FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 februari 2011

Van Vollenhoven hekelt benoemingsprocedure

De manier waarop Tjibbe Joustra is benoemd tot nieuwe voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, is onjuist. Dat zegt scheidend voorzitter Pieter van Vollenhoven in de documentaire De Raad van Pieter, die de NOS zondag uitzendt.

"Niet de overheid, maar de raad zelf moet uit het oogpunt van onafhankelijkheid met een voorstel kunnen komen wie er wordt voorgedragen voor de functie van raadslid of voorzitter", vindt Van Vollenhoven. Hij prijst zich gelukkig met de benoeming van Joustra, maar niet met de manier waarop de voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is benoemd.

Het zint Van Vollenhoven niet dat kandidaten voor de functie worden benoemd door de overheid, terwijl diezelfde overheid onderwerp kan zijn van een onderzoek. "Het is een politieke benoeming van wat mij betreft eens maar nooit weer. Dit moet veranderen."

Van Vollenhoven draagt zijn voorzitterschap bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid maandag over. Omdat hij boven de zeventig jaar is kan hij niet worden herkozen. Dat is wettelijk niet mogelijk bij semi-overheidsinstellingen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt vliegongelukken en andere rampen. Van Vollenhoven blijft wel betrokken bij de Onderzoeksraad.


Van Vollenhoven hekelt benoemingsprocedure (Foto: Novum)

Lichaam Bahrami mogelijk stiekem begraven

Het lichaam van de in Iran geëxecuteerde Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami is nog altijd niet vrijgegeven door de autoriteiten. Mogelijk is de vrouw al door de autoriteiten begraven. Dat heeft Sadegh Nageshkar van de Iraanse mensenrechtenorganisatie HRADI gezegd tegen de Wereldomroep.

Nageshkar heeft de dochter van Bahrami woensdagavond nog gesproken. Zij heeft bij de gevangenis, de rechtbank en de officier van justitie gevraagd om het lichaam van haar moeder, zodat ze in Iran een begrafenisceremonie kon organiseren. Tot nu toe zijn al haar verzoeken zonder resultaat geweest, aldus Nageshkar.

Nageshkar denkt dat de Iraans-Nederlandse vrouw inmiddels door de autoriteiten is begraven. Dat is ook gebeurd bij andere geëxecuteerde gevangenen. De autoriteiten geven lichamen niet vrij, omdat ze bang zijn dat de begrafenis uitloopt op een protest tegen het regime.

De dochter van Bahrami heeft nog altijd geen officieel bericht gekregen dat haar moeder is overleden. Bahrami werd zaterdag onverwacht opgehangen voor drugssmokkel. Ze zat ook vast voor oppositionele activiteiten, maar die zaak was nog niet voltooid.

Brits hof keurt Twitter in rechtbank goed

Het Britse Hooggerechtshof heeft donderdag besloten dat journalisten, advocaten en bezoekers voortaan vanuit de rechtszaal mogen twitteren. Het hof gaf toestemming voor 'live op tekst gebaseerde communicatie'. In sommige gevallen, zoals rechtszaken waarbij kinderen betrokken zijn, kan van dit besluit worden afgeweken.

De beslissing van het Hooggerechtshof volgt op een uitspraak van het hoofd van de rechterlijke macht. Hij was van mening dat over het algemeen twitteren in lagere rechtbanken moet worden toegestaan.

Toestemming voor het gebruikmaken van diensten als Twitter kan worden ingetrokken als er een risico is dat er informatie wordt gelekt waardoor getuigen of juryleden kunnen worden beïnvloed.

Het blijft verboden om camera's en opnameapparatuur mee te nemen in Britse gerechtshoven.


Brits hof keurt Twitter in rechtbank goed (Foto: Novum)

Status Quo geeft show in Hellendoorn

Status Quo komt terug naar Nederland. De Britse rockband geeft op 3 juni een optreden in Hellendoorn. De show van de groep vindt een dag na het Dauwpop Festival plaats.

Status Quo stond tien jaar geleden op hetzelfde podium in Hellendoorn. "Wij vonden het hoog tijd ze weer eens te nodigen", reageert organisator Rob Telgenkamp. "De band is na een periode van bijna vijftig jaar nog altijd springlevend."

De rockband, die in 1962 werd opgericht, scoorde hits met nummers als Whatever You Want en Rockin' All Over the World. De voorverkoop voor het concert gaat zaterdag van start.


Status Quo geeft show in Hellendoorn (Foto: Novum)

Nepal kiest eindelijk een nieuwe premier

Het parlement van Nepal heeft donderdag na zestien vergeefse pogingen eindelijk een nieuwe premier gekozen. Het land heeft al zeven maanden geen regering.

Sinds juni slaagde geen enkele kandidaat er in een meerderheid van de stemmen te krijgen, terwijl de partijen het ook niet eens konden worden over het vormen van een coalitieregering.

Maar donderdag kreeg Jhalnath Khanal, leider van de Communistische Partij van Nepal, 368 van de 601 stemmen, genoeg om premier te kunnen worden. De partij van Khanal is slechts de derde in het parlement, maar hij kreeg ook de steun van de maoïsten.

Klachtenlijn voor examens mbo

Mbo'ers met klachten over de nieuwe examens Nederlands en rekenen kunnen terecht bij een speciale telefoonlijn. De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) heeft de klachtenlijn opgezet. Dat heeft de organisatie donderdag gemeld.

Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft al jaren een klachtenlijn voor de examens van middelbare scholieren. Uit de ervaringen van het LAKS weet het JOB dat de centrale examens niet altijd soepel verlopen. "Het is belangrijk dat studenten ergens terechtkunnen met hun klachten en problemen", zegt JOB-voorzitter Luuk Visser.

Het is de eerste keer dat de examens taal en rekenen voor het mbo worden gehouden. Het gaat om een proef. Ruim 3500 mbo'ers leggen de examens af. De examenperiode gaat maandag van start en loopt tot en met 17 februari. In maart krijgen de deelnemende instellingen de resultaten toegestuurd.

Het ministerie van Onderwijs heeft de examens in het leven geroepen om de taal- en rekenvaardigheden van mbo'ers te verhogen. Vanaf het schooljaar 2013-2014 moeten alle mbo'ers de toetsen gaan afleggen.

Katwijker opgepakt voor ontucht met jongens

Een 47-jarige man uit Katwijk is maandag opgepakt op verdenking van het plegen van ontucht met twee minderjarige jongens. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag donderdag. De man is donderdag voor in ieder geval nog twee weken vastgezet.

De twee jongens deden onlangs aangifte tegen de man. Waaruit de ontucht zou bestaan, hoe oud de jongens zijn en waar en wanneer de ontucht zou hebben plaatsgevonden, is niet bekendgemaakt. Het onderzoek is momenteel nog in volle gang, aldus het OM.

Scholieren: Geert Wilders nieuwspersoon 2010

Geert Wilders is door scholieren verkozen tot belangrijkste nieuwspersoon van vorig jaar. Belangrijkste nieuwsfeit van 2010 was de aardbeving in Haïti. Dat is de uitkomst van de jaarlijkse scholierenpeiling van Stichting Krant in de Klas.

Aan de peiling deden bijna drieduizend leerlingen van 87 basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs mee. De scholieren konden kiezen uit dertig gebeurtenissen en dertig personen die vorig jaar veelvuldig in het nieuws waren.

Wilders kreeg 20 procent van de stemmen en bleef daarmee maar net Wesley Sneijder voor in de strijd om de titel belangrijkste nieuwspersoon. Barack Obama eindigde met 12 procent van de stemmen als derde.

De aardbeving in Haïti was daarnaast voor 31 procent van de deelnemers het belangrijkste nieuwsfeit. De winst van Spanje in de finale van het WK voetbal tegen Nederland staat tweede, met 22 procent. De redding van de mijnwerkers in Chili volgt met 14 procent van de stemmen.


Geert Wilders (Foto: Novum)

Ernstige droogte bedreigt miljoenen Somaliërs

Ernstige droogte in Somalië heeft miljoenen Somaliërs in de ellende gestort. De Verenigde Naties en hulporganisaties waarschuwen voor een potentiële catastrofe.

Door de droogte is het aantal ondervoede kinderen toegenomen, zijn duizenden mensen ontheemd geraakt en duizenden dieren gestorven. In Centraal-Somalië zouden zeker achttien mensen zijn omgekomen. In de regio Juba zijn de voedselprijzen met 80 procent toegenomen.

"De situatie is verschrikkelijk. Het is een extra tegenslag voor een al zeer kwetsbaar volk", zei de mensenrechtenchef van de VN, Valerie Amos, woensdag.

Transfer Choupo-Moting wederom afgewezen

Eric Maxim Choupo-Moting kan een overgang van Hamburger SV naar FC Köln definitief uit zijn hoofd zetten. De Duitse voetbalbond (DFB) heeft een verzoek om de transfer alsnog goed te keuren donderdagavond afgewezen. Door een kapotte fax bij HSV werden de juiste papieren pas na het sluiten van de transfermarkt door de DFB ontvangen.

Speler en clubs bereikten maandag net voor het verstrijken van de transferdeadline een akkoord over een verhuur tot het einde van het seizoen. Omdat het faxapparaat haperde werd de DFB daar echter dertien minuten te laat van op de hoogte gesteld. Köln hoopte op clementie van de voetbalbond, maar kwam donderdag van een koude kermis thuis.

Choupo-Moting komt dit seizoen bij HSV amper aan spelen toe. Vorig jaar werd de 21-jarige international uit Kameroen verhuurd aan FC Nürnberg. Köln gaat nu onderzoeken of het de beslissing van de DFB juridisch aan kan vechten.


Eric Maxim Choupo-Moting (Foto: Novum)

Doornbos: "Vizier op Indy 500 gericht"

Robert Doornbos spreekt de geruchten tegen dat hij dit seizoen in het DTM wil gaan rijden. De Nederlander richt zich voor het seizoen 2012 wel op deze raceklasse waar in ieder geval BMW, maar mogelijk ook Opel haar rentree zal gaan doen.

Voor dit jaar wil Doornbos gaan rijden in de Indianapolis 500. Hij wil voor een topteam gaan rijden en meldt op zijn website dat hij in ieder geval met Rahal Letterman Racing in onderhandeling is. Bobby D. hoopt Nederlandse sponsors aan zich te binden, zodat hij in de belangrijkste autosportrace in de Verenigde Staten hoog kan eindigen.

Sap beleeft lastige avond met eigen achterban

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap heeft donderdagavond in Amsterdam een pittig voorproefje gehad van het partijcongres dat zaterdag wordt gehouden. Tijdens een bijeenkomst waarin ze samen met fractiegenoot Liesbeth van Tongeren partijleden uitleg gaf over de steun aan de missie in Kunduz kwam ze flink onder vuur te liggen.

Zo'n tweehonderd leden hadden zich verzameld in Pakhuis de Zwijger, een van de negen locaties in het land die de Kamerleden deze week aandoen. Dat het geen makkelijke avond werd, viel te verwachten: veel leden uit de hoofdstad waren voorheen actief in de pacifistische PSP, een van de partijen waaruit GroenLinks is voortgekomen.

"Dit is het meest dramatische en slechtste besluit in de geschiedenis van de partij! U zondigt tegen de grondbeginselen van GroenLinks!", sprak een woedend lid. "Waarom heeft de fractie zich zo vervreemd van de eigen achterban?", vroeg een andere GroenLinkser zich af.

Jolande Sap en Liesbeth van Tongeren moesten alle registers opentrekken om de zeer kritische zaal te overtuigen van de noodzaak van de missie. Dit lukte maar ten dele. "Ik heb mijn hele leven PSP en daarna GroenLinks gestemd. En nu weet ik het niet meer", zei een teleurgesteld lid.

Toch kreeg Sap ook enige bijval. Enkele partijleden prezen haar moed en standvastigheid en waren opgetogen dat ze het kabinetsplan naar de wensen van GroenLinks heeft kunnen invullen. Een lid vond de felle kritiek die Sap en Van Tongeren te verduren kregen niet door de beugel kunnen. "Ik ben zwaar teleurgesteld in mijn partijgenoten. Als we Jolande al zo benaderen, wat doen we dan als Mark Rutte langskomt? Lynchen?" Gemor en afkeurend gegrom was zijn deel.

Zaterdag wacht Sap opnieuw een zware ontmoeting met haar achterban. Er is al aangekondigd dat er tijdens het partijcongres in Utrecht een motie van afkeuring tegen de Kamerfractie zal worden ingediend.

Doden bij explosie op industrieterrein Ankara

Bij twee krachtige explosies op een industrieterrein in de Turkse hoofdstad Ankara zijn donderdag zeker twaalf doden gevallen. Zeker 34 mensen zijn gewond geraakt, zei minister van Binnenlandse Zaken Besir Atalay.

Door een van de twee explosies stortte een fabrieksgebouw gedeeltelijk in. Zes mensen vonden hierbij de dood. Uren later kwamen nog zes mensen om toen een autospuiterij op hetzelfde industrieterrein ook getroffen werd door een explosie. Nog eens acht mensen zouden onder het puin liggen.

De oorzaak van beide explosies wordt nog onderzocht. Volgens de burgemeester van Ankara, Melih Gokcek, wordt vermoed dat een aantal zuurstoftanks in het fabrieksgebouw is ontploft.

Massa: "Jammer dat ik niet meer kon rijden"

Voor Felipe Massa begon de testdag vandaag in Valencia met een brandje. De Ferrari F150 van de Braziliaan vatte vlam door een afgebroken klemmetje, waardoor olielekkage en later brand ontstond. De coureur kon laat in de middag weer de baan op en reed uiteindelijk toch nog 80 ronden.

"We hadden in de ochtend meteen een probleem. Het was op het moment dat ik op erg oude banden reed. Het was jammer dat ik moest stoppen voordat ik aan het echte werk had kunnen beginnen," zei Massa. "Het was een opluchting dat het geen groot probleem was. Jammer genoeg verloor ik hierdoor wel veel tijd, maar ik de middag kon ik proberen om wat tijd in te halen en te wennen aan de nieuwe auto."

Ook had de Braziliaan nog wat over de Pirelli-banden te melden. "Ik ben blij met hoe ze zich gedragen. Het feit dat er bandenslijtage is zal bij gaan dragen aan het spectakel. Het was jammer dat ik niet meer kon rijden, want ik had hetzelfde gevoel als in Abu Dhabi, hoewel ik achter het stuur zat van een hele andere auto. Wat mij betreft hoeft er niet te veel te veranderen en werkt Pirelli in de goede richting."

Schoolleiding benadert ouders 'hoerenstraffer'

Het Huygens-college in Amsterdam-West heeft contact opgenomen met de ouders van de leerling die woensdag tegen AT5 zei dat 'hoerengedrag moet worden gestraft'.

De jongen deed zijn uitspraak nadat een 13-jarig meisje van de school in elkaar was geslagen vanwege een ruzie over een Twitter-foto. Volgens de schoolleiding was de uitspraak van de jongen er een 'waar wij als school absoluut niet achter kunnen staan, omdat die niet weergeeft hoe wij willen dat met elkaar wordt omgegaan'. Alle andere ouders van de leerlingen krijgen vandaag bovendien een brief van de school.

Volgens directeur Rick d'Ancona moeten middelbare scholen kinderen ook veel meer bijbrengen over de gevaren van social media. "Kinderen hebben geen idee hoe gevaarlijk Twitter en Hyves kunnen zijn!", aldus d'Ancona.

Verder benadrukt de directeur dat het een vechtpartij was tussen leerlingen van andere scholen. Alleen het 13-jarige meisje zit op het Huygens-college. Ook is er volgens de directeur geen sprake van een eventuele schorsing of verwijdering van het meisje. Ze blijft gewoon welkom.

Het meisje zit ondertussen thuis met een gekneusde ruggenwervel. Ze durft niet meer terug naar het Huygens en vertelde AT5 dat er wordt gekeken of ze naar een andere school kan. Op de bewuste Twitter-foto stond ook een ander meisje. Zij zit in Amsterdam-Noord op school. Haar zou zijn verteld dat ze 'de volgende' is die aan de beurt komt.

Nog maar één biertje op Koninginnedag

Supermarkten in Amsterdam mogen op Koninginnedag nog maar één blikje bier per persoon verkopen. Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA).

"Nu wordt het bier in supermarkten soms met hele trays tegelijk verkocht, soms ook aan heel jonge mensen. Dat geeft extra problemen op Koninginnedag", zei Van der Laan donderdag tegen RTV Noord-Holland.

Van der Laan geeft toe dat het moeilijk wordt om in elke supermarkt politieagenten neer te zetten om te controleren hoeveel bier er wordt verkocht. Hij roept supermarkten op zelf hun verantwoordelijkheid te nemen en gaat daarover met de bedrijven praten.

Als de supermarkten geen gehoor geven aan de oproep van Van der Laan, dreigt hij vanaf volgend jaar alle winkels op Koninginnedag te sluiten.


Nog maar één biertje op Koninginnedag (Foto: Novum)

Dienstregeling aangepast om stormachtige wind

De treindienst voor de komende dagen is aangepast vanwege de harde wind waar Nederland naar verwachting vanaf donderdagnacht mee te maken krijgt. Tussen Zaandam en Alkmaar rijden minder intercity's, meldt spoorbeheerder ProRail.

Het noordwesten kampt waarschijnlijk vanaf donderdagnacht al met zware windstoten met een kracht tot 85 kilometer per uur. Vanaf vrijdagavond waait het in het hele land hard, met windstoten tot mogelijk 75 kilometer per uur. In het kustgebied kunnen windstoten zelfs snelheden tot negentig kilometer per uur gaan bereiken, meldt het KNMI.

De aangepaste dienstregeling is preventief. Vanwege de aanpassingen moeten mensen die de intercity pakken tussen Utrecht en Alkmaar extra overstappen op Amsterdam Centraal. Zij lopen een kwartier tot een halfuur vertraging op.


Dienstregeling aangepast om stormachtige wind (Foto: Novum)

Ronaldo uitgefloten door eigen fans

Ronaldo is bij Corinthians uitgefloten door zijn eigen fans. De 34-jarige oud-PSV'er verloor woensdag met zijn team in de voorronde van de Copa Libertadores met 2-0 van Deportes Tolima. In Colombia was de inbreng van Ronaldo nihil. De fans veroordeelden zijn slechte spel. Ronaldo heeft eerder al aangekondigd na dit seizoen te stoppen.

Ronaldo valt in zijn loopbaan vooral op door zijn neusje voor de goal. Bij Cruzeiro kwam hij begin jaren negentig al tot twaalf doelpunten in veertien wedstrijden. Dat deed PSV beslissen hem naar Eindhoven te halen. Na 42 treffers in 45 duels verdiende hij een transfer naar Barcelona, waar hij in een jaar 34 keer scoorde in 37 wedstrijden.

Bij Internazionale schoot hij in vijf jaar, waarin hij werd geplaagd door veel blessures, 49 keer raak in 68 wedstrijden. In 127 optredens in het shirt van Real Madrid kwam de 97-voudig international (61 goals) tot 82 doelpunten en daarna was Ronaldo bij AC Milan in twintig wedstrijden nog goed voor negen treffers.

Bij Corinthians staat de teller na 31 potjes op achttien.


Ronaldo uitgefloten door eigen fans (Foto: Novum)

Been mist basisspelers in aanloop naar Vitesse

Mario Been zal mogelijk moeten puzzelen aankomend weekend. Maar liefst vier spelers meldden zich in de ziekenboeg.

Het is nog onzeker of Feyenoord aanstaande zondag kan beschikken over Luc Castaignos, Jerson Cabral, Luigi Bruins en Tim de Cler. De vier zijn twijfelgevallen voor het duel tegen Vitesse in de Gelredome.

Castaignos, topscorer van Feyenoord (6 doelpunten), staakte gisteren de training vroegtijdig wegens een blessure aan het bovenbeen. De komende dagen moeten uitwijzen of hij kan spelen of dat de afgelopen maandag gehuurde spits Søren Larsen zijn debuut zal maken op de spitspositie.

Ook Jerson Cabral en Luigi Bruins zijn twijfelgevallen. Beiden hebben last gekregen van de hamstring. Tim de Cler ontbrak vandaag op het trainingsveld vanwege ziekte. Feyenoord gaat bij winst over Vitesse heen op de ranglijst. De Arnhemmers staan slechts één punt boven de Rotterdammers.

Meer onderzoek naar bedreiging Wilders op Hyves

Er komt nader onderzoek in de zaak tegen een 54-jarige man uit Diemen die ervan wordt verdacht PVV-leider Geert Wilders te hebben bedreigd. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. De rechtbank deed om die reden nog geen uitspraak.

De man is op het sociale netwerk Hyves beheerder van de 'anti-Wilders Hyve'. Op de site werd Wilders bedreigd met teksten als 'Klaar, Geert Wilders gaat dood, klaar'.

De verdachte zegt dat hij niets wist van de bedreigingen. Volgens hem werden de berichten achtergelaten op een pagina waar bezoekers werden heengeleid nadat ze op het logo van de Hyve hadden geklikt. Hij zegt dat hij daar zelf niets van wist.

De rechtbank laat zich door deskundigen informeren over het verhaal van de verdachte en doet daarna uitspraak. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden tachtig uur werkstraf tegen de man geëist.

Geweld verspreidt zich in Caïro

Op het Tahrir-plein in Caïro is het donderdagavond opnieuw tot een gewelddadig treffen gekomen. Aanhangers van president Hosni Mubarak vielen journalisten, buitenlanders en mensenrechtenactivisten aan. Hier en daar klonken hevige schotenwisselingen.

Sinds het geweld woensdag losbarstte, zijn zeker acht mensen om het leven gekomen. Op diverse plekken in de stad werd brand gesticht. In een grote supermarkt in een buitenwijk van de stad zou een flinke brand woeden. Plunderaars sloegen hun slag in het gebouw.

De regering legt de verantwoordelijkheid voor de onrust in toenemende mate bij buitenlanders. "Als er demonstraties van deze omvang zijn, komen er buitenlanders om er hun voordeel mee te doen", zei vicepresident Omar Suleiman. De buitenlanders doen volgens hem pogingen de demonstranten op te jutten.

Tientallen journalisten zouden door de Egyptische veiligheidstroepen zijn ingerekend. Een Griekse journalist werd met een schroevendraaier in een been gestoken, terwijl een fotograaf werd aangevallen en enkele klappen in zijn gezicht kreeg. De Nederlandse journalist Harald Doornbos werd door een meute met machetes uit een taxi getrokken, maar kon net op tijd door soldaten worden ontzet.

De gevechten concentreerden zich op en onder een viaduct, zo'n vijfhonderd meter ten noorden van het Tahrir-plein. Aanhangers van de regering smeten vanaf het viaduct stenen en brandbommen naar hun tegenstanders, die hen probeerden te verjagen. Het anti-Mubarakkamp zwoer de protestacties te intensiveren om de president voor vrijdag nog te verdrijven.

Op een gegeven moment reed een politiebusje met hoge snelheid door de menigte onder het viaduct. Diverse mensen kwamen onder de wielen terecht. Militairen stelden zich in de ochtend nog op tussen beide kampen, maar trokken zich in de middag terug in hun tanks en pantservoertuigen.

Meisje (14) geëxecuteerd wegens verkrachting

Een 14-jarig meisje uit Bangladesh is door een beul doodgeslagen. De beul deed dit naar verluidt als straf omdat het meisje was verkracht.

Het meisje woonde op het platteland van het Aziatische land, alwaar ze werd verkracht door haar neef van 40. Na de verkrachting werd het meisje beschuldigd van overspel. Nadat de familie van de verkrachter het meisje een paar klappen had verkocht, viel de veroordeling van de plaatselijke shariarechtbank op de deurmat.

Maar liefst honderd zweepslagen zou ze ontvangen als straf voor overspel. Na tachtig zweepslagen verloor het meisje echter het bewustzijn, waarna ze naar het ziekenhuis werd overgebracht. Even later bleek ze hier te zijn overleden.

De politie heeft inmiddels vier mensen, waaronder een geestelijke, gearresteerd voor de brute moord. Tegen veertien anderen loopt nog een onderzoek. In Bangladesh is de sharia-wetgeving namelijk onlangs verboden.

Een cynische Adam Jensen in Deus Ex-trailer

Square Enix heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor hun aankomende game Deus Ex: Human Revolution. In de trailer zie je in-game beelden, die het verhaal vertellen rond Adam Jensen, het hoofdpersonage van het spel. Adam Jensen is een cybernetisch aangepast mens die blijkbaar een grote rol zal gaan spelen in het complot dat in de lucht hangt.

In de trailer zie je ook een heel kort stukje gameplay. Benieuwd naar de trailer? Kijk dan hieronder!


Deus Ex: Human Revolution komt uit voor de Xbox360, PS3 en de PC.

Eerwraakcentrum blijft bestaan

Het Landelijk Expertise Centrum Eergerelateerd Geweld blijft ook na 2012 bestaan. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag toegezegd tijdens een Kamerdebat over eerwraak. De Kamer had aangedrongen op het in stand houden van het kenniscentrum.

Via het centrum werken de politie, het Openbaar Ministerie, de immigratiedienst IND en vrouwenopvanginstanties samen om eergerelateerd geweld tegen te gaan. Aanvankelijk zou het centrum in 2012 ophouden te bestaan, maar Opstelten liet de Kamer donderdag weten dat het expertisecentrum een vaste plaats krijgt in de nationale politie die hij gaat invoeren. Het centrum wordt betaald met geld van Justitie.

"We gaan er voor zorgen dat de kennis die is opgebouwd over dit belangrijke onderwerp, niet verloren gaat. Daarom wordt het centrum in stand gehouden", zei de minister. Alle Kamerfracties gaven aan opgetogen te zijn over het besluit.

Vorig jaar werden in Nederland dertien zaken van eerwraak met dodelijke afloop gemeld.

Egypte neemt apparatuur BBC in beslag

De Egyptische autoriteiten hebben donderdag apparatuur van de zender BBC World in het Hiltonhotel in beslag genomen. Dat heeft de tak van de Britse omroep laten weten via Twitter.

Knokploegen, waarschijnlijk verbonden aan het bewind van president Hosni Mubarak, hebben donderdag buitenlandse journalisten in Egypte belaagd. Tientallen verslaggevers, onder wie enkele Nederlanders, werden in elkaar geslagen of gearresteerd. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft de behandeling van journalisten in Egypte, onder wie de voornaamste correspondent van de Washington Post, fel veroordeeld.
 

Egypte neemt apparatuur BBC in beslag
Egypte neemt apparatuur BBC in beslag (Foto: ANP)

Santegoeds moet blog over Peter R. rectificeren

Evert Santegoeds, hoofdredacteur van de Privé, moet een blog waarin hij zich heeft uitgelaten over misdaadverslaggever Peter R. de Vries en diens vrouw Jacqueline, rectificeren. De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft dit donderdag besloten, omdat de publicatie onrechtmatig is.

Volgens de rechter is in het stuk, dat op 15 januari op de website van De Telegraaf verscheen, een grievend beeld gegeven van de echtgenote van Peter R. de Vries. Hiervoor is geen grondslag te vinden in de door Santegoeds als feiten aangevoerde beweringen, luidt het vonnis.

In de blog ging Santegoeds op smeuïge wijze in op het huwelijksleven van het tweetal.

Santegoeds moet blog Peter R. rectificeren
Santegoeds moet blog Peter R. rectificeren (Foto: ANP)

SP en D66 laken bewaren kentekengegevens

De SP en D66 zijn kritisch over het voornemen van het kabinet om de gegevens van auto's die langs automatische cameracontroles rijden vier weken op te slaan. Ze maken zich zorgen om de privacy van automobilisten en vinden dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zich met het plan op een hellend vlak begeeft.

De minister presenteerde begin dit jaar een conceptwetsvoorstel waarin staat dat de kentekengegevens niet langer na een etmaal, maar pas na vier weken gewist moeten worden. Opstelten wil de gegevens langer bewaren zodat ze kunnen worden gebruikt als later bijvoorbeeld blijkt dat het voertuig was betrokken bij een misdrijf.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen maakt zich grote zorgen over de privacy. "Je weet gewoon niet wat er met al die gegevens gebeurt." Ook D66-Kamerlid Magda Berndsen ziet bezwaren. "Overal worden gegevens opgeslagen, er komen steeds grotere databases. Straks worden die allemaal aan elkaar gekoppeld."

Volgens Opstelten is het langer bewaren van de kentekengegevens 'cruciaal' voor de opsporing van criminelen. Hij vindt het 'heel logisch' dat de gegevens kunnen worden gebruikt als bewijs. "Het zou niet verstandig zijn om dit instrument niet te gebruiken", zei hij donderdag in de Kamer.

Gesthuizen en Berndsen vinden dat kentekengegevens alleen bewaard mogen worden als er sprake is van verdenking. De SP overweegt een hoorzitting aan te vragen over databases en privacy.

Coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV lieten donderdag tijdens het debat met Opstelten blijken minder bezwaar te hebben tegen het plan, dat in het regeerakkoord is vastgelegd. CDA-Kamerlid Cöskün Cörüz zei dat hij 'voor privacy, maar tegen anonimiteit' is.

Het College Bescherming Persoonsgegevens buigt zich momenteel over de privacyaspecten van het voorstel.

Schadevergoeding voor Egyptegangers

Nederlandse toeristen die hun vakanties in Egypte en Tunesië hebben moeten afbreken, krijgen in totaal twee miljoen euro vergoeding van het Calamiteitenfonds. Dat heeft het fonds donderdag bekendgemaakt.

Het Calamiteitenfonds vergoedt de schade voor toeristen die hun vakantie voortijdig moesten afbreken als gevolg van een calamiteit. Zowel in Tunesië als in Egypte kwam de bevolking in opstand tegen het regime.

Vanwege de onlusten besloten reisorganisaties toeristen terug te halen uit beide landen. Het Calamiteitenfonds oordeelde dat er voor beide landen sprake is van een calamiteit op basis van informatie van onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Calamiteitenfonds is tien jaar geleden opgericht op initiatief van de reisbranche. Sindsdien heeft het zo'n acht miljoen euro uitgekeerd.


'Hier heb je een schadevergoeding!' (Foto: Novum, ondertitel: mahlah)

Zwaar treinongeluk in Zwitserland

Zwitserland is donderdag opgeschrikt door een ernstig treinboemeluk. Tussen St. Niklaus en Waldbrunn is een passagierstrein ontspoord. Een rijtuig is daarbij een eind naar beneden gevallen.

Het is nog niet bekend hoeveel slachtoffers er te betreuren zijn. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt, maar de plek des onheils is lastig bereikbaar. Volgens een ooggetuige liet de koppeling tussen het eerste en tweede rijtuig los, terwijl de trein doorreed.

De twee achterste rijtuigen kregen door het dalende spoor zoveel vaart, dat ze het andere rijtuig uit de rails drukten toen ze het raakten.

'Cyberpesten moet hoog op de agenda'

Het incident rond het meisje dat in elkaar werd geslagen vanwege een ruzie over een Twitter-foto, heeft de discussie rond cyberpesten weer op doen laaien. Experts stellen dat hier veel aandacht aan besteed moet worden, juist omdat de impact zo groot is.

Het 13-jarige meisje uit Amsterdam werd vrijdag het ziekenhuis in geslagen door klasgenoten, nadat bleek dat zij een schaarsgeklede foto van zichzelf op Twitter had geplaatst. Sommige medescholieren vonden het terecht. Ze zou zich 'hoerig' gedragen hebben.

Kalezic nog in onzekerheid over contract

Darije Kalezic, trainer van De Graafschap, weet nog altijd niet of hij ook na het huidige seizoen bij zijn huidige werkgever mag blijven.

Kalezic leeft in onzekerheid over wat hem te wachten staat aan het einde van het seizoen met De Graafschap. Vooralsnog heeft de trainer nog niets gehoord van de directie van de Superboeren, meldt het regionale medium De Gelderlander.

De oefenmeester hoorde nog niets van directeur voetbalzaken Leen Looyen over een eventuele verlenging van zijn contract. Kalezic had uiterlijk eind januari een gesprek met Looyen verwacht. "Ik heb nog niets gehoord. Ik vind het jammer dat de club zich niet aan haar woord heeft gehouden."

Kalezic lijkt er echter nog geen groot probleem van te willen maken. "Maar verder houd ik me er niet mee bezig. Ik focus me volledig op Ajax", aldus de 41-jarige trainer.

Hechtenis diplomaat VS in Pakistan verlengd

Een Pakistaanse rechter heeft donderdag de voorlopige hechtenis van een Amerikaanse ambassademedewerker in Lahore met acht dagen verlengd. De man wordt ervan verdacht twee Pakistanen te hebben doodgeschoten, volgens zijn verklaring omdat zij hem in een verkeersopstopping belaagden.

De Verenigde Staten stellen dat de Amerikaan, volgens Pakistanen Raymond Allen Davis geheten, diplomatieke onschendbaarheid geniet en moet worden vrijgelaten. De Pakistaanse autoriteiten laten zich niet over zijn diplomatieke status uit en zeggen dat het aan de rechter is om te beslissen. Een andere rechter heeft ondertussen bepaald dat Davis Pakistan niet mag verlaten.

In Pakistan heerst een sterke anti-Amerikaanse stemming. De vrees bestaat dat vrijlating van de ambassademedewerker tot onlusten kan leiden. Behalve de twee belagers die werden doodgeschoten kwam bij het incident op 27 januari ook een voorbijganger om het leven die werd aangereden toen Amerikanen in een andere auto hun landgenoot te hulp schoten.

'Alle CV-ketels moeten worden aangepast'

Talloze cv-ketels, geisers en gaskachels moeten de komende jaren worden aangepast. Dat komt doordat de samenstelling van het aardgas verandert, meldt NRC Handelsblad donderdag. Wie de aanpassingen gaat betalen, is nog onduidelijk.

De kwaliteit van het aardgas staat volgens NRC op het punt ingrijpend te veranderen door groeiende import van gas uit het buitenland, onder meer uit Qatar. Het geïmporteerde gas komt voorlopig alleen in een apart gasnetwerk terecht waarop industriële bedrijven zijn aangesloten.

Over tien jaar komt het gas ook in het netwerk dat gas levert aan huishoudens en moeten alle cv-ketels, geisers en gaskachels zijn aangepast. De huidige ketels en kachels kunnen niet goed overweg met het nieuwe gas. Doordat er pas op zijn vroegst over vijf jaar cv-ketels zijn die het nieuwe gas aankunnen, zullen veel ketels nadien moeten worden aangepast.

Ook het bedrijfsleven maakt zich zorgen over de aanpassingen die moeten worden doorgevoerd om schade aan branders, gasmotoren en gasturbines te voorkomen. Gebeurt dat niet, dan loopt de schade in de tientallen miljoenen. Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes heeft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) opgeroepen snel actie te ondernemen.

Werkstraf voor wc-gluurder

Een 52-jarige man uit Schermerhorn heeft een werkstraf van 180 uur gekregen omdat hij vier minderjarige meisjes op de wc met een verborgen camera heeft gefilmd. Ook veroordeelde de rechtbank in Alkmaar hem donderdag tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

De meisjes kwamen geregeld bij de man over de vloer. Hij maakte opnames van hen met een camera die zat verstopt in een kastje op de wc. Hij moet de vier meisjes ieder een schadevergoeding van ruim 1000 euro betalen.

Geen huiszoeking bij accountant Berlusconi

Het lagerhuis van het Italiaanse parlement heeft donderdag in meerderheid tegen een huiszoeking bij de boekhouder van premier Silvio Berlusconi gestemd. Aanklagers in Milaan wilden huiszoeking laten verrichten in het kader van hun onderzoek naar beschuldigingen dat de regeringsleider betaalde seks met meisjes jonger dan achttien jaar zou hebben bevorderd.

De Italiaanse wet acht prostitutie pas legaal indien wordt betaald voor seks met iemand die ouder is dan zeventien.

Berlusconi wordt ervan beschuldigd veel geld te hebben gespendeerd aan seks met tieners onder de achttien jaar of geslachtsgemeenschap met die tieners te hebben bevorderd. Dit schandaal is Rubygate gaan heten, naar een van de begunstigden, Karima al-Mahrough, bijgenaamd Ruby.

Geen huiszoeking bij accountant Berlusconi
Geen huiszoeking bij accountant Berlusconi (Foto: ANP)

Robert Jensen per direct van de radio

Radio- en televisiemaker Robert Jensen stopt per direct met zijn ochtendshow op Radio Veronica. De zelfbenoemde shockjock was pas sinds augustus 2010 teruggekeerd.


Jensen begon bij Veronica toen die nog in het publieke bestel zat. Sindsdien is Jensen op diverse zenders te horen geweest. Erg geliefd onder collega's was hij nooit. Zo schreef Rob Stenders in zijn boek 'Leesvermaak' dat Edwin Evers zo'n hekel had aan Jensen dat hij een clausule in zijn contract had opgenomen dat hij per direct weg mocht als Jensen naar Radio 538 zou komen.

Jensen was al een tijdje niet op de radio te horen. Vorig jaar keerde hij dus terug op het oude nest. Naar verluidt is hij ontslagen door Veronica. Zijn ochtendshow wordt morgenvroeg overgenomen door Patrick Kicken.

Fed Cupteam naar play-offs

Het Nederlands Fed Cupteam heeft zich geplaatst voor de play-offs om een ticket naar Wereldgroep II. Na gisteren Roemenië werd vandaag ook het tweede duel in Groep D van de Europees/Afrikaanse Zone I gewonnen. Dit keer werd Hongarije verslagen.

Michaëlla Krajicek versloeg Timea Babos met 6-2 en 6-3. Arantxa Rus versloeg de nummer één van Hongarije Greta Arn met 6-2 en 6-4. Hierdoor maakt de uitslag van het dubbelspel niets meer uit.

Door de twee groepsoverwinningen is Nederland verzekerd van een plek in de kruisfinales.

FIA: "Mogelijk inhaalzone introduceren"

Autosportfederatie FIA overweegt om nog voor het seizoen de regels rond de beweegbare achtervleugels aan te passen. Om het concept tot een succes te maken overweegt de FIA om inhaalzones in te stellen waarin de achtervolgers meer topsnelheid krijgen omdat de vleugel zich automatisch aanpast.

De laatste 600 meter van het langste rechte stuk op het circuit kan gebruikt worden om in te halen. Hierbij wordt de vleugel tijdens de race alleen aangepast als een coureur minder dan een seconde achter zijn voorligger rijdt. Het inhalen wordt hierdoor makkelijker, maar is hierbij nog niet vanzelfsprekend. In de vrije trainingen en kwalificatie kunnen de rijders de vleugel verstellen wanneer ze maar willen.

Tijdens de test in Jerez volgende week zal het concept voor het eerst geïntroduceerd worden, waarna dit bij de laatste test in Bahrein geëvalueerd wordt. Waarschijnlijk zal de regel van 600 meter ook gaan gelden tijdens de eerste vier races en daarna uitgebreid geanalyseerd worden. Het lijkt er op dat tijdens het testen de werking van het concept door de teams niet uitgeprobeerd zal worden, waardoor pas na de wedstrijd in Bahrein duidelijk is of het gewerkt heeft of niet.

Huistra blij dat er niemand is vertrokken

Ze stonden in de belangstelling van veel clubs, maar uiteindelijk bleven Tim Matavz en Andreas Granqvist gewoon bij FC Groningen. De trainer van de nummer vier van de Eredivisie, Pieter Huistra, is blij dat de twee spelers in ieder geval nog tot het einde van het seizoen zijn te bewonderen in de Euroborg.

Vanuit Italië was er interesse van Napoli voor Matavz, maar de Italianen voldeden niet aan de vraagprijs van de Sloveense spits. "Natuurlijk zijn we blij dat Tim in elk geval nog een half jaar bij ons blijft," aldus Huistra. "Hij is met zijn individuele kwaliteiten erg belangrijk voor ons. Maar op dit moment is iedereen in ons team belangrijk. Het is mooi dat we iedereen bij elkaar hebben kunnen houden. Deze groep werkt én voelt goed samen."

"Wij willen graag tot op het laatst meedoen voor Europees voetbal, daar is iedereen hier aan toe. Wij hameren daarom op goed voetbal. Dat is de sleutel tot succes en dan komen de punten vanzelf. Het heeft geen zin om naar de clubs boven ons te kijken, ik kan hun duels toch niet beïnvloeden," besluit de trainer van de Trots van het Noorden.

De Boer: "Mounir kan starten"

Mounir El Hamdaoui is fit genoeg om tegen De Graafschap in de basis te beginnen. Dat zegt Ajax-trainer Frank de Boer op de officiële website.

El Hamdaoui maakte afgelopen weekend als invaller tegen NAC Breda (0-3 winst) al zijn rentree. "Hij is voor ons belangrijk. Mounir is honderd procent fit en kan morgen tegen De Graafschap beginnen," aldus De Boer. De vraag blijft echter of El Hamdaoui in het centrum van de aanval start of aan de linkerkant.

De Boer kijkt terug op een roerige week, waarin de transfer van Bas Dost afketste. Voor Luis Suarez en Urby Emanuelson werden geen vervangers gehaald. "Ik kijk daar met mixed feelings naar. We hebben nu een smalle selectie, al hebben we wel spelers die op meerdere posities uit de voeten kunnen."

Desondanks gelooft De Boer nog wel in de landstitel. "Al zal de factor geluk daarbij wel een rol spelen. Dan bedoel ik schorsingen, blessures en of de jonge spelers een constant niveau kunnen halen. Maar ik weet dat er in deze spelersgroep veel rek zit. Ze moeten volwassener worden in bepaalde spelsituaties, slimmer zijn en zich niet van de wijs laten brengen. Daar kunnen wij stappen maken en ook het positiespel kan beter. We zitten nu op zeventig procent."

Koperdief betrapt langs spoor Zwolle

Een 31-jarige man uit Zwolle is woensdag op heterdaad betrapt toen hij koper langs het spoor bij zijn woonplaats wilde stelen. De Zwollenaar had 35 meter koperdraad verwijderd. Dat heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag gemeld.

De man werd rond 16.30 uur betrapt, toen medewerkers van de spoorwegpolitie hem langs de spoorbaan zagen slepen met koperdraad. De Zwollenaar probeerde ertussenuit te knijpen toen hij de politie zag. Na een korte achtervolging kon hij in zijn kraag worden gevat. Hij heeft een bekentenis afgelegd en zit nog vast.

Ruim drie weken geleden botsten bij Zevenaar nog een goederen- en een passagierstrein op elkaar. Dat ongeval is waarschijnlijk veroorzaakt door koperdiefstal. Daarop besloten de NS en spoorbeheerder Prorail het spoor extra te bewaken.

Actrice Maria Schneider (58) overleden

De Franse actrice Maria Schneider is donderdag op 58-jarige leeftijd overleden. Zij stierf na een lang ziekbed.

Zij werd vooral bekend door haar hoofdrol als minnares van Marlon Brando in het toentertijd controversiële drama Last Tango in Paris uit 1972. De film van regisseur Bertolucci, die werd genomineerd voor twee Oscars, zorgde voor veel opschudding door de talloze seks- en naaktscènes. De productie werd ook verboden in een groot aantal landen.

Schneider was 19 toen ze de rol speelde. Het was haar tweede filmrol. Zij raakte enige tijd aan lager wal, maar was in de jaren tachtig en negentig nog te zien in tientallen films. De actrice wordt begraven op de beroemde Parijse begraafplaats Père Lachaise, aldus de familie.

Actrice Maria Schneider (58) overleden
Actrice Maria Schneider (58) overleden (Foto: ANP)

Schaatsster Van den Brandt kampt met Pfeiffer

Schaatsster Floor van den Brandt heeft de ziekte van Pfeiffer. Dat meldt haar ploeg Team Liga donderdag. Het 20-jarige talent moet het voorlopig rustig aan doen. De ziekte bevindt zich nog in een beginstadium. Het is nog onduidelijk hoe lang Van den Brandt uit de roulatie is.

Van den Brandt merkte na het WK sprint, dat ze als toeschouwer meemaakte, dat ze niet fit was. Daarom werd besloten haar bloed te laten onderzoeken. Al snel wees alles op de ziekte van Pfeiffer. "Heel erg balen", reageert de schaatsster.

Van den Brandt sloot zich dit seizoen aan bij Team Liga. Die ploeg werd door Marianne Timmer, Annette Gerritsen en Margot Boer opgezet nadat ze met Control geen nieuw contract overeen konden komen. De Brabantse is net als haar teamgenoten een sprintster.

Trainer Rennes: "Het was te vroeg voor Verhoek"

John Verhoek kreeg een droomtransfer naar Stade Rennes deze winter. Van een droomdebuut viel echter niet te spreken. De trainer voelt zich schuldig.

John Verhoek beleefde een ongelukkig debuut bij Stade Rennes. De 21-jarige aanvaller was overgekomen van FC Den Bosch en mocht dinsdagavond zijn eerste minuten maken in het bekerduel tegen Stade Reims, een club uit de Ligue 2. Hij viel in, maar werd later er ook weer uitgehaald.

Verhoek kwam na een kwartier in het veld voor de geblesseerde Jirès Kembo. Voor Rennes liep het uiteindelijk dramatisch af, maar toen stond Verhoek al niet meer op het veld. Trainer Frédéric Antonetti had de Nederlander na een uur spelen weer van het veld gehaald. Uiteindelijk werd Stade Rennes uitgeschakeld met 4-3.

"Als ik het over mocht doen, zou ik het anders aanpakken", zegt Antonetti tegen L'Équipe. "Het was gewoon nog te vroeg voor Verhoek. Hij had nog geen week met ons meegetraind en misschien was ik gewoon te ongeduldig, wilde ik graag zien wat hij in huis had en voor ons kon betekenen. Maar goed, ik zal hem niet alleen op deze wedstrijd beoordelen."

Jongen (12) verliest onderarm bij explosie

Een 12-jarige jongen uit Nieuwerkerk aan den IJssel is woensdag zijn onderarm kwijtgeraakt bij een explosie in zijn woonplaats. Het kind was rond 14.00 uur zijn hond aan het uitlaten op het Dahliaveld, toen de explosie plaatsvond. Waardoor de explosie werd veroorzaakt, is nog onbekend. Dat heeft de politie donderdag gemeld.

Een getuige heeft volgens de politie gezien dat de jongen gehurkt zat. Zij zag en hoorde plotseling een explosie en zag de 12-jarige en een 11-jarig vriendje wegrennen richting het Lelieveld. De jongen rende naar huis, waar zijn moeder de hulpdiensten waarschuwde. De jongen is naar een ziekenhuis gebracht.

De politie onderzoekt de zaak.

Testdag Valencia 3 februari

Robert Kubica heeft de snelste tijd op de klokken gezet tijdens de laatste testdag op het circuit van Valencia. De Pool was iets meer dan vijf honderdsten sneller dan Adrian Sutil. Jenson Button gaf vier tienden toe op de tijd van Kubica en reed de derde tijd. Mark Webber eindigde als vierde, gevolgd door Felipe Massa.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 R. Kubica Renault 1:13.144 -.--- 95
2 A. Sutil Force India 1:13.201 +0.057 117
3 J. Button McLaren-Mercedes 1:13.553 +0.409 105
4 M. Webber Red Bull Racing 1:13.936 +0.792 105
5 F. Massa Ferrari 1:14.017 +0.873 80
6 T. Glock Virgin 1:14.207 +1.063 114
7 P. Maldonado Williams 1:14.299 +1.155 101
8 S. Pérez Sauber 1:14.469 +1.325 104
9 M. Schumacher Mercedes 1:14.537 +1.393 110
10 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:14.801 +1.657 73
11 N. Karthikeyan HRT 1:16.535 +3.391 63
12 J. Trulli Lotus -:--.--- -.--- 38

Voorraad internetadressen op

De centrale voorraad van vier miljard internetadressen is sinds donderdag op. De instantie die de internetadressen beheert, de Internet Assigned Numbers Authority, kan regionale instanties die adressen uitdelen aan de internetproviders, niet langer van nieuwe adressen voorzien.

Dit meldde de Nederlandse IPv6 TaskForce, die zich in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken Landbouw en Innovatie bezighoudt met kennisuitwisseling over nieuwe internetprotocollen.

De IP-adressen zijn unieke codes om apparaten op internet aan te sluiten. Nu de adressen volgens de huidige protocollen op zijn, kan dit op korte termijn problemen geven voor landen met een explosief groeiend aantal internetgebruikers.

De oplossing voor dit probleem, dat zich ook in andere landen gaat voordoen, is de ontwikkeling van een nieuw internet protocol versie 6 (IPv6) dat de huidige versie 4 vervangt. Hierdoor moeten biljoenen nieuwe adressen beschikbaar komen.

Voorraad internetadressen op
Voorraad internetadressen op (Foto: ANP)

'Arrestaties in verband met aanslag Domodedovo'

In verband met de zelfmoordbomaanslag van 24 januari op de Moskouse luchthaven Domodedovo zijn verscheidene personen opgepakt die weet hadden van de voorbereidingen van de aanslag. Dat heeft het hoofd van de federale veiligheidsdienst FSB, Aleksandr Bortnikov, donderdag op de Russische televisie gezegd.

"Wij hebben een idee wie de organisator van deze terreurdaad was", zei Bortnikov.

De aanslag in de aankomsthal van de luchthaven kostte aan 36 mensen het leven. Ongeveer 180 mensen raakten gewond. Volgens de autoriteiten werd de aanslag gepleegd door een 20-jarige man uit de Kaukasus. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist, maar de verklaringen van de autoriteiten wijzen in de richting van islamistische terreurcellen in de zuidelijke regio.

UEFA waarschuwt voor valse EK-kaartjes

De UEFA waarschuwt voetbalfans voor de aankoop van valse kaartjes voor het Europees kampioenschap van 2012 in Polen en Oekraïne. Tickets zijn alleen te verkrijgen via de officiële website van de Europese voetbalbond, zo maakte de UEFA bekend. "Alle andere verkooppunten zijn in principe illegaal", aldus toernooidirecteur Martin Kallen.

Geïnteresseerden hebben tot en met 31 maart de kans zich te registreren op de website van de UEFA. Vanaf april worden de kaarten middels een loterij verdeeld. De tickets variëren in prijs van 30 tot 600 euro. De UEFA wil na het toekennen van de kaarten voor het eerst online de mogelijkheid bieden om te ruilen. Er zijn 1,4 miljoen kaarten beschikbaar voor de 31 wedstrijden van het toernooi.

Het toernooi begint op 8 juni 2012 in Warschau. De finale is op 1 juli in Oekraïne.

Rotterdamse agent niet vervolgd om dodelijk schot

Een agent die in juli vorig jaar in een Rotterdamse woning een 38-jarige man heeft doodgeschoten, wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie in Rotterdam handelde hij uit noodweer. Dat heeft het OM donderdag gemeld.

De politie ging op 6 juli vorig jaar af op een melding over geluidsoverlast in een woning aan de Osseweistraat, waar mensen met verschillende problemen begeleid wonen. De agenten werden binnengelaten door het 38-jarige slachtoffer, die een verwarde indruk maakte.

Toen de agenten de man naar zijn identiteitsbewijs vroegen, haalde hij uit de keukenla een grote schroevendraaier en liep daarmee dreigend richting de agenten. Omdat pepperspray de man niet tegenhield, zag een van de agenten geen andere mogelijkheid dan gericht op hem te schieten.

Het slachtoffer overleed ter plaatse. Uit sectie bleek later dat hij zijn medicijnen niet meer gebruikte. Dat zou kunnen hebben bijgedragen aan zijn verwardheid.

Volgens de officier van justitie heeft de agent niet gehandeld volgens de instructie voor het gebruik van een vuurwapen. Hij wordt echter niet vervolgd omdat door de bedreigende situatie, het korte tijdbestek en de kleine ruimte waarin de agenten en het slachtoffer zich bevonden, sprake was van noodweer.

'Geen verbod op voetbalwedstrijden in cafés'

Het uitzenden van voetbalwedstrijden in cafés met behulp van buitenlandse decoderkaarten is gewoon toegestaan. Dat heeft de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie donderdag aan het rechtsorgaan geadviseerd.

In Groot-Brittannië is een zaak aangespannen tegen een kroegbaas die met een buitenlandse decoder voetbalwedstrijden toont. Volgens de Football Association Premier League (FAPL), organisator van de hoogste Engelse voetbalcompetitie, maakt de kroeg daarmee inbreuk op de exclusiviteitsdeals die in verschillende landen bedongen zijn.

Voetbalrechten worden in elk land apart verkocht en mogen door de koper alleen in dat land worden gebruikt. Ook moet, bijvoorbeeld met decoderkastjes en -kaarten worden voorkomen dat toch in andere regio's kan worden gekeken. Op de Britse markt worden echter veel illegale Griekse decoderkaarten verkocht voor een lagere prijs.

Ondanks dat de kaarten buiten Groot-Brittannië een stuk goedkoper zijn, kan er geen verbod op de verkoop ervan komen, vindt de advocaat-generaal. De vrije handel binnen de EU zou anders ernstig worden belemmerd. Ook het uitzenden van de wedstrijden kan niet verboden worden omdat er geen algemene Europese beschermingsrechten voor de beelden bestaan.

De rechters van het hof beginnen donderdag met de beraadslagingen over de zaak. Het is onduidelijk wanneer zij met een uitspraak komen.

In Nederland zijn voor zover bekend geen zaken tegen kroegen die gebruikmaken van buitenlandse decoders, maar de uitspraak zou wel ook gevolgen hebben voor de Nederlandse markt. Mogelijk moet het systeem met exclusieve deals voor uitzenders van de sportbeelden worden aangepast.

[Upd] Egypte: Chaos in Caïro

Na een dag en een nacht van geweld rond het Vrijheidsplein in Caïro is de rust nog niet terug. Tienduizenden demonstranten protesteren al langer dan een week tegen de president Hosni Mubarak, die weigert te vertrekken ondanks toenemende buitenlandse en binnenlandse druk. 

Sinds de nacht van dinsdag op woensdag zijn er pro-Mubarak demonstranten (pro's) op de been wat voor veel geweld zorgt. Uit tientallen verschillende bronnen is duidelijk geworden dat de pro's voor een deel veiligheidstroepen van Mubarak zijn en voor een deel mensen die betaald krijgen om te demonstreren.

Pro's vallen met zwaarden, stokken, messen, molotovcocktails en inmiddels ook met vuurwapens de anti-Mubarak demonstranten op het Vrijheidsplein aan. Er zijn in de vorige nacht zeker vijf mensen om het leven gekomen. Tot nog toe weten de anti-Mubarak demonstranten nog van geen wijken en houden ze het plein in hun bezit.

Vrouwen en kinderen staan in het midden van het plein en worden beschermd door hun medestanders terwijl de pro's op proberen te rukken via voornamelijk de toegangsweg langs het museum.

Hier zijn live-beelden van de chaos en het geweld te zien.

Update 09.42 uur
De sfeer lijkt veel meer gespannen te zijn dan gisteren. Het leger heeft de brug ingenomen waar vorige nacht nog de pro's met molotovcocktails gooiden. Journalisten worden bedreigd en mishandeld. Pro's die op het plein zijn geïnfiltreerd tussen de anti-Mubarak demonstranten worden het plein afgegooid en aan het leger overgedragen. Het leger houdt zich overigens nog steeds zo veel mogelijk afzijdig, hoewel ze wel een iets actievere rol dan woensdag lijken in te nemen.

Update 10.51 uur
Het leger heeft zich tot grote vreugde van de anti-Mubarak demonstranten tussen hen en de voorstanders van Mubarak opgesteld. Het blijft geweldsincidenten regenen in de hoofdstad van Egypte. Harald Doornbos, een Nederlandse onafhankelijk journalist, is door aanhangers van de president uit zijn auto getrokken en bedreigd met een mes. Hij kon op tijd gered worden door een soldaat.

Update 12.52 uur
De sfeer in Caïro blijft gespannen. De Egyptische staatstelevisie probeert het volk duidelijk te maken dat buitenlanders in Caïro en met name journalisten geheim agenten uit Amerika en Israël zijn. De Mubarak aanhangers hebben aan deze boodschap genoeg om massaal buitenlandse journalisten en toeristen aan te vallen.

Update 13.58 uur
Naast alle reacties internationaal van verschillende politici, begint de journalistiek ook statements vrij te geven. Zo heeft de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) al haar leden afgeraden om af te reizen naar het land. GeenStijl heeft hier afwijzend op gereageerd, maar onbekend is of zij wel een verslaggever naar Egypte hebben gestuurd.

Shahira Amin heeft gistermiddag haar baan als verslaggever voor de staatszender Nile-TV opgezegd. Eerder vanmiddag had Al Jazeera English een interview met haar hierover. Ze gaf daarin aan dat ze niet langer de propaganda van de regering kon en wilde verkondigen. Ondertussen is zij gearriveerd op het Tahrir plein en heeft zij zich gevoegd bij de demonstranten daar.

Update 16.19 uur
Er lijkt beweging te komen in het standpunt van de regering. De Vice-Premier Shafiq heeft zijn excuses aangeboden voor het geweld van woensdag. Hij heeft beloofd dat er een onderzoek zal komen naar de oorzaken van het geweld en de eventuele betrokkenheid van regeringsfunctionarissen. Ook heeft de procureur-generaal de bewegingsvrijheden van een viertal NDP-leden en persoonlijke vrienden van Mubarak, zwaar beperkt. Het betreft de volgende mensen:

Ahmed Ezz : Leider van de NDP
Zohair Garana : Voormalig minister van Toerisme
Ahmed Al Maghraby : Voormalig minister van Volkshuisvesting, één van de leiders van de Mansour Maghraby clan
Habib Al Adly  : Voormalig minister van Binnenlandse Zaken

Van alle vier de mensen zijn alle geldelijke tegoeden bevroren en het is hen niet meer toegestaan om vrij te reizen. Ondanks deze ontwikkelingen, blijft de VP bij het standpunt dat Mubarak aan zal blijven tot september.

Hoewel er geen duidelijkheid is over wie de protesten tegen het regime leidt, lijkt het erop dat de demonstranten ook hier geen genoegen mee nemen. De demonstranten die met de verslaggevers van Al Jazeera spraken eisen allemaal het onmiddellijke aftreden van Mubarak.

Update 16.41 uur
Gamal Mubarak, zoon van, heeft zijn functie als leider van de NDP neergelegd. De vicepremier had al aangegeven dat Gamal niet deel zou nemen aan de verkiezingen, maar echte actie hieromtrent ontbrak nog.

Verder wordt er door diverse zenders en twitteraars gemeld dat er wordt geschoten op de pro-Mubarak demonstranten op de 6-Oktober brug. Hierbij zou tenminste één dode of zwaar gewonde gevallen zijn. Wie de schoten heeft gelost, of nog lost, is onbekend.

Update 17.09 uur
In de chique wijk Sheikh Zayid is het winkelcentrum in brand gestoken, zo meldt de staatsmedia. Volgens de zender zou de brand aangestoken zijn.

Volgens diverse andere zenders wordt er nog altijd flink op journalisten gejaagd door de pro-Mubarak meute.

Een verslaggever bij de 6-Oktoberbrug meldde aan Al Jazeera dat een tank op de brug geschoten zou hebben. De brug zou hierbij beschadigd zijn. De pro-Mubarak mensen, die op dat moment op de brug waren, hebben zich wat teruggetrokken maar nog niet gereageerd.

Update 17.35 uur
De verslaggever die nu geïnterviewd wordt op Al Jazeera staat aan de frontlinies van de anti-Mubarak demonstraten. Tijdens het gesprek sprak hij over dat er sluipschutters zouden zijn die op de demonstranten schieten. Volgens de verslaggever zijn er al drie mensen overleden aan hoofdwonden. Tijdens het gesprek werd de positie waar hij zit meerdere malen onder vuur genomen.

Mondory wint etappe, Ravard leidt

De tweede etappe in de Ster van Bessèges is vanmiddag gewonnen door de Fransman LIoyd Mondory. De renner van AG2R wist in de massasprint zijn landgenoot Anthony Ravard voor te blijven. Ravard pakte overigens wel de leiderstrui.

Bram Schmitz ging in de etappe op avontuur en wist een maximale voorsprong van ruim zeven minuten te pakken. Maar na 108 kilometer werd de renner van Verandas Willems weer teruggepakt. Vervolgens gingen Lieuwe Westra, Pavel Brutt en Alexandre Pichot ervandoor. Zij bleven lang vooruit maar op zes kilometer voor de streep moesten ook zij zich gewonnen geven. Mondory won vervolgens de sprint.

Rock Werchter maakt nieuwe acts bekend

Het muziekfestival Rock Werchter komt met vijf nieuwe bevestigingen naar buiten. Naast de reeds bekende bands zullen in het Vlaams-Brabantse Werchter ook de Kaiser Chiefs, The National, White Lies, Social Distortion en All Time Low optreden.

Het festival, dat plaatsvindt van 30 juni tot en met 3 juli 2011, hoopt binnenkort nog 'enkele toppers van groots formaat' en meer 'klassebakken van klein en groot kaliber' binnen te slepen.

Met deze bekendmaking wordt ook langzamerhand de line-up zichtbaar. Zo zullen op donderdag 30 juni The Chemical Brothers de Main Stage trotseren. Daar zijn een dag later de Kings of Leon, Arctic Monkeys, The National en White Lies te bewonderen. De zaterdag erop is het vervolgens de beurt aan Coldplay, Portishead, PJ Harvey, Elbow en The Gaslight Anthem. Op de laatste dag, zondag 3 juli, staan dan op de Main Stage Iron Maiden, de Kaiser Chiefs, Social Distortion en All Time Low. Op diezelfde dag zijn Robyn en Two Door Cinema Club aanwezig op de Pyramid Marquee.

Dat het festival populair en graag bezocht is, blijkt wel uit de ticketverkoop. Zo zijn inmiddels de dagkaarten voor zaterdag 2 juli al helemaal uitverkocht. De organisatie kijkt uit naar een 'super Rock Werchter 2011'.

Meer over Rock Werchter en andere muziekfestivals kun je op het forum vinden.

Feyenoord verlengt contract Clasie

Feyenoord heeft het contract van Jordy Clasie verlengd tot de zomer van 2014. Dat meldt de Rotterdamse club op zijn website. De negentienjarige Clasie speelt al sinds zijn negende in de jeugdopleiding van de club. Dit seizoen komt de middenvelder uit voor Excelsior, waarmee Feyenoord een samenwerkingsverband heeft.

Clasie is bij Excelsior basisspeler en heeft inmiddels twintig wedstrijden achter zijn naam staan. Toch hoopt de jeugdinternational terug te keren bij Feyenoord. "Spelen in een volle Kuip blijft mijn doel."

"Ik ben hier echt hartstikke blij mee", zegt Clasie over zijn nieuwe contract. "Het geeft me een heel goed gevoel om te weten dat de club in mij gelooft. Ik heb even moeten wennen aan het niveau, maar ik denk dat ik me goed ontwikkel bij Excelsior. Ik ervaar dat als een heel nuttige tussenstap."

FOK!blog: TV tip

Wie is de Mol?
Zender: Nederland 1
Uitzendtijd: 20.30 - 21.30 uur
Genre: Amusement
 

De opdrachten zijn spectaculair, angstaanjagend of ontroerend, maar altijd intrigerend. Nodig zijn: inventiviteit, stressbestendigheid, intelligentie, inzicht, lef en bovenal mensenkennis.

De kandidaten voeren deze opdrachten uit om gezamenlijk de prijzenpot te spekken. Met de aanwezigheid van een mol – een saboteur - in hun midden is dat voortdurend een lastige klus. Samenwerken en vertrouwen onder de kandidaten is er niet altijd bij. Want hoeveel vreugde er ook is over het slagen van een opdracht, de dreiging van de mol blijft aldoor voelbaar. Wie de mol is houdt ook de kijker zijn greep, want een slimme kijker kan ontdekken waar en hoe de mol saboteert..

In de 'Lees verder' vind je de teaser voor vanavond..

Boeing landt met lekke band op Schiphol

Een Boeing 777 van KLM is donderdagochtend met een lekke band op Schiphol geland. Het vliegtuig, afkomstig uit Atlanta in de Verenigde Staten, kwam zonder problemen aan de grond.

Een woordvoerder van KLM kon niet zeggen hoe de band lek is gegaan. De piloot kreeg een melding binnen, waarop hij de luchthaven waarschuwde. Uit voorzorg stonden hulpdiensten klaar om eventueel bijstand te kunnen verlenen.

De woordvoerder kon niet zeggen of er vaker vliegtuigen met een lekke band landen. Geen van de passagiers raakte gewond.

Terreurverdachten uitgeleverd aan België

De drie Nederlandse terreurverdachten die in november werden opgepakt in Amsterdam, zijn uitgeleverd aan België. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Amsterdam donderdag. De rechtbank in Amsterdam besloot vorige week dat ze mogen worden uitgeleverd.

De mannen van 25, 26 en 28 jaar zouden van plan zijn geweest een aanslag in België te plegen. Ze werden in november aangehouden. Ze hadden binnen 10 dagen kunnen worden uitgeleverd als ze hier geen bezwaar tegen hadden gemaakt. Dat deden ze wel, daarom moest een rechter zich eerst over de zaak buigen.

Tegelijk met deze verdachten werden verdachten in Antwerpen en het Duitse Aken aangehouden. Eerder leidde het onderzoek al tot arrestaties in Spanje, Marokko en Saoedi-Arabië.

Er zouden plannen zijn geweest om een aanslag uit te voeren op een straat met veel joods publiek, een trein vol NAVO-soldaten, het NAVO-hoofdkwartier in Brussel of een vol stadion. Het uiteindelijke doel was nog niet bepaald.

Rijk is meer kwijt aan minder arbeidsongeschikten

Ondanks een sterke daling van het aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering is de overheid hier meer geld aan kwijt. Het aantal met een WAO- of WIA-uitkering daalde tussen 2006 en vorig jaar van 704.000 naar 597.000, maar de totale kosten stegen van 7,6 miljard euro naar 7,9 miljard euro. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De kosten zijn toch gestegen doordat de kosten aan uitkeringen per jaar met 4 procent zijn gestegen. Een mogelijke verklaring is volgens een woordvoerder van het CBS dat de uitkeringen meegroeien met de lonen. Hij wijst er ook op dat de uitkering voor volledig arbeidsongeschikten is verhoogd van 70 naar 75 procent van het laatstverdiende loon.

De afname van het aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering komt doordat de WIA per 2004 is ingevoerd. Die is strenger dan de WAO, waardoor minder mensen aanspraak konden maken op een uitkering.

Degenen die voor 2004 al een WAO-uitkering hadden, mochten die houden. Het aantal mensen met een WAO-uitkering is inmiddels ook gedaald doordat mensen weer aan de slag konden, doordat ze 65 werden of doordat ze omkwamen.

SNS Bank: Prem dronken aardbei

Prem Radhakishun heeft ruzie met de SNS Bank. Prem stelde woensdag op Radio 1 dat hij 'uit zeer goede bron had gehoord dat de SNS Bank op springen zou staan'. Verder noemde Prem bankiers 'vieze vuile patjepeeërs'.

SNS heeft donderdag in de Volkskrant fel gereageerd op de uitspraken van de rel-Hindoestaan. "Gelul van een dronken aardbei", zo zegt SNS-woordvoerder Raymond Salet. Volgens de bank is de uitspraak dat SNS op omvallen zou staan nergens op gebaseerd.


SNS Bank: Prems uitspraken gelul van een dronken aardbei (Foto: Belsen)

Massale demonstraties in Jemen

Vele duizenden voor- en tegenstanders van het bewind van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh zijn donderdag de straat op gegaan. In de hoofdstad Sanaa en diverse andere steden vonden betogingen plaats. De oppositie had voor donderdag opgeroepen tot demonstraties in alle provincies van het land.

In Sanaa verzamelden zich duizenden tegenstanders van Saleh op het terrein van de universiteit om vandaar een protestmars te houden. Zij eisten dat Saleh, die al bijna 32 jaar aan de macht is, zijn biezen pakt. "Dertig jaar van beloften en dertig jaar van leugens" luidde de leuze op een van de spandoeken van de betogers.

Elders in de hoofdstad togen duizenden aanhangers van Saleh naar het Tahrir-plein. Zij riepen dat de oppositie erop uit is chaos in het land te creëren. Het kwam tot confrontaties tussen beide groepen, maar de alom aanwezige veiligheidstroepen wisten de vechtenden te scheiden.

Saleh zei woensdag dat hij afziet van een volgende termijn als president en dat hij ook niet zal proberen de macht aan zijn zoon over te dragen. Saleh sprak tot een vergadering van beide kamers van de Jemenitische volksvertegenwoordiging. Ook riep hij de oppositie op tot een dialoog over politieke hervormingen en zei hij haar eisen te willen bespreken.

Er is steeds meer verzet tegen de door de Verenigde Staten gesteunde Saleh. Kennelijk voelt hij de druk nu nog sterker sinds de ontwikkelingen in Tunesië en Egypte. Eerder heeft Saleh getracht de groeiende weerstand tegen zijn bewind te beteugelen door de strijdkrachten meer soldij te bieden en geruchten dat hij zijn zoon klaarstoomde voor zijn opvolging, steevast te ontkennen. Desondanks gingen in januari tienduizenden mensen in de hoofdstad Sanaa de straat op en werd luidkeels om Salehs aftreden geroepen.

Salehs huidige ambtstermijn loopt af in 2013. Er zijn evenwel voorstellen voor een grondwetswijziging die het hem mogelijk zouden maken om nog twee termijnen van tien jaar te blijven zitten.

De revolte in Tunesië en de jongste ontwikkelingen in Egypte noopten Saleh ertoe zijn regering te gelasten de inkomstenbelasting te halveren en de prijzen van consumptiegoederen te beteugelen. Voorts werd de beveiliging van strategische plekken in Sanaa en omgeving drastisch opgevoerd.

Helft VS onder dik pak sneeuw

Een ongewoon omvangrijke en heftige storm heeft woensdag bijna de helft van de Verenigde Staten onder een dik pak sneeuw bedekt. Bij ongelukken kwamen minstens twaalf mensen om het leven.

Tientallen miljoenen mensen bleven noodgedwongen thuis. Wie toch naar buiten moest, moest opboksen tegen een felle wind. Parka's en skibrillen waren essentieel om op het werk te komen.

In Chicago viel 51 centimeter sneeuw, de wandelpaden in Central Park in New York waren veranderd in ijsbanen. In de griezelig stille straten blies de wind de sneeuw op tot wallen van een meter hoog.

In de middag hield het op met sneeuwen en klaarde de lucht op. In de nacht daalden de temperaturen op sommige plaatsen in het middenwesten tot min 20 graden.

Onder de twaalf doden was een dakloze in New York die verbrandde toen hij blikken bakolie probeerde aan te steken om warm te blijven. In Oklahoma City verongelukte een vrouw toen zij zich op een slee achter een auto liet trekken en in een bocht tegen een vangrail knalde.

Het vliegverkeer kwam vrijwel tot stilstand. Deze week werden al dertienduizend vluchten geschrapt.


Helft VS onder dik pak sneeuw (Foto: Novum)

Uitgaven bestrijding criminaliteit fors toegenomen

De uitgaven aan veiligheid zijn flink toegenomen. In 2009 werd bijna 12,5 miljard euro besteed aan het voorkomen en bestrijden van criminaliteit, verloedering en overlast. Dat is 4 miljard meer dan in 2002, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De stijging komt voornamelijk door hogere lonen en het inzetten van meer personeel. Ook de aanschaf van meer materieel draagt fors bij aan de gestegen kosten.

Bijna de helft van de uitgaven, ruim 5,5 miljard, ging in 2009 naar preventie. Volgens het CBS zijn de politie en de beveiligingsbedrijven hierin de grootste aanbieders. De politie neemt ook het overgrote deel van de opsporing op zich. Daar werd ruim 2,7 miljard aan besteed.

Boeddhisten gedood bij aanslag zuiden Thailand

Bij een aanslag op een kruidenierszaak in het zuiden van Thailand zijn donderdag vijf mensen gedood en twee gewond geraakt. De slachtoffers zijn allen boeddhisten en de daders vermoedelijk moslimopstandelingen, zegt de politie.

Klanten van de winkel in de provincie Pattani werden door een stuk of zes gewapende mannen in een pickup-truck onder vuur genomen. Drie mannen en twee vrouwen werden gedood en een man en een kind raakten gewond.

Pattani is een van de drie zuidelijke Thaise provincies waar de bevolking in meerderheid moslim is. Sinds januari 2004 zijn bij de opstand meer dan 4300 mensen gedood. De aanvallen van opstandelingen zijn over het algemeen minder geworden, maar vorige week kwamen door de ontploffing van een bermbom in de nabijgelegen provincie Yala negen mensen om het leven.

'Brits pausbezoek met ontwikkelingsgeld betaald'

Leden van het Britse Lagerhuis willen uitleg van de regering waarom het bezoek van paus Benedictus XVI vorig jaar deels is betaald met geld dat bestemd was voor ontwikkelingshulp. Het gaat om een bedrag van 1,85 miljoen pond (2,16 miljoen euro) dat aan het licht kwam tijdens een onderzoek van de boeken bij het Britse Departement voor Internationale Samenwerking.

Een woordvoerder van het departement verklaarde dat het geld, dat werd overgemaakt naar het ministerie van  Buitenlandse Zaken, niet officieel als ontwikkelingshulp was aangemerkt en onderdeel was van interdepartementale gelden. De toewijzing van het geld 'erkent de rol van de katholieke kerk als belangrijke leverancier van gezondheidszorg en onderwijsdiensten in ontwikkelingslanden', zei de woordvoerder.


'Brits pausbezoek met ontwikkelingsgeld betaald' (Foto: Novum)

Wenger tegen winterse transfers

Arsène Wenger is faliekant tegen de winterse transferperiode. De manager van Arsenal zegt op de website van zijn club dat transfers in de winterstop oneerlijk zijn. "Ik vind het niet goed", zegt Wenger, wijzend op de miljoenentransfers van onder andere Fernando Torres, David Luiz, Andy Carroll en Luis Suárez.

"Als je ziet dat sommige teams al twee keer tegen een ploeg hebben gespeeld en anderen nog helemaal niet kun je je afvragen of zo'n winterse transferperiode wel eerlijk is." Wenger heeft zelf de portemonnee gesloten gehouden in januari.

The White Stripes houden ermee op

The White Stripes gaan uit elkaar. De band uit Detroit die voor een opleving van garage-rock zorgde in het eerste decennium van de 21ste eeuw heeft dat bekendgemaakt op zijn website.

"Artistieke meningsverschillen liggen niet ten grondslag om ermee op te houden, evenals gezondheidsproblemen. Jack en Meg White voelen zich goed en zijn gezond", aldus de band. "Het is een mix van redenen, maar de belangrijkste reden is dat we op een hoogtepunt willen stoppen. We willen niet afdwalen naar bedenkelijk niveau."

"The White Stripes horen niet meer bij Meg en Jack. De White Stripes zijn nu voor jullie. En nu kun je er alles mee doen wat je maar wilt. Het mooie van muziek is dat het eeuwig kan duren als mensen dat willen. Bedankt voor het delen van deze ervaring. Jullie inbreng zal nooit verloren gaan en wij zijn jullie allemaal dankbaar", luidt een verklaring van de band.

De band was al minder actief in de laatste jaren. De tours waren al minder frequent en sinds het album Icky Thump uit 2007 was er al geen nieuw materiaal verschenen. Enkel een documentaire en enkele tv-optredens hielden de band nog in de spotlichten.

Jack White verhuisde in 2006 naar Nashville en opende er het Third Man Music Complex. Ook was hij actief in de band Raconteurs en Dead Weather, ook deed hij productiewerk voor artiesten als Wanda Jackson en Loretta Lynn. Deze zomer nog vertelde hij de krant de Detroit Free Press dat een reactivering van de White Stripes nog mogelijk was.


The White Stripes - 'Seven Nation Army'

[NHL] Franzen leidt Wings in thriller langs Sens

Johan Franzen zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat zijn ploeg, de Detroit Red Wings, met twee punten wegging uit Ottawa. In een thriller van een wedstrijd scoorde hij maarliefst vijfmaal en bepaalde hij de eindstand uiteindelijk op 7-5. Beste man van de Senators was Milan Michalek met twee goals.

De Ottawa Senators kwamen al na een minuut spelen op voorsprong via veteraan Alex Kovalev. Johan Franzen antwoordde met twee goals, maar de Senators gingen alsnog met een 3-2 voorsprong rusten door goals van verdedigers Peter Regin en Chris Campoli. In de tweede periode werd de stand gelijk getrokken. Detroit kwam nog op een 4-3 voorsprong door goals van Kris Draper en Niklas Kronwall, maar Michalek bracht zijn ploeg op gelijke hoogte.

In de derde periode kwamen de Red Wings weer op voorsprong door een powerplay-goal van Franzen, maar wederom Michalek maakte weer gelijk: 5-5. De Senators hadden echter geen antwoord op de volgende powerplay-goal van Franzen. Dertig seconden voor tijd maakte 'The Mule' zijn vijfde van de avond door de puck in een leeg net te werken nadat de Senators-goalie zijn net had verlaten voor een extra aanvaller op het ijs.

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Ottawa Senators Detroit Red Wings 5-7
Pittsburgh Penguins New York Islanders 3-0
Montreal Canadiens Florida Panthers 3-2
Phoenix Coyotes Vancouver Canucks 0-6
Edmonton Oilers Los Angeles Kings 1-3
Anaheim Ducks San Jose Sharks 3-4

Van der Laan veroordeelt handschudincident HvA

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan vindt het niet kunnen dat een docent van de Hogeschool van Amsterdam vrouwen niet langer de hand wil schudden. Dat zei hij donderdag in de gemeenteraad.

Volgens Van der Laan overtrad de docent weliswaar geen regels, maar is 'het niet wenselijk om in een publieke functie geen hand te willen geven aan vrouwen'. "Het stadsbestuur staat hier dus anders in dan het schoolbestuur." 

De docent bedrijfseconomie weigerde na een bedevaart naar Mekka nog handen te schudden en de hogeschool besloot hem die vrijheid te gunnen. Het college van bestuur vindt dat het moet kunnen dat een islamitische docent op religieuze grond fysiek contact met vrouwen weigert. Wel werd de docent tijdelijk 'vrijgesteld van onderwijstaken' toen bleek van zijn weigering.

De PVV heeft donderdag om opheldering gevraagd bij de ministers van Binnenlandse Zaken en van Onderwijs. Volgens de partij moet de 'islamisering van de omgangsvormen' in het onderwijs zo snel mogelijk een halt worden toegeroepen.

PVV-Kamerleden Joram van Klaveren en Harm Beertema willen dat het schoolbestuur ter verantwoording worden geroepen. Volgens hen gaat de 'acceptatie van vrouwendiscriminatie alle perken te buiten'.

Collegevoorzitter Karel van der Toorn is geschrokken van de commotie rond het handschudincident. In een brief aan alle medewerkers van de hogeschool laat hij weten het nieuws verkeerd te hebben ingeschat.

"Als voorzitter van het College van Bestuur had ik dit eerder moeten onderkennen en duidelijker moeten zijn over het feit dat gelijkwaardige behandeling van mensen voor ons een onwrikbaar uitgangspunt is", zegt hij tegen HvA-blad Havana.

'Skill Kills in Bulletstorm is schuld van gamers'

Het onderdeel 'Skill Kills' in de game Bulletstorm geeft spelers extra punten voor speciale manieren om een einde aan het leven van je tegenstander te maken, bijvoorbeeld door de tegenstander eerst als menselijke jojo te gebruiken. Volgens creative director Adrian Chmielarz is dit de schuld van gamers.

Volgens Cmhielarz heeft dit onderdeel van de game nooit in het originele plan gestaan. Het was pas na het observeren van het gedrag van gamers, hoe zij de tijd namen alvorens zij iemand anders daadwerkelijk afmaakten, dat dit onderdeel verder werd ontwikkeld. De studio wilde eigenlijk gewoon een first-person shooter maken in een grote open wereld.

Hij zei:"I blame gamers, the thing is, initially the system was never planned. We just knew we wanted to have what someone described as sandbox combat, where the sand is the enemies and the buckets and spades are your guns. Once this was in, we noticed that people take more time with their enemies than necessary. Instead of just killing a guy and moving forward, they kicked him, then leashed him back, kicked again, leashed, and only then killed. A human yo-yo. We thought ‘Wait a minute... What if we gave names to such crazy kills and rewarded the players with access to cool upgrades and unlocks?' And that's how the system was born."

Bulletstorm

Aantal doden Mexicaanse griep stijgt naar 25

De Mexicaanse griep heeft afgelopen week aan vijf mensen het leven gekost. Het totaal aantal slachtoffers in dit griepseizoen groeit daardoor naar 25. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag bekendgemaakt.

Over de identiteit van de slachtoffers zijn geen mededelingen gedaan. Waarschijnlijk is een van doden een dakloze uit Groningen. Hij overleed afgelopen week aan een combinatie van een longembolie en de Mexicaanse griep. In het vorige griepseizoen overleefden 63 mensen de griep niet.

Tot nu toe werden 476 mensen met H1N1-virus in het ziekenhuis opgenomen, ruim 70 meer dan vorige week. Van alle grieppatiënten in het ziekenhuis heeft 49 procent al een andere aandoening en is 76 procent niet gevaccineerd. Een klein deel van hen is zwanger.

In Nederland heerst nog steeds een milde griepepidemie. Het aantal zieken is in de afgelopen week wel iets gedaald. Per 100.000 Nederlanders zijn nu 90 geïnfecteerd met influenza-achtige ziektebeelden, tegen 106 vorige week. Ruim 40 procent daarvan werd veroorzaakt door de Mexicaanse griep. Volgens het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel zijn vooral jonge kinderen en scholieren geveld door de griep.

Overigens overlijden door de Mexicaanse griep waarschijnlijk niet meer mensen dan door een gewone seizoensgriep, maar daarvan worden geen cijfers bijgehouden. Huisartsen zijn na de wereldwijde ophef van vorig jaar over de Mexicaanse griep nog altijd verplicht ziektegevallen te melden bij het RIVM.

Dieven zwaargewond bij ongeval

Drie dieven zijn woensdagnacht zwaargewond geraakt in Delft toen zij na een straatroof tegen een verkeerspaal waren gereden. Het trio, Rotterdammers van 29, 33 en 35 jaar, had even daarvoor een 21-jarige vrouw beroofd, meldt de politie.

Omstreeks 02.00 uur zagen agenten de dieven rijden op de Vrijenbanselaan. De auto werd achtervolgd door meerdere mensen die achter hen aan renden. Toen ook de politie de achtervolging inzette, werd de auto even verderop gevonden op de kruising met de Insulindeweg.

De persoonlijke eigendommen van de beroofde vrouw werden teruggevonden in de auto. De politie vermoedt dat ook de auto gestolen was. Nog onduidelijk is hoe het ongeluk heeft kunnen ontstaan. De drie zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving. Een verdachte kon na behandeling worden gehoord.

Hind: fout uitslag Songfestival is menselijk

Hind vindt de fout die zondag bij de uitslag van het Nationaal Songfestival is gemaakt vervelend, maar noemt het menselijk. "Het is heel vervelend, maar zoiets kan gebeuren", zegt het jurylid. Donderdag bleek dat de TROS een fout heeft gemaakt in de puntentelling. Het oordeel van de vakjury werd per ongelijk niet meegenomen in de einduitslag.

De fout heeft geen gevolgen voor de einduitslag: zowel de jury als het publiek kozen massaal voor het nummer Je Vecht Nooit Alleen. Met dat liedje gaan de 3JS in mei naar het Eurovisie Songfestival in Duitsland. "Gelukkig was het overduidelijk dat de nummer 1 en 2 het best waren", reageert Hind donderdag tegenover Novum Nieuws. "Laten we ons op het winnende liedje focussen en niet op het negatieve."

Collega-jurylid Eric van Tijn is minder begripvol. "Wat een afgang zeg", reageerde Van Tijn op Radio 538. "Dit is echt verschrikkelijk, maar wel een opluchting dat de nummer 1 wel klopt. Ons blijft over het Songfestival niets bespaard, dus dit kan er ook nog wel bij."

De vijf juryleden kregen donderdagochtend een telefoontje van de TROS. "Ze schamen zich er wel voor, maar hebben het ons persoonlijk laten weten", zegt Hind. "Gelukkig denken ze er net zo over als ons: het maakt voor het winnende nummer niets uit."

Volgens de omroep is het alleen bij de nummers 3, 4 en 5 fout gegaan. "Per abuis is de publieksuitslag als einduitslag in beeld gekomen, in plaats van de opgetelde uitslag publiek en jury. Voor nummers 1 en 2 verandert er niets. De nummers 3, 4 en 5 wisselen echter wel van plek", laat de TROS in een persverklaring weten.

"Dit is gewoon hartstikke stom", laat een woordvoerder van de TROS weten aan Novum Nieuws. Wanneer en hoe de omroep achter de fout is gekomen, 'blijft intern'. "Het is slordig en had nooit mogen gebeuren. Volgend jaar moet dit voorkomen worden."

De 3JS, die dit jaar namens Nederland naar het Songfestival gaan, kregen ook pas donderdagochtend te horen dat er een fout is gemaakt bij de puntentelling. "Maar ik geloof niet dat het invloed zal hebben op hun prestaties in Duitsland", reageert de manager van de Volendammers. "Ze blijven zo dicht mogelijk bij zichzelf."

De drie heren lieten al eerder doorschemeren niet echt blij te zijn met het jurycommentaar dat ze tijdens het Nationaal Songfestival kregen. Speciaal voor het liedjesfestijn schreven de 3JS vijf nummers, twee ballads en drie uptempo liedjes. De jury liet al snel doorschemeren meer te voelen voor een wat sneller popnummer, wat volgens de Volendammers onterecht was. "In het verleden hebben ook ballads het Songfestival gewonnen."


Hind (Foto: Novum)

Meer over het Songfestival vind je op ons forum.

Nieuwe politieke crisis dreigt in Italië

In Italië dreigt premier Silvio Berlusconi nog dieper in de problemen te komen. Een parlementscommissie heeft donderdag een cruciaal belastingplan niet aangenomen. De regeringspartij Lega Nord had gezegd dat ze uit de regering stapt als het plan niet wordt aanvaard.

In de parlementscommissie waren echter vijftien leden voor en vijftien tegen. De impasse kan de weg openen naar vervroegde verkiezingen in Italië.

Premier Berlusconi staat al onder druk door een strafonderzoek. De 74-jarige miljardair wordt verdacht van seks met een minderjarige, de destijds 17-jarige Ruby.

Nieuwe politieke crisis dreigt in Italië
Nieuwe politieke crisis dreigt in Italië (Foto: ANP)

Amsterdam wil af van amateurisme bij bouwprojecten

Het ontbreekt de voortdurend blunderende Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV) van de gemeente Amsterdam aan kennis en kunde. De gemeente laat donderdag weten miljoenen uit te trekken om die te laten bijspijkeren. Daarmee moeten nieuwe fouten bij voorbereiding en uitvoering van bouwprojecten in het vervolg worden voorkomen.

De maatregelen volgen op extern onderzoek naar blunders bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn en andere grote projecten. De heersende opvatting is dat bouwen in Amsterdam te lang duurt en vaak te duur is. Budgetten worden tot zestig procent overschreden, gemiddeld met 1,7 miljoen euro. Soms gaat het al fout in de voorbereiding, blijkt uit de studie die is uitgevoerd in opdracht van wethouder van verkeer Eric Wiebes. Gebrekkige professionaliteit bij DIVV leidt er vaak toe dat werk wordt gegund aan de goedkoopste aanbieder. Kwaliteit en ervaring van de aannemer lijken er dan minder toe te doen. Ook zijn intern verantwoordelijkheden, taken en sturing niet altijd duidelijk geregeld.

De gemeente wil de zeggenschap bij ingewikkelde projecten nu duidelijk gaan regelen. Daarmee moeten wanorde en fouten zoals in het verleden worden voorkomen.

Getuige zaak Wilders niet onder druk gezet

Raadsheer Tom Schalken van het gerechtshof in Amsterdam, heeft arabist Hans Jansen, getuige in de strafzaak tegen Geert Wilders, niet onder druk gezet. Dat heeft de rijksrecherche geconcludeerd na onderzoek, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag donderdag bekend.

Op 22 oktober deed Wilders aangifte wegens het mogelijk beïnvloeden van Jansen. De arabist en de raadsheer van het hof ontmoetten elkaar in mei vorig jaar tijdens een etentje. Jansen maakte in oktober bekend dat Schalken hem ervan had geprobeerd te overtuigen dat het de juiste beslissing was om Wilders te vervolgen. Wilders bestempelde dit als 'maffiapraktijken' van de rechter.

"Conclusie van het feitenonderzoek is dat niets gebleken is van enige verdenking van een door de raadsheer gepleegd strafbaar feit. Hij heeft geen druk uitgeoefend op de heer Jansen en heeft ook het geheim van de raadkamer niet geschonden."

Getuige zaak-Wilders niet onder druk gezet
Getuige zaak Wilders niet onder druk gezet (Foto: ANP)

New York verbiedt roken in parken en op stranden

De gemeenteraad van New York heeft woensdag ingestemd met een verbod op roken in parken, op stranden en in voetgangersgebieden zoals Times Square.

"Deze zomer zullen New Yorkers die voor wat frisse lucht en plezier naar onze parken en stranden gaan nog schonere lucht kunnen inademen en op een strand kunnen zitten dat niet bezaaid is met sigarettenpeuken", zei burgemeester Michael Bloomberg na de stemming over het voorstel, dat met 36 tegen 12 stemmen werd aangenomen.

Het rookverbod heeft betrekking op 1700 parken en 23 kilometer strand, plus trottoirs, jachthavens en voetgangersgebieden zoals dat in het hart van Times Square. Het verbod wordt negentig dagen nadat Bloomberg het heeft ondertekend van kracht en de burgemeester heeft twintig dagen de tijd om dat te doen.

In tal van andere steden en staten in de Verenigde Staten mag in parken en op stranden ook niet gerookt worden, maar het verbod in New York is een van de strengste. Voorstanders van het New Yorkse verbod wijzen op het gevaar van meeroken. "De cijfers liegen niet: meeroken is dodelijk", zei gemeenteraadsvoorzitter Christine Quinn. In bars en restaurants in New York mag al sinds 2003 niet meer worden gerookt.

Overtreders kunnen een boete krijgen, maar het raadslid Gale Brewer zegt dat het mede door haar geïnitieerde verbod niet in de eerste plaats is bedoeld als een strafmaatregel. Zij denkt dat het verbod wordt gehandhaafd door zelfregulering en dat overtreders er door anderen op gewezen zullen worden dat ze niet mogen roken.

"Dan zal ik in dit park niet meer mogen roken", zegt de 68-jarige Cal Johnson, die slenterend door een park tegenover het stadhuis een sigaret rookt, als hij van het verbod hoort. "Maar ik ben het in principe eens met het verbod, al ben ik een roker."

'Aantal kankergevallen in 2030 verdubbeld'

Vrijdag is het Wereldkankerdag. Volgens KWF Kankerbestrijding gaan deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO er vanuit dat het aantal kankerpatiënten wereldwijd verdubbelt: van 12,7 miljoen gevallen in 2008 naar 25 miljoen gevallen in 2030.

Volgens de Nederlandse organisatie sterven er meer mensen aan kanker dan aan aids, tuberculose en malaria samen. In 2030 zullen volgens schattingen 11,4 miljoen mensen aan kanker overlijden. In 2008 lag dat aantal nog op 7,4 miljoen.

Sinds 2008 is kanker in Nederland doodsoorzaak nummer een. Volgens KWF Kankerbestrijding krijgt een op de drie Nederlanders ooit in zijn leven kanker. Dat komt neer op 89.000 mensen per jaar. Elk jaar overlijden 42.000 mensen aan de ziekte.

Saints Row 3 krijgt datum

Lieten we gisteren nog weten dat er nieuws aan zat te komen over Saints Row, kunnen we je het vandaag al mededelen. Saints Row 3 zal in augustus 2011 in de schappen liggen. Helaas is dit dan ook het enige wat THQ loslaat.

THQ CEO Brian Farrell deed de onthulling vandaag: “Volition is setting a new bar for this outstanding franchise and we look forward to unveiling this game in the near future. In the Fall, we plan to launch the latest installment of our Saints Row franchise, which we view as a significant growth driver in fiscal 2012.”

Wederom zul je geduld moeten hebben aangaande verdere details over de game, maar je kunt er je klok op gelijkzetten dat THQ en ontwikkelaar Volition tot aan augustus regelmatig wat nieuws richting de pers zullen ‘lekken’. Per ongeluk natuurlijk!

Erven Bob Marley werken mee aan documentaire

De nabestaanden van Bob Marley hebben hun toestemming gegeven voor het maken van een documentaire over de reggaegrootheid. Kevin Macdonald, regisseur van onder meer The Last King of Scotland, is de uitverkorene waar grote namen als Martin Scorsese en Jonathan Demme bot vingen.

Macdonald is een ervaren documentairemaker die onder meer een Oscar ontving voor One Day in September uit 1999. Hij mag de privéarchieven van de familie Marley inzien, iets waar de meeste filmmakers slechts van kunnen dromen. Zo krijgt de 43-jarige filmmaker een uniek beeld van de zanger, die in 1981 op 36-jarige leeftijd overleed.

In een officiële verklaring, gepubliceerd in diverse Engelstalige media, zegt Macdonald altijd al geïntrigeerd te zijn geweest door het verhaal van Marley. Zijn toegang tot de privéarchieven en de interviews met enkele sleutelfiguren uit diens leven overtreffen zijn verwachtingen.

"Hoe Bob Marley precies in elkaar stak, zullen we misschien nooit weten", zegt hij. "Maar kijkers zullen zeker het gevoel hebben dat ze hem beter kennen na het zien van onze documentaire. Ik ben de nabestaanden van Marley zeer dankbaar dat ze mij deze nalatenschap toevertrouwen."

Zoon Ziggy Marley is op zijn beurt zeer te spreken over Macdonald. "We zijn in de eerste plaats naar Kevin gestapt vanwege zijn kwaliteiten als documentairemaker, maar wij als familieleden vinden zijn interesse in en passie voor het leven van mijn vader het belangrijkst."

De film, met de eenvoudige titel Marley, moet nog dit jaar in de bioscoop verschijnen. Op 11 mei is het dertig jaar geleden dat Marley stierf aan de gevolgen van kanker.


(Foto: Novum)

Assaidi geselecteerd voor Marokko

Bondscoach van Marokko Eric Gerets heeft Oussama Assaidi bij de selectie gehaald. De rappe aanvaller van sc Heerenveen maakt voor het eerst deel uit van de selectie.

Assaidi kreeg eind vorig jaar ook al een uitnodiging maak kwam toen niet in actie wegens een blessure. Ook Vitesse-speler Ismaïl Aissati is opgenomen in de selectie van Gerets. De Leeuwen van de Atlas nemen het volgende week woensdag op tegen Niger in een oefeninterland.

Evra uit Franse selectie gelaten

Patrice Evra keert nog niet terug in de Franse nationale ploeg. De 29-jarige verdediger van Manchester United mag na zijn schorsing weer spelen, maar bondscoach Laurent Blanc heeft hem uit de selectie gelaten voor de oefenwedstrijd tegen Brazilië.

Evra werd na het WK voor vijf wedstrijden geschorst. Die straf zit er nu op. De Franse minister van sport Chantal Jouanno zei onlangs dat Evra nooit meer voor Frankrijk uit zou moeten komen na zijn gedrag op het WK. Daar leidde de toenmalige aanvoerder een spelersstaking na het naar huis sturen van Nicolas Anelka.

Volgens Blanc heeft de oproep van de minister niets te maken met de afwezigheid van de back. "Het is een sportieve keuze. Er is veel concurrentie voor zijn positie."

Blanc riep Eric Abidal op, die indruk op hem maakte met zijn uitstekende vorm bij FC Barcelona, en Gaël Clichy. Laurent Kosciely, Clichy's teamgenoot bij Arsenal, werd voor het eerst opgeroepen voor Les Bleus.

Feyenoord boekt succes bij FIFA

Feyenoord heeft een financieel succes geboekt. De Rotterdammers kregen van de FIFA gelijk in een zaak tegen Cardiff City. De club uit Wales moet Feyenoord per direct een kleine 350 duizend euro betalen. Dat geld is een percentage van de transfersom die Cardiff opstreek toen de club Glenn Loovens in 2008 aan het Schotse Celtic verkocht.

Na de transfer weigerde Cardiff aanvankelijk het geld naar Feyenoord over te maken. De stadionclub drong daarop herhaaldelijk aan op betaling en spande uiteindelijk in december 2009 een zaak aan bij de wereldvoetbalbond. Die deed vandaag uitspraak en veroordeelde Cardiff tot directe betaling.

Jaren tachtig-hit Pet Sematary opnieuw verfilmd

Het horrorboek Pet Sematary van Stephen King wordt opnieuw verfilmd. Matthew Greenberg, bekend van de horrorfilm 1408 met John Cusack en Samuel L. Jackson, is aangetrokken als scenarist, meldt de Amerikaanse krant LA Times op basis van een anonieme bron rond het project.

De filmbewerking was in 1989 een groot succes. Het verhaal gaat over een gezin dat verhuist naar de Amerikaanse stad Maine waar ze in de buurt van een dierenkerkhof terechtkomen. Mensen blijken daar in zombies te veranderen.

Pet Sematary is niet het enige werk van King dat nieuw leven in wordt geblazen. Regisseur Ron Howard, die onder meer The Da Vinci Code regisseerde, heeft het ambitieuze plan de boekenserie The Dark Tower te verfilmen als The Gunslinger. De Spaanse Oscarwinnaar Javier Bardem zou zijn gevraagd voor de hoofdrol van Roland Deschain en ook Batman-acteur Christian Bale zou in gesprek zijn voor een rol.

Warner Bros heeft daarnaast plannen het boek It van King opnieuw te verfilmen, de eerste film over deze losgeslagen terreurclown verscheen in 1990. CBS Films en Warner Bros werken ook samen aan een nieuwe versie van The Stand, waarin de VS wordt overspoeld door een dodelijk virus.


(Foto: Novum)

Bioscoop releases week 5

Releases

Alpha and Omega

 • Regisseur: Anthony Bell en Ben Gluck.
 • Hoofdcast: Justin Long, Hayden Panettiere, Dennis Hopper en Danny Glover.
 • Genre: Animatie, Avontuur, Komedie, Familiefilm en Romantiek.
 • Plot: Twee jonge wolven worden gevangen genomen en meegenomen naar een verre plek. Als ze ontsnappen moeten ze overleven in de koude wildernis. De liefde maakt alles alleen maar gecompliceerder.

Biutiful

 • Regisseur: Alejandro González Iñárritu.
 • Hoofdcast: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanna Bouchaib en Guillermo Estrella.
 • Genre: Drama.
 • Plot: Een vader van twee kinderen hoort dat hij niet lang meer te leven heeft. Desondanks probeert hij nog wat van de laatste momenten te maken.

Black Swan

 • Regisseur: Darren Aronofsky.
 • Hoofdcast: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel en Barbara Hershey.
 • Genre: Drama en Fantasy.
 • Plot: Black Swan volgt een ambitieuze ballerina op weg naar de top. Als Nina wordt gecast als de witte zwaan in het Zwanenmeer, ontstaat er een rivaliteit tussen haar en de andere dansers.

London Boulevard

 • Regisseur: William Monahan.
 • Hoofdcast: Keira Knightley, Colin Farrell, Stephen Graham en Anna Friel.
 • Genre: Misdaad en Romantiek.
 • Plot: De ex-crimineel Mitchell gaat werken voor een rijke actrice, die een kluizenaarsbestaan leidt. Zij betaalt hem met geld, seks en auto's. Het lijkt Mitchell voor de wind te gaan maar dan wordt duidelijk dat zijn verleden hem niet laat gaan.

Skyline

 • Regisseur: Colin Strause en Greg Strause.
 • Hoofdcast: Eric Balfour, Scottie Thompson, Brittany Daniel en Crystal Reed.
 • Genre: Actie, Sci-Fi en Thriller.
 • Plot: Aliens komen op aarde en lokken aardbewoners weg met een mysterieus blauw licht. Een groep jonge overlevers moet de aarde en de mensheid zien te redden.

The Dilemma

 • Regisseur: Ron Howard.
 • Hoofdcast: Vince Vaughn, Kevin James, Jennifer Connelly en Winona Ryder.
 • Genre: Komedie en Drama.
 • Plot: Ronny en Nick zijn goede vrienden die op het punt staan een zakelijke megadeal te sluiten. Dan komt Ronny erachter dat de vrouw van Nick een affaire heeft. Moet hij dit nu vertellen?

B. Silva ruim vier maanden buitenspel

Bruno Silva komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie. De verdediger van Ajax is met succes geopereerd aan zijn schouder, meldt de club op zijn website. De operatie was nodig nadat Silva's schouder herhaaldelijk uit de kom was geschoten. Het herstel van de Uruguayaan zal naar verwachting ruim vier maanden in beslag nemen.

Bruno Silva kwam in 2008 over van FC Groningen. De 30-jarige Uruguayaan speelde in twee seizoenen twintig wedstrijden in Amsterdam. Het afgelopen jaar werd de zestienvoudig international verhuurd aan Internacional in Brazilië. Daar kwam hij maar tot twee wedstrijden. In de winterstop keerde hij terug naar Ajax.

'Gaskraan opendraaien was geen briljant idee'

De 50-jarige man die in augustus vorig jaar de gaskraan opendraaide en een explosie veroorzaakte in een appartementencomplex in de Gelderse plaats Huissen, was onder invloed van een grote hoeveelheid speed. "Ik was volledig van het pad af", zei de man, Ronaldus S., donderdag voor de rechtbank in Arnhem.

Nadat S. rond middernacht de gaskraan had opengedraaid, reed hij weg op zijn motor. Een paar uur later zou hij spijt van zijn daad hebben gekregen en reed hij terug naar zijn woning om de gaskraan weer dicht te doen. "Ik had alleen niet in de gaten dat ik nog een brandende sigaret tussen mijn vingers had", zei S. Kort daarop veranderde het huis volgens S. in 'een oranje vuurzee'.

"Achteraf was het toch niet zo'n briljant idee om de gaskraan open te draaien", constateerde S. Hij zei blij te zijn dat er geen doden zijn gevallen.

De explosie sloeg een gat in een appartementencomplex aan de Schaapsdam. De voor- en achtergevel van de woning werden volledig uit het pand geslagen en drie aangrenzende appartementen raakten zo beschadigd dat ze onbewoonbaar zijn verklaard. Wonderwel vielen er geen gewonden.

S. zei tot zijn daad te zijn gekomen nadat een buurman elfhonderd euro van hem gestolen had. "Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Met dat geld kon ik me nog net redden", aldus S., die kampte met grote financiële problemen.

Na de explosie rond 03.00 uur reed S. weer weg op zijn motor. "Omstanders probeerden me naar de strot te vliegen, dus ik had niet zo'n behoefte om te blijven." Enkele uren na het incident werd S. aangehouden op een camping in Drenthe.

De officier van justitie heeft nog geen strafeis bekendgemaakt, omdat de reclassering nog moet uitzoeken hoe en waar de verdachte behandeld kan worden. Wanneer de zaak verdergaat, is nog niet bekend.

[Video] IJshockey-doelmannen op de vuist

Het is bekend dat ijshockeyspelers regelmatig met elkaar op de vuist gaan. Afgelopen nacht gingen twee doelmannen met elkaar in gevecht in de wedstrijd tussen de Pittsburgh Penguins en de New York Islanders. Keeper Brent Johnson (Penguins) vloerde Rick DiPietro met een stevige linker. Vechtende spelers gebeurt in de NHL geregeld, keepers die op de vuist gaan komt echter zelden voor.

'Unitology is geen parodie op Scientology'

Religie speelt een grote rol in het verhaal van Dead Space en de religie in de game heet Unitology. Hoewel de speler in het eerste deel hier pas echt in de eindfase van de game mee te maken kreeg, wordt er in het tweede deel een stuk meer over deze religie bekendgemaakt. Unitology lijkt volgens veel mensen erg op de bestaande religie Scientology, men beweert zelfs dat Unitology een parodie op Scientology is, maar volgens creative director Wright Bagwell is dit niet het geval.

In een interview liet Bagwell weten dat Unitology niks te maken heeft met Scientology en het ook niet de bedoeling is om Scientology in een kwaad daglicht te zetten. Het doel van de religie in de verhaallijn beperkt zich tot het laten zien hoe mensen onlogische verklaringen zoeken voor de dingen die ze niet begrijpen, aldus Bagwell.

Hij zei: "We never really approach that discussion with the intention of poking fun at a particular religion, or sort of making a social statement about something that's going on right now. For us, Unitology's purpose in the story represents people's illogical thinking about things they don't understand. It was never really intended to be a jab at any particular religion. I know people have said, ‘Oh yeah, it's a jab at Scientology.' It was never really intended. I think people get that a lot because the name is very similar."

Volgens Bagwell kwam de inspiratie voor Unitology uit een boek van Carl Sagan, dit boek gaat over het achterdochtige denkbeeld van de mensheid en hoe de mensheid omgaat met dingen die we eigenlijk niet kunnen verklaren of begrijpen.

Bagwell legt uit dat mensen in de complexe en futuristische wereld van Dead Space op zoek zijn naar manieren om het leven wat simpeler te maken, door in iets te geloven waar zij niet veel over na hoeven te denken.

Hij zei: "That's the commentary we're making (with Unitology). In this complex, futuristic world, people are looking for ways to simplify their lives and put their faith in something that they don't have to think too much about."

Dead Space

OM eist 6 jaar voor verkrachten opvangmeisjes

Voor het verkrachten van twee 17-jarige meisjes uit opvanghuizen heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag 6 jaar cel geëist tegen een 30-jarige Leeuwarder. De man heeft de meisjes volgens het OM in Leeuwarden in 2008 en 2009 in zijn auto verkracht. Een derde slachtoffer, een meisje van 16 jaar oud, zou hij in 2008 op de bijrijdersstoel van zijn auto hebben aangerand.

Het gaat volgens de officier om 'kwetsbare meisjes'. De meisjes wonen in opvanghuizen en hebben onafhankelijk van elkaar aangifte gedaan. Uit hun verklaringen kwamen duidelijke overeenkomsten in de werkwijze van de verdachte naar voren.

De Leeuwarder nam zijn slachtoffers, die hij via vrienden en kennissen had leren kennen, volgens justitie mee in zijn auto. Gedurende de rit probeerde hij de meisjes te imponeren en te intimideren door te vertellen over zijn wapens en zijn criminele activiteiten.

Op een afgelegen plek zou de man vervolgens zonder omhaal hebben laten weten dat hij seks met de meisjes wilde. Als de slachtoffers niet meteen deden wat hij wilde, dreigde hij ze wat aan te zullen doen. De meisjes waren vervolgens zo bang en geïntimideerd dat ze zich niet durfden te verzetten.

De Leeuwarder zit inmiddels 15 maanden vast. Hij blijft volhouden dat hij geen seks met de meisjes heeft gehad. Volgens hem hebben ze de verhalen verzonnen. Begin september vorig jaar hield de Leeuwarder rechtbank de zaak aan voor nader onderzoek naar de betrouwbaarheid van de verklaringen.

Daaruit bleek dat de verklaringen van twee slachtoffers 'in aanzienlijke mate' betrouwbaar waren. Eén verklaring kreeg de kwalificatie 'in hoge mate betrouwbaar'. De verklaring van een vierde slachtoffer werd betiteld als 'in hoge mate onbetrouwbaar'.

Justitie was in september nog van plan 7 jaar cel te eisen tegen de verdachte, maar haalde daar een jaar vanaf vanwege de onbetrouwbaarheid van de verklaring van het vierde veronderstelde slachtoffer. De Leeuwarder wordt verder verdacht van verboden wapenbezit, heling van gestolen video- en geluidsapparatuur en drugshandel.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.

Dieven stelen voor ruim miljoen euro aan condooms

Dieven hebben in Maleisië bijna 85.000 dozen met condooms gestolen. Dat heeft de producent van de rubbertjes, Sagami Rubber Industries, donderdag gezegd. De voorbehoedsmiddelen, met een totale waarde van ongeveer 1 miljoen euro, werden op het moment van de diefstal vervoerd van de fabriek naar een haven waar ze naar Japan zou worden verscheept.

Het bedrijf beschreef de diefstal, die op 26 januari plaatsvond, als 'ongelukkig' en zei dat het de eerste keer was dat een dergelijke diefstal plaatsvond. In totaal werden rond 725.000 condooms ontvreemd.

De Maleisische politie is een onderzoek gestart.

Djokovic maakt opwachting op Queen's

Novak Djokovic zal in juni meedoen aan het grastoernooi op Queen's. De winnaar van de Australian Open maakte dit vandaag bekend. Rafael Nadal liet al eerder weten dat hij meedoet aan het grastoernooi als voorbereiding op Wimbledon.

In 2008 verloor Djokovic in de finale op Queen's van Nadal. "Rafa en ik speelden toen een ongelooflijke wedstrijd. Zo dicht bij een titel op gras was ik nog niet geweest. Wimbledon is het belangrijkste toernooi voor mij dit jaar. Ik wil het daarom ook graag goed op Queen's doen”, aldus Djokovic.

Onderzoek naar bijwerking griepvaccin

Onderzoekers gaan na of het vaccin tegen Mexicaanse griep narcolepsie veroorzaakt. In Finland en Zweden is deze zeer zeldzame aandoening bij meer dan tachtig kinderen ontdekt nadat ze waren ingeënt met Pandemrix, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) donderdag.

Normaal komt deze ziekte bij een op de honderdduizend mensen voor. Na de ontdekking in de Scandinavische landen is nagegaan of de ziekte ook in andere Europese landen plotseling vaker voorkomt.

Dat bleek niet het geval. In Nederland is de ziekte bij twee kinderen geconstateerd, waarvan een met zekerheid, nadat ze waren ingeënt met Pandemrix. "Maar we houden de ontwikkelingen scherp in de gaten", zegt een woordvoerder van het CBG.

De komende tijd vergelijken de Europese landen gegevens uit databanken. De onderzoekers willen nagaan of het een andere oorzaak heeft dat de ziekte nu alleen vaker voorkomt in de Scandinavische landen.

Kenmerken van narcolepsie zijn onweerstaanbare slaapaanvallen, plotselinge spierverslappingen na emotionele buien, angstige dromen en niet kunnen bewegen na het wakker worden.

Flinke winst Shell, PVV wil onderzoek

Shell heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar geprofiteerd van de hogere olieprijzen en betere marges voor chemische producten. De raffinagemarges bleven echter zwak en in sommige regio's stonden de gasprijzen onder druk. Dat heeft de oliemaatschappij donderdag bekendgemaakt.

Het concern boekte een winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (CCS) van 5,7 miljard dollar (4,1 miljard euro), bijna een vervijfvoudiging ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009. Exclusief eenmalige posten resteerde een CCS-winst van 4,1 miljard dollar, een stuk lager dan de door analisten verwachte 4,8 miljard dollar. De omzet steeg van 81 tot 100,7 miljard dollar (72,9 miljard euro).

Naar aanleiding van het bericht dat de winst van Shell wederom explosief is gestegen, dient PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel een motie in waarin de regering wordt verzocht om een onafhankelijk NMA onderzoek naar de opbouw van de brandstofprijs te doen.

Van Bemmel reageert furieus: "De automobilist wordt volledig uitgemolken. Wij kunnen niet meer uitleggen aan de Nederlanders hoe het kan dat bij een 33% lagere olieprijs en een gelijk gebleven dollarkoers de brandstofprijs naar een recordhoogte is gestegen. De onderste steen moet echt boven!".

Shell voert winst flink op
Flinke winst Shell, PVV wil onderzoek (Foto: ANP)

Fotograaf Koen Wessing (69) overleden

Fotograaf Koen Wessing, die grote bekendheid verwierf met zijn foto’s uit crisisgebieden, is op 69-jarige leeftijd overleden. Dat heeft fotobureau Hollandse Hoogte, waarbij Wessing was aangesloten, woensdagavond laat bekendgemaakt.

De fotojournalist maakte in de jaren '60 en '70 furore met zijn foto’s van protesten, oproeren en oorlogen. In Chili legde hij in 1973 vast hoe generaal Augusto Pinochet met geweld de macht greep. De veelgeprezen foto’s werden gebundeld in het boek Chili, september 1973. In Latijns-Amerika volgde hij verder onder meer de burgeroorlogen in Nicaragua en El Salvador en documenteerde hij de armoede onder de bevolking.

Ook in eigen stad en land was de geboren Amsterdammer actief: zo fotografeerde hij in 1969 de bezetting van het Maagdenhuis en was hij in 1975 bij de Nieuwmarktrellen in de hoofdstad. Veel van zijn foto's werden gepubliceerd in opinieweekblad Vrij Nederland.

"Een man van weinig woorden die zoveel vertelde met zijn foto's", twitterde hoofdredacteur Louis Zaal van Hollandse Hoogte in een reactie op het overlijden van de fotograaf.

Pink Knight steunt borstkankeronderzoek in Castle Crashers

Castle Crashes komt met een van de meest spannende updates tot nu toe: de veelgevraagde, langverwachte en zeer gewilde Pink Knight. Je kunt deze strijder verkrijgen via het PlayStation Network, en alle opbrengsten die op deze manier verkregen worden zullen door The Behemoth gedoneerd worden aan goede doelen die onderzoek doen naar borstkanker.

Op dit moment is de roze strijder alleen nog via PSN te verkrijgen, maar op 8 februari zal hij ook via de PlayStation Store te krijgen zijn voor minimaal $ 1,99. XBLA spelers zullen later na een update ook kunnen beschikken over deze strijder.

Pink Knight heeft vijf nieuwe wapens om mee ten strijde te trekken, waaronder een lolly...

Julia Roberts als stiefmoeder van Sneeuwwitje

Julia Roberts is in gesprek om in een nieuwe filmbewerking van Sneeuwwitje de slechte stiefmoeder te spelen. Dat zeggen goed geëinformeerde bronnen tegen New York Magazine. De Indiase Tarsem Singh, bekend van The Cell uit 2000, regisseert The Brother's Grimm: Snow White.

De film wordt een duistere versie van het bekende sprookje. Zo worden draken toegevoegd en zijn de zeven dwergen geen onschuldige mijnwerkers, maar nietsontziende rovers. Singh wil de film in 3D opnemen.

Productiemaatschappij Relativity Media, onder meer bekend van bloederige films met grootse special effects als Zombieland, Public Enemies en het nog te verschijnen Skyline, produceert de film. Daarnaast zijn ook de productiemaatschappijen Universal en Disney bezig met nieuwe bewerkingen van het sprookje van de gebroeders Grimm. De films verschijnen alledrie volgend jaar in de bioscoop.

Universal voert op dit moment voor een van de andere Sneeuwwitje-films gesprekken met Twilight-actrice Kristen Stewart voor de rol van sneeuwwitje en Charlize Theron als stiefmoeder. Disney heeft Toy Story 3-scenarist Michael Arndt aangetrokken om de filmbewerking te schrijven. Het productiebedrijf verplaatst het sprookje naar China, waar Sneeuwwitje naar terugkeert voor de begrafenis van haar vader.


(Foto: Novum)

Rosenthal sprak niet met Iraanse collega

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft in de afgelopen tijd geen contact met zijn Iraanse collega gehad over het lot van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami, die vorige week werd opgehangen in Iran. Rosenthal zegt hieraan niet te zijn toegekomen, omdat hij door de Iraanse autoriteiten is 'misleid' over het tijdpad van de rechtsgang rond Bahrami.

Om dezelfde reden zijn er ook geen andere diplomatieke contacten op nog hoger niveau dan de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken geweest. Dat heeft Rosenthal donderdag aan de Tweede Kamer geschreven in antwoord op vragen van D66-leider Alexander Pechtold. De bewindsman had vorige maand wel de Iraanse ambassadeur in Nederland ontboden om opheldering te krijgen over het lot van Bahrami.

De vrouw werd in Iran officieel ter dood veroordeeld voor drugshandel en -bezit.

Rosenthal sprak niet met Iraanse collega
Rosenthal sprak niet met Iraanse collega (Foto: ANP)

Boekenclub ECI sluit winkels

Boekenclub ECI sluit alle achttien winkels. Ze zijn niet meer rendabel omdat het ledental steeds verder afneemt. In een brief aan het personeel staat dat de winkels uiterlijk 1 juli dichtgaan, meldt de NOS.

Het huidige winkelconcept past volgens directeur Hubert de Koning niet meer in de nieuwe strategie van ECI. "Door de groei op het internet staat de fysieke markt enorm onder druk. Onze toekomst ligt online en de focus is op nieuwe ontwikkelingen zoals e-books en mobiele applicaties." De omzet van ECI komt voor meer dan 60 procent van verkoop via internet.

Door het sluiten van de winkels verliezen volgens de vakbond FNV 110 medewerkers hun baan. Volgens ECI is er geen geld voor een sociaal plan.

Nog geen duidelijkheid noodfonds Moerdijk

Het is nog onduidelijk of de overheid een noodfonds instelt voor tuinders bij Moerdijk die als gevolg van de brand bij Chemie-Pack hun oogst verloren zagen gaan. Het kabinet heeft daarover nog geen besluit genomen, zei staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) donderdag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

De gevolgen en de schade van de brand die begin januari het chemieconcern in de as legde, komen vrijdag ter sprake in de ministerraad, zei Bleker. Hij stuurt daarna een brief aan de Kamer waarin hij ook ingaat op een eventueel op te richten noodfonds.

Een aantal Kamerleden toonde zich 'not amused' dat het spoeddebat kennelijk voor niets werd gehouden. De brief van de bewindsman had het parlement al eind januari moeten bereiken. "Hier raak ik toch een beetje chagrijnig van", zei Lutz Jacobi (PvdA).

Zij dringt samen met de ChristenUnie, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren aan op een noodfonds voor gedupeerde tuinders. Die moeten de geleden schade verhalen op Chemie-Pack, maar deze procedures kunnen jaren in beslag nemen. Om te voorkomen dat de bedrijven hierdoor kopje onder gaan, zou de overheid tijdelijk garant moeten staan.

De regeringspartijen CDA, VVD en gedoogpartner PVV vinden het nog te vroeg om te spreken over een noodfonds. Zij willen eerst de brief van de regering afwachten. Ook wezen zij op de verantwoordelijkheid van Chemie Pack. De overheid kan verder niet garant staan voor elk risico, verwoordde René Leegte (VVD) het.

Vooral spruitjestelers zagen hun oogst in rook opgaan. Zij vernietigden hun oogst of wachtten met rooien, om te voorkomen dat het consumenten- en exportvertrouwen zou worden geschaad. Dat is een goed besluit geweest, zei Bleker. Voor de veehouderij zijn de gevolgen 'zeer beperkt' gebleven, aangezien de meeste dieren op stal stonden.

Hoewel de staatssecretaris niet wilde vooruitlopen op een eventuele regeling, schetste hij wel de voorwaarden waaraan een noodfonds zou moeten voldoen. Het zou gaan om een 'heel scherp afgebakende' regeling, die precedentwerking moet voorkomen. Ook moet de Europese Commissie toetsen of geen sprake is van staatssteun. En Chemie-Pack blijft verantwoordelijk en aansprakelijk voor de geleden schade, aldus Bleker.

De Boer: "Dost blijft optie voor zomer"

Trainer Frank de Boer kan zich heel goed voorstellen dat Bas Dost komende zomer alsnog van sc Heerenveen naar Ajax verhuist. "We blijven hem heel goed volgen. Dat lijkt me logisch", zei de oefenmeester vandaag na de laatste training voor het duel tussen zijn ploeg en De Graafschap.

sc Heerenveen en Dost bereikten maandag vlak voor het sluiten van de transfermarkt geen overeenstemming over een overgang van de 21-jarige spits. sc Heerenveen wilde niet verder zakken dan 5,25 miljoen euro. Ajax wilde maximaal 4,5 miljoen euro uitgeven. "Ik verwijt de directie van Ajax niets", zei De Boer. "Ajax heeft een heel goed bod gedaan. En ik verwijt sc Heerenveen ook niets. Ik had graag Dost of Mertens erbij gehad. Helaas is dat niet gelukt."

De Boer hoopt dat Geoffrey Castillion zich de komende maanden verder ontwikkelt. De 19-jarige spits van Jong Ajax is pas net hersteld van een zware knieblessure. "Maar hij heeft de potentie om de spits van het eerste van Ajax te worden", vindt De Boer. "Hij moet het alleen iedere training en iedere wedstrijd laten zien. Anders blijft hij een eeuwig talent."

De Boer: Dost blijft optie voor zomer
De Boer: Dost blijft optie voor zomer (Foto: ANP)

Belager Westergaard schuldig aan terrorisme

De Somaliër die de Deense cartoonist Kurt Westergaard belaagde in zijn huis is donderdag door de rechtbank in Aarhus schuldig verklaard aan terrorisme. De strafmaat wordt vrijdag bepaald.

De 29-jarige verdachte drong op nieuwjaarsdag 2010 zwaaiend met een bijl het huis van Westergaard in Aarhus binnen. Westergaard en zijn 5-jarige kleindochter wisten op tijd een beveiligde kamer te bereiken en bleven ongedeerd.

Westergaard werd al langer bedreigd, omdat hij een spotprent had gemaakt van de islamitische profeet Mohammed met een bom in zijn tulband. De tekening verscheen in september 2005 met nog elf cartoons over Mohammed in de krant Jyllands-Posten.

De verdachte zei niet schuldig te zijn aan terrorisme. Hij beweerde Westergaard slechts bang te hebben willen maken. De bijl wilde hij gebruiken om het huis van Westergaard binnen te dringen en niet om de cartoonist om te brengen.

Volgens aanklaagster Kirsten Dyrman moest de actie van de Somaliër echter worden gezien als terrorisme, omdat de daad tot doel had 'de bevolking ernstig angst aan te jagen' en Denemarken te destabiliseren.


Belager Westergaard schuldig aan terrorisme (Foto: Novum)

"Contador moet straf accepteren"

Alberto Contador moet de straf die hij heeft gekregen voor de positieve test op de stof clenbuterol gewoon accepteren. Deze mening is zijn voormalige ploegleider bij Astana Giuseppe Martinelli toegedaan. De Spanjaard werd in de Tour de France die hij won betrapt.

"Contador dient zijn straf te accepteren en te werken aan zijn comeback. Hij is de sterkste renner van het peloton en hij zal dat opnieuw bewijzen," zei Martinelli tegen Cyclingnews. De ploegleider denkt dat de Spanjaard onschuldig is. "Alberto is een propere atleet, ik ben ervan overtuigd dat hij niets illegaals heeft ondernomen. Maar het is heel lastig om zijn onschuld te bewijzen."

Contador is inmiddels overgestapt naar de wielerploeg Saxo Bank. Hij heeft na het horen van het voorstel om hem voor een jaar te schorsen besloten om bij de Spaanse wielerbond in beroep te gaan. Dat zal nu op 9 februari plaats gaan vinden. Een week later zal er uitspraak volgen en kan de straf definitief gemaakt worden. Gebeurt dit dan zal Contador door gaan vechten is de verwachting.

Martinelli hoopt dat de Spanjaard niet instort zoals Marco Pantani deed nadat hij na betrapt te zijn op doping in 1999 uit de Giro d'Italia werd gezet. Met de Italiaan liep het uiteindelijk niet goed af. "Ik kon Pantani niet overtuigen om die affaire achter zich te laten, ik weet zeker dat het me nu na zoveel jaar ervaring wel zou zijn gelukt."

Dark Souls krijgt Europese release

Veel nieuws rond Dark Souls, de opvolger van culthit Demon's Souls, ditmaal goed nieuws voor Europese gamers. We zullen ditmaal de game niet hoeven te importeren uit Azië of Amerika. Namco heeft zojuist bevestigd dat de titel dit jaar ook in Europa zal uitkomen. Een specifieke datum is echter niet aangekondigd.

Gisteren is de eerste trailer van de game vrijgegeven, die voor het gemak hier te bekijken is.

"Be Strong" in de Crysis 2 multiplayer-trailer

"Er is geen plek voor de zwakkeren in deze strijd om New York City. Door de nanosuits ben je in staat om sterk te zijn, to Be Strong, sterker dan enig mens had kunnen hopen te zijn. Wees het wapen!" Dit is de boodschap die onderstaande multiplayer-trailer van Crysis 2 uitdraagt.

Eerder werden al de systeemeisen bekendgemaakt om het spel op de PC te kunnen spelen, en gelukkig hoef je in principe je systeem niet te updaten. Mocht je het spel in DirectX of 3D willen spelen dan is dat echter wel nodig.

Er is al een Xbox 360 demo uit voor het spel, en er wordt een demo voor de PC verwacht vóór de release in maart. Crysis 2 komt op 22 maart uit in Noord-Amerika en op 25 maart in Europa voor de PC, PlayStation3 en Xbox 360.

 

Gunstige loting voor Jong Oranje

Jong Oranje neemt het in de kwalificaties voor het EK 2013 op tegen Oostenrijk, Schotland, Bulgarije en Luxemburg. Dat bleek vandaag tijdens de loting in het Zwitserse Nyon. Dat EK wordt in Israël gehouden. Deze zomer wordt er eerst nog een EK in Denemarken gehouden, maar Nederland plaatste zich daar niet voor.

Duitsland is de regerend Europees kampioen, maar ook dat land plaatste zich niet voor de titelstrijd in Denemarken. Tijdens het komende EK worden ook de startbewijzen voor de Olympische Spelen in 2012 verdeeld.

Jong Oranje won de Europese titel twee keer op rij. Twee jaar later liep de ploeg deelname aan het Europese titeltoernooi mis en ook in 2011 is Nederland niet van de partij. De ploeg eindigde in de kwalificatiegroep als eerste, maar moest in de play-off buigen voor Oekraïne.

Hoe was je weekendwip? (Deel 19)

Shirley, die haar spijt heeft betuigd, het is toch met een sisser afgelopen, zoals hij gehoopt had. Toch vertrouwt hij het niet. Er is wat met die Shirley. Een verknipt wijf. Vandaag heeft hij wat inzicht gekregen in haar leven. Niet veel geluk, tot nu toe. Mooi dat ze hem toch niet wil chanteren, maar wat ze wel wil, dat ziet hij echt niet zitten. Hij heeft een beetje mooi weer gespeeld, maar alleen maar uit angst, om haar  niet weer tegen zich in het harnas te jagen. Maar als het aan hem ligt, dan ziet hij haar nooit weer.

Van Hooijdonk assistent Hiddink

Pierre van Hooijdonk wordt assistent-trainer van bondscoach Guus Hiddink bij Turkije. Tot en met het EK voetbal van 2012 zal de oud-speler van Feyenoord assistent van Hiddink bij de Turken zijn.

Van Hooijdonk is niet onbekend met het voetbal in Turkije. Als speler was hij actief bij Fenerbahçe. Tot december vorig jaar was Van Hooijdonk ook kandidaat om technisch directeur bij NAC Breda te worden.

Overigens moet Turkije zich nog wel zien te kwalificeren voor de eindronde in Polen en Oekraïne.

Chadli opgeroepen voor België

Bondscoach Georges Leekens heeft Nacer Chadli voor het eerst opgeroepen voor het Belgische nationale elftal. De FC Twente-speler heeft zowel een Belgisch als een Marokkaans paspoort en heeft na lang nadenken besloten dat hij voor de Rode Duivels uit wil komen.

Chadli speelde in november wel een interland voor Marokko, maar omdat dit een oefenduel betrof kan hij gewoon voor België uit gaan komen. Daarom kan hij komende woensdag aan gaan treden in het oefenduel van de Rode Duivels tegen Finland.

Chadli maakt dit jaar een stormachtige ontwikkeling door. De aanvaller werd door FC Twente overgenomen van AGOVV en veroverde gelijk een plaats in de basis. Komende woensdag mag hij met onder meer Toby Alderweireld (Ajax), Jan Vertonghen (Ajax) en Björn Vleminckx (N.E.C.) Finland zien te beteugelen.

Armored Core V bevestigd voor 2012

De epische Mech-knaller Armored Core V is onlangs bevestigd voor consoles door maker FromSoftware. De vijfde in de serie zal in 2012 uitkomen en is grotendeels mogelijk gemaakt door een partnerschap tussen de ontwikkelaar en uitgever Namco Bandai. Beiden beloven er een 'reboot' van te maken.

Zo moet er meer content in zitten dan de vorige games, een volledig nieuwe sfeer en een robuuste offline modus. Multiplayer gaat nu een grotere rol spelen door te focussen op teamgevechten op grote schaal. De mechs zijn volgens de ontwikkelaar wel iets kleiner om betere gameplay en tactiek te bewerkstelligen in plaats van brute kracht.

"De game-ervaringen die FromSoftware levert zijn ongekend en van wereldklasse, met legioenen betrokken fans," zei Namco Bandai European-baas Shusuke Takahara over het partnerschap. "We zullen al onze bronnen aanspreken om deze twee titels bij het publiek te krijgen dat het verdient." Ontwikkelaar FromSoftware kijkt eveneens uit naar een succesvolle partnerschap. In 2012 kunnen we op onze Xbox 360 of PlayStation 3 in onze mech klimmen.

ACv

Voedselprijzen bereiken opnieuw record

De voedselprijzen in de wereld hebben in januari opnieuw een recordhoogte bereikt. Vooral graan, suiker en olie zijn duurder geworden. Dat heeft de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) donderdag bekendgemaakt.

Het is de zevende maand op rij dat de voedselprijzen stijgen. De FAO Food Price Index, die is gebaseerd op de gemiddelde prijzen van graan, vlees, suiker en oliezaden, kwam in januari uit op 230,7 punten. In december stond de index nog op 223,1 punten.

De graanprijzen zijn fors gestegen na de onrust in Tunesië, Egypte en Jordanië. Maar ook de droogte in gebieden bij de Zwarte Zee en in Argentinië en de hevige regenval in Australië leidden tot een prijsstijging.

Voedselprijzen bereiken opnieuw record
Voedselprijzen bereiken opnieuw record (Foto: ANP)

Bisdom VS schikt met slachtoffers misbruik

Het bisdom Wilmington in de Amerikaanse staat Delaware betaalt 77 miljoen dollar (ruim 55 miljoen euro) schadevergoeding aan slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke geestelijken. Dat staat in een schikking die woensdag na een juridische strijd van 7 jaar met bijna 150 slachtoffers is getroffen.

In de schikking staat ook dat het bisdom alle kerkelijke documenten met betrekking tot het misbruik vanaf het begin van de jaren zestig vrijgeeft.

De regeling moet nog worden goedgekeurd door een faillissementsrechter; het bisdom heeft in 2009 uitstel van betaling aangevraagd.

Heineken officiële bierleverancier Spelen

Heineken is benoemd tot officiële bierleverancier voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Dat betekent dat op alle locaties alleen pils van Heineken mag worden getapt en alleen reclame van Heineken mag worden getoond.

De organisatie zou ook gesprekken hebben gevoerd met de Britse brouwers Young's en Fuller's voordat een overeenkomst met Heineken werd bereikt. Heineken is ook sponsor van de Champions League en de Rugby World Cup.


Heineken officiële bierleverancier Spelen (Foto: Novum)

Killzone 3 MP bèta vertraagd in VS

Guerrilla Games en Sony hebben zojuist aangekondigd dat de multiplayer bèta van Killzone 3 voor de PlayStation 3 iets later zal arriveren in Amerika dan gepland. De bèta in Europa zou op het moment van schrijven al van start zijn. De Amerikanen moeten echter wachten tot 19:00 Nederlandse tijd.

De Amerikaanse release zou eigenlijk gisteren zijn. Op PlayStation Blog staat de aankondiging, met een goedmakertje voor de wachtenden.

Killzone

Technische problemen voor Team Lotus

Team Lotus had zich de start van de wintertest in Valencia anders voorgesteld. De Brits/Maleisische renstal kampt voor de tweede dag op rij met problemen met de stuurbekrachtiging waardoor de auto nauwelijks meters kan maken.

Gisteren rolde de groen/gele bolide van Team Lotus voor het eerst naar buiten, maar door problemen met de stuurbekrachtiging kwam het team niet verder dan het uitvoeren van enkele checks van alle systemen. Volgens technisch directeur Mike Gascoyne is inmiddels bekend waar het probleem zit en wordt er in de fabriek met man en macht gewerkt aan een oplossing.

De verwachting was dat de nieuwe delen vandaag al zouden arriveren, maar deze zullen nu morgen komen wanneer het team het circuit van Valencia vanwege filmopnamen voor zich alleen heeft.

Nieuwe Painkiller alleen als download beschikbaar

Het nieuwste deel in de Painkiller-serie wordt alleen via online winkels aangeboden en komt niet in gewone winkels te liggen. Dat heeft Jowood Entertainment bekendgemaakt. Painkiller: Redemption verschijnt deze maand via diverse downloadkanalen.

Jowood heeft niet bekendgemaakt waarom het schietspel niet in de winkel komt te liggen. Painkiller: Redemption is van origine een spel gemaakt door een fan. Jowood vond de versie van de fan zo leuk dat er daadwerkelijk een volledig spel van gemaakt is.

De Painkiller-serie staat bekend om het hoge speeltempo en de vele demonen die afgeslacht moeten worden. De makers beloven dat het nieuwste deel zeker duizend vijanden per level kent. Painkiller: Redemption kent in totaal zes levels waarin hoofdpersonen Belial en Daniel zich een weg langs demonen moeten schieten.

Het eerste Painkiller-spel kwam uit 2004 en werd gemaakt door People Can Fly, de studio die deze maand het schietspel Bulletstorm op de markt brengt. De eerste Painkiller-game werd gebruikt voor heuse wereldkampioenschappen. In 2004 en 2005 won de Nederlander Sander Kaasjager met 250 duizend dollar meer prijzengeld dan wie dan ook.


 

Shirtsponsor haalt uit naar De Graafschap

Gerard Sanderink, directeur van Centric, overweegt om te stoppen met de sponsoring van De Graafschap. De beste man voelt zich namelijk niet serieus genomen door De Superboeren en heeft daarnaast een moeizame relatie met technisch directeur Leen Looyen.

"Ik ben verbijsterd en gefrustreerd, want De Graafschap is een club uit mijn hart gegrepen. Daarom ben ik ook teruggekeerd," liet Sanderink aan Omroep Gelderland weten. "We hebben deze zomer duidelijk afgesproken dat de organisatie zou professionaliseren, maar er komt geen moer van terecht. Niets is van de grond gekomen. Ook over het nieuwe stadion ben ik door de oud-voorzitter verkeerd voorgelicht. Er zou snel geld komen voor nieuwe spelers, maar ineens was dat geld er toch niet. Het lijkt ook wel of ze niet willen samenwerken met mij, want ik word nergens bij betrokken."

Ook de relatie tussen Sanderink en Looyen is niet optimaal te noemen. Beide mannen hebben in het verleden wel eens met elkaar gesproken, maar deze liepen vaak uit op ruzies. "Hij heeft niet de juiste uitstraling voor deze club. Hij luistert niet en weet alles beter. Maar ik zit er niet om met modder te gooien dus daar laat ik het maar bij."

Darije Kalezic, trainer van De Graafschap, kan overigens wel op de steun van Sanderink rekenen. "Hij heeft mijn vertrouwen. Het is een trainer die past bij deze club. Een gedreven man met discipline. Het is een behoorlijke uitdaging om met deze selectie te presteren in de eredivisie. Daar heb ik veel bewondering voor. De prestaties zijn de verdienste van de trainer, maar niet van degene die de selectie heeft samengesteld."

De Graafschap heeft inmiddels laten weten niet via de media op de uitlatingen van Sanderink te willen reageren. "We communiceren niet via de media. Maar ik vind dit wel jammer. We hadden zondag net een goed gesprek gehad met elkaar," liet Henk Bloemers, commercieel directeur van de ploeg uit Doetinchem, vandaag weten.

Bloemers benadrukte wel dat Centric erg belangrijk voor De Graafschap is. "Een bedrijf met een grote uitstraling. Sanderink heeft een goede naam opgebouwd, die man moet je niet zomaar negeren. Ook niet omdat hij kritiek levert. Wij zullen zelf ook niet zomaar de handdoek geven. Ik heb hem over dit verhaal trouwens zojuist nog gesproken. En we gaan binnenkort weer om tafel."

Technisch directeur Looyen wilde niet ingaan op de uitlatingen van Sanderink aan zijn adres. "Ik heb geen commentaar. Ik heb namelijk wel fatsoen."

Vermaelen binnen maand terug bij Arsenal

Thomas Vermaelen keert over drie à vier weken terug bij Arsenal. Dat zei Arsenal-coach Arsène Wenger vandaag tijdens een persconferentie. De verdediger is al sinds september geblesseerd aan zijn achillespees. Die hield de oud-Ajacied aan een interland over. In eerste instantie werd gedacht dat de kwetsuur Vermaelen maximaal een week zou kosten.

Ook over aanvaller Samir Nasri kan Wenger nog drie weken niet beschikken. De Fransman liep afgelopen weekeinde tijdens een FA Cup-treffen een hamstringblessure op.

Doelman Lukasz Fabianski komt dit seizoen niet meer in actie. De Pool moet geopereerd worden aan een schouderblessure. Die hield hem sinds begin januari al uit de eerste ploeg van de Gunners.

Square Enix levert in ondanks verkopen Kane and Lynch 2

Het Aziatische gamebedrijf Square Enix heeft afgelopen jaar in moeten leveren, ondanks de goede verkopen van Kane and Lynch 2: Dog Days. De third person shooter is vorig jaar maar liefst 1.4 miljoen keer over de toonbank gegaan. De cijfers vallen op doordat de periode daarvoor beter was voor de uitgever.

De verkopen van het bedrijf voor afgelopen periode waren ¥98.1 miljard, 28 procent minder dan de vorige periode. De inkomsten zelf lagen op ¥9.0 miljard, 58 procent minder dan het jaar ervoor.

Dit had vooral te maken met de releases van Dragon Quest IX en Final Fantasy XIII in de periode daarvoor. Dragon Quest Monsters Joker heeft daaropvolgend nog eens een miljoen keer verkocht. De uitgever heeft ook wat vooruitgang geboekt op de browsermarkt en mobile games-branche. Nikotto Town heeft 700.000 keer verkocht en Sengoku IXA zou het ook goed doen sinds zijn uitgave in augustus.

 

KNL2

Van der Vaart krijgt complimenten van Redknapp

Met een assist op Peter Crouch stond Rafael van der Vaart aan de basis van de zege die Tottenham Hotspur gisteren boekte op Blackburn Rovers (0-1). Harry Redknapp was na afloop positief over de Nederlands international. "Van der Vaart is een hele goede speler", zei de oefenmeester. "Hij startte aan de rechterkant. Steeds moest hij mee met hun opkomende linksback. Hij deed zijn verdedigende werk voortreffelijk."

"Volgens mij heeft hij meer gelopen dan in zijn hele loopbaan bij elkaar. Bovendien was hij aan de bal weer briljant", aldus Redknapp, die blij was met de zege. "Dit is een perfect resultaat voor ons. Niet veel ploegen winnen hier van Blackburn. Zeker in de slotfase stonden we onder druk, maar gelukkig hoefden we geen tegentreffers te incasseren."

Eindigen bij de eerste vier blijft het doel voor Redknapp, die dan voorronde Champions League mag spelen met zijn ploeg. "Deze drie punten helpen enorm. Maar het blijft zeer moeilijk. Chelsea komt terug in vorm, United is bezig aan een perfecte reeks en heeft bovendien met Rooney terug in vorm een belangrijk wapen, terwijl we ook Arsenal en Manchester City niet mogen vergeten."

Harry Potter-filmserie krijgt Bafta

De gehele Harry Potter-filmserie krijgt een British Academy Film and Television Award (Bafta) voor de grote bijdrage aan de Britse cinema. De reeks loopt na acht films deze zomer ten einde, en is met een wereldwijde opbrengst van ruim 5,4 miljard dollar de succesvolste filmreeks aller tijden.

"Nu dit grootse Britse filmsucces op z'n eind loopt, is het passend dat de academie de Harry Potter-films en hun bijdrage aan de Britse filmindustrie eert", zegt de voorzitter van de Britse filmacademie tegen het Amerikaanse filmvakblad Variety. Schrijfster J.K. Rowling en producent David Heyman nemen de prijs op 13 februari in ontvangst in het Royal Opera House in Londen.

De eerste film, Harry Potter and the Philosopher's Stone, verscheen in 2001. De laatste film in de reeks, Harry Potter and the Deathly hallows: Part 2, verschijnt op 14 juli in de Nederlandse bioscopen.


Harry Potter-filmserie krijgt Bafta (Foto: Novum)

[DOD] Dekker is er klaar voor

Komend weekend gaat in Veldhoven het Dutch Open Darts 2011 van start. Ook Jan Dekker is bij dit toernooi, dat bekend staat als één van de grootste van Nederland, aanwezig.

Dekker zette aan het begin van de vorige maand een uitsekende prestatie neer door de halve finale van Lakeside te behalen. Op de weg naar de halve eindstrijd versloeg onze landgenoot achtereenvolgens Stuart Kellett, Garry Thompson en Dean Winstanley.

In Veldhoven heeft Dekker inmiddels het stempel van favoriet opgedrukt gekregen. "Het is een zwaar toernooi, maar ik heb vorige week ook een toernooi gewonnen voor de Nederlandse ranking, dus ik denk dat ik wel kan omgaan met de favorietenrol", aldus de darter.

'Tien ploegen wilden El Hamdaoui inlijven'

Volgens Sigi Lens, zaakwaarnemer van Mounir El Hamdaoui, waren in de afgelopen transferperiode tien ploegen geïnteresseerd in de diensten van de Marokkaan. Dit liet hij aan NUsport weten.

Onder deze club bevonden zich onder meer Girondins Bordeaux, VfB Stuttgart en Galatasaray. Geen enkele formatie slaagde er overigens in om een transfer te bewerkstelligen.

Het mogelijke vertrek van El Hamdaoui stond overigens niet op zichzelf, aangezien de relatie tussen hem en trainer Frank de Boer niet goed was. Toch koos de aanvaller er uiteindelijk voor om nog een half jaar bij Ajax te blijven. Rik van den Boog, algemeen directeur zou een belangrijke rol in dit proces hebben gespeeld, aangezien hij een groot fan van de voetballer is.

El Hamdaoui heeft bij Ajax nog een contract, dat tot medio 2014 doorloopt. Mocht de samenwerking tussen hem en De Boer alsnog slecht uitpakken, dan zouden de Amsterdammers zich wederom op kunnen maken voor een flink transferbedrag. De Marokkaanse speler kwam afgelopen zomer voor vijf miljoen euro over van AZ.

Tales-serie krijgt vervolg

De rollenspelserie Tales krijgt een vervolg. Tales of Graces F verschijnt voor de PlayStation 3. Dat heeft game-uitgever Namco Bandai woensdagnacht bekendgemaakt tijdens een presentatie in San Francisco.

Het spel volgt het verhaal van Asbel Lhant, een vrolijke, speelse jongen die op een dag vastbesloten is ridder te worden. Acht jaar later is Asbel een dappere ridder, maar na de dood van zijn vader is het Asbels taak de rol van zijn vader als feodale leider over te nemen.

Tales of Graces is het twaalfde deel uit de langlopende rollenspelserie die in 1995 begon op de Super Nintendo met Tales of Phantasia. Het rollenspel verscheen in 2009 voor de Nintendo Wii in Japan, een jaar later gevolgd door Tales of Graces F voor de PlayStation 3. Van de Wii-versie zijn in Japan bijna een kwart miljoen exemplaren verkocht, terwijl er voor de PlayStation 3-versie meer dan 330 duizend spellen op de teller staan.

Helaas is bij navraag gebleken dat Tales of Graces F alleen naar de Amerikaanse markt zal komen, aldus Namco Bandai Benelux.


Zubizarreta: "Afellay biedt Barcelona meer opties"

Ibrahim Afellay maakte woensdagavond zijn eerste goal in het shirt van FC Barcelona. Tegen Almeriá tekende hij voor de derde goal van de avond. Andoni Zubizarreta, technisch directeur van Barcelona, is onder de indruk van de Nederlandse middenvelder.

Afellay moest het tot op heden vooral hebben van invalbeurten, maar tegen Alméria begon hij in de basis. Afellay speelde een sterke wedstrijd en bekroonde zijn spel met een doelpunt. Zubizarreta stak na afloop de loftrompet over Ibi. "Afellay biedt Barcelona meer opties en wij geven hem de kans om te spelen. Hij is enorm gevaarlijk wanneer hij in het strafschopgebied van de tegenstander komt, en heeft een grote invloed op het spel. Als hij op deze manier door gaat, komt het wel goed met hem," aldus de technisch directeur tegenover Sport.es.

Afellay (24) tekende in januari een contract voor 5,5 seizoenen in Catalonië. Hij had een aflopend contract bij PSV waardoor Barcelona slechts drie miljoen euro hoefde over te maken naar de bankrekening van de Eindhovenaren.

'Anelka in belangstelling NY Red Bulls'

Nicolas Anelka staat mogelijk voor een vertrek bij Chelsea. De spits staat op het verlanglijstje van de New York Red Bulls aldus L'Équipe. De Fransman kan in Amerika een koppel vormen met landgenoot Thierry Henry.

Chelsea heeft in Fernando Torres al een opvolger in de gelederen. De Londense club nam de Spaanse aanvaller voor een recordbedrag over van Liverpool. Volgens Britse media zou Chelsea Anelka in de deal hebben willen betrekken maar de Fransman had geen trek in een dienstverband bij The Reds.

New York Red Bulls heeft een goede hoop op de komst van Anelka. De Fransman staat volgens zijn zaakwaarnemer wel open voor een Amerikaans avontuur. Anelka kan dan een duo vormen met Henry, beide spitsen kennen elkaar van de Franse nationale ploeg.

Grote namen op Dutch Open Darts 2011

Komend weekend gaat het Dutch Open Darts weer van start. Dit dartstoernooi, dat voor deze editie maar liefst 1.898 inschrijvingen kent, wordt voor de tiende keer in Veldhoven gehouden.

Martin Adams en Deta Hedman wonnen vorig jaar bij respectievelijk de heren en de dames en zullen dit jaar gaan proberen hun titel te verdedigen. Daarnaast is bij de heren een groot deel van de top zestien van de wereld aanwezig. Scott Waites, Ross Montgomery, Dean Winstanley, Tony O’Shea en Darryl Fitton zijn slechts een aantal grote namen.

Naast de Britse delegatie zijn ook de Nederlandse darters uiteraard aanwezig. Zo zullen toppers als Jan Dekker, Joey ten Berge en Willy van der Wiel in Veldhoven hun opwachting gaan maken.

Ook bij de dames is de top weer uitstekend vertegenwoordigd. Zo geven naast Hedman ook Trina Gulliver en Francis Hoenselaar acte de présence. Daarnaast prijkt er ook nog een opvallende naam op de lijst, namelijk die van Anastasia Dobromylova. Zij maakte in 2009 de overstap van de BDO naar de PDC, maar bewandelde onlangs de omgekeerde weg.

Duurste huizen nog altijd in Blaricum

Blaricum is nog steeds de duurste gemeente om in te wonen. Huizenkopers betaalden daar vorig jaar gemiddeld 790.000 euro voor een woning, ruim twaalf procent meer dan in 2009. Dat meldt de website woningmarktcijfers.nl donderdag op basis van cijfers van het Kadaster.

Bloemendaal en Laren bezetten de tweede en derde plaats met 667.000 en 610.000 euro. Kopers betaalden in de gemeenten Pekela, Oldambt en Brunssum het minst. In Pekela kostte een huis vorig jaar gemiddeld 132.000 euro.

Vorig jaar werden ruim 126.000 huizen verkocht, daarvan verruilden 590 woningen van eigenaar voor een bedrag tussen de 1 en 4 miljoen euro. De meeste miljonairswoningen, 250 stuks, staan in Noord-Holland.

Details over Bomberman 3DS bekendgemaakt

Hudson heeft extra details bekendgemaakt betreffende Bomberman 3DS. Het spel, dat vorige maand aangekondigd werd, is niet alleen geüpgraded tot een 3D spel, maar bevat ook een totaal nieuw ‘Life System', waardoor spelers de mogelijkheid krijgen het leven van hun spelkarakters uit te breiden op het slagveld.

Ook is er de mogelijkheid tot ‘Local battles'; hierin kun je met maximaal vier spelers tegen elkaar spelen. Via de Wi-Fi connectie kun je het zelfs opnemen tegen maximaal zeven andere spelers.

Wanneer je het single-player avontuur speelt bevindt je je in een 3D stad in Bombermans wereld. Het doel is om Central City te bevrijden van afvallige robots. Er zijn in deze mode speciale bommen om mee te spelen, die niet in de multiplayer mode te gebruiken zijn. Met deze bommen kun je puzzels oplossen, je weg vinden door de verschillende wegen, en je vijanden opblazen. Ten slotte kun je ook nog in co-op mode spelen.

Een releasedatum is nog niet bekend, maar het spel komt in elk geval in 2011.

 

Omkoopschandaal schokt sumoworstelen

Een omkoopschandaal in het sumoworstelen heeft Japan geschokt. Drie worstelaars in de traditionele sport gaven inmiddels toe wedstrijden te hebben verkocht. Dat meldde de Japanse minister van sport vandaag na een onderzoek.

Sumoworstelen wordt in Japan gezien als een bastion van Japanse traditie en cultuur. Van de omvangrijke worstelaars wordt daarom onberispelijk gedrag verwacht.

De politie vond sms'jes op in beslag genomen telefoons waaruit zou blijken dat tot wel dertien sumoworstelaars betrokken zijn bij de praktijken. Uit de berichtjes zou blijken dat de worstelaars honderdduizenden yens, het equivalent van duizenden euros, vroegen om wedstrijden te verliezen.

Het schandaal is niet het eerste dat de sumowereld in recente jaren bezighoudt. De telefoons waarop de sms'jes stonden, waren in beslag genomen toen sumoworstelaars werden beschuldigd van illegaal gokken op honkbalwedstrijden. Dat zouden ze doen bij onderwereldfiguren.

In 2009 was er al een schandaal rondom wijdverspreid marihuanagebruik binnen de sport. Toen werden drie Russische sumoworstelaars uit de sport verbannen.

Peter Jackson verlaat ziekenhuis

Peter Jackson heeft het ziekenhuis verlaten. De 49-jarige regisseur werd vorige week woensdag met een acute maagzweer naar een ziekenhuis in Wellington gebracht, waar hij werd geopereerd.

De Lord of the Rings-regisseur mocht donderdag naar huis om verder te herstellen, laat zijn woordvoerder weten. Jackson bedankte het ziekenhuispersoneel en zijn fans voor de beterschapswensen. Artsen verwachten dat hij volledig zal opknappen.

Door Jacksons aandoening zijn de opnamen van The Hobbit, die in februari van start zouden gaan, vertraagd. Volgens zijn woordvoerder is die vertraging echter minimaal en begint het filmen volgende maand. Het eerste deel van The Hobbit moet volgend jaar december in première gaan.


Peter Jackson verlaat ziekenhuis (Foto: Novum)

Kovalainen: "Dit jaar wel punten scoren"

In het vorige seizoen slaagde geen enkel nieuw team er in om punten voor het wereldkampioenschap in de Formule 1 te pakken. Heikki Kovalainen, coureur van Team Lotus, denkt echter dat daar in het nieuwe jaar verandering in zal komen.

"Veel mensen zeggen dat het moeilijk zal worden en dat we teams als Toro Rosso, Sauber en Force India eerst maar eens moeten weten bij te benen," aldus Kovalainen tegenover GPUpdate.net. "Ik maak me daar echter geen zorgen over. Mijn doel is om punten te scoren. Vorig jaar waren we er een paar keer dicht bij en we zijn nu beter in vorm."

Kovalainen beseft zich maar al te goed dat het een lastige opgave zal worden. De Fin vertrouwt er echter op dat het zal lukken.

Cycloon raast over Queensland

Een uitzonderlijk zware storm heeft donderdag grote vernielingen aangericht in de Australische deelstaat Queensland. Volgens de autoriteiten is het aan het opvolgen van de vele waarschuwingen in de afgelopen dagen te danken dat er geen doden zijn gevallen.

Queensland werd eerder getroffen door zware overstromingen. Met het oog op de komst van de cycloon Yasi hadden de autoriteiten de bevolking gewaarschuwd zich goed voor te bereiden of evacuatiecentra op te zoeken.

De storm bleek zo sterk als was voorspeld, met windsnelheden to 280 kilometer per uur in zijn kern, zware regenval en enorme golven aan de kust. Cyclonen nemen boven land snel aan kracht af, maar Yasi viel zelfs achthonderd kilometer landinwaarts nog in de eerste categorie.

Verscheidene stadjes en bananen- en suikerrietplantages werden verwoest. Duizenden mensen raakten dakloos en meer dan 180.000 huizen zaten zonder stroom.

De getroffen zone ligt ten noorden van het gebied dat eerder werd geteisterd door zware overstromingen. Premier Julia Gillard liet donderdag weten dat de schade zal worden vergoed uit het federale budget, waardoor op andere posten zal moeten worden bezuinigd. De federale regering heeft al een speciale watersnoodsbelasting voor de eerdere schade ingevoerd.


Cycloon raast over Queensland (Foto: Novum)

'Schalke 04 bood Huntelaar aan'

Klaas Jan Huntelaar is door Schalke 04 aangeboden om verkocht te worden. Dat schrijft het Duitse blad Bild.

Trainer Felix Magath ontkent dat Schalke 04 haar duurste speler aller tijden alweer wil verkopen. Huntelaar heeft in de laatste acht competitiewedstrijden niet meer gescoord, waardoor hij al 689 minuten droog staat. Op 13 november maakte hij zijn laatste doelpunt tegen VfL Wolfsburg (2-2).

De kritiek op Huntelaar neemt toe en afgelopen weekend tegen 1899 Hoffenheim (0-1 verlies) werd hij al in de rust naar de kant gehaald. Via een tussenpersoon zou de speler links en rechts al aangeboden zijn. Magath: "We hebben Huntelaar niet aangeboden. Het werkt anders op de markt. Zaakwaarnemers komen naar ons toe om spelers aan te bieden."

Vlak voor het verstrijker van de transfermarkt baarde Schalke 04 opzien door Angelos Charisteas te halen. De Griek, die de afgelopen jaren amper aan spelen is toegekomen, moet de Duitse club aan doelpunten helpen. "We misten kracht in de lucht en iemand die heer en meester in de zestien is", aldus Magath, die Huntelaar daarmee een klap geeft. Overigens is Charisteas nog niet fit genoeg om dit weekend in actie te komen.

Dalglish onder de indruk van Suárez

Luis Suárez heeft een goede indruk bij trainer Kenny Dalglish van Liverpool achtergelaten. De aanvaller, die onlangs van Ajax naar The Reds vertrok, maakte gisteravond tijdens de competitiewedstrijd tegen Stoke City (2-0) zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe werkgever.

"Hij heeft niet eens de gelegenheid gehad om met ons te trainen en dan laat hij dit al zien," aldus een opgetogen Dalglish. "Er moesten nog wat administratieve dingen worden afgehandeld. Hij kreeg zijn werkvergunning op dinsdag en zat woensdag bij de selectie. Hij heeft iedere dag een grote glimlach op zijn gezicht. Het is fantastisch voor hem om te scoren bij zijn debuut en hij heeft hard gewerkt."

Ook Tony Pulis, coach van tegenstander Stoke City, sprak louter lovende woorden over het spel van de nieuwe aankoop van Liverpool. "Ik denk niet dat ik echt nodig ben. Het draait allemaal om die nieuwe jongen," liet de oefenmeester weten. "Ik ben blij voor hem dat hij meteen heeft gescoord."

Robben: "Het geeft mij rust"

Niet alleen voor de KNVB en Bayern München is er een einde gekomen aan lang gekibbel. Ook voor Arjen Robben lucht het 'akkoord' op.

De voetballer was maandenlang onderwerp van gesprek als gevolg van zijn zware blessure in de zomer. Op 22 mei 2012 spelen Oranje en Bayern tegen elkaar in Duitsland. "Ik ben daar blij mee", zegt Robben in het Algemeen Dagblad. "Het geeft mij sowieso rust, want als speler zat ik toch nog steeds tussen de twee partijen."

"Het is een heel circus geworden, waarin ik zelf bewust zweeg omdat dat alleen maar negatieve energie zou hebben gekost", aldus Robben, die de afgelopen weken met voetbal bezig was. "Ik dacht toen alleen nog aan het moment van mijn terugkeer op het veld."

Ook bij Bayern is men tevreden, bleek uit de reactie van president Uli Hoeness in Bild. "Ik heb Karl-Heinz Rummenigge gefeliciteerd met deze uitkomst", zegt hij. "We kunnen hiermee leven, ook omdat het duidelijk maakt dat we gelijk hadden. De bonden moeten in de toekomst oppassen met de spelers."

Jongeren: Docent moet hand geven aan studentes

Zeven op de tien jongeren keuren het af dat een docent wegens zijn geloof geen hand wil geven aan vrouwelijke studentes. Dit blijkt uit onderzoek van TopX, het jongerenpanel van EenVandaag, onder 1200 jongeren. Ruim 600 van de deelnemers aan het onderzoek studeren zelf aan hogeschool of universiteit.

Opvallend genoeg hebben jongens (75 procent) hier meer problemen mee dan meisjes (66 procent). Deze week werd bekend dat het schoolbestuur van de Hogeschool van Amsterdam een docent steunt die wegens zijn geloof geen hand wil geven aan vrouwelijke studentes en collega’s, na terugkeer van zijn bedevaart naar Mekka. 64 Procent van de jongeren keurt deze houding van het schoolbestuur af. Deelnemers vinden dat docenten een voorbeeldfunctie bekleden en ze zich moeten aanpassen aan de Nederlandse omgangsvormen. Ruim driekwart van de jongeren verkiest gelijkheid van mannen en vrouwen boven de vrijheid van godsdienst (77 procent).

Hoofddoekjes prima, naveltruitjes niet Jongeren hebben geen problemen met andere religieuze uitingen voor de klas. Een lerares met een hoofddoekje vindt zes op de tien deelnemers geen bezwaar (62 procent), ook een keppeltje (70 procent) of een kruisje om de nek (89 procent) zijn wel geaccepteerd. Een homoseksuele leraar staat niet ter discussie. Vrijwel alle deelnemers aan het onderzoek vinden dit goed (97 procent). Het dragen van een naveltruitje (70 procent) of een pet (58 procent) voor de klas keuren de jongeren wel af bij hun docent.

Jozefzoon weigert aanbod Ajax

Florian Jozefzoon zal naar alle waarschijnlijkheid Ajax aan het eind van dit seizoen verlaten. De 19-jarige buitenspeler ging niet in op een aanbod van een nieuw tweejarig contract waardoor hij aan het eind van dit seizoen transfervrij is.

"De weigering houdt verband met het veranderde perspectief. Florian maakte zijn debuut onder Martin Jol, maar na zijn meniscusoperatie en de trainerswissel komt hij voorlopig niet in de plannen voor. Hij is na Sulejmani, Özbiliz en Lukoki de vierde man op rechtsbuiten en achter Ebecilio, Özbiliz en El Hamdaoui ook de vierde keus op links”, aldus oud-voetballer Winny Haatrecht, de zaakwaarnemer van Jozefzoon.

Haatrecht sluit overigens niet uit dat Jozefzoon alsnog zal bijtekenen. "We blijven in gesprek en zien wel of hij kansen krijgt. En anders is het beter om te vertrekken. Er is volop belangstelling uit de eredivisie.”

Electrabel wil kerncentrale in Eemshaven

Energieleverancier Electrabel wil een kerncentrale in de Eemshaven bouwen. Het bedrijf heeft binnenkort een gesprek daarover met de provincie Groningen, meldt de PvdA-lijsttrekker in Groningen William Moorlag op RTV Noord.

In het kader van de komende verkiezingen is met de lijsttrekkers gepraat over windenergie. Tijdens dat overleg zou het Moorlag duidelijk zijn geworden dat Electrabel ook andere plannen heeft.

Het bedrijf heeft al een gascentrale in de Eemshaven. Ook heeft het bedrijf daar een lap grond waar een kerncentrale op mag worden gebouwd. Hier was volgens Moorlag tientallen jaren geen sprake van omdat er geen Kamermeerderheid voor kernenergie was. Die is er nu wel.

Momenteel is er in Nederland alleen een kerncentrale in Borssele. De energiebedrijven Delta en RWE hebben los van elkaar plannen om daar een tweede kerncentrale te bouwen. De kerncentrale van Delta moet in 2018 klaar zijn. De PVV in Gelderland pleitte er onlangs voor de in 1997 gesloten kerncentrale in Dodewaard weer in gebruik te nemen.

Electrabel had donderdagochtend niet direct een woordvoerder beschikbaar die op het bericht kon reageren.

Makelaars willen verwijderingsbijdrage kantoorpand

Bij de bouw van een nieuw kantoor moet gelijk een verwijderingsbijdrage worden betaald. Daarmee kunnen gemeenten dan een oud kantoorgebouw slopen of opknappen. Dat is een plan van een samenwerking van elf makelaarsbedrijven, Dynamis, schrijft het Financieele Dagblad donderdag.

De bedrijven presenteren het plan donderdagmiddag bij een congres over het bestrijden van leegstand in kantoren. In Nederland staat volgens de krant 6,5 miljoen vierkante meter aan kantoren vrij terwijl er nog steeds kantoren worden gebouwd.

De brancheorganisatie voor vastgoedbeleggers IVBN is positief. "Alles wat bijdraagt aan de strijd tegen leegstand is welkom", zegt directeur Frank van Blokland in de krant. Hij vraagt zich wel af of er genoeg nieuwe kantoren worden gebouwd om genoeg geld bijeen te krijgen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu noemt de verwijderingsbijdrage een optie en onderzoekt de wettelijke mogelijkheden. Het is niet duidelijk wanneer de belasting van kracht zou kunnen worden en hoe hoog de bijdrage zou zijn.


Makelaars willen verwijderingsbijdrage kantoorpand (Foto: Novum)

Devil May Cry 4 nu ook op iApparaten

Capcom heeft laten weten dat vanaf vandaag de iApparaten-iteratie te downloaden is van Devil May Cry 4. Speciaal voor deze gelegenheid, heeft het spel ook een nieuwe subtitel gekregen: Refrain.

Eerder deze maand werd al bekendgemaakt dat het spel er aan zit te komen. Het bevat tien levels en acht moeilijke eindbazen. Veel van de originele onderdelen van de game zijn heelhuids overgebracht, waaronder het combosysteem en de rode orbs voor de ervaringspunten. Wel kent het spel simpelere besturing, maar dat kan ook haast niet anders.

'Dark Souls-speler moet gefrustreerd raken'

De gamers die het vervolg op het al retemoeilijke Demon Souls gaan spelen, het spel Dark Souls, moeten hun borst maar natmaken. Producent van het spel Daisuke Uchiyama heeft aangegeven dat hij het liefste zijn spelers heel gefrustreerd ziet raken tijdens één van de vele potjes.

Daisuke legt uit dat deze game voorzien wordt van een betere, maar ook veel hogere moeilijkheidsgraad dan zijn voorganger. Wat moeten we ons daar bij voorstellen? De rillingen moeten over je rug lopen en miljoenen keer het Game Over-scherm zien, zoiets.

Grote judoploeg naar Grand Slam Parijs

Bondscoaches Maarten Arens (heren) en Marjolein van Unen (dames) hebben een grote ploeg ingeschreven om deel te nemen aan de Grand Slam van Parijs. Van Unen selecteerde onder meer Elisabeth Willeboordse en Anicka van Emden in de klasse -63 kg. Beide judoka's behaalden de voorgaande editie een medaille. Van Emden eindigde met zilver en Willeboordse greep brons.

De overige damesjudoka's die op het Franse toernooi in actie komen zijn Kitty Bravik (-52 kg), Juul Franssen (-57 kg), Elisabeth Willeboordse, Anicka van Emden (-63 kg), Linda Bolder (-70 kg), Marhinde Verkerk, Jennifer Kuijpers (-78 kg), Carola Uilenhoed, Janine Penders (+78 kg). Edith Bosch (-70 kg) beslist pas kort voor het toernooi of ze deelneemt. De voormalig wereldkampioen behaalde op de Masters in Baku reeds een Olympische nominatie.

Guillaume Elmont, die op de mat verschijnt in de klasse -81 kg, was de laatste Nederlander die zegevierde op het prestigieuze toernooi. Zijn overwinning dateert uit 2007. Naast Guillaume Elmont nodigde Arens ook Jeroen Mooren (-60 kg), Dex Elmont (-73 kg), Robby van Laarhoven, Marvin Huisman (-90 kg), Henk Grol, Danny Meeuwsen (-100 kg) en Luuk Verbij (+100 kg) uit.

De Grand Slam van Parijs maakt onderdeel uit van de Olympische kwalificatie. Een overwinning levert 300 punten op voor de wereldranglijst.

FOK! reist af naar Portugal voor Secret Story

Binnenkort is er eindelijk weer een echte nieuwe Real Life Soap op de Nederlandse televisie te zien: Secret Story! De dag van de kickoff komt steeds dichterbij, volgende week zondag is 't al zover! 

Ter gelegenheid daarvan is FOK! door SBS uitgenodigd om begin volgende week een kijkje te komen nemen in het huis in Portugal en te praten met productie en crew! Ook presentatrice Renate Verbaan zal aanwezig zijn.

Stefan, FOK! tv-reporter, en ons aller forum-mod PietjePuk007 zullen maandagavond naar Portugal afreizen en dinsdag de hele dag rond mogen neuzen op het toekomstige plaats delict en vragen mogen stellen aan iedereen die daar rondloopt. 

De bedoeling is om zowel een reportage met FOK!tv te maken als foto's, informatie en weetjes te posten in het RLS- forum. 

Wie helpt er mee om de FOK!-afvaardiging met een leuke vragenlijst naar Portugal te sturen?
Wat zou je willen weten van en over presentatoren, crew en 't huis van Secret Story?!?

Plaats je vraag of vragen in het topic in RLS en misschien stellen we jouw vraag aan één van de medewerkers!

[NBA] Durant weer belangrijk voor Oklahoma

In de Amerikaanse NBA heeft Oklahoma City Thunder een 104-93 zege geboekt op New Orleans Hornets. Kevin Durant was weer eens belangrijk. Voor de derde maal in vier duels maakte hij meer dan 40 punten: 47.

New Orleans begon met een voorsprong van zes punten aan het derde kwart. Durant was echter in dat kwart een klasse apart en met 32 punten sloeg hij een gat dat uiteindelijk groot genoeg zou blijken te zijn.

"Hij was gewoon niet te stoppen," aldus Hornets-scoach Williams over Durant. "Durant is volgens mij van een andere planeet."

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atlanta Toronto 100-87
Cleveland Indiana 112-117
New Jersey Philadelphia 92-106
Detroit Charlotte 87-97
New York Dallas/td> 97-113
Minnesota Memphis 84-102
Oklahoma New Orleans 104-93
Denver Portland 109-90
Phoenix Milwaukee 92-77
Utah Houston 96-97
LA Clippers Chicago 88-106

Meisje gewond door drugsgebruikende wegpiraat

Een automobilist heeft woensdagavond in Heerhugowaard een meisje van haar scooter gereden. Zij raakte daarbij gewond. Daarna ging hij tegen het verkeer in bij Wieringerwerf de A7 op, waar hij een vrouwelijke automobilist de vangrail in joeg. Zij raakte echter niet gewond, meldt de Verkeersinformatiedienst.

De politie wierp een blokkade op en kon de man na een achtervolging klemrijden. Hij zou onder invloed van drugs hebben verkeerd.

'Arts meldt euthanasie bij baby zelden'

Artsen melden het zelden als ze het leven van een ernstig gehandicapte baby beëindigen. Dat komt omdat zij verschillend oordelen over de vraag of sprake is van actieve levensbeëindiging. Dat blijkt uit een jaarverslag van de centrale deskundigencommissie, schrijft Trouw donderdag.

De commissie oordeelt bij late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen of de arts zorgvuldig heeft gehandeld. Alleen als sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden, is euthanasie toegestaan.

In de afgelopen twee jaar kreeg de commissie vier meldingen van late zwangerschapsafbrekingen en een euthanasiemelding bij een ernstig gehandicapte baby. In die zaak concludeerde de commissie dat de arts zorgvuldig heeft gehandeld.

De commissie vroeg zich af of artsen euthanasie bij pasgeboren kinderen wel altijd melden en ging op onderzoek uit. Hiervoor werd een bezoek gebracht aan de tien instellingen waar te vroeg geboren of ernstig gehandicapte baby's worden behandeld.

De artsen werd een verzonnen situatie voorgelegd: een pas geboren meisje had ernstige en blijvende hersenschade en kon niet zelf ademen. Met toestemming van de ouders werd de beademing gestopt. In een geval begon ze weer te ademen, maar ze kreeg morfine toegediend, waarna ze overleed. In een ander geval volgde een doodsstrijd van een uur, waarna ze op verzoek van de ouders spierverslappers kreeg, waarna ze overleed.

Sommige artsen bleken volgens de krant te vinden dat hier sprake is van een natuurlijke dood die niet hoeft te worden gemeld. De commissie vindt dit juist een voorbeeld van actieve levensbeëindiging. De instellingen moeten er volgens de commissie hard aan werken om duidelijke richtlijnen op te stellen en op één lijn te komen.

Deense bond ontvangt miljoenenclaim van Feyenoord

Feyenoord heeft een miljoenenclaim bij de Deense voetbalbond neergelegd omdat zij fouten zouden hebben gemaakt waardoor Jon Dahl Tomasson sinds het WK niet meer in actie is gekomen voor de club. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

Een woordvoerder van Feyenoord bevestigt dat er een schadeclaim is ingediend, maar doet over de hoogte van dat bedrag geen uitspraken. Volgens de krant gaat het om een bedrag dat hoger is dan een miljoen euro. Feyenoord gaat dezelfde discussie aan als Bayern München dat eerder met de KNVB deed over Arjen Robben.

De Rotterdammers verwijten de bond dat er ernstige fouten zijn gemaakt, waardoor Tomasson sinds het WK niet meer heeft kunnen spelen. Allan Hansen, president van de Deense voetbalbond, heeft nog geen reactie gegeven op de claim van Feyenoord.

Tomasson speelde op 24 juni zijn laatste wedstrijd. Dat was het duel in Rustenburg tussen Denemarken en Japan. Bij het nemen van een strafschop scheurde hij in zijn aanloop een pees in zijn been. Hij miste de strafschop, maar schoot in de rebound alsnog raak. Omdat Denemarken al haar wissels had verbruikt, vroeg bondscoach Morten Olsen aan Tomasson de resterende tien minuten te blijven staan.

Volgens fysiotherapeuten kan de scheur elke minuut dat Tomasson langer doorspeelde, een centimeter verder zijn gescheurd. Overigens schaarde de speler zich met het doelpunt in een illuster rijtje. Tomasson kwam op gelijke hoogte met Poul Nielsen (52 interlandgoals) en werd door het doelpunt Deens topscorer aller tijden op een WK.

Real Madrid opponent Barcelona in finale Copa

FC Barcelona moet het in de finale van de Copa del Rey opnemen tegen Real Madrid. Waar de Catalanen eerder op de avond eenvoudig afrekenden met Almería, was de Koninklijke over twee duels een maatje te groot voor Sevilla. Real Madrid won thuis met 2-0, nadat vorige week in Sevilla al een 1-0 zege was geboekt.

Real hield het publiek in het Estadio Bernabeu lange tijd in spanning. Pas acht minuten voor tijd opende de Duitser Mesut Özil de score. De van Manchester City gehuurd Emmanuel Adebayor, die in de slotfase was ingevallen, maakte er in blessuretijd ook nog 2-0 van.

De finale van de Copa del Rey wordt gespeeld op 20 april, amper vier dagen nadat beide ploegen in competitieverband tegenover elkaar staan. De laatste keer dat de finale ging tussen Barcelona en Real Madrid is alweer 21 jaar geleden. In 1990 trokken de Catalanen met 2-0 aan het langste eind.


Real Madrid opponent Barcelona in finale Copa (Foto: Novum)

'Gehele onderzeedienst optie voor bezuinigingen'

De vier onderzeeboten van het leger dreigen te worden wegbezuinigd. Ook de aanschaf van de Joint Strike Fighter is onzeker, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van een uitgelekt conceptplan. Het ministerie van Defensie noemt het in dezelfde krant 'kletskoek' dat het om een basisscenario gaat.

Het conceptplan is volgens de krant opgesteld door een werkgroep die opties voor bezuinigingen in kaart moest brengen. Het zou gaan om een basisscenario voor de bezuinigingen die minister van Defensie Hans Hillen (CDA) moet doorvoeren, maar Defensie stelt in de krant dat geen enkel stuk al een officiële status heeft.

Aan de rapportage kan nog worden gesleuteld. Het definitieve plan wordt in maart verwacht. Een mogelijkheid die er nu in zou staan is dat de marine zijn vier onderzeeboten verkoopt.

Ook twee patrouilleschepen die nu nog worden gebouwd zouden meteen worden doorverkocht. Twee andere schepen van hetzelfde type worden aangehouden. Verder zouden twee zogenoemde M-fregatten meteen weg moeten.

De JSF is ook een optie. Zo zou voor een Europese opvolger van de F-16 kunnen worden gekozen. In plaats van de geplande 85 jagers zouden er maar dertig worden aangeschaft. Luchtmachtbasis Leeuwarden kan dan dicht. De overgebleven vliegtuigen zouden dan op Volkel worden gestationeerd. De landmacht ontkomt in het plan ook niet. Daar zouden twee bataljons kunnen worden geschrapt.

Oplegger met nieuwe auto's gekanteld op A67

Een oplegger met nieuwe auto's is woensdagnacht gekanteld op de A67 tussen knooppunt Leenderheide en Geldrop. Bij het ongeluk vielen meerdere auto's van de oplegger, meldt de Verkeersinformatiedienst. De vrachtwagen belandde in een sloot.

Een aantal nieuwe auto's belandde op de rechterrijstrook, die hierdoor was afgesloten. Op de ochtendspits heeft het ongeluk geen invloed, rond 06.30 uur kon de strook worden vrijgegeven. Hoe het ongeluk kon gebeuren, is niet bekend.

'Handtekening Demjanjuk niet te bevestigen'

Een deskundige heeft de authenticiteit van de handtekening van John Demjanjuk onder een document dat als bewijsmateriaal in zijn proces dient niet kunnen bevestigen. Dat zei schriftkundige Beate Wüllbeck woensdag tegen het hof in München.

Wüllbeck zei dat slechts drie letters op een identiteitskaart, die van Demjanjuk zou zijn geweest, duidelijk herkenbaar zijn. Hierdoor kon ze de echtheid van de handtekening, na vergelijking met tien kantjes tekst in het handschrift van Demjanjuk, niet bevestigen.

Aanklagers hadden gezegd dat de handtekening op de identiteitskaart van het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor van Demjanjuk is. De verdediging van de verdachte zei echter dat de kaart, die eens in handen van de Russen was, nep is en door de KGB is nagemaakt.

Demjanjuks advocaat Ulrich Busch heeft nu de hulp ingeroepen van een specialist in het cyrillische schrift, het schrift dat de in Oekraïne geboren Demjanjuk schreef toen hij jong was. Het hof moet hierover nog beslissen.

Demjanjuk staat terecht voor betrokkenheid bij de moord op meer dan 28.000 personen.


'Handtekening Demjanjuk niet te bevestigen' (Foto: Novum)

'Kinderen dupe van slechte omgangsregeling'

Kinderen worden nog steeds de dupe van slechte omgangsregelingen, omdat deskundigen geen verklaringen willen geven tijdens rechtszaken. Dat stelt Elke van Wageningen uit Groningen, die via de website Geenuitweg.nl een meldpunt is begonnen. Ze wil in Den Haag betere wetgeving afdwingen.

"Als een omgangsregeling voor een kind nadelig uitpakt, moet je als ouder bij de rechter aannemelijk maken wat er aan de hand is. Daar heb je deskundigen voor nodig, maar die durven niet omdat ze bang zijn voor claims van de tegenpartij", licht Van Wageningen toe. Zij stelt dat er al verscheidene rechtszaken zijn geweest waarbij deskundigen de tegenpartij een schadevergoeding moesten betalen.

Er bestaan volgens haar binnen bepaalde beroepsgroepen zelfs afspraken of richtlijnen over het bijstaan van een ouder in een rechtszaak. Van Wageningen heeft zelf rechtszaken gevoerd met betrekking tot de omgangsregeling tussen haar zoon en zijn vader. "Er is geen deskundige die een verklaring wil geven. Dan sta je met lege handen", aldus Van Wageningen. "Als je kind vervolgens in de knel komt, is er weer geen deskundige die je kind wilt helpen als er geen toestemming van de andere gezagsdragende ouder is."

Zij vindt dat nu het recht van de ouders te veel voorop staat, terwijl het recht van het kind voorop zou moeten staan. Van Wageningen wil nu verhalen verzamelen van mensen die in een vergelijkbare situatie zitten. Hiermee wil ze naar de politieke partijen in Den Haag.

'Kinderen dupe van slechte omgangsregeling'
'Kinderen dupe van slechte omgangsregeling' (Foto: ANP)

Rooney: "We hebben Chelsea nooit afgeschreven"

Wayne Rooney zag Chelsea zich deze week versterken, maar de Mancunian weet dat zijn ploeg de touwtjes in handen heeft. Rooney denkt dat Chelsea nog een belangrijk rol gaat spelen in de Engelse titelstrijd. The Blues staan tien punten achter op koploper Manchester United. United-spits Rooney is echter beducht voor Chelsea. "We weten waartoe ze in staat zijn", zei de aanvaller tegen Engelse media.

De regerend landskampioen versterkte zich met David Luiz en Fernando Torres, maar Rooney had ook daarvoor al rekening gehouden met Chelsea. "We hebben ze nooit helemaal afgeschreven. Chelsea is in staat om een geweldige reeks neerzetten", vervolgt Rooney.

De Engels international beseft ook dat United het heft in handen heeft in de strijd om de landstitel. "Ik hoop dat we die kans niet verspelen en de titel pakken", aldus de spits, die dinsdagavond een grote bijdrage leverde aan de zege op Aston Villa (3-1) met twee treffers.

Terry: "We hebben een enorme boost gekregen"

John Terry denkt dat Chelsea met de aanwinsten Fernando Torres en David Luiz weer kan meedoen in de Engelse titelstrijd. Chelsea trok Torres (Liverpool) en David Luiz (Benfica) voor vele miljoenen aan.

Aanvoerder Terry is gelukkig met de komst van de Spanjaard en de Braziliaan. "Iedereen is nu enorm enthousiast", zei de Engels international tegen de Evening Standard. "Het is een stap in de goede richting."

"Dankzij de nieuwe aanwinsten hebben we een enorme boost gekregen. Niet aleen in Engeland, maar ook wereldwijd. We hebben weer de toon gezet", aldus Terry, die weet dat de concurrentie toeneemt. "Iedereen moet nu vechten voor zijn plek met belangrijke duels voor de boeg."

"De concurrentie neemt niet alleen toe voor mij, maar ook voor andere verdedigers en spitsen is dit goed. Het is heel belangrijk voor een grote club. De trainer heeft daardoor weer meer opties", besluit de Engelse mandekker, die met Chelsea een wisselvallige eerste seizoenshelft speelde.

Dark Souls trailer toont epische monsters

Naast de info die we onlangs hebben gehoord over Dark Souls, met name dat het spel moeilijker zal worden dan voorganger Demon's Souls, is er nu ook een trailer die de eerste beelden van de game bevat. De graphics zien er smakelijk uit en een tikje kleurrijker dan Demon's Souls. Gigantische ratten geven een nieuwe dimensie aan het RPG-fenomeen rat-punching.

Zoals te zien is aan het einde van de trailer kunnen we Dark Souls dit jaar verwachten voor de PS3 en Xbox 360.

Cycloon Yasi aan land in Australië

De verwoestende cycloon Yasi is woensdag in het noordoosten van Australië aan land gekomen. De kust werd gegeseld door harde wind en regen. Daken werden van huizen afgeblazen en ten minste negentigduizend huishoudens kwamen zonder stroom te zitten.

De verwachting is dat Yasi grote schade zal aanrichten en dat er mogelijk doden zullen vallen. Het is echter onduidelijk hoe groot de verwoestingen zijn totdat de cycloon is overgetrokken.

Volgens de Australische meteorologische dienst trekt het 'grote en verwoestende' oog sinds woensdag over het noorden van de staat Queensland. Tientallen steden en dorpen worden getroffen door winden die snelheden tot 300 kilometer per uur halen.

Filipijnen vieren Nieuwjaar met gouden gebak

Rijke Chinezen in de Filipijnen vieren met veel rijstgebakjes gedecoreerd met goud en diamanten donderdag Nieuwjaar, in de hoop op een voorspoedig Jaar van het Konijn. De konijnvormige gebakjes zijn te koop voor prijzen variërend van vijfhonderd tot 2700 dollar en zijn bedekt met een laag 24-karaats goud en een paar kleine diamanten.

De schepper van de op aanvraag gemaakte zoetigheden, Angelito Araneta Junior, zei dat ze bedoeld zijn om in het nieuwe jaar zowel rijkdom te vergaren als goede banden met vrienden en familie te verzekeren.

Chinese Filipijnen eten de rijstgebakjes traditiegetrouw samen met familie en vrienden om het Chinese Nieuwjaar te vieren.


Filipijnen vieren Nieuwjaar met gouden gebak (Foto: Novum)

Bombrief onschadelijk gemaakt in Athene

De Griekse politie heeft woensdag een bombrief onschadelijk gemaakt door die gecontroleerd tot ontploffing te brengen. Dat gebeurde voor het ministerie van justitie in Athene. Er zijn geen slachtoffers gevallen, meldt de politie.

In november had Athene te maken met een hele reeks bombrieven aan ambassades in de Griekse hoofdstad. Een militante anarchistische beweging heeft de verantwoordelijkheid hiervoor opgeëist. Er zijn verscheidene verdachten gearresteerd.

Faithless geeft extra concert in Groningen

Faithless staat volgende maand niet alleen in Eindhoven, maar ook in Groningen. Het concert dat de Britse dance-act op 25 maart in de Brabantse stad geeft, is uitverkocht. Daarom staan Maxi Jazz en Sister Bliss een dag eerder in het Martiniplaza.

Faithless is geregeld te vinden in Nederland. Zo gaf de band eind november een show in een uitverkocht Ahoy en schudde het Amsterdamse Westerpark afgelopen zomer op haar grondvesten. Maxi Jazz en Sister Bliss hebben laten weten na de concerten in maart voorlopig geen shows meer op Hollandse bodem te geven.

De Britse dance-act scoorde in 1995 een grote hit met hun debuutsingle Salva Mea. Later scoorde de groep, geformeerd rondom producer Rollo, rapper/zanger Maxi Jazz en toetsenist/dj Sister Bliss, met nummers als God is a DJ, Insomnia en We Come One. De kaartverkoop voor de extra show in Groningen gaat zaterdag van start.


Faithless geeft extra concert in Groningen (Foto: Novum)

Beleid gezinshereniging 'onredelijk'

Het beleid dat Nederland voert op het gebied van gezinshereniging kan rekenen op kritiek van de Raad van Europa. Mensen die hun gezin naar Nederland willen halen moeten voldoen aan 'onredelijke' eisen, die enorme obstakels voor hen opwerpen. Dat heeft de commissaris voor de mensenrechten van de raad, Thomas Hammarberg, woensdag gezegd.

Hammarberg maakte zijn opmerkingen over Europese landen in het algemeen, maar noemde Nederland als eerste voorbeeld. Hij heeft het onder meer over de inkomenseisen en de integratietoetsen, ofwel inburgeringsexamens. De Zweedse commissaris stelt dat deze examens, die worden afgenomen op ambassades en consulaten, niet voor iedereen zijn af te leggen. Zo kunnen mensen uit Afghanistan geen Nederlandse les volgen in hun land, waardoor ze bijvoorbeeld naar New Delhi in India moeten uitwijken.

De commissaris stelt dat de Nederlandse regering met steun van de PVV heeft besloten veel strengere eisen te stellen aan het laten overkomen van familieleden, met als doel hun aantal te verminderen. Hammarberg hekelt het feit dat Nederland de Europese richtlijnen op het gebied van gezinshereniging wil aanpassen. Hij wijst er verder op dat aanvragen in veel Europese landen expres worden vertraagd, zelfs in heel urgente gevallen.

Bleker creëerde bos en eikenlaan

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) heeft met subsidiegeld onder meer een hectare bos aangeplant en struweelhagen en een eikenlaan aangelegd. Hij is er trots op. Dat schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dagblad Trouw bracht dinsdag naar buiten dat Bleker in 2006 bijna 175.000 euro natuursubsidie heeft ontvangen. De subsidie is een vergoeding voor de waardedaling van tachtig procent die ontstaat als landbouwgrond wordt omgezet in natuur.

Uiteindelijk kregen Bleker en zijn toenmalige echtgenoot bijna 144.000 euro voor de waardedaling en ruim 30.000 euro voor de inrichting van zijn negen hectare in het Groningse Vlagtwedde. Nog niet het hele bedrag is verstrekt, waardoor Bleker ook in functie als staatssecretaris nog geld ontvangt.

Hij heeft het beheer en het eigendom van zijn onroerend goed inmiddels overgedragen en belooft er tijdens zijn ambtstermijn niet meer betrokken bij te zijn.

Bleker maakte gebruik van de subsidieregeling die erop gericht is agrariërs en particulieren actief te betrekken bij het instandhouden van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Direct nadat hij was benoemd tot staatssecretaris, zette hij de ontwikkeling van de EHS stop. Hij besloot ook fors te bezuinigingen op de subsidies voor natuurontwikkeling.

Zelfs is hij 'trots' op wat hij en zijn familie hebben kunnen doen en moedigt andere particulieren en agrariërs aan zelf aan de slag te gaan voor de natuur. "Dat is ook de lijn van het regeerakkoord waarin wordt ingezet op het versterken van agrarisch en particulier natuurbeheer."

Air France verhoogt brandstoftoeslag

Luchtvaartmaatschappij Air France, onderdeel van Air France-KLM, heeft de brandstoftoeslag op de vliegtickets verhoogd om de stijging van de brandstofkosten te compenseren. Een woordvoerster van de Franse maatschappij zei dat de verhoging per 1 februari is ingegaan.

Een aantal andere grote internationale vliegmaatschappijen gaf recent al aan de brandstoftoeslag te verhogen om de daling van de winstmarge op te vangen.

De beambte van Air France zei dat het concern een toeslag van 2 euro introduceert op korte vluchten. Bij middellange vluchten gaat de toeslag omhoog met 2 tot 28 euro en bij lange vluchten met 10 tot 96 euro of, indien de vlucht meer dan zeven uur duurt, tot 106 euro.

[Premier League] Suárez direct trefzeker

Luis Suárez heeft woensdag direct zijn waarde bewezen voor zijn nieuwe ploeg Liverpool. De Uruguayaan scoorde in de met 2-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen Stoke City het tweede doelpunt. Suárez werd vrijdag voor een slordige 25 miljoen euro door Liverpool overgenomen van Ajax.

Suárez kwam na een uur spelen in het veld als invaller voor Fabio Aurelio. Nog geen twintig minuten later had de aanvaller zijn eerste doelpunt al te pakken. Na een mooie pass van Dirk Kuyt kon Suárez alleen op de keeper afkoersen, waarna hij zijn inzet via het been van Andy Wilkinson in het doel zag verdwijnen.

Liverpool stond op dat moment al op voorsprong door een doelpunt kort na rust van Raul Meireles. Ondanks de overwinning blijven de Reds in de Premier League steken op de zevende plaats.


(Foto: Novum)
Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
©FOK.nl e.a.