zijn dat een renstal daar de hete lucht af wil voeren. Hierdoor zou het concept van de geblazen vloer van de auto weer een nieuwe dimensie krijgen.


De plaats voor de uitlaat van Lotus Renault. Klik op het plaatje voor een vergroting

Stephen Kings horrorverhaal The Stand verfilmd

Het klassieke horrorepos The Stand van Stephen King wordt opnieuw verfilmd. Het boek uit 1978 wordt gezien als grondlegger voor verschillende postapocalyptische verhalen en televisieseries als Lost en is een van de bestverkochte boeken aller tijden. Meestal worden de filmrechten voor boeken van King al verkocht voordat het boek zelfs maar geschreven is.

Filmmaatschappijen Warner Bros. en CBS Films gaan The Stand samen produceren en ontwikkelen. Warner distribueert de film en neemt de marketing voor haar rekening. CBS heeft al jarenlang de filmrechten van The Stand, maar heeft de laatste jaren gezocht naar een geschikte productiepartner. De komende weken werken de schrijvers en producenten aan het scenario.

The Stand is een klassiek verhaal over goed versus kwaad, nadat een virus het grootste deel van de Amerikaanse bevolking heeft weggevaagd. Het verhaal heeft talloze karakters, maar focust zich op een groep overlevenden die vecht tegen de verpersoonlijking van het kwaad, Randall Flagg.

Het boek dat in Nederland in 1984 werd uitgegeven als De Beproeving werd in 1994 al verfilmd als televisieserie door de Amerikaanse horrorregisseur Mick Garris. Hij maakte in 1997 ook een serie van het boek The Shining van Stephen King. Marvel Comics heeft al eerder een stripversie gemaakt van The Stand. Het is nog niet duidelijk wie deze nieuwe versie van The Stand gaat regisseren.


Stephen Kings horrorverhaal The Stand verfilmd (Foto: Novum)

Sledehonden in Canada afgeslacht

Omdat de zaken na de Olympische Winterspelen van 2010 stukken slechter gingen heeft een bedrijf dat tochten met sledehonden verzorgt minstens honderd sledehonden laten afslachten. De medewerker van het bedrijf die de honden moest afmaken heeft daar een posttraumatische stressstoornis aan over gehouden. De politie en de dierenbescherming in de Canadese provincie British Colombia zijn nu een onderzoek naar de gang van zaken gestart.

Het bedrijf Outdoor Adventures Whistler had ten tijde van de Spelen rond de driehonderd sledehonden. Na het vertrek van de toeristen zakte de markt voor sledetochten in en probeerde het bedrijf een groot deel van de honden elders onder te brengen. Uiteindelijk bleven er zo'n honderd over waarvoor geen onderdak was gevonden. Deze honden moesten door de medewerker worden afgemaakt.

De medewerker kwam met de kwestie naar buiten toen hij een uitkering aanvroeg vanwege de posttraumatische stressstoornis waar hij mee kampte sinds hij de honden in april 2010 in twee dagen tijd had afgeslacht. Hij heeft verklaard voor de klus een geweer maar ook een mes te hebben gebruikt. Niet alle honden waren op slag dood. Sommige dieren hebben enorm geleden voordat ze uiteindelijk bezweken, zei Marcie Moriarty van de dierenbescherming.

PSV test Tsjechische doelman Vaclik

PSV heeft deze week keeper Tomas Vaclik op proef. Dat meldt een woordvoerder van de Eindhovense club. De 21-jarige Tsjech speelt dit seizoen bij Viktoria Zizkov, dat uitkomt op het tweede niveau van Tsjechië. De 1,88 meter lange Vaclik speelde tien wedstrijden voor de nationale ploeg onder 21.

Vaclik was afgelopen zomer op proef bij N.E.C. Nijmegen. Daar liet hij een goede indruk achter, maar zag af van een contract. Hij zag een rol als reserve achter Gabor Babos niet zitten.

PSV had eerder in januari al vier andere spelers op proef. Van het kwartet Jorge Salinas, Aurelian Chitu, Miro Slavica en Sal Jobarteh maakte alleen de laatstgenoemde indruk op de leiding. De 17-jarige Zweed mag nog eens terugkomen. Wanneer is nog onduidelijk.

Kleine Kerkstraat verkozen tot leukste winkelstraat

De verkiezing van de leukste winkelstraat van Nederland is dit jaar gewonnen door de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden. De winnaar kreeg volgens organisator NLstreets 3759 van de dertigduizend stemmen. Daarmee bleef het de nummer twee op de ranglijst de Haarlemmerstraat en -dijk in Amsterdam nipt voor. Die straat haalde 3514 stemmen.

De Italiaanse delicatessenzaak Ariola in Groningen ging ervandoor met de prijs voor beste winkel, vlak voor brillenwinkel Optical Art uit Utrecht.

Er deden dit jaar ruim zeventig winkelstraten mee aan de verkiezing. Deze werden uitgekozen op basis van de sfeer die de straten uitstraalde en het winkelaanbod.

Vorig jaar en het jaar daarvoor won de Kleine Houtstraat in Haarlem de wedstrijd.

Coentunnel dicht na ongeluk

De Coentunnel in Amsterdam is dinsdagochtend afgesloten voor verkeer na een ongeval op de A10. De Verkeersinformatiedienst meldt dat er een auto over de kop is geslagen en dat er gewonden zijn gevallen. Omdat gewonden behandeld moeten worden door hulpdiensten is de tunnelbuis richting De Nieuwe Meer afgesloten.

Er staat rond 11.00 uur twee kilometer file tussen Oostzanerwerf en de Coentunnel. Op het knooppunt Coenplein kan verkeer richting Den Haag het beste omrijden via de Zeeburgertunnel.

Drukke laatste dag transferperiode

Nederlandse voetbalclubs hebben flink gehandeld in de transferperiode die maandagnacht afliep. Liefst 130 spelers wisselden van club. Dat maakte de KNVB vandaag bekend. Vooral op de laatste dag was het erg druk met 49 transfers tegenover vijftien vorig jaar.

Vorig seizoen stapten nog slechts negentig spelers in de winterperiode over naar een andere club. In 2009 waren het er met 153 wel veel meer. De trend van het verhuren van spelers werd voortgezet. Bijna de helft van de spelers (59) sloot een huurovereenkomst af.

De clubs zagen 29 spelers naar het buitenland vertrekken. Daar kwamen er 31 vanuit het buitenland voor terug. Binnen Nederland wisselden zeventig voetballers van club. De transferperiode, die liep van 3 tot en met 31 januari, is nog altijd veel minder druk dan de zomer. Daarin veranderden 452 spelers van werkgever.

Drukke laatste dag transferperiode
Drukke laatste dag transferperiode (Foto: ANP)

Wrong Turn 4 in de maak

Ken je Wrong Turn 3 nog? Het was een licht commercieel succesje, maar de recensies logen er niet om. Toch heeft Twentieth Century Fox besloten om een vierde deel aan te kondigen met de regisseur van deel drie: Declan O'Brien.

O'Brien zal ook nu weer de plaats ven regisseur gaan vervullen. Het nieuwtje dat exclusief aan BloodyDisgusting is doorgegeven, vermeldt ook nog dat deze maand de opnames in Winnipeg gaan beginnen. Er is nog niets bekend over de mogelijke castbezetting, andere crewleden of ook maar een plot. De vorige films gingen over inteelthillbilly's die iedereen die hun bos betreedt gruwelijk aan hun eind brengt.

Het is ook nog onbekend wanneer de film zal gaan verschijnen.

Kosten comazuipers verhalen op ouders

Ouders zouden moeten opdraaien voor de kosten van overmatig drankgebruik bij hun kinderen. Dat schrijft het Hoorns VVD-raadslid Chris de Meij in een brief aan de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

De Meij roept de landelijke fractie van zijn partij op om te onderzoeken of ouders financieel aansprakelijk kunnen worden gesteld voor hun kinderen die een slok te veel op hebben. Door de kosten van bijvoorbeeld een ziekenhuisopname af te schuiven op de ouders hoopt De Meij het aantal comazuipers terug te dringen.

Het aantal jongeren met een acute alcoholvergiftiging stond na de eerste helft van 2010 op 356. In 2009 waren dat er over het gehele jaar vijfhonderd. "Ondanks alle publiciteit, de aandacht binnen het onderwijs, de huis-aan-huis gestuurde brieven en contacten om het alcoholmisbruik tegen te gaan, neemt het aantal jongeren toe dat hiermee zichzelf en anderen in direct levensgevaar brengt", schrijft De Meij.

West-Friese gemeenten proberen al langer het drankmisbruik onder jongeren aan te pakken. In de Noord-Hollandse regio wordt veel meer gedronken en is ook het aantal jonge drinkers groter dan in de rest van het land.

Jans: "Eerst met Dost om tafel"

Nadat de rook is opgetrokken wil trainer Ron Jans eerst met zijn teleurgestelde spits om de tafel, alvorens de samenwerking wordt voortgezet.

Tegen de Leeuwarder Courant laat Jans weten dat hij begrijpt dat zijn spits teleurgesteld is. "Maar we moeten verder", meldt de oefenmeester aan het medium. Jans verwacht zijn topscorer gewoon op de training van woensdag, nadat de spelersgroep de dinsdag een vrije dag genoot. "Maar eerst gaan we om tafel, dat lijkt me logisch."

De 21-jarige Bas Dost zag zijn droomtransfer maandagnacht in rook opgaan, nadat Ajax en sc Heerenveen niet tot een overeenkomst kwamen. Voor de spits, die afgelopen zomer de overstap maakte van Heracles Almelo naar Friesland was dit een enorme domper. Via een arbitragezaak wilde de lange aanvaller een vertrek afdwingen, maar werd door de KNVB in het ongelijk gesteld.

Het is dus afwachten naar de uitkomst van het gesprek tussen de Friese club en de speler. Eventueel kan Dost van de zomer zijn gewenste transfer alsnog maken, maar tot die tijd zal hij nog bij Heerenveen in dienst zijn. De aanvaller wist dit seizoen, ondanks beperkte speeltijd, acht maal te scoren.

Toro Rosso presenteert STR6 in Valencia

Scuderia Toro Rosso heeft vandaag als vierde team in Valencia haar Formule 1-bolide voor het seizoen 2011 gepresenteerd. Voor de Italiaanse renstal zullen Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari de SRT6 gaan besturen. Daniel Ricciardo is benoemd tot derde rijder van het team.

Ook Toro Rosso heeft een iets hogere neus van auto ten opzichte van vorig jaar. De auto is volledig in eigen beheer gebouwd, omdat het verbod op klantenchassis' sinds vorig seizoen van kracht is. Mede hierdoor presteerde het team in 2010 minder goed dan in het verleden.

Olievlek in de Maas bij Rotterdam

Op de Maas in Rotterdam is dinsdagochtend een flinke olievlek gevonden. De zeehavenpolitie stuitte op de vlek, die tussen het Noordereiland en de Willemsbrug in Rotterdam ligt. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder gaat het om een behoorlijke vlek. Waar de olie vandaan komt en om hoeveel liter het gaat is nog onduidelijk.

De zeehavenpolitie en het Havenbedrijf Rotterdam proberen te achterhalen van welk schip de olie afkomstig is en bekijken wanneer de olie kan worden opgeruimd.

Ook Mercedes toont 2011-bolide

Na Red Bull Racing en Williams heeft ook Meredes GP vandaag de Formule 1-bolide voor het seizoen 2011 onthuld. De Duits/Britse renstal hoopt met de MGP W02 het gat met de topteams gedicht te hebben en weer mee te kunnen gaan doen om de zeges.

De auto wijkt sterk af van de bolide zoals deze vorig jaar gebruikt werd. Zo zit er weer een traditionele luchthapper op en zijn de sidepots aangepakt. Ook is de bolide uitgerust met een hoge voorvleugel. Daarnaast is de livery aangepast, waardoor de kleuren van hoofdsponsor Petronas beter zichtbaar zijn.

Zowel Nico Rosberg als Michael Schumacher zullen vandaag met de nieuwe auto in actie gaan komen.

Dode na geweldsincident in Alkmaar

Een 53-jarige man uit Alkmaar is maandagavond om het leven gekomen nadat hij zwaargewond raakte bij een geweldsincident in zijn woning aan de Koningsweg. De politie kon nog niet zeggen wat er precies is gebeurd.

Het slachtoffer wist kort na 19.00 uur zelf de politie te alarmeren. Hij werd in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij later op de avond overleed. De politie heeft een onderzoek ingesteld en is op zoek naar getuigen.

Kruiswijk komt weg met ťťn duel schorsing

Verdediger Arnold Kruiswijk is voor twee duels geschorst, waarvan één voorwaardelijk. De sc Heerenveen-speler werd zondag tegen FC Groningen van het veld gestuurd.

Op de officiële clubsite reageert Kruiswijk zelf op zijn uitsluiting. "Het was geen harde overtreding, maar ik moest wat doen", zei Kruiswijk. "Als je dertig meter achter iemand aan sprint kun je hem niet meer laten lopen. Ik ging voor de bal, maar hij tikte de bal net weg en toen raakte ik hem. Het was absoluut geen doodschop."

In de slotfase van de derby, haalde Kruiswijk de doorgebroken Groningen-aanvaller Tim Matavz naar de grond. De tussenstand was op dat moment al 3-1 in het voordeel van de Groningers. Door de schorsing mist de 26-jarige verdediger alleen de wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen.

Extra wrang voor de ex-jeugdinternational was dat hij de kaart uitgerekend tegen zijn oude club FC Groningen kreeg. Kruiswijk speelde in het verleden zeven seizoenen voor de Groningse club. Na een mislukt avontuur bij RSC Anderlecht, keerde hij vorig seizoen op huurbasis terug in Nederland bij Roda JC. Vanaf afgelopen zomer speelt Kruiswijk bij sc Heerenveen.

Williams toont foto's FW33 online

Williams heeft op haar website de eerste foto's van de FW33 online gezet. De bolide van het Britse team heeft een blauwe livery welke voor de eerste race van 2011 vervangen zal worden door de definitieve. Rubens Barrichello mocht vandaag in Valencia de eerste meters maken met de nieuwe auto.

Williams heeft voor het ontwerp van deze auto gekozen voor een agressieve aanpak, waarmee gehoopt wordt het gat met de topteams te kunnen overbruggen. Vorig seizoen was Williams de zesde constructeur, maar ondanks enkele goede resultaten bleven uiteindelijk podiumplaatsen uit. Voor de start van het seizoen zal er nog een nieuw aerodynamisch pakket gaan volgen.

Dodental Irak hoogst in vier maanden tijd

Het dodental door aanslagen in Irak was in januari het hoogst sinds september 2010. De Iraakse overheid meldde dinsdag dat in januari 259 mensen door geweld werden gedood.

Volgens gegevens van de ministeries van Gezondheid, Defensie en Binnenlandse Zaken kwamen door aanslagen in de eerste maand van 2011, 159 burgers, 55 politiemensen en 45 militairen door aanslagen om het leven. Dat is het hoogste aantal sinds september, toen 273 mensen werden gedood.

Vooral sjiitische pelgrims waren in januari het doelwit van terreuracties. De verantwoordelijkheid voor de meeste aanslagen is opgeëist door de Islamitische Staat van Irak, een groep waarin een lokale tak van Al Qaida het voor het zeggen heeft. De groepering hoopt met de aanslagen de sektarische tegenstellingen in het land aan te wakkeren.

Dodental Irak hoogst in vier maanden tijd
Dodental Irak hoogst in vier maanden tijd (Foto: ANP)

Hevige uitbarsting vulkaan in Zuid-Japan

De vulkaan Shinmoedake in het zuiden van Japan is dinsdag met zo'n hevige klap uitgebarsten dat acht kilometer verderop de ruiten sprongen. De Shimoedake werd vorige week woensdag actief na 52 jaar 'geslapen' te hebben.

De 1421 meter hoge Shinmoedake spuwt as, rook en stenen de lucht in. De krater vult zich langzaam maar zeker met lava, maar er is nog geen lava over de rand van de krater naar beneden gekomen.

De jongste uitbarsting was evenwel zo krachtig dat de autoriteiten besloten de gevarenzone te vergroten tot vier kilometer rond de vulkaan. Dit meldt de Japanse omroep NHK.


Hevige uitbarsting vulkaan in Zuid-Japan (Foto: Novum)

Zie voor extra informatie en foto's ook ons forum.

Red Bull toont RB7 in Valencia

Red Bull Racing heeft vandaag voorafgaand aan de eerste wintertest in Valencia de bolide voor het seizoen 2011 onthuld. De Oostenrijkse renstal hoopt met de RB7 het succes te herhalen van vorig jaar toen de renstal constructeurskampioen werd en Sebastian Vettel de rijders titel pakte.

Dit jaar zullen Vettel en Webber wederom de auto besturen die op het eerste gezicht iets veranderd lijkt te zijn ten opzichte van de RB6. Zo heeft ook Red Bull er voor gekozen om de neus omhoog te brengen. De motorkap is groter dan vorig jaar en gaat hiermee tegen de trend van de andere teams in die voor een kleinere kap hebben gekozen. Ook de achtervleugel wijkt af van de eerder gepresenteerde bolides.

Vorig jaar was de Oostenrijkse renstal, mede dankzij hoofdontwerper Adrian Newey, dominant door in vijftien van de negentien races de polepositions te pakken en uiteindelijk negen zeges te boeken. Dat het in het kampioenschap nog tot de laatste race spannend bleef was te wijten aan de technische problemen en coureursfouten die her en der gemaakt werden.

Vettel zal vandaag de RB7 in Valencia aan de tand gaan voelen.

NS wil gekraakte chipkaart niet vervangen

De NS gaat gekraakte OV-chipkaarten voorlopig niet vervangen. De kosten om alle kaarten in te ruilen voor een nieuwe, beter beveiligde versie zijn te hoog. Treinreizigers moeten wachten totdat hun huidige pas is verlopen. In sommige gevallen duurt dat nog zeker vijf jaar.

De NS hoopt dat kaartbeheerder Translink in de tussentijd zo snel mogelijk met een nieuw controlesysteem komt om fraudeurs te traceren. De beter beveiligde chip moet naar verwachting eind dit jaar beschikbaar zijn.

Vorige week bleek dat de huidige chipkaart met behulp van Windows-software en een kaartlezer eenvoudig te kraken is, waarmee gratis reizen voor iedereen mogelijk is, met name in de trein. Voor bus- of tramreizigers is frauderen moeilijker omdat de kaartlezers zich in het voertuig bevinden en bovendien het nummer van het voertuig nodig is.


NS wil gekraakte chipkaart niet vervangen (Foto: Novum)

Chelsea haalt Luiz, Matic naar Benfica

Chelsea heeft zich vlak voor het sluiten van de transfermarkt nog versterkt met David Luiz. Dat maakte de Engelse voetbalclub dinsdag bekend op de website. De Braziliaanse verdediger komt voor 25 miljoen euro over van Benfica.

Luiz (23) ondertekende in Londen een contract tot de zomer van 2016. Hij maakte vorig jaar zijn debuut voor de Braziliaanse nationale ploeg.

Nemanja Matic gaat de omgekeerde weg. De Servische middenvelder verruilt Chelsea deze zomer voor Benfica. Hij maakt nog wel het seizoen af bij Vitesse dat hem huurt van de club uit de Premier League.

Naast Luiz haalde Chelsea eerder Fernando Torres van Liverpool voor veel geld binnen. De Spanjaard kostte liefst 58 miljoen euro. Torres zette zijn handtekening eveneens onder een verbintenis tot medio 2016.

Chelsea haalt Luiz, Matic naar Benfica
Chelsea haalt Luiz, Matic naar Benfica (Foto: ANP)

Castaignos wil nu nog alles geven voor Feyenoord

Feyenoord en Inter bereikten maandag een overeenstemming over de transfer van Castaignos. In eerste instantie werd nog gesproken over een directe overstap, maar nu de transfer beklonken is gaat de 18-jarige spits pas in de zomer naar Milaan.

In het Algemeen Dagblad wil de spits van Feyenoord nog niet te ver vooruit kijken. "Natuurlijk maakt mij dit allemaal heel erg trots. Na dit seizoen maak ik een stap, maar eerst geef ik nog dertien wedstrijden alles voor Feyenoord. Daar hoeft niemand zich zorgen over te maken."

Over de transfersom deden de clubs geen uitspraken. Volgens het AD ligt deze niet hoger dan vier miljoen euro. Het is een variabel bedrag, dat kan oplopen naarmate de prestaties van Castaignos bij Inter goed zijn. Feyenoord ontvangt overigens niet al het geld van de transfersom. Een groot gedeelte gaat naar investeerders, die geld hebben gestoken in de zogenoemde talentpools, waar Castaignos onderdeel van uitmaakte.

Splinter Cell Trilogy krijgt releasedate

Zet je groene bril op, doe je ninjapak weer aan en zorg dat je schoenen niet kraken. De Splinter Cell Trilogy heeft een releasedatum gekregen. Voorlopig is er alleen een releasedatum bekend voor de Amerikanen, de verwachting is dat binnenkort ook de Europese markt een releasedatum krijgt.

22 maart kunnen de gamers aan de overkant van de grote oceaan aan de slag met Sam Fisher. Verwacht wordt dat wij moeten wachten tot 1 april. Het pakket zal een HD-uitvoering worden van drie titels:  Splinter Cell, Splinter Cell: Pandora Tomorrow en Splinter Cell: Chaos Theory. De game zal op disc uitgebracht worden maar ook beschikbaar zijn op het PlayStation Network. De Amerikanen moeten $39.99 neerleggen voor de trilogie. 

splinter cell

West Ham wilde Vleminckx aantrekken

Nu de transfermarkt is gesloten is gebleken dat West Ham United achter Björn Vleminckx aan zat. De Engelsen deden een bod op de topscorer van de Eredivisie, maar zijn club N.E.C. Nijmegen beoordeelde het bod als te laag.

Andere transfers die niet doorgingen waren Marc Höcher van Helmond Sport naar ADO Den Haag en Willem Janssen van Roda JC naar FC Twente. In plaats daarvan komt Janssen nu in de zomer transfervrij over van de ploeg uit Kerkrade. Tenslotte greep Juventus naast Royston Drenthe. De Nederlander blijft nu actief voor Hercules Alicante.

Thorpe kondigt mogelijke rentree aan

Ian Thorpe heeft voor morgen een persconferentie belegd waarin hij mogelijk zijn rentree in de zwemsport aan zal gaan kondigen. De Australiër stopte in 2006 met zwemmen, maar vorige maand hervatte hij weer de training.

Thorpe kampte destijds met motivatieproblemen, maar lijkt nu over deze mentale dip heen te zijn. In de jaren dat de Australiër zwom was hij de grote concurrent van Pieter van den Hoogenband. De Nederlander deed hem in 2000 pijn door op de 200 meter vrije slag het goud voor de neus van de thuisfavoriet weg te kapen. Mocht hij nu weer aan wedstrijden deel willen nemen dan moet de zwemmer eerst negen maanden dopingtests ondergaan.

Londen adviseerde Tripoli over Lockerbie

De Britse onderminister van buitenlandse zaken Bill Rammell heeft Libië geadviseerd over de mogelijkheid tot vrijlating op humanitaire gronden van Lockerbie-verdachte Abdel Baset Ali al-Megrahi. Dat gebeurde kort nadat in 2008 kanker bij Al-Megrahi was geconstateerd. De Britse krant The Daily Telegraph meldt dit op basis van door de klokkenluiderssite WikiLeaks beschikbaar gemaakte memo's van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Uit de memo's blijkt dat onderminister voor het Midden-Oosten Rammell Tripoli destijds op de hoogte heeft gesteld van de juridische mogelijkheden om Al-Megrahi vrij te krijgen. Al-Megrahi zat een levenslange gevangenisstraf uit in een Schotse gevangenis voor zijn aandeel in de bomaanslag op een PanAm-vliegtuig in december 1988. Het toestel explodeerde boven het Schotse Lockerbie. De aanslag kostte aan 270 mensen het leven.

Al-Megrahi werd in 2009 op humanitaire gronden door de Schotse autoriteiten vrijgelaten. De Britse regering heeft altijd gezegd dat zij geen rol in deze kwestie heeft gespeeld.

Dost: "Ik verdien al genoeg"

Bas Dost zag zijn droomtransfer naar Ajax gisteravond in duigen vallen. Sc Heerenveen hield vast aan een torenhoge transfersom. Heerenveen vroeg naar verluidt een bedrag van rond de zes miljoen euro. En dat terwijl Dost afgelopen zomer nog voor 3,1 miljoen werd overgenomen van Heracles Almelo. Dost baalt als een stekker dat hij het seizoen moet afmaken bij sc Heerenveen en niet bij Ajax.

De situatie van Dost bij Heerenveen is allesbehalve ideaal. Zeker nadat hij gisteren enkele bestuurders hoorde zeggen dat hij voor het grote geld bij Ajax wilde kiezen. "Daar schrik ik van, dat er nu wordt beweerd dat ik voor een zak geld kies", zegt de 21-jarige spits in De Telegraaf.

Het gaat Dost niet om het geld. "Met mijn relatie met de mensen van de club was niks mis. Ik heb geen probleem met de voorzitter. Ik ben zelfs bij hem thuis geweest. Maar het doet me wel pijn als ik dit hoor. Ik verdien al genoeg. Ik wil gewoon voetballen."

Satin Silver PS3 aangekondigd

Sony heeft bekendgemaakt dat er een Satin Silver PlayStation 3 wordt uitgebracht in Japan. Begin maart moet de zilveren console al uitkomen in het land van de rijzende zon, voor een zacht prijsje van ruim 267 euro.

In het pakket zitten alle standaard dingen die ook in de doos van de PlayStation 3 zitten met de normale kleur. Er is op dit moment nog niets bekend over een release in Amerika of Europa, dus dat is nog even afwachten.

Levendige drugshandel bij Defensie

Bij de Defensie Materieel Organisatie is drugshandel, machtsmisbruik en diefstal aan de orde van de dag. Dat blijkt uit interne documenten van Defensie, schrijft de Volkskrant.

Op het hoofdkantoor van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), de Haagse Frederikkazerne, wordt door defensiepersoneel volop gehandeld in illegale sigaretten, GHB, amfetaminen, anabolen en Viagra.

Ook is er een levendige handel in spullen van Defensie, zoals laptops, telefoons en auto-onderdelen. Verder worden dienstauto's en andere legervoertuigen regelmatig gebruikt voor privéactiviteiten.

De drugshandel en diefstal wordt in de hand worden gewerkt doordat hogere militairen en burgerpersoneel van Defensie elkaar dekken, staat in de documenten.

DMO is verantwoordelijk voor de aan- en verkoop en het beheer van al het defensiematerieel. Bij de dienst werken zesduizend mensen.

Uit een onderzoek naar de bedrijfscultuur van DMO bleek in 2008 en 2009 al dat er bij de materieelafdeling sprake was van een 'open winkel' en een 'risicovolle bedrijfsvoering'. Ook bleek uit het onderzoek een groot wantrouwen tussen personeel en leidinggevenden.

Toen de conclusies van het onderzoek eind vorig jaar uitlekten, leidde dat tot een confrontatie in de Tweede Kamer. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) weigerde het rapport vrij te geven, omdat het volgens hem ging om een incident. Hij zei dat alle misstanden waren aangepakt. Volgens betrokkenen is dat allerminst het geval.

[NBA] Cleveland onderuit tegen Miami

In de Amerikaanse NBA heeft LeBron James zijn oude club Cleveland Cavaliers een nieuwe nederlaag bezorgd. Miami Heat was met 117-90 veel te sterk. Het was alweer de 21e nederlaag op rij voor de Cavaliers.

James was goed voor 24 punten maar het was Dwyane Wade die met 34 punten topscorer werd. James bleef na afloop van de wedstrijd netjes ondanks de vele kritiek die hij vorige zomer kreeg toen hij naar Miami Heat vertrok. "Ik heb geen slecht woord te zeggen over de spelers en het team. Ik wens vooral de fans het beste."

Utah Jazz won ternauwernood van Charlotte Bobcats met 83-78. De Nederlander Francisco Elson mocht vijf minuten meedoen maar wist niet tot scoren te komen.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana Toronto 104-93
New Jersey Denver 115-99
Miami Cleveland 117-90
Memphis Orlando 100-97
Dallas Washington 102-92
Utah Charlotte 83-78
LA Clippers Milwaukee 105-98

Nepagenten melden zich na inbeslagname auto

Twee nepagenten die vrijdagmiddag in Amsterdam een vrouw staande hielden, zijn zondag aangehouden. Ze hadden zichzelf bij het bureau gemeld omdat ze dachten dat hun auto was gestolen. In werkelijkheid had de politie het voertuig in beslag genomen.

De mannen sommeerden een automobiliste vrijdag rond 17.30 uur op de Delflandlaan vanuit een zwarte auto met armbewegingen te stoppen. De vrouw vertrouwde het niet en reed door.

De nepagenten gingen voor haar rijden, zetten een blauw zwaailicht op het dak en lieten een politiestopbord zien. De vrouw stopte, maar hield haar portieren op slot. Door het raam vroeg ze de mannen om hun legitimatiebewijs. Dat konden ze niet tonen.

De vrouw gaf aan met de mannen te willen spreken op het bureau en reed door. De mannen volgden haar niet.

Zondagmiddag zagen agenten de auto in Amsterdam-West geparkeerd staan. Ze namen de auto in beslag. Niet veel later kwamen twee mannen van 20 en 22 naar het bureau om te melden dat ze hun auto misten. Ze werden aangehouden.

De mannen hebben bekend en zijn vrijgelaten in afwachting van hun eventuele rechtszaak.

Salesianen trekken boetekleed aan voor misbruik

De salesianen van Don Bosco erkennen schuld in de affaire rond seksueel misbruik in de katholieke kerk. De salesianen zeggen te werken aan een 'ruimhartige' schadevergoeding zonder juridische procedures. Dat staat in een brief van de orde aan misbruikslachtoffers, die NRC Handelsblad en de Wereldomroep maandag hebben gepubliceerd.

Het is voor het eerst dat een religieuze groepering dit doet sinds de misbruikaffaire in de katholieke kerk vorig jaar aan het licht kwam. In de brief van de Nederlandse leiding van de congregatie staat dat duidelijk is dat ook salesianen zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel en emotioneel misbruik. "Wij veroordelen dit zonder meer", staat in de brief.

Ook geeft de Nederlandse tak van de congregatie toe te hebben gefaald in het voorkomen van misbruik en de reactie daarop. Gevallen van misbruik hadden moeten worden gemeld bij de overheid, maar dat is veelal niet gebeurd, geeft de congregatie toe.

Ook het afgelopen jaar is niet altijd even goed gereageerd, geeft de orde aan, maar ook de salesianen zouden zijn overvallen door de omvang en de ernst van de zaken. De salesianen willen nog levende medebroeders die zijn genoemd confronteren met de beschuldigingen. Wel wordt het proces tegen de broeders afgewacht voordat sancties worden getroffen.

De salesianen werken aan een schadevergoeding. "Een collectieve regeling is in de maak", staat in de brief. Ook geven de salesianen aan van plan te zijn de kosten van de slachtoffers te vergoeden. Binnen drie weken wil de congregatie een plan van aanpak hebben.

Met de brief lopen de salesianen vooruit op de conclusies van de commissie-Deetman en een besluit van de kerkprovincie over schadevergoeding. Oud-burgemeester van Den Haag Wim Deetman, die in opdracht van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen het misbruik binnen de kerk onderzoekt, presenteert zijn bevindingen aan het eind van dit jaar.

De affaire rond seksueel misbruik in de katholieke kerk in Nederland kwam bijna een jaar geleden aan het licht toen media berichtten over de jarenlange ontucht in het salesiaanse internaat Don Rua in 's Heerenberg. Bij NRC Handelsblad en de Wereldomroep alleen al meldden zich de afgelopen tijd 43 slachtoffers met beschuldigingen aan het adres van salesianen.

AU-panel bemiddelt in Ivoorkust

De Afrikaanse Unie heeft een panel opgericht van zes Afrikaanse presidenten om te bemiddelen in de politieke crisis in Ivoorkust. De AU maakte maandag bekend wie er in het panel plaatsnemen.

Twee van de zes panelleden, de presidenten van Zuid-Afrika en Tanzania, zijn door middel van verkiezingen aan de macht gekomen. Drie leiders, die van Mauritanië, Tsjaad en Burkina Faso, kwamen aan de macht door een staatsgreep. Ook de president van Nigeria, momenteel tevens de voorzitter van de AU, neemt zitting in het panel.

Het panel heeft een maand de tijd gekregen om een oplossing te vinden voor het conflict in Ivoorkust.

'Nog vier Nederlanders riskeren doodstraf in Iran'

Nog zeker vier Nederlanders zitten vast in Iraanse cellen en riskeren de doodstraf. Dat schrijft het AD. Volgens de krant krijgen ze vaak geen advocaat of krijgen ze de kans niet om met ze te spreken.

Een van de Nederlanders die de doodstraf riskeert is de Iraans-Nederlandse activist Abdullah al-Mansouri die voor zijn politieke protesten tot dertig jaar cel is veroordeeld. Van de andere drie is de identiteit niet bekend, maar ze zouden vastzitten voor betrokkenheid bij verboden politieke protesten.

Volgens Ruud Bosgraaf van Amnesty International is het extra zorgelijk als de Nederlanders vastzitten voor betrokkenheid bij verboden politieke protesten. "Zeker als daar geweld aan te pas komt, is er een zeer reële kans dat hierop een doodstraf volgt", zegt hij.

Zaterdag werd de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami in haar geboorteland opgehangen voor 'voor drugsbezit en oppositionele activiteiten'. De 45-jarige werd opgepakt bij een protest tegen de herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in de zomer van 2009.

Mertens: "Dan maar in de zomer"

Dries Mertens hoopte gisteravond nog op een transfer naar Ajax. Maar steeds kwam het besef dichterbij dat de overstap er niet in zat. Trainer Frank de Boer gaf zondag al aan dat er slechts één versterking zou komen: óf Dost, óf Mertens. Het werd geen van twee.

Gisteravond hoopte Mertens stiekem nog op een telefoontje. "Ik denk, dat ik bij Utrecht blijf", zei hij enigzins teleurgesteld tegenover De Telegraaf. "Eerlijk: als het nu niet gebeurt, dan maar in de zomer."

De aanvaller gaat er dus vanuit dat hij bezig is aan zijn laatste maanden in het shirt van Utrecht. Mertens wil overstappen naar een topclub. Dit op advies van de Belgische bondscoach Georges Leekens. "Als het dan niet lukt, misschien de zomer erna. En anders voetbal ik straks misschien wel bij Utrecht dat dan een topclub is", besluit hij met een lach.

Mertens was overigens niet de eerste keus van Ajax. De club uit Amsterdam wilde Bas Dost halen, maar sc Heerenveen bleef vasthouden aan een hoge transfersom. Ook Utrecht liet Mertens niet zomaar gaan. Naar verluidt wilde de club uit de Domstad ruim zeven miljoen euro ontvangen voor de Belg.

Box Office USA

Er zijn twee nieuwe releases te vinden in de top tien van de Box Office van afgelopen weekend. Op de eerste plaats is The Rite binnen gekomen en op de derde plaats is The Mechanic terecht gekomen.

Verder hebben de Oscar-nominaties voor The King's Speech en True Grit gezorgd voor een omzettoename bij die films. Bij The King's Speech is de omzet met 41% toegenomen ten opzichte van vorig weekend, ook geholpen doordat de film nu op 877 schermen meer draaide. True Grit had een toename van 2,6% ondanks dat de film op 344 schermen minder draaide.

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 The Rite $ 14,8 mil. 2.985 $ 4.955 $ 14,8 mil.
2 No Strings Attached $ 13,4 mil. 3.022 $ 4.438 $ 39,5 mil.
3 The Mechanic $ 11,4 mil. 2.703 $ 4.226 $ 11,4 mil.
4 The Green Hornet $ 11,2 mil. 3.524 $ 3.174 $ 78,5 mil.
5 The King's Speech $ 11,1 mil. 2.557 $ 4.327 $ 72,2 mil.
6 True Grit $ 7,5 mil. 3.120 $ 2.410 $ 148,3 mil.
7 The Dilemma $ 5,7 mil. 2.901 $ 1.953 $ 40,8 mil.
8 Black Swan $ 5,1 mil. 2.315 $ 2.211 $ 90,7 mil.
9 The Fighter $ 4 mil. 1.914 $ 2.069 $ 78,3 mil.
10 Yogi Bear $ 3,2 mil. 2.133 $ 1.485 $ 92,5 mil.

'Mensenhandelaren veel zwaarder straffen'

Mensenhandelaars moeten veel zwaarder gestraft worden. Om de misstanden in de prostitutie aan te pakken, moet de maximumstraf moet worden verhoogd tot dertig jaar cel. Daarvoor pleit de Tweede Kamer dinsdag bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), schrijft De Telegraaf.

Opstelten verdedigt dinsdag een wetsvoorstel waarin een vergunningplicht voor prostitutiebedrijven wordt ingevoerd. Ook staat in het voorstel dat er een registratieplicht voor prostituees moet komen en dat de minimumleeftijd van prostituees wordt verhoogd naar 21 jaar.

Volgens het CDA gaan de voorstellen van Opstelten niet ver genoeg. "Dit los je niet alleen op met vergunningen en reguleren, daar horen topstraffen bij", vindt Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA). Ze komt met een amendement om de strafmaat in het wetsvoorstel te verhogen.

De VVD en PVV kunnen zich vinden in het standpunt van het CDA. "Oost-Europese mensenhandelaren doen lacherig over de straffen die ze hier krijgen, daar willen wij een eind aan maken", stelt Kamerlid Ard van der Steur (VVD).

De straffen die rechters opleggen voor mensenhandel variëren nu van acht tot achttien jaar. Dat moet volgens de partijen veel hoger omdat steeds meer vrouwen en meisjes door loverboys worden uitgebuit.

Aachen weet De Ridder niet te strikken

Alemannia Aachen heeft verschillende pogingen gewaagd om Daniel de Ridder aan te trekken van Wigan Athletic. De club uit de Tweede Bundesliga hoopte de oud-Ajacied los te weken bij Wigan. In de Premier League komt De Ridder zelden in actie. Oud-profvoetballer Erik Meijer bevestigt op de clubsite van Alemannia Aachen dat de Duitsers diverse pogingen hebben gewaagd om De Ridder te halen.

"Wij hebben twee mogelijkheden onderzocht, maar moeten het bij de drie eerdere transfers laten. De Ridder komt niet onder zijn contract uit", zei oud-spits Meijer, die na het beëindigen van zijn actieve loopbaan aan de slag ging als technisch directeur bij Alemannia Aachen.

De 26-jarige De Ridder werd vorig seizoen nog verhuurd aan het Israelische Hapoel Tel Aviv. Bij de Premier League-club heeft de buitenspeler nog een contract tot het einde van het seizoen.

Rock Band 3 update lost wenkbrauwprobleem op

Harmonix heeft hard gewerkt aan een grote update voor Rock Band 3. De update is reeds uitgekomen op de Xbox 360 en zal binnen 24 uur op de PS3 verschijnen. Wat doet deze update nou eigenlijk? Middels de 'pause-rewind' feature werd er vaker dan eens geprobeerd de score op te krikken. Door het behalen van punten uit te zetten als de speler meerdere keren de pauze-functie gebruikt probeert Harmonix dit te voorkomen. Ook is nu de 'Stage Kit' deels te gebruiken met de game.

Tevens is de crash verholpen, die veroorzaakt werd door het kiezen van bepaalde wenkbrauwen voor je personage. Gekscherend is naar deze crash verwezen als de 'eyebrow of death'. Hieronder een lijst met alle updates.

Gameplay:

 • De vervorming van het geluid, waar sommige PS3-keyboards last van hadden, is aangepakt.
 • 'Vocal Overdrive' is nu ook te activeren met de 'Back'-knop op je controller, sommige audio-setups leverden namelijk problemen op. (Het kan nog steeds alleen geactiveerd worden in de Overdrive-stukjes)
 • 'Overdrive' is nu ook te activeren via het pedaal bij een Mustang Pro Gitaar of Keyboard.
 • Het behalen van punten is uitgeschakeld als er meerdere keren gepauzeerd is. (Dit in verband met het verhogen van de scores door middel van de rewind-feature die erbij komt tijdens het pauzeren)
 • De 'Stage Kit' is nu deels ondersteund in Rock Band 3, alle basisfuncties moeten het doen.

Online:

 • De niet werkende PS3-Voicechat bij headsets is verholpen.
 • Geen geluidsvervorming meer bij het gebruik van de 'whammybar' door andere spelers.
 • Er zullen nog steeds lege tracks verschijnen als niet iedereen in de band dezelfde Pro-upgrades heeft voor de DLC.

Muziekbibliotheek en Rock Band-store:

 • Pro-tracks op de gitaar zijn nu gesorteerd op moeilijkheid.
 • Pro-upgrades zijn nu duidelijker aangegeven in de Rock Band-store.

 Tracks die nu wel goed weergeven worden in de muziekbibliotheek:

 • Anvil - 666
 • Anvil - Metal on Metal
 • Anvil - This Thirteen
 • Dinosaur Jr - Pick Me Up
 • Dinosaur Jr - The Wagon
 • Guess Who, The - Hand Me Down World
 • Guess Who, The - No Time
 • Tenacious D - Rock Your Socks
 • Avenged Sevenfold - Afterlife 

Practice-mode:

 • Een probleem waarbij het niet mogelijk was om lange noten aan te houden is opgelost.
 • 'Breackneck Speed' werkt nu in de 'Practice Mode.'

Crashproblemen:

 • 'Character Creator' liep vast als er een bepaalde wenkbrauwenset werd gebruikt bij het maken van een willekeurig personage.
 • Verschillende kleine crashes en bugs zijn verholpen.

Twaalfhonderd Amerikanen geŽvacueerd uit Egypte

Twaalfhonderd Amerikanen hebben maandag Egypte verlaten. Ze werden met vliegtuigen die door de Amerikaanse regering waren gecharterd naar luchthavens in Europa gebracht. De regering verwacht de komende dagen nog eens veertienhonderd Amerikaanse burgers te evacueren.

Volgens de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Philip Crowley zijn maandag negen vluchten vanuit Caïro vertrokken naar de luchthavens van Larnaca, Athene en Istanbul. Dinsdag vliegen er ook toestellen naar Frankfurt. Crowley zei tevens te verwachten dat toeristen uit Aswan en Luxor worden geëvacueerd.

Een aantal Amerikanen verliet Egypte maandag met een Canadees toestel en ongeveer zeventig personen - voornamelijk ambassadepersoneel - vlogen zondag aan boord van een toestel van het Amerikaanse leger al terug naar de Verenigde Staten.

Niet alleen de VS haalden burgers uit Egypte, ook andere landen stuurden vliegtuigen. Irak stuurde drie vliegtuigen, waaronder het toestel van de premier, om Irakezen gratis naar Irak te vervoeren. Ongeveer achthonderd Irakezen hadden maandag Caïro verlaten.

Bijna 320 Indiërs kwamen maandag vanuit Egypte aan in Mumbai en de verwachting is dat er later nog eens 275 Indiërs terugkeren naar hun moederland. Turkije stuurde zes vliegtuigen naar Caïro en Alexandrië en evacueerde ruim vijftienhonderd Turken.

Ruim zesduizend Indonesiërs, voornamelijk studenten en mensen die in het land werken, zitten nog vast in Egypte. De Indonesische regering heeft een toestel gestuurd om een deel van hen te repatriëren. China heeft vier vliegtuigen gestuurd om de ongeveer vijfhonderd gestrande Chinezen naar huis te halen.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft op verzoek van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken een extra vlucht ingelast om Duitse toeristen terug te halen. De regering is echter niet overgegaan op het massaal evacueren van burgers.

Groot-Brittannië schat dat er ongeveer dertigduizend Britten in Egypte zitten, maar zei niet van plan te zijn ze te evacueren. Wel ontraadde de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague reizen naar Caïro, Alexandrië, Luxor en Suez.

'Nederlandse bedrijven werven flink'

Nederlandse productiebedrijven hebben in januari weer flink personeel geworven. Het personeelsbestand groeide afgelopen maand in het sterkste tempo sinds juni 2007, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse vereniging van inkoopmanagers (NEVI).

Bedrijven hebben het personeelsbestand uitgebreid om hun productiecapaciteit te vergroten. Het aantal ontvangen nieuwe orders en het groter geworden vertrouwen in de markt waren de redenen voor het aannemen van personeel.

De zogenoemde PMI-inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie kwam in januari op dezelfde stand uit als in december: 57,5. Een stand boven de 50 wijst op een stijging van de industriële activiteit, een score daaronder duidt op een daling.

Volgens de NEVI nam de productie voor de negentiende maand op rij toe. Er kwamen meer orders binnen, met name uit exportlanden. Het is de vierde maand op rij dat het aantal nieuwe orders toenam. De voorraad van gereed product nam af.

De gemiddelde verkoopprijs steeg fors in januari. De inflatie bleek de grootste van de afgelopen 31 maanden. Bedrijven rekenen hogere kosten door aan hun klanten, aldus het NEVI.

'Bleker kreeg smak geld voor natuurontwikkeling'

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) ontvangt bijna 175 duizend euro natuursubsidie. En dat terwijl hij sceptisch over het opofferen van landbouwgrond voor de natuur voor het omzetten van landbouwgrond voor natuur. Dat schrijft Trouw.

Volgens de krant is Bleker op zijn eigen erf in Vlagtwedde druk bezig met de herinrichting van zes hectares. De krant kreeg daarover gegevens van de provincie Groningen in handen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Ook kreeg Trouw informatie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Bleker ontkende aanvankelijk dat hij de natuursubsidies ontving, maar gaf later toe dat zijn echtgenote de subsidie formeel heeft aangevraagd. Bleker tekende echter wel de onderliggende notariële akten en is mede-ontvanger, omdat hij getrouwd was in gemeenschap van goederen.

Bleker en zijn inmiddels ex-vrouw deden in 2005 een aanvraag in het kader van de Subsidieregeling Natuurbeheer 2000. De subsidie is een vergoeding voor de waardedaling die ontstaat als landbouwgrond wordt omgezet in natuur. Ook vroegen de staatssecretaris en zijn partner een subsidie voor het opnieuw inrichten van het gebied. De twee hielden als hobby pony's.

Uiteindelijk kreeg het echtpaar bijna 144 duizend euro voor de waardedaling van de grond en ruim 30 duizend euro voor de inrichting. Nog niet het hele bedrag is vertrekt, waardoor Bleker ook in functie als staatssecretaris nog natuursubsidies gaat ontvangen.

Bleker maakte gebruik van de subsidieregeling die erop gericht is agrariërs en particulieren actief te betrekken bij het in stand houden van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Direct nadat hij was benoemd tot staatssecretaris, zette hij de ontwikkeling van de EHS stop. Hij besloot ook fors te bezuinigingen op de subsidies voor natuurontwikkeling.

Inwoners kuststeden Queensland geŽvacueerd

Enkele kuststadjes in de deelstaat Queensland in het noordoosten van Australië zijn dinsdag geëvacueerd vanwege de cycloon Yasi die in aantocht is. Dat meldden Australische media.

De cycloon komt volgens meteorologen donderdagochtend (lokale tijd) aan land en is in kracht vergelijkbaar met de orkaan Katrina, die in 2005 grote verwoestingen aanrichtte in het Amerikaanse New Orleans. De storm bereikt windsnelheden tot 280 kilometer per uur.

In de regio waar de storm overheen trekt, wonen ongeveer een kwart miljoen mensen. Volgens Australische media worden in de loop van dinsdag mogelijk nog duizenden mensen geëvacueerd.

Queensland is dit jaar zwaar getroffen door natuurgeweld. Overstromingen na de cycloon Tasha veroorzaakten grote schade en eisten het leven van ten minste 30 mensen.

De weersoverlast wordt vermoedelijk veroorzaakt door het klimaatverschijnsel La Niña, een zeestroming die vanuit Zuid-Amerika richting Australië en de Indische Oceaan gaat. Door La Niña, de tegenhanger van het bekendere El Niño, is het zeewater bij Australië al maanden warmer dan gemiddeld. Daardoor verdampt meer water dan normaal, wat leidt tot zware regenval in kustgebieden.

Meer informatie over dit onderwerp vind je in het forum De Elementen.

Inwoners kuststeden Queensland geëvacueerd
Inwoners kuststeden Queensland geëvacueerd (Foto: ANP)

Google biedt Egypte toegang tot Twitter

Internetbedrijf Google heeft een dienst gelanceerd die ervoor zorgt dat mensen in Egypte gebruik kunnen blijven maken van microblog Twitter. Dat meldde het bedrijf maandagavond op zijn bedrijfsweblog.

De dienst bestaat uit een telefoonnummer waar de Egyptenaren een boodschap kunnen inspreken. Deze audioboodschap wordt omgezet in een tekstbericht dat op de website van Twitter wordt geplaatst met het identificatielabel #egypt.

De innovatieve methode, speak2tweet, is door Twitter en Google samen ontwikkeld. Google spreekt de hoop uit dat de Egyptenaren, die massaal betogen tegen president Mubarak, op die manier toch de wereld op de hoogte kunnen houden van wat er in hun land gebeurt. Het bewind heeft internet grotendeels platgelegd omdat de demonstranten zich deels organiseerden via internet.

Google biedt Egypte toegang tot Twitter
Google biedt Egypte toegang tot Twitter (Foto: ANP)

Basisscholieren beginnen aan Cito-toets

Ruim 157.000 leerlingen beginnen dinsdag met de Cito-toets. In totaal neemt net als voorgaande jaren 85 procent van de basisscholen de Eindtoets Basisonderwijs, zoals de Cito-toets officieel heet, af.

De toets neemt totaal drie dagen in beslag. Dinsdag, woensdag en donderdag krijgen de leerlingen tweehonderd meerkeuzevragen voorgelegd op het gebied van taal, rekenen-wiskunde en studievaardigheden. Bijna 90 procent van de deelnemende 6200 scholen maakt ook het facultatieve onderdeel wereldoriëntatie, dat uit negentig opgaven bestaat.

De Cito-toets is een hulpmiddel bij het maken van de keuze voor een passend brugklastype en moet laten zien hoe goed leerlingen gebruik kunnen maken van wat zij op de basisschool leerden. Uit de toets komt een onafhankelijk advies, naast het advies van de basisschool en de wens van de ouders en de leerling. In de week van 28 februari ontvangen scholen de resultaten.

Fitness oefeningen

Zo ... wakker? Lekker aan de slag dan! Laten we eens beginnen met wat fitness. Gelukkig heeft YouTube nog steeds juweeltjes van kanalen en met het kanaal van 'passion4profession' kun je snel wat goede oefeningen vinden om aan de slag te gaan. Kies je spiergroep(en) en gaan! Alle filmpjes lekker 'droog', duidelijk en high-tech. Wat vinden jullie bijvoorbeeld van de Spartan Pushup (zoals hieronder afgebeeld)? Enjoy!

Seizoen skiŽr Scheiber voorbij

Voor de Oostenrijkse skiër Mario Scheiber zit het seizoen er op. Na zijn zware crash vorige week tijdens een training in Chamonix kan de specialist op de afdaling zich mentaal niet meer oppeppen voor een rentree.

De 27-jarige Scheiber brak zijn sleutelbeen en neus bij zijn ongeluk op de steile piste. "Ik heb wat tijd gehad om na te denken. Sinds ik in de wereldbeker ski, heb ik vaker in het ziekenhuis gelegen dan dat ik kon meedoen aan de wedstrijden. Mentaal is dat moeilijk.” 

'Geen 3DS Lite in de nabije toekomst'

De president van Nintendo Satoru Iwata heeft bekendgemaakt dat het bedrijf geen plannen heeft voor een Nintendo 3DS Lite in de nabije toekomst. Volgens Iwata heeft Nintendo bij het ontwerp al gekeken naar de grootte en het gewicht van het apparaat.

Nintendo deed het al eerder met de Gameboy Advance en de Nintendo DS, maar dit keer lijkt het product vanaf het begin al goed genoeg. De 3DS die 25 maart in de winkels ligt, is volgens Nintendo 'het volledige pakket'. Bovendien lijkt de 3DS niet veel kleiner te kunnen. "The first thing (Nobuo) Nagai-san10, who's in charge at the Uji plant, said to me when he looked over the designs for Nintendo 3DS before mass production began was 'This time it's fully packed right from the start.' When making Nintendo 3DS, we used all our tricks for Nintendo DS Lite - and more - for cutting down on size right from the start.", aldus Iwata.

Game Boy Advance SP-maker Kenichi Sugino voegt toe: "Oh, really? But he was right. That's why we don't have any short-term plans for creating a more compact version of Nintendo 3DS like we did with Nintendo DS Lite."

Nintendo bracht de DS Lite binnen anderhalf jaar na de originele release van de handheld uit. We zullen zien wat Nintendo nog in petto heeft.

Onder het ijs (1)

Ongelooflijk, wat was het vroeg. Anderhalf uur eerder opstaan dan normaal viel haar zwaar. Ze had haar leven erg gestructureerd ingedeeld, inclusief haar dag- en nachtritme. Normaal was ze standaard een paar minuten voor de wekker wakker en had ze geen moeite met opstaan. Nu niet, ze moest gewekt worden door de wekker en kwam haar bed nauwelijks uit. Buiten was het nog donker en de centrale verwarming in haar huis was nog niet aangeslagen. Ze ontbeet met koffie, dat deed ze nooit, altijd thee. Voor de spiegel kleedde ze zich aan. Ze trok een nette pantalon aan met een stijlvol blouseje. Om haar nek knoopte ze een sjaaltje. Ze koos voor dichte schoenen met een modieus hakje. Ze bekeek zichzelf in de spiegel, haar kleding zag er onberispelijk uit. Maar in haar gezicht was vermoeidheid te lezen. Met make-up probeerde ze haar wallen te camoufleren.

PvdA: Werkloze Oost-Europeanen Den Haag terugsturen

De Haagse PvdA-wethouder Marnix Norder vindt dat Oost-Europese migranten die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, terug moeten naar hun land van herkomst. Dat bepleit de sociaal-democraat in een nieuwe integratienota.

Volgens Norder komen er steeds meer Polen, Roemenen en Bulgaren naar de hofstad om werk te zoeken, die daar niet in slagen. Vaak worden ze vervolgens dakloos. Deze mensen zouden moeten worden gedwongen naar hun eigen land terug te keren, stelt de wethouder, die wil onderzoeken of dat mogelijk is. Hij wil evenwel eerst proberen ze te bewegen vrijwillig te vertrekken. "Ik wil beginnen met een man of tien, twintig. En dan zonder vertrekpremie, want dat heeft juist een aanzuigende werking", aldus Norder tegenover Elsevier.

Daklozen in Den Haag verblijven volgens Norder circa twintigduizend Polen. Het afgelopen jaar zouden er vierduizend Oost-Europeanen zijn bijgekomen. De wethouder spreekt van een enorm groeitempo, wat de stad niet meer aankan.

Norder wil de Immigratie- en Naturalisatiedienst laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de Oost-Europeanen te repatriëren. Die mogelijkheden lijken echter beperkt. Zo kunnen Polen enkel worden uitgezet wanneer ze strafbare feiten plegen en tot ongewenste vreemdeling worden bestempeld. Roemenen en Bulgaren vallen weliswaar vooralsnog onder andere EU-regels, maar die gaan alleen over het moeten hebben van een werkvergunning. Net als alle andere EU-ingezetenen mogen ze vrij reizen en zelfstandig werken.

Maar wanneer werk of andere mogelijkheden om in het levensonderhoud te voorzien niet voorhanden zijn, lijkt er weinig te zijn geregeld binnen de EU. Norder wil dan ook dat de problematiek in Europees verband wordt aangepakt.

Leers schiet homoseksuele immigrant te hulp

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gaat onderzoeken of het makkelijker kan worden voor homoseksuele immigranten om hun partner te laten overkomen. Dat heeft de bewindsman toegezegd tijdens een gesprek met homobelangenorganisatie COC.

In het gedoogakkoord is afgesproken dat gezinshereniging alleen wordt toegestaan voor partners die al zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Voor homo's en lesbo's is dat vaak niet mogelijk, aangezien het homohuwelijk in veel landen niet wordt erkend.

Als oplossing stelde het kabinet voor dat homoseksuele stellen dan maar moeten trouwen op een Nederlandse ambassade. Ook dat blijkt vaak niet mogelijk, meldt een woordvoerder van Leers maandag. Daarom gaat hij bezien of voor homoseksuele stellen een uitzondering kan worden gemaakt.

Het COC reageert 'gematigd positief' op zijn toezegging. "We wachten af waar de minister mee komt en zullen zijn voorstellen kritisch bekijken", zegt een woordvoerder.

Tijdens het onderhoud zegde Leers verder een onafhankelijk onderzoek toe naar de veiligheidsproblemen waar homoseksuele asielzoekers mee te maken hebben in asielzoekerscentra. Volgens officiële cijfers valt het fysieke en verbale geweld mee, maar het vermoeden bestaat dat lang niet alle incidenten worden gemeld, omdat de drempel te hoog zou zijn.

3JS niet gehinderd door kort jurkje Yolanthe

De 3JS hadden tijdens het Nationaal Songfestival geen last van het jurkje van presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau. Het stukje stof maakte op internet veel tongen los. "Als het jurkje van Yolanthe nog korter was geweest, waren wij op slag allemaal amateur-gynaecoloog", twitterde royaltydeskundige Marc van der Linden.

"Ik kon Yolanthe niet goed zien vanaf het podium", vertelt zanger Jan Dulles maandag in de Goedemorgenshow van Q-Music. "Dus dat was mazzel, ik was niet afgeleid door het jurkje." Sneijder-Cabau praatte zondagavond het Nationaal Songfestival aan elkaar in een kort blauw glitterjurkje. "Dankzij het korte jurkje konden slechthorenden het Songfestival ook prima volgen. Liplezen", was een van de vele grappen op Twitter.

Ook ex-commentator Cornald Maas had niet veel goede woorden over voor de kleding van Yolanthe en jurylid Hind. "Volgens mij zijn Hind en Yolanthe samen in de blender geweest", twitterde Maas. Een tweet kostte Maas vorig jaar zijn baan als commentator van het Eurovisie Songfestival. De TROS, die het liedjesfestijn sinds vorig jaar uitzendt, vond dat hij zich te kritisch uit had gelaten over Sieneke.

Het publiek en de jury kozen unaniem voor het nummer Je Vecht Nooit Alleen. Met dat lied staan de 3JS op 12 mei in de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Als ze een finaleplek weten te veroveren, wat Nederland de afgelopen zes jaar niet meer is gelukt, moeten ze het nummer twee dagen later weer zingen.

Volgens de drie Volendammers is de kans groot dat Je Vecht Nooit Alleen voor het Eurovisie Songfestival wordt vertaald naar het Engels. "De tekst moet dan wel net zo krachtig zijn", zegt gitarist Jaap Kwakman tegen Novum Nieuws. "Bovendien moet de TROS het goed vinden en we moeten er zelf heel gelukkig mee zijn." Voor het idee van jurylid René Froger, om het nummer in elk land te laten ondertitelen, voelt Dulles minder. "Ik weet niet of het haalbaar is. Maar we zouden wel naar elk land een vertaling kunnen sturen."


De 3JS (Foto: Novum)

Burgemeester Waterland stapt op

Burgemeester Ed Jongmans (CDA) van de Noord-Hollandse gemeente Waterland stapt op. Dat maakte hij maandag bekend.

Er is al enige tijd spanning tussen de drie wethouders van Waterland en Jongmans. De wethouders zouden de burgemeester ervan hebben beschuldigd oncollegiaal en manipulatief te zijn. Vorige week zegden ze het vertrouwen in hem op, maar werd afgesproken een uiterste poging te doen om de samenwerking te herstellen.

Jongmans schrijft maandag in een verklaring dat hij een bemiddelingspoging toch niet ziet zitten. Hij heeft onvoldoende vertrouwen in een goed resultaat van de bemiddeling, omdat de wethouders volgens hem niet hebben gereageerd op een eerdere toenaderingspoging.

De wethouders laten in een reactie weten dat de burgemeester vrijdag met 'aanvullende voorwaarden' kwam voor de nieuwe bemiddelingspoging. Ze waren het daar niet mee eens, waarna de Jongmans het weekend heeft gebruikt om na te denken.

Hij liet maandag vervolgens zonder overleg weten niet aan de bemiddelingspoging te willen meewerken. De wethouders laten weten de beslissing van de burgemeester te betreuren.

Uitbater Fyra in financiŽle problemen

High Speed Alliance, de eigenaar van de Fyra, zit in de financiële problemen. Er is nog geen sprake van acuut faillissementsgevaar, maar minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vindt 'gezien de ernst van de situatie' actie van haar kant noodzakelijk. Dat schrijft de minister maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds september 2009 rijdt High Speed Alliance (HSA) met passagiers over de HSL-Zuid, de voor hoge snelheden geschikte spoorlijn die Schiphol met Antwerpen verbindt via Rotterdam en Breda. De verwachte omzet ligt echter significant lager dan van tevoren geraamd, vooral door lagere reizigersaantallen. Op het traject zijn er ook parallelle reismogelijkheden op het gewone spoor.

De minister schrijft in haar brief alle baat te hebben bij een oplossing. Ze hoopt hier met HSA, waarvan KLM en de NS aandeelhouders zijn, uit te komen. "Dat is niet alleen met het oog op de investering in de aanleg van de HSL-Zuid maar vooral ook met het oog op het product voor de reizigers."

De tarieven voor de shuttletrein Fyra worden vanaf dinsdag verlaagd. Zo gaat de toeslag voor twintig minuten tijdwinst van Schiphol naar Rotterdam voor de Fyra omlaag van 6 naar 2,10 euro. De nieuwe tarieven gelden tot 1 juli 2011.


Fyra (Foto: Novum)

Foto's: Nationaal Songfestival 2011

Afgelopen zondag organiseerde de Tros het Nationaal Songfestival 2011 vanuit studio 21 in Hilversum. Tijdens deze uitzending werd er een liedje uitgekozen voor de 3JS om te gaan zingen op het Eurovisie Songfestival in Duitsland. 

Een vijfkoppige jury en de kijkers thuis hebben uiteindelijk het liedje Je Vecht Nooit Alleen uitgekozen. De presentatie was deze avond in handen van Tros-coryfee Yolanthe.

FOK! was hier natuurlijk ook bij. Check hieronder de foto's van het spektakel.

Praat ook mee op het forum over het Eurovisie Songfestival. Klik hier!

 

[Upd] 'Heerenveen trekt Boymans aan'

sc Heerenveen heeft zich bij het sluiten van de transfermarkt verzekerd van de diensten van Ruud Boymans. Radio 1 meldt dat de Friezen een principe-akkoord bereikt hebben met VVV-Venlo over de overgang van de spits. Verdere details over de transfer zijn nog niet bekend gemaakt.

Met de komst van Boymans is de weg vrijgemaakt voor een transfer van Bas Dost naar Ajax. De aanvaller verloor vandaag de arbitragezaak tegen Heerenveen, maar lijkt zijn droomtransfer naar Ajax nu alsnog te kunnen maken.

Boymans speelde twee seizoenen voor VVV-Venlo en kwam daarin 37 keer in actie. In deze periode was hij goed voor dertien doelpunten. Dit seizoen maakte de speler tot nu toe al negen goals en is daarmee verantwoordelijk voor bijna de helft van alle doelpunten van de Limburgers, die op de voorlaatste plaats in de Eredivisie staan.

Update 23:45 uur

De komst van Ruud Boymans naar sc Heerenveen is definitief. De aanvaller wordt in Friesland de opvolger van Michal Papadopulos die eerder vandaag vertrokken is naar Rusland.

Update 0:25 uur

De transfer van Boymans naar Heerenveen lijkt op het laatste moment toch niet door te zijn gegaan. Zowel de speler zelf als sc Heerenveen-directeur Robert Veenstra ontkennen de overgang van de aanvaller.

[Upd] Dost definitief niet naar Ajax

Bas Dost krijgt maandagavond te horen of zijn transfer naar Ajax alsnog doorgaat. De spits spande een zaak aan tegen zijn huidige club sc Heerenveen. De arbitragecommissie heeft beide partijen maandagmiddag in Zeist gehoord en treedt nu in overleg. Naar verwachting is de uitspraak tussen 19.00 en 22.00 uur.

Dost gaf maandag aan dat het vertrouwen bij Heerenveen, waar hij weinig aan spelen toekomt, is verdwenen. Volgens Heerenveen, dat de vraagprijs inmiddels heeft verhoogd naar ongeveer 6 tot 7 miljoen euro, is van een vertrouwensbreuk geen sprake.

Update 19:05 uur

De arbitragecommissie heeft de vorderingen van Bas Dost afgewezen. sc Heerenveen hoeft hem niet naar Ajax te laten gaan. Dost is tevens veroordeeld tot het betalen van de kosten van de arbitrageprocedure. Dit werd zojuist bekendgemaakt door de persvoorlichter van de KNVB.

Update 20:02 uur

Bas Dost ondergaat momenteel een medische keuring bij Ajax. De speler ondergaat de keuring alvast mochten beide clubs later vanavond alsnog een akkoord bereiken.  

Update 21:57 uur

Bas Dost lijkt de transfer van sc Heerenveen naar Ajax te kunnen vergeten. Rik van den Boog, algemeen directeur van Ajax, verwacht geen witte rook meer.

Heerenveen-voorzitter Robert Veenstra vindt dat de club zich redelijk heeft opgesteld naar Ajax in de onderhandelingen over Bas Dost. "We zijn bereid geweest om nog een laatste beweging te maken. We zitten nu op kantoor en we wachten af of weer er alsnog uit kunnen komen. Omdat wij ook wel inzien dat deze zaak een aantal verliezers zou kunnen opleveren."

Update 0:06 uur

Bas Dost is definitief niet naar Ajax gegaan. De Amsterdammers boden voor de spits 4,5 miljoen euro plus een gratis speler en een percentage bij de doorverkoop. Heerenveen wilde niet lager gaan dan 5,25 miljoen, waardoor een overgang er volgens Ajax niet meer in zat. Daarop zijn de onderhandelingen om 23:00 uur gestaakt, zo wist SportPromotion, de belangenbehartiger van Dost, te melden.

Dost krijgt maandagavond uitsluitsel
Dost krijgt maandagavond uitsluitsel (Foto: ANP)

Pac-Man CE voegt zich bij de PlayStation Minis

Altijd bezig met het verbeteren van je score in Pac-Man CE? Nu kan je dat ook doen op de PlayStation 3 of PSP. Pac-Man CE wordt vandaag namelijk aan het PSP Minis-assortiment toegevoegd middels de wekelijkse PlayStation Store-update.

De game zal $4,99 kosten. De mini-versie van Pac-Man CE zal niet onderdoen voor andere versies als het gaat om het najagen van de hoogste score, maar helaas bevat de game geen online leaderbords.

pac-man CE
Pac-Man CE komt naar de PSP en PS3 (Bron: Joystiq)