Kwart PVV-stemmers: Wilders is minister

Een op de vier PVV-kiezers denkt dat PVV-voorman Geert Wilders minister is. Van alle kiezers denkt een op de zes dit. Dat blijkt woensdag uit een peiling van onderzoeksbureau Synovate in opdracht van NRC Handelsblad.

Van de PVV-stemmers vult 28 procent de naam van de leider van de gedoogpartij in als wordt gevraagd spontaan enkele ministers te noemen. Van alle respondenten vult overigens vijf procent de naam van PvdA-leider Job Cohen in. Dat voormalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) van het toneel is verdwenen is wel doorgedrongen: minder dan een procent vult zijn naam in.

Gevraagd naar de invloed op het beleid, geeft 43 procent aan te denken dat premier Mark Rutte (VVD) het meest te zeggen heeft. Ruim een op de vijf heeft het idee dat Wilders het meeste te zeggen heeft over het kabinetsbeleid. Vrijwel niemand denkt dat vicepremier Maxime Verhagen (CDA) aan de touwtjes trekt.

Uit de peiling blijkt verder dat de populariteit van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) sterk is gedaald. Kreeg hij in oktober nog als rapportcijfer een 6,9, inmiddels is dat een 5,9. Zijn partijgenoot minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is het populairst, hij krijgt een 7,1.

Verhagen wordt gezien als de minst betrouwbare minister van dit kabinet. Hij kreeg voor zijn betrouwbaarheid een 5,3, nog lager dan de 5,7 die hij in oktober kreeg. Rutte is de meest bekende persoon van dit kabinet. De deelnemers kregen een lijst met namen van politici voorgelegd en 97 procent herkende de naam van Rutte.


Kwart PVV-stemmers ziet Wilders als minister (Foto: Novum)