Transfer Dost was wél rond

Ajax en sc Heerenveen hebben op de laatste dag van de transferperiode, die maandagnacht om 00:00 uur afliep, weldegelijk een akkoord over de transfer van Bas Dost bereikt. De Friezen gingen echter te laat akkoord, waardoor het niet mogelijk was om de papierwinkel op orde te krijgen.

Jan Kabalt, een bekende voetbaljurist, liet weten dat het akkoord in juridische zin wil zeggen, dat Dost voor het overeengekomen bedrag in de zomer naar Ajax mag vertrekken. Mocht één van beide partijen zich overigens beroepen op de mondelinge overeenkomst van maandagnacht, dan ketst de transfer alsnog af.

Dost kreeg gisteren in elk geval de tijd om zijn teleurstelling te verwerken, maar moet zich vandaag weer bij de selectie van sc Heerenveen melden. Bovendien zal de aanvaller het huidige seizoen bij de Friezen af moeten maken, waarna hij zeer waarschijnlijk naar onze hoofdstad zal vertrekken.

sc Heerenveen wilde maandagavond in eerste instantie niet buigen voor het bod van Ajax, maar om 23:40 uur kwam alsnog het verlossende telefoontje van voorzitter Robert Veenstra. Ook Rob Jansen, die als FIFA-agent fungeerde, heeft inmiddels bevestigd dat beide partijen een akkoord hadden bereikt inzake de transfer van Dost.

"Via de telefoon kwamen beide clubs tot een mondeling akkoord. Maar administratief was het niet meer uitvoerbaar," aldus Jansen. Het akkoord bestond uit een afkoopsom van het 4,5-jarig contract van Dost voor het bedrag van 4,5 miljoen euro. Daarnaast zouden de Friezen een bonus ontvangen, mocht Ajax in de eerstkomende vijf jaar tenminste één keer landskampioen worden.

Mocht Dost in de toekomst worden doorverkocht, dan heeft sc Heerenveen recht op vijftien procent van het transferbedrag, dat Ajax ontvangt. Jansen: "Als FIFA-agent heb ik dit akkoord telefonisch besproken met Heerenveen en met Ajax." Ook Veenstra heeft deze woorden inmiddels bevestigd. "We wilden de deal op onze voorwaarden steunen. Helaas hebben we het niet tot een goed einde kunnen brengen."