FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 augustus 2009

Recordbeloning na juwelenroof Londen

Na de spectaculaire juwelenroof vorige week in Londen is een beloning van omgerekend ruim 1,1 miljoen euro uitgeloofd. Het zou de grootste beloning ooit zijn voor een dergelijk misdrijf, aldus Britse rechercheurs vrijdagavond.

Het bedrag moet handlangers van de twee rovers verleiden hen aan de politie uit te leveren. De daders zouden naar schatting 7 miljoen euro kunnen krijgen voor de gestolen sieraden, die een waarde hebben van ruim 46 miljoen euro.

Volleyballers verliezen eerste WK-kwalificatieduel

De volleyballers van de nationale ploeg zijn het kwalificatietoernooi voor het WK begonnen met een 3-1 nederlaag tegen naaste concurrent Tsjechië. In het Bulgaarse Varna won Oranje de eerste set nog wel met minimaal verschil, maar vervolgens waren de Oost-Europeanen in alle spelonderdelen net iets beter (23-25, 25-13, 25-23, 25-21).

Oranje begon wel erg goed aan de wedstrijd die vooraf als een sleutelduel in deze vierkamp werd betiteld. Er werd op geweldige wijze verdedigd en dankzij een zeer effectieve serviceserie van invaller Dirk-Jan van Gendt werd de eerste set met minimaal verschil gewonnen. Maar in set nummer twee kreeg de Nederlandse ploeg er ongenadig van langs. Spelverdeler Yannick van Harskamp werd al snel gewisseld en diagonaalspeler Kay van Dijk kwam nauwelijks tot scoren. Hij zou uiteindelijk in de wedstrijd slechts elf keer scoren, terwijl zijn Tsjechische tegenstrever David Konecny 25 punten liet noteren. Maar volgens bondscoach Peter Blangé was de nederlaag niet alleen in de schoenen te schuiven van zijn spelverdeler en zijn diagonaalaanvaller. "In alle spelonderdelen waren we net niet goed genoeg. En dat tegen een tegenstander waarvan de spelers in sterke competities acteren en net iets meer ervaring hebben."

In de spannende derde en vierde set was het die ervaring die de doorslag gaf. In set nummer drie stond het nog wel 23-23, maar Tsjechië haalde vervolgens de opslag terug om met een spetterende ace de set binnen te slepen. Oranje knokte vervolgens voor wat het waard was om toch nog een vijfde set af te dwingen, maar dat lukte dus niet. Vanaf 18-18 blokte Nederland niets meer en weigerden de Tsjechen om fouten te maken.

De domper betekent echter niet dat er geen hoop meer is. Wanneer Portugal (dat met 3-0 van Bulgarije verloor) zaterdag wordt verslagen, kan er immers zondag gestunt worden tegen het sterke gastland. "Ik weiger om op te geven", zei aanvoerder Jeroen Trommel na afloop. Ook bondscoach Peter Blangé weet dat binnen het internationale volleybal van alles mogelijk is. "Het wordt heel moeilijk, maar het is niet onmogelijk. Ik wil het nu nog niet een over die wedstrijd tegen Bulgarije hebben. Eerst moeten we Portugal verslaan. Daar moet alles nu op gericht zijn."

Pedrosa en Dovizioso blijven bij Honda

Honda heeft de contracten van MotoGP-coureurs Dani Pedrosa en Andrea Dovizioso met twee jaar verlengd. President van de motorsportafdeling Tetsuo Suzuki heeft dit nieuws bevestigd.

Het nieuws volgt op de goede resultaten in de laatste wedstrijden. Zo won Pedrosa de Grand Prix op Laguna Seca en Dovizioso won de natte race op Donington Park. "Ik ben blij dat we een akkoord hebben gesloten met Dani Pedrosa en Andrea Dovizioso voor de komende twee jaren," zei Suzuki. "De aankondiging is in augustus en dat is veel eerder dan in andere jaren. Er moeten nog wat details besproken worden, maar we maken het nieuws nu bekend, zodat de rijders zich op de rest van het seizoen kunnen concentreren."

Het nieuws is een domper voor Yamaha-coureur Jorge Lorenzo. De Spanjaard werd gelinkt aan het Honda-team als rijder. Nu lijkt het er op dat hij in 2010 toch bij Yamaha naast Valentino Rossi zal komen te rijden. De vraag is hoe de onderhandelingen verlopen, want Lorenzo was niet tevreden met het bod van Yamaha.

'FC Groningen ziet in Wagner opvolger Berg'

Sandro Wagner is naar verluidt een belangrijke kandidaat om Marcus Berg bij FC Groningen te doen vergeten. Wagner staat momenteel onder contract bij MSV Duisburg.

FC Groningen is echter niet de enige club die hengelt naar de diensten van de 21-jarige Wagner. Volgens verschillende Duitse media heeft het Belgische Club Brugge de pijlen eveneens gericht op de jeugdspeler van Duitsland.

Het afgelopen seizoen speelde Wagner voor Duisburg dertig wedstrijden. Zeven keer wist hij het net te vinden. De aanvaller speelde ook zeven interlands voor Duitsland onder 21. In die duels scoorde hij twee treffers.

Eerder stond hij onder contract bij Bayern München. Daar wist de aanvaller niet uit te groeien tot een vaste waarde binnen de selectie. Hij speelde slechts vier wedstrijden in het eerste elftal van der Rekordmeister.

Lampard: "De Premier League wordt steeds sterker

Chelsea-vedette Frank Lampard kijkt uit naar het nieuwe seizoen, dat in Engeland op punt van beginnen staat.

Volgens Lampard zullen dit seizoen meer clubs meedoen in de titelstrijd en zijn de kansen niet voorbehouden aan de top vier-clubs (Manchester United, Chelsea, Liverpool en Arsenal). De middenvelder waarschuwt de andere Engelse club echter dat Chelsea er helemaal klaar voor is.

"De Premier League wordt ieder jaar beter. Ik weet zeker dat de titelrace dit seizoen een klassieker gaat worden. Manchester City heeft veel geld uitgegeven aan nieuwe spelers, de traditionele topclubs zullen het als vanouds doen en ploegen als Everton, Tottenham en Aston Villa komen eraan," zo meldt Lampard aan The London Evening Standard.

"We gaan het seizoen met vertrouwen tegemoet. De coach heeft zich snel aangepast en we zijn erg gebrand om resultaten te boeken. Het is fijn om continuïteit te hebben en met dezelfde spelers verder te gaan."

Safina maakt einde aan goede reeks Clijsters

Dinara Safina heeft in Cincinnati een einde gemaakt aan de goede comeback van Kim Clijsters. De Belgische versloeg vele toppers in de Verenigde Staten, maar moest in de kwartfinale buigen voor de nummer één van de wereld met 6-2 en 7-5.

Safina won de eerste set eenvoudig met 6-2 en leek op 5-4 in de tweede set de wedstrijd uit te kunnen serveren. De Russin leverde echter haar opslag in, maar bij Clijsters was daarna de pijp leeg. Ze verloor op de stand van 5-5 haar service waarna Safina het karwei wel kon klaren.

Muramasa video's tonen demonen in alle soorten en maten

Op 8 september verschijn Muramasa: The Demon Blade voor de Nintendo Wii. Muramasa is een 2D-sidescroller waarin verschijnende ninja's de strijd aan gaan tegen grote demonen. Vanillaware probeert de game een unieke grafische stijl mee te geven en heeft veel vertrouwen in Muramasa. Vandaag hebben we een drietal nieuwe video's waarin verschillende vechters hun kunsten tonen in lastige situaties.Sulejmani: "Ajax wint zondag in Eindhoven"

Miralem Sulejmani is er zeker van: Ajax wint zondag de topper van PSV. Slimheid zal volgens de aanvaller de doorslag gaan geven in het Philips Stadion.

"Ik denk dat onze vorm beter is dan die van PSV", vertelt Sulejmani op de website van Ajax. "Maar in deze speciale duels is vorm niet het belangrijkst. Er staan zoveel goede spelers tegenover elkaar."

"In de topduels komt het vooral aan op keihard knokken en heel slim zijn. En slim zijn we, omdat we geleerd hebben van vorig seizoen." In de laatste editie in Eindhoven kreeg Ajax met 6-2 op de broek. Bij winst zondag slaan de Amsterdammers een gat van zeven punten op PSV.

Sparv kijkt uit naar carrièrevervolg bij Groningen

FC Groningen verzekerde zich vrijdag van de diensten van Tim Sparv. De middenvelder komt vanaf januari de gelederen van de Trots van het Noorden versterken. De Fin is uitermate tevreden met zijn overstap naar FC Groningen.

"Ik heb het altijd een goede stap gevonden om naar Nederland te gaan", zo vertelt Sparv op de clubwebsite van FC Groningen. "Veel Scandinavische spelers maken die stap en ik ben blij dat ik dat voorbeeld nu kan volgen."

"Wat nadrukkelijk meegespeeld heeft in mijn keuze is dat de club me al een lange tijd volgt en dit seizoen ook veel wedstrijden in het stadion heeft bekeken. Ze weten dus precies wat ze als speler aan mij hebben en dat vind ik een prettig gevoel," zo vervolgt de Fin.

Kennis heeft Sparv ook al gemaakt met de mensen rond FC Groningen. "Een paar weken geleden ben ik een paar dagen in Groningen geweest en heb ik gesproken met trainer Ron Jans. Meteen na de competitie in Zweden sluit ik aan bij Groningen."

Sarcofaag uit 12e eeuw in IJsselmeer gevonden

Op de bodem van het IJsselmeer is een sarcofaag uit de twaalfde eeuw gevonden. De stenen doodskist is vrijdag met een schip uit het water getakeld. Hij lag in het verdronken dorp van Etersheim, ten zuiden van Hoorn.

De Noord-Hollandse provinciearcheoloog Rob van Eerden zegt dat het om een unieke vondst gaat omdat de sarcofaag met deksel en ornamenten vrijwel intact is. Er heeft een adellijke persoon of familie in gelegen.

Amateurduikers vonden de kist enkele maanden geleden. Donderdag werd het deksel al opgehaald uit het water. De zandstenen sarcofaag lag dicht bij de dijk van het huidige Etersheim in een grafveld en stak door erosie af en toe boven de IJsselmeerbodem uit. "Om vandalisme te voorkomen is besloten het gevaarte te bergen", aldus Van Eerden.

Archeologen proberen aan de hand van eveneens gevonden beenderen het DNA van de overledene(n) te achterhalen en te bepalen hoe oud alles precies is.

Nationaal Monument wordt rijksmonument

Het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam krijgt de status van rijksmonument. Dat heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vandaag bekendgemaakt.

De dienst heeft vijf bouwwerken uit de periode van wederopbouw na de oorlog aangewezen als rijksmonumenten. Behalve het Nationaal Monument zijn dit het Kohnstammhuis en het gebouw van de LTS in Amsterdam, de voormalige faculteit voor Geodesie in Wageningen en de Radiotelescoop in Dwingeloo. Deze gebouwen hebben volgens de Rijksdienst een bijzondere architectuur en nationale herinneringswaarde.

De nieuwbouw uit de periode van wederopbouw vraagt om herwaardering en selectieve bescherming, aldus de Rijksdienst. Veel van de gebouwen uit dit tijdperk dreigen te verdwijnen of worden onterecht als lelijk ervaren.

Om de monumentale bouwwerken uit de periode tussen 1940 en 1958 te beschermen, heeft Minister Ronald Plasterk (Cultuur) in 2007 een lijst met honderd topmonumenten uit deze tijd bekendgemaakt. Daarvan krijgen nu de eerste vijf officieel bescherming. Op korte termijn worden ook de resterende objecten als rijksmonument aangewezen.

Het Nationaal Monument werd ontworpen door architect J. Oud en werd op 4 mei 1956 op de Dam onthuld. Het symbool van nationale eenheid en respect voor oorlogsslachtoffers waar ook ter wereld, staat jaarlijks centraal tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei.


Het Nationaal Monument op de Dam wordt rijksmonument  (foto: DAG)

Politie ziet af van gebruik Ferrari's maffia

De Italiaanse politie zal geen gebruik gaan maken van de Ferrari's en andere luxe wagens die ze bij leden van de georganiseerde misdaad in beslag heeft genomen. De onderhoudskosten van de auto's zijn te hoog, zo meldde de krant la Repubblica vandaag.

Bovendien is de politie op bureaucratische problemen gestuit. Zo moeten de meeste auto's nog in Italië worden geregistreerd, omdat de maffiosi ze om fiscale redenen bij buitenlandse ondernemingen hadden ondergebracht.

Minister Roberto Maroni van Binnenlandse Zaken maakte met Kerstmis met veel bombarie bekend dat de politie de luxe auto's ter beschikking zou krijgen. De eerste twee wagens waarin de agenten zouden gaan rijden, waren een gele Ferrari 512 en een zwarte Porsche Cayenne. Zij zouden rijden "op de plaatsen waar eerder de maffioso reed om hem te laten begrijpen dat het klimaat veranderd is".

Todt wil onafhankelijke FIA-president zijn

Kandidaat-president van de FIA Jean Todt heeft gezegd dat zijn verleden als teambaas van Ferrari hem niet zal hinderen in de werkzaamheden als deze betrekking op de Formule 1 hebben. De Fransman wil zijn taak als FIA-president net zo professioneel uitvoeren als zijn tijd bij Ferrari of Peugeot.

"Sommige mensen hebben gesuggereerd dat ik de voorkeur van Ferrari had voor het FIA-presidentschap, daarna was Ferrari tegen me en tenslotte heeft de Scuderia gereageerd dat ze een neutraal standpunt innemen," zei Todt. "Ik ben het volledig met hun eens, omdat ik neutraal wil zijn tegenover alle teams als ik gekozen wordt tot president."

"Dit is een kwestie van toewijding en professionalisme. Daar is het succes op gebaseerd dat ik met ieder team had. Mijn aanpak richting FIA wijkt daarvan niet af. Ik zou niet mee gaan doen aan de verkiezingen als ik niet mijn professionalisme, toewijding en energie in kan zetten om de doelen te bereiken die de FIA voorstaan. Het bewaken van de onafhankelijkheid van de FIA staat hierbij centraal."

RVD: verwijder Oranje vakantiefoto's

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft de NOS en RTL Nieuws vandaag gesommeerd de gewraakte vakantiefoto's van prins Willem-Alexander en prinses Máxima niet meer te tonen.

De door internationaal persbureau AP in Argentinië geschoten vakantiekiekjes waren vandaag onder meer te zien in de uitzending van het NOS Journaal en op zijn website. Volgens de RVD is "nieuws geen reden om inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer".

"De beelden zijn een inbreuk op de privacy van het prinselijk paar. Het tonen van de foto's door NOS en RTL is dus niet toegestaan. Dat hebben wij hun laten weten."

FOK!-columnist Driek Oplopers vind het Oranje-standpunt volslagen belachelijk.


Deze foto mag wel, de  RVD wil de officeuze foto's niet meer zien  (foto: ANP)

Oudste scholier ter wereld gestorven

De 90-jarige Kimani Nganga Maruge, of beter bekend als de oudste scholier ter wereld, is vandaag overleden aan de gevolgen van maagkanker. De man uit Nairobi (Kenia) werd wereldberoemd toen hij op 84-jarige leeftijd besloot om alsnog naar de basisschool te gaan.

Hiermee heeft hij een vermelding in het Guinness Book of World Records gekregen. Maruge wilde dierenarts worden maar moest vorig jaar gedwongen de school verlaten door het geweld dat na de verkiezingen uitbrak.

Geen seks? Geen eten!

In Afghanistan is een wet aangenomen die discriminatie van sjiitische vrouwen goedkeurt. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vandaag. Door deze wet is het legaal voor mannen om hun vrouw van voedsel te onthouden als zij seksuele handelingen weigeren. 

In maart dit jaar ontstond internationaal verontwaardiging over een wetsvoorstel dat gezinskwesties moest regelen voor de sjiitische minderheid. Vrouwen zouden hun huis niet zonder toestemming van hun man mogen verlaten en zouden minimaal eens in de vier dagen seks moeten toestaan. Het wetsontwerp werd echter afgezwakt door de verontwaardiging van onder andere de Amerikaanse president Barack Obama en NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer.

De uiteindelijke wet die reeds is aangenomen, geeft de man nog wel het recht om de vrouw van voeding te onthouden als zij seksuele betrekkingen weigert. Daarnaast mogen vrouwen niet zonder toestemming werken, kunnen ze geen voogdij over de kinderen krijgen en is het voor verkrachters mogelijk strafvervolging af te kopen met 'bloedgeld'. 

Het HRW vindt dat zulke wetten verleden tijd zouden moeten zijn sinds de val van de Taliban. Toch zou de Afghaanse president Karzai met de wet hebben ingestemd in ruil voor steun van sjiitische fundamentalisten bij de presidentsverkiezingen op 20 augustus. Het HRW wil dat de internationale gemeenschap druk gaat uitoefenen op president Karzai om de wet te veranderen. "De rechten van Afghaanse vrouwen worden door machtige mannen verscheurd, die vrouwen gebruiken in manoeuvres om de macht", aldus het HRW. 

Providers bundelen krachten tegen botnets

Veertien Nederlandse internetproviders trekken gezamenlijk op bij de bestrijding tegen botnets. Ze hebben in een convenant vastgelegd dat zij met elkaar kennis en informatie gaan delen over deze vorm van internetcriminaliteit.

De samenwerking moet ertoe leiden dat zij sneller maatregelen kunnen nemen tegen botnets. De providers hebben dit vandaag bekendgemaakt.

Een botnet is een netwerk van door cybercriminelen via een virus of trojan gekaapte computers, dat wordt ingezet voor het versturen van grote hoeveelheden spam, het onderscheppen van creditcard- en bankgegevens of het uitvoeren van aanvallen op websites. Dat gebeurt meestal zonder dat de eigenaar van de besmette pc dat doorheeft.

'Protocol griep zet aan tot doen alsof'

Bij elke griepgolf is een op de twintig mensen die zich ziek meldt, iemand die doet alsof. Als door de Mexicaanse griep in het najaar een groot deel van de Nederlandse bevolking geveld wordt door de griep, zou dus ook 5 procent van de mensen 'meeliften'.

"Wij verwachten dat mensen vanwege het enorme besmettingsgevaar ziektewinst gaan halen uit de Mexicaanse griep", zegt directeur Hidde Froentjes van ArboButler, een middelgrote arbodienst. "Het protocol is nu dat je absoluut niet naar je werk mag komen en ook niet naar de bedrijfsarts moet gaan. Het wordt dus enorm makkelijk om daar misbruik van te maken", meent Froentjes.

ArboNed, de op een na grootste arbodienst van Nederland, denkt dat de Mexicaanse griep juist minder meelifters zal kennen. "Door de economische crisis", zegt een woordvoerster. "We zien het hele jaar al dat zich minder mensen ziek melden, dus we denken dat die lijn door te trekken is naar de Mexicaanse griep." ArboNed gaat ervan uit dat een op de veertig mensen zal meeliften op het virus in plaats van in normale economische tijden een op de twintig.

Het is aan de werkgever om spijbelaars aan te pakken. "Die kan als hij dat wil op de eerste dag al de bedrijfsarts inschakelen", stelt ArboNed. De dienst verwacht dat mensen die "wel vaker het weekeinde wat langer maken" nu zeker misbruik van de situatie zullen maken. "De werkgever kan in zo'n geval de arbodienst of bedrijfsarts vragen contact op te nemen met de huisarts van de desbetreffende persoon. ,,Degene die doet alsof hij ziek is, zal dan gaan stotteren als om het nummer van de huisarts gevraagd wordt."

FOK! weekend tv-gids

Vrijdag- en zaterdagavond zijn de belangrijkste momenten voor tv-zenders. Elke tv-zender doet, ondanks de komkommertijd, toch veel moeite kijkers aan zich te binden. FOK! laat je elke vrijdag- en zaterdagavond zien wat er te krijgen is op de beeldbuis, zondagochtend zetten we de kijkcijfers op een rij.

De tv-gids voor vanavond:

Nederland 1
Vrijdagavond is Hollandse avond op Nederland 1. Om 20:30 uur zendt de TROS het Megapiraten Festijn uit, opgenomen in Tilburg. Onder meer Jan en Monique Smit, Koos Alberts, Thomas Berge, Jannes, Peter Koelewijn en Nick & Simon komen langs. Om 21:30 uur zie je de reallife-soap van Jan Smit, ook bij de TROS.

Nederland 2
Om 21:20 uur probeert topondernemer Hennie v/d Most kansarme bedrijven van de ondergang te redden in 'Operatie Van der Most' bij Omroep MAX. Om 22:40 uur bij de NPS 'Het uur van de wolf', waarin deze week Rex Gildo centraal staat. Gildo was ooit Duitslands meest succesvolle schlagerzanger, maar overleed tien jaar geleden.

Nederland 3
Om 20:30 uur presenteert Chantal Janzen voor de AVRO 'Wie is mijn ex?', een moderne rip-off van 'Zo vader zo zoon'. Daarna is de vrijdagavond van BNN met 'Try before you die' (21:05 uur) en een bedelende Eddy Zoey in 'Nu we er toch zijn op vakantie' (21:55 uur).

RTL 4
De familiezender van RTL begint de avond met 'Hitch' om 20:30 uur, een familiefilm met Will Smith in de hoofdrol. Hij is degene die mannen leert hoe ze zich bij vrouwen in de kijker kunnen spelen, totdat hij zelf verliefd wordt. RTL verplaatst het immer falende 'Waar is Elvis?!' naar de late avond (23:00 uur), om op primetime toch meer dan 300.000 kijkers te kunnen trekken.

RTL 5
Deze film behoeft geen uitleg of toelichting: Gladiator, om 20:30 uur. Een lange ruk, want je moet tot 23:15 uur blijven zitten. Dan kun je voor het slapen nog even 'Sex education' (23:15 uur) meepikken, waarin je tips krijgt om je seksleven nog leuker, spannender en opwindender te maken.

RTL 7
Vrijdagavond is op RTL 7 voetbalavond. Om 19:55 uur zie je het liveverslag van de Jupiler League-wedstrijd De Graafschap - FC Eindhoven. Om 21:55 uur is het de beurt aan het olijke duo Genee en Derksen in 'Voetbal international'. Om 22:55 uur zie je samenvattingen van andere gespeelde Jupiler League-wedstrijden.

RTL 8
Met het hele gezin een film kijken? Dan is RTL 8 je zender vanavond. Om 20:30 uur zie je daar 'The nutcracker', waarin een meisje en haar notenkraker worden meegenomen naar haar fantasiewereld en daar de Notenkrakerprins ontmoeten. Hij beschermt ze tegen alles. Nou ja, echt alles?

SBS 6
Het is voor SBS 6 een belangrijke avond. Vanavond start namelijk een nieuwe editie van het door Gerard Joling en Nance gepresenteerde 'Popstars'. Van 20:30 uur tot 22:30 uur zien we allerhande audities van kandidaten die allemaal denken het nieuwe popidool te zijn. Om 23:50 uur voor de fantasierijke nachtbrakers de film 'Battlefield earth' (SF), over het jaar 3000 en gewelddadige buitenaardse wezens.

Net 5
Staat vanavond, net als vorige week, in het teken van de dramaseries 'Law & Order' en 'Lost'. Van beide series zijn dubbele afleveringen te zien. 'Law & Order' begint om 20:30 uur en 'Lost' om 22:20 uur.

Veronica
Vrijdagavond is bij Veronica steevast autoavond. Om 19:30 uur 'Wegmisbruikers!', waarin notoire overtreders in de kraag gevat worden. Gevolgd door 'Top Gear' om 20:30 uur. Ruim twee uur later, om 22:40 uur, zie je een dubbele aflevering van de comedyserie 'Two and a half man'.

Familiedrama in Düsseldorf

Een man en een vrouw in het West-Duitse Düsseldorf hebben hun kind en daarna zichzelf om het leven gebracht, omdat de 4-jarige zoon ernstig gehandicapt was. De 44-jarige ingenieur en zijn 27-jarige vrouw konden niet goed omgaan met de zware ziekte.

Dat maakte de politie vandaag bekend. In de woning werd een afscheidsbrief aangetroffen waarin de ouders hun daad uitleggen. Omwonenden hadden de politie gewaarschuwd omdat zij de familie al enkele dagen niet hadden gezien, meldden Duitse media.

België dreigt met boycot Nederlandse mosselen

Restaurants in Antwerpen moeten Zeeuwse mosselen en oesters boycotten. Vlaams parlementslid Annick De Ridder van oppositiepartij Open VLD is daarvoor een actie begonnen, zo bevestigde De Ridder vandaag een bericht op Omroep Zeeland.

Aanleiding is dat Nederland de beloofde verdieping van de Westerschelde voor de Antwerpse haven waarschijnlijk niet tijdig klaarkrijgt. Antwerpen loopt zo veel inkomsten mis.

De Ridder, zelf bestuurslid van de Antwerpse haven, deelt nu affiches over de mosselboycot uit bij winkeliers in de stad Antwerpen. "Ik merk dat er veel steun is bij de handelaren", zei De Ridder, die opmerkt dat Nederland ook al moeilijk doet bij de heropening van de goederenspoorlijn IJzeren Rijn vanuit Antwerpen naar Duitsland.

Het parlementslid wil daarom dat Vlaanderen ook andere samenwerkingen met Nederland gaat heroverwegen, zoals de hogesnelheidstrein. Ze betwijfelt bijvoorbeeld of de gezamenlijke kandidatuur voor de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal 2018 wel door kan gaan "met een buur die je een mes in de rug steekt. Goed nabuurschap heeft zijn grenzen."


Belgen willen Nederland boycotten met mosselen  (foto: DAG)

Veel doden door busongeluk Panama

Zeker 23 mensen hebben vandaag het leven verloren, toen een volle bus in Panama-stad op een kiepwagen botste. Zeker dertig mensen raakten gewond. De vrachtwagen reed om nog onbekende reden op de verkeerde rijbaan.

President Ricardo Martinelli van Panama heeft een dag van nationale rouw afgekondigd. Hij zei na een bezoek aan de plaats van de botsing nog nooit zo'n spectaculair ongeval te hebben aanschouwd. "Het treurigst was mobiele telefoons in de bus te horen afgaan - wanhopige familieleden die hun geliefden probeerden te bellen om erachter te komen waarom zij nog niet thuis waren", zei de president.

Volgens Martinelli zijn de meeste slachtoffers bouwvakkers en mensen die in een supermarkt in de buurt werkten.

Thane prominent in beeld in screenshots Mass Effect 2

Begin volgend jaar verschijnt het tweede deel in Biowares sciencefiction-trilogie Mass Effect. In dit vervolg zal Shephard afreizen naar de verste uithoeken van onze melkweg en terecht komen op de meest gevaarlijke planeten. Om dit alles te overleven heeft hij een sterk team nodig en daarom maken we nu wat uitgebreider kennis met Thane. Thane is een Drell en één van de beste huurmoordenaars die je maar kunt vinden. Klinkt als iemand die je wel in de buurt wilt hebben als de hel losbarst.Eigenares Moeders Schoot begraven in Turkije

In haar geboorteplaats Rize in Turkije is vanmiddag Arzu Çakmakçi-Erbas begraven, de maandag vermoorde eigenares van kinderdagverblijf Moeders Schoot in Amsterdam. Dat meldde het televisiekanaal CNN Türk.

Het lichaam van Erbas werd gisteravond naar Turkije gebracht voor de begrafenis. De weduwnaar en andere familieleden reisden met haar mee. Gisteren was er een afscheidsdienst in een Zaanse moskee.

De 32-jarige Erbas werd maandagavond neergestoken op de parkeerplaats bij het kinderdagverblijf. Zij overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De politie weet nog niets te zeggen over de toedracht van de steekpartij. De dader is nog voortvluchtig.

Eigenares Moeders Schoot begraven in Turkije  (foto: ANP)

BCR: Rotterdammers krijgen al een voorproefje

Komende zondag is de vijfde editie van Bavaria City Racing, maar de Rotterdammers ondervinden nu al dat het evenement er aan zit te komen. Zo reed Henk de Boer woensdag in zijn Champ Car al een rondje over de Prins Hendrikkade op het Noordereiland in Rotterdam.

Speciaal voor opnames van TV Rijnmond was het EuroBoss team van De Boer woensdag vroeg in de ochtend naar Rotterdam gereisd voor een verrassingsoptreden met de Champ Car Panoz DP01. Rond 10:30 uur werd de Cosworth turbomotor gestart, waarna de Nederlander tot grote interesse van de verbaasde omstanders een kort voorproefje gaf van wat de fans komende zondag tijdens Bavaria City Racing kunnen verwachten.

"We moesten natuurlijk even een 'try-out' doen, zodat we aan de omgeving en het Rotterdamse asfalt konden wennen, het voelde erg goed aan," concludeerde de enthousiaste De Boer na zijn één minuut durende rit. "Doordat het eerder licht had geregend was het asfalt een beetje glad, waardoor de wagen minder zwaar werd belast. Voor het stoplicht heb ik de normale startprocedure uitgevoerd als op de circuits, waarna ik op en neer over de Henkdrikkade ben gereden. Het was een kort, maar vooral erg leuk ritje en de reacties waren geweldig."

Vandaag was het de beurt aan David Coulthard om van zich te laten horen in Rotterdam. De Schot gaf vandaag met zijn Red Bull F1-auto al een voorproefje van wat het publiek zondag te wachten staat. Zo zorgde hij voor wat meer rubber op de baan door zijn banden te laten spinnen. Zondag zal Coulthard met onder meer Fernando Alonso en Jos Verstappen het 4.600 meter lange parcours afleggen dat loopt van de Willemsbrug via de Coolsingel naar het Hofplein en terug.

Premier IJsland vraagt Nederland om begrip

Premier Jóhanna Sigurdardóttir van IJsland heeft in een ingezonden brief in NRC Handelsblad Nederland en Groot-Brittannië om begrip gevraagd voor de moeilijke situatie in haar land door het faillissement van Icesave.

De bevolking van IJsland heeft grote moeite met een wetsvoorstel om Nederland en Groot-Brittannië terugbetaling te garanderen van tegoeden van de IJslandse bank. Gisteren was er nog een grote demonstratie bij het parlementsgebouw, omdat veel IJslanders vinden dat zij niet via hun regering hoeven op te draaien voor de wandaad van een particuliere bank.

"Het is voor de IJslandse regering moeilijk het parlement en de IJslanders ervan te overtuigen dat een akkoord over de Icesave-rekeningen met Groot-Brittannië en Nederland onvermijdelijk is. Het parlement zoekt mogelijkheden om voorwaarden aan de staatsgarantie te verbinden en zo het economisch voortbestaan en de soevereiniteit van IJsland te waarborgen. Hierbij moet worden beklemtoond dat alle drie de landen er wederzijds belang bij hebben dat IJsland in staat is zijn schuldverplichtingen na te komen."

Volgens de premier is het bedrag dat IJsland moet opbrengen enorm, de helft van het bruto nationaal product.

Premier Jóhanna Sigurdardóttir vraagt ons om begrip  (foto: ANP)

Vatanen onthult zijn running mates

Ari Vatanen heeft bekendgemaakt met wie hij de campagne ingaat om zijn kandidatuur voor het presidentschap de ondersteunen. De Finse tweevoudig wereldkampioen rallyrijden neemt het in de strijd op tegen Jean Todt.

Vatanen heeft Fernando Falcó y Fernández de Cordóva aan zich gebonden. Deze Spanjaard is verbonden aan het ministerie van verkeersveiligheid en heeft in het verleden veel gedaan voor de verkeersveiligheid van motorrijders. Ook is hij de Spaanse vertegenwoordiger bij de FIA en was hij 27 jaar lang voorzitter van de Spaanse autosportbond.

Bernhard Tay is de FIA-president voor Azië en Oceanië en is lid van de Singaporese autosportfederatie. De derde running mate van Vatanen is Hermann Tomczyk die voorzitter is van de Duitse autobond ADAC. Hij is de FIA president voor de wegraces en zit sinds 1998 in de FIA-commissie voor de Formule 1. Tot slot heeft hij in de World Motor Sport Council gezeten.

Vatanen is blij met de leden die hem ondersteunen. "Ze zijn zich binnen de FIA en in hun eigen land bewezen. Met hen kunnen we voor de noodzakelijke veranderingen zorgen om de FIA transparanter, efficiënter en effectiever voor zijn leden te maken. Het is tijd voor verandering en dat kunnen we samen bereiken!"

Bourdais werd per sms ontslagen

Sébastien Bourdais heeft verklapt dat zijn voormalige team Toro Rosso hem per sms ontslagen heeft. Dat vond de Fransman niet stijlvol, maar hij begrijpt het besluit.

Het was geen verrassing dat het Oostenrijkse team Bourdais liet gaan, ook niet voor de coureur zelf. "Ik vind het bijzonder jammer dat Toro Rosso niet met me verder wilde", zei Bourdais aan Autohebdo. "Red Bull-baas Dietrich Mateschitz was aanwezig op de Nürburgring (GP van Duitsland, red.), maar hij heeft niks gezegd."

De Fransman lukte het niet zijn rijstijl aan te passen, en hij haalde weinig resultaten. De 30-jarige coureur vertelde verder: "Mateschitz heeft me nadien ook niet opgebeld om me van mijn ontslag op de hoogte stellen. Alles is via sms gecommuniceerd. Dat vind ik geen stijl." Al is Bourdais niet gelukkig met de manier waarop hij het nieuws kreeg, maar hij begrijpt het besluit van het team wel. "Het was mijn verantwoordelijkheid om mijn rijstijl aan te passen aan de auto, maar dat is nooit een sterk punt van mij geweest."

Aanvankelijk had de Fransman zijn voormalige werkgever voor de rechter willen halen, maar er is een schikking getroffen. Spanjaard Jaime Alguersuari heeft als jongste Formule 1-rijder Bourdais opgevolgd bij STR.

Turtles beuken er op los in trailer Smash-up

Wat krijg je als je Super Smash Bros. mixt met de Teenage Mutant Ninja Turtles? Ubisoft komt dit najaar met het antwoord: Smash-up. In deze chaotische vechtgame kun je het met de welbekende karakters uit het Turtles-universum tegen elkaar opnemen in vernietigbare en continu veranderende omgevingen. Je levert hierin niet alleen met elkaar strijd, maar ook met de levels, want voor je het weet springt een krokodil het water uit en ben je schildpaddensoep. Onderstaande trailer geeft een wat beter beeld van de gameplay en de verschillende omgevingen.

Doornbos test circuit en team

Robert Doornbos heeft getest op het circuit van de volgende race in de IndyCar Series. Al was het alleen op de tweede dag, toch reed de Nederlander met zijn nieuwe HVM-team de meeste ronden.

Voor de Rotterdammer was het de eerste kennismaking met het Infineon Raceway-circuit in Californië en er werd geprobeerd de draad van een paar jaar geleden in de Champ Car weer op te pakken. "Ik ben er erg blij dat we hier zijn," vertelde Doornbos na afloop van de testdag. "Het is een speciaal circuit en de wagen heeft er veel fine-tuning voor nodig. Het was goed om rustig met het team te kunnen werken en verschillende dingen te proberen. Ik ben redelijk tevreden met we gedaan hebben. 's Ochtends ging het nog wat slordig maar dat maakten we 's middags goed."

Doornbos zei dat hij waarschijnlijk nooit helemaal happy zou zijn: "Mijn engineer, Neil (Fife), en ik zijn erg competitief, dus we zullen wel nooit helemaal tevreden zijn. We blijven altijd pushen. Maar we zijn wel redelijk blij met hoe de dag ging en kijken uit naar de race."

Reacties Haarlem en Ajax over samenwerking

Ajax en HFC Haarlem hadden maandag overeenstemming bereikt over de uitbreiding van de reeds bestaande samenwerking. De nieuwe overeenkomst heeft een looptijd van drie jaar en eindigt op 30 juni 2012.

Rik van den Boog, algemeen directeur van Ajax: "Uiteindelijk gaat het om wat op het veld gebeurt. De structuur van trainingen, de ontwikkeling van onze trainers, die van Haarlem en vervolgens de ontwikkeling van de spelers. Onze scouts zien genoeg jongens in de regio Kennemerland voor wie het goed is om eerst bij Haarlem te spelen, waarna kan worden bekeken of de stap naar Ajax gemaakt kan worden."

"Er zitten ook jongens in Jong Ajax en in onze A1 voor wie het beter is om in het eerste elftal van Haarlem te spelen. Spelers die speelminuten moeten op doen in een competitie waar hun fysieke en mentale weerbaarheid verbetert. Dat bevordert de doorstroming naar ons eerste elftal. Deze spelers moeten tegelijkertijd voor Haarlem van toegevoegde waarde zijn", aldus Van den Boog.

Dino Rasmijn, algemeen manager van HFC Haarlem: "We werken al een aantal jaren naar tevredenheid samen in de jeugdopleiding. De beste spelers van Haarlem gaan over naar de Ajax-opleiding, terwijl spelers die daar net buiten de boot vallen bij ons komen spelen. Een goed voorbeeld hiervan is Gregory van der Wiel, die via die weg drie seizoenen in onze jeugdopleiding heeft gespeeld om vervolgens terug te keren bij Ajax."

Ajax zal Haarlem financieel ondersteunen en krijgt bij de club de zeggenschap op voetbaltechnisch gebied. Daarbij gaat het ondermeer om aanstellingen van voetbaltechnische posities binnen de club. Ook wordt de samenwerking op het gebied van scouting, jeugdopleiding en de doorstroming van spelers uitgebreid. Ajax heeft daarnaast het recht om één of meer toezichthouders van de club te benoemen.

Spelersruil Sneijder, Robben tegen Ribéry

Real Madrid heeft de Franse sterspeler Franck Ribéry nog altijd niet uit het hoofd gezet. De Madrilenen willen Arjen Robben en Wesley Sneijder betrekken bij de overgang van de speler van Bayern München.

Dit meldde het Spaanse Marca donderdag. Het medium berichtte dat De Koninklijke naast het duo ook nog een groot geldbedrag op tafel zou leggen. Volgens de krant gaat het om een som van dertig miljoen euro.

De soap rondom Ribéry is al enkele weken gaande en houdt vooralsnog maar niet op. De Franse international wordt al geruime tijd begeerd door Real.

Onlangs gaf Real-trainer Manuel Pellegrini nog aan dat Sneijder en Robben wel in zijn plannen voorkomen. Rafael van der Vaart zou ook een optie zijn om als ruilobject te dienen, maar Real prefereert een spelersruil met Robben en Sneijder.

Lalovic niet goed genoeg voor Graafschap

Sasa Lalovic komt niet de gelederen van De Graafschap versterken, aldus De Gelderlander.

De 23-jarige Sloveen deed met de beloften van de Doetinchemmers mee aan het toernooi van AZSV, maar kon nauwelijks imponeren. Lalovic speelde negentig minuten mee in de wedstrijd tegen SDOUC (2-1).

In het duel toonde Lalovic niet aan dat hij een versterking is voor De Graafschap. Naar verluidt oogde de lange Sloveen houterig en was hij niet dreigend in de lucht.

In zijn vaderland Slovenië heeft Lalovic ook nog geen potten kunnen breken. Het aantal wedstrijden dat hij tot nu toe speelde is erg beperkt.

Kohl: "Ik liet dopinglabs omkopen"

Wielrenner Berhard Kohl liet toen hij nog fietste, medewerkers van de dopinglabs omkopen om zo te voorkomen dat hij betrapt zou worden. Dat heeft de oud-renner bekend aan de Oostenrijkse krant Kurier.

Het omkopen werd gedaan voor de voormalige manager Stefan Matschiner. "Matschiner maakte analyses van stalen om te weten tot hoever we konden gaan zonder gepakt te worden", aldus Kohl. "Zo kon je exact weten welke dosis je kon gebruiken zonder dat dat de dag erna aan het licht kwam."

Het parket heeft Matschiner gevraagd om opheldering. De Oostenrijker is een hoofdrolspeler in het dopingschandaal rond het dopinglab Humanplasma uit Wenen. Eerder werd Matschiner al genoemd in een dopingschandaal toen hij de manager was van de atleten Adriënne Herzog en Simon Vroemen. De laatste werd onlangs vrijgesproken van dopinggebruik nadat hij zichzelf een herstelinfuus had toegediend vorig jaar.

Consumentenvertrouwen krijgt optater

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in de eerste helft van augustus gedaald. Dit blijkt vrijdag uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan. De index voor het vertrouwen kwam uit op 63,2 versus 66,0 in juli.

Het cijfer is een forse tegenvaller. Normaliter stijgt het Amerikaanse consumentenvertrouwen fors wanneer beurskoersen sterk gestegen zijn, zoals in de afgelopen vier weken is gebeurd. Economen hadden dan ook een stijging van het vertrouwen verwacht naar 69,0.

Het consumentenvertrouwen geldt als een belangrijke barometer voor de uiteindelijke consumentenbestedingen. Dit is belangrijk, want de economie van de Verenigde Staten draait voor 70 procent op deze uitgaven.

Donderdag werd al bekend dat de Amerikaanse consument afgelopen juli weer op de rem trapte. De omzet van de detailhandel exclusief auto's (Core Retail Sales) ging 0,6 procent onderuit in juli. Hier werd door economen op een toename van 0,2 procent gerekend.

Afgelopen juli steeg wel de industriële productie in de VS met 0,5 procent. Er was echter gehoopt op een stijging van 0,6 procent door economen.


Verkrachter Belgische dame (99) vier jaar cel

De man die in november 2008 een vrouw van 99 jaar verkrachtte, werd vandaag veroordeeld tot vier jaar cel. De 35-jarige verkrachter is afkomstig uit Guatemala en had de arm van de vrouw gebroken en haar liesstreek met een schaar verwond.

De thuisverpleegster betrapte hem en belde onmiddellijk de politie. De man bleek zeer verward en verzette zich niet tijdens zijn arrestatie vorig jaar.

De Graafschap krijgt 750 kg zout

Onder het motto 'Een doekje voor het bloeden? Zout in de wonden...' hebben supporters van Vitesse afgelopen nacht 750 kilo zout achtergelaten bij De Vijverberg, het stadion van streekrivaal De Graafschap.

De Graafschap verloor begin juni de beslissende play-off van RKC Waalwijk en degradeerde zo naar de Jupiler League. De Vitesse-fans voegden aan hun actie toe dat De Graafschap het zout mag uitdelen aan de buren. Verder wensten ze de club veel succes in de Jupiler League.

Manager Jos Geerken van De Graafschap kan wel lachen om de stunt van de Vitesse-fans. "Als het hier bij blijft, vind ik het prima," aldus Geerken tegenover Omroep Gelderland.

De Graafschap begon de eerste ronde van de competitie afgelopen vrijdag met een gelijkspel tegen sc Cambuur Leeuwarden (1-1). In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen is FC Eindhoven de tegenstander.

Met dank aan ursul voor de submit.

Balkenende: nog jaren pijn van recessie

Jan Peter Balkenende verwacht dat ons land 'nog jaren' de pijn zal voelen van de huidige recessie, ook al lijkt deze op zijn einde te lopen. Dat zei de premier vrijdag na de eerste reguliere ministerraad na de zomervakantie. De economische problemen hebben volgens Balkenende 'een meerjarig karakter' en dat vraagt volgens hem om 'een meerjarenstrategie'.

"De problematiek waar we voor staan, is van een dusdanige orde en grootte dat je echt in lange termijnen moet denken om dingen op te lossen", aldus de premier. Die analyse wordt volgens Balkenende breed gedragen door de andere ministers.

Balkenende zei vrijdag blij te zijn met de eerste tekenen van het einde van de recessie. In Duitsland en Frankrijk is het afgelopen kwartaal alweer een lichte groei gemeten. In Nederland, dat vooral met Duitsland veel handelt, zou een herstel enige tijd later moeten volgen.

Het kabinet legt deze weken de laatste hand aan de begroting voor volgend jaar, die op Prinsjesdag (15 september) wordt gepresenteerd. De coalitiepartijen hebben afgesproken om vanaf 2011 te bezuinigen, mits het economisch herstel het dan toelaat.

Door de recessie zijn de tekorten van de overheid flink gestegen, ver boven de Europese normen. Waarop moet worden bezuinigd, zijn de partijen het nog niet eens. Dat kan mogelijk tot veel politieke spanningen leiden in de coalitie.

Eerst het zuur....

Makaay verliest plek in basiself Feyenoord

Spits Roy Makaay start in het uitduel met Heracles Almelo op de bank, zo meldt RTV Rijnmond. De aanvaller kreeg geen hesje op de afsluitende training.

De spitspositie zal in Almelo, gezien de hesjesverdeling, worden ingenomen door Jon Dahl Tomasson. In zijn rug zal hij worden bijgestaan door Jonathan de Guzman.

De positie van Makaay werd in de praktijk al eerder ter discussie gesteld door trainer Mario Been. In de openingswedstrijd tegen NEC werd de aanvaller vroegtijdig naar de kant gehaald. Datzelfde gebeurde in het uitduel met Vitesse.

Been uitte vervolgens kritiek op de analytici, door hem bestempeld als 'wijsneuzen', die op tv openlijk pleitten voor meer vertrouwen in Das Phantom.

RKC huurt Luirink en Augustien

Gijs Luirink en Kemy Agustien zullen dit seizoen de gelederen van RKC Waalwijk komen versterken. Het tweetal wordt gehuurd van landskampioen AZ, waar ze op weinig speelminuten konden rekenen.

Het tweetal kan tegen FC Twente hun debuut maken voor de Waalwijkers, meldt het digitale thuis van AZ. Met Luirink en Agustien heeft de promovendus een prima kwaliteitsinjectie te pakken.

Verdediger Luirink (25) stapte in 2006 over van FC Groningen naar Alkmaar. Mede door blessures kwam hij slechtst zeventien maal in actie voor AZ.

Voor Agustien is het niet nieuw om verhuurd te worden. De middenvelder werd eerder al uitgeleend aan Roda JC en Birmingham City. Agustien kwam 25 keer uit voor de Alkmaarders.

Elijzen rijdt in Vuelta

De Silence-Lotto-renner Michiel Elijzen mag starten in de Vuelta, die dit jaar in Nederland van start gaat. De Nederlandse helper werd pas nog tweede in de tijdrit van de Tour de l'Ain en het is zijn eerste grote ronde voor zijn ploeg.

Tegenover Infostrada Sports vertelde de ploegleiding: "Elijzen zal de Vuelta gaan rijden. Vandaag heeft Cadel Evans overleg gehad met de ploeg en zes renners zijn al zeker van deelname."

Niet alleen Evans en Elijzen staan aan de start voor de Ronde van Spanje. Ook Philippe Gilbert, Sebastian Lang, Mickaël Delage en Matthew Lloyd zitten in de selectie. De overige drie namen worden nog bekend gemaakt.

Belgisch koppel verloot leven voor 5 euro

Een koppel uit Franstalig België heeft huis, zaak en auto te koop aangeboden voor 5 euro. Geïnteresseerden kunnen meeloten door zich op de website Win My Life in te schrijven voor 4,99 euro. Er moeten wel minstens 100.000 biljetten verkocht worden, wil de loterij slagen.

Het stel hoopt zo 500.000 euro te verdienen, zodat het een nieuw avontuur kan financieren. Het koppel wil de wereld rondreizen totdat het een nieuwe plaats heeft gevonden om zich te vestigen.

Vorig jaar zette een Australiër zijn leven te koop op de onlinemarktplaats eBay. De hoogste bieder zou zijn leven winnen. Maar de Waalse waaghalzen vinden dat iedereen een kans moet maken op hun leven, ook arme mensen. In de krant Het Laatste Nieuws was vrijdag al te zien wat de winnaar te wachten staat: een goedlopende pizzeria, een Peugeot 207 cabrio en een volledig gemeubileerd huis.

RBC laat Van Driel, Hayen en Chlup gaan

RBC Roosendaal heeft zich bereid verklaard mee te werken aan een vertrek van het trio Mels van Driel, Nicky Hayen en Filip Chlup.

"Als er een club komt waar die jongens naar toe willen, zullen wij daar volledig aan meewerken," maakt trainer Rini Coolen duidelijk in BN/De Stem. "Nee, dan vragen we geen transfersom."

"Hoge contracten sluiten wij in de toekomst niet meer af. Dergelijke overeenkomsten zijn niet meer te bekostigen," gaat Coolen verder. "Daarom zou het niet eerlijk zijn Nicky nu een jaar lang te laten knokken voor zijn plek, terwijl hij daarna toch weg moet. Als hij de kans krijgt, mag hij nu al gaan."

Bij Van Driel, die pas geleden nog voor twee seizoenen bijtekende, spelen er andere factoren mee. De middenvelder kon zijn reserverol in de wedstrijd tegen FC Emmen niet verkroppen en uitte zijn frustraties hierover in de media. Coolen: "Hij heeft laten zien daar moeite mee te hebben."

Chlup weet al langer dat hij mag vertrekken. "Filip komt als buitenlandse speler hier te weinig aanspelen toe," aldus Coolen over de 24-jarige Tsjech.

Graafschap krijgt kilo's zout van Vitesse-fans

Onder het motto 'Een doekje voor het bloeden? Zout in de wonden...' hebben supporters van Vitesse in de nacht van donderdag op vrijdag 750 kilo zout achtergelaten bij De Vijverberg, het stadion van streekrivaal De Graafschap.

De Graafschap verloor begin juni de beslissende play-off van RKC Waalwijk en degradeerde zo naar de Jupiler League. De Vitesse-fans voegden aan hun actie toe dat De Graafschap het zout mag uitdelen aan de buren. Verder wensten ze de club veel succes in de Jupiler League.

Manager Jos Geerken van De Graafschap kan wel lachen om de stunt van de Vitesse-fans. "Als het hier bij blijft, vind ik het prima," aldus Geerken tegenover Omroep Gelderland.

De Graafschap begon de eerste ronde van de competitie afgelopen vrijdag met een gelijkspel tegen sc Cambuur Leeuwarden (1-1). In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen is FC Eindhoven de tegenstander.

'Aankoop pc moeizaam en emotioneel proces'

Voor de meerderheid van de Nederlandse consumenten is de aanschaf van een nieuwe computer een emotionele gebeurtenis: 23 procent krijgt vlinders in de buik en bijéén op de tien breekt zelfs het angstzweet uit. Bijna 22 procent is opgelucht als de nieuwe pc eenmaal gekocht is. Minder dan de helft (45 procent) blijft er helemaal 'cool' bij.

Dat blijkt uit een online-onderzoek in opdracht van Intel en Microsoft op MSN.nl waarvan de resultaten vrijdag zijn bekendgemaakt. De aankoop is niet alleen emotioneel, maar ook een lang en moeizaam proces. Volgens het onderzoek doet 40 procent van de ondervraagden er weken over om een keuze te maken. Eén op de tien consumenten vindt het zelfs zo moeilijk dat van uitstel afstel komt. Aan het onderzoek deden 1445 mensen mee.

Alvorens naar de winkel te gaan, willen potentiële kopers zo veel mogelijk informatie inwinnen. Daarbij vertrouwen consumenten eerder op informatie die op het internet te vinden is (28 procent) dan op het advies van vrienden (23 procent). Eenmaal in de winkel, weet slechts een op de drie consumenten wat hij wil kopen. Toch gaat de helft zelf op zoek in de winkel. Slechts 10 procent doet een beroep op het advies van de verkoper.

  (foto: ANP)

Voss per direct naar Fortuna Sittard

Fortuna Sittard kan wederom een speler aan de selectie toevoegen.

Spits Paul Voss zal per direct op amateurbasis gaan spelen voor de Limburgse eerstedivisionist. Dat heeft Fortuna op de eigen website bekend gemaakt. Voss trainde al enige tijd mee met de selectie van Roger Reijners.

Voss is afkomstig van Club Luik, dat hem het voorbije seizoen uitleende aan Racing Mol-Wezel. De jonge aanvaller was in het verleden jeugdspeler bij PSV. Het is nog niet duidelijk of Voss vrijdagavond zijn debuut kan maken voor Fortuna.

Yudhoyono: zelfmoordenaars sterven domme dood

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft zijn landgenoten vrijdag opgeroepen waakzaam te zijn voor extremistische krachten in het land. "Ik wil benadrukken dat ons land niet kan worden verslagen in de strijd tegen terrorisme", aldus Yudhoyono. 

Het staatshoofd richtte zich ook direct tot terroristen die plannen hebben voor zelfmoordaanslagen. "Dit is niet de weg die leidt naar het paradijs", zo bezwoer Yudhoyono. "Integendeel, het is een domme dood." Hij zei dat in een toespraak tot de natie in de aanloop naar Onafhankelijkheidsdag, die maandag wordt gevierd in Indonesië.

Onlangs rolde de Indonesische politie een terreurnetwerk op. Tijdens invallen in twee woningen werd een aantal personen aangehouden dat wordt verdacht van betrokkenheid bij de zelfmoordaanslagen half juli op twee luxehotels in Jakarta. De terroristen zouden verder op Onafhankelijkheidsdag een aanslag hebben willen plegen op de president.


Yudhoyono: zelfmoordenaars sterven domme dood  (foto: DAG)

Safina vreest Clijsters

De nummer één van de wereld bij de vrouwen Dinara Safina vreest Kim Clijsters. De Belgische maakte deze week in Cincinnati haar rentree op de tennisbanen en schoof al Marion Bartoli, Patty Schnyder en Svetlana Kuznetsova opzij.

"Ik kijk er een beetje tegenop," zei Safina toen ze hoorde dat Kim Clijsters haar volgende tegenstandster in Cincinnati zou zijn. "Ze is een fantastische tennisster, altijd al geweest. Het maakt niet zoveel uit dat Kim zo lang niet heeft getennist. Ze speelt nog precies hetzelfde als twee jaar geleden. Dat is ook niet zo gek; je kan je talent niet verliezen. Als je Pete Sampras nu een racket in zijn handen zou duwen, dan speelt hij precies hetzelfde als voorheen. Kim is misschien nog wat langzamer, maar ze is nog steeds jong."

Volleybalsters verpletteren Polen

De zegetocht van het Nederlands Dames Volleybalteam gaat onverminderd door. De eerste wedstrijd in de derde ronde van de FIVB World Grand Prix werd met een afgetekende 3-0 (25-17, 25-17 en 25-13) gewonnen van Polen.

De volleybalsters van Oranje blijven verbazend goed presteren in de World Grand Prix. De ploeg van bondscoach Avital Selinger won vandaag in Hong Kong ook de zevende wedstrijd van de zware landencompetitie en is dus nog steeds ongeslagen. Voor de tweede maal werd Polen, toch een Europese tegenstander van formaat, verslagen. Oranje gaf de Poolse vrouwen dit keer geen schijn van kans: 25-17, 25-17 en 25-13.

"We speelden erg goed met service en pass, terwijl we ook heel weinig fouten maakten", analyseerde Selinger na de ongelijke strijd. "En door onze strategie met service en blok was de Poolse aanval vaak machteloos."

Ook al steekt Oranje in grote vorm, de Nederlandse bondscoach neemt ook de Dominicaanse Republiek, de tegenstander van zaterdag, weer zeer serieus. "We gaan ons weer maximaal op dit duel voorbereiden en zullen geen enkele ploeg onderschatten. Ik denk ook nog niet aan de finaleronde omdat we altijd van wedstrijd naar wedstrijd werken en niet te ver vooruit willen kijken."

De Nederlandse aanvoerster Manon Flier toonde zich erg tevreden met de wedstrijd tegen Polen. "Ons spel was exceptioneel goed. Dit niveau halen we ook wel eens op de training en het is mooi dat dit we dit ook eens in een wedstrijd konden laten zien."

Nederland begon de zevende wedstrijd van de World Grand Prix met Kim Staelens, Manon Flier, Chaïne Staelens, Maret Grothues, Ingrid Visser, Caroline Wensink en libero Janneke van Tienen. Vanaf het begin liep Polen achter de feiten aan en konden Kim Staelens en Manon Flier erg effectief zijn met hun service. Caroline Wensink was met haar blok goed op dreef. Later in de wedstrijd kregen Robin de Kruijf en Monique Wismeijer ook nog wat speeltijd, maar spannend zou het geen enkel moment worden.

Filmpjes voor Uncharted 2 Singleplayer

Uncharted 2 is al voor veel mensen een grote titel en dus wordt info over deze game veel verspreid over het internet. Er zijn nu nieuwe beelden voor Uncharted 2 verschenen. Deze beelden gaan over de singleplayer van de game wat toch het belangrijkste zal zijn bij Uncharted 2. In deze filmpjes zien we hoe Drake, Chloe en Elena zichzelf door vijandig gebied moeten vechten. Dit gaat natuurlijk met prachtige beelden maar kijk zelf maar.

0,7 procent deflatie juli in eurogebied

De prijzen in de eurozone zijn in juli opnieuw gedaald. In vergelijking met juni zijn de prijzen in juli eveneens met 0,7 procent gedaald, zo maakte het Europees statistische bureau Eurostat vrijdag bekend.

Analisten hadden verwacht dat de prijsdalingen, ook wel deflatie genoemd, in juli 0,6 procent zouden bedragen in vergelijking met vorig jaar. Ook de deflatie van maand op maand zou volgens de marktvorsers 0,6 procent zijn.

In alle lidstaten van de Europese Unie samen gingen de prijzen in vergelijking met juli 2008 nog wel met 0,2 procent omhoog (inflatie). In juni was de prijsstijging in de Europese Unie nog 0,6 procent.

Lost Planet 2 Demo komt eraan

Op de website van Capcom is bekend gemaakt dat de demo voor Lost Planet 2 19 augustus zal verschijnen. Dit is volgende woensdag net als de eerste dag van de GamesCom in Keulen. Deze datum geldt alleen voor Xbox Live Gold bezitters want de mensen met Silver moeten nog even wachten. Deze mensen kunnen vanaf 26 augustus de demo spelen. Het gaat om de demo die is getoond op de E3 en de Comic-Con.Ook Hincapie en Brajkovic naar Armstrong

Na Sergio Paulinho en José Azevedo zullen nu ook George Hincapie en Janez Brajkovic zich aansluiten bij RadioShack LiveStrong, de nieuwe ploeg van Lance Armstrong.

Hincapie rijdt momenteel nog voor Team Columbia maar komt toch over naar de Amerikaanse ploeg. "Hincapie is vastgelegd", zegt de 37-jarige Armstrong. Hincapie was een grote factor als helper van Armstrong bij de zeven keer dat de Texaan de Tour de France won, en hij reed bij elf ploegen samen met Armstrong. De afgelopen Tour echter reed Hincapie bij Columbia en moest Armstrong bij Astana vechten met de latere winnaar Alberto Contador.

De Sloveen Brajkovic reed ook al eerder voor Armstrong bij Discovery Channel. Brajkovic tekent ook bij RadioShack, zo maakte het Sloveense Siol.net bekend.

Juwelenrovers waren deskundig geschminkt

De mannen die vorige week een juwelier in Londen beroofden van sieraden ter waarde van ruim 46 miljoen euro, waren uitgebreid geschminkt. Ze gingen voor de overval naar een expert en maakten die wijs dat ze in een muziekvideo moeten verschijnen met een ander uiterlijk. Dat meldde het dagblad The Times vandaag.

De twee verdachten kregen onder meer dankzij vloeibaar latex een ander uiterlijk van de grimeur die voor zijn vier uren werk 520 euro van de 'artiesten  kreeg.

De 29-jarige grimeur staat inmiddels onder politiebescherming. Hij werkt mee met het onderzoek. Spullen die voor de gedaanteverwisseling zijn gebruikt, zoals borstels, worden onderzocht op DNA-materiaal.

'Quick-Step wil Contador'

De Belgische wielerformatie Quick-Step zou in gesprek zijn met Tour-winnaar Alberto Contador. Dat berichtte de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Quick-Step Innergetic wil proberen het contract van de Spaanse renner bij zijn huidige ploeg Astana af te kopen. Dat loopt nog tot eind volgend jaar, maar Contador liet weten geen verlenging te willen. Ook Caisse d’Epargne heeft belangstelling, maar zoekt een sponsor om Contador binnen te halen. Quick-Step zou geen geldschieter nodig hebben.

De 26-jarige wielrenner geeft aan dat hij overal voor open staat: "Caisse d'Epargne heeft me een interessant voorstel gedaan, maar zij zijn niet de enige. De komende dagen wil ik ook serieus naar de andere aanbiedingen kijken."

Dibaba niet op 10.000 meter vrouwen

De Ethiopische atlete Tirunesh Dibaba zal op het WK atletiek in Berlijn niet deel kunnen nemen aan de 10.000 meter. De olympisch kampioene op die afstand is nog niet voldoende hersteld van een spierblessure.

De 10.000 meter waar Dibaba in 2005 in Helsinki en in 2007 in Osaka de wereldtitel op veroverde staat zondag op het programma. Nog onduidelijk is of de Ethiopische woensdag wel deel kan nemen aan de series van de 5.000 meter.

Haar man Sileshi Sihine heeft zich vrijdag afgemeld voor de 10.000 meter bij de mannen. Ook hij is geblesseerd, waardoor de winnaar van het olympisch zilver van de Spelen van 2004 en 2008 maandagavond verstek moet laten gaan.

Vennegoor traint mee met Twente

Jan Vennegoor of Hesselink is nog op zoek naar een nieuwe club, maar zal vanaf vandaag meetrainen met zijn oude ploeg FC Twente om zijn conditie op peil te houden. Het contract van de 30-jarige spits werd niet verlengd bij het Schotse Celtic FC.

FC Twente leek aanvankelijk interesse te hebben in VoH, maar nadat de Overijsselse club andere aanvallers had aangetrokken, is die belangstelling bekoeld. Vennegoor traint mee met het tweede elftal en heeft een grote staat van dienst in Enschede. Van 1996 tot 2001 speelde de boomlange aanvaller 142 wedstrijden voor Twente. Daarna ging Vennegoor vijf jaar voor PSV spelen en ook de Eindhovense ploeg leek in de race voor Vennegoor. Lange Jan zelf gaf aan interesse te hebben in een buitenlandse club.

"Wij proberen Jan op deze manier van dienst te zijn", meldde de trainer van Fc Twente Steve McClaren tegenover TC/Tubantia.

Toename illegale cd's Michael Jackson

De afgelopen weken werden opvallend meer illegale cd’s en dvd’s vanuit het buitenland naar Nederland verstuurd. Volgens auteursrechtenorganisatie Brein gaat het vooral om een (illegale) compilatie van het volledige repertoire van Michael Jackson dat van de Chinese pakketpost afkomstig is.
 
Op verschillende Engelstalige websites kan je Jacksons nummers kopen op 32 cd’s en 1 dvd. De set kost ongeveer 75 dollar en wordt verscheept vanuit China. Naast muziek merkt Brein ook meer illegale kopieën van films op. Directeur Tim Kuik wijst erop dat ze over een goed systeem beschikken om piraterij snel te ontdekken. "Wij controleren de zending en als deze vals blijkt, wordt die uit de handel genomen. De besteller is dan zijn geld kwijt. Als het om grotere partijen of om herhaling gaat, wordt proces-verbaal opgemaakt. Daar kan een flinke boete uit rollen.", zegt de Brein-directeur.

Mortensen langer bij Vacansoleil

De sympathieke Deen Mortensen is met team manager Daan Luijkx een contractverlenging van een jaar overeengekomen. De 24-jarige Mortensen viel dit jaar onder meer op door zijn aanvallende manier van koersen.

De in Luxemburg woonachtige hardrijder werd eind juni negende op het Deens kampioenschap. Volgens Vacansoleil-ploegleider Hilaire Van Der Schueren is hij breed inzetbaar gebleken. "Martin kan veel parkoersen aan en wil er altijd invliegen, hij gaat alleen maar beter worden", aldus Van Der Schueren.

Mortensen zelf is blij met de contractverlening: "Het team is één grote familie en ik voel me thuis. Sportief was het een oké jaar en wil ik nog wat laten zien in de komende wedstrijden." De Deen zal actief zijn in de najaarsklassiekers beginnend in de GP Stad Zottegem.

Op dinsdag 25 augustus houdt het Vacansoleil Pro Cycling Team een persconferentie in Amersfoort waarin de doelstellingen en selectie voor de Vuelta worden gepresenteerd. Hier zullen naast de ploegleiding ook Johnny Hoogerland en Jens Mouris aanwezig zijn.

De sportieve missie van het Vacansoleil Pro Cycling Team is samengevat in het motto 'Sportief, transparant en ambitieus'. Onder leiding van manager Daan Luijkx wordt een ambitieus driejarenplan uitgewerkt.

'Voormalig Ajacied Lobont in beeld bij AS Roma'

Het Italiaanse Corriere dello Sport weet te melden dat AS Roma belangstelling heeft voor doelman Bogdan Lobont.

De Roemeen zou in Rome de concurrentiestrijd moeten aangaan met de Braziliaan Doni, over wie men bij de giallorossi niet meer helemaal overtuigd lijkt te zijn. De eerdergenoemde Italiaanse krant meldt zelfs dat een overgang dichtbij is.

Lobont keepte al eens in de Serie A. In 2006 verhuisde hij naar Fiorentina, waar de Roemeen de tijdelijke vervanger was van de aan zijn knie geblesseerde Sebastien Frey. Na de rentree van de Fransman verdween Lobont weer uit het team van Viola.

De voorbije seizoenen speelde Lobont, ooit doelman van Ajax, voor Dinamo Boekarest.

Beachvolleydames uitgeschakeld in Noorwegen

Op het World Tour-toernooi in het Noorse Kristianstad zijn de dames Merel Mooren en Marloes Wesselink uitgespeeld. De Nederlandse beachvolleybalsters wonnen nog in de eerste ronde van de herkansingen, maar de tweede ging verloren.

Het Braziliaanse duo Angela Vieira en Vivian Cunha, als zevende geplaatst, wonnen met 2-0 (21-17 en 21-13). Mooren en Wesselink stonden als 24e geplaatst in het toernooi. Ze eindigden als zeventiende. Er deden in Kristiansand geen mannen mee.

Kroonprins: Foto's belastend voor gezin

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima vinden dat persbureau Associated Press (AP) met het verspreiden van vakantiefoto’s van het koninklijk gezin een 'onaanvaardbare druk' uitoefent op hun kinderen Amalia, Alexia en Ariane. Dit heeft de landsadvocaat vandaag verklaard in het kort geding van het prinselijk paar tegen het Amerikaanse persbureau.

Tijdens het kort geding in Amsterdam las landsadvocaat Henk Jan Boukema namens de kroonprins en prinses Máxima een verklaring voor. "Mijn vrouw en ik ervaren dergelijke foto’s als zeer belastend voor ons gezinsleven. Het levert een onaanvaardbare druk op voor onze kinderen. Wij willen dat ze kunnen participeren in het leven van alledag."

De prins stelde in de verklaring dat hijzelf in het verleden in zijn jeugd ook een zekere mate van privacy genoot. Daardoor kan hij nu beter zijn officiële taken vervullen. "Het is belangrijk een rustige jeugd te hebben. Als voorbeeld geef ik het vroeger meevaren op de Jumbo, het jacht van mijn grootvader. Media maakten daar foto’s van. Voor hen waren dat misschien onschuldige vakantiekiekjes, maar voor ons was het geen plezier. Sommige familieleden haakten om die reden af en kwamen dus niet meer naar de Jumbo. We voelden ons daar niet vrij."

In ruil voor die miljoenen belastinggeld moet Willem-Alexander niet zeuren, vindt Driek Oplopers.

'Spalletti nieuwe trainer Zenit'

AS-Roma trainer Luciano Spalletti zal op korte termijn de nieuwe trainer van Zenit St. Petersbrug worden. Dit weet de Russische krant Tvoi Den te melden. Spalletti moet bij de Russische club Dick Advocaat doen vergeten.

Advocaat werd afgelopen week na een reeks teleurstellende resultaten ontslagen en sindsdien is de Russische ploeg op zoek naar een nieuwe trainer. Advocaat behaalde met Zenit onder andere de landstitel en won de UEFA Cup. Onze landgenoot gaat binnenkort aan de slag als bondscoach van België.

De Italiaan Spalletti kent in zijn eigen land een grote reputatie. Zo werd hij in 2006 en 2007 benoemd tot Trainer van het jaar in Italië. In eerste instantie probeerde Zenit Roberto Mancini te halen, maar de club kon niet rondkomen met de oud-trainer van Inter Milan.

Nieuw loterijsysteem Staatsloterij

De Staatsloterij gaat een nieuw loterijsysteem invoeren. Het moet vanaf september het oude gaan vervangen. Een woordvoerder van de Staatsloterij heeft dit vandaag bevestigd naar aanleiding van een bericht in het AD.

Het nieuwe systeem is volgens een woordvoerder bedoeld om interne processen beter en sneller te laten verlopen. Kopers merken daarom niets van de veranderingen.

Ook onderzoekt de Staatsloterij of het in het nieuwe systeem mogelijk is om bij verkoop van eenvijfdeloten de overige viervijfdeloten onder hetzelfde nummer te verkopen. "Als dat kan, is het de vraag of we dat ook willen", aldus de zegsman.

Lees hier waarom deze actie mosterd na de maaltijd is.


  (foto: ANP)

Verdachte Schipholbrand komt vrij

De verdachte van de Schipholbrand hoeft van het Openbaar Ministerie (OM) niet meer de gevangenis in. Aanklager Hans Wesselink eiste in de hogerberoepszaak vandaag wel een straf van 2 jaar en 24 dagen, maar die heeft Ahemd al-J. al in voorarrest uitgezeten.

Het OM acht bewezen dat Al-J. op 26 oktober 2005 opzettelijk brand heeft gesticht in zijn cel in het detentiecentrum op Schiphol-Oost. Hij zou dat hebben gedaan door een sigarettenpeuk weg te schieten die in het beddengoed terechtkwam.

Vervroegd debuut voor Huntelaar

Klaas Jan Huntelaar zal eerder dan verwacht gaan debuteren voor zijn nieuwe werkgever AC Milan.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Huntelaar tijdens de Trofeo Berlusconi zijn opwachting zou gaan maken bij de rossoneri, maar waarschijnlijk zal hij vrijdagavond in Pescara voor het eerst speelminuten maken voor Milan, zo meldt De Telegraaf.

Trainer Leonardo heeft Huntelaar opgenomen in zijn selectie voor de Trofeo TIM, een toernooi dat in Pescara wordt afgewerkt. De spits wordt hiermee beloond voor de fitte en gretige indruk, die hij donderdag maakte tijdens de training van Milan.

In de Italiaanse badplaats speelt Milan met Internazionale en Juventus om de Trofeo TIM. De ploeg van Huntelaar werkt twee wedstrijden van 45 minuten af.

Tennissers schrijven geschiedenis in Montreal

De mondiale tennistop bij de heren heeft geschiedenis geschreven door voor het eerst allemaal de kwartfinale van het toernooi in Montreal te bereiken. Nog nooit waren de acht beste tennissers er in geslaagd om allemaal de kwartfinale van één ATP-toernooi te bereiken.

De nummer één van de wereld Roger Federer rekende met 6-3 en 7-6 (5) af met zijn landgenoot Stanislas Wawrinka. Nummer twee Rafael Nadal wist met 6-3 en 6-2 te winnen van de Duitser Philipp Petzschner. Andy Murray had geen moeite met Juan Carlos Ferrero: 6-1 en 6-3. Ook Novak Djokovic had tegen de Rus Michail Joezny maar twee sets nodig: 6-3 en 6-4.

Nummer vijf van de plaatsingslijst Andy Roddick moest vol aan de bak tegen de Spanjaard Fernando Verdasco. In een thriller won de Amerikaan uiteindelijk met 7-6, 4-6 en 7-6. Ook Juan Martín del Potro had drie sets nodig om de Roemeen Victor Hanescu aan de kant te zetten: 3-6, 6-3 en 6-4. De Fransman Jo-Wilfried Tsonga zette zijn landgenoot Gilles Simon eenvoudig met 6-3 en 6-3 opzij. Tot slot won de Rus Nikolai Davydenko met 7-6 en 7-5 van de Chileen Fernando González.

Leonardo vanaf maandag bij NAC

De Braziliaan Leonardo zal vanaf komende maandag gaan meetrainen met zijn voormalige werkgever NAC Breda, zo melden de Bredanaars op hun eigen website.

De 26-jarige aanvaller deed donderdagavond een verzoek om zijn conditie op peil te mogen houden in Breda. NAC stemde hiermee in. Momenteel zit Leonardo zonder werkgever.

Van een hernieuwd dienstverband van Leonardo bij NAC is geen sprake. In januari 2006 belandde de Braziliaan in Breda en maakte hij vervolgens een goede indruk. Met zijn goede spel dwong de aanvaller een transfer naar Ajax af.

Leonardo leek lange tijd naar het Panathinaikos van Henk ten Cate te verkassen, maar deze transfer is van de baan. Met de aanstelling van Martin Jol hoopte de Braziliaan op een nieuwe kans bij Ajax, maar de Amsterdammers besloten niet verder te gaan met hem.

'Rijkaard wil Guti naar Galatasaray halen'

Volgens de krant Marca is Galatasaray-trainer Frank Rijkaard van plan middenvelder Guti aan zijn selectie toe te voegen.

Rijkaard ziet in Guti de geroutineerde spelverdeler, die wat meer rust moet brengen in de ploeg van Galatasaray. Bij zijn huidige werkgever Real Madrid komt Guti weinig aan spelen toe.

Desondanks lijkt de Spanjaard vastbesloten om in Madrid voor zijn kans te gaan. Met een contract tot medio 2011 is Guti bovendien niet makkelijk te halen voor Galatasaray.

De Turken slaagden er in een eerder stadium wel in om middenvelder Elano los te weken bij Manchester City.

WK hockey -21: vierde dag medailleronde

Ook op woensdag werd er weer gehockeyd door de dames op het WK hockey onder 21 jaar. Donderdag hadden de ploegen een rustdag. Hieronder een update van de wedstrijden, de behaalde punten en de halve finalisten.

Poule F
Na een rustdag op dinsdag, mocht Poule F weer spelen. Nieuw-Zeeland had moeite met Zuid-Afrika en het werd na een 1-0-voorsprong voor de Kiwi's toch een overwinning met 2-3 voor de Afrikanen. Het zijn de eerste punten in het hele toernooi voor Zuid-Afrika en wel meteen de volle mep: 3 punten. Nieuw-Zeeland blijft op 7 punten.

Nederland wist met moeite van Duitsland te winnen, maar 0-1 was voldoende. Na afloop was bondscoach Sjoerd Marijne tevreden. Maar de meiden zijn kalm gebleven. Ik ben heel trots. Onze grootste tegenstander? Dat zijn we zelf."[/i] Daarmee kwam Jong Oranje, dat zich al geplaatst had voor de halve finale, op 15 punten.

Argentinië, met Nederlander Adel Fuentes als assistent-bondscoach, plaatste zich met de winst op China voor de halve finale. China moesten minstens een gelijkspel eruit slepen om door te gaan, maar het mocht niet zo zijn. De 2-4 voor de Argentijnse dames bracht hen op 9 punten, tweede in de poule achter Jong Oranje.

Naar de halve finale
In de halve finales, die vrijdagvanavond Nederlandse tijd gespeeld worden, ontmoet Nederland Korea. Engeland treedt aan tegen Argentinië.

Om de zevende tot en met de twaalfde plaats wordt op zaterdag gespeeld. Op zondag zijn de wedstrijd om de vijfde en zesde plaats, de troostfinale en de finale.

Poule G
De verliezerspoule bracht opnieuw geen punten voor Wit-Rusland, dat met 0 punten dit toernooi afsluit. Spanje won vrij eenvoudig van de Wit-Russinnen met 1-3. De hoogst haalbare plaats op dit WK voor Wit-Rusland is een vijftiende plek, vrijdag moet die veilig gesteld worden tegen Litouwen.

Zaterdag mag Spanje proberen tegen Franrijk de dertiende plaats te halen.

Kramer haalt uit naar Rabobank-ploeg

Schaatser Sven Kramer heeft uitgehaald naar de Rabowielerploeg. Hij vindt het vreemd dat Robert Gesink zich in zijn eentje voor mag bereiden op de Vuelta a España. Hij is momenteel in het Zwitserse Sankt Moritz op trainingskamp.

"Die jongen moest bij ons in het hotel naar het wellness center om een massage te krijgen. En dat is dan de kopman van een ploeg met een budget van vijftien miljoen euro", meldde Kramer tegen De Pers. "Gesink zat in zijn eentje in een hotel. Er was alleen een paar dagen een trainer bij. Geen mecanicien, geen masseur, geen Breukink te bekennen."

"Ik vroeg aan die trainer: hoeveel fysio's hebben jullie in dienst? Hij: zes. En die zijn alle zes met belangrijkere dingen bezig dan de kopman van de Vuelta - die ook nog eens in eigen land start - te begeleiden? Kom nou, zeg. Weet je, soms is het geen spelletje. Moet je gewoon met je vuist op tafel slaan."

Gesink zelf vindt de uitspraken van Kramer onzin. "Hij heeft makkelijk praten als je trainingskamp al een jaar gepland is. Mijn trainingskamp was improviseren. Dan is het lastig om je verzorgers van een ander programma af te halen. Ik snap zijn insteek wel, maar mijn training heeft er echt niet onder geleden."

Clijsters wint wederom in Cincinneti

De Belgische Kim Clijsters blijft verbazen bij haar rentree in het tenniscircuit. In het WTA-toernooi in Cincinnati wist ze ditmaal te winnen van de nummer zes van de wereld Svetlana Kuznetsova. De setstanden waren 6-4, 4-6 en 6-2.

Eerder dit toernooi rekende Clijsters al verrassend af met Marion Bartoli en Patty Schnyder die beiden bij de beste twintig tennisters ter wereld behoren. Kuznetsova wist in het verleden al eens Roland Garros en de US Open te winnen. De volgende tegenstandster van Clijsters is de nummer één van de wereld Dinara Safina die de Chinese Peng Shuai met 6-3 en 6-4 naar huis stuurde.

El Hamdaoui ruziet weer op training

Mounir El Hamdaoui heeft dit seizoen moeite om zich te gedragen tijdens de training. Nadat hij het twee weken geleden al aan de stok had met assistent-trainer Shota Arveladze, kreeg hij donderdag ruzie met teamgenoten Gijs Luirink en Kees Luyckx. El Hamdaoui maakte een forse tackle op de laatstgenoemde.

Het zou verder uit de hand zijn gelopen als andere spelers niet tussenbeide waren gekomen. Trainer Ronald Koeman bagatelliseert het opstootje. "Het is niet goed te praten, maar dit soort dingen kunnen gebeuren op een trainingsveld. En de ene speler laat zijn hoofd wat sneller op hol brengen dan de andere." Aldus de oefenmeester in het Noordhollands Dagblad.

Slachtoffer Luyckx was minder mild in zijn oordeel over zijn schoppende ploegmaat."Dit hoort niet op een trainingsveld thuis. Als je zoiets in een competitiewedstrijd doet, krijg je een flinke schorsing. Zeker bij een ploeggenoot doe je zoiets niet."

Eind dit jaar weer de keuken in met Cooking Mama 3

Majesco lijkt een traditie te zijn begonnen met een jaarlijkse release van een deel in de Cooking Mama-serie. Het derde deel in de serie genaamd Shop & Chop biedt 80 nieuwe recepten en de mogelijkheid om zelf inkopen te doen en lekker te gaan aanklooien met al bestaande recepten om nieuwe culinaire hoogstandjes te ontwikkelen. Met 200 minigames is er meer dan genoeg te doen om je zoet, of natuurlijk zout, zuur of bitter, te houden.Ouders verontrust over indringers scholen

Ouders maken zich zorgen over de veiligheid op scholen. Vier op de tien volwassenen vinden dat er onvoldoende wordt gedaan tegen indringers op schoolpleinen. Een kwart noemt daarbij dat de gebouwen zelf onvoldoende worden bewaakt.

Dat blijkt uit het Nationaal Scholenonderzoek waarvan de resultaten vandaag zijn bekendgemaakt. Vooral ouders van kinderen op grote scholen zijn niet gerust. De meeste kinderen voelen zich desondanks wel veilig.

Ook de verkeersveiligheid rond scholen baart veel ouders zorgen. In Friesland waren opvoeders het afgelopen lesjaar hierover wel tevreden. Daar kunnen kinderen zonder problemen naar school fietsen of lopen.

Tariq Ramadan weer in opspraak

Tarig Ramadan, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, is weer in opspraak geraakt. Ramadan presenteert wekelijks het programma Islam & Life voor de Iraanse zender Press TV. Leefbaar Rotterdam, de SP en de VVD eisen het onmiddellijke ontslag van Ramadan.

De partijen verwijten Ramadan dat hij werkt voor een bedrijf dat wordt gefinancierd door het Iraanse regime. Op 25 juni ging het programma van Ramadan over het sociaal activisme van moslimstudenten. De kort daarvoor vermoorde Neda Agha-Soltan werd daarin echter nooit genoemd. Wellicht was het programma al voor de moord opgenomen, maar toch vallen veel mensen, met name Iraniërs in het buitenland, er over.

Ramadan zegt in een schriftelijke reactie aan de Volkskrant. "Mijn voorwaarden waren dat ik elk onderwerp kan aansnijden zonder beperkingen. Sinds het begin heeft niemand geprobeerd om onderwerpen tegen te houden." Hij zegt verder dat hij nooit met iemand van de overheid gesproken heeft. Ramadan veroordeelt onderdrukking van en moord op burgers.

Over drie weken is Ramadan weer in Nederland en dan zal hij een beslissing nemen over zijn werkzaamheden voor Press TV.

Advocaat adviseur FK Khimki

Dick Advocaat blijft voorlopig nog even actief in Rusland. Het Nieuwsblad meldt dat De Kleine Generaal gratis en vrijblijvend advies gaat geven aan FK Khimki.

Advocaat is goed bevriend met Konstantin Sarsania, in het verleden algemeen directeur van Zenit Sint-Petersburg. Tegenwoordig is Sarsania hoofdtrainer van FK Khimki, dar momenteel de rode lantaarndrager is in de Russische Premjer Liga.

Sarsania was er in 2006 ook verantwoordelijk voor dat Advocaat werd aangesteld als trainer van Zenit. Het advies dat de Nederlander nu gaat geven, beschouwt hij als een vriendendienst.

Advocaat werd aan het begin van deze week op straat gezet door Zenit. Op 1 januari 2010 gaat hij aan de slag als bondscoach van België.

Brandweer wil af van geluksballonnen

De brandweer wil dat er een verbod komt op het oplaten van zogeheten brandende geluksballonnen, een soort kleine luchtballonnen. Ze vormen een gevaar voor gebouwen, de natuur en het verkeer. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) bevestigde vandaag een bericht hierover in De Telegraaf.

De brandende lampionnen worden vaak opgelaten bij huwelijken en verjaardagen. De NVBR wil dat er een verbod komt op de verkoop van de Thaise, Chinese en Vietnamese geluksballonnen. De brandweer adviseert volgens de woordvoerder al standaard negatief als particulieren of bedrijven een vergunning aanvragen bij gemeenten.

Hij zegt dat de ballonnen van kwetsbaar materiaal zijn gemaakt en een speelbal zijn van de weersomstandigheden. Ze leveren volgens hem vooral gevaar op in droge periodes. Bosbranden kunnen dan het gevolg zijn. Automobilisten halen risicovolle capriolen uit als ze zo'n wensballon zien. De NVBR heeft inmiddels contact opgenomen met de Voedsel en Waren Autoriteit over de gevaarlijke geluksballonnen.

Hardwaremarkt Amerika stortte in juli in met 37%

Het is geen geheim dat het niet heel lekker gaat met de verkoopcijfers van consoles dit jaar. Met name Nintendo en Sony hebben flink last van dalende verkoopcijfers ten opzichte van 2008, maar ook Microsoft zag in juli een daling van het aantal verkochte consoles. Toch zijn de aantallen die Nintendo weg zet erg respectabel, zo ging de Nintendo DS nog 538.900 keer over de toonbank, wel een stuk minder dan de 766.500 van vorig jaar. De Xbox 360 blijft de console die de minste last lijkt te hebben van de daling. Van 205.000 verkochte exemplaren in juli 2008 naar 202.900 dit jaar. Op jaarbasis is de Xbox 360 nog steeds de enige groeiende console, met een stijging van 17%.

Door alle dalingen steeds de omzet op de hardwaremarkt ten opzichte van juli vorig jaar met 37% van $447,7 miljoen naar $289,9 miljoen. Dit trekt de jaarcijfers verder omlaag naar een verlies van 16%, waar de totale gamesindustrie ongeveer 16% minder omzet draait dan in 2008.

Nintendo DS - 538,900
Nintendo Wii - 252,200
Xbox 360 - 202,900
PlayStation Portable - 122,800
PlayStation 3 - 121,800
PlayStation 2 - 108,000

Forse stijging zorgpremie verwacht

De eerste geluiden over een stijging van de premie voor de zorgverzekering zijn te horen. Zorgverzekeraar CZ verwacht dat de premie volgend jaar tot tien euro per maand omhoog gaat. De vergrijzing, maar ook de Mexicaanse griep worden mede genoemd als oorzaak voor de stijging.

Het ministerie van Volksgezondheid gaf dit jaar een eenmalige bijdrage, waardoor de ziektekostenpremie niet met zestig euro hoefde te stijgen. "Dat bedrag komt er volgend jaar sowieso bij. We schatten de stijging op minimaal tachtig euro, maar het kan ook zo een tientje per maand worden", zo zegt een woordvoerder van CZ.

De Nederlandse Zorgautoriteit zegt dat de zorgmarkt een vrije markt is en heeft daarom geen mening over prijsstijgingen. "De Nederlandsche Bank kan ingrijpen als de stijging van de kosten niet meer in verhouding staat tot het dekken van de kosten voor de verzekeraar."

Maar het opknappen van vrouwenlijven? Betalen wij dat ook?

Met dank aan Shapeshift voor de submit.

CD: The Temper Trap - Conditions

Het welbekende "butterfly effect" waarbij de vliegbeweging van een vlinder ergens ter wereld een orkaan kan veroorzaken aan de andere kant van onze aardkloot, kan ook in muziekwereld voorkomen. 'Sweet Disposition' was die muzikale vleugelslag van een vlinder voor The Temper Trap. Het resulteerde in veel airplay in thuisland Australië, maar ook in Engeland en Amerika werd het geluid opgepikt en vervolgens groeide de aanhang van de groep gestaag. 'Sweet Disposition' kwam daarna terecht in een commercial en in de score van de film '500 Days Of Summer'. Volgende stap was een wereldwijde platendeal en uiteindelijk was daar het debuut Conditions.

Geen singleplayer demo Uncharted 2: Among Thieves

Veel Playstation 3-gamers zullen eind oktober in hun agenda hebben genoteerd. Dan verschijnt namelijk het langverwachte en gehypte Uncharted 2: Among Thieves. Met een toegevoegde co-op en competitieve multiplayer en een nog langere singleplayer is de kans groot dat de game zijn voorloper gaat overtreffen. Voor gamers die nog niet zeker zijn of ze de game wel in huis willen halen is er nu slecht nieuws: Er zal geen singleplayer demo verschijnen.

Volgens Naughty Dog is het moeilijk om een 12 tot 15 uur durende spelervaring te proppen in een demo van maar 15 minuten. Hierdoor zouden gamers niet het goede beeld van de game krijgen.

It’s always tough to do a single-player demo. You can always argue whether it benefits you or not in the long run, because so much of it depends on you understanding where you are in the narrative, and then appreciating what’s going on in the single-player demo.

Inplaats van een singleplayer-demo zullen ze ditmaal een multiplayer-demo uitgeven. Toch zullen we hier nog even op moeten wachten want de game zelf verschijnt in oktober terwijl de demo pas 15 september te downloaden zal zijn.

Alle nummers Beatles Rock Band bekend

In september verschijnt de nieuwste Rock Band in de winkels. Dit keer zal de game draaien om één band, namelijk één van de belangrijkste bands allertijden: The Beatles. De afgelopen weken zijn we door middel van trailers al een aantal tracks van de game te weten gekomen maar nu zouden dan alle nummers bekend zijn geworden.

De Duitse GameInformer claimt de game al te hebben liggen en deze al gereviewd te hebben. Ze hebben nu de nummers die de game bevat bekend gemaakt met uitzondering van één nummer. Zou dit de bonustrack voor de Xbox 360 versie van de game "All You Need is Love" kunnen zijn? Hieronder staan de 44 nummers die bekend zijn geworden.

Singles
I Want To Hold Your Hand
I Feel Fine
Day Tripper
Paperback Writer
Revolution
Don't Let Me Down

Please Please Me (1963)
I Saw Her Standing There
Boys
Do You Want To Know A Secret
Twist and Shout

With the Beatles (1963)
I Wanna Be Your Man

A Hard Day's Night (1964)
A Hard Day's Night
Can't Buy Me Love

Beatles For Sale (1964)
Eight Days a Week

Help! (1965)
Ticket To Ride

Rubber Soul (1965)
Drive My Car
I'm Looking Through You
If I Needed Someone

Revolver (1966)
Taxman
Yellow Submarine
And Your Bird Can Sing

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
With a Little Help From My Friends
Lucy In The Sky With Diamonds
Getting Better
Good Morning Good Morning

Magical Mystery Tour (1967)
I Am The Walrus
Hello Goodbye

The Beatles (White Album) (1968)
Dear Prudence
Back In the U.S.S.R.
While My Guitar Gently Weeps
Birthday
Helter Skelter

Yellow Submarine (1969)
Hey Bulldog

Abbey Road (1969)
Come Together
Something
Octopus's Garden
I Want You (She's So Heavy)
Here Comes the Sun

Let It Be (1970)
Dig a Pony
I Me Mine
I Got a Feeling
Get Back

Love (2006)
Within You Without You/Tomorrow Never Knows

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de flauwekulactie van Justitie over veilig internetten:

Minister Hirsch Ballin heeft een volgende stap gezet in zijn actie voor veilig internetgebruik. Een door zijn reclamebureau gecreëerd typetje, met de fraaie naam Stanislav, laat zien hoe kwaadwillenden met je gegevens op je Hyves aan de haal kunnen gaan. Leuk bedacht. Hoewel...

Lady Gaga, Lilly Allen en Coldplay in We Sing

Nordic Games heeft aangekondigd dat ze We Sing uit gaan geven. We Sing is een Karaoke-game voor de Wii. Volgens Nordic Games zit het onderscheidend vermogen van de game in het feit dat er vier microfoons tegelijk ingeplugd kunnen worden en er samen gezongen kan worden.

Daarnaast onderscheidt het product zich door songs van artiesten zoals Lady GaGa, Coldplay, Lily Allen, Tom Jones en Kylie Minogue. Hieronder een aantal screenshots met deze artiesten.
Racen en schieten in id Softwares Rage

Momenteel is id Software druk bezig met een nieuwe game voor de Xbox 360, Playstation 3 en PC, genaamd Rage. Rage speelt zich af in een post-apocalyptische setting nadat een meteoor bijna al het leven op onze planeet heeft uitgeroeid. Uiteraard is het merendeel van de bevolking gemuteerd en zal je er alles aan moeten doen om te overleven.

Naast het FPS-deel zal de game veel race-delen bieden. Tevens kent de game een co-op functie om de singleplayer ook met zijn tweeën te kunnen spelen. Wanneer de game uitkomt is niet bekend. Vandaag hebben we de eerste beelden van de game.

President Taiwan vreest 500 doden

De Taiwanese president Ma Ying-jeou denkt dat de tyfoon Morakot in de eilandstaat meer dan vijfhonderd levens heeft geëist. Dat heeft een medewerker van de president vandaag gezegd.

Het officiële dodental door het natuurgeweld staat op 117. Taiwanese functionarissen spraken al eerder de vrees uit dat het dodental fors zal oplopen. In het dorp Hsiaolin in het district Kaohsiung zouden bijna vierhonderd mensen door een aardverschuiving levend zijn begraven.

Morakot raasde het afgelopen weekeinde over het zuiden van Taiwan.

Stand-alone uitbreiding op ARMA II aangekondigd

Bohemia Interactive heeft de ontwikkeling van ARMA II Operation Arrowhead, een stand-alone uitbreiding op ARMA II aangekondigd. Waar in het origineel een conflict in Chernarus opgelost moet worden, verhaalt het vervolg op een conflict in de Green Sea region dat drie jaar later is ontstaan. Coalitiestrijders, aangevoerd door de Amerikanen, worden naar Takistan gezonden om de vrede te herstellen.

Het spel, dat zich afspeelt in de bergen van Centraal Azië, zal realistische gevechten simuleren. Je kunt verschillende rollen vervullen, waaronder infanterie, special operative, piloot en tankbemanning.

Hieronder een tweetal afbeeldingen van de uitbreiding.
Nazi's en monsters in Wolfenstein release trailer

De release trailer van Wolfenstein, het vervolg op Return to Castle Wolfenstein dat volgende week in de winkels komt, laat zien hoe je als B.J. Blazkowicz, een elite geheim agent van de OSA (Office of Secret Actions) Nazi's en monsters moet verslaan.

Het spel dat op een verbeterde versie van de Tech 4 engine draait, op deze engine draaien ook Doom 3 en Quake 4, wordt ontwikkeld door Raven Software voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC.

Jackpot Italië omhoog naar 135,9 miljoen

De hoogste jackpot ooit in Europa is donderdag opnieuw niet gewonnen. Niemand had alle zes getallen goed in de Italiaanse lotto en dus won niemand de fel begeerde 131,5 miljoen euro.

Door de massale deelname aan de lotto, in Italië en vanuit het buitenland, en het doorschuiven van de jackpot van donderdag wordt het maximaal te winnen bedrag nog hoger: bij de volgende trekking is de jackpot 135,9 miljoen euro, zo meldt het Italiaanse persbureau ANSA. De volgende trekking is maandag; de trekking zaterdag valt uit in verband met Maria Tenhemelopneming.

Sinds 31 januari heeft niemand meer alle zes getallen goed gehad in de Italiaanse lotto. De winnende combinatie donderdag was 11 - 29 - 56 - 63 - 88 - 90.

In Italië is veel kritiek op het exorbitante bedrag dat in de lotto gewonnen kan worden, met name van de kant van de Rooms-Katholieke Kerk. De hoge jackpot zou immoreel zijn. Dit weerhoudt de Italianen er niet van elke dag meer dan 25 miljoen euro aan de lotto te besteden. Dat is een stijging van meer dan 81 procent ten opzichte van het gemiddelde van de maand juli, zo berekende de krant Corriere della Sera.

De Italiaanse lotto wordt qua jackpot momenteel alleen overtroffen door de Amerikaanse loterij Powerball: in de VS kan zaterdag een jackpot van 149,3 miljoen euro worden gewonnen.

Ook in Nederland is de jackpot doorgeschoven, wat leidde tot een storm van kritiek.

Hirsch Ballin zet cybermaffia in

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft de hulp van cybercrimineel Stanislav ingeschakeld om hem te helpen mensen bewuster te maken van de gegevens die zij onbeschermd op internet vrijgeven. De actie is onderdeel van zijn campagne over Veilig internetten die volgende week van start gaat.

Wie een Hyvespagina op internet heeft en kijkt op www.stanislav.nl wordt daar geconfronteerd met een filmpje van Stanislav en zijn bende die op zoek zijn naar persoonlijke informatie op Hyves.

In het filmpje zijn onbeveiligde persoonlijke gegevens van de ingelogde Hyvesgebruiker verwerkt. Zo print Stanislavs cybermaffia foto's van de Hyvesgebruiker uit en hangt deze op, op een prikbord. Ook het land waar de Hyvesgebruiker woont, zijn of haar naam en het aantal Hyves vrienden van de gebruiker komen in het filmpje voor.

Aan het einde van het filmpje staat een link naar de internetpagina's van de campagne Veilig internetten waarop ook vijf tips over veilig Hyven staan. Volgens een woordvoerder van Justitie was het filmpje gisterenavond al 400.000 keer bekeken.

FOK!-columnist Driek Oplopers neemt de actie niet serieus...

Ameland geeft tegengas

Op het waddeneiland Ameland heeft zich een actiecomité gevormd tegen de plannen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om op het eiland zelf naar gas te gaan boren. Doel van het comité, genaamd 'Amelands Tegengas', is om goede en objectieve informatie te verstrekken en een brede discussie op te starten rond het thema.

In mei 2009 maakte de NAM bekend dat ze vanaf 2013 op twee plaatsen op het eiland naar aardgas wil gaan boren. De PvdA stelde in de Tweede Kamer vragen over deze plannen. Een flink aantal Amelanders en bezoekers van het eiland hebben kritiek op de plannen zelf en op de manier van informeren. Zij hebben nu het comité 'Amelands Tegengas' opgericht.

Het zou gaan om een kleine hoeveelheid aardgas. Volgens het comité kunnen de booractiviteiten minder geld opleveren dan het schade zou aanrichten. Ze zijn bang dat het imago van het eiland verslechtert en het toerisme daardoor terugloopt. Om de discussie op te starten heeft het comité de website www.amelandstegengas.nl opgericht.

Mannen opgepakt voor verspreiden vals geld

Het Bovenregionaal Recherche Team (BRT) van Politie Haaglanden en Hollands-Midden heeft onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar vals geld. De mannen van 22 en 25 jaar uit Amsterdam zouden lange tijd valse briefjes van 50 euro hebben verspreid.

De verdachten moesten woensdag voor de raadkamer verschijnen, liet de politie Haaglanden gisteren weten. Hun hechtenis is met negentig dagen verlengd. Een van hen bekende zich gedurende langere tijd schuldig te hebben gemaakt aan de distributie van de valse biljetten.

De mannen werden eind juli in Amsterdam aangehouden. Het BRT kwam de zaak op het spoor nadat begin van het jaar de politie van Hollands Midden twee mannen in de Goudse binnenstad had aangehouden die in meerdere winkels met valse 50 euro biljetten betaalden.

Oprah best betaalde beroemde 50-plusser

Oprah Winfrey, de beroemde Amerikaanse presentatrice, had het afgelopen jaar wederom het hoogste salaris onder de beroemde 50-plussers in de showbizz. Dat blijkt uit een lijst die gisteren gepubliceerd werd door het economische tijdschrift Forbes.

Sinds Winfrey in 1999 voor het eerst de lijst aanvoerde is ze er niet meer uit verdwenen en groeide haar inkomen alleen nog maar verder. Ook is haar populariteit nooit afgenomen. Tussen juni 2008 en juni 2009 verdiende de 55-jarige diva maar liefst 275 miljoen dollar (193 miljoen euro) met haar talkshow, tijdschrift en haar eigen productiemaatschappij Harpo Productions.

De nummer twee op de lijst is de producent van onder meer Star Wars en Indiana Jones, de 65-jarige George Lucas. Hij moest het het afgelopen jaar doen met ruim een ton minder dan Winfrey, 170 miljoen (119 miljoen euro). Derde op de lijst is Lucas' goede vriend Steven Spielberg, hij verdiende 150 miljoen dollar (105 miljoen euro), met onder meer zijn bijdrage aan Indiana Jones.

Oprah doet het dus beter dan Patries of Vanessa!

OM eist tegen verdachte Schipholbrand

De 27-jarige Ahmed al-J. krijgt vandaag te horen of en zo ja welke straf het Openbaar Ministerie (OM) tegen hem eist voor het veroorzaken van de Schipholbrand op 26 oktober 2005. Bij die brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost kwamen elf mensen om.

De rechtbank in Haarlem vond dat Al-J. schuld had aan het ontstaan van de brand en veroordeelde hem in juni 2007 tot drie jaar gevangenisstraf. De rechters achtten bewezen dat hij een brandende sigarettenpeuk had weggeschoten die in het beddengoed terechtkwam, waarna dat in brand vloog.

Diverse deskundigen hebben over deze zaak gerapporteerd en verschillen van mening over waar de brand is ontstaan. Volgens de een is die in de cel van de verdachte begonnen, een ander denkt dat het vuur is ontstaan in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van het complex.

Als de aanklager zijn eis heeft uitgesproken, is het de beurt aan de advocaat van Al-J., Eduard Damman. Wanneer uitspraak wordt gedaan, is nog niet vastgesteld.

Man mag Obama opwachten met pistool

In Portsmouth (Amerika) kon een man, die opzichtig een pistool droeg, president Obama buiten aan het gemeentehuis gewoon opwachten. De man protesteerde en hield een bord omhoog. Opvallender was het pistool dat hij aan zijn zijde droeg.
 
Wie denkt dat de man snel werd opgepakt door de politie, heeft het mis. In New Hampshire is het immers toegelaten een wapen te dragen zolang dit goed zichtbaar is. Daarnaast stond de man op privéterrein waardoor de politie hem met rust liet.

Agent gepest omdat vrouw Playboy-model is

Een politieagent uit Gahanna in de Verenigde Staten heeft een klacht ingediend tegen zijn collega’s. Volgens de agent wordt hij gepest omdat zijn vrouw naakt in de Playboy is verschenen en kan hij hierdoor zijn werk niet langer op een normale manier verder uitoefenen.
 
Zijn vrouw Beth Fithen deed in het naaktblad mee aan een special over knappe moeders. Sindsdien werden er op het werk van de man voortdurend seksueel getinte opmerkingen gemaakt en vroegen zijn collega’s om een handtekening. De man heeft er genoeg van en hoopt van de rechter zijn ruime schadevergoeding van bijna 2,5 miljoen te krijgen.

Europa verscherpt sancties tegen Myanmar

De Europese Unie heeft de sancties tegen het militair regime van Myanmar verscherpt nadat het al niet akkoord ging met de veroordeling van oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Laatstgenoemde kreeg dinsdag anderhalf jaar extra huisarrest omdat ze een Amerikaan in haar huis toeliet, wat volgens de regels niet toegelaten was.
 
Enkele maatregelen die de Europese Unie zal treffen is dat ze de bezittingen van bedrijven gestuurd door de militaire junta zal bevriezen. Daarnaast zullen de rechters die het vonnis velden niet naar Europa mogen reizen. De Unie vindt de beslissing om Aung San Suu Kyi 18 maanden extra huisarrest te geven "onrechtvaardig" en eist nog steeds haar onmiddellijke vrijlating.

Zestienjarige schiet ouders en broers dood

Een 16-jarige jongen heeft zijn ouders en twee broers, een tweeling van 10 jaar, met een jachtgeweer omgebracht in hun slaap. Dit gebeurde gisteren op het Franse eiland Corsica nabij de hoofdstad Ajaccio.

De jongen vluchtte na het drama naar een vriend, waar hij door de politie werd ingerekend. De politie is er reeds achter gekomen dat het geweer aan de vader toebehoorde, maar waarom de puber deze moorden beging is nog niet bekend.

'Zeemeermin gespot langs Israëlische kust'

De Israëlische kustplaats Kiryat Yam is in de ban van een zeemeermin. De mysterieuze zeebewoonster zou al meerdere malen gespot zijn . De gemeente heeft een beloning van 1,2 miljoen dollar uitgeloofd voor diegene die kan bewijzen dat de zeemeermin echt bestaat.

"Heel wat mensen vertelden ons, los van elkaar, dat ze een zeemeermin gezien hebben. Ze zou lijken op een jong meisje en door het water springen als een dolfijn"
, wist woordvoerder Natti Zilberman te melden aan Sky News.

Tot nu toe was de zeemeermin alleen bij zonsondergang te zien. De gemeente is zeer blij met alle aandacht en hoopt dat de zeemeermin een ware trekpleister wordt. "Als er echt een zeemeermin is, dan zullen er zo veel mensen naar onze stad komen dat we dat miljoen zo terugverdiend hebben" aldus Zilberman. 
Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #121
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
©FOK.nl e.a.